2023-08-04 574 瀏覽
早排睇咗既然出生就環遊世界🌍𣄃安84去體驗了印度的文化和飲食,睇到我流晒口水,攪到我又要岀動啦!出發去咗尖沙嘴全港最大嗰間印度地中海餐廳,自設酒吧之外,餐廳佈置氣派裝潢,室外亦佈置到綠洲中的石屎森林一樣咁靚,周圍都係打卡位❤️食物方面都叫咗幾款,一口氣係咁靚嘅環境之下試晒咁多美食💟同埋呢度嘅Mango lassi好好飲 ,呢款飲品係經典嘅印度乳酪飲品,味道除咗好香濃芒果味仲會酸酸甜甜好開胃!食印度餐點可以唔試吓呢度嘅咖喱呀!推介果亞椰香咖喱大蝦🍤,咖喱質感都幾Creamy,而且辣度十足吃得過癮,配埋印度烤包食真係冇得頂!叫咗蒜蓉味,咖喱同蒜蓉兩個啊香竟然可以有一個平衡,yummmy!摩洛哥黑紐西蘭羊架配石榴汁,薯蓉及甘筍👉🏻勁fresh嘅蔬菜同埋香濃幼滑薯蓉,除咗有精緻嘅擺盤之外仲有四大隻羊架真係好抵食!羊肉少少羊羶味,完全係可以接受範圍,而且肉質keep到好嫩,絕對值得一試!

最近公司嚟咗一位外籍同事,佢好鍾意食印度菜,加上自己又比較少食,所以就約佢食晚飯,等佢帶我哋幾位同事食啲高質印度菜。餐廳位於寶勒巷盈豐商業大廈,內裏裝修非常華麗,燈光同擺設都盡顯心思,令整個用餐氛圍都相當唔錯,而座位方面餐廳提供室內同室外,餐牌食物種類超級多,每款都好吸引,而且待應亦非常熱情,為我哋詳細介紹菜式,服務非常之好。601🔸Samosa Chaat ($98) : 咖喱薯角配上三款唔同嘅秘製醬汁,味道酸酸甜甜非常醒胃。😋607🔸Old Delhi Chaat Platter ($128) : 擺盤非常之靚,而且仲可以一次過試晒新德里三款唔同嘅懷舊小食,每款小食都各有特色,口感同味道都非常有驚喜。544🔸 Chicken Lovers ($148) : 上枱時熱辣辣香噴噴,材料有牛油果、甜椒醬、蕃茄醬、雞肉等等,餅底夠脆之剩又足料,估唔到印度 Pizza 都幾好食。856🔸 Goan Prawn Curry ($158) : 俾佢個賣相呃咗,起初以為會非常辣,但入口反而唔辣之餘仲帶點甜味,而且果醬汁超級正,所以我哋唔浪費,另外仲叫咗兩款薄餅配個醬汁食。😋整體來講用餐體驗非常好,

整體來講用餐體驗非常好,無論係慶祝定係聚會,呢度真係一個唔錯嘅選擇。
CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine🍽️-▫️正宗印度餐廳▫️店面超大,可以揀室內室外-呢間印度餐廳係BOOKMARK咗好耐想試嘅餐廳😍咁啱同屋企人慶祝生日就可以一班人試多幾款菜式。不過咁啱撞正當日比人BOOK場,就安排坐室外位置,但係室外都好舒服,唔會太焗促,而且AREA好大,唔會同隔離枱好近好逼。-🔹Mediterranean Dips Platter $118有四種唔同嘅醬(中東茄子、鷹嘴豆、紅椒合桃、中東芝麻),再配埋TABBOULEH菜粒沙律,有三款唔同嘅薄餅去沾嚟食。薄餅焗到熱辣辣,加小小菜粒沙律再點醬係十分好食😋每款醬都好出色,個人最鍾意係鷹嘴豆同中東芝麻醬,非常香滑濃郁👍🏻而且佢加咗POMEGRANATE好清新,絕對係唔錯嘅開胃菜。啲醬多到要再嗌多個BREAD BASKET先點得曬🤭-🔹Punjabi Paneer Tikka $148原本睇MENU以為係芝士波波,點知上枱成舊炸豆腐咁,其實成舊都係芝士🤤點上薄荷醬就無咁膩。建議可以兩個人SHARE一舊,唔係好快就飽食唔落其他。-🔹Tandoori ChickenHalf ($
▫️正宗印度餐廳
▫️店面超大,可以揀室內室外

