2018-05-06 376 瀏覽
收工很餓決定去太安樓掃街快食晚餐。聽同事講有間煎餅係北京口味覺得好好奇,所以去到就第一時去試下先。門面一如太安樓特色,簡單,方便,透明。煎餅選擇比我想像中多,我以為得4—5款。另外仲有飲品供應:豆漿/玉米汁/酸梅汁。最正係仲有北京涼粉,但我太餓只想食咸食,所以淨係叫咗個北京烤鴨煎餅。俾完錢就企一邊等,OPEN KITCHEN 可以隔住玻璃睇製作過程。一邊睇一邊諗緊自己會唔會食唔哂,因為見到店員不斷加材料落塊餅到。好!足!料!咁就睇已經見到有好多紅蘿蔔絲,青瓜絲同烤鴨。拎上手果下好熱,完全食唔到,想由底部慢慢推佢出黎都有難度,唯有整爛個紙袋慢慢試下咬。第一啖食到好多嘢,具體味道太雜亂。慢慢食落去有北京烤鴨醬嘅味,唔算太濃烈,係咸咸地嘅燒醬味。好可惜,餅底好淋,又熱又油,食到成手都係水同油嘅混合。材料係好足,份量超大,睇得出店員好有心做,不過味道真係不算太特出,不過不失啦。自己一個女仔食完真係超級飽。
北京烤鴨煎餅
2018-04-04
15 分鐘 (外賣自取)
  • 北京烤鴨煎餅
2018-05-03 166 瀏覽
最近太安樓開左好多新餐廳,有好多掃街新選擇。呢間北京煎餅一開張已經好吸引我,但係每次都好多人排,得一個人做野,所以要等好耐,所以次次都冇食。今次經過見佢冇人排隊,拿拿聲落單!叫左個辣既孜然羊肉煎餅,店員見我地兩個人都好好人問我地洗唔洗分開兩個袋。等左冇耐,就熱辣辣送到手!都幾大份,而且入面好多料,煎餅皮唔似手抓餅個d酥皮,似係pancake個類,餅皮有加黑白芝麻,仲有雞蛋。到餡料方面,入面有羊肉、紅蘿蔔絲、青瓜絲、生菜、仲有一塊脆皮,我唔知係咩黎,但全部野加埋一齊,口感好豐富之餘,意外地好夾。雖然叫左辣、但食落冇乜辣味,醬料有d甜。最近影相po上ig或者facebook仲有杯野飲送。有芒果西米露同粟米汁揀。有著數我緊係唔執輸啦,揀左芒果西米露,冇唸過免費既野都幾好飲wo,初初以為係個d假芒果味既芒果汁,但飲落完全唔係,係幾濃味既芒果汁,而且幾'傑',唔係溝左好多水個d,正啊!
最近太安樓開左好多新餐廳,有好多掃街新選擇。
今次經過見佢冇人排隊,拿拿聲落單!
等左冇耐,就熱辣辣送到手!

