2019-05-13 693 瀏覽
公司將要搬離灣仔了,如果要我數我會最掛住嘅餐廳,一定係呢間Brass Spoon。 本來我對喺香港食嘅越南Pho 係零興趣,因為未試過喺香港食過好食嘅Pho,完全同越南食過嘅完全唔同。香港食嘅,好多時葱味太重,湯底又太酸,變相湯太濃,食唔到河粉嘅精髓。呢度嘅Pho 先講講個湯低,千其唔好因為湯嘅色水以為賣清,其實係足料淆製,濃度剛好,飲一啖先食,完全係為Pho打起完美嘅序幕。然後將香草葉同芽菜輕輕整碎再加落啲湯度,香味揮發,聞到都流口水。啲河粉又薄又滑,一吸就吞咗,無誇張!最後亦都係重點,Pho 嘅牛肉同牛丸。我揀嘅係生牛肉,另外加牛丸。生牛肉好嫩,又有牛味,然後又唔肥,唔似得一啲雪花牛得肥膏有味,牛無味。仲有係啲牛丸,切左一半都無影響到佢彈牙嘅口感!又因為佢切咗一半,所以啲湯味深入咗啲牛丸入面,每一口又透番啲牛肉味出黎。所謂嘅彈牙,正正就係呢個效果。呀,仲有呢度落單其實係好似啲日本拉麵店咁,你可以選擇香葱等份量,可以夾番你想要嘅口味。

2019-04-30
5 分鐘 (堂食)
2019-03-28 3001 瀏覽
Brass spoon在本地pho界當中可算是數一數二的名牌。身為pho迷的我,不能避嫌地說我是絕對以一個朝聖者的心態來到此地去試的.....本應一早就要來光顧的,但以往一向被傳聞的人龍嚇怕,而且店對我來講地點絕不就腳,所以一直拖啊拖,拖至今日才捨得來....早了半小時來,慶幸人潮未到,真正是可以喝頭啖湯了。一直地等,到了將近開店之時,門外便已站了十數人....由此可見這兒pho的魅力確係唔嘢少....店一開,由侍應安排坐於對著窗的高身椅上。之前已有個大概要點甚麼,一坐低馬上在點餐紙上劃啊劃,之後就是等了....不用等太久,讓人望穿秋水的傳聞神級生熟牛肉湯河卒之登場....這碗pho給我的第一個印象,便是 : "怎麼湯色是如斯的清澈?"....此時呷一口湯 ---- 嘩,怎麼如此的香濃 ? 而且一點妖邪味也沒有,絕對是真材實料熬出來的....河粉質感挺滑,吸湯能力強,吃下去自然更滋味....生熟牛肉則各擅勝場 ---- 生牛肉被熱湯灼得剛巧熟,吃下去不柴不韌;熟牛則以帶少許筋的腩位為主,咬下去具彈性𡁻頭。比起偏瘦的生牛,味道自更佳....對我來講,唯一的遺憾是跟pho來的香菜就只得一小

河粉質感挺滑,吸湯能力強,吃下去自然更滋味....

對我來講,唯一的遺憾是跟pho來的香菜就只得一小杯,未免令人感到到喉唔到肺....

相形之下,身為小食的蒸粉卷就顯得平凡得多了。當然不是說它難吃,起碼我愛它舖面的青蔥粒與蝦米碎下得重手夠晒惹味,但和pho一比,令人難忘的程度也就差得遠....

吃了多年的pho,直到今天,可以說是找到心目中接近完美的pho了....
2019-03-21 730 瀏覽
之前每次上黎依邊食飯都只係會去星街嗰邊,今日朋友帶左我黎食Brass Spoon,先發現原來依邊係有咁多餐廳。相對下,依間餐廳比較多人等位,十二點半黎到已經排到轉彎位。佢地既menu好簡潔,湯粉類主打四款牛肉粉:特級生牛肉、生牛肉、生熟牛肉、熟牛肉,配料可選擇份量,Topping亦可追加,喜好撈檬類既朋友亦有選擇:燒豬、春卷、香茅雞。| 生、熟牛肉粉 | $86 | 荔枝梳打 | $30我選擇左所有配料(洋蔥、蔥、芫茜)都係正常份量,但上菜時都比佢豐富既配料嚇親😂 河粉好滑,從未食過咁滑既河粉!生熟牛肉是有牛肉片+牛展,湯底好清,飲完唔會話有口渴既感覺,忍唔住飲左幾啖(朋友成個湯底飲哂😯);荔枝梳打有兩粒荔枝肉,唔會太甜或太淡👍🏼總括而言,佢既牛肉粉好值得一試,推介!