🔹Punjabi Paneer Tikka $148

🔹Tandoori Chicken
Half ($128) | Whole ($228)
叫咗半隻,唔夠食再叫咗一隻😂雞肉好嫩,配搭薄荷醬食就無咁膩,而且唔會煮得太乾身。不過就偏辣少少。

🔹Murgh Tikka Masala $138 (上)
🔹Butter Chicken $138 (下)
🔹Basmati Steamed Rice $48
呢兩款都好似,但係tikka masala係偏辣嘅咖喱;而butter chicken就偏甜同杰身啲,而且帶有香濃嘅蕃茄味🍅
額外再ORDER咗印度長米飯,不過個人就唔太喜愛,覺得好無飯嘅質感😂

🔹Garlic Naan / Butter Naan $38
🔹Sun-dried Tomato Naan $48
食印度嘢又點可以唔配NAAN,叫咗三款嚟試,Butter同Garlic都好香,蒜味都足夠。Sun-dried tomato就咸咸甜甜幾特別。配埋Butter chicken啲sauce一齊食,完全係絕配🤤
不過呢到就無Cheese Naan選擇。

🔹Murgh Saag $138
最後叫多咗個菠菜咖喱雞,估唔到有驚喜🤩上枱見到咁嘅顏色都好擔心係咩味,但係食落係超濃郁嘅菠菜味,而且好清新,反而中和反上面比較膩嘅感覺!再配幾粒POMEGRANATE又更清甜👍🏻

🔹Mango Lassi $68
食印度菜又點可以唔試呢杯飲品!呢杯超濃芒果味,而且算杰身,每一啖都係濃濃嘅芒果乳酪香~
飲完一杯都想接住再飲多杯🤣
整體來講,呢間餐廳真係十分推薦👍🏻🤩嘢食好食,員工態度又好,非常FUNNY。食到最尾都會問下我地整體如何,當然都係讚不絕口,而且每碟都清曬😂
近年印度餐廳在香港遍地開花,食咖喱變得更平常方便,適逢母親節,帶埋媽媽去尖沙咀寶勒巷,主打印度及地中海菜式嘅CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine 「朝聖」。店內環境華麗中滲透印度風情,除室內用餐區外,亦有戶外花園,地方寬敞;想飲返杯,更有調酒師即席調酒🍹最特別是餐廳中間設開放式玻璃廚房,讓食客參觀印度菜的製作過程,十分有趣!🔺菠菜葉豆蓉脆餅 $98前菜點了印度特色小食Chaat,餅面鋪滿乳酪、薄荷、羅望子醬,色彩繽紛,睇見就有食慾,果然餅底香脆又鬆化,酸甜開胃!🔺摩洛哥烤紐西蘭羊架 $168除了印度菜外,亦點了這款摩洛哥羊架!4 件羊架烤得香口,帶少許羊羶味,配上香滑薯蓉,蔬菜,是我最喜歡的一款!🔺招牌天多里乳酪香料烤雞 $128Tandoori 是印度名菜用了大量香料及乳酪醃製,雞肉微辣肉嫩,是必點菜式呢!印度人偏好食羊和雞,因為他們把牛和豬當作神靈崇拜!今次點的2 款羊咖喱,各有特色~🔺豆蔻香腰果奶油咖喱羊肉 $158腰果奶油咖喱很香椰奶味,順滑唔辣!🔺西印信德省慢煮羊肉咖喱 $158西印咖喱則香料味重,茴香,荳蔻味滲入經過慢煮嘅羊
近年印度餐廳在香港遍地開花,
食咖喱變得更平常方便,
適逢母親節,帶埋媽媽去尖沙咀寶勒巷,

店內環境華麗中滲透印度風情,
除室內用餐區外,亦有戶外花園,
地方寬敞;想飲返杯,更有調酒師即席調酒🍹

最特別是餐廳中間設開放式玻璃廚房,
讓食客參觀印度菜的製作過程,十分有趣!

