2023-09-27 21 瀏覽
我一直都好愛食crepe,尤其甜crepe,所以今晚經過k11 artmall就決定入來食,橫掂今晚唔係太肚餓,就食個甜品當晚餐啦!呢間分店係自助形式,都算多位坐,更加有梳化位,都坐得幾舒服。我叫左個Tiramisu crepe $118,超級有驚喜,冇諗過會有咁多朱古力粉,另外更加有一個macaron喺crepe上面!另外要多咗一個Strawberry & banana crepe $89 ,額外加多$22要埋個vanilla ice cream !點解會咁闊綽?因為七點後第二件會有半價!邊相discount後$55.5就有得食,真係超級抵食!Strawberry & banana crepe 屬於經典款,絕對冇花巧嘢,但係確實真係好好味。飲品方面店員都有推介呢到d French soda 不加糖漿,只用果汁,所以好健康。我結果要左杯French soda pina colada $48同一杯French soda mojito $48。兩杯都有mint,好refreshing。呢間分店我覺得甜味可麗餅同法式梳打水都好值得叫。

呢間分店我覺得甜味可麗餅同法式梳打水都好值得叫。
我好喜歡食法式可麗餅,幾次經過依間Crepe專門店都想試試。餐廳有超多款甜味和鹹味可麗餅,仲有多款配料可以追加,另外亦有供應法式甜點、麵包和三文治等輕食。至於飲品選擇也不少,有法式梳打、沙冰、奶昔和咖啡等。🍵London Fog🍵Matcha Latte油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅煎得餅皮夠薄,有蛋香味,內餡是撕成細絲的油封鴨,油封鴨醃製的入味,有鹹香味,油封令鴨肉保持了濕潤感,吃起來可口而不油膩。再加入芝士和灑上香蔥,並配上特調的芥末醬,風味十足。法式香芒可麗餅配雪糕店員推介了依款期間限定的甜味可麗餅,是和Haagen-Dazs cross over的產品。可麗餅夾著份量不少的芒果粒,芒果香甜多汁,再配上Haagen-Dazs柚子馬卡龍雪糕,雪糕酸酸甜甜,裏面有一絲絲柚子皮和馬卡龍碎,味道清新,特別適合天氣熱食。

🍵London Fog
🍵Matcha Latte

油封鴨配格魯耶爾芝士
再加入芝士和灑上香蔥,並配上特調的芥末醬,風味十足。

法式香芒可麗餅配雪糕

2023-09-23 1045 瀏覽
熟悉我的朋友都知道我喜歡吃法式可麗餅,咸的甜的,統統都愛吃,人生記錄中最滿足必定是曾造訪法國可麗餅之鄉 – Rennes,幾天下來每天早午晚都吃不同款式的可麗餅,雖然有點肚脹橫肥,但真的是人生一大快事!! 🥰最近朋友提早跟我慶生,特意找來這家可麗餅專門店Café Crepe,她提供非常多不同口味的咸味和甜味可麗餅,甚至乎提供融合地道香港口味的特色可麗餅,真讓我這個可麗餅痴開心了半天 😍💋 Crepe Francaise ($118)先點了個鹹味可麗餅,主角是「油封鴨」🦆和gruyere cheese 🧀 別以為只有topping上面那一少撮鴨肉,可麗餅中間可是夾雜著厚厚的鴨肉和半融芝士,鴨肉一點也不乾,肉汁滿滿,配上少量芥辣醬和香蔥,味道一流,個人非常喜歡 💕💋 Butterscotch Apple Crisp ($108)吃過鹹味,再來個甜味可麗餅吧!單看餐牌已被這個蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕吸引着 😍 一向愛吃蘋果金寶,內餡蘋果味道清爽,不會過甜,沾上少許奶油醬和雪糕,冷與熱之間為味蕾帶來狠狠的衝擊,讓人一口接一口地吃呢!😋💋 Hot Chocolate ($44)超級香濃的熱朱古

💋 Crepe Francaise ($118)

