2022-06-19 53 瀏覽
喺OpenRice見到呢間cafe嘅plating同裝修都好靚好文青🍀同埋價錢都唔算好貴🌻就同朋友嚟咗試下🥳✰ 明太子薯條 ($48)嚟到有少少嚇親🤣因為佢好大份🥹個明太子醬好濃郁好正🧡仲有啲紫菜條喺面令到個賣相都幾唔錯💗不過如果可以有多啲醬就好啦🥹✰ 大蝦海膽醬意大利麵 ($128)啲蝦真係名符其實好大隻😗加上有啲融融哋嘅蕃茄仔令到個意粉層次豐富啲🍅同埋重點係賣相真係好靚🥳超級打卡able🌷惟一美中不足係個醬有啲淡🥲唔係好重海膽味~✰千層窩夫酥 ($68)我哋揀咗焦糖燉蛋味😗窩夫酥好脆口加上個奶蓋甜而不膩😻食完咁多嘢再食呢個都唔會有好濟嘅感覺🥳仲有啲焦糖爆谷做點綴都幾得意🤣✰雜莓乳酪沙冰 (set+$38)我哋係成個set咁嗌🐠跟set會送凍/熱檸茶or檸水or伯爵茶🍵但我哋想嗌啲特別啲就加錢嗌咗杯沙冰🥰杯沙冰好重莓味💛絕對值得
明太子醬薯條
✰ 明太子薯條 ($48)

大蝦海膽醬意大利麵
✰ 大蝦海膽醬意大利麵 ($128)

千層窩夫酥
✰千層窩夫酥 ($68)

✰雜莓乳酪沙冰 (set+$38)
千層窩夫酥
2022-06-13 48 瀏覽
*呢一站觀塘*😋鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁 (8.5/10)*封門柳出枱似3成熟,但食落唔似咁生,很有肉味*肉質有少少韌,但唔難咬開*薯蓉有用少少鹽調味,味道不錯😋虎蝦海膽醬意大利麵 (8/10)*虎蝦數量算多,肉質彈牙*醬汁平均分佈係麵上😋飛驒和牛蘑菇芝士漢堡配薯仔沙律 (8/10)*好juice,和牛味道不錯*蘑菇&芝士分量太少,食落唔夠豐富*如果麵包皮脆多少少會更滋味😋炙燒左口魚邊配蘆筍意大利飯 (7/10)*食落只感覺係燒咗忌廉表面意大利飯*左口魚同蘆筍分量太少,完全食唔出😍明太子醬薯條 (9/10)*薯條脆口*明太子醬唔會太濃,剛好,唔會太膩Boon地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室#foodguy666_觀塘#foodguy666_Cafe#觀塘美食 #九龍美食 #西式美食 #日本菜 #法國菜 #樓上cafe #Cafe美食 #foodiesinternationalchat
*呢一站觀塘*
😋鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁 (8.5/10)
*封門柳出枱似3成熟,但食落唔似咁生,很有肉味
*肉質有少少韌,但唔難咬開
*薯蓉有用少少鹽調味,味道不錯
😋虎蝦海膽醬意大利麵 (8/10)
*虎蝦數量算多,肉質彈牙
*醬汁平均分佈係麵上
😋飛驒和牛蘑菇芝士漢堡配薯仔沙律 (8/10)
*好juice,和牛味道不錯
*蘑菇&芝士分量太少,食落唔夠豐富
*如果麵包皮脆多少少會更滋味
😋炙燒左口魚邊配蘆筍意大利飯 (7/10)
*食落只感覺係燒咗忌廉表面意大利飯
*左口魚同蘆筍分量太少,完全食唔出
😍明太子醬薯條 (9/10)
*薯條脆口
*明太子醬唔會太濃,剛好,唔會太膩

