2021-05-30 808 瀏覽
wow今餐係一餐唔錯嘅晚餐👍🏻味道方面適中~我覺得個老闆好親切😆😆😆😆而且cafe燈光氣氛充滿住神祕感~里間cafe 位於長沙灣 又方便就腳 食物方面嘅話又唔算貴😙😙😙
wow
今餐係一餐唔錯嘅晚餐👍🏻
味道方面適中~

我覺得個老闆好親切😆😆😆😆
而且cafe燈光氣氛充滿住神祕感~

里間cafe 位於長沙灣 又方便就腳
食物方面嘅話又唔算貴😙😙😙

2021-05-29
20 分鐘 (堂食)
2020-01-05 2716 瀏覽
星期日下午在長沙灣搵地方食晏,行到青山道,被一個餐廳招牌吸引住(CASTLE 3 RESTURANT)用街道名命名覺得好有型,見裡面佈置簡約舒適,一於試吓。點咗黑松露雜菌意大利粉,松露味道突出,牛肝菌牛肉飯亦有驚喜,Margherita Pizza水牛芝士用料足,蟹肉南瓜忌廉湯香味濃郁,焦糖松露燉蛋,味道溫和不膩,全部皆有水準之作,午餐咁好味價錢又合理,非常滿意。透過食味感受到店家的誠意,在同區實在少見,一定會再次光顧。
2019-08-18 1941 瀏覽
::18 August, 2019(Sunday, PH)喺長沙灣呢邊,就廢事去其他地方,直接覓食。之前一直收藏咗呢間餐廳,就諗都廢事諗直接去!///好少有地,呢間餐廳唔洗等位,入面有幾張吉枱,所以一入去就坐低叫野食。侍應幾好人,有求必應而且手腳幾快。雖然成間店得一個侍應,但都夠應付食客。///我叫咗個黑松露野菌溫泉蛋意份(因為今朝食咗蛋,所以叫佢走蛋),野菌切粒、賣相靚,食落充滿黑松露味,而且意份煙韌,食得出唔係cheap cheap意份。portion岩岩好,唔會太少太多。///2個人食咗$158(兩個意份,兩杯野飲),整體質素唔錯,而且環境chill,冇限用餐時間,性價比高。只係唔近地鐵站,要行一陣先到(但都易搵),經過會再幫襯
::18 August, 2019(Sunday, PH)
///
黑松露野菌意份(走溫泉蛋)

2019-08-18
黑松露野菌意份(走溫泉蛋)
2019-07-12 1206 瀏覽
去明愛醫院覆診,一朝無食飽,等下等下,差不多兩點半正式完成。由於好肚餓關係,我係附近搵食朋友介紹之下,來到castle !兩點開始有下午茶,價錢唔係特別平,下午茶要四十幾一位,感覺飾貴。朋友推薦之下,我還是乖乖去食西餐。下午茶有七八款選擇,我選擇水牛芝士薄餅,餅皮薄薄地,容易分開一舊舊,手竹芝士幾風滿一拎上手,芝士可以拉到一把15cm間尺咁長!坦白講,仲可以拉多幾厘米,不過我無咁做粗幼薯條,凍左都好好食!推薦大家要食!唔使加一,但中午價錢有點昂貴
由於好肚餓關係,我係附近搵食
朋友介紹之下,來到castle !
下午茶有七八款選擇,我選擇水牛芝士薄餅,
水牛芝士薄餅
餅皮薄薄地,容易分開一舊舊,手竹芝士幾風滿
薯條
粗幼薯條,凍左都好好食!推薦大家要食!
唔使加一,但中午價錢有點昂貴
2019-07-12
薯條
2019-06-13 905 瀏覽
今天休假,很久沒享受過的遊閒日子。有一店被同行友人推薦,可以來一個午餐了。位處長沙灣荔枝角中間,說實話沒有地圖指引,我鐵定來不了。十一點半多到場,就只我一人。午餐牌供應幾款,沙律意粉海鮮牛扒,定價相宜。要平的,附近選擇也多。餐湯先上。蕃茄忌廉湯。新鮮茄,洋蔥,羅馬茄混合而成,對我來說有點太酸,卻頗合適夏天開胃,假如放少許羅勒,味道更好。佐餐的小圓包。內有黑水欖,溫暖軟熟。主菜點的是牛肉漢堡。今天想食牛,餐牌還有牛腹排,軟淋頗有肉味,可惜今天無胃口於此。漢堡也都交足貨。牛肉是全熟肉餅,肉餡有洋蔥,調味足,帶肉味。沙律菜蕃茄,芝士,丘比沙律汁,味道也很對辦。漢堡包香脆鬆軟,拌碟調味黑醋沙律,現炸的鐵板薯條大份。點了一杯HOUSE WINE ,白酒有兩款,法國的Chardonnay,澳洲的Sauvignon,今天不品酒,杯裝house wine 也不期望驚喜。35元一大杯,溫度有點太冰,輕身,乾,西柚味也交足貨,算是物有所值啦。甜點是提拉米蘇。於我而言,稍見失色。咖啡味不出色,也許是冷藏貨,芝士味淡,亦見粗糙,用的是海棉蛋糕而非手指餅,本來無所謂,可惜蛋糕體太乾太鬆散。然而,只加二十元,沒有