💋 Hot Chocolate ($44)
超級香濃的熱朱古力,非常香滑可口 🍫

💋 Espresso ($30)
朋友說是非常地道的濃郁黑咖啡滋味☕️

✨ 整體: ✨
✅ 位於K11 art house地面層,交通方便
✅ 食品種類繁多,鹹味甜味各適其適。更有融合地道香港口味的特色可麗餅
✅ 可麗餅做得非常正宗,味道一流
2023-09-12
5 分鐘 (堂食)
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • 油封鴨配格魯耶爾芝士
cafè crepe @ 尖沙咀今日行k11…見到有間賣crepe…原來好耐無食就黎試下。坐低涼住冷氣睇下有乜食。呢度crepe當然主角啦…有甜有鹹🌚。仲有三文治用沙律呢d輕食。原先想叫兩個甜…點知最後…肉桂烤啤梨(鹽味焦糖醬)配左雲尼拿雪糕 crepe賣相簡單精緻…加多球雪糕配埋果仁碎好perfect。主角當然係烤啤梨…切左粒既啤梨好天然清甜…同肉桂香味好夾。油封鴨配格魯耶爾芝士 其實crepe對bakbak黎講係甜食…對鹹食係有d抗拒。不過店員極力對介就🍄且試下。喂…又幾好味喎。油封鴨腿拆好肉一絲絲…肉質香嫩帶d酥香,餡料配有芝士…洋蔥…香草等等都為呢塊crepe增添咗風味。桃味榕打配哈根大師sorbet…夏天飲梳打飲品最啱…呢隻梳打水桃味好香又唔會太甜…配既檸檬sorbet好啱夏天…記住限量版呀mocha幾好飲…加左好高既whipped cream夠哂肥仔 呢度店員好有禮貌同好熟自己product…如果你有選擇困難可以請店員介紹下
cafè crepe @ 尖沙咀

2023-09-03 94 瀏覽
食過返尋味嘅crepe😋 份量睇落唔多但都幾飽下🤣 細食嘅朋友最好兩個食一份啦🤓 當lunch 當下午茶都好適合嘅餐廳🍴 佢哋有咸同甜Crepe,今次我哋識嘅係甜Crepe🩷 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $108十級推薦呢一款! crepe 皮食落好香牛油味🧈 order 之後即叫即煎,所以個皮食落偏暖☺️ 再加上涷冰冰嘅雲尼拿雪糕,一涷一熱,正呀😝 內餡肉桂蘋果,肉桂味重,蘋果仲保留有咬口🍎 成個crepe 層次豐富😍 再加上金寶脆脆同拖肥醬,成個crepe 嘅味道再昇華呀! 法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓 $98鍾意健康啲無咁甜膩應該會鍾意食呢款🍴 內餡真係包住乳酪同鮮果🫐 食落偏酸🍓

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $108
蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕

法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓 $98
法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓
蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
2023-09-03 594 瀏覽
經常經過見到尼間望落幾chill既cafe 甜品店,放假難得有時間,所以入去試下法國可麗餅😋主打的可麗餅有分鹹食和甜食,款式選擇多之外,仲十分吸引🙌🏻除左專賣即叫即整法式crepe外,亦有不少蛋糕、面包和沙律提供,店內裝修佈置簡約,感覺寫意休閒☕️係適合同朋友仔去打卡傾計chill 下放鬆一日既地方🧏🏻‍♀️✔️ 朱古力可麗餅〔真心推介😋〕$96Matcha & Berry Parfait:Chocolate crêpes, matcha creme cheese,pistachio granola and raspberry reduction👍🏻 擺盤精緻👍🏻 好多nuts👍🏻 酸甜開胃配 抹茶忌廉芝士丶開心果脆脆及紅莓醬✔️ 早晨可麗餅〔真心推介😋〕$98Le Sunrise :Scrambled egg, bacon, spinach, avocado, Swiss and mayonnaise👍🏻 香味俱全👍🏻 芝士半溶👍🏻 口感豐富👍🏻 清淡,不油膩✔️ Mocha -16oz〔真心推介😋〕$48朱古力咖啡👍🏻 香濃咖啡味👍🏻 微甜👍🏻 賣相吸引👍🏻 拉花靚✔️ 限定期間 - Mang

