2024-02-08 41 瀏覽
呢間食Crepe專門店幾年前喺中環開第一間分店嗰時已經好鍾意,佢嘅crepe好用心製作,今日黎開K11約朋友食lunch,特登去食呢間分店,貪佢環境夠chill 食物質素又好❤️我哋揀咗一咸一甜crepe分享食,首先食左🥢咸crepe, 首選St.Jacque,亦即係黑松露帶子做餡料,首先佢黑松露份量非常疏爽,而crepe入邊嘅帶子份量亦好多,配合埋白汁鹹鹹地,成個味道配搭好豐富❤️至於個甜crepe, 我哋揀咗佢哋其中一個signature crepe - Tiramisu,嚟到個賣相已經非常討好,面頭佢有球雪糕球,入邊有餅乾條,食落真係好食緊Tiramisu嘅感覺😋好鍾意呢個crepe飲品我哋兩個都揀咗Green tea latte,抹茶味好香濃,同crepe啲味道好夾🤲🏻我哋食lunch嘅時間見到除咗有本地人幫襯,都有好多外國人會嚟,好鍾意呢度啲環境好有外國嘅感覺,店員都非常Attentive♥️

我哋揀咗一咸一甜crepe分享食,

午餐
2024-02-08 26 瀏覽
Cafe Crepe喺尖沙咀河內道一間主打可麗餅同特色飲品嘅餐廳🍹🥠可麗餅有咸有甜,有多款味道,我哋每人揀咗一款。鹹味揀咗Le Sunrise款式,有牛油果🥑、菠菜、煙肉🥓、炒蛋配瑞士芝士。牛油果同菠菜嘅清爽,再加埋煙肉同炒蛋,再撒上瑞士芝士,味道好豐富平衡。甜味揀咗Tiramisu款式。呢款可麗餅有咖啡同可可嘅香氣,再加上馬卡龍同雲呢拿雪糕,味道豐富。當然,好嘅可麗餅要配上好嘅飲品。我哋就揀咗一杯Mocha及一杯Mojito。Mocha有濃郁嘅咖啡同甜美嘅巧克力,飲落豐富同香醇。Mojito薄荷嘅清新同蘇打水嘅氣泡混合埋,飲落超舒爽,係清涼解渴嘅好選擇。

可麗餅有咸有甜,有多款味道,我哋每人揀咗一款。

2024-02-06 29 瀏覽
想起要食可麗餅,必定會諗起連鎖店Café Crêpe.K11分店雖然枱與枱之間距離比較近,但整潔光猛,亦望到廚師即叫即整,更為吸引.提供不同咸味和甜味可麗餅外,甚至有期間限定口味,令人百吃不厭🔸Crêpe St. Jacques ($125)秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子為鹹味可麗餅.餅底軟綿,瑞士芝士汁濃郁與黑松露香氣相互平衡.帶子份量多而且有彈性,整體口感豐富亦不膩.必叫鹹味款式!🔸Butterscotch Apple Crisp($108)為甜味可麗餅.用焦糖輕煮蘋果,配合奶油香甜.加上雪糕更有平衡及層次感.薄底同樣軟熟,既飽肚又滿足🔸Capuccino($48)🔸French Soda - Pina Colada($48)咖啡泡沫濃厚,食甜品最佳配搭.當中提供多種果味梳打水,大致清新解渴,不會過甜,配合可麗餅亦不錯

🔸Crêpe St. Jacques ($125)

🔸Capuccino($48)

2024-02-06 52 瀏覽
可麗餅即叫即做,新鮮製作,食落去係暖粒粒。唔好睇佢唔係好大份,入面嘅餡料都幾多,午餐食一份其實都夠飽!法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓甜味可麗餅以水果味/朱古力味為主,個人認為揀水果罪惡感冇咁重,所以就揀咗呢款莓味突出,酸甜開胃嘅crepe作為甜品。秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子先讚下佢哋用嘅海鮮係可持續海鮮,為海洋保育出一分力,我自己食都覺得「環保」啲。芝士汁濃郁、黑松露香氣撲鼻,帶子粒份量好多,每一口都爆餡,又有鮮味。French sodas 色澤艷麗。Blue Hawaiian和Pina colada椰味清香,前者配藍柑橘;後者配菠蘿,清新涼快,好似食緊薄荷糖的感覺

