☆𝘉𝘰𝘰𝘯💐觀塘工廈內嘅悠閒文青花系café,融合日本同法國fusion料理,簡約清新嘅裝修,加上唔同種類嘅乾花,充滿少女心🤍-法式多士($88)French toast係café內嘅人氣之選,充滿蛋香味嘅多士炸得金黃色,外層香脆,內裏鬆軟,配埋新鮮嘅士多啤梨🍓、藍莓🫐同忌廉,最後再淋上糖漿,整體來講甜而不膩,重點係擺盤好靚,好適合打卡🥰(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:8.5/10.封門柳 ($168)𝘽𝙤𝙣𝙞𝙩𝙤 𝙖𝙜𝙚𝙙 𝙝𝙖𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 𝙤𝙣 𝙨𝙚𝙖𝙬𝙚𝙚𝙙 𝙥𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙠𝙤𝙢𝙗𝙪 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚封門牛柳煎到大概5-6成熟,肉質鮮嫩多汁,咬落去幾軟稔,牛味亦濃郁🥩配上順滑嘅牛油薯蓉,口感豐富🤤特別嘅係薯蓉加入紫菜,夾埋香菇同鰹魚片,果然係日法fusion菜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:8/10.虎蝦海膽醬意粉($128)𝙎𝙚𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙩𝙞𝙜𝙚𝙧 𝙥𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙨𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 𝙨𝙚𝙖 𝙪𝙧𝙘𝙝𝙞𝙣 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚意粉超掛汁充滿蛋香🍝麵質彈牙,選用海膽醬味道偏鹹但冇腥味,除咗食到大大隻虎蝦,仲有其他蝦伴碟,份量算足料🦐整體賣相吸引,味道唔錯,值得一

𝘉𝘰𝘰𝘯💐
法式多士($88)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:8.5/10
法式多士

封門柳 ($168)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:8/10
封門柳

虎蝦海膽醬意粉($128)
意粉超掛汁充滿蛋香🍝麵質彈牙,選用海膽醬味道偏鹹但冇腥味,除咗食到大大隻虎蝦,仲有其他蝦伴碟,份量算足料🦐整體賣相吸引,味道唔錯,值得一試😋
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:8/10
虎蝦海膽醬意粉

❁please support + like + share❁
IG/FB: Foologerhk
Earl  Grey  Latte
French  crepe  with  vanilla  gelato  (caramel  apple)
午餐
封門柳
2021-05-08 85 瀏覽
小店經營,感覺也舒服可惜食一般奶水一般的伯爵奶泡價錢重要$48蚊炙熱左口魚湯意大利飯,份量真的很少,而且口感比較咸,視覺見到一坺嘢,拍照給朋友看,感覺唔開胃,價錢也要$148,不會再幫襯,加一服務費二百幾蚊,可以更好選擇⋯⋯
小店經營,感覺也舒服
可惜食一般

奶水一般的伯爵奶泡
價錢重要$48蚊
二百幾蚊,可以更好選擇⋯⋯
2021-05-06 139 瀏覽
早前OpenRice影片非常吸引,可惜餐廳性價比唔高。boons既座位有限,食物即叫即製,處理時間為十五到二十分鐘,唔太適合上班族食,其中一位要等待三十分鐘才有午餐,非常趕急。其次,價錢與食物質素同環境不符,Lunch Set並沒有奶茶同咖啡,只有熱伯爵茶(只用茶包沖),檸水同檸茶,所用餐具(如:杯)像茶餐廳杯。最有驚喜係三文魚,三文魚皮好脆同味道唔錯。最失望係油封鴨配太陽蛋,感覺像茶餐廳用餐,非常失望。
早前OpenRice影片非常吸引,可惜餐廳性價比唔高。

✨虎蝦海膽醬意粉 💰128💫評分: 7.5/10📝 意粉煮得al dente! 海膽醬creamy但唔係好食得出海膽味, 蝦🦐係fresh嘅, 份量都係cafe意粉唔算好多✨明太子醬薯條 💰48💫評分: 8/10📝薯條🍟脆口唔會太油, 明太子醬同份量都幾多, 即叫即炸, 配埋紫菜絲更日式, 不過食食吓薯條想點茄汁就話廚房無爭啲敢🤣,呢個小食係幾抵食🥰✨法式多士 💰88💫評分: 7.7/10📝加左水果🍓🫐去左cream糖漿同toast嘅甜膩, 炸得脆身會好啲𝔹𝕠𝕠𝕟📍觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室(觀塘🚇A2出口行7分鐘就到)💫評分: 7.8/10💬食物質素對打卡cafe黎講中規中矩, 食物choices唔算好多, weekend唔會可以坐好耐因為店舖比較細, 勝在有得book位🥰,工廈係好舊式嘅lift🤣
✨虎蝦海膽醬意粉 💰128