Boon
地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

#foodguy666_觀塘
#foodguy666_Cafe

2022-06-13 44 瀏覽
本來想去觀塘區Boon嘅另一間姐妹店但好可惜係openrice book到位都收到電話話有機會無位 好full🤦🏻‍♀️個staff就同我哋介紹咗Boon反正出去搵其他店都好難 咁即管試吓啦~⭐️明太子醬薯條放入口驚訝咗 明太子整到好creamy 😋😋😋當你覺得啲普通小食 好易整 一定好食嘅時候總有啲餐廳係整得唔係咁好 好食真係唔係理所當然⭐️蟹皇蟹肉意大利麵蟹肉啲調味做得幾好 但麵質唔係我鍾意嘅但我啲朋友好滿意 大家都可以叫嚟試吓☺️⭐️鰹魚熟成封門柳Staff無問我哋食幾成 幫我哋決定咗嚟到係我最鍾意嘅5成 我諗係最好食嘅半熟真係整得好好 無諗過cafe都可以整得咁好😋⭐️豬頸肉沙嗲黑麥包豬頸肉切得好薄 好幼 偏硬身沙嗲醬幾香 但配黑麥包 食唔到麥味⭐️香蕉朱古力花生醬忌廉Croffle牛角包格仔餅係我最愛 仲要加埋呢啲配料我好難拒絕 明明飽都要堅持叫 好彩無令我失望⭐️朱古力奶泡
本來想去觀塘區Boon嘅另一間姐妹店
但好可惜係openrice book到位
都收到電話話有機會無位 好full🤦🏻‍♀️
個staff就同我哋介紹咗Boon
反正出去搵其他店都好難 咁即管試吓啦~

⭐️明太子醬薯條

香蕉朱古力花生醬忌廉Croffle
朱古力奶泡
  • 封門柳
2022-06-11 29 瀏覽
今日難得同同事出去觀塘上堂,當然要搵d好野食一齊開心share 🤣。無意中發現呢間隱世觀塘工廈🏢西餐😍一行人數眾多👩🏽‍🤝‍👩🏾👩🏽‍🤝‍👩🏾👩🏽‍🤝‍👨🏾,可以試唔同嘅野食😋1️⃣明太子醬薯條🍟薯條熱辣辣🔥送上😍,上面鋪滿超好食嘅明太子醬😚,明太子醬嘅咸鮮魚香味,配薯條係超Match🙌🏻!2️⃣雞皮餃子🐓🥟雞皮餃子🐓🥟炸得香脆可口又煙韌🤣,食落口雞皮油脂滿瀉於口腔中🤤,如果佢多1-2隻就好啦😙3️⃣大蝦海膽醬意大利麵🦐🍝碟意粉用上超香嘅海膽醬煮成😍。每一啖意粉🍝都掛上香濃嘅海膽汁,食落口勁滿足😚。意粉煮得剛剛好👍🏼,唔會太淋。唯獨隻蝦失左水準😣,有少少🤏🏽霉😶‍🌫️,但整體係好食嘅😬4️⃣北海道帶子松露意大利飯🐚🍚上枱時已經充滿黑松露味😆,意大利飯烹調時間掌握好好👍🏼,粒粒軟熟有咬口😙,帶子🐚新鮮彈牙😚。5️⃣炙燒左口魚邊配露荀意大利飯🐟🍚呢碟意大利飯夠哂特別😍亦都係第一次食到🤩。鍾意食火炙左口魚邊🐟就唔可以錯過!佢每一啖飯都充斥著濃郁嘅左口魚油🫠,左口魚邊嫩滑,食落口仲有陣陣火炙香味🔥,就好似食緊火炙左口魚邊壽司升級版🤣。不過由於左口魚太多油分泌,食多幾啖都好易滯架🤫6️⃣鰹魚熟成封門柳配薯蓉昆布牛油汁🐂🥔

