2022-02-16 808 瀏覽
疫情下要對自己好D,食Lunch先飲杯啤酒先,飲啤酒真係要飲德國啤,仲要對住個維多利亞港飲,咁先至係人生,疫情之下唔可以迷失。呢隻叫Schneider Weisse Dunkel嘅麥啤小麥味好香,好似喺德國飲到嗰D啤酒嘅味道。邊飲邊食梗係開心過齋飲啦,所以叫咗個德國香腸試吓,D香腸嘅味道都OK的,不過唔算係優質靚香腸,但係起碼唔係求其比D芝士腸雞肉腸hea我嗰D,配埋個德國酸椰菜同埋沙律菜,收貨啦。

2021-12-04 656 瀏覽
朋友生日飯,當然要食好啲。擇左呢間德國餐廳。第一次試,估唔到好有意想不到的驚喜。環境: 舒服,食物: 好食😋,有驚喜。飲品: 德國啤酒🍻抵飲。消費: 平均每人 600-800, 服務: 超級好👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️。總體:值得再去。備註: 豬手好出色,焗薯角 硬度適中 好食,焗車厘茄 juice 不乾。甜品併盤超級出食好食。個果雜錦士多啤梨醬麵包粒好特別好好食,蘋果批好食,不太甜,朱古力心太軟 朱古力夠濃味 加雲呢拿雪糕 perfect match。
環境: 舒服,
食物: 好食😋,有驚喜。
飲品: 德國啤酒🍻抵飲。
總體:
值得再去。
2021-12-03
2021-11-29 412 瀏覽
Dear Readers,Been here for only takeaways for pretzels and sausage platter but was in a mood to have a nice sitdown lunch took the lunch set menu and found pork line and soup seems attractive. It was 2.50pm. There were some patrons having German beer I guess this pub is well known for the beer. So I visited a few times during the lunch set menu hour and tried meat patty with mash with salmon tartare. I even have the steak for lunch which was quite tasty. I am very happy with a side order menu I
Dear Readers,

I am very happy with a side order menu I have tried some additional‘s.

Didn’t see much vegetarian options but the portion is sufficient.

Hope you guys will enjoy it as I did.

See ya

2021-11-29
  • sausage platter
  • Pork  loin
2021-11-28 326 瀏覽
一個萬聖節嘅晚上我哋一行4人穿上造型服裝,去到呢間朋友去推薦嘅餐廳用餐,朋友第三次嚟,主力推薦食豬手~今次我哋叫左一個pizza加一份大豬手拼盤,因為我真係鍾意食pizza!首先Pizza就係菠菜蕃茄PIZZA,方形PIZZA分成兩公婆 小份,芝士味香濃而不漏,正宗PIZZA嘅感覺。今日嘅重點就係大份嘅豬手拼盤,成個拼盤分成豬、豬手、燒豬肋骨、配菜。豬方面有傳統嘅法蘭克福腸、德國腸 ⋯⋯ 多到我都唔識分。配菜方面,除左有德國酸菜之外,仲有埋Pikled,真係好開胃,而且食到好FULL嘅時候,再食返啲酸嘢,又可以再食多啲~豬手方面,個皮好脆,而且都啖啖肉,德國咸豬手個味道少咸但好有風味。不可不提嘅係拼盤隔離嘅豬肋條,絕對係驚喜,我個人更愛食個豬肋條!其實我地食食下就覺得應該叫少一份PIZZA,因為個拼盤實在太大,食唔完有啲浪費。由於是日萬聖節,見到唔少人都作悉心打扮去慶祝,縱使餐廳無咩特別佈置都依然覺得氣氛唔錯。
一個萬聖節嘅晚上

Spanish  Fladen  菠菜薄餅
Brotzeit  Plotter  精選拼盤
2021-10-31
Spanish  Fladen  菠菜薄餅
Brotzeit  Plotter  精選拼盤
2021-11-26 310 瀏覽
趁住天氣涼涼地同朋友2個人下午到尖東坐下食野吹水叫左個炸蘑菇同小食拼盤小食拼盤份量真係唔講得少2個女仔完全食唔哂入面有雞翼,炸蝦,炸洋蔥圈,炸魷魚同肉丸全部炸野都炸得好脆好香口尤其欣賞炸蘑菇,外脆內多汁👍🏻推介
趁住天氣涼涼地
同朋友2個人下午到尖東坐下食野吹水
叫左個炸蘑菇同小食拼盤

