2021-02-28 72 瀏覽
位於工廠區嘅小店,位置有啲隱蔽,環境relax同chill~法式多士 $88crepe好薄,質感少少煙韌,加埋雪糕更加好食,雲呢拿雪糕味道自然,有好多雲呢拿籽,士多啤梨微酸,可以中和下雪糕甜味,成個組合酸酸甜甜又開胃又唔滯。香蒜辣蟹肉意粉 $98見到辣蟹肉意粉以為會辣,其實完全唔辣,唔食得辣嘅人都可以點,有唔少蟹肉,蒜油好香唔會好油膩。黑加侖子果茶 $38微甜口感清新,黑加侖子粒粒都好新鮮,成杯嘢飲好健康。朱古力奶泡 $48賣相吸引,朱古力味濃郁唔會好甜,奶泡creamy.

法式多士 $88

香蒜辣蟹肉意粉 $98

黑加侖子果茶 $38
微甜口感清新,黑加侖子粒粒都好新鮮,成杯嘢飲好健康。

朱古力奶泡 $48
賣相吸引,朱古力味濃郁唔會好甜,奶泡creamy.
因為住喺觀塘嘅關係.成日都去apm.係apm行到下午3點幾有小小攰所以就睇吓有咩新開嘅餐廳又令又好嘢.特別係工業大廈有好多穩世美食.今次搵到呢間係食法國菜有我好鍾意食嘅Galette!所以同男朋友即刻去試吓食少少野😚食物方面:⚪️法式松露蘑菇薄餅配煎蛋藜麥沙律松露蘑菇味道啱啱好薄餅好香.🙌🏻配上有乳酪醬嘅沙律作為輕食啱啱好⚪薯條配明太子醬新鮮熱辣嘅粗薯條配明太子醬真係好夾好食👍🏻⚪朱古力latte好濃朱古力味.唔太甜🥤⚪伯爵茶latte好香伯爵茶味.奶泡好滑🥤整體方面:餐廳唔算好大.但絕對係影相打卡好地方.因為今次三點幾去諗住去飲杯嘢坐下.所以食左好少野.下次過去試吓晚餐主食.整體食物質素都好好好新鮮.呢間觀塘嘅法日fusion餐廳有機會可以試下😎
因為住喺觀塘嘅關係.成日都去apm.
係apm行到下午3點幾有小小攰
所以就睇吓有咩新開嘅餐廳又令又好嘢.
特別係工業大廈有好多穩世美食.
今次搵到呢間係食法國菜有我好鍾意食嘅Galette!
所以同男朋友即刻去試吓食少少野😚

好濃朱古力味.唔太甜🥤

⚪伯爵茶latte
好香伯爵茶味.奶泡好滑🥤
整體方面:
餐廳唔算好大.但絕對係影相打卡好地方.
因為今次三點幾去諗住去飲杯嘢坐下.
所以食左好少野.下次過去試吓晚餐主食.
整體食物質素都好好好新鮮.
呢間觀塘嘅法日fusion餐廳有機會可以試下😎
這是一間隱世的法日餐廳,坐落係唔起眼嘅工業大廈,餐廳設計十分簡約,全木設計配上好多乾花嘅擺設,真係好適合打卡同埋同閨蜜談心。一嚟到餐廳已經俾咗兩杯暖水我哋,呢一個係非常少見嘅貼心!如果你諗唔到食乜嘢,店員仲會利用iPad,好細心咁同你講解同建議每一個菜單~士多啤梨crepe 自家製嘅Gelato配上士多啤梨醬,擺盤見心思,gelato上面仲有少少嘅士多啤梨脆脆,雲呢拿味gelato做到好似名牌雪糕一樣(有明顯嘅雲呢拿籽),食落有足夠的奶味,而且唔易融化,證明貨真價實!Crepe做得好薄,煎得剛剛好,小小焦黑更見香口,略嫌口感可以再軟一點。洋蔥煙肉鹹薄餅面頭嘅太陽蛋煎得好靚!旁邊嘅沙律菜明顯有清洗過,配上小小藜麥更覺健康,而且沙律醬係用奶酪代替,另外椰菜花更加係有微微烤過,從每一個細看能夠見到餐廳嘅用心!洋蔥既半生熟令到成個crepe加添左脆脆嘅口感。蜜桃果茶飲落去個感覺非常清晰,配上新鮮嘅蜜桃碎粒!解渴一流!朱古力latte 入口好重朱古力味,不太甜,仲有粒棉花糖襯托起奶泡之上,飲得又影得,略嫌咖啡味唔夠濃!總括而言係一間超級舒服餐廳,以後會成為我同閨蜜經常打卡嘅好地方!