1️⃣明太子醬薯條🍟

2️⃣雞皮餃子🐓🥟

3️⃣大蝦海膽醬意大利麵🦐🍝

4️⃣北海道帶子松露意大利飯🐚🍚

5️⃣炙燒左口魚邊配露荀意大利飯🐟🍚

6️⃣鰹魚熟成封門柳配薯蓉昆布牛油汁🐂🥔
見到鰹魚熟成就覺得好特別,原來係用熟成鰹魚去烹製封門柳🐂🐟🤣,帶出牛柳嘅鮮味🤩封門柳肉質嫩易入口👏🏼。非常創新嘅烹調方法👨🏽‍🍳😍

7️⃣法式多士🍞
最後緊係唔少得甜品啦🍮,佢嘅多士外面香脆,入面軟熟😌,勁香蛋味!佢入面嘅質感比平時食嘅西多士更淋,加埋雪糕🍨應該更正!

好難得係觀塘搵到一間高質嘅西餐🤩。餐廳坐位唔多但佈置好靚✨,食物款式選擇多,等我下次再黎試下其他菜式先😁
  • 明太子醬薯條
  • 虎蝦海膽醬意大利麵
  • 鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁
  • 炙燒左口魚邊配露荀意大利飯
間Cafe係裝修得幾靚食物賣相係靚嘅攞嚟打卡一流但係食物水準就麻麻哋真係一次貨仔好睇唔好食明太子醬薯條 $48薯條份量多一定夠兩個人食不過上到枱薯條已經凍哂唔熱嘅薯條其實已經冇水準可言麥當勞薯條仲好味過佢起碼佢哋夠熱雖然每一條薯條都有沾滿明太子醬不過唔係好食得出明太子味單純沙律醬嘅味道比較重應該醬汁問題食落去腥腥地大蝦海膽醬意大利粉 $128大蝦幾新鮮🦐意大利粉軟硬度適中可能第一次食海膽醬味道還好好似怪怪地感覺完全食唔出海膽味反而食落有少少腐乳味不過不失但係同想像中有落差香煎北海道和豚配炊飯 $158呢個簡直離晒譜炊飯份量少女仔來講都未必夠飽個北海道和豚簡直失望用把刀切到手都軟先切得開幾份食落去好乾好鞋根本就咬唔開👎🏻👎🏻👎🏻完全食唔出係和豚食落去感覺同燒味店嘅燒肉冇分別不過係石頭版燒味店燒肉反而佢啲配菜煮得仲好食過主食

間Cafe係裝修得幾靚

食落去感覺同燒味店嘅燒肉冇分別
不過係石頭版燒味店燒肉
反而佢啲配菜煮得仲好食過主食

2022-06-07 30 瀏覽
之前lunch黎過 幾有驚喜 今日係觀塘夜晚諗唔到食咩 決定再訪北海道和豚日式炊飯 ($158)店員話無曬和豚 用豬鞍代替 成件事完全失色😵明明本身話會有少少粉紅色 上到黎完全熟曬之前Lunch食過 味道差好遠 呢一碟真係失望 🥲🥲要讚就只可以讚下炊飯 但份量少得可憐熟成封門牛柳 ($158) 最多人推薦呢個 果然係無錯😋食得出熟成牛柳獨特既味道 雖然份量唔多 但都夠女仔食 薯蓉creamy 加埋昆布牛油汁好夾法式西多士 ($78)見到相就知佢無得輸 蛋液完全滲透成塊麵包上面啲士多啤梨乾酸酸甜甜Cream都打得軟滑 —————————————————————————總結係豬鞍比較令人失望 其他都唔錯係出面餐廳比較少食到既味道 不過第二次食就已經唔大驚喜 可能餐廳要考慮得閒轉轉menu🫣🫣🫣
之前lunch黎過 幾有驚喜
今日係觀塘夜晚諗唔到食咩 決定再訪

北海道和豚日式炊飯 ($158)

店員話無曬和豚 用豬鞍代替 成件事完全失色😵
明明本身話會有少少粉紅色
上到黎完全熟曬
之前Lunch食過 味道差好遠 呢一碟真係失望 🥲🥲
要讚就只可以讚下炊飯 但份量少得可憐