小食拼盤份量真係唔講得少
2個女仔完全食唔哂
入面有雞翼,炸蝦,炸洋蔥圈,炸魷魚同肉丸
全部炸野都炸得好脆好香口

尤其欣賞炸蘑菇,
外脆內多汁👍🏻推介
小食拼盤
2021-11-13 199 瀏覽
口感麻麻,無牛柳應有嘅咬感,偏乾。本身跟薯蓉,問侍應可否唔要薯蓉俾多啲菜,佢話本身有菜@.@ 即係無啦!服務食物質素都麻麻,無下次~唯一好處係有波睇,適合飲酒睇波人士,一般飯局週圍大把餐廳。
唯一好處係有波睇,適合飲酒睇波人士,一般飯局週圍大把餐廳。

牛柳
2021-11-06
2021-11-12 223 瀏覽
今次去尖東路旁邊既一餐廳食德國菜,好食😋有酒又有view。朋友係附近返工,所以我地6:30左右已經去到坐低左,🤩7點前都仲有happy hours,叫德國啤酒都平啲。我地就叫左一個tower!德國啤酒同腸仔當然好出名,配上德國啤酒,就好似去左德國旅行咁。當然唔少德國腸,我地叫左Platte拼盤。有齊德國腸/豬手/pork rib同燒雞。 炸左既德國豬手幾出色!皮外脆內軟,好香口! rib同腸都係會想一食再色,但反而燒雞就不過不失,雞肉有小小乾。。。。另外,我自己幾推介既係mozzarella salald😋😋好香既芝士味,而且啲菜亦都好新鮮!呢個幾出色😋 最尾我地仲叫多左個甜品,心太軟整體上,值得推介,好岩星期五六一班人收工去chill一chill。😋
今次去尖東路旁邊既一餐廳食德國菜,好食😋有酒又有view。

最尾我地仲叫多左個甜品,心太軟

• mozzarallea  salad
2021-11-03 1334 瀏覽
天氣開始轉涼,又可以帶同狗狗一齊出街行下食下飯,今次就來到這間位於尖東海傍附近的德國菜餐廳!餐廳有室外和室內位置,帶住狗狗當然坐室外,而且天氣涼涼地,吹住秋風真係幾chill!Gemischte Platte,這個拼盤非常大份又抵食,分別有3款芝士和3款凍肉,另外還有一盤麵包!凍肉包括有salami 、巴馬火腿和火腿,另外芝士包括有軟芝士、半硬芝士和硬芝士,芝士配上麵包一齊食特別美味,而且還有酸瓜,好醒胃呢!Nurnberger,紐倫堡肉腸用上豬肉、胡椒、大蒜等製成,味道較為清新!伴碟還有薯蓉和酸椰菜,薯茸帶有淡淡的牛油香味,而椰菜酸酸甜甜,很開胃!Lambkeule,羊膝都幾大份,羊肉肉質燴得好腍,醬汁味道有點肉醬意粉的味道,好惹味!薯蓉配上醬汁特別惹味!Paulaner,食德國野當然要飲下啤酒,這款啤酒味道比較淡,配上羊膝一齊食,啤酒味道還會有種清甜感!
2021-10-24
2021-09-28 751 瀏覽
最近又去到開心嘅月份,因為夏天就嚟過喇~而且朋友又就嚟生日,所以我決定一於相約好友嚟到尖東試一試個地道德國菜順便慶祝埋食個豐富既生日飯,值得一提既係呢間餐廳好窩心,就係佢可以畀人帶埋寵物嚟室外食野~真係唔錯。今次就嚟到尖東海旁呢邊chill下~呢度附近嘅餐廳都出名係環球匯聚,我覺得夜晚真係好適合黎呢邊食飯,因為夜晚有尖東一帶嘅燈飾同埋有少少海風好舒服呢啲天氣,呢間餐廳露天或室內,非常適合任何人士走~無論你係食煙唔食煙或者想曬太陽定吹下風都好舒服~講番食物嗰part我最欣賞嘅就係佢啲肉類,特別係啲啲扒類真係整得好出色,個小食拼盤都好正,有特式,海鮮雞肉肉丸乜都齊晒各式各樣~唯一可惜嘅係我哋好想嗌嘅德國豬手係限量供應,咁啱今日賣曬,overall總括嚟講,成餐都好正~
最近又去到開心嘅月份,因為夏天就嚟過喇~

特色小食拼盤

餃子麵包團

講番食物嗰part

2021-09-28
特色小食拼盤
餃子麵包團
超有feel海旁度德國餐廳🇩🇪 尖東海岸有間外國風情退德國餐廳價錢合適分量都好大🤤啱曬一班朋友黎一齊去食飯Brotzeit Platter🍖🐷🦴 ($788) 拼盤裏面有豬手 豬助骨 德國腸 薯條同埋酸椰菜🥬一個價錢就食晒所有嘢🤤好過癮 🍖🍖德國豬手個皮好酥脆🥳而且肉質好嫩口 唔會炸得過火🔥帶有少少煙燻香味💨配上德國香腸 當中有三種唔同口味 有一款入邊有芝士🤤咬落去啲芝士溶晒出嚟另外有一種就辣辣地最啱送啤酒 🍻咬落去啲肉汁標晒出嚟🤤帶有少少煙熏味配上德國酸菜 即刻解膩😋炸雞拼盤外皮炸到好脆香啲啲肉好滑😚黑森林火腿薄餅🍕($188)呢一款算係薄批 表層有hams 同埋好多Parmesan cheese 🧀 口感一流🤤🤤
超有feel海旁度德國餐廳🇩🇪 [Brotzeit German bier bar & restaurant ]
尖東海岸有間外國風情退德國餐廳
價錢合適分量都好大🤤啱曬一班朋友黎一齊去食飯

