2017-06-06 1214 瀏覽
印象中,除了好多年前去過銅鑼灣的阿貓地攤以外,好似冇去過其他喵喵Cafe了。今日喺附近行完街,就拉咗男朋友上黎食tea。差唔多四點鐘上到嚟,估唔到樓上Cafe都咁旺場,睇黎幾位喵星人真係好受歡迎。侍應招呼我哋坐低之後,推介我哋試下流心厚多士同埋下午茶餐,於是我地就叫左兩個餐再加啲小食。三重口味Donut三文治賣相可愛,三個烘得香脆的donut包夾住煙三文魚、salami同Parma ham,又幾好味喎下午茶餐有跟飲品的,menu有啲喵喵系列特色飲品,不過我見可以加$30可以有花茶,冇限refill,咁我就揀左壺茶。侍應放好左個靚靚爉燭座之後,就點好爉燭,放好壺花茶,叫我焗一陣先飲。花茶個茶隔落左唔少玫瑰花,焗左一陣已經聞到淡淡的花香。嘆住冷氣飲熱辣辣嘅花茶,感覺非常寫意跟住個蜜糖雞翼到咗,一碟四隻,蜜糖味香濃,雞肉又滑又多汁,好味道仲叫左個芝士肉醬焗薯條,用個喵喵形狀嘅碟子上台,切合番cafe的主題,不過薯條焗得乾咗小小。食左咁多野之後,飽飽地就周圍行下搵喵喵影下相。原來Cafe有間房仔,入面有求婚/生日嘅佈置,好適合搞party我地仲見到有個櫃放滿boardgame 遊戲,真係可以喺

今日喺附近行完街,就拉咗男朋友上黎食tea。

三重口味Donut三文治

蜜糖雞翼

我地仲見到有個櫃放滿boardgame 遊戲,真係可以喺度hea成個下午

之後,就叫侍應上埋個厚多士啦,好期待呀~

我地叫咗一人份量嘅厚多士,Size唔係好大,不過個造型好cute呀!我地揀咗竹炭包配流心奶黃餡,一切開件厚多士,啲餡就緩緩地流出來了,餡超多,我地掛住影相,搞到啲流心奶黃流到張枱都有

竹炭包配流心奶黃餡厚多士

講番味道,竹炭包無乜特別味,但個流心奶黃醬好正,甜得黎帶啲鹹蛋黃嘅咸香味🤤

Hea咗一大輪,同喵喵影左N張相之後終於捨得走,下次再見啦各位喵星人
2017-06-04
下午茶
三重口味Donut三文治
蜜糖雞翼
竹炭包配流心奶黃餡厚多士
2017-06-06 78 瀏覽
老實說沒有想過會到訪貓 cafe 多得女朋友提議來,意外地對貓 cafe 改觀。原來除了 sell「可愛」,這裏食物服務都好好!Cafe 的環境很乾淨,沒有動物異味,感覺把貓貓照顧得好好。周圍都擺放了貓玩具,牠們會像老細一樣走來走去看舖的,十分過癮。「貓貓幫規」上的公仔都跟 cafe 內的貓畫的,畫得好似。無記錯的話,這是飛飛。她樣子好霸氣,好有主子氣勢。(不太識分飛飛、豆豆和 QQ,好似樣好可愛的。)主子:食飯都影?😟巡舖時間。落場休息。店員同貓貓好有互動,會認得所有貓,又會介紹牠們的名字。見到我們初初不太敢行近,都有邀請我們過去。好像穿了襪子的是小小。祥仔就著「長襪」的,好易認。貓貓們有個房間休息和進食,是 VIP 哈哈!人多應該可以包這間房開 party 的。一個套選了周打魚忌廉湯,另一個就選泰式辣汁蝦。忌廉湯較杰身,頗足料。蝦口感彈牙,辣汁調味不錯。兩樣水準都拍得住一般餐廳!俄羅斯藍貓是荔枝加藍石榴,甜度適中,很解渴。個 risotto 同樣好好食,帶子大大粒幾新鮮。(我來之前真的很擔心食物會一般,誰知比大部分 cafe 還好!)岩漿吐司造型相當趣緻,切開流心澎湃,不錯的甜品。
老實說沒有想過會到訪貓 cafe

無記錯的話,這是飛飛。她樣子好霸氣,好有主子氣勢。
(不太識分飛飛、豆豆和 QQ,好似樣好可愛的。)