佐餐的小圓包。內有黑水欖,溫暖軟熟。

甜點是提拉米蘇。於我而言,稍見失色。咖啡味不出色,也許是冷藏貨,芝士味淡,亦見粗糙,用的是海棉蛋糕而非手指餅,本來無所謂,可惜蛋糕體太乾太鬆散。然而,只加二十元,沒有驚喜也沒有失望,店家也沒賺太多,也不抱歉了。
整體而言,水準之上,店員用心,每條小問題,也能清楚回答,湯是什麼湯?酒從那裡來?很簡單卻早已被忽略的細節,在這裡看得見。離開時未到一點,陸續有客,識貨之人,果然不少
2019-06-06 731 瀏覽
接老婆收工,剛好經過呢間餐廳。老婆話食過午餐,質素不錯,一於試埋晚餐,睇下有冇驚喜。餐湯- 南瓜🎃忌廉湯- 好夠熱好有南瓜味,不會太creamy ,不會滯, 剛剛好👍🏻頭盤 - 泰式🐷頸肉沙律- 豬頸肉夠香、入味, 正主菜 - 扒美國牛柳🐮- 好林同juicy ,好高質素,有Heart 之作👊🏻主菜 - 智利深海比目魚🐟拼大🦐- 魚好滑,配菜好有心機整,唔求其! 食材新鮮好重要!甜品- 焦糖燉蛋🍮- 好味,甜味適中,焦糖香脆。好滿足呀⋯⋯ (老婆話要減肥,但忍唔住食哂😅)服務- 熱情主動,員工勤快。 不用多說,下次要返食。

餐湯- 南瓜🎃忌廉湯

頭盤 - 泰式🐷頸肉沙律
- 豬頸肉夠香、入味, 正

主菜 - 扒美國牛柳🐮
- 好林同juicy ,好高質素,有Heart 之作👊🏻

主菜 - 智利深海比目魚🐟拼大🦐
- 魚好滑,配菜好有心機整,唔求其! 食材新鮮好重要!

甜品- 焦糖燉蛋🍮

- 熱情主動,員工勤快。

不用多說,下次要返食。

2019-06-06
5 分鐘 (堂食)
  • 泰式🐷頸肉沙侓
  • 智利比目魚拼大蝦
  • 焦糖燉蛋
2019-05-19 341 瀏覽
今晚喺昌華街呢一間西餐廳食咗個晚餐真係幾唔錯。 呢一帶係舊區都有好多餐廳仔,中式茶樓,茶餐廳,火鍋店,中式點心店,小食店等,一般都經濟抵食。 真係估唔到今晚呢間除左抵食,最重要仲係好味道,有氣氛,服務好!真係樣樣都好有水準!好享受! 我點咗個晚餐套餐:龍蝦尾,龍蝦汁意大利粉198元個餐上檯十足高級餐廳咁又香又好睇!龍蝦肉仲好爽口添!啲意粉好有口感,啲汁唔多唔少好鮮香!由餐包,主菜到餐飲都係咁用心製作!實在回味!
今晚喺昌華街呢一間西餐廳食咗個晚餐真係幾唔錯。
我點咗個晚餐套餐:
龍蝦尾,龍蝦汁意大利粉
198元
個餐上檯十足高級餐廳咁又香又好睇!

