2017-07-14 85 瀏覽
今天約了朋友出來聊天所以就找了這家位於長沙灣地鐵站附近的西式CAFE。這家餐廳雖然在馬路旁邊但一點也不覺得吵,餐廳很乾淨,坐位都很寬敞,非常適合和朋友一邊吃飯一邊聊天。因為實在太餓了所以我點了一個ALL DAY BREAKFAST,而我點的這款是 Paradise Vegatarian ,有炒蛋,薯餅,田園沙律和多士等等.....這個ALL DAY BREAKFAST 每一樣食物都很好味,最最鐘意的就是炒蛋和薯餅,這個炒蛋很軟滑很好味,而薯餅是微微鬆脆的不會覺得很硬很難咬真的很好味,這是我暫時吃過最好味的炒蛋和薯餅。
今天約了朋友出來聊天所以就找了這家位於長沙灣

地鐵站附近的西式CAFE。

這家餐廳雖然在馬路旁邊但一點也不覺得吵,

餐廳很乾淨,坐位都很寬敞,非常適合和朋友一邊吃飯一邊聊天。

最最鐘意的就是炒蛋和薯餅,這個炒蛋很軟滑很好味,

而薯餅是微微鬆脆的不會覺得很硬很難咬真的很好味,

這是我暫時吃過最好味的炒蛋和薯餅。

2017-07-12 81 瀏覽
太子間cafe paradise長期滿座,有時候連訂座也沒辦法,於是試長沙灣店,當天是星期六,所以也滿座,要等約三十分鐘。今次是第二次光顧,於是點些上次沒有吃的。今次完全沒有點套餐,因為餐湯和沙律上次吃過,一般。分享一下點了些甚麼。香辣蜆肉意粉,很香而帶有一點點辣,很刺激食慾,很惹味,而且蜆肉不只兩三隻,也沒有沙,十分好。唯一一樣可改善是可以炒乾一點。蕃茄煙肉長通粉,長通粉煮得剛好,不太淋也不太硬,帶點煙un, 而且有彈性,也很不錯。肉醬焗薯角,芝士不能拉絲,而且肉醬有點太乾,這個比較下就遜掉了。它還有頗多款意粉和意大利飯,下次一定會再惠顧。

分享一下點了些甚麼。

它還有頗多款意粉和意大利飯,下次一定會再惠顧。
2017-07-08
30 分鐘 (堂食)
Was with 2 friends to have a quick lunch. We chose creamy sauce mushroom spaghetti, all day breakfast. The all day breakfast is served with orange juice while pasta / other dishes will need to pay $15 extra for drinks. A creamy soup is served instead but I dont like it. The waitress accidentally spilled out the soup onto the serviette and she exchanged the dining utensils but no apologies. Hmmm......it is a bit weird. The mushroom spaghetti taste alright with the balance of cheese and mushr

The mushroom spaghetti taste alright with the balance of cheese and mushrooms.

I have ordered rose latte and it tastes alright but not much rose smell.

My friend ordered all day breakfast and she thought the taste was not very good.

2017-07-02
2017-06-14 672 瀏覽
CAFE PARADISE位於長沙灣道,地鐵站行過黎大約5分鐘,一D都唔難搵,門前放左遊樂場的小模型,令我突然諗起自己都有好一段時間無去主題公園,要好好計劃一下先得6點前結帳免收加一服務費,今日我又慳左錢了是日公眾假期,雖然已經係3點鐘,但餐廳依然滿座,可見好多香港人同我一樣訓到好晏先起身(誤),哈哈,其實可以呢餐已經係人地的第二餐我一眼已經睇到全日供應張餐牌,有我地最喜愛的ALL DAY BREAKFAST,最鐘意日上三竿但仲有得食早餐食物呢種感覺餐湯先來餐湯,湯係黑松露忌廉雜菇湯,湯不過不失,喜歡佢無將所有菇打爛,有保留粒粒口感PARADISE FULL ($98)ALL DAY BREAKFAST有3款,有專為素食者而設的,而肉食者就可以揀輕量或豐盛版,只係差$10,貪心的我地當然會揀豐盛版,豐盛版果然無令我地失望,有多達13款的不同食物,豐富得多士都要另上多士係其中一樣我最欣賞的,烘得外脆內軟,莓醬唔係杰杰的那種,但味道就十分濃炒蛋好大份,好多食物都係打孖上,好岩我地SHARE食橙汁全部ALL DAY BREAKFAST都會跟一杯橙汁蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵 ($68)呢碟寬條
6點前結帳免收加一服務費,今日我又慳左錢了
餐湯