都幾大份,而且入面好多料,

2018-05-02 109 瀏覽
朋友話想食就嚟左試 等左一陣就有得食 我地叫左北京烤鴨煎餅 佢會幫你分左兩份 一人一份岩哂青瓜夠爽脆 有北京烤鴨再加埋唔同配料又菜又蘿蔔絲 好有口感 煎餅又唔油膩 厚度岩岩好 食完一份真係唔夠喉 到而家打返食評 都掛住想食多次
2018-04-02 143 瀏覽
太安樓呢間北京煎餅店一直都想試但奈何份量比較大同飽肚難得朋友仔肯開心share先試到於是嗌左個北京烤鴨煎餅一路睇住店員放好多料落個煎餅到未食已經覺得會好飽一拎上手熱辣辣,影完相就急不及待試下估唔到個餅皮一啲都唔油亦都唔會濕淋淋,係可以拎住黎食(平時個啲通常淋到拎唔起黎食)餅皮帶點蛋香,很不錯👍🏻餡料真係超多,有勁多菜,青瓜絲,紅蘿蔔絲,最正就係有薄脆,增加口感其實烤鴨都不少,但可能因為其他配料比較多,同埋個醬汁不夠濃,令到個味道比較淡,如果再濃味啲就更好🤤
太安樓呢間北京煎餅店一直都想試
但奈何份量比較大同飽肚
難得朋友仔肯開心share先試到
於是嗌左個北京烤鴨煎餅
一路睇住店員放好多料落個煎餅到
未食已經覺得會好飽
一拎上手熱辣辣,影完相就急不及待試下
估唔到個餅皮一啲都唔油亦都唔會濕淋淋,係可以拎住黎食
(平時個啲通常淋到拎唔起黎食)
餅皮帶點蛋香,很不錯👍🏻
2018-03-01 169 瀏覽
上網見到新開咗間北京煎餅舖,d款仲會周不時更新,就即刻想去試下!叫咗個孜然羊肉煎餅重申,本人真係好中意食羊肉,亦都好中意食孜然味串燒!但係佢呢個只係一個充滿油嘅蔬菜羊肉餅,而個餅亦無咩麵粉香或者韌性,食落真係有哂quota感覺上網睇到老闆花咗好多時間研究,我都十分欣賞不過在場見員工嘅手藝都不太純熟,個餅爛曬都包落個袋俾人我好彩唔係個個客,而且搞到佢成手油,建議考慮下落少d油,客人睇到會無咁有罪惡感
叫咗個孜然羊肉煎餅

上網睇到老闆花咗好多時間研究,我都十分欣賞
不過在場見員工嘅手藝都不太純熟,個餅爛曬都包落個袋俾人
2018-03-01 102 瀏覽
煎餅在香港比較少見,今次來到就試了北京烤鴨煎餅($39)額外加了肉鬆($8)店舖有透玻璃可以睇製造過程,一拎上手好熱。雖然見到有落烤鴨同醬汁,但食落就冇咩北京烤鴨既味道,比較淡味。幸好加了肉鬆,有點鹹鹹甜甜的,但加$8實在係有啲貴,不過份量都算多,還有很多青瓜絲增加口感。兩個人食剛剛好,如果一個人食曬就唔可以繼續掃街了😹
店舖有透玻璃可以睇製造過程,一拎上手好熱。
北京烤鴨煎餅

兩個人食剛剛好,如果一個人食曬就唔可以繼續掃街了😹
2018-02-07 167 瀏覽
跟台灣煎餅有點類似,餡料比較多,餅皮煙un, 餡料有生菜脆片等頗搭配。我食的是素菜,汁料剛好,不太鹹或太辣。分量給女生還可以,但價錢差不多$40,這個價錢在太安樓有很多選擇。
2018-02-06 150 瀏覽
之前一早就看到很多人慕名去太安樓「掃街」剛好工作完經過就去看看有什麼東西吃 😁經過就被招牌吸引過去了好可愛啊「Bravo!」賣的北京煎餅的,老闆娘也是北京人喔老闆娘很年輕很美人也很Nice! ❤點的是香辣什錦海鮮煎餅 裡面有魷魚🦑、蟹柳🦀。。。等等海鮮都是有炸過的內有薄脆、有口感 不過就是因為有薄脆所以拿了就要趕快吃不然軟掉就不脆了吃完一個就很飽了,如果肚子餓但又趕時間可以買一個邊走邊吃煎餅都是現做的所以要等一會喔 ✨而且這裡有素吃煎餅喔好貼心顧及了素食者 🌿加$10可以配飲料,我選的是玉米汁 🌽不會很甜另外有賣甜品🍨「百年老北京涼粉粉」$13而已啊!好划算、而且好好吃我超喜歡那種老派的甜點北京的涼粉粉有別於我們平常吃的涼粉是透明的,很清新不膩加$5可以加芋圓我超喜歡吃芋圓所以必需要加 😆推介:百年老北京涼粉粉 🍨香辣什錦海鮮煎餅 🦑🐙傳統素食煎餅(素食者)🥦北京烤鴨煎餅(純粹是看到很多人點這個感覺應該好好吃)🦆孜然羊肉煎餅、香辣羊肉煎餅(喜歡惹味人士)🐑🐡地址:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A55-B號鋪(港鐵西灣河站 B 出口步行約4分鐘)
之前一早就看到很多人慕名去太安樓「掃街」
剛好工作完經過就去看看有什麼東西吃 😁
經過就被招牌吸引過去了好可愛啊「Bravo!」
賣的北京煎餅的,老闆娘也是北京人喔
老闆娘很年輕很美人也很Nice! ❤