主子:食飯都影?😟

巡舖時間。

落場休息。

好像穿了襪子的是小小。

祥仔就著「長襪」的,好易認。

俄羅斯藍貓、周打魚忌廉湯和泰式辣汁蝦

俄羅斯藍貓是荔枝加藍石榴,甜度適中,很解渴。

牛油煎帆立貝黑松露意大利燴飯

岩漿吐司
岩漿吐司造型相當趣緻,切開流心澎湃,不錯的甜品

女朋友食得好開心,所以我都開心,哈哈!非常推介這裏!
俄羅斯藍貓、周打魚忌廉湯和泰式辣汁蝦
牛油煎帆立貝黑松露意大利燴飯
岩漿吐司
2017-06-05 41 瀏覽
同 d 朋友仔都中意貓貓可惜屋企唔方便養貓, 就唯有玩人 o地 d 貓 la~今次 o黎 o左依間貓 cafe 真係好好 ar除 o左 d 貓貓好得意, d o野食都好好味 cafe 有好多梳化位, 非常舒適呢~食食下 d 貓貓會 o係後面 d 玩具度玩 ga千島汁薯條大大份, 薯條粗身有口感個千島汁好惹味 杯飲品叫萌萌貓, 個名同個樣都超級可愛!係一杯士多啤梨白朱古力奶 o黎 ga味道唔錯salami salad 好新鮮好好食 入面加 o左 d 脆脆, 好有層次岩漿吐司好有睇頭 ar上面都有個肉球綿花糖~跟住落 o黎就係大量 ge 貓貓相 la!!依隻就係門口海報 o個個小小 眼仔碌碌好靚女, 隻腳仔白雪雪 ga貓貓會 o係 cafe 四圍玩, 好 free 依隻淺色少少係祥仔, 好懶洋洋 wor 訓完又食 o野 兩個好朋友拍埋一齊玩~一樣樣 ge? 好 cute 我都好想包養你 ar 下次再 o黎探你 o地 la~
同 d 朋友仔都中意貓貓
可惜屋企唔方便養貓, 就唯有玩人 o地 d 貓 la~
今次 o黎 o左依間貓 cafe 真係好好 ar
除 o左 d 貓貓好得意, d o野食都好好味

cafe 有好多梳化位, 非常舒適呢~
食食下 d 貓貓會 o係後面 d 玩具度玩 ga

千島汁薯條大大份, 薯條粗身有口感
個千島汁好惹味

杯飲品叫萌萌貓, 個名同個樣都超級可愛!
係一杯士多啤梨白朱古力奶 o黎 ga
味道唔錯

salami salad 好新鮮好好食

入面加 o左 d 脆脆, 好有層次

岩漿吐司好有睇頭 ar
上面都有個肉球綿花糖~

跟住落 o黎就係大量 ge 貓貓相 la!!

依隻就係門口海報 o個個小小

眼仔碌碌好靚女, 隻腳仔白雪雪 ga

貓貓會 o係 cafe 四圍玩, 好 free

依隻淺色少少係祥仔, 好懶洋洋 wor

訓完又食 o野

兩個好朋友拍埋一齊玩~

一樣樣 ge? 好 cute

我都好想包養你 ar

下次再 o黎探你 o地 la~
2017-06-05 52 瀏覽
今日同朋友嚟咗呢間Cafe Idea , 吸引我哋嘅重點就當然係呢幾隻貓咪啦💕啲主子每隻都好精神我哋揀咗店員推薦嘅二人餐,三個女仔都好夠食,咁我就揀咗感冒貓做飲品-即係柚子茶加梳打水,酸酸甜甜,啱哂夏天飲!Main course 我哋揀咗周打蜆小龍蝦忌廉雞湯意大利燴飯,呢個飯食落好creamy同埋每一啖都有蜆肉同埋蘑菇架,啖啖肉,好足本!好少何係香港會去動物Cafe,本來都有啲擔心衛生問題,因為畢竟有動物喺度, 但呢度環境比想像中乾淨,值得一讚同埋去開嘅動物cafe 食物質素多數都好一般,所以今次黎到見到有咁多美食都好感動呀遲啲再嚟探下班主子先hehe