| 生、熟牛肉粉 | $86 | 荔枝梳打 | $30
生、熟牛肉粉

總括而言,佢既牛肉粉好值得一試,推介!
2019-03-19
15 分鐘 (堂食)
午餐
生、熟牛肉粉
2019-03-19 588 瀏覽
今日早了放Lunch,與同事特意走到灣仔食呢間出曬名的BrassSpoon。等左15-20分鐘,終於有位了。先點一個最出名的生熟牛肉Pho,再點個炸春卷一起share。很快就上菜了,本來期望不太大,因爲Pho來來去去都是這個味道的。先嘗一口湯,普通牛肉湯的味,再吃一口牛肉,牛肉味竟然比湯還要濃,而且頗嫩滑!我已經在點餐紙上選了走牛汁,沒想到味道已經這樣濃!不過,驚喜可是在後頭呢,這個Pho的重點在於它的河粉,真的滑溜到不行!完全出乎意料!同事也大爲驚喜,猛讚很滑,哈哈!果然,得獎小店還是有其過人之處。至於春卷小食則不過不失,外層是典型炸得香脆的越南米紙,不過太油膩了,要用生菜包著吃,一份有4件,兩個女仔share食剛剛好。總括來説,這間是值得排隊等的!

總括來説,這間是值得排隊等的!
2019-02-28
20 分鐘 (堂食)
  • 生熟牛肉Pho
2019-03-19 450 瀏覽
放飯成日經過都會聞到好香既越南河味👍🏻佢長時間都有條人龍排隊等位,但好彩流動得好快,又會叫你排住隊寫定食咩,一有位一坐底,幾分鐘就已經有得食😬-依間果然係米芝蓮推介,個牛肉河食落超有驚喜👍🏻唔知牛湯油實質姐係咩,但食到好香牛油味🤩而且佢既河係超級滑又唔會太淋😋可惜麵底偏少有啲唔夠喉,下次去我應該會再加extra河粉-另外朋友叫左燒豬肉檬,都幾欣賞佢個燒豬肉燒得好香幾唔錯☺️如果有得散叫就好喇😢我本身冇咁鐘意食檬粉,試左朋友少少佢啲檬粉都唔差嫁💁🏻‍♀️-價錢雖然都偏貴,但返工壓力大麻🤷🏻‍♀️係要食下好野開心下🙊

10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 春卷
  • 生牛肉河
2019-01-28 924 瀏覽
Been to their central branch once when it first opened, came here for lunch on a weekday. Waited for 15mins to be seated, table for 4. Ordered a raw beef pho, quality of the beef here is pretty good, it’s soft n no hard bites. Soup is ok but not like a wow... the ho fun is smooth n chewy, u can tell it’s made with lots of fat. I think the portion is pretty small, and just right to my lunch appetite. It’s ok in general but I don’t think it’s worth to queue for

2019-01-20 677 瀏覽
之前路過這家店,就聞到好濃郁的牛肉湯河的味道,回家後一查才發現原來這家店好評如潮,所以一直想來再訪趁週末來金鐘附近一定要來吃這家,重點是週六沒排隊餐牌選擇不多,但正因為如此才能知道到底好不好吃. 而且最貼心的是副料都可以添加或者減少先喝個湯,哇,不得了,和我以前在澳洲的越南人開的店的味道一樣,好濃郁清甜,不會油,但味道很濃,而且麵條的味道都掛著湯的味道,因為加點了牛腩,牛腩更是入口即化,味道令人回味無窮,一定會再來的

趁週末來金鐘附近一定要來吃這家,重點是週六沒排隊

2019-01-19 611 瀏覽
網上介紹Brass Spoon曾連續攞咗兩年米芝蓮,所以今日專程黎試試。大約3点到,唔駛等位,但入到去冇招呼,Waitress指一指個位眼神交流“自己坐啦”。坐低一望份点單款式唔多選擇,湯粉只有牛,唔食牛嘅我只可選擇撈檬雞or豬。我哋order咗炭燒豬肉撈檬,4片豬肉肥瘦均勻,ok有燒味, 檬粉林咗少少,配料可選少或多春卷~普通交貨質素荔枝梳打~ 罐頭荔枝唔緊要,但完全冇味,完全唔掂頂級生牛肉湯河(漏影),湯好味,肉都ok, 但性價比唔高,整體一般,再來🙅🙅🙅🙅

炭燒豬肉撈檬

春卷~普通交貨質素
春卷

荔枝梳打~ 罐頭荔枝唔緊要,但完全冇味,完全唔掂
荔枝梳打

2019-01-18 428 瀏覽
生牛肉河粉湯底清清地,但扁咸🙃河粉有彈性,好有咬口🍝好鍾意佢個面🍜牛肉片🥩好薄好好味P.S 食肉一族表示如果多幾塊內就好啦😋😇可憐的香港人表示食左未夠30分鐘就被收枱,因為大多人等的關係都不自覺地食快少少,做個食飯都要好快的港奴盛惠$90