熟成封門牛柳 ($158)

最多人推薦呢個 果然係無錯😋
食得出熟成牛柳獨特既味道
雖然份量唔多 但都夠女仔食
薯蓉creamy 加埋昆布牛油汁好夾

法式西多士 ($78)

見到相就知佢無得輸 蛋液完全滲透成塊麵包

係出面餐廳比較少食到既味道

慶祝紀念
紀念日
  • 法式多士
今次來到無book位,但人唔多,環境亦好清新舒服。同朋友叫咗一個北海道和豚配坎飯。來到好賣相已經好吸引好想食!但我想講,我覺得最好食嘅唔係個豬鞍,而係啲燴雜菜同個坎飯!個配菜味道非常好,有啲香烤嘅味,其中一粒係類似菇嘅物體,一咬落去好juicy,超級好食!個豬鞍稍為唔夠嫩,但係個汁好香蒜蓉味,搭救咗唔少!另外叫咗一個煙三文魚牛油果溫泉蛋酸種麵包。來到賣相依然好得!食完係覺得成個菜式好平衡,啲汁,溫泉蛋同個麵包,三文魚同牛油果好夾,食落有唔同嘅口感,好好食。最後加$18叫咗個朱古力撻,係凍食的。個撻好好食,本身以為係熱嘅脆撻,但係凍食都好唔錯,雖然個撻皮係淋的,但都好好食,配埋個甜味苦味balance得啱啱好嘅朱古力,成件事無得輸!總之好好食,雖然少少貴,但覺得好值得一試!兩個人埋單都要$300!
今次來到無book位,但人唔多,環境亦好清新舒服。

總之好好食,雖然少少貴,但覺得好值得一試!
兩個人埋單都要$300!
煙三文魚牛油果溫泉蛋酸種麵包
煙三文魚牛油果溫泉蛋酸種麵包
鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝,溫泉蛋配黑松露炊飯🥩🍛 ($208)呢個飯我十分推介大家試!唔好睇個價錢好似貴左少少咁,但用料方面又封門柳、又鵝肝、又黑松露咁,其實CP值都算幾高🧡但封門柳肉質好嫩+牛味濃,仲要鋪滿左大半個飯!鵝肝都煎得好香,唔會過熟~加埋隻溫泉蛋,撈埋個有雜菇系入面嘅炊飯真係好正🤤北海道香煎帶子松露醬意大利飯🧈🍛($128)呢間cafe系處理意大利飯上面都處理得好好,飯煮得軟硬適中,松露醬同意大利飯融合得好creamy,而且松露味令到個飯好香~帶子都好正,香得真係好香,而且帶子帶少少海鮮甜味,如果份量可以多啲就好lu 🤩🤩🤩大蝦海膽醬意大利麵🍤🍝($128)因為我本身唔係好鍾意海膽嘅味道,所以呢個係朋友食完之後嘅評價~朋友話個海膽醬包住每一條意大利麵,而海膽味唔算太濃,但都覺得唔錯,大蝦都爽口,鍾意食海膽嘅都可以試吓✌🏻松露醬薯條🍟($48)薯條炸得唔算香脆,但我反而好鍾意,因為平時食薯條我都會鍾意食啲比較偏軟身嘅薯條,所以呢個薯條啱晒我🤣薯條份量都好多,旁邊配埋松露醬比你自己鍾意沾幾多就沾幾多,我覺得個松露醬真係個重點,勁開胃!食到停唔到🤤什莓芝士奶蓋千層窩夫酥🥐🫐🍓($

北海道香煎帶子松露醬意大利飯🧈🍛($128)

大蝦海膽醬意大利麵🍤🍝($128)

松露醬薯條🍟($48)