遲啲再嚟探下班主子先hehe

2017-06-05 49 瀏覽
貓🐱cafe去得多,但好多都以玩🐱為住,只提供簡單小食同野飲。不過呢家cafe無論野飲、正餐同小食都有好多選擇,好多都以貓🐱作名字,名下有說明主要材料,有創意得黎又唔會搞到我地一頭霧水。我地叫左2人餐,包餐湯、沙律、兩個主食、野飲同甜品,份量幾多,3個女仔食岩岩好。個湯好濃郁,又有d肉,夠熱,有誠意熱士多啤梨白朱古力賣相好萌,呃岩哂。每啖都有士多啤梨同白朱古力味,少甜,唔錯。豬仔脾啖啖肉,加埋d汁,好惹味。估唔到配菜蝴蝶粉都一樣咁好味,有我最愛既粟米同三文魚,加埋少少dressing,好清新丫。呢度既🐱都好萌好乖,店員一叫佢地既名就識望住人,又肯被人摸同讓路比我地,真係訓練有素。

個湯好濃郁,又有d肉,夠熱,有誠意

周打魚忌廉湯

熱士多啤梨白朱古力
賣相好萌,呃
岩哂。
每啖都有士多啤梨同白朱古力味,少甜,唔錯

萌萌貓😽

豬仔脾啖啖肉,加埋d汁,好惹味

香草焗豬仔脾 蝦蝶粉沙律

周打魚忌廉湯
萌萌貓😽
香草焗豬仔脾 蝦蝶粉沙律
2017-06-04 52 瀏覽
不單單以貓吸引一眾愛貓食客,連食物都是別有心思的!這裡有不同的Card Game、層層疊等等的遊戲可供玩樂,適合一大班朋友Hea一整天!店內有幾隻貓貓,當日見到這3隻,不太清楚牠們的名字,不過都是肥肥的好可愛!店員拿出貓食物, 牠們便興奮得立即跑過去,後來店員收起了食物,牠們又懶懶地躺在一角了!我們2人共點了一份2人份下午茶,包括一份流心多士及2杯飲品。流心多士有不同的流心餡可選,我選了港式奶茶,多士本身亦有原味及黑色的竹炭味可選,當然是選黑色的竹炭比較有型!由於是2人份,所以多士好巨形!另外亦有1人份的會體積較小。上面的貓貓肉球其實是軟糖,旁邊配一球雲尼拿味的雪糕(似是雀巢)。輕輕切開,內裡的奶茶流心便失控地噴出來!原來內裡有大半都是中空的,所以不用怕會好飽好膩。奶茶流心比奶茶稠身,但又算不上醬的厚求及質地。竹炭麵包烘得外層鬆脆,內裡綿密鬆軟,再吸了奶茶流心,味道都不錯!奶茶流心果然是港式的奶茶味道,是比較不甜而帶甘的,茶味比奶味更濃。飲品方面,點了2杯不用加錢的,分別是生薑茶及玫瑰花釀。生薑茶有驚喜!沒想過薑味這麼足!不會太甜,味道頗辛!玫瑰花釀感覺好適合女生喝的,粉紅色的玫瑰花釀
不單單以貓吸引一眾愛貓食客,連食物都是別有心思的!
由於是2人份,所以多士好巨形!另外亦有1人份的會體積較小。
二人下午茶餐

飲品方面,點了2杯不用加錢的,分別是生薑茶及玫瑰花釀。
生薑茶有驚喜!沒想過薑味這麼足!不會太甜,味道頗辛!
玫瑰花釀感覺好適合女生喝的,粉紅色的玫瑰花釀,帶甜蜜花香。

相比其他旺角樓上Café,可能因為這裡有貓,所以是比較整潔的。食物及價錢都合理,值得上來消遣。
2017-06-03 81 瀏覽
約了愛貓的朋友仔一齊去貓貓cafe~ 一起hea下~ 玩下貓貓~ sat lunch time 唔多人, 唔駛等, 直入, 即刻揀個卡位坐^^~~ 一去到梗係去參見一下貓店長先啦~左望又右望都搵唔到~~ 原來... 店長祥仔入左去VIP房擺post~ 哈哈~環境: 睇落都幾大, 應該坐到50人以上~唔係去搵店長祥仔, 我都唔知原來仲有間VIP room, 呢間房都幾大, 應該坐到15-20人~第一次黎貓Cafe, 一開始以為養幾隻貓, 預左實四圍貓毛, 但環顧四周, 貓毛又唔算多喎~  唔知係因為貓貓係短毛, 還是職員打掃得好呢~食物:過往既經驗係去得cafe, 就預左貴價唔飽, 同唔會好好味, 都係預左俾錢黎借個地方同朋友玩下, 吹下水, hea幾個鐘咁~今次呢間整體食物水平幾好喎, 有驚喜!黑松露帶子燴飯$73睇落賣相無咩特別~ 唔見有大大粒帶子放響面~ 但食落原來幾香黑松露味~ 醬汁多, 夾了翠肉瓜粒又唔會太漏~而且幾足料~ 每一啖都有帶子粒~ 想唔到咁好味~~ 岩漿吐司(竹炭麵包+流沙奶黃)$50朋友仔一切開個包, D奶黃流晒出黎~ 好吸引呀~! 竹炭包唔係好食到有咩味, 可能
約了愛貓的朋友仔一齊去貓貓cafe~
一起hea下~ 玩下貓貓~