PARADISE FULL ($98)

炒蛋好大份,好多食物都係打孖上,好岩我地SHARE食
橙汁
全部ALL DAY BREAKFAST都會跟一杯橙汁
蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵 ($68)
呢碟寬條麵超出我期望,有大量的蟹籽,係毫不論色的那種程度,保證每一口寬條麵都可以沾上不少的蟹籽,另外汁的濃調度與份量亦做得出色,均勻地掛係每條寬條麵上,實在係驚喜之作
洛神花花茶 ($25)
六點前叫意大利粉或意大利飯都可以用優惠價$25叫花茶,花茶有幾款選擇,而我就揀左好健康的洛神花,洛神花具有強效的抗氧化能力,可降低壞膽固醇,飲落酸酸地食野更開胃
2017-05-30
2017-06-13 85 瀏覽
之前其實有去過他們近太子間分店他外在個摩天輪擺設同型格的白色專頭牆身確實吸引我去試試不過個人就覺得食物麻麻地而且地方好迫夾所以無分享到。今次去左位於長沙灣分店確有另一番感受同樣被他們的裝修吸引海洋藍調的,好夏日呀於是再去試多次好舒服的一間小Cafe 。環境裝修:以藍色系為主,加入了海洋元素,坐椅都有木系感,呼應他們一進門的仿如小船的設計。好有夏日feel , 即刻想去户外沙灘,親親海洋。另外,當眼處分別放了兩隻大熊,加上牆身放了很多客人和朋友的合照作掛飾。即刻又充滿了少女情懷感。。食物方面: 我點了一份豬柳拼薯角,有跟一份餐包及粟米忌廉湯,配是日特飲荔枝紅茶。餐包熱及軟化,湯濃淡適中,豬柳不過不失,不是太勒但略不夠軟化,味道有小小黑椒同冧酒味道,值得讚賞是薯角,剛炸好,外脆內軟,而且有調味過的,微辣可口。至於荔枝茶,好清新,好切合夏天消暑解渴,但略甜了點。。價錢:大眾化,相較其他同區cafe算平,好多工廈入面的Cafe 大概$100-150為一個lunch , 而他們平均$60-80一個lunch set ,是日特飲要凍的,不額外收費,另upgrade 咖啡或其他飲品加$10,轉花茶就
[柔和海洋藍調的天堂🌊]
所以無分享到

今次去左位於長沙灣分店
確有另一番感受
同樣被他們的裝修吸引
海洋藍調的,好夏日呀
於是再去試多次
好舒服的一間小Cafe

價錢:大眾化,相較其他同區cafe算平,好多工廈入面的Cafe 大概$100-150為一個lunch , 而他們平均$60-80一個lunch set ,是日特飲要凍的,不額外收費,另upgrade 咖啡或其他飲品加$10,轉花茶就加$20。重點是,不加一服務收費。個人覺得lunch 經過既,真係可以試下