✔️ 朱古力可麗餅〔真心推介😋〕$96

👍🏻 香濃咖啡味
👍🏻 微甜
👍🏻 賣相吸引
👍🏻 拉花靚

✔️ 限定期間 - Mango French Soda + Lime Sorbet〔真心推介😋〕$58
芒果法式梳打🍹
2023-08-11
慶祝紀念
生日
2023-08-31 41 瀏覽
呢間法式餐廳勁近地鐵站出口,K11既站口一出,1分鐘就到!(💡記得係K11,唔好搞錯K11 Musea!)佢門口喺中間通道位,唔使行入商場入面。鐘意食crepe既朋友就啱晒!因為佢係食Crepe 既專門店,咸味、甜味各有好多選擇!食其他菜式食得多,約朋友食下crepe有d新意都不錯!🥰而且個環境都幾好坐!🍴煙三文魚配奶油芝士、紅蔥頭及菠菜咸味crepe揀左呢個,cream cheese好正成個配搭好好味!🍴提拉米蘇可麗餅甜味既crepe有好多選擇,推介呢個都幾好味!法式crepe配意大利signiture甜品,充滿歐式風味感覺!Crepe 入面係濃味濕潤既手指餅,好濃既咖啡味,帶酒香。crepe上面仲有macaron同雲呢拿雪糕!不單賣相精緻,食落仲幸福感滿滿💕🥰
呢間法式餐廳勁近地鐵站出口,
K11既站口一出,1分鐘就到!
(💡記得係K11,唔好搞錯K11 Musea!)
佢門口喺中間通道位,
唔使行入商場入面。

鐘意食crepe既朋友就啱晒!
因為佢係食Crepe 既專門店,
咸味、甜味各有好多選擇!
食其他菜式食得多,
約朋友食下crepe有d新意都不錯!🥰
而且個環境都幾好坐!

🍴煙三文魚配奶油芝士、紅蔥頭及菠菜
咸味crepe揀左呢個,
cream cheese好正
成個配搭好好味!

🍴提拉米蘇可麗餅
甜味既crepe有好多選擇,
推介呢個都幾好味!
法式crepe配意大利signiture甜品
充滿歐式風味感覺!
Crepe 入面係濃味濕潤既手指餅,
好濃既咖啡味,帶酒香。
crepe上面仲有macaron同雲呢拿雪糕!
不單賣相精緻,
食落仲幸福感滿滿💕🥰

2023-08-30 31 瀏覽
Café Crêpe (K11) (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖Crepe可以當飯食,喺K11地下,印象中都開咗好多年,落地玻璃,除咗crepe仲有三文治同沙律提供,同frd坐低飲番杯嘢飲傾吓偈都不失為一個好地方,同埋係唔使+1 。Crepe唔止得甜食,新出嘅仲有燒鵝味,非常特別,不過我都係鍾意食返啲基本嘅三文魚,烤雞,另外仲可以加返個甜品,同埋飲品。烤雞、布里芝士及奶油巴馬臣芝士外表好像平平無奇,烤煎過嘅雞肉,攪勻和剛剛用溶芝士奶油,可麗餅包含住所有嘅材料,非常有層次。吞拿魚尼斯沙律法國經典沙律,材料有吞拿魚、烚蛋、小薯仔、蕃茄、新鮮火箭菜同埋油醋汁,簡單一個沙律都已經不錯。提拉米蘇可麗餅新出品,必定要嗌,腸好似係用可麗餅代替tiramisu原來即係蛋白霜,加埋用上Häagen-Dazs雪糕,薄薄嘅咖啡粉,入邊包左軟淋嘅手指條,非常之好食,同埋一件已經好夠食。K11 當正餐,甜品,咖啡店,傾偈聚腳嘅好地方。
Café Crêpe (K11) (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖

烤雞、布里芝士及奶油巴馬臣芝士

提拉米蘇可麗餅
K11 當正餐,甜品,咖啡店,傾偈聚腳嘅好地方。
2023-08-24 31 瀏覽
K11有一間食crepe既專門店,質素一向都好好,今次帶左未食過既朋友黎試下!✨Tiramisu Crepe可麗餅皮真係好好食!每一啖都係綿軟嘅,入口即化嘅口感,好似雲朵般輕盈。上面放左一球雲呢拿雪糕同埋朱古力馬卡龍,令成個crepe口感更加豐富。入面放左濃郁嘅奶油,而手指餅層夠濕潤,配埋啲咖啡酒,入面嘅味道更加豐富,而且唔會太甜膩,食落幾清新又唔膩口。✨ L'Epicurien入面有滿滿風乾火腿、布里芝士配羅勒醬鮮茄同蛋,味道超級驚喜!本身餅皮有濃郁蛋香,配埋咸香既火腿同芝士,味道更加昇華。而羅勒既清香,同蕃茄既酸甜多汁,好好咁中和左前者既咸味,令成個crepe清爽得黎又唔會膩口!✨ Mango French Soda叫左杯季節限定既mango soda~入面有粒粒既芒果肉,加上芒果味雪糕,成杯味道超級refreshing!✨Matcha Latte好濃郁嘅抹茶味,配埋熱牛奶,口感滑順香濃,好治癒!抺茶控既朋友一定會中意!

✨Tiramisu Crepe

✨ L'Epicurien

✨ Mango French Soda

✨Matcha Latte
同女仔朋友晚餐 有昤大家都唔想食太飽 輕食岩晒🧇剛好今晚係尖沙咀 我地就揀左呢間Cafe crepe📍-主要係食可麗餅呢🧇女仔輕食之選可麗餅都有咸有甜🔎我揀左甜味 款式係新鮮草莓及香蕉🍌🍓估唔到都幾大份 滿滿既水果 好飽肚😆-朋友揀左鹹味可麗餅🔥沙麗美腸及水牛芝士配意式蕃茄醬🍅🧀呢個就惹味少少 似晚餐之選不過入面以醬為主,如果多少少腸仔更好‼️-我地再點左吞拿魚尼斯沙律🥗材料有吞拿魚,蛋,法式綠豆,橄欖,薯仔,蘿蔔等🫒🥔🥚小清新健康之選💚-飲品都幾多選擇 我地就點左橙冰香草🍻不過呢個少少偏甜⚠️-輕鬆晚上 係輕食之選 如果太餓就當然唔夠💅🏻要留意位置唔多 可能要等一陣😎
同女仔朋友晚餐 有昤大家都唔想食太飽 輕食岩晒🧇
剛好今晚係尖沙咀 我地就揀左呢間Cafe crepe📍
主要係食可麗餅呢🧇女仔輕食之選
可麗餅都有咸有甜🔎
我揀左甜味 款式係新鮮草莓及香蕉🍌🍓
估唔到都幾大份 滿滿既水果 好飽肚😆
朋友揀左鹹味可麗餅🔥沙麗美腸及水牛芝士配意式蕃茄醬🍅🧀
呢個就惹味少少 似晚餐之選
不過入面以醬為主,如果多少少腸仔更好‼️
我地再點左吞拿魚尼斯沙律🥗
材料有吞拿魚,蛋,法式綠豆,橄欖,薯仔,蘿蔔等🫒🥔🥚
小清新健康之選💚
飲品都幾多選擇 我地就點左橙冰香草🍻
不過呢個少少偏甜⚠️
輕鬆晚上 係輕食之選 如果太餓就當然唔夠💅🏻
要留意位置唔多 可能要等一陣😎
甜味可麗餅 (新鮮草莓及香蕉)
鹹味可麗餅(沙麗美腸及水牛芝士配意式蕃茄醬)
橙冰香草
2023-08-14
甜味可麗餅 (新鮮草莓及香蕉)
鹹味可麗餅(沙麗美腸及水牛芝士配意式蕃茄醬)
橙冰香草
  • 新鮮草莓及香蕉可麗餅
今日好幸運,walk-in 就有座。平日這家店坐無虛席。餐廳是自助形式的,自己找座位,自己去櫃枱下單及取餐。餐廳的裝修簡單整潔,座位沒有很狹窄。餐點方面主打法式薄餅,有甜也有鹹,價格由$68-$138, 沒有set , 只有Al carte散點。Crepe St. Jacques$125秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子這法式薄餅份量十足,薄餅的皮口感軟滑,包住芝士汁帶子,帶子是迷你帶子,口感軟滑,味道就是那芝士汁的奶油風味;其實黑松露只有少量在班戟上,黑松露醬的味道淡淡然,隱隱約約的,但整體味道還是好ok的。Cappuccino/ double $42這泡沫咖啡味道平衡,咖啡沒有太苦太酸,口感香滑,泡沫細密,而且大大杯,幾飽肚。這家店全自助服務,所以沒有加-服務費,是coffee shop 的那-種風格,或許下-次試吓甜班戟。