一去到梗係去參見一下貓店長先啦~

環境:
睇落都幾大, 應該坐到50人以上~

食物:
今次呢間整體食物水平幾好喎, 有驚喜!

黑松露帶子燴飯$73
黑松露帶子燴飯

睇落賣相無咩特別~ 唔見有大大粒帶子放響面~
而且幾足料~ 每一啖都有帶子粒~ 想唔到咁好味~~

岩漿吐司(竹炭麵包+流沙奶黃)$50

岩漿吐司(竹炭麵包+流沙奶黃)

朋友仔一切開個包, D奶黃流晒出黎~ 好吸引呀~!
竹炭包唔係好食到有咩味, 可能俾奶黃搶晒風頭喇~
D奶黃個味同中式流沙包一樣, 仲要夾雜住DD蛋黃粒, 好有口感~
暖暖的奶黃配上乾脆的厚吐司~ 勁吸汁~ 真係好夾呀~!

可能因為奶黃個味太出了~ 夾埋朱古力雪糕, 朱古力味唔多出~
我估配雲呢拿雪糕會夾些~ 不過單獨食朱古力雪糕係正既~ 雪糕裡面有碎朱古力粒, 幾香濃~
雖然食完唔知又肥幾多, 但唔理喇~

呢度既特飲係以貓貓名命名~
平時叫親呢D"特式飲品"都係伏~ 但我仍然係想試既~
啱晒喜歡整色整水既我~~~

飲品-雪靴貓(+$15)
雪靴貓(+$15)

粉紅色幾迷人~
少少似奶昔, 但又無咁結身~ 淡淡的荔枝香~ 甜甜地~
無中伏已經好安慰, 仲要幾好飲~ 不錯~

荔枝玉露~
朋友個杯唔記得影~ 佢話都係正正常常~

服務:
查實我都唔係好分到幾隻貓貓~
祥仔同小小幾似~  仔仔飛飛同媽媽豆豆又好似~

佢地都俾足面咁四周圍行架~
最多動個隻應該係豆豆, 我見職員用逗貓棒同佢玩, 佢跳黎跳去, 好活潑~

亦有顧客拎逗貓棒同貓貓玩, 有時都會俾下面玩下~^^

我都試圖幾次走去同貓貓玩~ 但.... 貓貓都好有性格....不願走過來我身邊.....
作為愛貓之人, 都明白隻隻貓都唔同性格, 唔係隻隻都親人~
所以.... 我都係遠觀啦~ 望下佢地懶洋洋咁瞓覺都幾得意~
下次等我將屋企貓貓既味+毛都塗勻全身, 再黎吸引佢地先~

好在除了貓貓, 呢度仲有不少boardgame選擇~
既然貓貓唔多show我, 就自己同朋友玩貓...卡game啦~

呢間貓cafe感覺都幾舒服, 我和朋友仔一坐, 坐左3個幾鐘~
野食有水準, 有貓貓睇, 有boardgame玩, 又坐得舒服~~  係值得推介既~!
我作為女仔既角度, 覺得係幾啱追女仔/拖友上黎既~ 有cute cute既貓貓玩, 唔怕無話題~
仲有精品買, 可以氹下女仔~掂晒~