法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓

秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子

2024-02-05 880 瀏覽
Tiramisu賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧可麗餅皮口感軟熟綿密,煙煙韌韌咬勁十足,蛋味四溢。餅皮內填滿細緻輕盈的馬斯卡彭芝士,和脆香甜美的意大利手指餅,入口既有濃厚的咖啡香,又散發著迷人的甜酒味,味道層次非常豐富,高質必選。可麗餅上附有原球雲呢拿雪糕和草莓馬卡龍,食落甜絲絲的滋味充盈整個口腔,令人難以忘懷。lumberJacque賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧可麗餅內裝滿多款精選配料,包括有香腸、煙肉、炒蛋、鮮茄、瑞士芝士和楓糖漿,非常豐富。一啖入口,先是濃郁奶香的芝士滋味襲來,香腸、煙肉的鹹香伴隨而至,鮮茄粒的清爽和楓糖漿的甘甜正好中和整體的膩滯感,配搭出色之選。latte賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧鮮奶咖啡口感滑順香醇,咖啡味不會過濃過苦,容易入口,伴送甜食絕配。Iced chocolate賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧朱古力上唧滿山一般高的忌廉作點綴,搶眼又吸睛。朱古力飲落順滑可口,濃厚馥郁,甜美滿分,邪惡美味之選。環境:🐧🐧🐧🐧餐廳設計簡約清新,採用木系色調作主導,配搭明亮的燈光,寬闊舒適的座桌,整體感覺悠閒又放鬆。🐧❤️結語:Tiramisu crepe 必食誠意推薦❣️

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

Iced  chocolate
Iced chocolate

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:Tiramisu crepe 必食誠意推薦❣️👍

午餐
Iced  chocolate
2024-01-30 34 瀏覽
自從去過一次後,已經徹底愛上了可麗餅!Le Sunrise這款是鹹味的,其實一開始我們以為只有甜味,想不到鹹味也如此好吃!而且入面超多餡,有培根、雞蛋、牛油果、芝士和菠菜,簡簡單單的材料,但是已經超級好吃。Tiramisu其實甜味的我們試過幾款,但是這一款是最好吃的。因為餅皮入面夾著cream和手指餅,口感層次豐富,比平時吃的可麗餅更飽滿。另外因為是冬天的緣故,所以新出了幾款熱飲品,我選了salted caramel latte,很大的一杯,而且味道也不錯,不輸連鎖店。

自從去過一次後,已經徹底愛上了可麗餅!

Le Sunrise

Tiramisu

啱啱去完個店食個下午茶,手頭上個蘋果金寶Crepe真係叫我喊出嚟😭!想像下啦,新鮮蘋果嘅酸甜,拌埋班焦糖嘅燶香,再加上雪糕嘅幼滑,個口感絕對係滿點!個Crepe做得又軟又彈,啖啖都嘆為觀止。攪嗮個碟底嘅醬汁,同埋啲果粒混埋一齊,食嚟每一啖都爽口得黎,又唔會覺得太膩,真係好滋味。啲服務員友善得嚟又迅速,等位時都會周圍張羅,搞到我坐低嗰陣已經餓到唔行。見到啲人龍拖成條街,你話唔值得排,咁誰信呢?坦白講,呢啲心機造出嚟嘅甜品,真係令人嘆為觀止,再配杯咖啡,就算係咖啡都濃郁得黎唔會太苦,嚟到呢度真係享受到一個悠閒又舒服嘅下午。今次食完,仲發覺自己以前錯過咗咁多,下次一定要試多啲唔同款式!話咁快,我已經期待緊下一次嚟探險呢間店啦!👏🍐💖

2024-01-29 36 瀏覽
🌅鹹可麗餅 Le Sunrise 這款鹹的可麗餅裏面有牛油果切片,煙肉,芝士,菠菜~ 味道混合起來很好味,芝士🧀 不算過分地濃烈和鹹,令我覺得入口都不渴喉、舒服。可麗餅暖暖的、寒冬食得舒服。🍓🫐 Parfait Crepe 芭菲可麗餅法語「芭菲」本身有高身杯的意思,但因為最原初通常有藍莓和草莓水果的甜品、所以芭菲可麗餅大概就是雜果 Fruity 的意思。但這個可麗餅沒有用雪糕,反而用上法式乳略,讓人有種甜甜酸酸的感覺, 令人覺得更加健康和開胃👍🏼飲品我點了一杯 double shot cappuccino 咖啡味香濃朋友就點了一杯熱榛子朱古力地址:尖沙咀 K11 中庭

