2015-01-28
唔係朋友介紹 真係唔知原來上水有樓上cafe .. 位置都近火車站 但係都幾唔顯眼, 要睇清楚街號黎搵!一推門入黎已經覺得個感覺同平時去開既cafe好唔同呢度有少少似圖書館, 大家都安坐自己既位置, 享受自在既時光你見到邊度有空位就可以坐, 亦都無侍應會行過黎serve你成間cafe都好光猛, 因為周圍都係玻璃.. 呢度無開冷氣, 有開窗, 靠自然風望出去, 係好多好多樹 好舒服 .. 但再望落D 係馬路, 會見到一堆二堆水貨客攘來熙往呢度亦無好似其他cafe咁播音樂.. 係呢度聽得最多既係人聲, 揭書聲同沖咖啡聲我同朋友坐正係open bar前面張枱 見到員工 (定老闆娘...?) keep住好忙..成間鋪得佢一個當時全店坐滿 (約下午4點)我地坐低左一陣佢先有時間拎Menu比我地睇食物款式只有三文治同蛋糕揀飲品就只有咖啡同花茶不過佢會不時推出限定款式, 而我地就比紫薯芝士蛋糕吸引左~!紫薯芝士蛋糕 $45偏細件, 不過蛋糕口感好好, 而且甜而不膩不過失望既係無乜紫薯味, 只係望落去係紫色..如果價錢平少少我會覺得值d...愛茶 (成份有: 洋甘菊, 菩提花, 接骨木花, 萬壽菊花瓣
你見到邊度有空位就可以坐, 亦都無侍應會行過黎serve你
呢度亦無好似其他cafe咁播音樂.. 係呢度聽得最多既係人聲, 揭書聲同沖咖啡聲 我同朋友坐正係open bar前面張枱 見到員工 (定老闆娘...?) keep住好忙..成間鋪得佢一個
當時全店坐滿 (約下午4點)
我地坐低左一陣佢先有時間拎Menu比我地睇 食物款式只有三文治同蛋糕揀 飲品就只有咖啡同花茶 不過佢會不時推出限定款式, 而我地就比紫薯芝士蛋糕吸引左~! 紫薯芝士蛋糕 $45
偏細件, 不過蛋糕口感好好, 而且甜而不膩
不過失望既係無乜紫薯味, 只係望落去係紫色..
如果價錢平少少我會覺得值d... 愛茶 (成份有: 洋甘菊, 菩提花, 接骨木花, 萬壽菊花瓣, 甘草根, 玫瑰花, 薰衣草) $48
用茶包沖出黎既茶.. 呢個令人有少少失望..
第一, 唔好飲
第二, 用茶包沖既話我自己係屋企沖都得 (上網搵到呢款茶包賣) 不過呢set餐具好靚好有古典美
雖然對呢度既食物同花茶有少少失望, 但唔知點解有種無形既魔力令我好想再上黎