服務質素:上菜速到好快,侍應的手腳都好快手

地址:
Cafe Paradise
長沙灣長沙灣道638號地下

2017-06-12
2017-06-09 141 瀏覽
兩個人食,本身想去太子個間,d人話好食d,但可惜休息 book了長沙灣。d野食幾貴下,質素一般 環境都一般,好少座位,一眼睇晒。都姐果想隨便食下西餐 都可以嘗試下!!haha
兩個人食,本身想去太子個間,d人話好食d,但可惜休息
book了長沙灣。
d野食幾貴下,質素一般 環境都一般,好少座位,一眼睇晒。
都姐果想隨便食下西餐 都可以嘗試下!!haha
沙律
肉眼
黑松露煙三文魚
黑松露薯條
2017-06-07
黑松露薯條
2017-06-06 55 瀏覽
之前搭車成的經過呢間coffee shop ,一直都未有機會試。每幾個月就會去一次長沙灣,之前去開個間coffee shop 已結業。臨時同朋友改去呢間試下。平日的下午時光有tea set,我最愛的而且下午茶無乜人,環境唔錯,傾計一流。同朋友一人叫了個tea set,飲品可以加$10轉玫瑰latte ,latte 黎到,個樣幾靚,不過玫瑰味道比較假,令咖啡失色。朋友不是太餓,叫了個車打芝士薯條,但薯條無乜味又唔脆,完全唔掂。我就叫了卡邦尼意粉就幾好味。
而且下午茶無乜人,環境唔錯,傾計一流。

。我就叫了卡邦尼意粉就幾好味。
玫瑰latte
2017-06-06 973 瀏覽
天氣炎熱,媽媽不想走太遠,於是我建議到屋企附近的Cafe,邊歎冷氣,邊歎全日早餐~Paradise Full,食材種類豐富。多士烘得外脆內軟,蘸上果醬酸甜香囗 ; 炒蛋嫩滑無比,且富濃厚蛋香; 薯餅面層香脆,內餡薯粒軟熟香口,連媽媽也吃得出是即叫即炸,讚比麥當勞的好味得多; 漢堡扒帶微香炭燒味,牛肉味濃; 炒野菌帶鮮香菇味; 茄汁焗豆及牛油粟米香甜; 還有火腿、腸仔等全日早餐常見元素,份量十足。跟餐送凍橙汁,媽媽很喜歡喝的~芝士焗扇貝,三大隻的扇貝,鮮味十足,口感細膩,扇貝的海鮮味加上香滑的芝士奶酪味,味道襯絕,令人回味~煙三文魚凱撒沙律,食材新鮮,煙三文魚味道濃郁,蔬菜爽口,加上芝士/車厘茄/烤麵包粒,口感豐富,輕盈健康~凍焦糖牛奶,上次聖誕時點了熱的超好飲,今次天氣悶熱便點凍的。 保持水準,奶味濃郁,混合香甜焦糖味更香甜可口,飲完感覺涼快舒適~ 跟餐加$15可以飲到原價$38的焦糖牛奶更覺抵飲!整體份量十足, 全日早餐、小食、以至飲品,媽媽也覺得很滋味,每人百幾蚊,可以在環境舒適的Cafe 歎冷氣,歎食物,兼聊聊天,悠閒寫意~

果醬多士

凍焦糖牛奶
  • ParadiseFull
  • 煙三文魚凱撒沙律
2017-05-29 83 瀏覽
兩個細細食,志在傾心事,舊同事之前話呢度傾訴心聲至適合不過,但可能改了,星期五晚完全相反,訂枱時已說明限時150分鐘交枱,安排緊貼隔離嘅二人枱,嘈到不得了。黑松露粗薯條,只係個醬有黑松露香味,薯條係脆熱上枱,唔太特別。再加一份晚餐,有湯、沙律同甜品,太嘈了沒影相⋯⋯只想盡快食飽盡快閃。豬鞍大份肉厚,烤至肉質仲有少許粉紅色,充滿肉汁,雖則一大舊肉,味道較清淡又唔膩,配菜當中有一少堆幾好味含黑松露香味、薯蓉加蟹籽口感嘅東東,兩人分享最足夠。
2017-05-26
2017-05-26 82 瀏覽
難得見閒日人流較少,就去試下呢間餐廳,但食左一次就唔想再幫襯了。食物水準fair ,未至於好好食,但尚且叫做對得住個價錢。叫左一個黑松露野菌意大利飯($68),一上枱係聞到好香既黑松露味,但個飯好似未煮熟,咬落去有少少硬,有啲失望。但最令人失望既係侍應既服務,當日去既時間大約七點半,店內當時只有一枱顧客,其他枱都係空既,店員安排左一張四人枱比我,我同友人就坐係同一邊,諗住方便傾計。有個店員馬上走過黎,態度無禮咁要求我地對住坐,我地見實在無乜人,就拒絕左。店員本來仲想理論落去,但另一同事走過黎拉開佢,叫佢算啦,此事就此結束。其實,如果唔係個場比較旺,不如比番客人揀番自己想坐既位置?又或者當初就安排我地坐一張二人枱豈不是更佳?

