2024-05-17 1436 瀏覽
周末太古城周圍都係人,如果想食快餐,除咗去food court,&btR 係另一個選擇,位置正正响溜冰場隔離,坐得都算舒服,價錢親民無加一,不過水準就一般般。🍴煙肉酸忌廉焗薯 $49 ⭐️⭐️好耐無食焗薯所以好想叫埋,焗薯上枱都只係微暖,唔夠熱真係無咁好味,就算有大量酸忌廉同煙肉芝士都係咁話。🍴香蔥雜菌忌廉汁意粉 $71 ⭐️⭐️⭐️每個意粉都跟一件蒜蓉包,包唔夠熱同脆口,意粉煙煙韌韌口感唔錯,雜菌都夠多,可惜忌廉汁不足同淡咗啲啲。🍴豬肉腸蕃茄忌廉汁意粉 $73 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個意粉超好味超多料,好味在於煙韌嘅意粉非常掛汁,汁好味又夠多,酸中帶甜嘅味道令我一口接一口,仲有我平時唔會食嘅車厘茄同豬肉腸都好好味。☕️焦糖燉蛋風味鮮奶咖啡 +$18 (套餐價) ⭐️⭐️⭐️⭐️阿sir嘅咖啡我試咗一啖,真係飲到有焦糖燉蛋味,好得意好香,而阿sir本人就話杯咖啡超級好味,真係無叫錯咁話。🍹芒果荔枝菠蘿伯爵茶 +$18 (套餐價) ⭐️⭐️⭐️⭐️賣相靚靚,真係有新鮮生果,生果夠熟夠香夠甜,茶味香濃又唔會太甜,好飲。二人共消費:$229

🍴煙肉酸忌廉焗薯 $49 ⭐️⭐️

🍴香蔥雜菌忌廉汁意粉 $71 ⭐️⭐️⭐️

🍴豬肉腸蕃茄忌廉汁意粉 $73 ⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$229
2024-05-15
星期六晚約左侄仔去太古城中心,因為本人整緊牙,冇牙力食野,唯一諗到就係食魚,所以我地就黎左&BTR。周圍人頭湧湧,但呢度都叫做可以搵到位。呢度似高級左少少嘅快餐店,先自己去counter落單比錢,之後就等店員送餐去你度。我就食鯖魚定食,個餐就正正常常,係個飯少少特別,有啲似炊飯。侄仔食雞扒定食,佢就冇乜comment。呢度最大缺點就係,檯同檯之間非常近,咁啱左右兩邊嘅人都講野大聲,我就頂唔順,好快食完就閃,都唔想坐喺度同侄仔傾計。估唔到夜晚出去食,一個便當唔收加一都要過百蚊,大概明白點解港人咁鍾意返鄉下啦。

侄仔食雞扒定食,佢就冇乜comment。

&btR在太古都有好幾年嘅時間之前成日幫襯但好快食到厭個餐牌好似嘅變化始終唔大無乜野好揀最近經過發現佢地個餐牌竟然多咗定食類決定比多次機會佢又試下👉🏼牛扒配蘿蔔酸汁定食($120)份量比想像中大,佢塊扒夠厚仲要個熟成度係medium rare配上開胃嘅蘿蔔酸汁又幾唔錯不過咬嘅口感去到後面咬到有啲攰攤凍咗會愈嚟愈un整體算ok嘅有飯有湯又沙律幾抵食男仔食都夠飽👉🏼蒜辣海鮮意粉($77)食開5小辣嘅我都只係覺得佢微辣所以怕辣嘅唔洗走辣都得個意粉煮得幾濃幾掛汁口感煙韌但係有幾條唔係好熟😶海鮮份量以呢個價錢嚟講算係咁有魷魚,蝦,同帶子但對我呢啲大食妹來說只食佢絕對唔飽👉🏼凍檸檬茶(+$12)飲過凍檸茶無數嘅我呢杯可以作為好飲嘅Top 10用嘅茶葉係伯爵茶底以前幫襯見過佢放啲茶葉盒出嚟上網搵唔到香港有得賣,係英國先有飲落勁重earl grey香又唔澀如果唔係太追求佢嘅香橙,荔枝,菠蘿同伯爵茶呢啲加$18嘅配搭只加$12配杯凍檸茶都已經夠~📍&btR太古太古城道18號太古城中心1樓136號舖服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物:👍🏻👍🏻👍🏻✨喺溜冰場隔離,但多數係溜冰無乜點打冰球,所以
&btR在太古都有好幾年嘅時間
之前成日幫襯但好快食到厭
個餐牌好似嘅變化始終唔大無乜野好揀
最近經過發現佢地個餐牌竟然多咗定食類
決定比多次機會佢又試下