而作為大班朋友仔聚會亦不錯~ 有VIP房~ 自成一角成班friend一齊玩都幾好~
價錢同其他cafe相約, 但味道不錯, 算係幾難得既~
黑松露帶子燴飯
岩漿吐司(竹炭麵包+流沙奶黃)
雪靴貓(+$15)
2017-06-03 76 瀏覽
而家天氣咁熱,去戶外活動係就係開心,不過就大人細路都辛苦,所以有時周末真係唔知帶阿囡去邊度消磨時間好。最近有個愛貓嘅同事推介,話呢間樓上Cafe價錢唔貴,食物又整得幾好,仲有幾隻駐場嘅貓貓行嚟行去。於是今日晏晝就帶咗阿囡黎開餐,順便比佢近距離接觸下貓貓。我哋12點幾去到,cafe應該啱啱開門,所以冇乜人。一入到去,就有隻貓坐係枱上面,用好嚴肅嘅眼神望實我哋跟住我哋就揀咗個好位坐,可以望住隻貓喺度瞓覺。不過食到一半,呢隻貓貓瞓醒左就自己爬咗出嚟囉。呢度12點開始就已經有午餐或者下午茶食,價錢非常經濟實惠。我哋叫咗一個飯、一個意粉、一個小食仲有一個岩漿吐司。飲品食物都係即叫即製嘅,所以要等一等先有得食。等嘅時間絕對唔會悶,可以周圍影下貓貓,同佢地玩吓不過,同貓貓玩之前,要睇清楚啲規矩,要尊重貓貓架呢隻貓成日巡場,好有型咁嘅樣呢度雖然係以貓貓作為主題嘅Cafe,但食物一啲都唔馬虎。黑松露蟹棒燴飯賣相精緻,上枱已經聞到陣陣松露味。個燴飯用左好creamy嘅汁去煮,味道香濃好味。燴飯份量都唔少,食咗大半就已經好飽芝士焗蒜香腸煙肉扁意粉又係好大兜,仲要有好多香腸同煙肉!不過啲焗意粉稍為淋左少少跟住

我哋12點幾去到,cafe應該啱啱開門,所以冇乜人。

一入到去,就有隻貓坐係枱上面,用好嚴肅嘅眼神望實我哋

呢度12點開始就已經有午餐或者下午茶食,價錢非常經濟實惠。

我哋叫咗一個飯、一個意粉、一個小食仲有一個岩漿吐司。

不過,同貓貓玩之前,要睇清楚啲規矩,要尊重貓貓架

呢隻貓成日巡場,好有型咁嘅樣

呢度雖然係以貓貓作為主題嘅Cafe,但食物一啲都唔馬虎。

松露蟹棒燴飯

白汁焗腸仔扁意粉

跟住就到阿囡點名要食嘅焗雞翼!
柚子雞翼

柚子雞翼焗得焦香,皮脆肉滑,而且加左柚子嘅醬汁酸酸甜甜,非常開胃,一碟四隻真係唔係好夠喉

食到咁上下等我嘆番杯咖啡先,凍cappuccino 夠哂大杯,咖啡味唔算強勁,奶味香濃。
凍cappuccino

食完正餐,就叫侍應上埋個岩漿吐司。
流心奶黃竹炭包
件厚多士有隻貓腳印喺上面,造型好cute cute,侍應好貼心咁提我地要快啲食,如果唔係啲岩漿就會比個包吸哂唔流咖喇!!

於是我哋快快手手切開佢,入面嘅流心奶黃即刻湧出來,啲奶黃岩漿好有鹹蛋黃嘅香味,好食過好多酒樓嘅流心奶皇包呀

最正係仲有球朱古力雪糕可以撈埋一齊,一冷一熱,口感同味道都好豐富

食到飽飽,睇埋貓貓,hea足2個鐘,埋單先至$250左右!

Yeah 又搵到多一個平靚正嘅地方同阿囡消磨時間啦

柚子雞翼
凍cappuccino
流心奶黃竹炭包
2017-06-01 85 瀏覽
細個試過照顧家姐朋友嘅貓,自此就喜歡貓,但媽媽唔喜歡關係,所以無得養。朋友睇到介紹話呢間cafe有好多貓,即刻約時間會一會佢地。好多「景點」要影,周圍都有貓,佢本餐牌上面係介紹佢地每一個。唔知係咪太早上去,貓們好眼瞓,佢地出黎行下食小小嘢又返去自己個床度。其實本身對cafe嘅嘢唔係特別有咩期望,叫左個燴飯,係出乎意料之外好食,同出面嘅西餐廳有得揮,煮得剛剛好,唔會太濕,味道唔會太濃,好多帶子,而且呢個價錢咁嘅份量絕對係性價比高!再黎有個流心包,下午茶有得平,叫一份試試佢。我地揀左流沙,初初以為流小小啦,一切開,勁多流出黎。佢係平時茶樓食嘅流沙包,仲要係有沙嘅,好有口感,好味!好少推介樓上cafe,有機會一定再去。(題外話,同日仲有求婚畫面,店有間房仔俾男士做驚喜,場外旁觀者表示恭喜呀)

