2025-02-06 269 瀏覽
大少話想帶埋狗狗去行下北角新開左條東岸板道潮聖,咁難得放假就陪佢去行下。當然行之前我地要先補充體力,所以就嚟Cactus食個墨西哥豐富午餐。餐廳環境寬敞舒適,有好多仙人掌同竹籐嘅圖案為裝飾。當然我地鐘意嚟嘅係因為佢有室內外座位,好啱我地有寵物人仕嚟用餐。午市時段設有十款選擇,可加配升級為套餐,包括餐湯或沙律及飲品一杯。是日餐湯係蘑菇湯,入口香滑濃郁,而且仲有粒粒蘑菇肉,味道超豐富。先嚟兩杯Mocktail,我嗰杯係 Doctor Kiwi ,奇異果加上青檸同埋薄荷葉,入口非常清新。大少嘅就係Seductive 荔枝加上接骨木花再配上蝶豆花,酸酸甜甜好醒胃,而且仲好啱打卡添。Taco我地就叫左手撕豬同埋三文魚&粟米,單睇外表都已經非常吸引,兩款餡料嘅味道都好好,脆脆嘅外皮再放都滿滿又豐富嘅餡料,咬一啖就已經好滿足。我嘅主菜係燒藍鱈魚燉什豆配墨西哥酸漿果醬,鱈魚扒大件得嚟仲非常厚身,而且煎得外脆內軟,魚肉細膩嫩滑,加埋墨西哥酸漿果醬一齊食就即刻充滿墨西哥風味。大少嘅主菜就係炭烤厚肉眼,大大塊肉眼扒有成8安士,真係睇見到心心眼,表層焦香內裡香嫩,入口有濃郁帶炭烤香氣,軟韌口感又多汁,肥瘦兼備

大少嘅主菜就係炭烤厚肉眼,大大塊肉眼扒有成8安士,真係睇見到心心眼,表層焦香內裡香嫩,入口有濃郁帶炭烤香氣,軟韌口感又多汁,肥瘦兼備濃厚嘅牛味令大少邊食邊讚。當然唔少得原條燒粟米,脆脆地啱晒口味。
依度仲有Pet Menu提供,咁毛孩嚟到唔止係陪食打卡,仲可以開心一齊食,真係大人同毛孩都好enjoy嘅地方。
2025-02-05
午餐
  • 炭烤厚肉眼
這間西餐廳位於北角的金堡大廈,鄰近炮台山站,主打份量十足的美國菜及墨西哥菜,有多種特色酒精飲品及拉花咖啡。環境寬敞舒適,以仙人掌和竹籐等為裝飾,營造出一種熱帶風情。設有室內外座位,可帶同寵物用餐。午市時段設有十款選擇,可加配升級為套餐,包括餐湯或沙律及飲品一杯。是日餐湯是日為煙肉粟米湯,濃稠的粟米忌廉湯香甜又順滑,有煙肉增添油香。是日沙律新鮮翠綠的沙律菜,伴以酸酸甜甜的橄欖油醋,又有紅菜頭、黑豆及車厘茄等,清新又輕怡。燒藍鱈魚燉什豆配墨西哥酸漿果醬 - $148大大塊鱈魚扒煎得外脆內軟,切開雪白的魚肉細膩嫩滑,有著豐富的魚油甘香,伴以清爽的墨西哥酸漿果醬充滿特色,還有大量燉菜及綿密的黑豆泥,平衡膩感又飽肚。炭烤厚肉眼(8安士) - $158大大塊肉眼油花分佈細緻,中心有著明顯的油脂,肉質特別香嫩多汁,嫩筋更帶點香脆,香草突顯出濃厚的牛味,可蘸上肉汁更惹味;同樣有綿密的黑豆泥,還有洋蔥、大蔥、燈籠果及粟米等平衡肉膩感。Horchata Latte +$28西班牙國民飲品Horchata,有點像杏仁奶般,帶濃郁的堅果味,味道偏甜,與醇香的咖啡互相平衡。Tiramisu Latte +$28

是日餐湯

Horchata Latte
Horchata Latte

Horchata Latte +$28
Tiramisu Latte
Tiramisu Latte & Horchata Latte

Tiramisu Latte +$28
綿密細膩的奶泡好順滑,撒滿香濃的朱古力粉,醇厚的咖啡帶點堅果香氣,口感層次好豐富。
2025-01-28
午餐
2025-02-20 21 瀏覽
情人節怎能忽略寵物情人?呢間餐廳是pet friendly,大人毛孩一齊共度情人節無難度。由幾位對飲食有熱誠的年青人創業,以仙人掌作主題,室內空間寬敞舒適,精心佈置。門口有蓋室外區是寵物友善區,佈置綠化,輕鬆舒適。不論用餐環境,服務,食物品質及性價比都很贊。#燉牛肉耳朵麵 $128燉牛肉與耳朵麵的融合,牛肉好入味,軟淋的口感與耳朵麵的彈性好夾。耳朵麵吸收醬汁,非常惹味。#燒羊肉黑蒜薄餅$138薄餅口感薄脆,燒羊肉佈滿每片薄餅,羊肉的香氣與黑蒜的香氣帶來獨特風味,層次豐富。作為薄餅控不容錯過。#炭烤厚肉眼(8oz)$158呢個價錢,呢個份量,加埋呢個質素,必推這道炭烤厚肉眼。肉質軟淋而不韌,質素上乘牛肉味濃郁,外焦內嫩,肉汁豐盈。伴碟的燒粟米,香甜美味,達至平衡。套餐送沙律菜或餐湯,沙律菜鮮嫩可口,混和醬汁酸酸甜甜更加開胃。#Taco(買二送一)$45Taco有十幾種口味,選了其中三種,買二送一,只需付出二個價錢。三文魚加牛油果的搭配清新可口,軟殼蟹加牛油果則帶來了香脆的口感。羊肉的Taco則香味十足。Mocha香濃順滑,檸檬茶和檸檬水則消滯又解膩。
門口有蓋室外區是寵物友善區,佈置綠化,輕鬆舒適。

不論用餐環境,服務,食物品質及性價比都很贊。

#燉牛肉耳朵麵 $128

#燒羊肉黑蒜薄餅$138

#炭烤厚肉眼(8oz)$158

#Taco(買二送一)$45

Mocha香濃順滑,檸檬茶和檸檬水則消滯又解膩。
2025-02-18 0 瀏覽
喺炮台山竟然發現到一間超高質美式打卡西餐廳😌有indoor同outdoor 各有各特色重點係星期六竟然都有抵食set lunch供應聽店員介紹 逢星期五及六仲有live band 🎼🎶🎵Set lunch配湯/沙律 +飲品餐湯每日唔同 呢款係蕃茄湯 睇個色水都知唔係夾硬推啲茄膏就算 飲落堅係清新❣️燒藍鱈魚燉什豆配墨西哥酸漿果醬藍鱈魚係紐西蘭獨有的白魚 好厚身 而且勁大件 魚肉質感軟嫩 味道溫和 魚皮用少少鹽同胡椒調味食落好香脆 底下仲有啲菠菜 配埋店家秘製醬汁 更加滋味❣️帶子紅花汁寬蛋麵配原隻燒魷魚寬蛋麵非常掛汁 帶子其實係粒粒嘅貝柱仔 份量好多🦑魷魚燒到好香但唔會韌 成隻上個擺盤勁靚❣️凱撒沙律配雞胸雞胸食落好嫩唔柴 面頭輕輕燒過有焦香凱撒醬拌得好均勻 塊塊菜都食到香濃嘅醬汁仲有大大粒又香口嘅麵包 多重口感坐得太舒服 hea hea下仲點咗杯店員推介嘅mocktails🍹ALOOF - 由烏龍、石榴汁、薰衣草糖漿、青檸同檸檬調製 飲落清新又特別 打卡仲要好靚㗎
喺炮台山竟然發現到一間超高質美式打卡西餐廳😌

❣️凱撒沙律配雞胸
雞胸食落好嫩唔柴 面頭輕輕燒過有焦香
凱撒醬拌得好均勻 塊塊菜都食到香濃嘅醬汁
仲有大大粒又香口嘅麵包 多重口感

炮台山有一家以仙人掌為主題的墨西哥菜餐廳酒吧【CACTUS】,離地鐵站不到5分鐘路程,走幾步小斜路環境特別幽静。門口有蓋戶外座位Pet-friendly,逢星期五及六還有Live Band表演可享微醺時刻。午市餐牌有10款選擇,包括沙律、漢堡、意大利麵、Pizza、燒魚、烤雞、牛排。當然也少不了墨西哥菜代表 - 對摺成U字型,夾滿餡料的Taco和像三角型三明治的Quesadilla。加$28或$48可配成套餐,包括餐湯或沙律,咖啡、茶或Mocktail、餐酒。是日餐湯是"粟米煙肉濃湯",沙律則加入了清甜脆爽的仙人掌粒粒,顯得特別矜貴。All-veggie Taco ($80 @two)點了"全素含芝士的Taco ",玉米餅皮溫暖香脆有嚼頭,餡料爆滿有鷹嘴豆、黑豆、露荀、蕃茄、紅蘿白、粟米芯、洋蔥、蕃茜,加上熱溶芝士味道和口感都很豐富,吃時擠些青檸更添清新。炭烤厚肉眼 8安士 ($158)點了Medium Rare剛好,切下粉嫰沒有血水。經炭燒把肉香逼出,吃下肉質鮮嫩,內裡肉汁滿滿。配菜有原條粟米和口感綿滑的鷹嘴醬,完美搭配。炸芝士條配洋蔥圈 ($88)金黃誘人,洋蔥圈外型圓滑,脆漿咬下

門口有蓋戶外座位Pet-friendly,
逢星期五及六還有Live Band表演可享微醺時刻。
All-veggie Taco ($80 @two)
炭烤厚肉眼 8安士 ($158)
炸芝士條配洋蔥圈 ($88)
金黃誘人,洋蔥圈外型圓滑,脆漿咬下紥實酥脆。內裡洋蔥香甜不會乾。芝士條外香脆內裡仍保持鹹香濕潤,掛著拍照擱涼了味道也很棒
Passionate Lover (+$48)
每一杯都用原個新鮮熱情果,再配襯薄荷、青檸、橙汁和氣泡水,酸甜解膩,層次豐富。

Orange Coffee (+$28)
Expreeso與鮮橙汁形成漸層效果,不但賞心悅目喝下也很清爽。
肉桂炸油條 (+$48)
見到是日甜品是西班牙油炸鬼"Churros",當然不能錯過。Churros即點即炸,外層香脆內裡鬆軟,完全沒有油膩感。

深啡色外表充滿玉桂香氣,入口卻比想像中溫和,清新帶甜味,朋友不愛玉桂也能接受。配搭香滑的開心果及雲呢嗱雪糕,冰火交融,無法抗拒的美味。

紐約芝士蛋糕 ($68)
質感濃郁綿密,濕潤中帶柔和奶香,面層微酸的Sour Cream剛好作平衡。餅底如果可以鬆脆一些定更吸引。

2025-02-09 96 瀏覽
最近北角多了個新景點,就係北角東岸板道,行下海濱長廊欣賞維港景色,係週末的好節目。事前去左依間墨西哥餐廳chill番陣先,再去吹吹風。餐廳環境寬敞舒適,設有室內戶外座位,帶寵物戶外座瞵餐都幾寫意的。午市套餐都好多選擇,價錢都合理。龍蝦湯湯味濃郁好香蝦味,啖啖鮮味,竟然可以做到唇齒留香。帶子紅花汁寬蛋麵配原隻燒魷魚 $138麵條口感煙韌桅當掛汁,配金黃色的番紅花忌廉汁,好creamy美味,好多帶子粒、意大利青瓜和車厘茄等配料,整體味道唔錯。燒羊肉黑蒜薄餅 $138薄餅半圓分成四大塊,餅底脆薄,配料豐富有咖喱香腸、番茄乾、洋蔥、檸檬葉、松子等,味道豐富好有風味。Tiramisu Latte拉花唔錯,咖啡醇厚,撒滿朱古力粉,甜度適中,幾好飲。Mocha朱古力與咖啡味半半,奶味較重,都好順滑。Taco $42傳統的墨西哥菜小食,餅皮脆薄,餡料十足,加點墨西醬汁更有風味。有兩款口味,食了手撕豬一款,豬肉口感絲絲香咖哩味,加埋椰菜絲,一啖滿足。另一款三文魚,有粟米、洋蔥、蕃茄,粒粒口感豐富同樣美味。Single-Lord $118燒肉桂棒第一次見,充滿新鮮感要打打卡。以威士忌為基底,飲落好有杏仁堅

事前去左依間墨西哥餐廳chill番陣先,再去吹吹風。

龍蝦湯
湯味濃郁好香蝦味,啖啖鮮味,竟然可以做到唇齒留香。

帶子紅花汁寬蛋麵配原隻燒魷魚 $138

燒羊肉黑蒜薄餅 $138
燒羊肉黑蒜薄餅

Tiramisu Latte
拉花唔錯,咖啡醇厚,撒滿朱古力粉,甜度適中,幾好飲。
Tiramisu Latte + Mocha

Mocha
朱古力與咖啡味半半,奶味較重,都好順滑。

Taco $42

Single-Lord $118
燒肉桂棒第一次見,充滿新鮮感要打打卡。以威士忌為基底,飲落好有杏仁堅果味。味道甜美,口感順滑,酒精成份唔少,飲完有點臉紅。
Single-Lord

Sunset Surorise $108
味道清新好易入口,酸甜柚子清香,清爽輕盈好飲。
Sunset Surorise
2025-02-08
5 分鐘 (堂食)
燒羊肉黑蒜薄餅
Tiramisu Latte + Mocha
Single-Lord
Sunset Surorise
帶子紅花汁寬蛋麵配原隻燒魷魚
.以主打美式同墨西哥風情既「CACTUS」最近進駐炮台山啦,從內部裝修至menu 都一貫美式風情,一試很有驚喜!🤎😋-Our picks:🌟TACO: 自選手撕豬,三文魚&栗米 試了三文魚牛油果,主打煙燻三文魚配牛油果醬,再加洋蔥、粟米、蕃茄、意大利香料等等,外皮薄脆,香料味比較濃烈,口感豐富。以及手撕豬肉也超好吃!.🌟安格斯牛肉漢堡burger beef超厚身,醬汁豐富,加埋烤過既煙肉、大啡菇、蕃茄、紅洋蔥、生菜,同埋兩種Jack cheese、Nachocheese,一啖過真系過足口癮, 大推!🍔😋.🌟燉牛肉耳朵麵 耳朵面配上牛肉及醬汁,十分夾且味道濃郁!🍝👍🏻.🌟LIME SODA🌟Tiramisu Latte ☕️很喜歡的一杯飲料!
Our picks:
🌟TACO: 自選手撕豬,三文魚&栗米

🌟安格斯牛肉漢堡
🌟燉牛肉耳朵麵

耳朵面配上牛肉及醬汁,十分夾且味道濃郁!🍝👍🏻
🌟LIME SODA
🌟Tiramisu Latte ☕️
很喜歡的一杯飲料!
2025-02-04 213 瀏覽
店名: CACTUS地址: 北角炮台山道5-13號金堡大廈地下A號舖炮台山站B出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5係北角想食墨西哥菜🇲🇽可以試下呢間,環境裝修有格調,而且仲有室外位置,好適合同朋友聚會🎈燒藍鱈魚燉雜豆配墨西哥酸漿果醬❤️❤️❤️❤️❤️$148魚肉十分嫩滑,熟到啱啱好,配上雜豆同果醬,令味道更有層次感,口味有所提升😆炭烤厚肉眼(8安士)❤️❤️❤️❤️❤️$158一上枱超有驚喜,好大塊,五成熟,入邊肉呈粉嫩色,咬落軟腍有肉味🥰配上粟米、洋蔥等配菜,沾上醬汁好好食😋Taco❤️❤️❤️❤️❤️$80/2件揀左手撕豬同三文魚&粟米,兩款都好足料,醬汁惹味,手撕豬肉質嫩,三文魚配粟米🌽口感滿滿😋DAILY SOUP / SALAD & MOCKTAIL❤️❤️❤️❤️❤️+$48蘑菇湯好足料,啖啖蘑菇🍄‍🟫沙律🥗同樣份量好足,mocktail叫左passionate lover同doctor kiwi,真材實料,果香味好足😚DAILY DESSERT❤️❤️❤️❤️❤️+$48超香脆Churros配開心果雪糕,層次分明,作為甜品啱啱好☺️
店名: CACTUS

+$48

DAILY DESSERT❤️❤️❤️❤️❤️
+$48
2024-10-03 3069 瀏覽
見到上網又有人介紹呢間墨西哥餐廳, 鍾情於墨西哥菜嘅,我一定要嚟試吓一係到餐廳見到裝修都好有氣氛,feel到老闆俾咗好多心機去營造呢個氣氛,店員亦都好nice。見到其他食評豬都係食啲烤肉,而我哋兩個女仔胃口冇咁大,主要就試咗墨西哥菜最基本嘅taco同quesadillas。Taco方面我地叫左pulled pork, 同平時食開嘅相較之下有啲淡味,同埋略嫌有少少乾。不過因為餐廳都跟開salsa, sour cream同hot sauce,都可以話有幫補吓嘅。 我地都叫左sweet potatoes fries, 呢個相對有驚喜,番薯炸起嚟幾甜,不過都係淡味咗少少。都係有跟沙律醬同埋salsa. 食完都未飽,我哋再加咗個chicken quesadillas, 食咗咁多次quesadillas嘅我,真係未食過脆到有少少似餅乾嘅quesadillas皮😓仲要唔知點解係綠色嘅,味道方面好似比裏面嘅jalapeño搶咗啲味唔係好食到雞肉同埋芝士嘅味。最令我哋失望嘅係happy hour叫嘅cocktails, 我哋分別叫咗Baby lover同sunset surprise. 但因為嚟錯咗杯m

最令我哋失望嘅係happy hour叫嘅cocktails, 我哋分別叫咗Baby lover同sunset surprise. 但因為嚟錯咗杯marry me, 所以請咗我哋飲,所以呢度嘅Staff係真係幾Nice嘅。Marry me聞落幾香,但唔係幾飲到elder flower同其他未?因為已經被酒精冚晒😭 杯sunset surprise都係差唔多情況啦😂😓去到杯baby lover真係精彩,因為佢同我細細個飲嘅樂信咳藥水味一模一樣😭😂冇誇張,大家想去試吓嘅一定要來。

總括嚟講,呢度嘅氣氛係真係幾好嘅。可能我哋今日食嘅同飲嘅嘢都唔係佢哋嘅主打,所以比較遜色。不過overall嘅用餐體驗真係唔係咁好,始終我認為墨西哥餐廳最安全嘅一定係taco同quesadillas。希望老闆睇到可以改善吓🥺睇吓之後有冇機會再返嚟覆桌。
2024-09-22 2977 瀏覽
值得一去再去嘅墨西哥餐廳❤️佢哋嘅餐廳充滿熱帶風情嘅裝飾,配合餐廳Cactus 嘅名字,睇得出心思細緻嘅佈置。食物嘅質素除咗大讚之外,亦好欣賞大廚喺擺盤方面嘅心思和功夫,加上各種不同嘅賞心悦目嘅cocktail,完全係視覺享受,冇辦法唔「相機食先」。週五同週六晚上更有歌手駐場,一邊品賞美酒佳餚,一邊享受悦耳動聽嘅經典歌曲,真係一流!當然不能不提餐廳嘅員工個個都好有禮貌,同埋細心介紹食物和飲品,亦要一讚!多謝Cactus 給予我們一個愉快嘅晚上!❤️
值得一去再去嘅墨西哥餐廳❤️