2019-05-09
2019-05-17 190 瀏覽
早排去長沙灣買完野,行下行下見到呢間餐廳,入去食埋飯先走頭盤有個餐前麵包同蕃茄湯:個湯好濃厚嘅蕃茄味,應該係用新鮮蕃茄攪拌成湯,食到啲蕃茄肉。感覺清新好又健康海蝦牛油果芒果沙律:芒果好甜,配淡淡嘅牛油果,好夾,又能帶出牛油果嘅香味。蝦都幾彈牙。沙律汁酸酸地,好開胃燴和牛面頰:好有驚喜喎!好厚嘅面頰。肉質唔韌得黎有啲口感,又幾香牛肉味。底下有層薯蓉,好細滑,配埋個牛食好正。最欣賞佢上面有啲沙律菜,食下肉又食下菜,唔會膩南瓜蟹肉露荀意大利飯:南瓜嘅清甜帶出蟹肉嘅鮮甜。加埋有啲磨菇粒,好爽口,令到個飯嘅口感豐富。同埋...個汁好好味呀!店員好有禮,招呼好好。我地食完仲好蝦碌咁漏左件褸喺餐廳...要返轉頭攞添🤣
早排去長沙灣買完野,行下行下見到呢間餐廳,入去食埋飯先走

• 燴和牛面頰
2019-05-11 1399 瀏覽
下着毛毛雨的傍晚,與男友走在長沙灣靜靜的昌華街上,發現這個舊區除了舊樓和工業大厦,也多了一些新樓宇落成,隨着環境的發展和需求,這一帶多了一些不同風格的食店。 今晚遇上的是一間小餐廳,向內望衹屬一般的西餐廳,看看門前的Menu,圖片推介,價格一般,不貴!由於時間尚早六時未夠,還未開始營業,我倆再在附近雨中漫步,也未有遇上感到合心意的餐廳。 片刻再回來,出現眼前的竟是 截然不同的氣氛了,微暗燈光每張枱上放有 一盞 小電蠟燭和光亮的餐具,充滿浪漫氣氛! 很有feel呢~內進得到職員 殷勤招呼~再看Menu很多選擇,意粉,豬,牛羊扒類,魚,Pizza,甜品,沙律和美式小食,各款餐飲……等等。很多元化!還有美食到會,私人派對包場等服務! 我們在Dinner Set Menu上選了兩份套餐和一客小食~送上 溫暖的小餐包非常香軟~是日餐湯;什菜湯底味濃郁,鮮甜!小食;松露塩薯條 $ 68 熱呼呼,外脆內鬆軟松露香氣樸鼻!非常可口!頭盤;煙三文魚蔬菜沙律三文魚柔軟好滋味,沙律菜非常新鮮,油醋醬汁很勻均的沾上蔬菜上,非常清新!黑松露野菌意大利飯 $128溫度十足的出埸,賣相怡人!松露飄香,飯粒軟

內進得到職員 殷勤招呼~

還有美食到會,私人派對包場等服務!

送上 溫暖的小餐包非常香軟~

是日餐湯;
什菜湯底味濃郁,鮮甜!

小食;
松露塩薯條 $ 68
熱呼呼,外脆內鬆軟松露香氣樸鼻!非常可口!