🔺菠菜葉豆蓉脆餅 $98
前菜點了印度特色小食Chaat,餅面鋪滿乳酪、
薄荷、羅望子醬,色彩繽紛,睇見就有食慾,
果然餅底香脆又鬆化,酸甜開胃!

🔺摩洛哥烤紐西蘭羊架 $168
除了印度菜外,亦點了這款摩洛哥羊架!

4 件羊架烤得香口,帶少許羊羶味,
配上香滑薯蓉,蔬菜,是我最喜歡的一款!

🔺招牌天多里乳酪香料烤雞 $128
Tandoori 是印度名菜

用了大量香料及乳酪醃製,
雞肉微辣肉嫩,是必點菜式呢!

印度人偏好食羊和雞,
因為他們把牛和豬當作神靈崇拜!

今次點的2 款羊咖喱,各有特色~

🔺豆蔻香腰果奶油咖喱羊肉 $158
腰果奶油咖喱很香椰奶味,順滑唔辣!

🔺西印信德省慢煮羊肉咖喱 $158

西印咖喱則香料味重,茴香,荳蔻味
滲入經過慢煮嘅羊肉,香軟唔羶!

🔺蒜香烤餅 $38
🔺皇室烤餅 $48

咖喱跟烤餅一直都是絕配,
加入蒜蓉的蒜香烤餅,單獨食也不錯;
皇室烤餅加入罌粟籽及杏仁碎,
滿口果仁香味,增添口感!

皇室烤餅

🔺 Mango Lassi $68

🔺椰子雪糕 $58
甜品方面,椰子雪糕一杯有2 球,
椰味香濃,帶有一點椰絲,又香又滑!

皇室烤餅
  • 招牌天多里乳酪香料烤雞
2023-05-15 205 瀏覽
朋友好中意食印度野,我地呢幾個月食左好多間印度餐廳,so far呢間CP值最高!我都encore左第2次>< 唔好比佢個名嚇親,呢間餐廳價錢好親民,唔係好fine LOL 新德里懷舊三式拼盤$128 擺盤好靚好fancy,三款小食都有鷹咀豆/扁豆,入面有yoghurt。一個個波波形既叫sev puri,入面酸酸甜甜,好開胃!必嗌~ Chicken Tikka Angara $138Juicy入味,份量足夠 Butter chicken $138 with Sunhari Lachha Nann $48Butter chicken係我既最愛,次次都要嗌,呢間整得好好味,唔會太辣,加配既Nann好特別,第一次食,用番紅花、罌粟籽、杏仁去做,有d似椰絲包既口感。 Gosht Biryani $158羊肉biryani可以配yoghurt食,朋友勁中意,d羊肉都好tender,唔錯! 食左咁多野一人都唔使$170,好抵食!不過staff既態度一般。Encore: ✅✅✅✅❌

新德里懷舊三式拼盤$128

Chicken Tikka Angara $138

Juicy入味,份量足夠

Gosht Biryani $158

Encore: ✅✅✅✅❌
  • 乳酪番紅花薄荷羊肉香飯
  • 新德里懷舊三式小食拼盤
  • Sunhari Lachha Naan
2023-05-13 2104 瀏覽
事隔四年重臨這間印度餐廳,華麗裝修依舊,多年前的記憶湧現,自然想再點之前食過的菜式,果然水準保持得很好,喜歡印度菜的肯定也會喜歡✨✏️位置(8/10):位於寶勒巷商廈4樓,交通方便,去港鐵站口也只需幾分鐘✏️環境(9/10):裝修華麗優雅,座位相當寬敞,予人寧靜舒適之感。✏️服務(8/10):侍應相當友善,經常會詢問客人感受,菜單有中文版本,下單上菜都算快。✏️食物(8/10):正宗印度口味,比不少印度餐廳衛生,擺碟精美,讓人食慾大增。🌟菠菜葉豆蓉脆餅 - $98首先是前菜,脆餅很香脆,餅面有菠菜葉豆蓉混合薄荷、羅望子酸甜醬及乳酪,味道酸酸甜甜,開胃醒神,甚有印度特色😚🌟招牌天多里乳酪香料烤雞 - $128/半隻然後是印式烤雞,採用天多里乳酪及大量印度香料醃製,味道相當香濃獨特,口感較有質地,初嘗印度菜的可以一試的傳統口味😆🌟摩洛哥烤紐西蘭羊架 - $168主菜點了這款北非風情的烤羊架,同樣使用印度香料醃製,共有四片,沾上石榴汁味道比較清新,口感軟滑,配上香濃的薯蓉及彩虹甘筍,是比較飽肚的一道菜😍🌟西印信德省慢煮羊肉咖喱 - $158這款比較有印度特色的咖喱,顏色比較像東南亞風味,加入藏茴香籽