🌅鹹可麗餅 Le Sunrise

🍓🫐 Parfait Crepe 芭菲可麗餅

咖啡味香濃

朋友就點了一杯熱榛子朱古力

地址:尖沙咀 K11 中庭
  • Parfait Crepe
  • Le  Sunrise  Crepe
2024-01-28 20 瀏覽
今日去尖沙咀行街,行完K11, 一出嚟滂沱大雨.朋友又話想食啲嘢. 所以試咗呢間喺法國都冇食過嘅可麗餅. 餐廳唔係好多人,所以坐得好舒服. 食完嘢自己俾錢搵位坐. 唔會有人喺度等位.其實真係好坐過Starbucks好多餐廳舖裏面都好有法式嘅裝修. 我哋叫咗個芝士火腿可麗餅,另外一個係黑松露加蘑菇可麗餅. 個可麗餅脹卜卜裏便好多餡,黑松露香氣好犀利. 芝士火腿都好正.仲有咗兩杯mocktail. 侍應即叫即整. 咁又過咗一個好chill嘅一日
今日去尖沙咀行街,行完K11, 一出嚟滂沱大雨.
朋友又話想食啲嘢. 所以試咗呢間喺法國都冇食過嘅可麗餅.

餐廳舖裏面都好有法式嘅裝修.
我哋叫咗個芝士火腿可麗餅,另外一個係黑松露加蘑菇可麗餅.

仲有咗兩杯mocktail. 侍應即叫即整.

咁又過咗一個好chill嘅一日
2024-01-25 16 瀏覽
依間Crepe餅店,人氣之作一定係佢哋嘅招牌法式可麗餅!黎緊有好多假期,好岩同閨密去!.主打法式甜品可麗露,一直覺得佢哋嘅menu好有心思,而且十多款味道選擇超吸引。之前經常去灣仔個間食,其實K11呢間都好方便。//Le Sunrise 鹹味可麗餅薄餅入面有滿滿牛油果、菠菜,切開後還有煙肉及炒蛋,勁吸引。可麗餅有香濃蛋味,軟熟而煙靭,一試難忘。//Butterscotch Apple Crisp甜味可麗餅甜薄餅配上用焦糖輕煮嘅蘋果,成個薄餅甜而不膩,又食到蘋果及奶油的香甜,鐘意蘋果嘅朋友仔真係好滿足!上層配上雪糕令層次感Up!

//Le Sunrise 鹹味可麗餅

2024-01-22
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
2024-01-24 678 瀏覽
早排幫襯過中環嗰間「Café Crêpe」,對店裡嘅可麗餅,念念不忘。今日有事要嚟尖沙咀辦,路經 K11 Art Mall,醒起呢度都有分店,趁空檔即刻過嚟回味下。餐廳係加拿大過江龍,主打法式可麗餅,crêpe 嘅款式非常豐富,無論鹹味定甜味都有好多選擇💓今次揀咗一鹹一甜〜Crêpe St. Jacques 秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 ($125)  可麗餅賣相很吸引,面頭以黑松露醬作裝飾,送上時還傳出陣陣蛋香。餅皮柔軟帶嚼勁,一切開勁多帶子湧出,醬汁好濃芝士味,但入口又唔會過膩,夾埋啲蘑菇一齊食,啖啖滋味。至於另一客 Tiramisu Crêpe 提拉米蘇可麗餅 ($118)  造型同樣有心思,以傳統法國可麗餅配意大利標誌甜品,餅皮薄身煙韌,蛋味香濃。內裡夾滿了 mascarpone cheese 同意大利手指餅,入口散發著濃郁咖啡及甜酒香,配上面頭絲滑雪糕同 macaron,味道甜滋滋,十分討好。飲品點咗杯 Nutella Latte 榛子鮮奶咖啡 ($46),咖啡香醇綿滑,入口帶陣陣榛子甜香。另外呢杯 Creamsicle 橙冰香草 ($48)  亦很有驚喜,冰涼解渴,Chill
另外呢杯 Creamsicle 橙冰香草 ($48)  亦很有驚喜,冰涼解渴,Chill fresh,味覺新體驗!
2024-01-24 20 瀏覽
今晚放工去K11 購物藝術館行下,經過呢間「Cafe Crepe」就入咗去試吓!我哋叫咗2款crepe(可麗餅)🌮 Crêpe St. Jacques $125 秘製瑞土芝士汁配黑松露帶子呢款係鹹味。可麗餅軟綿,瑞士芝士汁嘅濃郁同黑松露既香氣相互平衡,帶子份量多,整體口感豐富,好味呀!鍾意黑松露嘅朋友,呢個值得一試👍。🌮 Butterscotch Apple Crisp $108 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕呢款係甜味。濃郁嘅蘋果風味配合埋香草雪糕,對我嚟講係perfect match。😋
我哋叫咗2款crepe(可麗餅)