食物水準fair ,未至於好好食,但尚且叫做對得住個價錢。

2017-05-26 83 瀏覽
呢間野食前最好預約啦,我如friend食飯都提早一日book。今次試左個黑松露野菌飯同黑醋豬意粉。首先個飯10分我會比7分,鋪係飯面既芝士好香好濃味,個黑松露汁味道亦唔錯,但個飯就煮得有d硬,廚師有d失準!跟住個黑醋豬意就要加分啦,個汁勁開胃,消除左忌廉汁既油膩飽肚感,d豬亦整得好淋,整道菜正評!間野位置幾方便,一出地鐵站行幾分鐘就到,店內亦較細但坐得都算舒服,但服務就一般般啦,明明冇乜勞煩到佢地但某d店員講野會西口西面同埋語氣好唔耐煩,好心你做得waiter就唔應該比面色客人睇,真係見到都唔開胃

2017-05-23 116 瀏覽
又到了長沙灣開餐,去了之前食過覺得不錯的Cafe paradise,店舖在大街上十分好找。晚上八時來到,全店滿坐,等了好一陣才有位子,店內冷氣很強,而且散發著濃濃的咖啡香,令人好想即點一杯熱咖啡先來是朋友的餐湯及沙律,這裏的晚餐set是兩樣都有而不是二選其一,黑醋沙律很酸很開胃,忌廉粟米湯香滑,兩者都不錯。All day breakfast附送的多士,是晚沒有窩夫供應,但多士厚切,加上士多啤梨果醬亦很好味。Paradise Full ($98)自己點了全日早餐,滿滿的一盤好豐富,肉方面有煙肉,火腿,腸仔漢堡肉同煙三文魚,還有茄汁豆,炒蛋,粟米,炒雜菇,薯餅同沙律菜,全部都係喜愛吃的個人覺得honey ham最深印象,炒蛋十分嫩滑,其餘的也很不錯,只有中間那塊漢堡肉乾了點,亦沒甚麼肉味。意式香辣煙肉茄汁長通粉($118)朋友點的長通粉,試了一點點,頗有辣勁呢。茄汁甜甜酸酸的,配上辣汁很對胃,長通粉有咬口,整體感覺很好。車打芝士焗肉醬馬鈴薯角($58)再點了一客小食共享,厚厚的半瀜芝士配上肉醬及香口的薯角,又是一道不會失敗的絕配,這碟小吃份量很多,兩個人食太飽了。鮮奶咖啡(+$15)香噴噴

Paradise Full ($98)
意式香辣煙肉茄汁長通粉($118)
車打芝士焗肉醬馬鈴薯角($58)
鮮奶咖啡(+$15)
香噴噴的咖啡加上漂亮拉花,好飲又好睇