🌟菠菜葉豆蓉脆餅 - $98
招牌天多里乳酪香料烤雞

🌟招牌天多里乳酪香料烤雞 - $128/半隻

🌟摩洛哥烤紐西蘭羊架 - $168

🌟西印信德省慢煮羊肉咖喱 - $158
這款比較有印度特色的咖喱,顏色比較像東南亞風味,加入藏茴香籽、小荳蔻及香葉,香料味突出帶微辣,很適合搭配烤餅食。咖哩內的慢煮羊肉香滑入味,而且不算羶,值得一試😎

🌟豆蔻香腰果奶油咖喱羊肉 - $158
另一款咖哩選了完全不同的奶油口味,配上豆蔻及香腰果碎,奶香十足,香中帶甜,同樣放入香滑的羊肉,整體是完全另一種口味的咖哩😋
蒜香烤餅及皇室烤餅

🌟蒜香烤餅 - $38
蒜香味濃,口感厚實鬆軟,沾上咖哩食一流😃

🌟皇室烤餅 - $48
放入番紅花、罌粟籽及杏仁的特色烤餅,像台式抓抓餅但更有口感,同樣很適合配搭咖哩食🥰

🌟乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 - $158
餐廳的主打菜,用番紅花及薄荷等炒香幼長的印度米,再放入用香料醃製過的羊肉,份量足夠而且香氣撲鼻,羊肉很香濃及帶微辣,上枱時會同時上一碟乳酪及辣椒醬汁供客人調味,混入後會有更濃厚印度風味😁
印度開心果牛奶冰

🌟印度開心果牛奶冰 - $88
比較特別的印度甜品,其實是打溶的開心果混合牛奶再雪成圓柱型冰粒,甜中帶果香,很看個人口味的一款甜品😊

🌟椰子雪糕 - $58
椰香味香濃,而且帶椰絲,食得出是店家的自家製雪糕😉

🏠CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisin(尖沙咀)
📬地址:尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈4樓
2023-05-10
招牌天多里乳酪香料烤雞
蒜香烤餅及皇室烤餅
印度開心果牛奶冰
2023-04-29 227 瀏覽
🥰Grilled Lamb Lollipops $168羊架有4份,羶味不太重,煮得剛好還有鎖住肉汁,還有大量配菜和薯蓉,份量非常多,性價比超高😚Garlic Naan $38薄餅做的比較像麵包的質地,做得鬆化香濃,但這款不是鬆脆的那款😋Mango Lassi $68到印度餐廳都會有mango Lassi 芒果汁 mix 乳酪十分香甜清新😘豆蔻香腰果奶油咖哩羊肉 $158咖哩推薦點奶油咖哩,會比較適合香港人口味,入口香順幼滑,羊肉都軟嫩😉乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 $158印度米飯是比較長條乾身狀,所以可以配他們的醬汁一起吃Cappuccino個人十分推薦,食物的質素普遍都很出色,而價錢也非常親民⭐️⭐️⭐️店內有位超級親切的帥bartender🫣 希望你們去的時候也能看到他😍人均: $101-200推薦: Grilled Lamb LollipopsMango Lassi豆蔻香腰果奶油咖哩羊肉
🥰Grilled Lamb Lollipops $168

😚Garlic Naan $38

😋Mango Lassi $68

😘豆蔻香腰果奶油咖哩羊肉 $158

😉乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 $158
印度米飯是比較長條乾身狀,所以可以配他們的醬汁一起吃

