2021-11-15 555 瀏覽
A place far away from town.Chilling and relaxing environmentGood to sit outdoor when weather is niceThe croissant in the All Day Breakfast tastes slightly better than it looksRecommended pasta as the whole texture and taste is again, better than expected
A place far away from town.
2021-10-21 773 瀏覽
無論係踩開單車過黎定曬完太陽,都需要一間唔趕人走既cafe,同埋一杯高質既咖啡☕️ 比你慢慢坐。咖啡唔落糖係基本啦,咁就最可以飲到咖啡豆原身既味道,鍾意nutty 味既朋友就唔好錯過啦。三文魚忌廉意粉:忌廉撈左少少蛋黃特製而成,好好食😋三文魚鹹左少少,有少少失色,但份量多又加返分。白酒煮蜆意粉,問左你食唔食得辣先😂略嫌微辣既辣都搶左成碟意粉既味,但整體都惹味,合格有餘。總結,weekend 輕輕鬆鬆踩單車過黎食下野好不錯,新界cafe 多位都應該有位既。

2021-10-20 446 瀏覽
放假帶兩老👴🏻🧓🏻同🐶🐶郊遊,雖然落住微微雨,但都無阻我地周圍搵食嘅決心😂 發現大埔有一間好chill 好舒服既餐廳,老闆好好人,又好傾,對🐶🐶都好有愛心,老公話杯☕️得,估唔到食物都好有水準 (讚👍🏻)四個大人食咗意大利飯,三碟意粉同兩件cake,食物真係好過好多中環/尖沙咀既西餐廳 (掛住傾同食,唔記得相機食先🤪)不過,一定會再幫襯,下次再影過同大家分享😋#隱世餐廳#支持小店#回頭餐廳list
#隱世餐廳
#支持小店
#回頭餐廳list
2021-10-15
2021-10-02 452 瀏覽
今日去大尾篤新開的龍尾沙灘,陽光普照,呢間cafe就係沙灘對面,Tiffany blue的屋身,一望落已經好有渡假feel,呢個位打卡一流。cafe仲有得揀坐室內定門外。室內雖然係簡單裝修,但老闆好有親切會同客人傾計。因為食左lunch, 所以只叫coffee and cake。芒果芝士蛋糕:芝士味濃郁唔會過膩,口感細緻仲有粒粒芒果果肉食到,睇得出心機野😋Iced cappuccino: 有咖啡香味同牛奶的香滑,不過凍飲始終冇熱飲咁香,用嚟配芝士蛋糕都好正Lemon Ginger: 薑味夠辣同個檸檬酸味好夾,飲完成個人會精神晒。

• 芒果芝士蛋糕
2021-08-22 497 瀏覽
這間 cafe 的外牆是粉藍色很柔和,很優雅舒服,我們沒有訂位,在店外一邊拍照一邊等位,所以覺得很快便有位子,職員都很好招呼,十分有禮貌,讓我們感受到賓至如歸的感覺 👍🏻 這天午餐我們點了:✨~ 全日早餐 (All day breakfast) ~ 是日意大利麵 (Daily pasta)香草忌廉三文魚意粉拿破崙乾茄辣肉腸意粉 ~ 甜品 (Dessert)士多啤梨芝士蛋糕魔鬼朱古力蛋糕✨這兩款意粉都很好吃,我特別喜歡這三文魚意粉,味道非常好,全日早餐很有水準,香腸和炒蛋很夠熱,吃起來十分美味,炒蛋很香滑,連沙律菜的醋汁也很好味 😋 至於甜品蛋糕也好吃,我喜歡這朱古力蛋糕的高濃度朱古力味 💕✨而飲品方面就點了焦糖拿鐵 (Caramel latte)、莫加咖啡 (Mochaccino) 和凍朱古力 (Iced chocolate),都非常不錯,焦糖拿鐵比想像中更有咖啡味,我們很滿意這天的午餐,吃得很愉快 🥰

~ 全日早餐 (All day breakfast)