👉🏼牛扒配蘿蔔酸汁定食($120)
份量比想像中大,佢塊扒夠厚
仲要個熟成度係medium rare
配上開胃嘅蘿蔔酸汁又幾唔錯
不過咬嘅口感去到後面咬到有啲攰
攤凍咗會愈嚟愈un
整體算ok嘅
有飯有湯又沙律幾抵食
男仔食都夠飽

👉🏼蒜辣海鮮意粉($77)
食開5小辣嘅我都只係覺得佢微辣
海鮮份量以呢個價錢嚟講算係咁
有魷魚,蝦,同帶子
但對我呢啲大食妹來說
只食佢絕對唔飽

👉🏼凍檸檬茶(+$12)
飲過凍檸茶無數嘅我
呢杯可以作為好飲嘅Top 10
用嘅茶葉係伯爵茶底
以前幫襯見過佢放啲茶葉盒出嚟
上網搵唔到香港有得賣,係英國先有
飲落勁重earl grey香又唔澀
只加$12配杯凍檸茶都已經夠~

📍&btR
太古太古城道18號太古城中心1樓136號舖

服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物:👍🏻👍🏻👍🏻

✨喺溜冰場隔離,但多數係溜冰無乜點打冰球,所以唔會好嘈,坐窗邊仲可以欣賞人溜冰(當然人地都欣賞你食飯🤣)可以手機落單同櫃檯落單,2100準時清場,所以最遲2015就入座,如果唔係會有啲趕
2024-07-26
2024-06-02 765 瀏覽
太古城速食之選🌟蒜辣海鮮意粉好辣下,如果唔食到辣叫其他會比較適合!好多車厘茄食落好健康。蒜蓉包都幾香脆🤭跟餐 焦糖燉蛋咖啡(+$18)Coffee唔錯,雖然個燉蛋味唔係好出。跟餐 熱菠蘿熱情果伯爵茶(+$18)入面有橙,青蘋果,好清新好香甜,值得叫😜🌟忌廉蘑菇香蔥意大利粉叫嚟比小朋友食,個汁唔會太稀,意粉比較幼,有咬口,味道還好。+$12薯條脆又夠熱,再加大大pat茄汁,正😁+$9 北海道芝士麻薯 ,流心芝士好正呀 😇雖然好細細一件。*不是試食活動
太古城速食之選

🌟蒜辣海鮮意粉

跟餐 焦糖燉蛋咖啡(+$18)
Coffee唔錯,雖然個燉蛋味唔係好出。

跟餐 熱菠蘿熱情果伯爵茶(+$18)
入面有橙,青蘋果,好清新好香甜,值得叫😜

🌟忌廉蘑菇香蔥意大利粉

+$12薯條
脆又夠熱,再加大大pat茄汁,正😁

+$9 北海道芝士麻薯 ,流心芝士好正呀 😇
雖然好細細一件。

*不是試食活動

2024-04-11 855 瀏覽
太古城每到吃飯時間到處都一位難求,我一直印象中溜冰場旁好像是一間韓國餐廳,這天去洗手間經過看到有漢堡,就和朋友試一試。我點了個雞肉漢堡,雞肉炸得乾身一點,除了蕃茄和生菜還有牛油果醬和沙律醬,雖然份量不算大,但以下午茶來說很足夠。朋友點的炸魚漢堡也不錯。這一間餐廳是自助的形式,可以外面排隊點餐也可以直接掃碼用手機點餐和付款。另外也有自助的醬料吧,可以自己拿蕃茄醬、黃色芥末醬和餐具。點餐後坐著等送餐就可以了。

2024-03-26 705 瀏覽
溜冰場早餐會,呢度可以一邊望住溜冰場一邊食早餐。事隔多時,第二次嚟食人物和情景一樣,今次電子落單付款有少少麻煩先可以成功,如果要 yuu 儲分就記得要排隊買。我要咗個豬扒煎蛋蕃茄湯韓式拉麵,鮮蕃茄味唔辣豬扒夠爽口好食,今次唔使叫麵煮生啲都已經好好味。白咖啡、黑咖啡、美式咖啡、鮮奶咖啡,揀咗熱黑咖啡,味道容易入口好飲。食物好快就有專人送到,餐具紙巾牙籤斟水需要自助,環境十分舒適,今次真係一次非常難得嘅體驗。

豬扒煎蛋蕃茄湯韓式拉麵

2024-03-26
$82 (早餐)
豬扒煎蛋蕃茄湯韓式拉麵
2024-03-05 678 瀏覽
嚟過幾次,食物唔貴,仲喺溜冰場隔離可以睇人地溜冰。食物味道都唔差,價錢亦都合理,不過就唔好預份量好多,如果少少哋當下午茶其實好OK。只要叫咗佢哋嘅main,就可以加錢叫薯條或者沙律,少少哋其實都好夠。不過我覺得個all day Breakfast唔夠豐富,如果豐富啲會開心啲😂

2024-01-03 761 瀏覽
宜家出外用餐真係唔平, 特別係太古鰂魚涌呢一頭. 成日見呢間餐廳排長龍, 今日一於試一試😎排我前面大約有8-10人, 佢地還枱速度都快, 所以等左10-15分鐘左右已經可以入座.叫左蒜辣海鮮意粉, 份量偏細, 味道偏辣.不過$70幾蚊係呢個商場應該唔太多選擇…

叫左蒜辣海鮮意粉, 份量偏細, 味道偏辣.

不過$70幾蚊係呢個商場應該唔太多選擇…
身處滾冰場嘅西餐廳,食住靚漢堡,眼觀冰上風采,真係型格食飯新體驗🍽️。成間餐廳都燈光柔和,帶啲復古味,令我諗起細個溜冰後嘅食飽餐廳時光。由頭盤到主食選擇多多,得個Cheeseburger芝士牛肉漢堡真係炸到我心口。麵包蓬鬆得嚟啖啖黃油香,牛肉餅又多汁,啖啖肉味,食落好滿足😋。至於果三文治,真係有驚喜,三明治面包亦係輕輕烤過,內裡煙三文魚同水煮蛋嘅組合剛好,味道清新唔膩口。嗰啖布臘塔芝士,軟綿綿,配埋番茄同鮮甜嘅羅勒,攪拌成一片和諧。但如果要點名一樣最正嘅嘢,非脆炸魚柳漢堡莫屬。嗰陣脆皮咬落去真係夠kick,包裹住嗰塊魚扎實得來仲滴咗汁,好好食到我都忘記咗上次食過乜嘢。香辣薯條就係個絕配,斜斜脆脆,啖啖辣味,真心推介👍。最後來杯蜂蜜檸檬薑烏龍茶,就正喺解渴之選。飲落去既有薑嘅熱辣,又有檸檬嘅酸爽,再加上蜂蜜嘅甜蜜滿足,好似咁既喉又鎮靜心神。總之,呢度嘅食物同飲品都係滿分推介,下次有機會一定再嚟!🍔🍟🥤

2023-12-18 411 瀏覽
最近去的次數較頻密, 因為商場停車較方便, 而且也有不同的店舖可以逛.凍甜橙配咖啡配湯力近來較喜歡的飲品, 比一般凍飲特別一點, 多心的人可以一啖試不同的口味.煙肉酸忌廉焗薯也是近來較喜歡的食品, 下午茶吃一個意粉又太多, 來個有料的焗薯就相當perfect啦.表面佈滿大麵包糠, 加上粒粒小煙肉, 相當的有咬口.配上滿滿順滑的酸忌廉, 軟軟的, 口感又截然不同.別小看這個焗薯, 吃完後還是非常滿足的.餐廳部份座位可以清楚看到溜冰場, 既可欣賞別人冰上英姿, 也適合放空或與朋友短聚.

凍甜橙配咖啡配湯力

煙肉酸忌廉焗薯
表面佈滿大麵包糠, 加上粒粒小煙肉, 相當的有咬口.
配上滿滿順滑的酸忌廉, 軟軟的, 口感又截然不同.
別小看這個焗薯, 吃完後還是非常滿足的.

凍甜橙咖啡湯力+煙肉酸忌廉焗薯
2023-12-09
凍甜橙咖啡湯力+煙肉酸忌廉焗薯
  • 凍甜橙咖啡湯力
2023-12-05 518 瀏覽
叫了兩個餐,第一個餐是全日早餐,蛋炒得非常之滑好味煙肉唔係平時食嗰隻好乾好韌,而係有肉汁Juicy的,推介,連我平時唔鍾意食嘅都鍾意食,飲品叫了芒果菠蘿茶熱飲,清香撲鼻,果味濃郁,非常好飲第二個餐是黑醋雞扒漢堡包,這個漢堡包也不錯的,但是略嫌雞扒的肉有一點嚡,但是味道調得不錯的,酸甜適中!總括來說, 環境不錯,但有點嘈雜,食物質素高,價錢公道
叫了兩個餐,第一個餐是全日早餐,蛋炒得非常之滑好味
芒果菠蘿茶熱飲,清香撲鼻,果味濃郁,非常好飲

嚡,但是味道調得不錯的,酸甜
適中!