Cappuccino

個人十分推薦,食物的質素普遍都很出色,而價錢也非常親民

人均: $101-200
推薦: Grilled Lamb Lollipops
Garlic Naan
coconut ice cream
coconut ice cream
2023-04-15 187 瀏覽
今次同街坊朋友,趁仔女返學,去左尖沙咀「Carat Fine Indian Cuisine」lunch,餐廳環境優美,除了室內,室外仲有露台可用餐,兼且可打卡,但因落雨便坐室內,我地叫了幾款美食及飲品,享受我地的 metime。肉荳蔻香料胡椒烤紐西蘭羊扒多種香料醃製,羊扒濃濃嘅香料同焦香味,咬落鬆化嫩滑。印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳咖哩汁有椰香味算辣,龍脷魚柳好滑,配埋原味烤餅,好香口好惹味。地中海式香草燒雞配薯條半分烤雞都幾大隻,皮香肉嫩,可點茄汁、咖哩汁及乳酪醬,底部有大量薯條,香烤蔬菜,非常豐富。尼斯沙律內有銀鱈魚、吞拿魚、牛油果等,D魚碎上鹹鹹地,沙律菜同大量蔬菜好新鮮,食完好開胃。另外叫左兩杯特色飲品,Sweet 16及Bollywood After Party, 幾特別,幾好飲。

肉荳蔻香料胡椒烤紐西蘭羊扒
多種香料醃製,羊扒濃濃嘅香料同焦香味,咬落鬆化嫩滑。

印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳

地中海式香草燒雞配薯條

尼斯沙律

2023-03-27
午餐
2023-04-02 1620 瀏覽
位於尖沙咀寶勒巷的「CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine」,係一間裝修精緻的印度地中海餐廳🍴另外設有戶外用餐空間,悠閑自在,打卡一流French Style Tomato Soup法式蕃茄濃湯質感濃厚,酸酸甜甜,清新開胃。搭配香脆可口的法式蒜蓉包,風味絕佳Palak Paneer茅屋芝士口感軟滑,芝味香濃,同菠菜蓉咖喱味道好夾Sindhi Gosht西印信德省慢煮羊肉咖喱,醬汁當中加入了藏茴香籽、香葉及小荳蔻,味道獨特。慢煮羊肉入口嫩滑,肉質鬆軟,充滿羊肉香,同時沾滿啖啖咖喱汁Plain Naan印度原味烤餅Naan即叫即烤,熱辣辣。又薄又大塊,底部香脆,整體口感鬆軟可口,帶麵粉香,配咖喱食一流Garlic Naan蒜香烤餅比原味更添一份蒜香Cappuccino泡沫咖啡濃厚醇香,奶泡輕盈細密,意想不到的高質素Mango Lassi印度芒果奶昔入口順滑,加入咗真芒果肉,充滿果香,甜而不膩,好好飲

French Style Tomato Soup

Palak Paneer

茅屋芝士口感軟滑,芝味香濃,同菠菜蓉咖喱味道好夾

Sindhi Gosht

Plain Naan

Garlic Naan

蒜香烤餅比原味更添一份蒜香

Cappuccino

泡沫咖啡濃厚醇香,奶泡輕盈細密,意想不到的高質素

2023-04-02 209 瀏覽
本身未聽過這一間餐廳,幸好kkday有做優惠,二百元左右就可以享用一個三小時的自助午餐。餐廳應該是走高級路線,內里裝修高尚鮮明,用了大量的金色和紅色,有幾台望著室外花園的卡座,整體舒服。食物選擇很多,也是較多高蛋白質的食物。香濃口味, 芒果奶酪超級濃厚,一定要點的飲品。食物每一樣少少點試,因為很多菜式都是第一次見。餐廳廚師會在花園內即場煮一,兩樣菜式,也會細心講解材料和吃法,亦會簡單說菜式的歷史,會再去,雖然自己已經去了兩次❤️💯👏