Brotzeit Platter🍖🐷🦴 ($788)
拼盤裏面有豬手 豬助骨 德國腸 薯條同埋酸椰菜🥬
咬落去啲肉汁標晒出嚟🤤帶有少少煙熏味
配上德國酸菜 即刻解膩😋

炸雞拼盤
外皮炸到好脆香啲啲肉好滑😚

黑森林火腿薄餅🍕($188)
呢一款算係薄批
表層有hams 同埋好多Parmesan cheese 🧀
口感一流🤤🤤

• Pork Knuckle
  • beer
2021-09-10 519 瀏覽
本身特登諗住黎海之戀食某餐廳點知等左個半鐘都未有位因為太肚餓 求奇搵左間餐廳點知又幾有驚喜😆德國烤焗豬手 $278睇落唔算係超級大隻既豬手點知佢條骨係比較細 切開係好多肉個皮脆到不得了 食到最後都仲脆d肉就不過不失 唔會太咸 整體都好食配菜有我最期待既薯仔沙律同酸椰菜但就有d失望 同我之前食開既唔同味黑森林火腿Pizza $188呢個真係必食 Pizza上面除左有ham仲有火箭菜 Parmesan cheese同黑醋🤩上枱之前已cut好一份份正方形食果陣係好方便 每份上面都平均分配左ham咁就唔洗爭食😝😝😝巴伐利亞芝士麵糰 $178成件事漏到一個點 食左幾啖就飽左好濃郁既芝士 好似mac&cheese咁上面仲有小小炸洋蔥甜品精選拼盤 $188朱古力心太軟 雲呢拿雪糕 蘋果酥批 手撕提子乾雞蛋煎餅份量多到我覺得5-6個人都夠食我特別鍾意蘋果酥批個餡好足料 好重蘋果味 好香酥皮唔會太厚 所以啖啖蘋果蓉餐廳仲可以坐到11點 夠盡興!
本身特登諗住黎海之戀食某餐廳

我特別鍾意蘋果酥批
個餡好足料 好重蘋果味 好香
酥皮唔會太厚 所以啖啖蘋果蓉
甜品精選拼盤

餐廳仲可以坐到11點 夠盡興!
德國烤焗豬手
黑森林火腿薄餅
甜品精選拼盤
朋友曾經係德國exchange,所以就提議係尖東食德國菜,好食有酒又有view。由於朋友係附近返工,6點左右已經去到坐低左,同埋7點仲有happy hours,叫德國啤酒都平啲。德國啤酒同腸仔當然好出名,但其實白蘆筍係德國都會成日出現,而且係香港都真係的確好少見到所以今次見到白蘆筍就已經即刻叫左,新鮮白蘆筍加上個類似忌廉汁既醬汁,真係好好食,再配上德國啤酒,就好似去左德國旅行咁。另外,當然唔少德國腸,依個咖哩腸既咖哩味比想像中少,不過不失,個人覺得薯角更加吸引。同時,都因為比”自家製”依3個字吸引,叫左個牛油麵團,個牛其實唔差,係啲汁撈啲類似通粉咁既野嫌為乾少少。整體上,都值得推介,價錢中大約有$150都係啤酒,食物大約$350左右,好岩星期五六一班人收工去chill一chill。題外話,個廁所係用商場廁所,都幾乾淨。