~ 是日意大利麵 (Daily pasta)
香草忌廉三文魚意粉
拿破崙乾茄辣肉腸意粉

~ 甜品 (Dessert)
士多啤梨芝士蛋糕
魔鬼朱古力蛋糕

Caramel  latte
Iced  chocolate
2021-08-21
15 分鐘 (堂食)
午餐
Caramel  latte
Iced  chocolate
2021-07-28 334 瀏覽
呢間cafe完成係少女心既cafe,以Tiffany blue為主色。外牆係好好既打卡位!有位座,不過夏天坐出面就真係好熱!食物方面…熱狗就真係好普通既熱狗,無任何特別!三文治都係😂😂😂個意粉…普通到唔記得咩味道了!飲品叫左兩杯…一杯咖啡,啲豆算唔錯,不過個紙飲管出事,好勁紙既味道!影響哂,要唔用飲管先好啲!另外,一杯green tea latte,頭幾啖還好,不過之後啲冰好快溶,之後就唔係咁知自己飲緊乜了!

2021-07-01 357 瀏覽
星期六好節目駕車入大尾篤嘆咖啡,這家咖啡店以藍色小屋做主題,配上毗鄰大海感覺好有朝氣。🤟🏽餐牌好別緻,我喜歡紙質。🥳☕️我來杯有奶咖啡,因為我是特意來欣賞藝術,細賞一下如詩似畫的藝術,再呷一口啖啖香濃咖啡甘香撲鼻什有獨特風味。🍴午餐我選擇了 All day 🍳有煙三文魚,德國腸配香滑炒蛋。🍴熱狗久久沒有食過了,大大條香腸夾進烤香芝麻包同食,芥末醬是整個靈魂,非常滋味滿足。😋🍴餐後來個自家制抹茶蛋糕非常軟熟有質感,甜道恰當有抹茶清香,灑上抹茶粉增添色彩次餘仲加強抹茶氣味。👏😋店內清優雅潔好感覺舒服。

餐牌好別緻,我喜歡紙質。🥳

🍴午餐我選擇了 All day 🍳
有煙三文魚,德國腸配香滑炒蛋。

🍴熱狗

🍴餐後來個自家制抹茶蛋糕

店內清優雅潔好感覺舒服。
2021-06-05
  • 自家制蛋糕
  • 咖啡
2021-05-31 431 瀏覽
上星期六兩大兩小去咗呢個彷如置身國外嘅cafe☕️超級nice嘅老闆安排咗最入嘅位置俾我哋🥰感覺老闆愛和客人交流做朋友令人感覺好舒服😌食物方面更無得彈連一向食兩啖嘅女兒都食哂碟意粉🍝最期待嘅甜品brownie 更讚不絕口😋另外伯爵茶蛋糕🍰更順口少少甜味完全自家制feel好正👍🏼後嚟老闆再介紹小朋友飲凍朱古力嘩!完全驚喜超好飲😍我杯hazelnut latte簡直perfect🥰一定會再嚟🤩
上星期六兩大兩小去咗呢個彷如置身國外嘅cafe☕️

後嚟老闆再介紹小朋友飲凍朱古力
嘩!完全驚喜超好飲😍
我杯hazelnut latte簡直perfect🥰

一定會再嚟🤩
前排趁假日黎咗個大埔一日遊!講到大尾督第一件事就諗起踩單車🚲入咗龍尾村無耐就俾呢間cafe蔚藍色嘅外牆吸引咗💙Cafe設有室外位置,可以一邊感受戶外氣息,一邊嘆住杯咖啡都咪話唔寫意🏞肝菌個味好出而且醬汁同意粉比例適中🍝意粉硬度都到位。實際上意粉份量頗少,但配埋蛋糕甜品就啱啱好🍰個ginger latte入口順滑 咖啡香氣十足,係薑味唔太重 略嫌單薄😗雖然出餐要少許慢😂但係店家好nice 食完之後老闆有走埋黎同我地傾下計,問下食物評價同意見,feel到店主好有心去經營😉十卜!若然踩單車經過 想搵個地方落腳,呢間都算係一個唔錯嘅選擇。🌟 肝菌蘑菇雞意粉 ($88)🌟 香蕉蛋糕 ($45)🌟 Ginger Latte ($42)味道:🌕🌕🌕🌖🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:🌕🌕🌕🌗🌑