好少推介樓上cafe,有機會一定再去。

2017-05-30 1399 瀏覽
Cafe idea 旺角西洋菜南街1a至1k百寶利商業中心5 樓501 至506 號鋪一間喺mk既貓cafe 但個感覺似係一間有得玩broadgame既cafe然後養左幾隻貓仔甘Cafe環境寛敞舒服 長枱櫈同卡位為主 有好多broadgame可以選揀牆身有好多貓仔既照片 去到cafe最盡頭 會有一間細房專俾貓貓s休息 食店既食物種類多 都係一間幾全面既cafe貓貓系列特飲污糟貓 (黑朱古力奶)52 蚊熱朱古力奶 外表用左隻有貓手仔既棉花糖 好得意朱古力甜度適中 朱古力味香濃 奶味比較香濃 同夠骨 口感唔錯貓貓系列特飲流浪貓 (百香果 乳酸 奇異果) 沙冰 48 蚊以綠色 帶點漸變色 一飲落去有好香濃既百香果味 帶d奇異果既酸味 最後有d乳酸香味 整體既甜酸味配塔得好好 !蜜糖介末醬德國炸香脆咸豬手 168蚊(包餐湯 泰式辣汁蝦加一杯38 蚊以來既飲品&糯米糍)以粟米 脆肉瓜 同酸菜做伴碟既德國豬手豬手大大隻 外表焗得好香脆可口 帶點筋位同油脂 食落juicy又有口感 而肉質偏咸同煙靭 點以蜜糖介末醬剛好 而薯條好脆身 可點以茄汁套餐黑松露醬忌廉珍珠帶子扁意粉 108 蚊(包餐湯 泰式辣
Cafe idea

熱朱古力奶 外表用左隻有貓手仔既棉花糖 好得意

貓貓系列特飲
流浪貓 (百香果 乳酸 奇異果) 沙冰 48 蚊

蜜糖介末醬德國炸香脆咸豬手 168蚊
(包餐湯 泰式辣汁蝦加一杯38 蚊以來既飲品&糯米糍)
以粟米 脆肉瓜 同酸菜做伴碟既德國豬手

套餐
黑松露醬忌廉珍珠帶子扁意粉 108 蚊
(包餐湯 泰式辣汁蝦加一杯38 蚊以來既飲品&糯米糍)
好香濃白汁既扁意粉 意粉上面鋪左黑松露 味道更香 而意粉 扁身既質感 連埋切片既菇 同細粒既帶子。食落更有不同既口感 再加上白汁比較黏稠 所以將意粉同 材料既味道好好合埋一齊!

岩漿吐絲 50 蚊
牛乳麵包
岩漿選左紅豆抹茶醬
配櫻花泡泡疏打
12pm至5pm供應

用好靚既木板放住既麵包甜品 以棉花糖 士多啤梨同抹茶醬做裝飾 , 將厚厚既牛乳麵包切開 紅豆醬 就會流心流出黎 同埋軟滑既cream. 同抹茶味雪糕一齊食 好有食緊日本甜品feel, 麵包偏脆同厚 好有口感 同埋雪糕紅豆醬一齊食 好滿足
而櫻花疏打帶有點櫻花糖漿味 加埋有汽梳打感覺唔錯