士多啤梨crepe

洋蔥煙肉鹹薄餅

蜜桃果茶
飲落去個感覺非常清晰,配上新鮮嘅蜜桃碎粒!解渴一流!

朱古力latte

難得下午茶時間喺觀塘,喺密集嘅工廈之中搵番間舒服嘅餐廳坐低休息下~嚟到Boon嘅門口已經俾佢湖水綠色嘅大門同柔和嘅色調吸引咗,餐廳設計走日系簡約風,周圍都放置咗乾花做擺設,令人感覺舒適悠閒。餐廳除咗法日式嘅主菜同Pasta/Risotto外,仲有法式鹹甜薄餅同小食湯品。我地試咗個鹹薄餅配松露蘑菇雞肉-伴碟嘅藜麥沙律用咗乳酪醬,感覺輕怡更健康;上菜時已經聞到好香嘅松露味,蘑菇雞肉調味足夠炒得香,面頭落咗巴馬臣芝士碎,加埋煎得好靚嘅太陽蛋,蛋汁同配料撈埋一齊食非常夾;薄餅邊煎到脆脆地,整個組合食落煙韌充滿鹹香。鹹薄餅仲可以配菠菜煙三文魚或者洋蔥煙肉野菜,好想下次試埋佢!店員推介我地試下大廚嘅新菜式-味噌龍蝦湯,食過果然冇失望!龍蝦湯比起出面飲開嘅較稀身,但係味道依然濃郁;最特別嘅反而係塊多士,面頭搽咗一層龍蝦膏,香口得嚟鮮味十足,多士烘到脆卜卜,浸湯食就變得有咬口。另外點咗兩杯飲品邊食邊傾-雜莓乳酪沙冰用多款新鮮莓果打成,有水果天然嘅酸甜味,飲落好refreshing;Earl Grey Latte好多人都鍾意,特別係面頭有層綿密嘅奶泡同伯爵茶葉做點綴,飲落更加清新香醇。同員工閒談下知道餐

味噌龍蝦湯

雜莓乳酪沙冰
伯爵奶泡
同員工閒談下知道餐廳只係開左三個禮拜,最近開始做埋晚市,感受到佢地都好用心經營間餐廳~依度無論食物、環境定用餐體驗都好好,誠意推介大家去試下☺️
味噌龍蝦湯
雜莓乳酪沙冰
伯爵奶泡
2021-02-27 62 瀏覽
同朋友黎呢間法式小清新餐廳午餐,裝修格調舒適宜人,環境相當不錯,仲有的打卡位提供給客人。法式鹹薄餅配煎蛋藜麥沙律配煙肉)$118第一次嘗試法式薄餅,覺得好驚喜,薄餅鬆軟,仲有淡淡既芝士香味,再配上洋蔥條、椰菜花同煙肉,口感更佳。法式多士 $88呢件多士我真係拒絕唔到,擺盤夠曬靚,一上黎就忍唔住幫佢影相。烤到金黃的多士,外層微脆,內層卻入口即融,再配上藍莓草莓同忌廉口感豐富得黎又唔會覺得漏。伯爵奶泡 $48伯爵奶泡茶底香濃,表面仲有一層奶泡,飲落幾清新。雜莓乳酪冰沙 $58雜莓乳酪口感酸酸甜甜,相當不錯👍總結:餐廳價錢比普通西餐廳更抵,諗唔到食物質素咁高,一定會推薦朋友黎食。Boon (觀塘)觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

