2025-03-19 1910 瀏覽
當初知道香港開咗間朱古力博物館,覺得好吸引,佢仲係一站式,除有展區外,亦有商品販賣區,出售香港製造的朱古力。至於食物、飲品,除可外賣,亦能堂食。食、買、觀賞樣樣齊,可謂一應俱全。今次咁啱喺灣仔食飯,就過嚟睇下。到達舖頭附近,就見到人龍,講真有啲令人卻步。呢條人龍係排烘焙產品,如果只想買朱古力產品或飲杯嘢,就毋須排隊,可直接入店內揀選同俾錢。店員話,由於星期六、日有好多人排隊買麵包、千層撻,所以就算惠顧朱古力產品/飲品,亦唔可以「偷雞」順手搭單買餅,所以,如果要試烘焙食物,咁冇辦法,排隊啦~70%黑朱古力千層蛋撻:人人都衝住呢個$10撻而嚟;排到我時,剛好新鮮出爐;千層酥皮勁脆,咬開即時逐層散落,食落口同揸上手亦唔覺好油膩,只有少量油光反射;蛋撻饀較少,底部有少少黑朱古力,只係味道唔突出;蛋漿的蛋味唔算濃,勝在饀料少甜,加上酥皮酥而不「漏」,食曬成件撻仍然感覺輕盈,唔易滯;呢個撻只賣$10,性價比極高(我唔特別鐘情蛋撻),加埋可拎上1樓堂食,該區提供即棄竹餐具,能夠坐低慢慢歎,仲邊有得彈?可可茶:$28;店員提醒要等一陣、浸耐啲先飲,但就冇提要等幾耐;貪快飲一啖,覺得好似飲緊有色的水,雖

70%黑朱古力千層蛋撻

可可茶:$28;店員提醒要等一陣、浸耐啲先飲,但就冇提要等幾耐;貪快飲一啖,覺得好似飲緊有色的水,雖然聞落有少少可可味,但味覺上就完全係淡而無味;不過,等耐啲、焗耐啲,可可味真係出好多,顏色亦深咗;作為茶飲,只能講佢係普普通通,唔特別吸引,配合撻同麵包,應該有少少解膩效果

椰子包:唔記得呢款包的名;店員推介係新鮮出爐,仲猛讚好好食,加上佢焗起時大大個,只$20,最後買咗嚟試;麵包鬆軟,質感同一般麵包舖的麵包差唔多,但味道唔突出,麵粉香一般;唔試亦冇損失
椰子包

呢度喺香港算幾iconic,值得到此一𨘋同支持。 70%黑朱古力千層蛋撻值得排隊,始終只係$10/個,而且攤凍曬,佢的酥皮仍然脆到不得了。店內提供朱古力產品試食,咖啡黑朱古力同100%黑朱古力仲好好食添。堂食區係自助服務,流轉快,搵位易,坐得幾舒服。2樓展區所展出的資訊唔係好豐富,原本設有的朱古力品嚐區,聽店員講亦冇service。

2025-03-15
10 分鐘 (堂食)
2025-06-16 0 瀏覽
🤦🏻‍♀️伏到喊1-10分如果可以比負分呢個撻應該要負分難食到咁可以賣比人食?倒貼$10都唔想再食70%黑朱古力千層撻$10啲朱古力少到基乎食唔到,食第4啖先映到有少少🤏🏻每隻撻啲蛋漿都係凹嫁Hashtag b已經少蛋漿做得差估唔到呢間比hashtag b 差5倍以上Lunch time 時間即場食隻撻係凍嘅最離譜係個千層!硬之外冇酥皮嘅層次仲要係果啲隔夜食物漏氣果種咁!我食第一啖就想掉垃圾桶⋯⋯個店員亞姐仲要不停咳又唔帶口罩😷勁後悔$10買左件垃圾食
🤦🏻‍♀️伏到喊
Lunch time 時間即場食隻撻係凍嘅
我食第一啖就想掉垃圾桶⋯⋯
個店員亞姐仲要不停咳又唔帶口罩😷
勁後悔$10買左件垃圾食
近日銅鑼灣有間人氣烘焙店,出名超抵$10一件既朱古力千層蛋撻。今日行過見無乜人排隊,立即買個黎試下,果然無令我失望😍🍫70%黑朱古力千層蛋撻 $10啱啱出爐嘅蛋撻,熱辣辣之如又夠鬆脆🤤咬落去每一啖都有‘咔嚓’聲,絕對冇誇張。黑朱古力醬唔會過多,保留到蛋香,亦同時食到黑朱古力既甘苦,以哩個價錢,真係值得一試😋🥐黑朱古力夾心牛角包 $20牛角包size較一般既大,表面撒左層可可粉,包內有朱古力醬。包既外層都算酥脆,不過中意重口味既我略嫌朱古力味唔係好夠。相比蛋撻,牛角包較遜色。