🌟 肝菌蘑菇雞意粉 ($88)
🌟 香蕉蛋糕 ($45)
🌟 Ginger Latte ($42)

味道:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-03-04 403 瀏覽
喜歡有人情味的小店,咖啡☕️👍👍,All day breakfast 有水準,分量多少少更好。意粉味道剛剛好。甜品有誠意,也有堅持。老闆人好好,對店舖有感情,客人多是熟客。大家也支持本港特色小店💕💕💕💕💕💕💕💕
甜品
甜品
2021-02-28 1536 瀏覽
每次來大美督,都是想一家人輕鬆半天,同小朋友與大自然同美景同樂。在租單車玩之前,最重要是輕鬆一下,作一個小小的充飢再去玩。本來,我們是來拜訪某隱藏在某鄉村的咖啡小店。可是兩次來都撲了一個空。然後,我們在網上找到了一個同樣是位於大美督的悠閒咖啡店,而且是一個新名字。把車泊好在停車場後,我們一家四口就決定一試這一個名叫《Brian Cafe》的新地方。在老闆與一名專程來拜訪的好友客人的閒談中得知。老闆是一名退休的企業高層。退休後,仍有活力,就決定做自己喜歡的事。而咖啡,是他的其中一個興趣,所以就決定開一間以悠閒為主題的小店,與來賓分享一下咖啡與食物。先說食物,旨意是來嘆杯咖啡,吃個下午茶的我們,看中了他們的是日 special,是一個 homemade 的 蘋果批。雖然是微暖地食,但我們已經可以深深地感受到這批的一份香脆。外皮酥香,而內心是厚厚的蘋果肉,是非常好味道的一個批。另外,輕食中有這個 Ham and Cheese Sandwich。火腿加芝士,基本上是一個冇得輸的配搭。雖然,感覺上,店方整 Panini 應該會更香口,但由於麵包新鮮,香軟,再配合火腿同芝士的味道,很是可口。Egg
Egg Salad Sandwich 同樣是很可口。炒碎蛋加沙律,口味簡單,健康,蛋香同沙律菜帶出來的香口味道不比火腿差,只是,我們都是比較喜歡 Egg Mayonnaise。
兩個小朋友分享一杯凍朱古力。沖到好似一杯咖啡的朱古力,在杯面上再加一層可可粉,增添了這杯甜甜朱古力的朱古力香味。這杯飲品,甜甜口,牛奶味同朱古力味都沒有唔爭氣。
是日,我要了一杯 Cafe Latte 來配搭我的輕食。什麼深烘焙,淺烘焙我不太識去分了,只知道這兒的咖啡很香,入口的苦澀味不太濃,牛奶味香滑豐厚,但沒有搶走咖啡本身的香味道。小小的一杯香氣十足咖啡,會令人心舒暢。
太太就決定一試加了糖漿的 Caramel Latte。因為咖啡的苦澀味不是太濃,所以,加了焦糖之後,Latte 多了一種很溫和的甜味。這甜味,很潤滑,沒有影響咖啡味道之餘,又增蛋了整杯咖啡的香氣。
此咖啡店很悠閒,很舒適。設立在鄉郊而又沒有過份去賣弄文青的咖啡小店,換來的感覺是悠閒、寫意。定休星期一的小店,好啱大家坐車來,踏單車來,或像我們一家開私家車來,閒一下再繼續活動啊。
2021-02-18 498 瀏覽
新年連假來踩單車,到處都好多人,來到BRIAN CAFE,幸運地,它室外有位置,因為我們有單車,正好需要坐室外看車。這家也很文青feel,門外很適合拍照,缺點是西斜在背會很熱。香草蝦意粉$98我們在未食lunch下踩單車,到四點幾先食到野,所以真有點餓。此時,顯得意粉份量特別小,吃完了只有不餓的感覺。蝦隻有少少鮮味,意粉沒有煮過頭,尚算可以,價錢偏貴。凍朱古力$48凍薄荷朱古力$48兩杯飲品都少冰,結果是,朱古力沒有滿杯,哈。朱古力味道幾香濃,而薄荷那杯較特別,比較喜歡。all day breakfast $98有沙律菜、茄汁豆、炒蛋、煙三文魚、腸仔,炒蛋好滑,腸仔好像有少少芝士,其他不過不失,也一樣似是下午茶份量。好像見到旁邊有情侶兩個人吃三碟,這樣才是皇道吧。男女店主都很友善,會出來傾幾句和問好不好食。