多謝Cactus 給予我們一個愉快嘅晚上!❤️
2024-08-14 2761 瀏覽
香港充斥中西日韓餐廳,食到都會悶悶地,🤩新開嘅呢間墨西哥🇲🇽餐廳。令人耳目一新。環境方便偏西式,可以同朋友一邊食一邊傾偈💬闊落又舒服。墨西哥菜,又點可以少得Taco $42。試咗三文魚牛油果🥑,主打煙燻三文魚配牛油果醬,再加洋蔥、粟米、蕃茄、意大利香料等等,外皮薄脆,香料味比較濃烈,口感豐富。墨西哥風味燒脆皮乳豬 $398平時鍾意食乳豬嘅我,聽到都覺得好吸引🤩。即叫即處理,所以都等咗一段時間。不過呢種等待係好值得嘅。乳豬上枱香氣撲鼻,好有份量。3-4人食都好夠。乳豬皮鬆化香脆,皮與肉之間嘅油脂香口而唔會太肥。可以配正宗墨西哥黑餅皮,感覺就似係中式嘅片皮鴨食法,黑餅皮充滿着麥味,大大減低油膩感。仲有配有三款醬,燒烤醬、菠蘿薄荷醬同墨西哥辣醬。最中和油膩感嘅係菠蘿薄荷醬,墨西哥辣醬最惹味。飲品就試咗dr.kiwi 同 before dating. 兩杯飲品都調校得唔錯,唔會太甜。dr.kiwi充滿着薄荷味比較fresh。before dating就係葡萄柚甜酸甜酸酸咁。

環境方便偏西式,可以同朋友一邊食一邊傾偈💬闊落又舒服。

墨西哥風味燒脆皮乳豬 $398

2024-08-12 2221 瀏覽
餐廳裝修好有熱帶風情,滿滿仙人掌既特色,柔和燈光同舒適既座位,無論一個人黎定一班人黎,食物同環境都一流,而且逢星期五及六仲會有live band!!! chilllllll爆呀~蒜片欖油牛油大蝦❤重口味開胃菜必點!! 用橄欖油將蒜片既香氣迫出黎,蝦吸收晒D香味,而且口感都好爽同彈牙,必點呀!!! 烤凱撒沙律❤另加 香滑既牛油果❤ 口感實在既雞肉❤ 惹味可口既烤蝦❤ 仲有必點既三文魚❤酸酸甜甜勁開胃,配埋 另上佢地自家製凱撒醬! 味道真係好豐富,沙律入面仲有油煎麵包 同 BACON 勁香脆可口,入口一D都唔油膩,想再重口味D仲可以再點D蒜片欖油牛油大蝦個汁~烤時令鮮魚配活蜆❤我地叫左立鱗魚❤姐係馬頭魚其中一款,一黎到真係嘩嘩嘩,色香味區全!!! 雖然係烤,但係魚鱗係企哂起黎~ 應該係用熱油淋落魚鱗,一層接一層好食落第一啖係酥 香 脆,魚皮Q彈,魚肉軟嫩好Juicy。再食埋啖啖肥美飽滿既蜆肉❤大滿足~
2024-08-07 1843 瀏覽
星期日晚同老公到炮台山CACTUS食墨西哥菜。手撕豬肉&燉牛肉TacoTaco皮脆脆地,兩個味道都非常惹味,手撕豬肉有一撕撕既口感,而燉牛肉就非常嫩滑,相比之下更鍾意食燉牛肉。墨西哥雞肉酥餅酥餅皮非常酥脆,餡料豐富,醬料同佢又非常夾,好食。烤羊架烤羊架係我數一數二食過最好食既羊架,羊架好厚身,好多肉,又有少少肥膏,完全唔會羶,一定要食。另外都叫咗一杯Mocktail: Before Dating嚟飲,味道酸酸甜甜,幾好飲。
星期日晚同老公到炮台山CACTUS食墨西哥菜。
墨西哥雞肉酥餅
酥餅皮非常酥脆,餡料豐富,醬料同佢又非常夾,好食。
Before Dating
2024-08-04
$306.5 (晚餐)
Before Dating
2024-08-05 1745 瀏覽
返工最唔過癮就係冇得聽住歌做嘢,到咗放工,食飯總可以揀聽吓歌啩?北角呢間墨西哥吧有busker現場駐唱,真係夠晒有feel現場氛圍有feel,嘢食都好有feel,taco有好多餡料選擇,其中呢個牛油燒蝦爆晒餡,啲蝦大大嚿又滑溜,好香牛油味佢地嘅pizza都好正,餅底薄薄地好脆口,餡料好豐富,有唔同嘅腸、煙肉同牛肉仲有芝士香,同埋味道好有南美風情金文畢芝士咁樣烹調都幾特別,𠝹成一格格紋去焗,焗起用薄位夾住食點龍脷蘭蜜,又香濃又清甜,一啲都唔膩甜品就食churros,一碟都有幾多條,條條都大碌,沾滿砂糖口感好正,襯雲呢拿雪糕食原來都好香口好夾嚟得聽歌當然要飲返杯,有cocktail亦有mocktail,mocktail好香荔枝味,清甜爽脷cocktail就好有美洲嘅沉穩草香,飲多兩啖就覺得自己好成熟