🍫70%黑朱古力千層蛋撻 $10

🥐黑朱古力夾心牛角包 $20

下午茶
  • 70%黑朱古力千層蛋撻
2025-05-24 239 瀏覽
試試銅鑼灣人氣⭐️70%朱古力千層酥皮蛋撻$10 👍🏻外層口感好似薯片咁 勁脆👌🏻最底會有少少朱古力 甜度啱啱好 唔會太甜.仲有其他口味 例如開心果 玫瑰荔枝味$15再試試⭐️70%朱古力玫瑰荔枝千層蛋撻👌🏻表面勁多果醬 味道係勁重玫瑰荔枝糖漿香味👌🏻呢款相對甜好多 未必個個鍾意最有驚喜會係⭐️可可巴斯克芝士千層蛋撻$15👍🏻真係好似食緊巴斯克蛋糕咁 唔係好甜👍🏻而且芝士味都幾明顯🥰估唔到蛋糕同埋蛋撻融合 都咁夾.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_銅鑼灣.#CACAOLAB (銅鑼灣)地址:銅鑼灣白沙道20號地舖.#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #食評 #天后美食 #天后必食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #天后 #銅鑼灣 #灣仔美食 #灣仔必食 #日本餐廳 #蛋撻 #烘焙店 #千層酥皮蛋撻
👌🏻最底會有少少朱古力 甜度啱啱好 唔會太甜
👍🏻而且芝士味都幾明顯
🥰估唔到蛋糕同埋蛋撻融合 都咁夾
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_銅鑼灣
#CACAOLAB (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣白沙道20號地舖
2025-05-10 152 瀏覽
銅鑼灣高質朱古力專門店🍫😈之前都聽講過銅鑼灣有$10抵食蛋撻但又唔算太多人講就冇諗住特登去試聽朋友食完feedback幾好就去食下location好易搵 bakehouse行上少少就到 出奇地唔多人 排幾個人就到主要係賣朱古力 但都幾多麵包pastry 另外仲有雪糕🍨一場嚟到就試埋第隻味買咗70%黑朱古力千層撻($10)同巴斯克撻($15)行出門即食 個撻仲暖笠笠撻皮好脆 個底一啲都唔會油膩 中間朱古力同蛋醬好夾又唔會太甜巴斯克相對就普通少少裏面係偏實淨嘅芝士 食落都比較滯整體嚟講個朱古力撻超值得encore又好食又唔太漏又抵
銅鑼灣高質朱古力專門店🍫😈

之前都聽講過銅鑼灣有$10抵食蛋撻
但又唔算太多人講就冇諗住特登去試

聽朋友食完feedback幾好就去食下
location好易搵 bakehouse行上少少就到

出奇地唔多人 排幾個人就到

主要係賣朱古力 但都幾多麵包pastry 另外仲有雪糕🍨

一場嚟到就試埋第隻味
買咗70%黑朱古力千層撻($10)同巴斯克撻($15)

行出門即食 個撻仲暖笠笠

巴斯克相對就普通少少
裏面係偏實淨嘅芝士 食落都比較滯

整體嚟講個朱古力撻超值得encore
又好食又唔太漏又抵

• 70%黑朱古力千層蛋撻
本身對千層蛋撻無乜特別大興趣🥧可能因為無食過一間真係好好食嘅🤣直至有一次機緣巧合下試左𝐂𝐀𝐂𝐀𝐎𝐋𝐀𝐁嘅𝟕𝟎%黑朱古力千層蛋撻😋發現原來真係有一間可以做到個皮酥脆得嚟🥹蛋漿又唔太甜🥚撻嘅底部仲有𝟕𝟎%嘅黑朱古力中和油膩感🍫總之好好食🥹🫶🏻$𝟏𝟎嚟講𝐂𝐏值好高 仲要唔洗排隊🫡如果你係鍾意食千層蛋撻 我個人好推薦大家去試😆❣️❣️❣️嚟緊我會繼續分享不同國家嘅旅遊攻略✈️如果想睇更多關於旅遊同美食分享🌍👅就記住要𝐟𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我啦♥️👉🏻 @hei.lets.feast
本身對千層蛋撻無乜特別大興趣🥧
如果你係鍾意食千層蛋撻 我個人好推薦大家去試😆❣️❣️❣️

嚟緊我會繼續分享不同國家嘅旅遊攻略✈️
如果想睇更多關於旅遊同美食分享🌍👅
2025-04-01 894 瀏覽
噤岩晏就經開銅鑼灣, 有少少餓, 就諗起食個撻都好哦! 醒起自己未試呢間, 而且好似仲平dd黎到排隊人龍又唔算長, 發現原來係70%黑朱古力撻黎既, 我對Dark Chocolate 都好有興趣食落比我想像中甜d, 不過都好味好脆, 如果再熱d 仲好

