慕名而嚟買咗開心果麻糬禮盒一打開見到有好多粒外層鋪滿咗開心果粉數過大概有12粒好興奮(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)✧ 開心果三重奏麻糬禮盒($65)禮盒除咗麻糬仲附上一盒開心果碎同一盒深綠色開心果醬麻糬質地比較硬 唔係想像中嘅鮮奶麻糬去favourityy 社交平台睇質地!不過個開心果醬超濃郁yarm埋開心果碎真係好滿足!一開始以為個配料盒咁細應該唔夠12粒麻糬但食到最後原來都夠用不過老實講最好搵幾個人share因為麻糬同啲醬都幾滯
慕名而嚟買咗開心果麻糬禮盒
一打開見到有好多粒外層鋪滿咗開心果粉
數過大概有12粒好興奮(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)

✧ 開心果三重奏麻糬禮盒($65)
禮盒除咗麻糬
仲附上一盒開心果碎同一盒深綠色開心果醬

麻糬質地比較硬 唔係想像中嘅鮮奶麻糬
去favourityy 社交平台睇質地!
不過個開心果醬超濃郁
yarm埋開心果碎真係好滿足!
一開始以為個配料盒咁細應該唔夠12粒麻糬
但食到最後原來都夠用

不過老實講最好搵幾個人share
因為麻糬同啲醬都幾滯
黎到觀塘,作為麻糬控一定要去Catchi試下啦~一見到今日有供應大熱嘅開心果麻糬,二話不說就買左盒😋麻糬好軟糯,即買即食一定冇錯👍🏻而且食落比相片中望落嘅大粒,一粒都要咬好多淡,總共有12粒~兩個人share非常好開心果粒+開心果醬可以好放心咁沾黎食,食到最後一粒麻糬嗰陣都仲有醬剩~而且值得一讚係開心果醬超級香濃😍開心果迷一定會好滿足!

• 開心果三重奏
2024-09-19 453 瀏覽
尖沙咀誠品pop up store|catchi糯米糍專登落星光行嘅pop up store買呢個糯米糍開心果三重奏💚開心果糯米糍 ($65)價錢黎講都算少少貴,但包裝有誠意,用木盒仔裝住糯米糍,有附上竹簽方便進食!一份有12粒糯米糍,表面有開心果粉另外有附上開心果醬同開心果粒開心果醬好濃,會比較甜少少,可以點半粒就好夠~之後再將糯米糍點落開心果粒,香脆嘅開心果粒再加上開心果醬令成粒糯米糍都好香,12粒份量都岩岩好夠店員話為左確保質素,室温保存就ok,同埋要即日食曬~可以買盒同Friend share齊齊食~
尖沙咀誠品pop up store|catchi糯米糍
專登落星光行嘅pop up store買呢個糯米糍

開心果三重奏💚開心果糯米糍 ($65)

一份有12粒糯米糍,表面有開心果粉
另外有附上開心果醬同開心果粒

• 開心果三重奏
2024-09-10 403 瀏覽
難得去觀塘Party Room,一口氣買曬想試既小食上去🤤▪️ 沾醬麻糬盒(麻糬 + 沾醬 + 脆脆)💲50 1️⃣ 麻糬 - 🌟玄米茶、焙茶麻糬係軟糯得黎帶點煙韌感,玄米茶味幾有驚喜,比預期中香濃得多,可惜焙茶味唔夠茶味😳2️⃣ 沾醬 - 蘋果肉桂奶蓋、🌟濃華田奶蓋其實兩者就咁食都好味,純粹係蘋果肉桂同麻糬唔算太夾,華田就濃得黎又匹配3️⃣ 脆脆 - 牛油薄脆、🌟LOTUS焦糖餅兩款都好脆口,私心鍾意焦糖餅碎多啲🍪🔎 整體評分(7.5/10)
難得去觀塘Party Room,一口氣買曬想試既小食上去🤤