軟綿綿朱古力(+$33)
朱古力很濃郁,上層係厚厚的奶泡同綿花糖,又香又甜又夠滑。
木糠蛋糕
最後係朋友晚餐附送的甜品,軟綿的蛋糕,為呢餐劃下完美句號。
2017-05-17
10 分鐘 (堂食)
2017-05-23 74 瀏覽
約左朋友食完飯去扔彩虹就順便去左附近既CAFÉ 食DINNER唔洗等好耐就有位坐了入到去人流唔少FULL曬 細細間 環境幾令叫左我最喜歡既黑松露野食(炸薯條同黑松露飯)正!薯條新解炸起, 配埋個醬好MATCH 呢黑松露飯好好食 推介 LIKE 黑松露味濃郁 飯既份量足夠 2個人SHARE 一D都唔流~牛扒 我必叫5成熟 大大塊 好抵食 價值約二百蚊唔乾, 有汁食西餐又點可以無沙律呢?! 叫番個沙律先比較BALANCE , 有菜有肉野飲我就叫左杯 玫瑰鮮奶 真係好特別係餐牌睇到就立即決定左了 好飲 玫瑰味不錯 MATCH埋都幾特別岩曬我心水呢~下次再咁岩到長沙灣, 我都會再食呢間西餐近地鐵站 食完 又可以行去玩^^ 又好食 價錢又唔貴

約左朋友食完飯去扔彩虹

就順便去左附近既CAFÉ 食DINNER

唔洗等好耐就有位坐了

入到去人流唔少

FULL曬 細細間 環境幾令

叫左我最喜歡既黑松露野食

(炸薯條同黑松露飯)正!

薯條新解炸起, 配埋個醬好MATCH 呢

黑松露飯好好食 推介 LIKE

黑松露味濃郁 飯既份量足夠 2個人SHARE 一D都唔流~

牛扒 我必叫5成熟 大大塊 好抵食 價值約二百蚊

唔乾, 有汁

食西餐又點可以無沙律呢?!

叫番個沙律先比較BALANCE , 有菜有肉

野飲我就叫左杯 玫瑰鮮奶 真係好特別

岩曬我心水呢~

下次再咁岩到長沙灣, 我都會再食呢間西餐

近地鐵站 食完 又可以行去玩^^

又好食 價錢又唔貴

10 分鐘 (堂食)
2017-05-21 70 瀏覽
見到評價唔錯,除左太子總店喺長沙灣仲開埋分店,於是去試下,嗌左一份Paradise Energy同一杯Rose Latte。Latte都算ok,有rose syrup嘅甜香味,咖啡都夠熱,但係份All Day就爭滴誠意。首先係果吐司,滴草莓醬(似汁多滴)裝係個奶壺度,俾左把牛油刀都唔知點潷啲汁出黎,整整下搞到滿手都係。第二係果炒蛋,都算係滑嘅,但係原本應該有嘅蛋?奶?香味反而被一陣油味代替,令人失望。仲有兩大舊薯餅,都唔俾定番茄汁,重要人哋出聲,sigh。最後係肉,一係就vegetarian餐乜肉都無,一係就energy餐,俾多五件肉(三件肉片一件漢堡肉一條腸),都淨係差10蚊,咁梗係揀energy覺得抵滴阿嘛,但係咁多肉都真係會食到嘔⋯⋯總括黎講,呢度份量就OK抵食,不過就唔係好啱我,都算少少伏黎嘅。

仲有兩大舊薯餅,都唔俾定番茄汁,重要人哋出聲,sigh。

Paradise  Energy
2017-05-21
2017-05-21 61 瀏覽
好朋友生日想食西餐,揀左哩間餐廳🤗店鋪雖然唔大,但座位舒適、感覺溫馨!食物方面我地叫左三個dinner set:黑松露野菌意大利飯、蟹肉蟹籽忌廉意大利寬條麵、蜜汁牛仔骨。個set包左沙律、湯、飲品同甜品。三個都好好食,cp值高👍🏻👍🏻食物上菜速度快,店員嘅態度都好好,book位個陣remark左生日,店員偷偷提我拎生日位朋友個名,畫係個心太軟甜品到,仲送左張即影即有比我地!下次一定會再黎!

2017-05-13
慶祝紀念