頭盤;
煙三文魚蔬菜沙律

黑松露野菌意大利飯 $128
溫度十足的出埸,賣相怡人!
松露飄香,飯粒軟中帶點微硬很有意大利飯的特色,滑滑香濃醬汁整個飯非常滋味啊……

龍蝦尾,龍蝦汁扁意粉$ 198
接着更驚喜~
先是樸鼻而來的龍蝦香氣,繼而呈現眼前的層次擺設,有份量的龍蝦肉將底層的扁意粉裝飾得很美,見了令我食指大動!
蝦的鮮甜爽口,沾滿蝦汁的'意粉煙韌彈牙,味道鮮美!非常惹味!

喝一口香濃㗎啡,回味一下這頓滋味,無比的幸福感!
這間在橫街不起眼的小餐廳,竟吃出可媲美五星級餐廳的水準!
環境,服務,味道,我喜歡!
性價比什高!
2019-05-08
  • 黑松露野菌意大利飯,龍蝦尾龍蝦汁扁意粉,黑松露薯條
2019-05-10 812 瀏覽
從未想過在長沙灣區有一間環境這麼寧靜舒服, 裝飾優雅的餐廳 ; 食物水準更是出乎意料之外的好,簡直是色香味俱全,加上侍應親切殷勤的服務, 令我們享受了一頓悠然舒暢的晚餐!Set dinner選擇豐富 , 價錢合理。Soup of the day 是蕃茄濃湯 ~ 啖啖番茄蓉 口感豐富, 番茄的獨特酸味令人胃口大增,配上鬆軟麵包, 滋味滿分!精選頭盤是"雞肉沙律" ~ 沙律新鮮味美, 難得的是雞肉肉腍入味不鞋口,令人難以抗拒!Main dishes閨蜜揀了"燒紐西蘭羊架伴迷迭香燒汁" $258 ~ 皮香肉嫩, 風味濃厚,再沾上惹味燒汁,口感豐富, 惹味非常 ! 牛肉控的我當然揀"扒美國牛柳配燒新薯什菜" $308 ~ 單看賣相已經令人垂涎欲滴,肉香四溢的牛柳,牛柳軟腍又不失煙韌,用心之作!有美食當然少不了美酒,白酒一杯份量也不少, 在昏暗的燈光下把酒談心 ,氣氛一流!值得一讚的是這裡親切友善的服務, 令人感到賓至如歸,超滿足的一晚,一定會再來!

Set dinner選擇豐富 , 價錢合理。

雞肉沙律

燒紐西蘭羊架配迷迭香燒汁

扒美國牛柳配燒新薯雜菜

2019-05-08
雞肉沙律
燒紐西蘭羊架配迷迭香燒汁
扒美國牛柳配燒新薯雜菜
2019-04-25 656 瀏覽
長沙灣現時有一些新落成的樓宇,也有唐樓及屋邨。這區有地鐵站的關係是有一定的發展潛力。 這天在附近看完樓盤, 對這區又不是太熟悉,就上網找一家靠譜的餐廳吧!見Castle 3 開張了不久,而評語是很不錯的。在門外看到餐牌價錢不算貴,就內進一試吧!餐廳內的裝修是頗有情調及舒適的,侍應也非常有禮及體貼 。餐牌內的晚餐有牛扒、羊扒和海鮮等,可以說是選擇豐富而價錢合理。 餐前附送的兩個餐包,外脆內香軟。French Fries with Truffle Salt松露鹽薯條 $68 是我至愛的那種熱辣辣、薯肉豐滿、薯味香濃、外脆內軟及帶薯皮的薯條。 那松露鹽散佈在薯條上,蘸點茄汁吃,試問誰人能抗拒呢?Prawns Avocado, Mango Salad海蝦,牛油梨,芒果沙律 $88 賣相相當吸引,材料很新鮮, 海蝦爽甜,芒果肉香甜,味道很清新。Carbonara with Solf-Boiled Egg溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $108 把蕩漾的溫泉蛋和卡邦尼意粉混和一起,令整碟意粉更香滑又帶芝香與蛋香。Grilled Salmon Steak, Herbs,Tomato Risotto 扒三文