▪️ 沾醬麻糬盒(麻糬 + 沾醬 + 脆脆)💲50

1️⃣ 麻糬 - 🌟玄米茶、焙茶

2️⃣ 沾醬 - 蘋果肉桂奶蓋、🌟濃華田奶蓋

3️⃣ 脆脆 - 牛油薄脆、🌟LOTUS焦糖餅

兩款都好脆口,私心鍾意焦糖餅碎多啲🍪

🔎 整體評分(7.5/10)
2024-09-07 436 瀏覽
最近好興嘅社交平台麻糬店 catchi 終於係今日試到啦 喺一間工廈入邊開舖!位置唔係太近地鐵站 🥲🥲但係最近尖沙咀都有Popup Store大家經過可以去試吓😗沾醬麻糬盒 ($50)有好多唔同味可以自由搭配 最近仲有新出咗開心果味 但係我哋就揀咗黃豆粉麻糬+ 海鹽芝士奶蓋 + 阿華田脆脆🤔🤔試吓佢好唔好食!等咗5分鐘就即刻有得食!店員仲會同你解釋應該點食最好食😋值得留意嘅係麻糬建議即日食,因為放喺雪櫃會影響到麻糬嘅口感,所以買咗之後就冇得留返第二日食啦🤪即日製作嘅麻糬口感非常之煙靭,有咬口👍🏻海鹽芝士奶蓋同埋麻糬非常夾,會有鹹甜鹹甜嘅感覺,再加埋脆脆,食落去口感非常之豐富🤩唔會剩係得麻糬 ”淋滋滋” 嘅口感😋😋一盒入邊有12粒,好快就會食曬!鍾意食麻糬嘅朋友,千祈唔好錯過!麻糬+沾醬+脆脆嘅組合好特別好好食👍🏻👍🏻下次經過觀塘都會再買嚟食評分:7.5/ 10人均消費:~$50可以特登去試吓😋

沾醬麻糬盒 ($50)

評分:7.5/ 10
人均消費:~$50
可以特登去試吓😋

5 分鐘 (外賣自取)
$50 (其他)
2024-09-03 380 瀏覽
各位開心果控注意啦!!人氣手工麻糬小店CATCHI最近推出超正開心果麻糬!!滿滿純正三重開心果享受,絕對全港第一!!😍- 開心果三重奏沾醬麻糬 HK$65 🟢🍡充滿糯米香甜氣息開心果碎麻糬,口感軟糯又有彈性。點入超濃厚開心果醬中,微甜又順滑,質感超濃厚!!最興奮時刻係在開心果醬上沾滿粗粒開心果仁,口感十足滿滿果仁,完美一天就此開始!!每日觀塘門市及尖沙咀誠品會有少量現貨,亦可預定自取。滿額可送貨。💁🏻‍♀️

- 開心果三重奏沾醬麻糬 HK$65 🟢🍡

$65 (其他)
2024-08-25 359 瀏覽
第一次食呢間手工麻糬揀咗黃豆粉口味+肉桂蘋果奶蓋+ Oreo碎佢哋將黃豆粉同麻糬完美混合唔會有太多黃豆粉令到一入口就俾啲粉濁親👍🏼口感唔會好黐立立一咬就咬得開嗰種麻糬size整到一口size啱啱好一啖一粒👍🏼肉桂蘋果奶蓋肉桂味十足仲有煮軟咗嘅蘋果粒👍🏼但個人就覺得同粒麻糬好似唔係太夾🫢至於個Oreo碎基本上都好百搭同粒麻糬都幾夾👍🏼不過我都係喜歡喺台灣淡水食到嗰種牛奶麻糬’糯嘰嘰‘拉絲嗰種口感多啲*以上評價純粹個人口味
第一次食呢間手工麻糬
同粒麻糬都幾夾👍🏼

*以上評價純粹個人口味
黃豆粉麻糬
2024-08-06 347 瀏覽
黎過好多次都賣晒 今次終於食到啦😛😛Catchi 是一家專注於創新麻糬口味的甜品店 其特色在於融合了傳統麻糬與現代風味 打造出獨特的口感體驗店內的麻糬以新鮮的食材和精緻的製作工藝聞名 無論是經典的黃豆口味還是創新的Oreo或華田口味 (每日口味都有機會唔同) 都令人垂涎欲滴 我地試左黃豆粉麻糬+濃華田奶蓋+Oreo同埋焙茶+海鹽焦糖奶蓋+華田脆脆可以mix and match 華田既濃又唔會搶左黃豆既淡香一吉 一浸 一沾 新味沾醬麻糬就係咁簡單好食
黎過好多次都賣晒 今次終於食到啦😛😛