食落比我想像中甜d, 不過都好味好脆, 如果再熱d 仲好

2025-03-30
10 分鐘 (外賣自取)
2025-03-26 1134 瀏覽
呢間嘢都好似開咗好耐,喺白沙道有兩層,望落幾高級,原來係主要賣朱古力嘅。之前喺網上見到有人話佢啲蛋撻好食,四點零鐘行過,咁啱啲蛋撻新鮮出爐,好香呀,買嚟試吓。朱古力千層撻啱啱出爐,成間舖頭都好香麵包蛋撻味。包裝好精緻,一盒兩件。望落個樣係靚嘅,但啲蛋漿比較少。咬落去個皮係脆,不過係有少少硬嘅脆,同埋蛋撻底都啲油;個蛋漿雖然少少哋,但係好香滑,唔算好甜,食到底仲有少少朱古力,啲朱古力有啲苦味,可以中和蛋漿嘅甜味。$14一件係性價比好高。蜂蜜麵包呢個麵包好抵食,好似係$32 ,但好大舊。個麵包好鬆軟,食落去蜂蜜味好出。麵包上面有啲粒粒,其實我都唔知係咩嚟,啲粒粒好脆,有少少似菠蘿包上面嘅脆皮,令成個麵包嘅層次豐富咗。擺咗一半麵包第二日食,都仲係好鬆軟,推薦!原來樓上仲有好多座位,可以坐低慢慢飲杯野食個包,好似Cafe咁,行開銅鑼灣可以試吓。

朱古力千層撻

蜂蜜麵包

2025-03-25 1037 瀏覽
我是2025年3月13日(星期四)大約中午十二時半到店,當時買麵包蛋撻不用排隊,我還等了新一批70%黑朱古力千層蛋撻出爐才購買,並即場走上二樓cafe享用,印象中蛋漿餡和蛋撻內的朱古力兩者味道都是偏甜,不過,酥皮是十分鬆脆,份量給一人就剛好。因為這層酥皮而想回購。當天大約中午4點半,我再次回到店鋪買了一杯熱CACAO TEA,打開杯蓋會聞到一陣朱古力香味,我認為可以有助制止想吃朱古力的誘惑,不過喝起來會比較清淡,不要期望像朱古力奶般香濃,下次到店的話會想購買茶包回家自己沖泡。
2025-03-13
白沙道附近有好多特色酥餅店,呢間性價比好高,只係$10就有交易,70%黑朱古力千層酥,排隊嘅時候好驚賣晒,好彩佢一路都有新鮮出爐! 見到千層撻皮非常分明,食入口酥脆,蛋味香,底部嘅朱古力少少甜,發揮到定整體既味道"here are many special pastry shops near pak sha Road, and this one offers great value for money. For just $10, you can get a deal on a 70% dark chocolate mille-feuille. I was really worried they would sell out while I was waiting in line, but luckily they kept coming out fresh!The layers of the pastry are very distinct, and it’s crispy and fragrant with an egg flavor. The chocolate at the b

The layers of the pastry are very distinct, and it’s crispy and fragrant with an egg flavor. The chocolate at the bottom is a bit sweet, which enhances the overall taste.

• 黑朱古力千層撻
2025-03-17 1122 瀏覽
香港蛋撻界的光譜非常闊🌈除了傳統的港式酥皮、曲奇皮蛋撻🇭🇰西式的千層蛋撻亦同樣不乏捧場客👨🏻‍🍳而這次介紹的烘焙店雖然位於港島核心區域,但蛋撻定價卻出奇地親民貼地😍令店舖一躍成為蛋撻界的熱話🔥———————————————————————如圖所見,撻皮如花瓣般層次分明🌸香脆得像薯片一樣,同時又不會過分油膩💥中間蛋漿部分香滑🥚甜度適中,奶香充足🍼但相對地蛋香就未夠突出,同時亦未算飽滿😗濃度70%的朱古力醬頗為香濃🍫甜得來帶少許甘苦,未有令蛋撻過膩之餘,反而令整體味道更具層次😚店家將朱古力醬放在蛋漿底下而未有與蛋漿融合,令食客能清楚品嘗各樣味道🙂本人十分欣賞😎但朱古力醬份量就略嫌太少🤌🏻本人吃了兩三口後仍然不見朱古力醬的踪影🧐如能稍為添加一點的話,相信味道會豐富得多😇———————————————————————以$10的價錢就能買到如質素的蛋撻☺️絕對是物超所值👍🏻👍🏻就算大排長龍都值得一試🙌🏻
———————————————————————