✨法式多士 💰88
💫評分: 7.7/10

𝔹𝕠𝕠𝕟
📍觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
(觀塘🚇A2出口行7分鐘就到)

💫評分: 7.8/10

再訪觀塘人氣清新法日Fusion Cafe⭐️龍蝦湯($68)好香嘅龍蝦味,濃度剛剛好,重點係年烘脆咗嘅多士,搽咗啲味增,多士勁好食⭐️池魚大根漬沙律配柚子汁($88)酸酸地嘅柚子汁沙律,係開胃嘅Starter⭐️北海道和豚($158)煎得香脆爽口唔油膩,味道偏淡,點一點個辣汁會好啲,底下放咗啲醃漬配菜,都係爽口嘅蓮藕牛蒡咁,感覺係幾特別嘅⭐️法式多士($88)呢個係必食嘅,外脆內軟,多士係沾滿蛋汁,我覺得係呢度係必食嘅!以上價錢係未計加一嘅,人均消費大概係$200左右,質素計都算對得住個價錢提一提大家記得訂位
再訪觀塘人氣清新法日Fusion Cafe

⭐️龍蝦湯($68)
龍蝦湯

⭐️池魚大根漬沙律配柚子汁($88)
酸酸地嘅柚子汁沙律,係開胃嘅Starter
池魚大根漬沙律配柚子汁

⭐️北海道和豚($158)
北海道和豚

⭐️法式多士($88)

提一提大家記得訂位
2021-03-31
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
龍蝦湯
池魚大根漬沙律配柚子汁
北海道和豚
2021-04-25 83 瀏覽
喺openrice見到呢間餐廳,就諗住試下,餐廳喺工廠大廈入面,但地鐵站出去都方便,喺門口已經聽到岩岩走嘅人話間餐廳幾好食,我地叫左明太子薯條,鰹魚熟成封門柳同虎蝦海膽意粉,飲品方面叫左伯爵茶奶泡,朱古力奶泡同乳酪雜莓沙冰,明太子薯條好食,大份而且明太子味夠濃,另外一定要試嘅係鰹魚熟成封門柳,牛柳有陣陣嘅鰹魚味,唔係太濃,唔會覆蓋牛柳嘅味道,而且牛柳好淋,一定要食!而虎蝦意大利粉方面,虎蝦唔算彈牙,相比之下失色少少。飲品方面,兩杯奶泡都好好飲,夠濃味,伯爵茶好香。而乳酪雜莓沙冰都好似,無我最怕嘅藥水味。
去開觀塘上堂,又有藉口試下工廈小店☺️ 每次去觀塘諗食咩,都發現有太多選擇,我就會揀2-3間未試過既餐廳俾朋友揀,而今次𝑩𝒐𝒐𝒏就被選中了!😌我地兩個女仔叫左一份crepe同意大利飯💁🏽‍♀️➿ 炙燒左口魚邊配蘆筍意大利飯 ($148)我地第一次見左口魚配意大利飯呢個配搭,覺得幾創新,盡顯餐廳既定位😌 所以就試下~ 炙燒過左口魚邊出左一層油封住鋪喺面既意大利飯😋 魚香既香同忌廉base既意大利飯幾夾👍🏽 意大利飯帶點兒咬口,但又唔會過硬~ 不過整體份量比較少,特別係蘆筍👉🏼👈🏼 加兩條做擺盤應該會靚d 😛➿ 法式鹹薄餅 配煎蛋藜麥沙律*松露蘑菇雞肉 ($118)鹹味crepe相對更有驚喜😆 crepe皮既鹹香味同厚薄度調得唔錯👍🏽 藜麥沙律🥗用yogurt取代沙律醬,更加健怡~ 除左藜麥之外,仲有薏米😯 第一次食有薏米既沙律,又幾得意~整體黎講💁🏽‍♀️我幾鍾意呢度既環境,佈滿芒草🌾同乾花,加上淡湖水綠色既色調,係幾令眼球舒服既😌 最鍾意就係埲牆😛 留意到用左3隻漆去油,效果好有手工感☺️食物質素唔錯,但因為份量偏少,所以覺得定價有少少偏高,如果有提供set/ 加配飲品優惠會更好~

我地兩個女仔叫左一份crepe同意大利飯💁🏽‍♀️
➿ 炙燒左口魚邊配蘆筍意大利飯 ($148)

➿ 法式鹹薄餅 配煎蛋藜麥沙律
*松露蘑菇雞肉 ($118)

