2022-06-12 98 瀏覽
👍🏻 炭燒美國肯瓊香料”巨大厚切”豬肉眼扒.燒鮮菠蘿(Dinner Menu)炭燒嘅坑紋已經令人食慾大增 豬扒厚切大大塊 切落去非常柔軟 而且仲保留到肉汁🙆🏻‍♂️火候掌握得剛剛好 一啖肉一啖菠蘿🍍呢個配搭唔錯 可以減低罪惡感 另外旁邊嘅粗薯條撒上左海苔粉 同埋沙律用上芝麻醬作伴 睇得出餐廳有用心搭配👍🏻 日本蟹籽.魷魚圈.八爪魚🐙墨魚汁意粉(Dinner Menu)墨魚汁鮮味十足 意粉能夠輕易掛上醬汁 魷魚圈及切粒八爪魚就藏身於意粉當中 會經常不經意咁食到 增加口感及驚喜💟另外好鍾意鋪係上面嘅蟹籽 一嚟可以係烏卒卒嘅墨汁麵突圍而出 作點精效果 二來增添脆卜卜口感 值得一讚!👍🏻 跟餐是日餐湯(椰菜花忌廉湯)湯上面都有拉花 真係超有誠意☺️椰菜花嘅味道頗 同忌廉好夾 口感屬於順滑唔會有一粒粒嘅口感👏🏻👏🏻另外都會跟埋誠意之作 熱辣辣手搓麵包 見到麵包入面嘅氣孔有咁多 你就知道有幾鬆軟🥰👍🏻 朱古力咖啡🍫☕️(跟餐加10蚊)Mocha表面上嘅心心拉花實在令人覺得好療癒朱古力屬於偏苦甜 唔會蓋過咖啡嘅風頭 每一啖都有兩者嘅強烈存在感 互相平衡注意事項⚠️- 餐廳藏身於葵廣後面的一幢食肆雲集嘅大廈內

👍🏻 跟餐是日餐湯(椰菜花忌廉湯)

👍🏻 朱古力咖啡🍫☕️(跟餐加10蚊)

注意事項⚠️
- 餐廳藏身於葵廣後面的一幢食肆雲集嘅大廈內 環境闊落 坐得舒適🪔
- 店員十分主動 會經常巡場 幫忙加水及收拾 服務唔錯🕶
2022-06-11 1922 瀏覽
平時去葵芳醫肚,多數都選擇新都會廣場,或者葵涌廣場。而附近新開的葵芳匯,原來都有頗多食肆進駐,今次就試試西餐廳✨復古工業風裝潢、寬敞舒適的梳發卡位沙發、昏黃帶情調的燈光,坐得舒服👍🏻 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝟐 💰$398⚙️ 周打蜆肉忌廉湯配餐包湯內有蜆一隻,忌廉湯濃稠度適中,送餐包一流❣️ 餐包有2款口味,最欣賞係熱的,而且夠鬆軟👍🏻👍🏻⚙️ 香脆法國鵝肝雲吞.青蘋果蓉擺盤及賣相吸引💕 新鮮炸起,雲吞香脆!內裡鵝肝餡料熱辣辣,香味突出。配上沙律及青蘋果蓉,減低油膩感。⚙️ 鮮蝦.大虎蝦龍蝦汁意大利馬鈴薯丸um…上枱見份量較少,但蝦量相對算多,而且細心地剝了蝦殼👍🏻 我比較感興趣是馬鈴薯丸,但份量不多。麵粉跟薯仔比較剛好,煙韌有薯味。配搭龍蝦汁,不自覺一口一口地食完了🥴⚙️ 炭燒美國肯瓊香料”巨大厚切”豬肉眼扒.燒鮮菠蘿 配新鮮沙律大大塊燒菠蘿🍍 大大塊豬扒🤤 豬扒夠厚身,有炭燒坑紋👍🏻 肉質不會乾柴,有陣陣香草香氣,就算不蘸燒汁也很夠味💕 再食埋燒菠蘿,juicy又唔酸,消膩一流☺️ 沙律菜份量非常多😂 除左沙律,也可以選擇配白飯/紫菜粉薯條。⚙️ 餐飲可點檸檬茶/檸檬水/熱蜜糖紅茶,又或

𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝟐 💰$398

⚙️ 周打蜆肉忌廉湯配餐包

⚙️ 香脆法國鵝肝雲吞.青蘋果蓉

⚙️ 鮮蝦.大虎蝦龍蝦汁意大利馬鈴薯丸

⚙️ 餐飲可點檸檬茶/檸檬水/熱蜜糖紅茶,又或者+$10轉飲特飲或咖啡。 好姊妹就點了💙藍蝶花檸檬梳打,賣相超靚✨

食物質素,不論擺盤味道不遜色高級西餐廳。價錢亦不算貴,而店員亦會不時收碟換碟換餐具,服務不俗。個人認為有驚喜🥰 可以回頭✨✨
2022-06-08
2022-06-10 1161 瀏覽
10.06.2022 星期五Brilliant Cooking今晚又到葵青劇場欣賞話劇,原來除了葵涌廣場、新都會廣場,還有葵芳滙,跟地鐵站和商場很接近。葵芳的食肆真的不少,尤其葵涌廣場上很多小店都很吸引,但很多只是外賣,大家都要站在附近品嚐小食;若然想找個地方好好坐下來,慢慢享受美食,或者這一間Brilliant Cooking可以滿足到要求。一到餐廳,時間尚早,下午6時未有食客。餐廳全是卡位設計,大家有充足的私隱度及距離,而且餐枱很寬敞,四人坐位也不會擠迫。裝飾明顯經過精心設計,牆上掛上一排齒輪和電單車造型的鐘,還有木結他配上黃黃的燈泡,全是互相呼應,冷漠中一點高格調的感覺。椰菜花湯、黑糖餐包甜甜的餐湯,加上美味的黑糖餐包,很配合炭燒美國頂級牛肩板腱肉 配沙律菜十安士牛肩板腱肉有炭燒的味道,五成熟剛好,份量不少,所以正好配合沙律菜;又或可配白飯/紫菜粉薯條。Hazelnut Latte心型拉花很漂亮,Hazelnut偏甜一點。環境舒適,有空間感,食物不俗,職員很主動,經常看看有甚麼需要,難怪晚飯時段越來越多人來光顧,即使坐滿,又不見嘈吵,適合情侶或三五知己靜靜閒談。

10.06.2022 星期五
Brilliant Cooking

椰菜花湯、黑糖餐包
甜甜的餐湯,加上美味的黑糖餐包,很配合

Hazelnut Latte
心型拉花很漂亮,Hazelnut偏甜一點。

2022-06-10
2022-06-10 103 瀏覽
餐廳位於葵涌廣場附近, 整個商場是美食專區, 餐廳設於二樓, 環境是藍色為主調帶點時尚風, 採光度足、非常舒適我們點了馬來喇沙燴牛肉意粉娘惹混合了意粉, Fusion菜的感覺, 非常有創意, 出乎意料地夾, 喇沙味濃郁、微辣南洋味道, 配料有燴牛肉同豆卜, 吃起來很開胃炭燒美國頂級牛肩板腱肉8ᴏᴢ牛扒網狀花紋烤很不錯、份量大, 口感紮實有嚼勁、中間有透明的嫩筋, 炭燒焦香味、牛味極濃, 炭燒處理更突出牛扒的味道, 配了薯條及沙律, 非常豐富餐湯:意大利牛肝菌忌廉湯拉花很吸精, 品嚐到牛肝菌的香氣及濃郁口感, 加上忌廉口感更加香滑飲品:凍檸茶拉花咖啡只需加$10就可以嘆一杯拉花咖啡, Cappuccino 咖啡味濃、甜度適中整體賣相很精緻吸引, 座位設多個卡座, 服務不錯, CP值高

我們點了
馬來喇沙燴牛肉意粉

炭燒美國頂級牛肩板腱肉8ᴏᴢ

餐湯:
意大利牛肝菌忌廉湯

飲品:
凍檸茶
只需加$10就可以嘆一杯拉花咖啡,
Cappuccino 咖啡味濃、甜度適中

• 馬來喇沙燴牛肉意粉
  • 炭燒美國頂級牛肩板腱肉
📍葵涌興芳路208號葵芳匯2樓201號舖喺葵芳行完街就梗係搵嘢食啦,個friend話附近有間Cafe坐得舒服又可以飲下咖啡嘆吓🤤🤤🤤佢就帶咗我去☕️☕️1. 炭燒美國頂級牛肩板腱肉🥩🥗 (8oz) $148 - 好少地方有真正嘅炭燒牛,個炭燒味超香,肉汁多,五成熟都唔會太dry,加啲鹽同胡椒超野味香口👍🏻👍🏻👍🏻必食😏😏加$10就會有拉花咖啡☕️2. 日本蟹柳蟹籽配鮮蟹膏忌廉汁意大利飯🦀$88 - 簡直係啖啖肉,多蟹肉同蟹籽,忌廉味超香,如果再多少少芝士就perfect。3. 蒜香炸雞翼🐓$25 - 好有口感,食落口卜卜脆,外脆內軟,最緊要多汁😋😋😋不過個炸粉太厚🤦🏻‍♂️環境走工業風嘅設計,價錢抵,食物質素好高,有用心炮製,所以cp值大大提升😋😋,一定會介紹俾啲朋友仔去食。
📍葵涌興芳路208號葵芳匯2樓201號舖