🌮 Crêpe St. Jacques $125
秘製瑞土芝士汁配黑松露帶子

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
2024-01-23 34 瀏覽
在尖沙咀逛逛,有點飽,吃個小甜品~~~首先是甜味可麗餅。我選擇了提拉米蘇口味的可麗餅。將提拉米蘇的香濃和可麗餅的鬆軟完美融合在一起。可麗餅上灑滿了可可粉,濃郁的奶油和咖啡很好吃!接下來是鹹味可麗餅,我選擇了St.Jacque祕製瑞士芝士汁配黑松露帶子。黑松露和帶子,加上芝士的奶香,很不錯。至於飲品,首先是Creamsicle香草梳打飲品,口感清新~~另一種飲品是salted caramel latte海鹽焦糖咖啡。這款咖啡混合了海鹽和焦糖的口味!
在尖沙咀逛逛,有點飽,吃個小甜品~~~

喺尖沙咀行街行到好攰,想搵個地方食甜品飲杯嘢坐下。咁岩經過呢間喺k11 art mall,尖沙咀地鐵站N4岀口嘅Cafe Crepe ,就入左去試試。呢間店主打法國可麗餅!我個人最鍾意Tiramisu口味。餅皮好軟糯,食落有濃郁嘅咖啡同甜酒味道。再嚟一個鹹嘅,west coast!煙三文魚加上奶油芝士同菠菜,經典組合!飲嘢方面強烈推薦pina colada!喺香港一般嘅餐廳唔太常見。飲落先有香甜嘅椰子味,再嚟菠蘿Soda嘅清新口感💕另外ruby mocha都好正!咖啡比starbucks好飲好多倍,奶泡綿滑,天氣凍嘅時候飲一啖感覺超幸福💕💕💕

West  coast

Pina  colada
Ruby  mocha
West  coast
Pina  colada
Ruby  mocha
  • West  Coast
2024-01-21 596 瀏覽
已經嚟過Cafe Crepe幾次好鐘意呢度嘅可麗餅 即叫即製味道款式又多,不論咸味或甜點都好喜歡價錢又吾貴,加上餐廳環境闊落 空間感十足 坐得好舒服 值得推介Crepe st.Jacques $125秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子秘製瑞士芝士汁配上香濃黑松露及鮮甜帶子 味道非常配夾 第一次食咸味可麗餅 有另一番特色Tiramisu Crepe $118提拉米蘇可麗餅傳統法式可麗配上意大利標籤甜品賣相精緻 可麗餅口感煙韌 充滿蛋香 夾配軟滑濃郁意大利芝士及意大利手指餅 提升層次感 更帶有特濃咖啡及甜酒香 。可麗餅上有馬卡龍及雲呢拿雪糕 又好味又邪惡朱古力咖啡朱古力同咖啡比例恰當 加上奶油 增添幼滑感焦糖咖啡香醇咖啡 淡淡焦糖香 好啱我口味
已經嚟過Cafe Crepe幾次
好鐘意呢度嘅可麗餅 即叫即製
味道款式又多,不論咸味或甜點都好喜歡

Crepe st.Jacques $125
秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子