白蘆筍

咖哩豬肉腸伴香辣薯角
燴牛仔肉伴自家製牛油麵團

題外話,個廁所係用商場廁所,都幾乾淨。
慶祝紀念
生日
白蘆筍
咖哩豬肉腸伴香辣薯角
燴牛仔肉伴自家製牛油麵團
2021-08-11 442 瀏覽
又到左星期五啦過左一個禮拜辛苦工作緊係搵間舒服嘅餐廳一路食嘢一路飲酒relax 吓呢度我地定期都會嚟食下野傾下計今次反而冇叫德國豬手 試下其他野可能因為疫情關係 啤酒選擇少左好多重點介紹係香軟金文畢芝士配紅莓醬 (Camembert) 芝士好軟熟炸粉唔會太多配上紅莓醬配搭一流芝士亦都唔會太騷香脆黃金雞塊沙律 (Backhendlsalat) 首先來到嘅話雞塊完全喺啱炸熟非常新鮮滾熱辣雞肉好搏但係好有口感 炸粉亦都係超薄 醬汁唔會太多啱啱好蜜汁烤豬肋骨 (Ripperl) 呢嗰肋骨會比較甜唔好睇張圖其實係好大個兩個人都夠食肋骨做到唔會太乾保持肉汁水準!其實定期兩三個月都會黎度飲下酒傾下計舒舒服服冬天可以選擇坐出面夏天就真係唔好啦🥵
又到左星期五啦
過左一個禮拜辛苦工作
緊係搵間舒服嘅餐廳一路食嘢一路飲酒relax 吓
呢度我地定期都會嚟食下野傾下計
今次反而冇叫德國豬手 試下其他野
可能因為疫情關係 啤酒選擇少左好多

重點介紹係香軟金文畢芝士配紅莓醬 (Camembert)
芝士好軟熟炸粉唔會太多
配上紅莓醬配搭一流芝士亦都唔會太騷

香脆黃金雞塊沙律 (Backhendlsalat)
首先來到嘅話雞塊完全喺啱炸熟非常新鮮滾熱辣
雞肉好搏但係好有口感 炸粉亦都係超薄
醬汁唔會太多啱啱好

蜜汁烤豬肋骨 (Ripperl)
呢嗰肋骨會比較甜
唔好睇張圖其實係好大個兩個人都夠食
肋骨做到唔會太乾保持肉汁水準!

其實定期兩三個月都會黎度飲下酒傾下計
舒舒服服冬天可以選擇坐出面
夏天就真係唔好啦🥵

2021-08-09 592 瀏覽
男朋友悉心安排去食德國餐廳慶祝周年紀念🥰大大滿足鍾意食豬手 又鍾意飲啤酒既我😋 我地on time到達,原本服務員安排既位置太熱冇冷氣,我地要求換第二個位置,服務員好快就滿足到我地既要求👍服務態度非常好!安頓好我地就即刻落單 叫德國豬手,德國芝心腸同埋啤酒啦😋 首先到既係手工啤酒!易入口既甜度帶dd苦味,連平時唔太飲酒既男朋友都話哩款啤酒佢覺得幾好飲👍再黎既係德國芝心腸!超。級。好。味!!!!!!一口咬落去,有爆醬既濃郁芝士填滿整個口腔,加埋酸菜中和芝士既膩口感覺!總之各位芝士控千其唔好錯過!仲有忌廉薯仔都唔錯,薯仔好淋又入晒忌廉味!再配上啤酒,簡直一流享受🤤🤤🤤主角終於黎啦!我地期待已久既豬手,一黎到熱辣辣,層皮脆卜卜!超。級。好。味 too!!!!!!!!一啖豬手 一啖啤酒!簡直係天堂級既享受!豬手既脂肪量唔多,反而啖啖都有骨膠原😋!哩隻豬手下次黎到一定要再黎多round! 佢有個醬汁可以配豬手食,但係我覺得原味先最正🤣因為肉汁本身有d咸味,已經好惹味啦!但係男朋友覺得個醬先係靈魂所在!配埋豬手一齊食先最好味😚(所以基本上個汁係佢點晒黎食🤣)總結黎講,哩次德國豬手係我食咁多德國餐廳

安頓好我地就即刻落單 叫德國豬手,德國芝心腸同埋啤酒啦😋

總結黎講,哩次德國豬手係我食咁多德國餐廳以黎,最好味最回味既一次!熱辣辣食最好味,即使凍左dd 都唔失色!層皮仲好脆卜卜 同埋唔韌😋 今餐又有意義又回味,唔知出年既周年紀念會唔會再黎哩到慶祝呢☺
  • 德國豬手
2021-07-29 570 瀏覽
今日同之前professor約了晚餐,選了這個餐廳catch up一下😀既然是德國餐廳,就點一下當地有名的菜式,看看跟德國🇩🇪吃的有沒有分別😆一去到,店員就說什麼啤酒都沒了😑😑只剩一種,所以我地就點了兩杯一樣的(本來想喝一下黑啤的🥲#烤豬手— 皮很脆(同時也很硬😂)連刀子都很難切進去🤣 整體蠻好吃的,只是兩個人分著吃都覺得很油膩。side dishes的薯蓉和酸菜蠻好吃的,也可以中和一下味蕾。#豬肉腸— 香腸之中我比較喜歡香草豬肉腸,烤的蠻好吃的,只是好像每根有些比較焦可惜了。side dishes跟上面的一樣可以解膩。總結:食物ok,服務一般,環境ok,但價錢略高,如果沒有要吃氣氛的,這裏cp值稍低。

總結: