2010-07-07 193 瀏覽
一場戲碼不強的日本對巴拉圭,這間Bulldog也要收$100最低消費.小弟的世界杯旅程已完結,下班後過來不是來睇波,而是與友人F和家弟打個招呼,如非友人之面子,恐怕入一入去也硬性放下一百塊.來到已經下半場尾段,其後還有另一場要去,來到沒有理由"齋吹",加多一杯Kilkenny,也不過$60.入口冰凍香滑順喉.結果,忍不住一下子喝光.全場完仍未分勝負,坐在我們後面的Nippons,依然談笑風生.雖然後來在互射十二碼才敗陣,但眾日本人也對自己的球隊的表現滿意吧.

(非會員)
2010-06-19 35 瀏覽
放咗工一齊睇波, 友人訂咗bulldog....一去到係門口巳經好多人. 無訂位的話, 入去企係度睇就收HKD 100 (好似係包一杯野飲.)同門口的Waiter 講, 我訂咗位, 佢就佢我入去, 唔駛出錢(都知無咁著數)....坐落就覺得唔對路, bar 枱上方有一部太約32吋的電視機....無人企都仲可以睇到下, 但係我地枱前面的人不下數十人囉...原全阻礙我的視線...天呀...好在朋友們黎到, 同waitress 再三要求下先可以同我地轉到一個可以睇到電視的位置, 一開波,大家都巳經好肚餓, 分別點咗d意粉, 小食, burger....點知等到差不多下半場先有得食, 質素就俾之前黎食既差....但份量都叫okay...算啦...因為有位坐, 人頭份一人HKD 200 , 包三杯啤酒或汔水, 食野就另外計...lee 場波真係睇得有點貴...
放咗工一齊睇波, 友人訂咗bulldog....
原全阻礙我的視線...天呀...

2010-06-17
2009-10-31 19 瀏覽
九月中旬‧晴跟朋友的一席話,選了來這裡,坐在外邊半露天的位置。來這裡多會飲啤酒,但是日還有工事要處理,不想是滿口酒氣的,就只要了威士忌。在酒牌上,單一麥芽的選擇不算多,就只有Glenlivet的12年,要straight up。色澤金黃,味道醇香,口感幼滑,結尾帶點甜味。不加冰其香味不會完全釋放,但就濃烈很多,感覺也不錯。談的話題也夠沉重,喝這個又正好。埋單65蚊,是歡樂時光的價錢。
九月中旬‧晴

跟朋友的一席話,選了來這裡,坐在外邊半露天的位置。

談的話題也夠沉重,喝這個又正好。

埋單65蚊,是歡樂時光的價錢。
還是喝回威士忌好一點了
$65 (其他)
還是喝回威士忌好一點了
2008-07-06 24 瀏覽
雖然香港係一個集各國美食於一城既地方. 食既味道可能真可以好外國, 但係連外國氣氛都有埋既, 呢餐都算係第一餐. 可能咁啱我哋去嗰晚有好多外國人係到睇香港人唔係咁hit既欖球賽掛, 外國氣色特別強, 令我哋幾個都係係外國讀書既人特別感慨.我哋今晚叫左dog platter ($110): 即係 simpler. 有雞翼, 春卷, 薯條.... 不過我覺得overcook 左, 唔係咁吸引pork ribs ($130): 我最喜外既菜式之一. 去到邊都唔會食到差既ribs. 呢餐亦都唔例外. 跟rib一齊上既薯條好好味.gammon steak w/pineapple ($ 120): 用成塊波羅舖係塊steak上面煮. 不過塊steak我哋幾個女仔都覺得好"鞋", 但係男仔frd就大讚好味喎canterbury chicken alfredo ($ 95): 好好味呀個白汁, 絕對唔係罐頭貨可比呀.雖然酒吧既servic唔可以expect d 咩, 不過我見到有其中有個女待應, 隔離枱倒瀉野好耐先黎執, 又整跌隔離枱既sport equipment 對唔住都無聲. 呢d servic

我哋今晚叫左

雖然酒吧既servic唔可以expect d 咩, 不過我見到有其中有個女待應, 隔離枱倒瀉野好耐先黎執, 又整跌隔離枱既sport equipment 對唔住都無聲. 呢d servic係外國一定見唔到. 如果佢係serve我張枱, 我一定零tips佢囉
好好味既ribs. 薯條都好好味
好好味既ribs. 薯條都好好味
2008-01-27 16 瀏覽
本來去一間自己玩開的秘密架部, 但女仔唔鐘意, 便行番落黎. 尋尋覓覓之下, 又回到這家Bulldog. 這裡很有英國Pub feel, (當然不是傳統Pub果隻), 特別推介Sol 不錯. 惟喜歡拳戰朋友說, 欠了花生果仁.....

尋尋覓覓之下, 又回到這家Bulldog.

2007-09-03 11 瀏覽
Bulldog's provides a great meeting place for happy hour and beer. However, Do NOT order their Nachos!!! They just use ready-to-eat Doritos from supermarkets and put some cheese , guacamole and some salsa on top of them... disappointing!!The apple crumble wasn't that good either...

2006-05-17 10 瀏覽
一班相熟食友出來happy hour,談談動向,談談花邊新聞。選了在這英倫酒吧,安排在半圓型的大疏化,圍在一起,傾計最好。因為要遲到早退,跟著又是潮州私房菜,故只飲不吃。走去吧檯,拿了杯Holsten。口感爽口順喉,麥味淡淡的,泡沫不算豐富,勝在飲了也不覺太飽。歡樂時光,半品脫40蚊一杯,抵飲。當然在英倫吧飲德國啤,有點怪怪的。更怪的就是,飲到半飽,傾到面紅耳熱,熟悉的音樂,原來是Top Gun首theme song「Danger Zone」,Kenny Loggins絕對大美國,結合入型入格的英式裝修,仲怪。做戲做足全套丫,大佬!

做戲做足全套丫,大佬!
2006-04-29 11 瀏覽
四月二十五號星期二約o左祖少去蘭桂芳食晏上次去老虎狗係星期三,但去到先知道佢地逢禮拜三係自助餐日, 而對老虎狗既自助餐亦無乜興趣, 今次就去食佢地set lunch碗忌亷雜菜海鮮湯都好足料. 有一粒一粒魚響入面, 食完已經幾分飽牛扒上面有gravy同蔥, 下面有薯蓉. 牛扒火喉十足, 友好香炭燒味, 加埋o的蔥更加香口甜品的chocolate brownie都好濕亦無會太甜夠晒力量迎接下午的工作!
四月二十五號
星期二

約o左祖少去蘭桂芳食晏

甜品的chocolate brownie都好濕亦無會太甜

夠晒力量迎接下午的工作!
2006-03-16 5 瀏覽
平日一定KO 哂佢成個巨型set lunch:個set 日日由頭到尾都唔同款之餘,仲好好食嘛;奇怪既係我成日幫襯倒反而無乜點寫過佢既食評。今日來個quick / light(er) lunch。吃的是Bulldogs The Plowman’s Lunch - 一酒吧速食類既午餐:有三個小法包、兩種切得好厚既cheese、兩款chutney、sour cream、醃小蔥頭同fresh garden salad。小法包烘得外脆內軟,好香;dippings 一隻酸酸o地,一隻似燒烤醬,好惹味;而o個兩款cheese 都好重味,唔係個個o岩。Garden salad 等同queen salad 加vinaigrette 是也,食物如其名:好fresh。推介$45 既Pie set (Lamb / Beef / Chicken pie 跟Fries / Garden salad)同Mars Bar Cheesecake。Set lunch $99 連湯/ salad,daily dessert 同餐飲就抵食好多,同埋佢D combinations 好正,service 也好。