炭燒美國頂級牛肩板腱肉
日本蟹柳蟹籽配鮮蟹膏忌廉汁意大利飯
蒜香炸雞翼
2022-06-08
15 分鐘 (堂食)
炭燒美國頂級牛肩板腱肉
日本蟹柳蟹籽配鮮蟹膏忌廉汁意大利飯
蒜香炸雞翼
拉花咖啡
葵芳一帶無論小吃店或餐廳都多不勝數‼️🍴當天跟朋友來了位於葵芳匯的西餐廳,品嚐了一份很划算的ꜱᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ‼️😉▫️❥$𝟯𝟵𝟴 𝕊𝕖𝕥 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝔽𝕠𝕣 𝟮~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 餐湯:周打蜆肉忌廉湯🥣充滿牛奶和忌廉的香味,質感濃稠口感細膩‼️👅 加了新鮮的蜆肉,很新清‼️😋▫️▰ 餐包:芝麻包、黑糖包🥯烘過的麵包外脆內軟,兩款包都好喜歡‼️💕▫️▰ 前菜:香脆法國鵝肝雲吞配青蘋果蓉🥟🍏一整顆法國雲吞包著鵝肝再炸得酥香‼️慢慢咀嚼之下鵝肝的油脂香便充斥整個口腔,好邪惡‼️😈 怕膩的朋友可以沾上一些伴碟的青蘋果蓉,大大減低油膩感‼️😇▫️▰主菜:❶鮮蝦·大虎蝦龍蝦汁意大利馬鈴薯丸🦐🥔馬鈴薯丸口感好Q彈呀‼️😻 每顆都裹著濃郁的龍蝦汁‼️🦞 加了新鮮大蝦和大虎蝦,整碟好滋味喔‼️👍🏻❷炭燒美國肯瓊香料巨大厚切豬肉眼扒·燒鮮菠蘿🥩🍍很大一塊的豬肉眼扒充滿炭燒味,肉質很嫩一點都不乾不柴‼️👅 烤過的新鮮菠蘿好甜又多汁,好想多吃幾片‼️🫶🏻🫶🏻▫️▰ 飲品:ʟᴀᴛᴛᴇ跟餐另+❥$𝟭𝟬☕️想不到只需加$𝟭𝟬便享有一杯美美的咖啡‼️😚 濃滑的咖啡有著清晰好看的拉花,太划算了吧‼️👏🏻
❥$𝟯𝟵𝟴 𝕊𝕖𝕥 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝔽𝕠𝕣 𝟮
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 餐湯:
周打蜆肉忌廉湯🥣
▰ 餐包:
芝麻包、黑糖包🥯
烘過的麵包外脆內軟,兩款包都好喜歡‼️💕

▰ 前菜:
香脆法國鵝肝雲吞配青蘋果蓉🥟🍏

▰主菜:
❶鮮蝦·大虎蝦龍蝦汁意大利馬鈴薯丸🦐🥔

❷炭燒美國肯瓊香料巨大厚切豬肉眼扒·燒鮮菠蘿🥩🍍

▰ 飲品:
ʟᴀᴛᴛᴇ跟餐另+❥$𝟭𝟬☕️
2022-06-08 78 瀏覽
今日同同事OT左成日,攰到爆😔我地決定要食餐勁嘅獎勵下自己,同事問有冇興趣鋸牛扒,對於鍾意食牛嘅我,當然話好主意啦同事介紹左公司附近嘅一間西餐,Brilliant Cooking ,聽佢講話呢間餐廳嘅牛扒都係炭燒,好好味,聽到我都流晒口水咁制我地6點半上到去,有幾台客,光線暗暗地,幾舒服,侍應帶左我地2個坐卡位,呢到卡位好大,坐得好鬆動舒適睇完Menu之後我叫左「炭燒Prime肉眼12oz 」$438 ,3成熟,而同事就叫左「炭燒Prime牛板腱10oz 」$218,主菜黎啦,成數準確,我食第1啖,嘩,肉眼油香同牛味好重,好好食而且真係有炭燒味到,令到成塊牛扒更加香同惹味我食過咁多間扒房,多數都係用扒爐煎或勒格仔,冇咩特別,炭燒真係第1次試,好好味,令我愛上,我相信我自己都會成日再去呢到幫襯鋸扒