法式鹹薄餅配煎蛋藜麥沙律配煙肉)$118

法式多士 $88

伯爵奶泡 $48
伯爵奶泡茶底香濃,表面仲有一層奶泡,飲落幾清新。

雜莓乳酪冰沙 $58
雜莓乳酪口感酸酸甜甜,相當不錯👍

Boon (觀塘)
觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
2021-02-26
  • 法式多士
2021-02-26 124 瀏覽
週一的午餐,想延續六日放假的氣氛,特意挑選一間位於觀塘APM側工廈14樓新開張的一間簡約風Cafe。一到門口,已經被門口的大型乾花束吸引!呢間Cafe主打法日料理, 係同區算係比較特別,觀塘區可以平價錢食到法日fusion菜,都算係大抵呀!由於我太遲食午餐,可能已經過咗午膳時間,客人不算多,環境幾清靜。喺觀塘區可以平價錢食到法日fusion菜,都算係大抵呀!Menu見到一般Cafe都食唔到嘅油封鴨腿,朋友話想試吓佢做唔做到法國餐廳既味道,所以就叫油封鴨腿,同埋香蒜辣蟹肉意粉,另外加咗個明太子薯條做小食。油封鴨腿有驚喜,鴨味濃郁,伴菜有海苔薯蓉,薯蓉好綿滑,加埋海苔都係第一次食,估唔到呢個配搭係幾正既!而蟹肉意粉算係每間Cafe都會有嘅食物,但都冇令人失望,飽肚抵食。另外,可能因為係法日料理,雖然餐牌寫辣,你食落口其實辣味唔重,岩哂我呢啲又想食蟹肉意粉又怕辣既人。👹至於呢個明太子薯條都正架,明太子不嬲都係大熱既食材,最正嘅係店主一啲都唔吝嗇,大量嘅明太子醬係重點,本身為咗影相,都放咗一段時間先食,但係薯條可以繼續保持香脆,唔會話擺下就淋咗,好岩做大家吹水伴碟嘅小食!最後埋單每個人都唔洗百

油封鴨腿

喺觀塘區可以平價錢食到法日fusion菜,都算係大抵呀!

香蒜辣蟹肉意粉

最後埋單每個人都唔洗百幾蚊,價錢合理😇
2021-02-08
油封鴨腿
  • 明太子薯條
2021-02-25 71 瀏覽
今日同朋友喺觀塘搵嘢食,發現咗有新開嘅日法fusion菜餐廳,見到價錢都幾親民而且餐廳環境都舒服,就決定入去試一下!餐牌有好多款選擇,最後我哋就叫咗兩個主菜再加一個甜品🤤鵪鶉胸青醬意大利飯自己比較喜歡意大利飯硬身少少,這餐廳控制火候也非常好,令到這個意大利飯剛剛好。再者他是用pesto調味,整體不會太鹹反而令到整個意大利飯的味道比較特別而且有creamy! 鵪鶉胸都煮得非常之好,可以整到外皮有吹口嘅感覺但係入邊肉質就非常軟熟!鰹魚熟成封門柳配紫菜牛油昆布汁第一次是熟成封門柳,覺得都幾特別,好多人推介!自己覺得佢肉味比較濃郁,配上旁邊嘅菜可以中和返味道!再加埋佢嘅紫菜牛油昆布汁,真係絕配!法式士多啤梨甜薄餅配意大利gelato薄餅係好常見嘅法式甜品,今次就試咗士多啤梨甜薄餅再加個雪糕!薄餅淨得非常薄而且好脆口,將少少薄餅加埋雪糕食,口感一冷一熱非常之Good👍🏻👍🏻整體來講都非常滿意這間新開的小店,環境舒服可以坐低同朋友傾偈,最重要係嘢食價錢不貴而且好味。

