2014-11-11
近排傾開計先知, 原來有好幾個朋友都鐘意食pizza, 不如搞返個pizza團 喇!可惜時間上夾唔到,唯有約鐵膽飯脚去……靚女密友第一時間推介去California Pizza Kitchen,食過巧巧味 咁話!我地預先訂左7點4位,準時到達旺角家樂坊分店,人流唔多,靚女密友仲話,好耐無來光顧喇,以前好多人,要排隊㗎,乜家下 咁多吉位嘅?!餐廳寧靜幽喑,裝修簡單舒適。侍應生安排我地坐四人卡位,夠舒服自在!由於餐廳只限個半鐘時間用餐,分秒必爭下,每人點一款,快趣吖麻 !1.頭盤揀選左生菜包 : 泰式、中式生菜包就食得多嘞,西式就第一次試!饀料有雞肉、蝦、蒜蓉粒、脆炸米粉等等……d料炒得勁入味,生菜新鮮爽脆,混入隨附之秘制醬料而食,確有一番滋味!2.前菜揀選左摩洛哥風味雞肉沙律(全份) : 極欣賞呢道菜式,配搭新穎,驚喜之作!未食過咁好味既沙律呀 !材料相當豐富,有微烤過既雞肉,肉質軟熟柔韌。有甘筍,新鮮爽甜。有烤焗南瓜,瓜肉烤得剛好,唔會過腍,瓜質亦唔過甜。有甜棗,巧特別。有牛油果,油潤滑溜,中和返其他配料既甜味!有杏仁,我既至愛,勁香脆!有粒粒紅菜頭,甜美可口。有红梅乾
1.頭盤揀選左生菜包 : 泰式、中式生菜包就食得多嘞,西式就第一次試!饀料有雞肉、蝦、蒜蓉粒、脆炸米粉等等……d料炒得勁入味,生菜新鮮爽脆,混入隨附之秘制醬料而食,確有一番滋味! 2.前菜揀選左摩洛哥風味雞肉沙律(全份) : 極欣賞呢道菜式,配搭新穎,驚喜之作!未食過咁好味既沙律呀 !材料相當豐富,有微烤過既雞肉,肉質軟熟柔韌。有甘筍,新鮮爽甜。有烤焗南瓜,瓜肉烤得剛好,唔會過腍,瓜質亦唔過甜。有甜棗,巧特別。有牛油果,油潤滑溜,中和返其他配料既甜味!有杏仁,我既至愛,勁香脆!有粒粒紅菜頭,甜美可口。有红梅乾、提子乾,甜甜地,唔會膩口。有羅馬生菜,夠新鮮。有甜椒,夠鮮爽。仲有雞蛋碎添,認真多不勝數呢!
我地本來打算叫半份,怕食唔哂嘥野,細心既侍應生remind我地,話全份較好,唔係真係唔夠喉,實在太美妙 嘞! 3.主菜揀選左鮮蘑菇辣肉腸雞肉pizza(厚批) : 我地為左食pizza而來,卻失望而回!又係期望過高既結果!批邊就真係夠厚嘞!但批中間好鬼薄皮囉……饀料有蘑菇,新鮮爽口及少少辣既肉腸雞肉等……賣花讚花香,靚女密友梗係猛話ok架!我地三個則相視苦笑咗!真係唔多夠豐腴,餅身太過乾亦唔夠脆,似腍左既麵包,兼且過鹹,食完要狂灌水,一d都唔健康 ! 4.蘑菇芝士意大利雲吞 : 比較飽肚膩口既一道菜,雲吞皮厚重。經過相機食先既洗禮後,成件灘凍左既雲吞變成d硬化既糯米糕,口感一般。其實內裡既蘑菇芝士饀料一d都唔差,帶點鹹鹹地,能為厚皮雲吞增添不少味道! 我地一心來嚐pizza, 卻發現此餐廳既亮點原來只係沙律, 認真失敗!食材質素唔差,只怪㕑師重手左,廚藝略欠成熟!唯有嘆句: 可一不可再!