餐前附送的兩個餐包,外脆內香軟。

松露鹽薯條 $68

Prawns Avocado, Mango Salad
海蝦,牛油梨,芒果沙律 $88

溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $108

扒三文魚,香草,蕃茄意大利飯 $138
三文魚扒外皮煎至香脆,魚扒肉質夠滑, 意大利飯夠正宗,非常美味。

Mojito (Lime) $50

成份有青檸和薄荷葉及梳打。

這頓晚餐以450元的價錢,感覺物有所值。

原來這裡的廚師都是出身自五星级酒店的, 怪不得不論出品的賣相、食材的質量及烹調功夫都相當有水準。

• 松露鹽薯條
  • 扒三文魚
  • 香草
  • 蕃茄意大利飯
  • 溫泉蛋卡邦尼扁意粉
2019-04-18 179 瀏覽
有朋友話做運動前要食飯,如果唔喺無力(🧐🤷🏻‍♂️❓)朋友相約在長沙灣,之前也試過這間的brunch ,今次試下dinner先🍽。和上午的氣氛不同,晚上柔和燈光加懷舊🎼音樂,令人心情放鬆。朋友已order 食物👏👍🏻,正好是開心share 的菜式,西班牙海鮮飯+脆脆豬手(多人食感覺無咁肥仔😏)還有凱薩沙律+蕃茄水牛芝士沙律。先講下嗰飯,煮好的完個小平底鑊上枱,有兩只大蝦已在呼叫我們,還有數不清的蜆,又有青口、帶子魚柳等等,買相不錯。食落去,海鮮味澎湃,又有西班牙辣肉腸的微辛,加了少少檸檬汁,令整體清新咗,如果嗰飯可以乾身多少少就仲正;接著來的豬手,香脆可口,肥瘦又均勻,味道剛好(朋友話可以咸多少少),點埋芥末醬,正。兩個沙律都是正路的,新鮮又清新。運動人先走,餘下我們再點🍺🍺吹下水輕鬆下,看見鄰枱客人點的pizza🍕香氣四溢😻不過肚子已無空間😅又有藉口再來一次😏😏😏
和上午的氣氛不同,晚上柔和燈光加懷舊🎼音樂,令人心情放鬆。
兩個沙律都是正路的,新鮮又清新。
西班牙海鮮飯
香脆豬手
2019-04-11
西班牙海鮮飯
香脆豬手
  • Paella😋
2019-04-11 181 瀏覽
平日經過長沙灣都留意到這間很有格調的西餐廳,名叫<Castle 3 Restaurant>,碰巧今天提早放工,便決定和朋友試一試。室內環境很有氣氛,絕對適合情侶談情食物方面,我們先叫了芝士薯條 (58)🍟,主菜則點了香煎帶子黑松露意大利飯套餐(188)及扒大蝦羅馬蕃茄扁意粉套餐(198),另外加了$35的monthly wine。套餐包了一個精選頭盤,餐湯及餐飲。是日餐湯是蘑菇湯,味道帶有濃厚蘑菇味,值得一讚!而主菜的香煎帶子吃得出鮮味,意大利飯配上黑松露是很好的配搭。另外蕃茄扁意粉的汁料很開胃,蝦肉爽口彈牙。最令我們意外的是這兩碟主菜落足料!每碟也很豐盛,我們吃完都是很滿足的捧著肚子!而monthly wine我們選擇了紅酒,連我這個不太會喝酒的都覺得很易入口!不得不提是這裏的staff很友善禮貌,感覺到他們真的用心經營和招待每位客人。總括來說,很驚喜長沙灣隱藏了這間性價比高的西餐廳,會推薦其他朋友來試一試