2017-05-30
2017-05-29 81 瀏覽
Café Idea 貓貓 cafe呢度係猫猫休憩嘅房間,有飯猫猫係度開飯呀!呢間位於旺角的樓上咖啡店係貓貓咖啡店黎家,鋪面貼上了好多貓貓的照片,中有好多介紹點樣保護貓貓的方法,最得意的係貓貓會在店裹走來走去,邊食飯邊睇到咁可愛嘅係貓貓,真係食欲大增,你可以係未上菜之前同貓貓玩住先,貓貓好nice家,唔怕醜,肯同你玩,又會係你食飯嘅時候出黎行幾步 “catwalk”,好搞笑!簡直係愛貓🐱之人必去的聖地。我同朋友各點自己中意食嘅午餐,我叫左一味燒肉汁肥牛蓋飯。份量好足,賣相唔錯,肥牛真心好好味,鮮嫩,滑又juicy,飯混合埋牛嘅鮮汁真係好正,再配埋啖啖肥牛,真係好滿足呀!呢個餐中包埋餐飲我叫左杯 English breakfast tea,係一隻貓貓尾巴造型嘅杯,哇!!好得意呀!!好中意!!好想要一隻!好香嘅英式早餐茶,淡淡嘅香味,飯後一茶係人生一大享受。朋友都叫上煙三文魚碎雞湯燴飯同埋一杯蜂蜜蘆薈茶,濃濃嘅香汁纏繞每一粒飯,一望就流哂口水,朋友都對自己點嘅餐讚不絕口,佢話好好味,下次都會再黎呢度食,café店嘅design好靚,而且坐得好舒服,中有可愛貓貓陪住食飯,好開心呀!最後我地中叫
Café Idea 貓貓 cafe

呢度係猫猫休憩嘅房間,有飯猫猫係度開飯呀!

朋友都叫上煙三文魚碎雞湯燴飯

最後我地中叫左一個甜品,名為岩漿吐司,我地簡左牛乳面包同埋楊支甘露岩漿,個名好特別,賣相超靚,有貓貓手掌係面包上面,楊支甘露雪糕球,棉花糖做裝飾,除左賣相,味道都好好,面包超脆,中有流心配埋面包一齊食!襯到絕呢!

有杯櫻花泡泡梳打,酸酸地,好開胃。

2017-05-26 81 瀏覽
好食又好好態度嘅樓上cafe話說就約左朋友食物,同行女仔鐘意猫,於是就揀左呢間旺角猫猫cafe.位置方便,地鐵站一出好快就搵到。老闆娘好好人,同我地推介左個二人餐同一個toast box,二人餐我地就點左個豬手配黑松露雞肉燴飯,先黎個沙律前菜開開胃,正餐燴飯先到,黑松露味濃郁,燴飯濕度恰當。豬手大大舊,4個人食都夠食,表皮焗至頗脆,點埋醬,味道不錯。食物味道係樓上cafe黎講,十分驚喜,係水準之上。當然樓上cafe都要講環境,呢間cafe十分舒服,加上有5隻得意猫,我地食緊時候咁啱遇到老闆娘派零食比猫猫,見到5隻猫猫衝上黎食野,我地乘機就玩到陣猫,好食環境好又有猫猫,正~同行友人食完已經話想再去😂

2017-05-24 80 瀏覽
今日去猫猫cafe 門口既招牌已經係五隻猫猫好精緻既插畫 入邊嘅裝修都係好多貓貓嘅元素岩岩去到既時候猫猫們都休息緊猫奴緊係睇住餐牌乖乖等主人起身🐱餐牌已經可以店主好有心思 有猫猫既資料 飲品名都係以唔同猫猫命名 見到佢地個二人餐好吸引 就決定一試等嘅時候猫猫陸續都起身啦原本對cafe嘅嘢食都無好大期望 因為好多cafe 都只係食個氣氛同貪佢可以慢慢坐但cafe idea 完全顛覆我呢個概念 食物質素超級好!首先隻豬手外脆內軟 唔會太咸 仲要大大隻好抵食 😋😋另外配黑松露雞肉Risotto 都好有水準非常惹味飲品叫咗杯西伯利亞貓 同 禮服猫水準都係比其他Cafe高嘅😍再叫埋個toastbox 我哋覺得個麵包同平時嗰啲唔同 好香軟 ^_^就算食到咁飽都好快食晒🤓 老闆娘話原來係自己係出邊訂既牛乳麵包 非常好味下次來會試埋竹炭麵包 淨係嘢食值得encore再加埋啲貓貓我決定我一定要再嚟!另外一定要提嘅係cafe既員工同老闆都非常friendly同我地傾左唔少有關貓貓嘅嘢 貓奴們一定唔可以錯過呢間cafe呢一啲係鋪頭嘅紀念品如果有朋友生日嘅話上嚟仲可以係生日禮物添
岩岩去到既時候猫猫們都休息緊
猫奴緊係睇住餐牌乖乖等主人起身🐱
見到佢地個二人餐好吸引 就決定一試

等嘅時候猫猫陸續都起身啦

但cafe idea 完全顛覆我呢個概念 食物質素超級好!