香草蝦意粉$98

此時,顯得意粉份量特別小,吃完了只有不餓的感覺。
蝦隻有少少鮮味,意粉沒有煮過頭,尚算可以,價錢偏貴。

凍朱古力$48
凍薄荷朱古力$48

兩杯飲品都少冰,結果是,朱古力沒有滿杯,哈。
朱古力味道幾香濃,而薄荷那杯較特別,比較喜歡。

all day breakfast $98

男女店主都很友善,會出來傾幾句和問好不好食。
大埔郊遊前,找了附近的咖啡店打打卡在村口的藍屋子,門口有幾個位店內有20個位左右兩口子經營,亦有不少熟客仔除了全日早餐,多士,熱狗,旦糕外還有意粉選擇全日早餐炒滑旦,不錯!粗大條的芝左腸,會流芝士的牛角包🥐唔啱比例應該要兩個份量先啱咖啡☕️選了latteLatte拉到花👏味道幾好有時候,喺咖啡店☕️聞到了咖啡香,心情舒暢!食飽飽去望下海,舒舒服服又一天好天氣,心情美美!⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️座位間有距離感, 有白板相隔

大埔郊遊前,找了附近的咖啡店打打卡
在村口的藍屋子,門口有幾個位
店內有20個位左右
兩口子經營,亦有不少熟客仔

除了全日早餐,多士,熱狗,旦糕外
還有意粉選擇

全日早餐
炒滑旦,不錯!
粗大條的芝左腸,會流芝士的
牛角包🥐唔啱比例
應該要兩個份量先啱

咖啡☕️
選了latte
Latte拉到花👏
味道幾好
有時候,喺咖啡店☕️
聞到了咖啡香,心情舒暢!

食飽飽去望下海,舒舒服服又一天
好天氣,心情美美!

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️提供酒精搓手液
⭕️進店前量度體溫
⭕️座位間有距離感, 有白板相隔
2021-01-31
$90 (早餐)
2021-01-27 363 瀏覽
如果有機會入大尾篤踩單車 , 或者鍾意食西餐,環境寧靜,避開嘈吵人群,喜歡尋找打卡聖地嘅朋友,大尾督覓食又可以多個選擇啦😆離遠已經被Brian Cafe既粉藍色外牆吸引住😍好有渡假feel , 感覺像身處外國一樣,完全想像唔到自己身處大尾督😂店外提供3個outdoor座位,如果帶寵物過來絕對十常適合👍🐶🐈店舖所提供食物嘅選擇唔多,價錢偏貴,質素不過不失,感覺似自己屋企都可以完成嘅烹調質素 😂勝在環境寫意 , 叫一杯飲品靜靜地坐一個下午,其實都幾享受😊
2020-12-24 560 瀏覽
襯聖誕🎄連假前夕未咁多人,帶埋 #小b 🐶出去玩下,駕車🚗去到大美督呢間新開無耐嘅小屋咖啡店☕️,帶咗寵物嘅朋友可以使用門口4️⃣個座位。粉藍色嘅外牆幾柔和,咖啡店☕️提供多款熱食🍝同咖啡☕️,可以寧靜嘆杯咖啡☕️,仲可以再去水霸同海邊輕鬆一個下午🌄———————————————————————————🍽拿破崙腸意粉🍝💬雖然想食鴨胸可惜太好賣,轉咗拿破崙也好,蕃茄清新味道有水準😌.🍽菠菜批🥧💬都幾飽肚,焗過後好香濃,皮脆餡靚,更覺美味,好滿足無揀錯🤤.☕️Ginger Latte ☕️Caramel Latte💬一杯咖啡☕️一個拉花,只要夠熱夠用心調教客人就會飲得出誠意😎
———————————————————————————
🍽拿破崙腸意粉🍝