整體黎講💁🏽‍♀️
2021-04-24 72 瀏覽
今日嚟呢間餐廳試食, 都係預早訂咗位, 去到就唔駛等位, 餐廳地方唔算大, 所以WALKIN應該就難啲有位油封鴨腿伴紫菜薯蓉太陽蛋 - 鴨腿唔算太咸幾好食, 薯蓉份量唔算太多虎蝦海膽醬意粉 - 虎蝦夠新鮮, 蝦肉好爽口, 海膽醬好多, 每條意粉都沾有醬汁香蒜辣蟹肉意粉 - 賣相吸引, 味道都唔錯, 可以一試忌廉磨菇湯 - 磨菇湯有磨菇碎粒, 好好飲士多啤梨奶泡 - 賣相好吸引, 士多啤梨味濃伯爵奶泡 - 賣相好靚, 濃濃既伯爵茶味熱焙茶焦糖蘋果批 - 好香蘋果味, 食得出一片片蘋果, 幾好食總結 : 可以一試, 價錢都係中上, 因為要收加一服務費, 但味道同食物質素係唔差既

香蒜辣蟹肉意粉 - 賣相吸引, 味道都唔錯, 可以一試

忌廉磨菇湯 - 磨菇湯有磨菇碎粒, 好好飲

士多啤梨奶泡 - 賣相好吸引, 士多啤梨味濃

伯爵奶泡 - 賣相好靚, 濃濃既伯爵茶味

熱焙茶

焦糖蘋果批 - 好香蘋果味, 食得出一片片蘋果, 幾好食

2021-03-11
2021-04-21 100 瀏覽
今日同同事搵左一個新cafe 食午餐,都係係觀塘區嘅商廈。 cafe 裝潢復刻細緻設計有心思環境清新,坐位都很舒服,午餐餐牌都算幾多選擇包餐湯及飲品。磨菇湯味道亦算中規中矩,不過不失,如果可以熱番D就更加好。虎蝦海膽醬意粉 海膽醬味道都好creamy 意粉軟硬適中,雖然賣相不錯但美中不足是隻虎蝦係煎得靚但食落口咬左啖肉質是霉的,真是美中不足。加$48 黑松露薯條份量都好大份,薯條炸得很脆口,喜歡食薯條的我好啱口味。

磨菇湯
味道亦算中規中矩,不過不失,如果可以熱番D就更加好。

加$48 黑松露薯條
份量都好大份,薯條炸得很脆口,喜歡食薯條的我好啱口味。
2021-04-14 91 瀏覽
這間cafe沒有SOE沒有cold brew,有水果茶和smoothie,反而有特色。千篇一律會失去獨特性吧。Smoked salmon & spinach galette ($118) + Peach tea ($28) 它的法式鹹薄餅很好吃很好吃很好吃!比起很多自稱做法式鹹薄餅的餐廳還要出色。是日不想喝凍飲,所以沒有叫他們最signature的奶泡系列。但一杯清香的蜜桃茶,剛好中和煙三文魚galette的鹹香。這裏性價比高,除了裝修漂亮,最好是平日下午人流不算太多。去Cafe就是要慢活,誰想人山人海和人迫?值得來這渡過一個寧靜的下午。📸

煙三文魚菠菜法式鹹薄餅 ($128) + 蜜桃茶  ($28)

📸
2021-04-07
5 分鐘 (堂食)
  • 煙三文魚菠菜法式鹹薄餅
𝙲𝚊𝚏𝚎 佈置充滿乾花,有心思的文青𝙲𝚊𝚏𝚎,客人可以自由借乾花打卡,另外𝙲𝚊𝚏𝚎服務要特別一提,非常𝚗𝚒𝚌𝚎,非常有禮貌,當出現滿座情況,有客人要排隊,店員會立刻搬椅子給他們坐著等候,很貼心。重點 現時提供訂座,不用怕等餐死!!!𝙷𝚊𝚗𝚐𝚎𝚛 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚔 $𝟷𝟼𝟾牛排烤得外表焦脆,很有口感,牛排不是屬於軟冧的類型,肉質較緊實,反而愈咬愈有牛味,有肉汁,只是簡單用了鹽調味,也很不錯。配菜有紫菜薯蓉 和 菇,薯蓉紫菜味很濃,菇非常不錯,有為主菜加分。法式多士 $𝟾𝟾大滿足的甜品!蛋液浸得非常剛好,不會令多士出現軟爛 或 乾的狀態,配合𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 和 糖漿,絕對可以一個人吃掉一整份而不會感到膩。伯爵奶泡 $𝟺𝟾茶味偏淡,奶味不重,另外對不嚐甜的我來說 偏甜。

重點 現時提供訂座,不用怕等餐死!!!