首先隻豬手外脆內軟 唔會太咸 仲要大大隻好抵食 😋😋

另外配黑松露雞肉Risotto 都好有水準非常惹味

飲品叫咗杯西伯利亞貓 同 禮服猫
水準都係比其他Cafe高嘅😍
再加埋啲貓貓我決定我一定要再嚟!
貓奴們一定唔可以錯過呢間cafe

2017-05-16 196 瀏覽
一直想黎呢間貓cafe好耐啦,對上一次去係先施大廈不過果次無開門.....今次終於吱到少少時間過黎~~夜晚7點左右上到黎,嘩....超多人好嘈(未到暑假都咁多學生...)店員安排我同朋友坐sofa位,幾舒服好坐打開餐牌睇,好多野食,不過我地今次主要想睇貓咪同坐下hea時間,所以只點左一杯藍莓乳酸沙冰同一個心太軟~等待期間,我去搵下啲貓咪先~原來貓咪入左房呢位叫祥仔一啲都唔好奇,唔係貓既貓😼食物:心太軟$68士多啤梨冰硬左心太軟味道正常,有流心藍莓乳酸沙冰$68(因每位有低消,最少$68)味道....難飲,無藍莓味,雖然我都知係用藍莓糖水,但係.....真係...*我喺房望貓咪時,已經有2位staff走入黎,可能驚我抱貓?或是什麼?不知道,佢地分別喺我面前對住祥仔講說話想表現出好了解祥仔,不過對我黎講感覺不太友善。我同朋友逗留左一個鐘左右,下次唔黎了

夜晚7點左右上到黎,嘩....超多人好嘈
(未到暑假都咁多學生...)
店員安排我同朋友坐sofa位,幾舒服好坐

等待期間,我去搵下啲貓咪先~

原來貓咪入左房
呢位叫祥仔
一啲都唔好奇,唔係貓既貓😼

食物:心太軟$68
士多啤梨冰硬左

心太軟味道正常,有流心

藍莓乳酸沙冰$68(因每位有低消,最少$68

我同朋友逗留左一個鐘左右,
下次唔黎了

吃貨小妹由細到大都非常鐘意小動物 猶其係貓咪 所以坊間有唔少出名既貓cafe 小妹都有去過 可以有貓咪陪住一齊食 睇住佢地玩 真係好減壓 但可惜有部份貓cafe衛生意識欠奉 又任由客人胡亂強行抱貓同騷擾貓貓訓覺 作為愛貓之人 有時見到都有點難過開心的是 今次終於俾我搵到一間真心愛護貓咪之餘 食物質素亦唔錯既貓貓CafeCafe既餐牌精美 仲用卡通形式印左一d客人同貓貓相處既規則 Cafe環境非常乾淨 牆上掛滿一家大細貓貓PR既靚相兩個set dinner 分別揀左唔同既前菜Cafe有部份飲品都係以貓名命名 我地叫左一杯禮服貓(紫薯latte) 同一杯薄荷朱古力 兩杯都又靚又好飲過左一陣 終於見到其中兩隻貓貓訓醒覺出黎玩喇 其中一隻就係貓店長祥仔 好嗲好乖同貓貓玩左一陣 野食就黎到喇食物質素都唔錯 三文魚牛肝菌意大利飯 食落啖啖都係牛肝菌同其他菇 牛扒既size都好大另外做緊promotion 30蚊就有得食呢個港式奶茶爆漿吐司賣相勁靚香噴噴 流心奶茶好特別 係"香港人既味道"Cafe既幾隻貓寶貝都好乖 好好玩 有時仲會擺pose等你影相另外老闆娘真係又好人,又好傾 感覺遇上了知音人咁

Cafe環境非常乾淨 牆上掛滿一家大細貓貓PR既靚相

兩個set dinner 分別揀左唔同既前菜

兩杯都又靚又好飲

過左一陣 終於見到其中兩隻貓貓訓醒覺出黎玩喇

其中一隻就係貓店長祥仔 好嗲好乖

同貓貓玩左一陣 野食就黎到喇
牛扒既size都好大

賣相勁靚
香噴噴 流心奶茶好特別 係"香港人既味道"

另外老闆娘真係又好人,又好傾 感覺遇上了知音人咁 佢仲私人送左一d貓貓小禮物俾我添

不知不覺係Cafe留左兩個幾鐘 過了一個愉快既晚上
  • 港式奶茶爆漿吐司