北角呢間墨西哥吧有busker現場駐唱,真係夠晒有feel

牛油燒蝦

食肉獸薄餅

仲有芝士香,同埋味道好有南美風情

焗金文畢芝士配龍舌蘭蜜

點龍脷蘭蜜,又香濃又清甜,一啲都唔膩

肉桂炸油條

焗金文畢芝士配龍舌蘭蜜
肉桂炸油條
BROKEN
2024-08-04 1578 瀏覽
Live Music餐廳可說是視、聽及味覺三重感官享受,今次就來到位於北角的CACTUS,集美酒佳餚與音樂於一身。餐廳裝修主題呼應店名,佈置加入仙人掌和竹籐等熱帶元素。除了室內用餐區,餐廳更設有Pet-Friendly戶外座位,環境更開揚。每逢星期五及六有live band music,大約七點半開始,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱。餐牌主打美國和墨西哥菜式,選擇繁多,有小食、漢堡、薄餅及墨西哥玉米餅等不同西式料理供應。提到墨西哥國民美食,大家直接聯想的絕對是Taco,餅皮偏向美墨式常見的酥脆口感,滿載豐富餡料,自行點上沾醬與青檸汁,清爽開胃又地道。手撕豬肉 Taco $42 鹹中帶甜,肉質腴潤細嫩,肉眼條 Taco $56 肉質細嫩鬆軟,肉汁飽滿,突出濃郁牛香。墨西哥雞肉酥餅 $138Quesadilla餅皮焦脆,點上酸忌廉和番茄莎莎醬後,更能散發濃濃中南美洲的異國風味。餡餅裡面釀滿雞肉芝士餡料,隨著烤過的高溫都融化出來了,芝味無窮。燒豬肋骨 $218豬肋骨大件厚肉,即使只點了半份,肉量已是超驚人,足夠二人分享。表面烤得帶焦香,沾上酸甜的美式燒烤醬,令人胃口大開,脂肪不多,所以吃完也

餐廳裝修主題呼應店名,佈置加入仙人掌和竹籐等熱帶元素。

墨西哥雞肉酥餅 $138

燒豬肋骨 $218

豬肋骨大件厚肉,即使只點了半份,肉量已是超驚人,足夠二人分享。表面烤得帶焦香,沾上酸甜的美式燒烤醬,令人胃口大開,脂肪不多,所以吃完也沒有肥膩的感覺。伴菜還有燒菠蘿和燒粟米,蒸發了當中的水分後,味道更甘甜。
燒豬肋骨

Seductive $78

無酒精mocktails 漸層效果夢幻炫目,加了粒粒荔枝果肉,滲出酸甜果香氣息,清新冰涼又解膩。

Seductive
2024-08-03