一吉 一浸 一沾 新味沾醬麻糬就係咁簡單好食
2024-07-18 481 瀏覽
麻糬口感偏煙韌有咬口有啲似食緊冇餡湯圓但有得沾醬+沾粉好好玩 食落又好夾!我揀咗黃豆粉麻糬 + 華田奶蓋 + 牛油薄脆同埋朱古力麻糬 + 海鹽芝士奶蓋 + oreo2種combination都好夾~唯一係舖頭喺工廈 門口排隊嘅話有啲熱😢
麻糬口感偏煙韌有咬口
有啲似食緊冇餡湯圓
但有得沾醬+沾粉好好玩 食落又好夾!

我揀咗黃豆粉麻糬 + 華田奶蓋 + 牛油薄脆
同埋朱古力麻糬 + 海鹽芝士奶蓋 + oreo
2種combination都好夾~

唯一係舖頭喺工廈 門口排隊嘅話有啲熱😢
外賣自取
留意到最近有好多人討論呢間小店~有得自選沾醬+脆脆口味嘅麻糬🙌🏻而且唔少得手工戚風蛋糕 奶凍 冷泡茶等每日即制 採用低糖配方 食甜品都可以好健康|玄米茶+ 海鹽焦糖奶蓋+ 華田脆脆 ($50)麻糬口感軟糯 食多唔會膩 玄米茶味香濃😁沾上奶蓋鹹香十足 再配華田脆脆口感豐富呢個組合算係perfect match!!一盒有12粒 自私食其實冇咩難度😛建議外賣膠袋大返少少配合個盒嘅尺寸大家上去小店前最好留意佢哋社交平台睇返嗰日嘅開放時間 口味選擇 咁熱唔好摸門釘啦🤣🌞
留意到最近有好多人討論呢間小店~
有得自選沾醬+脆脆口味嘅麻糬🙌🏻
而且唔少得手工戚風蛋糕 奶凍 冷泡茶等
每日即制 採用低糖配方 食甜品都可以好健康

|玄米茶+ 海鹽焦糖奶蓋+ 華田脆脆 ($50)
麻糬口感軟糯 食多唔會膩 玄米茶味香濃😁
沾上奶蓋鹹香十足 再配華田脆脆口感豐富
呢個組合算係perfect match!!

一盒有12粒 自私食其實冇咩難度😛
建議外賣膠袋大返少少配合個盒嘅尺寸

2024-07-06
10 分鐘 (外賣自取)
話說有同事LAST DAY~問我推介邊間好❓我就上網睇咗陣,決定推介呢間🍰Catchi Cake🍰一送到嚟成班女同事就嘩嘩聲😲因為啲CAKE件件都好得意😍一問之下,原來係麻糬三文治嚟🤩咁我就試咗件<髒髒焦糖芝士麻糬三文治>🍰外面係鬆軟既戚風蛋糕,然後包住煙煙韌韌既麻糬同CREAM口感好正~焦糖同芝士🧀味都好濃而且佢地仲標榜低糖架,啱哂我口味😋😋用咁靚既麻糬三文治做散水餅簡直一流~又睇得又食得~其他同事都有讚無彈👍👍
話說有同事LAST DAY~問我推介邊間好❓
我就上網睇咗陣,決定推介呢間
🍰Catchi Cake🍰
一送到嚟成班女同事就嘩嘩聲😲
因為啲CAKE件件都好得意😍
一問之下,原來係麻糬三文治嚟🤩
咁我就試咗件<髒髒焦糖芝士麻糬三文治>🍰
外面係鬆軟既戚風蛋糕,然後包住煙煙韌韌既麻糬同CREAM
口感好正~焦糖同芝士🧀味都好濃
而且佢地仲標榜低糖架,啱哂我口味😋😋
用咁靚既麻糬三文治做散水餅簡直一流~
又睇得又食得~其他同事都有讚無彈👍👍
2024-06-11 462 瀏覽
近排中咗threads嘅癮成日都去睇🤪個日見到@推介呢間麻糬,睇地址咁岩就係觀塘就衝咗去買了🤩好彩係熱潮前食到仲要唔洗排隊添💓🔸朱古力麻糬+濃華田奶蓋+華田脆脆 $50麻糬有12粒,一口一粒😆就咁單食麻糬就冇咩味的一定要配奶✨麻糬的口感唔係最煙靭的個款但都係煙靭的同微拉絲🤭奶蓋和脆脆的款式每日都各有不同,當日就就兩者揀咗阿華田味🤎麻糬加華田奶蓋同脆脆,阿華田味真係好濃👄華田控一定要揀呢個組合,好好食🥹🥹🥹🤤好味度 : 9/10🔙回頭率 : 9/10