什莓芝士奶蓋千層窩夫酥🥐🫐🍓($68)
呢個窩夫酥本身我好期待,因為我絕對係一個croffle控!!!但係食完之後絕對唔建議你哋食…因為個croffle勁硬,真係好用力切都切唔開,我懷疑佢個croffle係系冰格雪藏,所以未用到雪(?!)依家諗返起點解當時咁硬都照食🤣唔叫店員換過一個新嘅比我地…

p.s. Cafe入面座位唔算多,所以建議大家book咗位先去~
本身想去另一間cafe,但好多人,所以book定呢間cafe。睇相以為啲食物幾好食,千祈唔好俾佢呃到!真係中哂伏😵🔸明太子醬薯條(💰$48)(6/10)薯條炸得ok,不過啲明太子醬就係粉紅色嘅淡味沙律醬,唔係好食到有咩明太子味。🔸大蝦海膽醬意大利麵(💰$128)(7/10)呢個係最好嘅一個菜式。蝦都爽口,意粉軟硬適中,個醬都好味。🔸鰹魚熟成封門柳配薯蓉,昆布牛油汁(💰$158)(4.5/10)👎🏻咩事呀,舊牛完全咬唔爛,咬到咀嚼肌都攰😡又無鰹魚味!又無牛味!切又切到手痛,咬又咬到咀攰。🔸香煎北海道和豚配炊飯,燴野菜,黑蒜汁(💰$158)(4/10)👎🏻嘩!呢舊豬肉,仲衰過頭先舊牛肉!仲話慢煮?乾到仲衰過煲湯豬肉囉,硬到呢!仲要成舊豬都無乜味!係啲飯好味啲咋,野菜都燴得幾入味。不如整個燴野菜飯算啦。🔸雜莓乳酪沙冰/芒果乳酪沙冰(+💰$38)(7/10)🔸凍蜜桃果茶(+💰$8)啲飲品就幾好味,雜莓味同芒果啲味都唔假,唔太甜。啲食物除咗外觀幾靚之外,味道同烹煮方式都出現問題!啲肉類真係唔掂!仲有佢餐牌話有餐湯,但成間餐廳都無人有湯!回頭率係0👋🏻👋🏻評分: 5/10👋🏻

🔸明太子醬薯條(💰$48)(6/10)

🔸大蝦海膽醬意大利麵(💰$128)(7/10)
呢個係最好嘅一個菜式。蝦都爽口,意粉軟硬適中,個醬都好味。

咩事呀,舊牛完全咬唔爛,咬到咀嚼肌都攰😡
又無鰹魚味!又無牛味!切又切到手痛,咬又咬到咀攰。

🔸雜莓乳酪沙冰/芒果乳酪沙冰(+💰$38)(7/10)
🔸凍蜜桃果茶(+💰$8)
啲飲品就幾好味,雜莓味同芒果啲味都唔假,唔太甜。

評分: 5/10👋🏻
2022-05-09 62 瀏覽
本人真係好鍾意食法式多士 去咗好多間Cafe食都好似食緊西多士嘅感覺 但呢間一食落口好有驚喜 勁鐘意好有水準 即刻同個friend對望 笑得勁開心點點頭 好好味😋有種食緊布甸蛋糕嘅感覺 外面有少少焦香 裏面軟淋淋 好香肉桂同忌廉奶味 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介👍🏻佢哋仲有個炸蠔都好好味 一啲都唔腥 炸粉薄蠔肉都大👍🏻食過好多炸蠔都好腥 但佢哋做得唔錯 薯條同意粉就還好 仲有杯伯爵茶都唔錯 好香但唔會好甜值得一試 ☕️整體都唔錯 佢哋服務好好好有禮貌👍🏻
2022-04-02
  • 伯爵奶泡
  • 法式多士
  • 炸蠔(日本直送)
2022-05-03 97 瀏覽
店員安排了角落的2人檯,話就話係窗邊位,窗邊嘅乾花撲滿塵垢,窗口玻璃上佈滿油脂,一邊食一邊要睇住乾花上面的灰塵會否跌入食物內。台上面亦有上一手食客留低的污跡,店員對你不啾不睬。食物方面,平均一份食物150起,開始時覺得可能是cafe價,但食物上檯後份量少得可憐:一份炊飯的份量比一個飯糰還要少,然後搭舊燒到乾柴一樣的排骨,再將排骨一分為二充斥場面;一碟封門柳亦如是,份量只夠吃兩三口。作為係工廈開嘅cafe已經平租,賣到咁貴再剋扣份量實在離譜。大家要小心睇其他評論,大多吹捧其小清新之類,這些評論大家心知肚明。