𝙷𝚊𝚗𝚐𝚎𝚛 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚔 $𝟷𝟼𝟾

法式多士 $𝟾𝟾
大滿足的甜品

伯爵奶泡 $𝟺𝟾
茶味偏淡,奶味不重,另外對不嚐甜的我來說 偏甜。
2021-04-10 109 瀏覽
我今日經OpenRice book咗兩位食lunch.準時到餐廳後,侍應好似搵唔我哋嘅訂枱資料,但都安排座位比我哋。只係安排得好差。當時成間餐廳只有一枱客,但就安排我哋坐喺角落頭嘅貼墙嘅一張枱,即係張枱有兩面貼墙,所以坐得好逼非常唔舒服。唔明點解咁多吉位都安排張咁嘅枱比我哋。仲有張枱上面有3盆多肉植物,其中有1盆跌咗,職員冇整理好,張枱散落少少泥沙,餐具都污糟咗。個餐廳食物Ok嘅明太子醬薯條好食,d醬足夠又唔會太咸,薯條炸得夠脆唔會太乾,就算凍咗都好食虎蝦海膽醬意粉味道就差d,冇海膽味,但意粉口感幾好之前睇咗食評話價錢親民,但唔係囉,好貴呀。冇套餐,全部都要散嗌

個餐廳食物Ok嘅

虎蝦海膽醬意粉味道就差d,冇海膽味,但意粉口感幾好
2021-04-10
  • 明太子醬薯條
2021-04-10 64 瀏覽
餐廳內部走休閒輕鬆裝修,無論正餐還是下午茶,環境都好夾,坐得好舒服,而旦一大玻璃窗,有自然日光入屋,影相打卡嘅光度十足~睇過餐牌主要提供法式餐膳,由前菜到甜品,都有唔少值得去試嘅菜式!今次同家姐來食午餐,叫咗鵪春胸risotto 仲有鵝肝西多士,都唔錯~鵝肝多士有蘋果醬汁配埋一齊,小小蘋果酸中和咗鵝肝嘅膩,幾好嘅配撘!上碟擺盤都有驚喜,影相打卡都好好睇,睇得出主廚好有心思!食物質素遠比想像好,冇諗過工廈入面五花八門嘅cafe同餐廳都有咁高質素!我地兩個女仔叫咗一前菜二主菜一甜品,全部讚冇彈!我個人最喜歡主菜的青醬risotto,及甜品法蘭西多士!絕對值得再去!下次去會試下啲crepes,因為有咸食嘅crepes!

上碟擺盤都有驚喜,影相打卡都好好睇,睇得出主廚好有心思!

我地兩個女仔叫咗一前菜二主菜一甜品,全部讚冇彈!

我個人最喜歡主菜的青醬risotto,及甜品法蘭西多士!

2021-03-16
  • 青醬鵪春胸意大利飯
2021-04-08 318 瀏覽
餐廳環境唔算好大不過design得幾靚💕有好多乾花佈置☺️norwegian salmon on butter rice with creamy calm sauce ($158)-半熟三文魚加埋脆卜卜嘅魚皮 正!✨bonito aged hanger steak on seaweed potatoes with kombu sauce ($168)-hanger steak 有啲煙燻嘅味道 幾特別😏-第一次試kombu sauce + steak 又唔會好奇怪🤣
餐廳環境唔算好大
不過design得幾靚💕
有好多乾花佈置☺️

-半熟三文魚加埋脆卜卜嘅魚皮 正!✨

-hanger steak 有啲煙燻嘅味道 幾特別😏
2021-04-03 74 瀏覽
◭ 薯條配明太子醬 $48份量好大份嘅炸薯條😍出面餐廳比較少見有嘅明太子醬,黑松露醬多,明太子醬佈滿薯條表面,做餐前小食唔錯👍🏻◭ 炙燒左口魚邊配露荀意大利飯 $148我本身都好中意食左口魚,魚邊微微燒焦,魚油會慢慢滲透落啲飯到😋每啖意大利飯都食到左口魚嘅魚香👍🏻◭ 虎蝦海膽醬意粉 $128海膽醬好香又勁Creamy!🤩每一條意粉都沾滿海膽醬意粉煙韌度啱啱好虎蝦肉質爽口彈牙◭ 法式多士 $88法式多士推介必試呀口感食落好似布丁咁🍮多士好軟綿綿☺️好得意嘅法式多士Boon 餐廳環境有好多好靚嘅花藝佈置,給人一種好舒適嘅感覺,食物同服務質素都不錯👍🏻大家去前都記得訂位🥳
◭ 薯條配明太子醬 $48

◭ 炙燒左口魚邊配露荀意大利飯 $148