2005-05-02 10 瀏覽
FRIDAY與友人到LAN KWAI FONG HAPPY HOUR,因為之前有人話過LE間好,所以入左LE間﹗點知價錢比其他貴﹗成$70一杯DRINK﹗(HAPPY HOUR唔係落單計、係埋單計)下次都係去另外一間飲算LU﹗
2005-01-05 10 瀏覽
習慣新年的第一個工作天會和同事出去飲杯,而星期一晚幾間蘭桂坊的食肆會將部份營業額做善事,如在附近開餐又實在沒有不來的道理,所以就上下場也在呢頭幫襯。上半場成棚人在2121 飲完,都無咩野落過肚,就同幾個舊部一起去開餐。有年青人想吃漢堡,加上有女士又唔想去烏煙瘴氣的地方,所以一行五人來了這裡,貪佢地方較大,又比較光猛,有音樂又不算大聲。星期一人例少,位任坐咁滯。來得當然一人先來杯生啤,鑑於頭先已飲不少,所以只要了較輕的Bulldog Brew,叫的時候仍然是八時前,勉強還可算入happy hour。先來點送酒的,叫了炸薯皮及薯條,這裡的薯條不錯,辣辣地又夠份量,送啤酒真的一流;其實到了此時在座的都飽了一半,加上這裡的食物幾夠份量,所以一致決定五個人只叫三味,分別是泰式雞沙律、Bulldog Burger同New York Steak Sandwiches。三碟野差不多同時上檯,果然是份量十足,我們亦慶幸沒有多叫。雞沙律其實不十分泰式,只是幾條煎雞肉加大量沙律菜、蕃茄、洋蔥等,加了醋汁,味道麻麻,但好受三位女士歡迎,瞬間搶購一空,我估佢地覺得健康卦;Bulldog Burger用得個舖頭名
雞沙律其實不十分泰式,只是幾條煎雞肉加大量沙律菜、蕃茄、洋蔥等,加了醋汁,味道麻麻,但好受三位女士歡迎,瞬間搶購一空,我估佢地覺得健康卦;Bulldog Burger用得個舖頭名,唔會太差,漢堡包內是厚厚的一片舖了菠菜汁的燒免治牛肉,加上炒磨菇,還伴碟的一堆炸薯條,是非常夠份量的一碟。牛肉要了raw,更嫩滑好味,尤其在飲了啤酒後,味道較遲鈍,吃這些濃重味道的食物就最適合;New York Steak Sandwiches又係好夠份量,三文治加6oz的牛扒,好彩伴碟要了house salad,如果唔係幾難食得完。要了raw 的牛扒也比想像中好,不過食唔到一半大家已飽到不能吃,由餘下的一位男同事包底了。
幾位南亞裔女侍應招呼照常的好,笑容滿面。
飲多一round真的夠皮,要收隊了,埋單七百一十幾,淨生啤都飲左十杯,以此計算其實食物唔係貴。地方好坐,適合傾計,又唔算雜,都不錯的。
2004-10-05 20 瀏覽
今日下晝要應酬一個過境旅遊的朋友,大家在蘭桂坊認識,就約了在蘭桂坊。無見幾年,她樣子也沒有多變,變的只是蘭桂坊的市況。今日所見,不知怎的,蘭桂坊午市異常的冷清,除左California及Post 97叫多D人,其他食肆都在拍烏蠅,呢度咁大間吧都係得四個客咁大把,清一色全洋人。午市有套餐,一百蚊唔使有三道菜,好似幾抵食,就都要了這個。頭盤是湯或豆腐沙律,而大家都揀了沙律。沙律份量不少,但材料算簡單,除炸豆腐外,還有沙律菜及蕃茄等,淋上花生醬汁,幾泰式風味,如可以加一點酸味就更好了;主菜是牛及魚,一人選一樣。我的西冷牛扒要raw,煎出來都夠生,交到功課。當然肉質不算好,當是午餐填飽肚子還可以。伴碟有不少的炸薯塊及烚紅蘿蔔、西蘭花等,唔使驚唔夠飽。她的是魚柳,賣相麻麻,味道亦應好不到那裡,但鬼妹食慣,又唔覺有咩問題;甜品是雲呢拿雪糕或甜餅二選一,都選了雪糕。雪糕用個中裝玻璃杯上,意外地都幾認真,算是最好味的一道菜;幾位南亞裔女侍應,全程笑容滿面,服務唔錯。連凍飲兩杯,埋單二百蚊,不收加一。鬼佬菜色,味道普通,但地方幾好坐,同朋友見面都適合。
幾位南亞裔女侍應,全程笑容滿面,服務唔錯。
2004-05-13 7 瀏覽
約左老婆飲蘿蔔湯又未夠鐘,同班同事去蘭桂坊飲杯野先。唔知係唔係自由行的同胞走晒,呢度比上星期冷清好多,5點三落到來鬼影都唔多隻。見自從老虎狗新張都未幫襯過,所以就來了。呢度分餐廳同酒吧兩部份,入面餐廳夜晚仲會變做小型舞池,幾次經過見到都幾好氣氛的。出面酒吧有露臺位,可以居高臨下的望到蘭桂坊外街,有得飲有野睇,我們當然是坐出面。呢度Happy Hour由5點至9點,大部份飲品都有得平,好似而家Corona就做緊特價30蚊,我們當然是飲生啤,價錢比一般吧稍貴,但地方好坐D,可以拉平番。如科士打30蚊,NZ Brown Ale 35蚊,Strongbow Cider就35蚊,還叫了個焗薯皮來送啤酒,幾大碟但亦幾貴,要七十幾蚊,以車打芝士同烟肉洋蔥等去焗,幾香口。飲到六點幾至開始多人,但清一色全是鬼佬。
飲到六點幾至開始多人,但清一色全是鬼佬。