2019-04-10
  • 蕃茄扁意粉
  • 帶子黑松露意大利飯
真正既一間小店,只有廿拎個位,一waiter,一水吧,一、兩廚師(估),舒舒服服又精緻,裝修都好唔錯,相當不錯既氣氛餐牌就相應有限制,只得一版十個選擇先上餐湯,應該係南瓜薯仔湯,一上枱贏左,賣相加個湯碗,極盡心思好想讚,湯味道就正常之後上扒美國牛腹肉拼帶子伴薯菜,賣相完全無得輸,五成熟既牛腹肉火喉幾好,外皮脆香,肉質幾嫩,係類似牛柳既口感牛味不錯,燒汁黑椒較多但味道都ok雜菜正常,而必須一提既係帶子,煎得半熟,質地入口一流相當好味唯一挑剔係份量較少另一款叫左溫泉蛋卡邦尼意粉,仍然係賣相100分,值得一讚溫泉蛋比較熟,令蛋汁無得點撈落去個意粉度,但蛋汁係卡邦尼都算好重要下,我會揀生啲既食落個卡邦尼絶對係好味,汁掛係意粉上好足夠要提既係其實佢都唔係意粉而係扁意粉,我覺得又唔應該寫意粉既,但都唔影響佢既美味!意粉硬度比al dente腍少少而較港式西餐硬一啲,唔慣既要留意夾埋一齊最驚喜係佢比相像中西餐,而又賣相同氣氛做足味道都相當唔錯,係價錢同份量會有啲唔抵,當支持下小店都要啦#黑松露pizza香到全場聞到#晚市好似有好多酒既選擇
餐牌就相應有限制,只得一版十個選擇

好想讚,湯味道就正常
牛味不錯,燒汁黑椒較多但味道都ok
雜菜正常,而必須一提既係帶子,煎得半熟,質地入口一流
相當好味
唯一挑剔係份量較少

是日餐湯

扒牛腹肉併帶子,伴新薯,雜菜,燒汁

牛腹肉(medium)

煎帶子

另一款叫左溫泉蛋卡邦尼意粉,仍然係賣相100分,值得一讚
食落個卡邦尼絶對係好味,汁掛係意粉上好足夠

溫泉蛋卡邦尼意粉

溫泉蛋

卡邦尼意粉

夾埋一齊最驚喜係佢比相像中西餐,而又賣相同氣氛做足
味道都相當唔錯,係價錢同份量會有啲唔抵,當支持下小店都要啦

#黑松露pizza香到全場聞到
#晚市好似有好多酒既選擇
是日餐湯
扒牛腹肉併帶子,伴新薯,雜菜,燒汁
牛腹肉(medium)
煎帶子
溫泉蛋卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2019-04-03 548 瀏覽
餐包暖烘烘,塗上牛油,這溫度正能溶化牛油,令包入面軟綿綿,外面脆脆,牛油又有咸香。餐湯是濃郁的菇菌湯,口腔嚼到每顆的細膩。前菜是芒果柚子蝦沙律,菜十分爽脆又新鮮,加了檸汁,份外清新。燒紐西蘭羊架伴迷迭香燒汁258要了五成熟,一切下肉汁四濺,粉紅肉嫩,顏色鮮豔,加了爆汁的蕃茄,彈得我一身是,吃是一定要留神呀,燒矮瓜青瓜烤薯仔等配菜,用黑椒調味,另外沾了薄荷醬亦ok特別清涼。跟餐凍奶茶超大一杯,而且冰感足,下冰塊不算多,奶味香,茶味夠,剛剛好,很化算。黑松露野菌薄餅148 餅干脆脆餅底,是thin and crispy的厚度,材料豐富滿滿的菇菌,配上黑松露真是香噴噴,味道芬芳,整個薄餅洋溢著獨有素菜的爽口美味,另外菇粒切得比一般要大粒,很有份量,好有咬口,加入能拉芝的芝士和沙律醬沙律菜等取得平衡,相當惹味有驚喜,是我吃過餅干底黑松露野菌薄餅中數一數二的出色。Young coconut water with lime45無怪味的椰青水,青檸味道繼而滲出,解渴天然又冰凍。食後感:環境寧靜,氣氛要好,英文老歌柔和,食物上上,招呼周到,一定會再來。

餐湯是濃郁的菇菌湯,口腔嚼到每顆的細膩。

燒紐西蘭羊架伴迷迭香燒汁258

跟餐凍奶茶

黑松露野菌薄餅148

無怪味的椰青水,青檸味道繼而滲出,解渴天然又冰凍。

• 黑松露野菌薄餅