點的是香辣什錦海鮮煎餅
裡面有魷魚🦑、蟹柳🦀。。。等等
海鮮都是有炸過的
內有薄脆、有口感
不過就是因為有薄脆所以拿了就要趕快吃不然軟掉就不脆了
吃完一個就很飽了,如果肚子餓但又趕時間可以買一個邊走邊吃
煎餅都是現做的所以要等一會喔 ✨

而且這裡有素吃煎餅喔
好貼心顧及了素食者 🌿
加$10可以配飲料,我選的是玉米汁 🌽
不會很甜

另外有賣甜品🍨「百年老北京涼粉粉」
$13而已啊!好划算、而且好好吃
我超喜歡那種老派的甜點
北京的涼粉粉有別於我們平常吃的涼粉
是透明的,很清新不膩
加$5可以加芋圓
我超喜歡吃芋圓所以必需要加 😆

推介:
百年老北京涼粉粉 🍨
香辣什錦海鮮煎餅 🦑🐙
傳統素食煎餅(素食者)🥦
北京烤鴨煎餅(純粹是看到很多人點這個感覺應該好好吃)🦆
孜然羊肉煎餅、香辣羊肉煎餅(喜歡惹味人士)🐑

2018-01-26
5 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
  • 百年老北京涼粉粉
  • 香辣什錦海鮮煎餅
  • 傳統素食煎餅
  • 北京烤鴨煎餅
  • 孜然羊肉煎餅
  • 香辣羊肉煎餅
2018-02-04 124 瀏覽
之前上網見到, 特登走黎太安樓試北京煎餅有好多種唔同口味點左北京烤鴨睇左佢整賣相好似唔錯先把餅漿平均地塗在板上加了一隻蛋,都是平均地塗在餅漿水上再加其他材料烤鴨蘿蔔青瓜絲薄脆最後把餅壓成一塊,切開兩邊製作過程約6分鐘首先,餅放在袋內,很難推上去...我又不想用手....最後只好把包裝紙拉下, 兩層烤餅一齊吃, 吃得很勉強....咬下去,餅身太淋...不知道是餅漿太多水還是加了隻蛋的緣故...餅身太沐,所以很容易會穿,入面材料亦很容易漏出...味道方面,看他加了一隻好像是燒烤醬的醬汁醬汁味道亦不是很突出主是是餅身問題,質地太軟, 不是想像中的口感...性價比亦比較差,$39...但我都完全吃不飽...真係吃旁邊$20的海南雞飯好過...
之前上網見到, 特登走黎太安樓試北京煎餅
有好多種唔同口味
點左北京烤鴨

睇左佢整
賣相好似唔錯
先把餅漿平均地塗在板上
加了一隻蛋,都是平均地塗在餅漿水上
再加其他材料
烤鴨
蘿蔔青瓜絲
薄脆
最後把餅壓成一塊,切開兩邊
製作過程約6分鐘