用餐優惠
現金券
  • Mango Lassi
  • 皇室烤餅
Carat走酒吧餐廳路線,除咗印度菜仲有意大利pizza、Burger、意大利粉或飯、下酒小食、各種酒類、非酒精飲品,迎合唔同口味嘅客人。座位亦有室外座,好relax~餐牌同落單程式都有中文翻譯,唔駛怕唔識睇印度菜式名啦。先叫兩客忌廉湯,【忌廉磨菇黑松露湯】成個湯都係蘑菇蓉,黑松露味濃厚。【忌廉雞湯】雞肉都幾多。兩個湯都好creamy又熱辣辣,暖胃一流。每碗湯仲跟兩塊蒜蓉包添。【招牌天多里乳酪香料烤雞】 雞肉大件,烤得好香但有點乾身,食落辣得嚟惹味。【煙三文魚意大利薄餅】鋪滿晒焗芝士,配料除咗煙三文魚仲有香草同酸豆。餅底薄脆,香濃芝士配煙三文魚嘅咸香,都幾夾。【果亞椰香咖喱大蝦】一碗滿滿咖喱汁,淡淡椰香嘅香甜,大蝦好鮮爽,加錢可以配印度薄餅。不過我哋怕食唔晒無叫,就將跟湯嘅蒜茸包蘸咖喱汁食,一樣咁正~【自家製檳榔葉雪糕】第一次食到檳榔葉嘅味道,味道好獨特,清新又怡人,係可以解膩嘅甜品,值得一試!【Masala香料奶茶】最後就嘆返杯奶茶,落咗印度香料嘅奶茶,味道十分清香,食完濃濃味道嘅印度菜飲就啱晒~

餐牌同落單程式都有中文翻譯,唔駛怕唔識睇印度菜式名啦。

CARAT雖然並非地舖但同樣廣為人知,於網上搜尋往往是尖沙咀數一數二的熱門印度餐廳。尖沙咀一帶其實不乏印度餐廳,單是重慶大廈已經有不少選擇,雖然論正宗及味道絕非首屈一指,然而比較之下CARAT環境似乎更加整潔舒適,相信亦是其受歡迎的原因之一。新德里懷舊三式拼盤 ($128) 分別為乳酪扁豆蓉脆餅(papri chaat)、脆炸小扁豆餅(dahi Bhalla)及印度特色鷹嘴豆空心脆(sev puri),三款當中個人最喜歡乳酪扁豆蓉脆餅,乳酪香甜更有如希臘乳酪一樣濃稠,再加上自家製羅望子酸辣醬及薄荷醬層次豐富,可惜三款餅皮均不夠香脆。經典天多里三式 ($158) 原以為分別會有三款食物,事實上是以烤雞肉及免治羊肉捲著自家製芝士球,鹹香濃郁並帶微辣相當惹味,唧上檸檬汁更加清爽,不過口感比較粗糙。克什米爾香辣芝士釀薯仔 ($128) 薯仔粉糯綿密,辣度輕微。馳名牛油番茄咖喱雞 ($138) 無骨雞肉肉質嫩滑,牛油及忌廉奶香醇厚,但加上番茄微酸與咖喱微辣卻毫不覺膩,可惜雞件份量較少。蒜香烤餅 ($38) (Naan)質感比較鬆軟,蒜油香氣濃烈,即使不蘸咖喱單獨品嘗依然可口。乳酪番紅花薄荷羊肉香

新德里懷舊三式拼盤

經典天多里三式

克什米爾香辣芝士釀薯仔

馳名牛油番茄咖喱雞

蒜香烤餅

乳酪番紅花薄荷羊肉香飯
乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 ($158) 份量十足,羊肉與飯的比例近乎一比一,不過肉質比較粗糙,香飯粒粒分明惟整體調味偏淡,適合配以咖喱一同品嘗。

Mango Lassi
Mango Lassi ($68) 向來少有失準,芒果與乳酪酸甜平衡,濃稠卻不失清爽。
克什米爾香辣芝士釀薯仔
馳名牛油番茄咖喱雞
2023-02-27 156 瀏覽
印度特色餐廳🥰餐廳位處尖沙嘴鬧市,用餐位置寬敞,裝修極具格調,與酒吧風格融合,戶外空間更擺放了好多綠色植物裝飾,環境優雅🪴🌿✨西印信德省慢煮羊肉咖喱~呢度傳統印度香料,藏茴香籽、小荳蔻、香葉等,令羊肉食起嚟一啲都唔腥,入口又軟又滑,咖喱香味突出👍🏻蒔蘿小荳蔻香料燒三文魚柳~香料令魚肉燒得一啲都唔腥,肉質香嫩,咬落仲有啲汁添!印度蝦仁香飯~飯粒用上絲苗米,粒粒分明,同咖喱汁係絕配,入口香濃,兩者不能缺少!服務非常好,仲好過上次去rosewood印度餐廳,呢度嘅廚師會出嚟同客人傾偈🥰好warm,野食高質,用餐氣氛一流👍🏻
印度特色餐廳🥰

✨西印信德省慢煮羊肉咖喱

蒔蘿小荳蔻香料燒三文魚柳
~香料令魚肉燒得一啲都唔腥,肉質香嫩,咬落仲有啲汁添!