生牛肉河粉
湯底清清地,但扁咸🙃
河粉有彈性,好有咬口🍝好鍾意佢個面🍜
牛肉片🥩好薄好好味
P.S 食肉一族表示如果多幾塊內就好啦😋
盛惠$90
🔸生牛肉粉$90🔸特級生牛肉粉$125🔸春卷$55.米芝蓮2019比必登推介💡,趁除夕來一試。(提外話:米芝蓮改這個名很不習慣).每天18:45關門,要早一點來吃,意外地,今天2018除夕不但沒人排隊,店舖連一個人都沒有,和朋友像是包場吃的😱。.普通的生牛肉🐂比較細碎比較薄和多脂肪,premium特色牛🐂較完整厚身,的確口感勝人一籌。選了加牛栢葉,同樣細碎,令我想起蔡瀾🤫。.湯底第一口好甜😛但不是味精感,有驚喜,但喝多了有點膩,不知是否加了牛湯油關係,喝多了也覺得有點怪味🤔。河粉出奇地滑溜,但不易碎,少見。.服務方面一般,全部人等收工的樣子,不主動給水🙊。春卷做得也不錯,餡料算飽滿,豐富。越南粉來說,是想令我再吃的味道,所以給笑。.
🔸生牛肉粉$90
🔸特級生牛肉粉$125
🔸春卷$55
服務方面一般,全部人等收工的樣子,不主動給水🙊。

春卷做得也不錯,餡料算飽滿,豐富。

越南粉來說,是想令我再吃的味道,所以給笑。
  • 特級生牛肉粉
2018-11-19 1046 瀏覽
The pho is really good. Soup base is not oily at all and taste is good. Beef is high quality but not too many slices. Service was acceptable, food came pretty quick as is expected for pho. Pricier than usual but still reasonable for the quality. My friend orders the steamed rolls, which was more mediocre. Would definitely come back for the pho!
2018-11-14
10 分鐘 (堂食)
2018-11-02 993 瀏覽
呢間餐廳係同事介紹好食嘅pho, 第一次去試已經愛上,所以耐唔耐就會去拜訪拜訪😋😋間舖都算細間,差唔多次次去都要排隊,有一次仲等左差唔多30分鐘🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️但都有時好食嘅嘢就要等下架啦😋😋今日我就叫左撈㩚,好好味呀😝😝而之前就叫過pho 都正,但佢地個麵低就真係好少啲,所以之後我都一定會加麵架!😋😏😏大食嘅朋友要加麵呀一定😏😏佢地仲有得揀極上牛,價錢就125蚊,lunch 黎講,係有啲貴呀!

2018-10-06 1181 瀏覽
生熟牛肉粉🍜 ($86) (4.5/5)#米芝蓮 推介既 @brassspoon 想食一啲都唔易🤔 星期一至六只開至夜晚7點😳 星期日休息😏 所以想食首先要排下隊😌-湯底雖然沒有好驚喜😅 但仍非常清甜👍🏻 記住加牛湯油😉 更加入味😍 牛肉好薄好嫩🥩 加左個扎肉(+$10)同平時食的不一樣😆 好鬆軟🤤 另外叫既 #燒豬肉撈檬粉 都有驚喜😋 撈檬夠鬆散🍜 唔會係一堆堆😎📍中環砵典乍街10號地舖🚇香港站C出口#eforeat_central #eforeat_越南菜 #brassspoon #michelin #生熟牛肉河
生熟牛肉粉🍜 ($86) (4.5/5)
📍中環砵典乍街10號地舖
🚇香港站C出口
2018-09-25 914 瀏覽
最近個人懶左 少左寫食評今次食黎間Brass Spoon令我再有寫食評嘅衝動今次係星期五朋友到訪灣仔 好彩佢到左先 如果唔係就有排等大約15分鐘入座其實我幾鍾意黎種order紙 一切嘅野寫得清清楚楚今次有朋友請食飯當然有乜加就加哂佢啦 無論生牛定特級生牛 仲有牛丸 全部都同我加嘩~~加完之後連河都見唔到第一口個湯都好夠味 但唔會太鹹第二口啲牛肉分唔清邊個係特級 因為好似全部都好滑甘只可惜淨開到6點幾 真心冇乜機會過嚟食 只可以期望下一次得閒 會再戰
最近個人懶左 少左寫食評

嘩~~加完之後連河都見唔到
第一口個湯都好夠味 但唔會太鹹
第二口啲牛肉分唔清邊個係特級 因為好似全部都好滑甘

2018-09-20
15 分鐘 (堂食)
生牛河加料
  • 生牛河
2018-08-27 1033 瀏覽
每次約朋友在金鐘吃午餐,總是會到brass spoon 一聚😋 多次到訪,水準依然!湯清淡好吃,牛味香濃!粉夠滑又掛湯👍🏻 生熟牛肉又淋又粉嫩,超級讚😍略嫌配料如牛根牛𦟌未夠入味而已但絕對已經是城中數一數二好吃的了💪🏻有朋友一起就可以share一份春卷,炸得香脆而不油膩,內餡滿滿,十分滿足😋 留意附上的生菜非常新鮮,又爽又脆,非常抵讃😚 是食得出的誠意💪🏻真心推薦!朋友說這裡不時有名人名星幫襯,聞說有人遇過古天樂😍 大家可以去碰下運氣😏

湯清淡好吃,牛味香濃!粉夠滑又掛湯👍🏻
生熟牛肉又淋又粉嫩,超級讚😍
略嫌配料如牛根牛𦟌未夠入味而已
但絕對已經是城中數一數二好吃的了💪🏻