2024-01-12 1295 瀏覽
同同事過嚟食Lunch,嚮門口大約等左十分鐘,就入得。。職員好似好想提高效率,所以叫食客嚮門口就點定嘢食,Lunch 人均消費大約$75,食牛扒嘅每人大約要$150。。餐湯係椰菜花忌廉湯,味道都OK。。豬頸肉飯配泰式辣醬 配飯筆者點咗少飯,男士要正常飯都夠食嘅。豬頸肉幾大片,而且肉質都Juicy。仲有少量烚蔬菜做配菜。白飯略為硬咗少少。。同事就點咗$168嘅牛扒Lunch Set,五成熟。同事幾滿意呢塊牛扒,裡面仍然能保持肉汁,而且肉味香濃。。另外,有同事點咗意大利飯,上到枱其實係燴飯($75),味道略鹹。。每份Lunch Set會包一杯餐飲,同事就覺得咖啡唔太好飲,熱檸檬茶正正常常。。最後,嚮我哋其中一位同事飲完杯咖啡,樓面職員好大力咁將張單擺嚮我哋枱面。(意思姐係催我哋埋單)絕對明白Lunch Hour係繁忙時間,但呢件事嘅處理手法,該樓面職員可稍為注意一下。
同同事過嚟食Lunch,嚮門口大約等左十分鐘,
就入得。

餐湯係椰菜花忌廉湯,味道都OK。

豬頸肉飯配泰式辣醬 配飯

2024-01-11
話說喺美孚食完甜品,心思思想食埋dinner先走,行行下望倒呢間6點開始有dinner就二話不說入左去~試過食晏,CP值幾高,雖然晚餐以平民餐廳計有少少貴,但心諗午餐幾好食晚餐應該有保證~晚餐叫左虎蝦意粉同肉眼扒。先上餐湯,合乎標準~到主菜喇,先上肉眼扒,叫左medium,塊扒質素幾好,黎個近鏡就知😋😋😋不過唔算抵食~跟住上意粉,隻蝦幾好食,但個冬蔭蕃茄汁得個蕃茄味,唔覺有冬蔭功味,稍為美中不足~最後飲品反而有驚喜,杯即磨咖啡幾好飲~埋單免加一,報告完畢!

晚餐叫左虎蝦意粉同肉眼扒。先上餐湯,合乎標準~

烤美國安格斯肉眼扒配薯菜

香煎虎蝦配冬蔭蕃茄汁意粉

最後飲品反而有驚喜,杯即磨咖啡幾好飲~

埋單免加一,報告完畢!

2023-12-13
烤美國安格斯肉眼扒配薯菜
2023-08-10 1615 瀏覽
今日放假去咗屋企附近cafe食早餐。呢間82之前已經打算試下,咁啱見到有位就走入去試下入到去坐低我就簡咗個早餐Set B同一杯凍MochaSet B有英式腸、炒蛋、火腿、煙肉、茄汁豆、丹麥多士同沙律菜。味道不過不失,無驚喜。但係就好油。。或者係我個人喜好啦,我真係覺得好油食完火腿已經滿嘴油,隻碟都見到油同埋有啲燶咗嘅黑色嘢喺度至於杯mocha都ok嘅,普通咖啡一杯。無咩特別。服務ok,係個場細咗啲,空間比較狹窄
入到去坐低我就簡咗個早餐Set B同一杯凍Mocha

食完火腿已經滿嘴油,隻碟都見到油同埋有啲燶咗嘅黑色嘢喺度

2023-08-09
早餐
2023-03-19 2017 瀏覽
地鐵C 2出口,給好心途人指引,直入屋村!職員態度好好,食品新鮮!價格平實路線特別推介餐湯係紫薯湯,用心製作😋叫咗黑醋蕃茄汁海鮮意大利飯香蒜麻油雞肉蟹柳意大利粉🍝
相信唔少 #美孚 嘅街坊都認識佢地由一班 #80後 開嘅西餐廳 位於 #蘭秀道 近油站行入去嘅路口佢地仲會每星期轉一次menuLunch就食過好多次😋今次去Dinner🍽Menu 組合同Lunch好似 有A-G選擇 頭4款係 Spaghetti 同 Risotto 跟著3款大多係豬、牛、海鮮另外 仲多咗Small 選擇 即係小食 沙律 PizzaDinner 有跟 #是日餐湯今日係 #蕃茄忌廉湯 用鮮蕃茄打成唔味精之餘 仲有蕃茄蓉 有口感C #冬蔭忌廉汁鳳尾蝦意大利飯 $128#RisottowithFantailShrimpinTomYumCreamSauce 外表唔似冬蔭公嘅顏色 一開始仲以為嚟錯🤣不過見到有蝦🦐 就知冇錯😂😂微辣得嚟帶點冬蔭公嘅酸 再配上車厘茄做配菜 好開胃🦐🦐🦐🦐有成4隻蝦 而且又大隻又厚肉肉質有爽 好滿足😋😋F #烤美國安格斯肉眼牛扒配薯菜 $248#GrilledUSAngusRibEye #Steak 選用 #CAB 有10 oz 我地叫咗 #medium 控制得都ok 中間有見紅 夠哂牛味😋配菜好豐富 有烤薯仔 意瓜 粟米 車厘茄 同 西蘭花除咗bala
相信唔少 #美孚 嘅街坊都認識佢地

配菜好豐富 有烤薯仔 意瓜 粟米 車厘茄 同 西蘭花
除咗balance 返個健康飲食之餘😂仲添返好多色彩

最後仲有餐飲 凍熱同價 免收加一😉

=====================
#懲罰 #黃色經濟圈 #yellow美孚 #yellowmeifoo #yellow西餐廳 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2023-01-25
是日餐湯@蕃茄忌廉湯
冬蔭忌廉汁鳳尾蝦意大利飯
2022-12-11 1965 瀏覽
♨️Cafe 82美孚蘭秀道2號美孚新邨地下A舖♥️美孚親民餐廳,食物高質,員工態度極親切,慢慢講解食物及飲品,介紹兩杯正嘅飲品氹得小朋友好開心😁🔷阿華田溝好立克第一次飲呢款溝,幾得意幾有層次🔷鮮奶阿華田有拉花既阿華田👍🏻🔷美式咖啡🔷英國厚豬柳厚切豬扒好juicy, D邊位有D肥好鬼正,高質的豬扒🔷咖喱雞扒飯雞扒都唔錯又係好juicy及滑🔷鯖魚柳飯如果再多啲啲汁送飯會更好🔷海鮮意大利飯都係唔錯嘅意大利飯,軟硬適中全碟食晒食物:8/10抵食:8/10環境:7.5/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #美孚美食 #食在美孚 #meifoofood #平民餐廳 #員工友善 #阿華田好立克 #阿華田拉花 #厚切豬排 #親民餐廳
♨️Cafe 82
美孚蘭秀道2號美孚新邨地下A舖

🔷阿華田溝好立克
第一次飲呢款溝,幾得意幾有層次
🔷鮮奶阿華田
有拉花既阿華田👍🏻
🔷美式咖啡
🔷英國厚豬柳
厚切豬扒好juicy, D邊位有D肥好鬼正,高質的豬扒
🔷咖喱雞扒飯
雞扒都唔錯又係好juicy及滑
🔷鯖魚柳飯
如果再多啲啲汁送飯會更好
🔷海鮮意大利飯
都係唔錯嘅意大利飯,軟硬適中全碟食晒

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7.5/10

2022-10-23 1193 瀏覽
同屋企人試左呢間西式小店食晚餐,食物多元化,而且配搭得好精緻😋除咗Main dish,仲可以配搭小食🥳 今次點左蕃茄鳳尾蝦松子仁意粉🍝烤焗石斑柳配薯菜同埋野菌黑松露焗比薩🍕✨✨本人好喜歡惹菌黑松露比薩,非常香濃黑松露配上芝士野菌,非常惹味,比薩仲好香脆🫶🏻🫶🏻份量不算太大,食完呢個可以繼續食主菜💓💓主菜我欣賞係鳳尾蝦松子仁意粉,有5隻肥美鮮蝦,意粉炒得來有口感又不會油膩🦞🦞晚餐仲會包埋湯同飲品😁好滿足!中

• 蕃茄鳳尾蝦松子仁意粉
  • 黑松露野菌比薩
2022-08-20 1233 瀏覽
Dinner $148紅菜頭忌廉湯個顏色一放上黎有d驚嚇🫣以為會好伏,但其實飲落都唔錯,蔬菜甜味都飲到,忌廉味唔會搶左。煙燻牛肉配牛肝菌燉飯呢個真係有d失望,牛肉似一般cold cut,食唔出有煙燻嘅香味,燉飯忌廉味過重,牛肝菌明顯唔夠,完全食唔出,變左食忌廉燉飯咁。後悔冇叫虎蝦意粉🥲。如果加重番牛肝菌嘅味道同改一改配料相信會好好多,至少唔會有期待落空嘅感覺。感覺上本身都諗住揀嘅虎蝦意粉至少係足料,反而個燉飯有d偷工減料feel,但本身質素其實唔太差,期望做好d。
Dinner $148

紅菜頭忌廉湯

煙燻牛肉配牛肝菌燉飯

2022-08-04 1013 瀏覽
我很少到美孚,10時約人早餐,我點了C餐牛角包,是脆的,餡料好吃豐滿,加10蚊凍朱古力很香濃。友人點A餐的蕃茄湯通粉聽說很快賣完,友人在附近工作,碰到熟人街坊,都是回頭客。服務超好,我很少寫食評,必須鼓勵。
同朋友喺附近睇完展覽後,就諗住喺附近覓食,第一次嚟美孚唔知有咩好食,唯有周圍行吓,上網睇下有咩食,意外發現呢間令人好舒服,好enjoy的餐廳。羅勒番茄汁鮮藍青口意粉🍝意粉同青口煮得好入味,青口好鮮甜,一咬落去食到青口嘅汁,平時係其他餐廳食嘅青口一係煮得好乾,一係就好難食,今次竟然食到好食又有汁嘅青口覺得好驚喜😍白麵豉忌廉汁蟹肉意大利飯🇮🇹意大利飯有超香濃嘅芝士同牛奶味,超好味😋而且意粉同飯嘅份量都好多,食到一半就需要休息吓,休息完再繼續解決佢哋,佢哋凍左竟然都好好味,尤其係意大利飯,依然有奶香味👍🏻另外,餐湯係薯仔濃湯,勁重嘅洋蔥味,餐湯亦都好「杰」,食到一粒粒嘅薯仔,小妹極度唔鍾意洋蔥,但竟然都將成碗湯食晒👍🏻此外,值得稱讚嘅係店員們都好細心、貼心❤️,服務態度亦好好。店員發現隔離枱冇紙巾,竟然主動攞紙巾同牙籤給客人,亦有攞比我哋,好感度直線上升,#好耐冇感受到咁好嘅服務態度啦🥺仲要係冇收加一㗎

羅勒番茄汁鮮藍青口意粉🍝

羅勒番茄汁鮮藍青口意粉

白麵豉忌廉汁蟹肉意大利飯🇮🇹

意大利飯有超香濃嘅芝士同牛奶味,超好味😋

白麵豉忌廉汁蟹肉意大利飯

2022-06-05
羅勒番茄汁鮮藍青口意粉
白麵豉忌廉汁蟹肉意大利飯
2022-05-23 753 瀏覽
有一晚同朋友去左美孚唔係好熟路 果陣9點就無餐廳開快快手係OPENRICE搵1間餐廳食見到OPENRICE幾高評分 就入左去餐廳好易搵..果排好想食牛叫左牛扒朋友叫左西班牙飯叫左5成熟既牛扒見OPENRICE評分幾高, 不過有D 失望覺得麻麻地 普普通通就係 醫飽肚既一餐
有一晚同朋友去左美孚

果排好想食牛

叫左牛扒
朋友叫左西班牙飯

叫左5成熟既牛扒
見OPENRICE評分幾高, 不過有D 失望
覺得麻麻地 普普通通

就係 醫飽肚既一餐
2021-11-06 2455 瀏覽
【 服務態度值得一讚 】🍳美孚的Cafe82成日都聽到街坊大讚服務態度好,食物水準穩定又好味,今日終於有時間黎試吓。🍞早餐時段人唔多,坐得比較鬆動,店員的服務態度親切友善,會細心講解餐牌上的食物款式。🥨我地分別點了兩份早餐,餐飲叫了凍檸茶。🥐吞拿魚碎蛋沙律牛角包,有小小沙律菜,幾爽口,沙律醬好好味。個牛角包都唔錯,好多材料,食哂兩個都幾飽。🍅雜菜鮮茄濃湯通粉,煎蛋,茄汁豆配丹麥多士。特別欣賞佢的茄汁豆,會預先焗熱先上碟,食落仲係暖粒粒。
【 服務態度值得一讚 】

🥨我地分別點了兩份早餐,餐飲叫了凍檸茶。

早餐
2021-11-03 1211 瀏覽
看見網友大讚,所以與友人到來一試。雖然餐廳面積不太大,但是座位與座位之間有舒服的距離,店員非常熱情,說話的時候好像念詩一樣,感覺有趣親切。先來一個甘筍湯,小小的份量,剛剛好,店員會送上黑椒,可供客人自由使用。本人叫了一個豬腩肉意粉,配上青汁,感覺沒有平時意大利粉汁的肥膩,清脆爽口,吃完一碟都沒有太飽的感覺。最後再送上咖啡一杯,店員又親切地提醒本店的咖啡比較淡味,如果加上奶,會更加無味,於是乎我便要求咖啡與奶分開上,店員也非常樂意幫忙。有人對於佢嘅魚非常滿意,配菜豐富。一邊食,一邊傾,這樣就過了愉快的兩小時,店員常常在恰當的時候收取枱上的餘物,沒有半點打擾的節拍,非常好!
2021-09-24 1184 瀏覽
午餐時間開始多人,難得最後一張二人枱。第一次來,午餐選擇不少,座位舒服,一般coffee shop 裝修。點了檸檬汁雞肉意粉和香煎厚豬柳配薯菜。意粉彈牙,醬汁不油膩而且creamy,雞肉大片有咬口。豬扒雖然厚實但火喉煎得剛剛好,不會乾,內裡非常juicy 。小薯仔份量小,配上大塊豬扒,女任們刀午餐份量剛好。還有餐湯也是很特色。所有食物味道超出我想像,這間餐廳絕對有驚喜,可見小店用心經營。員工也殷勤有禮,
午餐時間開始多人,難得最後一張二人枱。
點了檸檬汁雞肉意粉和香煎厚豬柳配薯菜。

意粉彈牙,醬汁不油膩而且creamy,雞肉大片有咬口。

還有餐湯也是很特色。
2021-09-09 1033 瀏覽
《Cafe 82》📍Mei Foo 美孚講到美食沙漠,我覺得美孚都可以有排位🤣外賣店比較多,可以入去堂食除左大集團都可以叫無咩選擇,幸好仲有少許良知食店。所以每次去美孚,cafe 82都係首選。<日式咖哩汁紐西蘭牛柳粒粒飯>🐮🍛店員好貼心,落單時會先講解牛柳粒係邊種口感,先再幫你落單。用既係紐西蘭牛柳粒,比較有咬口合我口味。但用不著咁多吧🤣粒粒都大大粒,一碟飯成20粒牛柳粒,真係食唔哂🤤男士們可能就岩份量。<忌廉雞肉意粉>🐣睇菜名以為係好多忌廉嗰類,點知上到枱原來佢係薄薄炒左咁,相對無咁漏,感覺清新返好多。<南瓜湯>好明顯係自家南瓜打成,濃厚型好岩南瓜愛好者。。即係我🤣
《Cafe 82》📍Mei Foo 美孚

<日式咖哩汁紐西蘭牛柳粒粒飯>🐮🍛

<忌廉雞肉意粉>🐣

<南瓜湯>
好明顯係自家南瓜打成,濃厚型
好岩南瓜愛好者。。即係我🤣
2021-09-09
  • 日式咖哩汁紐西蘭牛柳粒飯