餐牌有好多款選擇,最後我哋就叫咗兩個主菜再加一個甜品🤤

鵪鶉胸青醬意大利飯

鰹魚熟成封門柳配紫菜牛油昆布汁

法式士多啤梨甜薄餅配意大利gelato

餐廳:Boon (觀塘)地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室唔知你覺得食飯喺唔喺一種恩賜呢?最近去咗觀塘一間新嘅fusion餐廳,以法式菜為主🇫🇷,加入日式元素🇯🇵,佢地每款菜式都加入一啲獨特元素,希望客人可以食到出面食唔到嘅菜式。餐廳名叫「Boon」,意思即喺恩賜,老闆最希望客人嚟到呢度relax又開心,好似得到一份禮物咁🎁,而餐廳充滿唔同手工藝植物同乾花💐,襯埋簡約風格形成一種小清新風氣今次同朋友食咗個early dinner,叫咗:1️⃣炸蠔 $582️⃣封門柳 $1683️⃣士多啤梨法式甜薄餅配意大利gelato $984️⃣Chocolate Latte $485️⃣雜莓乳酪沙冰 $58話明喺法式享受,餐廳唔會催你食完就要走,比你喺用餐嘅過程慢慢聽住舒服嘅音樂🎼,同朋友傾吓偈💬,享受一個真正慢活嘅空間😚先嚟嘅喺飲品,我飲嘅Chocolate latte,唔好比個名呃到,其實入面係冇咖啡成份,latte之意在於飲品面頭嘅鮮奶泡泡,而佢地選用嘅可可粉飲落有濃郁朱古力香🍫,形成漸變層,加上燒過嘅Marshmallow,又幾似雲上雲☁️;朋友飲嘅雜莓乳酪沙冰由raspberry、黑加侖子、士多啤梨🍓等
餐廳:Boon (觀塘)
地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

今次同朋友食咗個early dinner,叫咗:
1️⃣炸蠔 $58
2️⃣封門柳 $168
3️⃣士多啤梨法式甜薄餅配意大利gelato $98
4️⃣Chocolate Latte $48
5️⃣雜莓乳酪沙冰 $58

朋友飲嘅雜莓乳酪沙冰由raspberry、黑加侖子、士多啤梨🍓等打製而成,加入埋yoghurt,淨喺粉紅色嘅造型都夠哂奪目😍

佢地嘅炸蠔喺嚟自日本🗾,經老闆嚴選之下先揀出呢款炸完依然好爆汁嘅生蠔🦪,而且外層唔厚,唔會食到成口粉👍;
封門柳配上燒鰹魚片,薯蓉加入紫菜元素,仲有自家打造嘅昆布牛油汁🧈,可以話完美示範咗一道菜點樣將日式同法式融合,
封門柳煎至接近五成熟,色澤紅潤帶點熟成嘅顏色相當吸引,
食落配埋脆脆香口嘅鰹魚片真係好特別😚

不得不提緊喺甜品啦,薄薄兩片嘅法式甜薄餅,加上雲呢拿味嘅gelato🍨,
再畫上士多啤梨醬同加上鮮士多啤梨果肉🍓,未食都已經流晒口水🤤,
打返張卡先啦📸,笑~~~
2021-02-22
10 分鐘 (堂食)
  • 封門柳
觀塘工廈餐廳越開越多,要在當中突圍而出一點都不易,這天發現一間新開的日法fusion餐廳,無論食物質素和服務均有保證,誠意滿分,達高級西餐廳水準,一吃難忘,相信它必定可在這區佔一高席位!餐廳環境一流,設計簡約雅緻,感覺高尚又舒適,絕對是上佳打卡位,其中一面牆更由店主親自髹油,襯托著旁邊的美麗乾花擺設,充滿藝術氣息。餐廳還播放著柔和音樂,富有氣氛,跟外面雜亂的街道相比,完全是兩個世界似的,在餐廳坐著好有避世的放鬆感覺,給客人一個喘息空間,最難得是餐廳沒有用餐時限,讓客人可慢慢享受美食和聚餐時光,非常適合情人約會或是閨密聚會!不得不提餐廳還有一束束的自家製保鮮花以供選購,保鮮花絕不比鮮花遜色,無論顏色和配搭都非常漂亮高貴,而且更能保存得長久,女士們難以抗拒,吃頓飯再收花簡直是圓滿的約會。餐廳的服務亦佳,店主和店員友善有禮,殷勤款待,店主還會親力親為,主動跟客人交流,介紹菜式,誠意滿滿。餐廳有多款傳統法式煎薄餅,甚有特色。最意想不到的是以如此高質素的食物和服務,價錢竟然十分親民,跟普通西餐廳相若,果真物超所值。洋蔥煙肉野菜法式鹹薄餅 配煎蛋藜麥沙律大有水準,薄餅外皮香脆內層鬆軟,不會像一般薄