2022-04-30
10 分鐘 (堂食)
Boon (觀塘) @booncuisine ✨ [北海道帶子松露醬意大利飯$128🖤🤍](8/10)[薯條配黑松露醬$48🍟🖤](9/10)[酸種麵包-炙燒豚肉芝士溫泉蛋$98🐷🧀🥚🍞](8/10)[Croffle-焦煻燉蛋$68🍮🥐](8/10)[Strawberry Latte 跟餐+$28🍓](9/10)[Earl Grey Latte 跟餐+$28🫖](9/10)😋😋用心特別的配搭💓不得不讚餐廳文青風的裝修🥳很多乾花🌺🌸🌻🌼枱枱凳凳的配色都很美食物質素比一般cafe高🎉樣樣都好吃!現在人流少,很多餐廳包括 @booncuisine 都只做外賣🥺堂食暫停。飲食業加油💪😿回頭率:✅✅✅✅✅(食物高質,環境優美🎀)特別推介:薯條黑松露醬(外脆內軟!)#觀塘foodhealsme#九龍foodhealsme#cafefoodhealsme #西式foodhealsme 📍Boon (觀塘)觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
Boon (觀塘) @booncuisine ✨

[北海道帶子松露醬意大利飯$128🖤🤍](8/10)
[薯條配黑松露醬$48🍟🖤](9/10)
[酸種麵包-炙燒豚肉芝士溫泉蛋$98🐷🧀🥚🍞](8/10)
[Croffle-焦煻燉蛋$68🍮🥐](8/10)

😋😋用心特別的配搭💓
食物質素比一般cafe高🎉樣樣都好吃!

回頭率:✅✅✅✅✅
(食物高質,環境優美🎀)
特別推介:薯條黑松露醬(外脆內軟!)

#觀塘foodhealsme

#九龍foodhealsme

#cafefoodhealsme
#西式foodhealsme

📍Boon (觀塘)
觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
酸種麵包-炙燒豚肉芝士溫泉蛋
薯條配黑松露醬
  • 伯爵奶泡
2022-04-24 55 瀏覽
而家都好難搵到啲細細底又好食嘅西餐。。經我搵左好耐又問左好多。。終於都畀我搵到呢間。。佢地方細細。。野食一流。。服務質素又好好。。佢地會幫你選擇啲啱大家口味嘅餐單。。畀2個你揀再話佢地知👍🏼👍🏼佢仲可以包場。。30個人留下都全到。。好好嘅地方👍🏼👍🏼去前記得ᗷOOK位。。🍤Welcome food 🐟Starter:- Pond fish with pickled turnip - Seared foie gras with caramel apple OR Langoustine Tartare 🦞🍄Soup:- Red Miso Lobster BisqueOR- Truffle mushroom soup - Assorted bread basket 🐷🐮Main course:- Seared Kamikomi Pork Loin on Braised Vegetables with black garlic sauceOR - Bonito aged Hanger Steak on Seaweed mashed potatoes with kombu sauce 🍝Riso
而家都好難搵到啲細細底又好食嘅西餐。。
經我搵左好耐又問左好多。。
終於都畀我搵到呢間。。
佢地方細細。。野食一流。。
服務質素又好好。。佢地會幫你選擇啲啱大家口味嘅餐單。。
畀2個你揀再話佢地知👍🏼👍🏼
佢仲可以包場。。30個人留下都全到。。
好好嘅地方👍🏼👍🏼去前記得ᗷOOK位。。