今日好幸運,walk-in 就有座。平日這家店坐無虛席。

Crepe St. Jacques$125
秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子

這法式薄餅份量十足,薄餅的皮口感軟滑,

Cappuccino/ double $42

2023-08-17
午餐
Café Crêpe主打法式可麗餅,甜食鹹食都有,近日就推岀咗夏日期間限定嘅芒果味可麗餅同法式梳打💛🥭法式香芒可麗餅配柚子馬卡龍雪糕▸ Mango Etoile with yuzu macaron ice cream可麗餅表面鋪滿椰絲、花生碎,令口感層次提升;入面有嚟自台灣嘅鮮甜芒果,份量好足毫不吝嗇🤩餅皮做得夠薄身,配埋Häagen-Dazs限定Pierre Hermé柚子馬卡龍雪糕一齊食好幸福😆👍🏻🦆油封鴨配格魯耶爾芝士▸ Crêpe Française點完甜食再點多個鹹可麗餅~用滿滿嘅油封鴨做內餡,一樣落足料,食得出鴨肉嘅鹹香,再配上格魯耶爾芝士好豐富🧀️內餡仲有啲焦糖洋蔥,增加口感層次,亦中和返鴨肉同芝士嘅油膩感~餅皮表面鋪咗好多蔥花同特式醬汁-法式芥末醬加酸奶油🤤令成個餅皮畫面無咁dry🤣醬汁亦都好夾可麗餅,食落唔會好似wasabi嘅辣,反而帶小小酸味😋🍵Matcha Latte呢杯熱嘅Matcha Latte,抹茶同奶嘅比例適中,飲落唔太甜仲有回甘~🍹Mango French Soda芒果梳打好refreshing,清新消暑,連同上面一球芒果雪糕簡直大滿足!總結:未試過鹹味嘅

🥭法式香芒可麗餅配柚子馬卡龍雪糕
Crepe  Francaise

🦆油封鴨配格魯耶爾芝士
▸ Crêpe Française
點完甜食再點多個鹹可麗餅~

🍵Matcha Latte
Matcha  Latte

🍹Mango French Soda

總結:未試過鹹味嘅可麗餅要嚟試下,應該會覺得幾新奇有趣,原來鹹都幾好食🤣不過始終鐘意crepe做甜品多啲,所以炎炎夏日嚟食個芒果系列真係好正!🥰
Crepe  Francaise
Matcha  Latte
  • crepe Francaise
2023-08-16 7 瀏覽
經過K11嗰時朋友話未食過Café Crêpe,分別嗌咗一鹹一甜嘅可麗餅俾佢試吓,順便叫杯嘢飲俾自己🤣✨Tiramisu Crepe呢間嘅可麗餅真係比其他舖頭嘅煙韌~提拉米蘇可麗餅配上雲尼拿雪糕同檸檬味馬卡龍,可麗餅入面嘅手指餅滿沾滿特濃咖啡,勁濃咖啡味如果唔好咖啡嘅人都可以試吓配上雲尼拿雪糕,啱啱好中和到咖啡嘅苦味☕️✨Crepe Francaise油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅可麗餅入面有一絲絲油封鴨肉,煮到好軟嫩🥰散發出濃郁鴨味,鹹可麗餅原來都好好食!✨Frappuccino Jade抹茶冰冰樂有淡淡嘅抹茶香氣,上面嘅忌廉都比較輕盈,幾解膩
經過K11嗰時朋友話未食過Café Crêpe,
分別嗌咗一鹹一甜嘅可麗餅俾佢試吓,順便叫杯嘢飲俾自己🤣