總括來說, 環境不錯,但有點嘈雜,食物質素高,價錢公道
2023-09-05 1394 瀏覽
Tea Break 😋☕️枱上邊就有Barcode, 掃下就可以自己落單,整好嘢食會自動送上, 不過餐具就要自己出邊拎,係一間半自助式嘅餐廳☺️呢度有好多輕食選擇,有意粉, Burger,飯等等,焗薯我覺得唔會太Heavy ,所以當Tea 啱啱好, 坐低飲杯野☕️睇下人溜冰,發下牛豆幾好😁我叫嘅係吞拿魚粟米焗薯,呢個配搭都幾飽肚, 跟埋特色飲品, 酸酸甜甜好味🤤唔知係咪因為加錢$12 換, 個凱撒沙律好渣,啲菜唔係好新鮮,配一點點沙律醬, 完全嘥錢🙁
Tea Break 😋☕️

2023-08-27 797 瀏覽
離開太古城平時放lunch都冇乜餐廳揀,因為大部份都幾貴吓起碼要$100,不過依間餐廳我地時常都會嚟食,因為選擇多易攞位而且唔會收+1,如果想食清淡啲可以食沙律,而且可以另外再加薯條或者湯,隨自己的喜好加添唔同嘅食品。翻查一下依間餐廳其實係美心集團,出品一定有保證,意粉嘅味道清淡,但好有蘑菇嘅味道。今日比較肚餓另外加咗一個南瓜湯,而麵包係隨着意粉送嘅,加埋南瓜湯一齊飲10分美味,如果大家都係附近返工,一班人呢食lunch都係一個唔錯嘅選擇

2023-08-15
2023-07-20 1064 瀏覽
餐廳:&btR地址:太古太古城道18號太古城中心1樓136號舖今天和長者去了太古城中心購物,逛了兩個小時有點累想找個地方喝點東西坐一坐休息,這個商場一般餐廳都是比較貴的,網上看到這間餐廳位置不錯,面對著溜冰場,吃東西也只是50元至100元左右,而且其他餐廳也擠滿人,這間餐廳客人比較少我們點了兩個特飲一份炸魷魚圈飲品不貴的,30多元一杯,以為是很冰涼解渴的水果特飲,但是來到原來是水果味合成的飲料💔老實說真的不好喝,一股合成的香精味。。炸魷魚圈份量比較少,而且切得非常薄,性價比不高現在明白,為什麼這裏價錢便宜但沒有什麼客人,應該不會再回頭。
餐廳:&btR
地址:太古太古城道18號太古城中心1樓136號舖

我們點了兩個特飲一份炸魷魚圈

炸魷魚圈
份量比較少,而且切得非常薄,性價比不高

現在明白,為什麼這裏價錢便宜但沒有什麼客
人,應該不會再回頭。

2023-07-16 723 瀏覽
原來上一次寫食評,唔記得落標題🥲今次補翻之餘,係嚟食佢嘅早餐😋有驚喜!2個人食咗HKD$130,究竟叫咗咩食呢?首先見到佢餐牌上嘅早餐,竟然有韓國辛辣麵嗰隻拉麵,已經覺得好神奇,再望吓,原來佢個湯底係蕃茄湯😍諗都冇諗就知要叫呢個!配料就係豬扒同埋煎蛋,豬扒望落去平平無奇,但係竟然好淋好入🤩雖然咸咗少少,但係可以接受嘅。另一份我哋叫咗扒芝士火腿三文治,本身都好鍾意食扒芝腿治,唔係間間餐廳有。佢呢個嘅包係用咗健康嘅穀米包,甜甜地配埋溶咗嘅芝士火腿,勁正🤭最後兩杯嘢飲各自加HKD$12 。分別係香橙伯爵茶 & 薑蜜糖檸檬伯爵茶😛兩杯都勁清爽,飲落去酸酸甜甜好開胃,啱晒夏天飲🩵

2個人食咗HKD$130,究竟叫咗咩食呢?

豬扒煎蛋蕃茄湯韓國拉麵
扒芝士火腿三文治
2023-07-16
$65 (早餐)