🍤Welcome food

🍰🍎🍫Dessert:
- Normandy apple tart
- Chocolate tart

Drinks (one glass per guest):
- Soft drink/ Fruit tea/ Hot tea

📍 Boon (觀塘)
觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#boon#booncafe#booncuisine#kwuntongfood#kwuntongcafe#觀塘cafe#觀塘美食#觀塘工廈#包場派對#包場派對
當日需要到觀塘處理公事, 就同同事睇下附近有咩野食啦。見呢間好評都唔少, 就試下呢間Boon,點知真係試出個伏來。坐底叫左個左口魚邊意大利飯 同埋 豚飯, 叫普通餐飲,心諗無死啦。意大利飯黎到, 份量嚇死人,得幾啖, 女性朋友食完表示 完全唔夠飽個豚肉仲得人驚, 表面肉就老既, 鞋既, 但入面就仲係未熟既。黎到既時候見佢無切咁煮, 已經心諗咁有信心?豚肉配個飯量仲誇張, 2啖, 真係無誇張。 2個set埋單要$350有圖有真相, 當堂嬲到要影低。餐廳可能將預算都俾左PR 公司出讚好食評, 無放係食物到, 呢間真係無下次系列。
當日需要到觀塘處理公事, 就同同事睇下附近有咩野食啦。

見呢間好評都唔少, 就試下呢間Boon,
點知真係試出個伏來。

坐底叫左個左口魚邊意大利飯 同埋 豚飯, 叫普通餐飲,
心諗無死啦。

意大利飯黎到, 份量嚇死人,
得幾啖, 女性朋友食完表示 完全唔夠飽

黎到既時候見佢無切咁煮, 已經心諗咁有信心?

有圖有真相, 當堂嬲到要影低。

意大利飯
中間未熟的肉, 外面已老的肉
中間未熟的肉, 外面已老的肉
未食過的飯量, 2啖
2022-04-17
2022-04-12 1507 瀏覽
觀塘工廈cafe Boon 老實講唔算成日過觀塘,但呢區工廈勁多樓上cafe,如果唔係朋友介紹,根本係完全唔識/唔會搵到嗰啲位~ 點幾去到都已有半場滿,weekend cafe真係一位難求~Weekend lunch set 📍炙燒豚肉芝士溫泉蛋酸種麵包 $98豚肉炙燒過加埋甜甜醬汁同芝士,仲有流心溫泉蛋配酸種麵包一齊食好夾~📍熟成封門柳配薯蓉 $158 呢度嘅封門柳經過熟成,所以肉嘅纖維會較軟化,肉汁同肉味更能鎖住喺肉入面,配菜嘅薯蓉都好香滑,加埋昆布牛油汁就再惹味啲,如果份量可以再多啲就好🥺🥺🥺法式多士 $78 ( +$20加雲呢拿雪糕)呢個法式多士我覺得好好味!而且賣相好靚~~表面層焦糖微脆,多士好有蛋香味個texture好似燉蛋咁,加埋雪糕,我好可以!😍😍📍朱古力奶泡 (+$28) 其實係睇中咗上面粒烤過嘅綿花糖~😂朱古力上面厚厚奶泡mix埋朱古力甜度剛好,口感亦唔會好稠,啱晒唔太好甜既我📍雜莓乳酪沙冰 (+$38)果味十足夠哂透心涼夏天飲啱哂~
觀塘工廈cafe Boon

Weekend lunch set

📍炙燒豚肉芝士溫泉蛋酸種麵包 $98

📍熟成封門柳配薯蓉 $158

🥺法式多士 $78 ( +$20加雲呢拿雪糕)

📍朱古力奶泡 (+$28)

📍雜莓乳酪沙冰 (+$38)
果味十足夠哂透心涼夏天飲啱哂~