而且真係有炭燒味到,令到成塊牛扒更加香同惹味
2022-05-31 114 瀏覽
疫情之後第二次到訪,嘢食都依然保持水準👍🏻今次就叫左個蟹肉蟹膏意大利飯,一個人食份量都好足,呢個價錢有埋湯同飲品幾抵食。😋小食都好抵,不過太飽冇追加。🤧梳化位都好闊落,張檯都好大張😊侍應都好有禮貌 👍🏻問過侍應生佢話甜品有心太軟,可以寫字😮下次同朋友黎呢度先再試個心太軟😌值得一提裝修都好新,店入面都好光猛,幾鐘意呢類嘅工業風設計,簡潔優雅。成餐飯都好滿足😌就咁度過咗一個休閑嘅下午😎
日本蟹柳 ·蟹籽 ·鮮蟹膏忌廉汁意大利飯
疫情之後第二次到訪,嘢食都依然保持水準👍🏻
小食都好抵,不過太飽冇追加。🤧
梳化位都好闊落,張檯都好大張😊
侍應都好有禮貌 👍🏻
問過侍應生佢話甜品有心太軟,可以寫字😮
下次同朋友黎呢度先再試個心太軟😌
成餐飯都好滿足😌就咁度過咗一個休閑嘅下午😎