首先,餅放在袋內,很難推上去...
我又不想用手....
咬下去,餅身太淋...
不知道是餅漿太多水還是加了隻蛋的緣故...
餅身太沐,所以很容易會穿,入面材料亦很容易漏出...
味道方面,看他加了一隻好像是燒烤醬的醬汁
醬汁味道亦不是很突出
主是是餅身問題,質地太軟, 不是想像中的口感...
性價比亦比較差,$39...
但我都完全吃不飽...
真係吃旁邊$20的海南雞飯好過...
2018-02-04
10 分鐘 (堂食)
2018-02-03 66 瀏覽
朋友介紹過來的 服務和味道真的很棒 個人很喜歡 而且店員很注重細節每次收錢都會把手套脫下🧤看到店員現切烤鴨的感覺真棒 一口氣買了3個煎餅 分別是烤鴨 海鮮和滑雞 我喜歡他們家的辣椒粉超級惹味香辣 有時間還會過來的 謝謝你們給我帶來了那麼好的體驗建議再添加一些甜味的煎餅 剛剛跟老闆聊天知道 他們還要在煎餅裡添加蘿蔔丁 真的超級期待 想一想都流口水啦還有一個小建議就是Bravo的制服超可愛 可不可以未來像711一樣設計一些T恤給客人換購呢
2018-02-03
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 北京烤鴨加辣椒
2018-02-03 69 瀏覽
呢間我就食過兩次既都系揀北京烤鴨餡我以前食其他煎餅不過就食到膩晒 系怕晒果隻但系當我第一次食既時候完全冇膩既感覺佢既口感系e e un un蛋香味 適中👍好味既我正食過北京烤鴨餡味道系岩岩好 同個餅既味幾夾唔洗驚話d味系好濃好重味既而且 服務態度很好 有善 nice既👍💕食物既價錢都ok既 $30幾 40幾左右呢個價錢都算平既 回本黎講 系叫抵既你可以一邊等 一邊睇住佢地整咁都系可以保證得到食物既衛生問題我所見既系 環境系中等至偏高起碼一望系真系乾淨咁你見到 個心都安樂d既咁就內容大約咁多到啦大家快d去光顧啦(因為很好吃 被我吃光光了 (笑)
呢間我就食過兩次既
起碼一望系真系乾淨
咁你見到 個心都安樂d既
咁就內容大約咁多到啦
大家快d去光顧啦
(因為很好吃 被我吃光光了 (笑)
2018-01-28 132 瀏覽
見Facebook宣傳做得咁勁,今日去開杏花outlet順便途經太安樓就走過黎買左份試試佢啦!佢都有幾款煎餅口味選擇的,睇完一輪我最後決定買烤鴨煎餅試下,買完企係到等叫number!!師傅即叫即整,睇佢整完個煎餅賣相都幾好,但食落去完全係兩回事lo1⃣️黎煎餅整得太淋,2⃣️黎個煎餅完全唔夠汁d烤鴨乾爭爭,超級唔好食lo入面1⃣️袋有兩件,我勉強食完1⃣️件,之後第2⃣️件都冇食到已丟掉!!非常失望

外賣自取
2018-01-23 147 瀏覽
在北京食過煎餅, 一直念念不忘, 個人好喜歡食煎餅, 知道最近有好多新開的店都有煎餅賣, 我都會去試下以解相思之苦~這間店是新開的, 只做外賣, 有好多選擇, 點了孜然羊肉, 羊味不膻, 羊肉不多其他配料算多, 味道還可以 ~  內有簿脆, 有口感, 好食 ~價錢 $35一個
在北京食過煎餅, 一直念念不忘,
個人好喜歡食煎餅, 知道最近有好多新開的店都有煎餅賣,
我都會去試下以解相思之苦~

這間店是新開的, 只做外賣, 有好多選擇,
點了孜然羊肉, 羊味不膻, 羊肉不多
其他配料算多, 味道還可以 ~
內有簿脆, 有口感, 好食 ~
價錢 $35一個
2018-01-11
5 分鐘 (外賣自取)