✨Tiramisu Crepe
呢間嘅可麗餅真係比其他舖頭嘅煙韌~
提拉米蘇可麗餅配上雲尼拿雪糕同檸檬味馬卡龍,
可麗餅入面嘅手指餅滿沾滿特濃咖啡,勁濃咖啡味

✨Crepe Francaise
油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅
可麗餅入面有一絲絲油封鴨肉,煮到好軟嫩🥰
散發出濃郁鴨味,鹹可麗餅原來都好好食!

✨Frappuccino Jade
抹茶冰冰樂
有淡淡嘅抹茶香氣,上面嘅忌廉都比較輕盈,幾解膩
-每次食Crêpe都會諗起法國🇫🇷其實甜食鹹食都可以一樣咁出色!成日行經K11都見到呢間餐廳好多人今次終於有位有機會試吓😋招牌可麗餅煙靭,充滿蛋香,一試難忘/▫️Le Sunrise▫️牛油果、菠菜、炒蛋,煙肉,瑞士芝士第一次鹹食可麗餅,好有驚喜🥰將All Day Breakfast配料包入可麗餅脹卜卜夠晒飽肚🤤每食一啖都充滿唔同口感同配料芝士仲有拉絲效果🧀/▫️Mango Etoile(夏日限定)▫️法式香芒可麗餅配Haagen-Dazs柚子馬卡龍雪糕(單球)店員推介嘅一款夏日期間限定甜食☀️夏日當造嘅芒果為主角🥭芒果塊塊都超級甜!仲要冇渣🤭加上柚子馬卡龍雪糕,味道好夾充滿夏日感覺💛/▫️London Fog▫️伯爵鮮奶茶熱飲☕️濃郁鮮奶香配合伯爵茶獨特香氣味道微甜,但又唔會太甜中意飲伯爵茶嘅朋友一定中意🥰/▫️Ice Tea▫️冰茶加檸檬片🍋淡淡茶香夠晒清新,同鹹甜食物都好配合夠fresh夠清新🌱
每次食Crêpe都會諗起法國🇫🇷
其實甜食鹹食都可以一樣咁出色!
成日行經K11都見到呢間餐廳好多人
今次終於有位有機會試吓😋
招牌可麗餅煙靭,充滿蛋香,一試難忘
▫️Le Sunrise▫️
牛油果、菠菜、炒蛋,煙肉,瑞士芝士
第一次鹹食可麗餅,好有驚喜🥰
將All Day Breakfast配料包入可麗餅
脹卜卜夠晒飽肚🤤
每食一啖都充滿唔同口感同配料
芝士仲有拉絲效果🧀
▫️Mango Etoile(夏日限定)▫️
店員推介嘅一款夏日期間限定甜食☀️
夏日當造嘅芒果為主角🥭
芒果塊塊都超級甜!仲要冇渣🤭
加上柚子馬卡龍雪糕,味道好夾
充滿夏日感覺💛
▫️London Fog▫️
伯爵鮮奶茶熱飲☕️
濃郁鮮奶香配合伯爵茶獨特香氣
味道微甜,但又唔會太甜
中意飲伯爵茶嘅朋友一定中意🥰
▫️Ice Tea▫️
冰茶加檸檬片🍋
淡淡茶香夠晒清新,同鹹甜食物都好配合
夠fresh夠清新🌱
Le Sunrise
Mango Etoile
London Fog
2023-08-10 8 瀏覽
呢間餐廳嘅crepe口感好煙韌又有牛油香。款式種類五花八門,有咸有甜,平時行街行到攰黎食塊crepe飲杯野都係唔錯的選擇~✨朱古力可麗餅配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓醬😛如果鍾意食甜野既,建議再加雪糕球同香蕉! 將全星期的甜品quota一次過用盡

✨朱古力可麗餅配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓醬😛

2023-05-09