🔸朱古力麻糬+濃華田奶蓋+華田脆脆 $50

🤤好味度 : 9/10
🔙回頭率 : 9/10
2024-06-09 405 瀏覽
店開一點,早左去,店員妹妹在開鋪,照樣開賣😆 試左最原始的黃豆粉、開心果醬(要加$5)、華田脆脆。開心果醬較淡,華田脆脆口感豐富,黃豆粉食出原味。下次會試抹茶味 😋* 不過要留意,果度較翳焗,帶定把小風扇會好啲
店開一點,早左去,店員妹妹在開鋪,照樣開賣😆

試左最原始的黃豆粉、開心果醬(要加$5)、華田脆脆。

開心果醬較淡,華田脆脆口感豐富,黃豆粉食出原味。

下次會試抹茶味 😋

* 不過要留意,果度較翳焗,帶定把小風扇會好啲

2024-04-22 529 瀏覽
之前去過台灣食好出名嘅麻糬後就念念不忘,今日就去咗觀塘呢間catchi.hk甜品店試試沾醬麻糬。無論麻糬,醬同脆脆都有太多味可以選擇😋,最後就揀咗抹茶麻糬+芝士奶蓋+oero脆脆。靚女店主好好人咁介紹每一隻醬同脆脆,最後仲送埋牛油薄脆俾我試添🤩。麻糬好煙韌好好咬口,就咁食都好好食,沾埋芝士奶蓋同牛油薄脆真係世界級,尤其個芝士奶蓋唔會太漏,但又好有芝士味👍🏻。食下食下一個人就好快食晒全盒😂。絕對值得有下次!另外再叫多咗件抹茶×北海道蜜紅豆嘅麻糬三文治,店主用咗低甜少糖配方,好啱香港人口味尤其女士,麻糬照舊煙靭好食,抹茶加紅豆呢個組合冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻

沾醬麻糬
2024-04-22
10 分鐘 (外賣自取)
沾醬麻糬
2024-04-20 258 瀏覽
喺社交平台睇咗呢間手製麻糬店好耐,一路心思思想試,但原來每日現貨份量有限,想確保食到,唯有早幾日上佢地網站預訂,咁就唔會白行一趟。(同埋工廈走廊真係好熱,排多陣都唔想🥵)今次訂咗沾醬麻糬熊本焙煎黄豆粉配海鹽芝士奶蓋加華田脆脆+麻糬禮盒 - 肉桂蘋果+特濃軟心芝士杯 (芋泥味)。個麻糬係每日新鮮人手製造,好軟熟好好食😋。👉🏻私心推介黃豆粉配海鹽芝士奶蓋醬,真係好好食,咸咸地又甜甜地,配上脆脆個口感好特別,幾種層次🥰🥰🥰。麻糬要即日食用,但一開冇三分鐘就俾人食哂😂,一定要再訂再食🥰。

今次訂咗

2024-04-20
外賣自取
  • 沾醬麻糬禮盒 熊本焙煎黄豆粉 - 經典 海鹽芝士奶蓋 華田脆脆