印度蝦仁香飯

-今天來到尖沙咀一間主打印度x地中海Fine Dining餐廳🍴室內室外佔地有2000呎 地方寬敞🪑可以望到bartender 既調酒英姿🍾仲有Open Kitchen 可以睇👨🏻‍🍳廚師飛薄餅🫓❇️Dahi Bhalla Chaat祕製扁豆球伴脆脆 $98一個大型既pani puri 加一個正常size既pani puri 勁cute🤣中間加入左大量乳酪🥛仲有印度傳統dressing薄荷、羅望子酸甜醬 表面仲加左麵碎、石榴、鷹嘴豆等材料食落香脆 酸酸甜甜又有少少辣 都幾開胃😝❇️CARAT Tandoori Chicken 招牌天多里乳酪香料烤雞 半份 $128招牌菜之一🙌🏻亦系大家最為認識既印度菜必點食物用乳酪香料 泥窯烤爐烤製而成既雞肉呈紅色🐔👍🏻雞肉肉質香嫩 帶微微焦香 配埋自家製薄荷醬一齊食更惹味❇️Sindhi Gosht 西印信徳省慢煮羊肉咖喱 $158食印度菜其中一個重要環節 就系咖哩啦!用上各式香料製成咖喱⋯慢煮羊肉唔會羶👍🏻份量岩岩好兩個人食 咖哩濃而不辣 除左配飯 配烤餅都系MUST🤪❇️Garlic Naan蒜香烤餅 $38我地叫左兩款唔同naan 每款都系即叫即製😍可

室內室外佔地有2000呎 地方寬敞🪑
可以望到bartender 既調酒英姿🍾
仲有Open Kitchen 可以睇👨🏻‍🍳廚師飛薄餅🫓

中間加入左大量乳酪🥛仲有印度傳統dressing
薄荷、羅望子酸甜醬 表面仲加左麵碎、石榴、鷹嘴豆等材料
食落香脆 酸酸甜甜又有少少辣 都幾開胃😝

招牌菜之一🙌🏻亦系大家最為認識既印度菜必點食物
用乳酪香料 泥窯烤爐烤製而成既雞肉呈紅色🐔
👍🏻雞肉肉質香嫩 帶微微焦香 配埋自家製薄荷醬一齊食更惹味

食印度菜其中一個重要環節 就系咖哩啦!
用上各式香料製成咖喱⋯慢煮羊肉唔會羶👍🏻份量岩岩好兩個人食
咖哩濃而不辣 除左配飯 配烤餅都系MUST🤪

❇️Garlic Naan蒜香烤餅 $38
我地叫左兩款唔同naan 每款都系即叫即製
😍可以見到師傅系廚房裏面飛餅
烤餅外脆內軟配埋香蒜 再混合咖喱一齊食 惹味🥰

❇️Sunhari Lachha Naan 皇室烤餅 $48
呢款naan 加入左番紅花、翠粟籽同杏仁去調味
令口感上層次更豐富 比上一款更為煙韌😎

❇️Mango Lassi $68
飲品方面 店員大推呢款芒果乳酪🥭
采用新鮮芒果及自家製乳酪 😳口感偏傑身 真材實料 芒果味香甜

❇️ Homemade Rasmalai秘製印度甜奶球($88)
聽店員介紹系用左牛奶、麵粉、Cottage cheese等搓成
仲有煉奶同椰絲增味 🤔食落似系濕潤又有咬口既煉奶麵包
對我嚟講就真係太甜⋯🤭

• Sunhari Lachha Naan
  • CARAT TANDOORI CHICKEN
2023-02-06 159 瀏覽
Food was good, but in an honest note, the flow of food coming on the table was too fast, so hot food tends to become cold quite fast in this current weather. Definitely, worth going again and try some other food items though
  • King Prawn Linguini