———————————————————————
70%黑朱古力千層蛋撻
黎過兩次,第一次飯後時間經過,打左兩個蛇餅,睇到就驚; 第二次黎系大概9點喇,個陣見得3-4 pair人排隊,行埋去睇,得返10幾個蛋撻就拿拿林去排隊。排到我仲有5個淨,真系好好彩!!!!!拎到返屋企食,個邊邊位仲系好脆。食落幾驚喜,因為一開始以為系買左普通蛋撻,點知原來系有朱古力餡系入面。外皮鬆脆,個蛋漿好軟滑,溝埋朱古力都好夾。

黑朱古力千層蛋撻
2025-02-27
5 分鐘 (外賣自取)
黑朱古力千層蛋撻
2025-02-14 4355 瀏覽
近年都係週旋喺 Bakehouse, Hashtag B, Vission Bakery, Truffle Bakery...之前見白沙道開咗間Cacaolab. 門外看入去以為買朱古力,所以冇深究。尋日先發現原來有bakery😅身為一位包人或patisserie人(我每次去韓國都走訪所有bakery)緊係要試下啦。入到去見到唔洗排隊但個架係吉嘅,以為可以等出爐啦😆誰知原來係要預訂😐🤨我立即比錢但只可以3小時後才有得食🫠職員忙到分身不下問佢有咩口味嘅撻,佢都忙到答唔到我見到枱面pack咗一盒綠色cream topping嘅tart, 我就估係開心果😊最後我攞貨時,職員恩賜咗開心果和玫瑰蛋撻比我,立即想講句謝主龍恩😆攞到貨緊係勁開心啦,周圍打卡。原來上一層係cafe,有位坐。地下買完嘢食就可以行上去坐。再上一層係museum,紀錄下歷史果D囉。雖然攞貨時已經凍咗,但我都忍唔住立即食。好脆和甜甜地,好好味。勁在凍咗都咁脆呀😮同區果幾間我都食過,Bakehouse每個月都會食幾次。但佢地嘅撻凍咗係唔好味㗎,我次次都要攞返屋企翻焗。
尋日先發現原來有bakery😅
入到去見到唔洗排隊但個架係吉嘅,以為可以等出爐啦😆
誰知原來係要預訂😐🤨
我立即比錢但只可以3小時後才有得食🫠
職員忙到分身不下
問佢有咩口味嘅撻,佢都忙到答唔到
攞到貨緊係勁開心啦,周圍打卡。
原來上一層係cafe,有位坐。地下買完嘢食就可以行上去坐。

再上一層係museum,紀錄下歷史果D囉。

雖然攞貨時已經凍咗,但我都忍唔住立即食。
好脆和甜甜地,好好味。
勁在凍咗都咁脆呀😮
原味朱古力蛋撻

開心果 / 玫瑰朱古力蛋撻

朱古力蛋撻
2025-02-13
原味朱古力蛋撻
開心果 / 玫瑰朱古力蛋撻
朱古力蛋撻
之前同屋企人去咗CACAOLAB度參觀佢哋嘅朱古力博物館同食下午茶。佢鋪頭有3層高,地下個層係Cashier 、開放式烘焙工坊同零售區;1樓就係Cafe,如果想堂食可以係1樓坐低慢慢嘆;而2樓就係朱古力博物館。我地今次嗌咗一份千層吐司🍞,一份可可骰子吐司🍞,一杯熱可可🍫同一杯熱美式咖啡☕️千層吐司層次分明,可以一層一層咁搣落嚟食😛咬落去有幾柔軟的口感,而且都有好香嘅牛油味,唔錯🧡可可骰子吐司,它頂層係裹住一層朱古力,我覺得佢比起千層吐司唔夠奶香味,但我都好欣賞佢嘅頂層朱古力甜度啱啱好,不會過甜熱可可有好濃厚的朱古力味👅正!而熱美式咖啡就都幾夠熱♨️

熱可可有好濃厚的朱古力味👅正!而熱美式咖啡就都幾夠熱♨️
2025-02-06 5811 瀏覽
呢間有三層嘅朱古力專門店從來都唔太起眼,每次經過都冇咩人排隊,但佢嘅千層蛋撻絕對唔遜色於另外兩間B!店舖設計簡潔寬敞,買完野可以上 1/F 坐低慢慢享用,食飽飽後仲可以上 2/F 參觀佢地嘅可可博物館,真係大開眼界!😋 70% 黑朱古力千層蛋撻 ~ 拎返屋企隔咗一陣先食,未打開個盒已經隱約聞到甜甜嘅蛋香味,個千層酥皮仍然好香脆,好有口感,最底係薄薄嘅一層 70% 黑朱古力,呢個甜度對我嚟講剛剛好 😋😋 而且價錢係 $10/件,無錯~ 係 $10/件 only!性價比真係好高!下次會想試埋佢個朱古力飲品同雪糕!相信都係同樣咁出色!

下次會想試埋佢個朱古力飲品同雪糕!相信都係同樣咁出色!