洋蔥煙肉野菜法式鹹薄餅 配煎蛋藜麥沙律大有水準,薄餅外皮香脆內層鬆軟,不會像一般薄餅令人覺得飽滯。薄餅配以炒洋蔥、椰菜花、香煎煙肉,口感豐富,加上煎得恰到好處的太陽蛋所溢出的流溜蛋汁,以及煙肉的油香,令薄餅味道更上一層樓。
亮點還有旁邊的田園沙律,它以乳酪醬取代一般的沙律醬,味道更清新,再加上藜麥此等superfood,健康美味。

個人十分喜愛甜品士多啤梨法式甜薄餅配意大利gelato,這個配搭堪稱完美,賣相精緻吸引,薄餅軟熟而有蛋味,不粉也不會太厚,士多啤梨果肉香甜,加上不少美味的士多啤梨醬和幼滑的意大利雪糕,每一口都令人回味無窮。

Earl Grey Latte茶味極香濃,與奶香充分融合,厚厚的一層綿滑奶泡,令口感更creamy更添層次。

雜果Smoothie 混合Raspberry、荔枝、車厘子等多種鮮果打成,富有清甜鮮果味,質感濃稠,入口順滑,甜而不膩。
今日嚟咗觀塘行街,知道工廠大廈應該有唔少美食,行行吓就發掘到呢間法日Fusion菜,於是決定去食餐好☺️香蒜辣蟹肉意粉 ($98)- 一上檯就聞到陣陣嘅香味, 而且賣相吸引,有一粒粒蟹籽佈滿係意粉嘅表面,望到已經留晒口水- 意粉嘅調味非常出色,濃香微辣,令人想一啖接一啖;配料都好豐富有鮮味嘅蟹籽同蟹肉,仲有畫麗點睛嘅辣椒同蕃茄仔😍食完仲想encore多一碟法式甜薄餅配意大利gelato - 士多啤梨 ($98)- 甜薄餅非常高質,薄身脆口,脆身得嚟不失少少軟綿嘅感覺,gelato冰甜軟滑,入口香甜,非常好味😆- 值得一贊嘅係士多啤梨醬,酸酸甜甜,非常開胃,仲有士多啤梨一齊食,幸福指數倍增😆伯爵茶拿鐵 Earl Grey Latte- 伯爵茶茶味非常突出,每啖都品嘗到Earl Grey嘅茶香,咖啡底都唔錯,兩者配搭好match,而且職員仲好有心思用茶葉作點綴,別有一番特色😋雜果沙冰 Smoothie (Blueberry Yogurt)- 呢個Smoothie非常有驚喜,酸甜度恰到好處,飲落透心涼,超級開胃,同主食都非常之配搭,而且仲可以食到少少藍莓,飲品一流👍🏻餐廳設計得好雅致,好有外國

香蒜辣蟹肉意粉 ($98)
香蒜辣蟹肉意粉

法式甜薄餅配意大利gelato - 士多啤梨 ($98)