2022-05-28
日本蟹柳 ·蟹籽 ·鮮蟹膏忌廉汁意大利飯
2022-05-30 135 瀏覽
同朋友係葵涌廣場行到攰, 諗住搵間餐廳食個好嘅lunch 醫下肚, 行到咁上下就比個餐牌吸引左, 去左間食西餐嘅扒房, 一入去到個環境好闊落, 裝修都好有格調, 侍應仲好好咁安排左張卡位比我地, 朋友就order 左個吉烈炸豬扒, 塊豬扒勁大塊, 叫lunch set 都係加$10 就包埋餐湯同飲品, 勁抵食, 我就order左個蟹膏意大利飯, 值得一讚個蟹膏鮮味重, 食到停唔到口, 再配埋杯青檸梳打, 簡直一大享受, 下次一定會同朋友再試
2022-05-29 119 瀏覽
有日因要幫屋企人去新都會廣場買野,買完之後冇咩節目,所以周圍行下,開始見肚餓,諗住穿過葵涌廣場搵下野食,我上OpenRice search 附近西餐(因本人好鍾意食西餐),search到一間叫Brilliant Cooking,離葵涌廣場好近,只需一落天橋就到,我入到鋪入面,地方都算大,而且坐得好舒適,果時大概差唔多12點,已坐左半場,侍應拎餐牌比我睇,我見到有款我鍾意食嘅邪惡野,吉列豬扒,佢標明「即叫即炸」,可選擇配白飯,薯條同沙律菜,另+$10有湯及餐飲,當個侍應端上個主菜黎,我「嘩」左一聲,塊吉列豬扒總大過隻碟,一切落去,有肉汁流出黎同埋脆卜卜嘅聲,一d都冇乾柴柴嘅感覺,可想言之真係即叫即炸,如果唔係唔會有肉汁流出來,吉列豬扒夠晒味,基本上都唔使點個黑椒汁,呢間餐廳性價高,Lunch唔算貴,值得推薦
一d都冇乾柴柴嘅感覺,可想言之真係即叫即炸
星期六下晝嚟左葵芳隔離個商場食飯,葵廣行過去大約5分鐘,交通都好方便,嗰日1:30都仲有好多空位,食物質素亦唔錯,豬扒好大份,見夜晚食好似要$145,所以下晝食抵好多,價錢唔貴,特飲+$10,
2022-05-28 83 瀏覽
終於有返晚市堂食!收工可以約朋友食飯傾吓偈relax下之前聽朋友介紹話好食所以特登過嚟試吓,雖然餐廳離地鐵站有少少距離,不過都唔算好難搵環境幽靜裝修幾靚,坐得係舒服嘅~而且食完覺得好有驚喜,絕對會帶男朋友好朋友屋企人嚟多次!個人最推介係朴葉美國阿拉斯加銀鱈魚,個汁幫銀鱈魚大加分,真係好想配飯😂食完成餐飯感覺到餐廳係好有心,廚師仲特登出嚟問我哋覺得食物如何可以點樣改善見到人流唔算太多,希望多啲人俾機會試吓新餐廳啦
終於有返晚市堂食!收工可以約朋友食飯傾吓偈relax下
環境幽靜裝修幾靚,坐得係舒服嘅~
而且食完覺得好有驚喜,絕對會帶男朋友好朋友屋企人嚟多次!
見到人流唔算太多,希望多啲人俾機會試吓新餐廳啦
朴葉美國阿拉斯加銀鱈魚
香蔥炙烤法國鵝肝 香脆多士 檸檬泡沫
香煎日本刺身帶子 三文魚籽 鮮蟹膏忌廉汁
朴葉美國阿拉斯加銀鱈魚
香蔥炙烤法國鵝肝 香脆多士 檸檬泡沫
2022-05-26 70 瀏覽
其實真係幾好食🤭啲薯條脆得嚟唔會好油 水準中上偏高塊扒更加唔使講 又juicy又唔會太硬而且仲好大塊啲沙律菜真係幾驚喜 連我唔鍾意食沙律菜都覺得幾好食 配埋個芝麻醬真係好夾🤤
其實真係幾好食🤭
啲薯條脆得嚟唔會好油 水準中上偏高
塊扒更加唔使講 又juicy又唔會太硬而且仲好大塊
2022-05-26
2022-05-24 81 瀏覽
5月20號,今晚諗住同仔仔出去食餐飯慶祝520,而我同佢都好鐘意食西餐,聽我朋友介紹位於葵芳滙2樓嘅一間西餐Brilliant Cooking 幾好食,我自己都上社交平台 search過,見佢有個餐牌叫「響宴」,總共有六度菜,賣相吸引同精緻,於是我就同仔仔嚟試吓。另外我地再order咗一個豬手第一度係鵝肝,配上一塊多士,兩者都有種炭燒嘅香味,非常香口第二度嚟嘅係蠔湯,一上枱就望見個賣相已經好吸引,湯嘅味道好鮮甜,好有蠔味,係一個驚喜!第三度菜大廚就編排咗豬手俾我地,外皮炸到好脆卜卜,裡面肉質就好滑溜,口感一流第四度菜係銀鱈魚,大廚用咗一塊朴葉卷住塊銀鱈魚,配上佢自家秘製醬汁,味道香濃可口。第五度係帶子,大大粒啖啖肉,配上蟹糕汁,鮮甜指數爆表!第六度就有得揀黑毛豬定牛板腱,我地就兩樣都有試,牛板腱就牛味香濃,好有口感,而黑毛豬就油香好重,食落一啲都唔鞋,仔仔第一次食話好好食!最後一個係甜品,tiramisu配榛子雪糕,雪糕唔會太甜,tiramisu就好有酒香味。食完真係大滿足呀,呢度服務態度好nice之餘,個經理仲好攪笑同友善,食完成餐飯覺得有質素之餘,環境又坐得好舒服,食物賣相仲好啱打

第一度係鵝肝,配上一塊多士,兩者都有種炭燒嘅香味,非常香口

第五度係帶子,大大粒啖啖肉,配上蟹糕汁,鮮甜指數爆表!

食完真係大滿足呀,呢度服務態度好nice之餘,個經理仲好攪笑同友善,食完成餐飯覺得有質素之餘,環境又坐得好舒服,食物賣相仲好啱打咭tim,下次都會同朋友試埋其他嘢。
2022-05-20
2022-05-21 91 瀏覽
距離上一次開業一試,已經差唔多一年,好高興呢間餐廳還在。今次黎食Lunch,真係有水準的西餐扒房餐廳買少見少,慶幸見到唔少顧客幫襯。今次叫左一份巨大厚切豬肉眼扒和牛肩板腱肉, 豬肉眼扒唔靭而且多汁,配埋塊菠蘿,一絕。牛肩扒叫左5成,雖然筋多,但一啲都無血水同容易切。中午Lunch價錢都唔太貴,係值得再試的西餐廳。
距離上一次開業一試,已經差唔多一年,好高興呢間餐廳還在。
牛肩扒叫左5成,雖然筋多,但一啲都無血水同容易切。
中午Lunch價錢都唔太貴,係值得再試的西餐廳。
炭燒美國肯瓊香料巨大厚切豬肉眼扒
頂級牛肩板腱肉