伯爵茶拿鐵 Earl Grey Latte

雜果Smoothie

餐廳設計得好雅致,好有外國風情,睇得出餐廳老闆嘅用心經營,而且啲員工好nice,會主動介紹有咩好食,真心唔錯,整體嚟講,食物質素高,用餐環境好,係個優質嘅體驗☺️
2021-02-21
5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-02-21 86 瀏覽
小店來說 質素係有驚喜~~~Apm放假d餐廳真係好多人好逼 呢d非常時候 真係唔想同人逼 所以我地今次就行遠少少 去附近嘅工廈搵野食 見到上網呢一間餐廳 d相好似幾靚 我哋就揀咗佢😊~~~上到黎都見到幾檯人 餐牌都唔少選擇 不過佢哋話晚市仲未準備好 所以我哋就揀咗鹹薄餅嚟食 😃~~~🍴法式鹹薄餅配煎蛋藜麥沙律 一共有三款口味 我地就揀咗比較平兩款 分別係菠菜煙三文魚 同洋蔥煙肉野菜 🥦~~~野食一上檯 擺得好靚 即刻影返幾張相 打下卡 鹹薄餅底幾有麥味 兩款口味味道都唔錯 而且份量都多~~~菠菜煙三文魚 菠菜好多 煙三文魚就咁食會有少少鹹 一定要撈埋個薄餅食先好食 洋蔥煙肉野菜都唔錯 佢嘅野菜係椰菜花 好特別 成個味道比起我上次喺中環食嘅法式薄餅專門店更好食~~~小店來講幾驚喜 不過當晚餐就唔夠飽 做下午茶就OK 而沙律菜亦都好用心 用咗乳酪醬 而唔係普通沙律醬 所以冇咁飽膩 同埋冇咁肥~~~另外我地叫嘅兩杯嘢飲都做得唔錯 青蘋果梳打同埋熱洋甘菊 尤其前者青蘋果味好出 又有茶味 好清新~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥Boon (觀塘)觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
小店來說 質素係有驚喜
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Boon (觀塘)
觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
2021-02-21 935 瀏覽
今日約了朋友在APM行街, 想食個下午茶但又唔想食商場的連鎖店,找尋一下後發現距離五分鐘有一間新開店就來試試。位於工業大廈内的小店,環境非常舒適,行簡潔風格,木枱櫈加淺藍色牆身再加植物。令人如置身世外優閒的感覺。空間感十足, 加上廚房應該在隔離店,所以感覺更加優靜。在如此輕鬆環境下享受一個優閒下午茶時段,真是享受。先品嘗兩杯飲品Earl Grey Latte沒有咖啡的Latte, 但Earl Grey味濃, 淡淡清香Mixed Berry smoothie令人一見就開心的飲品,健康美味,顏色繽紛,充滿莓果的酸甜滋味,唔會太甜。洋蔥煙肉野菜未食已被太陽蛋吸睛著呢!煙肉,洋蔥,白椰菜花,全部都是普通食材,洋蔥炒得軟滑,煙肉炒得香脆,加上用上 鹹薄餅做底 所有普通食材炒得夠鑊氣, 恰到好處後竟然變成獨特味道的下午茶。法式甜薄品意大利 Gelato又係眼睛食先,個雲呢拿雪糕有雲呢拿粒真材實料,不只是只有香油味的雲呢拿雪糕呢! 熟度剛剛好的香蕉加上小小燒焦糖,微微的朱古力簡直是完美 配搭非常滿意的一頓下午茶下次有機會一定要再來試試它的主菜。

空間感十足, 加上廚房應該在隔離店,所以感覺更加優靜。
在如此輕鬆環境下享受一個優閒下午茶時段,真是享受。

先品嘗兩杯飲品

Earl Grey Latte

Mixed Berry smoothie

洋蔥煙肉野菜
未食已被太陽蛋吸睛著呢!

法式甜薄品意大利 Gelato

非常滿意的一頓下午茶下次有機會一定要再來試試它的主菜。

下午茶
今天約了友好到觀塘一間工廈新開張日本與法國Fusion餐廳午餐,餐廳環境很舒服,輕柔音樂,可以輕鬆與閠蜜朋友放鬆暢談!過了午餐時間,我們單點了Light薯條明太子醬 (醬汁特別)Galette 法式鹹薄餅配煎蛋藜麥沙律-松露磨菇雞肉 (不是沙律醬,用乳酪做汁醬,食得健康)Main鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁(肉質鮮嫩,熟成度剛好,薯蓉超滑,入口即化)香煎北海道和豚配燴野菜香辣汁 (豚肉美味,燴野菜非常好食,尤其喜歡蓮藕)Pasta香蒜辣蟹肉意粉 (同三文漁籽非常夾)另加2杯special drinksEarl Grey Latte 和 Berries smoothie 食物質素非常高,可見廚師用心製作,而且擺盤也非常吸引!名符其實價親民,食相吸引!和朋友邊談邊食,輕鬆度過一個愉快的下午!Total HK$770人均HK$250 個人覺得絕對抵食,因為食物質數超高,在尖沙咀/中環餐廳隨時order 一個dish都要2百幾蚊,質素未必有咁好。下次要再來試油封鴨,鵪鶉胸和意大利飯,今次剛巧意大利飯sold out。
過了午餐時間,我們單點了
Light
薯條明太子醬 (醬汁特別)
Galette
法式鹹薄餅配煎蛋藜麥沙律
-松露磨菇雞肉 (不是沙律醬,用乳酪做汁醬,食得健康)
Main
Pasta
香蒜辣蟹肉意粉 (同三文漁籽非常夾)
另加2杯special drinks
和朋友邊談邊食,輕鬆度過一個愉快的下午!
Total HK$770
人均HK$250
2021-02-20
  • 封門柳
  • 北海道和豚
2021-02-20 157 瀏覽
社交媒體見到朋友親訪小店後讚口不絕,就在假期的時間一訪吧!小店大賣法日fusion菜,菜式不是很繁複,簡單易明,單看菜式已感覺很不錯,最後點了前菜、主菜和飲品與家人分享。明太子薯條 🍟 熱辣辣薯條配明太子醬,簡簡單單已經令人口水直流香蒜蟹肉意粉 🍝 帶著濃濃炒過香氣的意粉,配上汁醬和啖啖蟹肉,吃不停鰹魚熟成封門柳 🥩 第一次食爆紅封門柳,原來肉味真的很濃郁,質感略帶煙韌,加上昆布牛油汁紫菜薯蓉,一絕法式多士 🥞 很地道的味道,鬆軟得來又香口,配蜜糖來吃令人欲罷不能雜莓smoothie & 士多啤梨Latte 🥤 用料豐富,出奇地美味,讚~看得出是兩小口子誠意之作,服務也很好,只要食物保持水準,必定有回頭客,包括「我」!
社交媒體見到朋友親訪小店後讚口不絕,就在假期的時間一訪吧!

明太子薯條
法式多士
雜莓smoothie
士多啤梨Latte
2021-02-19 91 瀏覽
發現了一間新開餐廳在觀塘工業大廈再一次強調 工業大廈好多好吃的餐廳可以拒絕吃連鎖店新的餐廳在APM附近餐廳內環境優美 走日韓風內有很多乾花 植物 擺設店員說是她朋友設計的我們是去吃下午茶店員推薦了一款輕食及自家製發的飲品及必點的starter ( 薯條)明太子醬薯條新鮮炸的薯條配上明太子醬薯條炸得金黃鬆脆連不愛吃薯條的朋友也愛上蘑菇雞肉法式鹹薄餅 法式薄餅還是第一次吃 鹹的鹹薄餅配上炒香的蘑菇和雞肉好像在吃all day breakfast 再配上一個太陽蛋賣相非常吸引 可以打卡沙律不是配上普通的沙律醬是混合了藜麥這種Superfoods 輕食一流Earl Grey Little 非常之有印象的一杯Little 在飲品店喝到的 都比較偏重奶味 這杯的茶味重而不膩店員生動的表示 Earl Grey 底像煲中藥五碗水煲成三碗 所以茶味極之濃大大力推!!Strawberry Little這杯士多啤梨力Little 是店員的新產品裏面除了有士多啤梨 + Little還加入了士多啤梨果肉 帶出層次未搞拌前 可以喝到3個層次奶泡 奶 士多啤梨奶一定要拌勻後 才喝這才能完全發揮整杯Little 的味
發現了一間新開餐廳在觀塘工業大廈

內有很多乾花 植物 擺設
店員說是她朋友設計的

我們是去吃下午茶
店員推薦了一款輕食及自家製發的飲品
及必點的starter ( 薯條)

明太子醬薯條
新鮮炸的薯條配上明太子醬