餅店:Châteraisé地點:灣仔莊士敦道士多啤梨朱古力泡芙 $20 買一送一士多啤梨朱古力泡芙有好多忌廉加三片新鮮士多啤梨,下底有朱古力醬加朱古力忌廉,面頭灑上糖霜。外皮唔脆薄薄地,係正常泡芙皮。入面個忌廉溝唔知朱古力醬定朱古力忌廉好滑溜,口感唔錯。呢個價錢超抵食。兩件都有個盒同冰袋加紙餐具,每件都有餅底加膠袋,拎到返屋企都唔會變形。端午節6點時段服務員態度就麻麻,基本上連應你一句都唔會。#士多啤梨朱古力泡芙#士多啤梨朱古力泡芙#士多啤梨朱古力泡芙
餅店:Châteraisé
地點:灣仔莊士敦道

士多啤梨朱古力泡芙 $20 買一送一

士多啤梨朱古力泡芙

端午節6點時段服務員態度就麻麻,基本上連應你一句都唔會。
2024-06-10
3 分鐘 (外賣自取)
2022-02-21 2973 瀏覽
最近蠻火紅的甜點去了兩次才買得到當初看到圖片已經覺得應該會蠻好吃的畢竟有焦糖的配搭通常都不會輸⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍯法式焦糖瑞士捲🍯 $26焦糖是買了之後才即場燒的就算買回家吃表面也還可以保持脆脆的裡面的蛋糕挺鬆軟配上脆脆的焦糖口感挺豐富的而且不得不說蛋糕裡的奶油也太好吃了吧超creamy但同時還可以輕盈雖然整個組合聽起來好像會好甜但實際吃下去又不會有這樣的感覺好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍵法式焦糖抹茶捲🍵 $27個人來說我比較喜歡這個口味可能因為本身就是抹茶控除了蛋糕本身帶抹茶味裡面的奶油也是抹茶口味抹茶的味道還可以不是很濃不過也不會説很假是帶一點苦的感覺紅豆很軟有起沙的感覺因為這款還有紅豆所以比起上面那一款會較甜一點好吃程度:🌕🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️整體而言我覺得是可以一試價錢來說不是很便宜性價比沒有到很高如果沒有嘗試過就可以買來嚐一下還有這家蕃薯包也很好吃沒有試過也可以買來試試回購意願:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
最近蠻火紅的甜點

而且不得不說蛋糕裡的奶油也太好吃了吧
超creamy但同時還可以輕盈
雖然整個組合聽起來好像會好甜
但實際吃下去又不會有這樣的感覺
好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
法式焦糖瑞士卷

紅豆很軟有起沙的感覺
因為這款還有紅豆
所以比起上面那一款
會較甜一點
好吃程度:🌕🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)
法式焦糖抹茶捲

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

整體而言我覺得是可以一試
價錢來說不是很便宜
性價比沒有到很高
如果沒有嘗試過就可以買來嚐一下
還有這家蕃薯包也很好吃
沒有試過也可以買來試試
回購意願:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
法式焦糖瑞士卷
法式焦糖抹茶捲
2022-02-10 1216 瀏覽
一向食開呢個品牌嘅旦糕,一向都覺得佢啲旦糕質地好軟熟,忌廉好輕好滑,而且價錢合理,性價比高。所以生日都選擇呢個品牌,覺得中伏程度應該唔高啦!啲食材用料都係日本直送嘛!誰知呢款季節限定:日本柑,酸到飛起,等同檸檬一樣。生果唔靚都算啦!食落個旦糕到又乾又鞋又硬,完全同佢平時嘅水準,差天共地,究竟係咪個造餅師換左人?定係啲面粉轉左,唔係用日本面粉?整體簡直差到不能接受,下次一定唔會試季節限定,無水準可言。

季節限定日本柑
2022-02-04
慶祝紀念
生日
2021-12-29 980 瀏覽
Châteraisé嘅蛋糕全部係日本山梨縣製作, 然後直送香港,香港係不設工場噶!呢點誠意直擊對於大家嘅思鄉之心🥺 今次買左15cm雜莓薄餅忌廉蛋糕,其實係11月尾買嘅,為咗有個理由食蛋糕,於是叫店員寫上merry Christmas,店員雖然覺得好奇怪,都幫我地寫左🤣。老實講,俾起其他嘅千層蛋糕,crepe係厚身好多,好視乎大家鐘唔鐘意呢仲質感。fresh cream極致綿滑, 奶味濃郁😍一口咬落去,成個人好似浸泡係濃厚嘅泡泡浴🛁裡面🤤除左面頭嘅士多啤梨藍莓之外,裡面仲有三層水果醬&/Jelly,包括士多啤梨,奇異果同芒果。口感豐富,多層次🤩不過最底層嘅vanilla海綿蛋糕就有d濕,稍可惜。TIPS: 記得就近買完快d食,因為d cream解凍再雪返會濕噠噠,冇左綿厚嘅口感噶!!

不過最底層嘅vanilla海綿蛋糕就有d濕,稍可惜。

雜果薄餅忌廉蛋糕
雜果薄餅忌廉蛋糕
2021-11-29 1821 瀏覽
經過灣仔附近 見到依間餅店 入去發現有好多唔同口味既大福售賣 岩哂中意食大福既大 依間除左售賣大福外 ,另外都主要售賣蛋糕 牛角包 日本雪條等 好多選擇 。 今次就先試下佢地既大福。 經過一輪難以抉擇既挑選 最終簡左聽聞係人氣No.1 既大福-鹽豆大福($12) 、抹茶鮮忌廉大福($13) 同咖啡鮮忌廉大福($13) 。 😋聽聞係人氣No.1既大福-鹽豆大福。 有別一般食落去係甜既大福。 以北海道紅豆泥配上鹽豆, 完全中和到紅豆既甜度, 食落去有啲咸咸地, 好特別😋 抹茶鮮忌廉大福, 味道食落去幾香抹茶味 , 但味道偏甜,加上鮮忌廉,食落去幾「漏」 , 岩中意食甜品既人多啲 😋 咖啡鮮忌廉大福, 味道比想像中好食😋 勁香濃咖啡味 ,但又唔會好苦咁 , 加埋鮮忌廉既口感 , 完全係絕配 見到其實依間既千層蛋糕相當吸引, 價錢都相對合理, 下次有機會會再想試試

上:  抹茶鮮忌廉大福

上:咖啡鮮忌廉大福;下:鹽豆大福

其他
上:咖啡鮮忌廉大福;下:鹽豆大福
  • 咖啡鮮忌廉大福
2021-09-02 1638 瀏覽
環境5分:正常蛋糕店格局,樓面高,冷氣勁,地方好見洗,可以畀滿分。衛生5分:舖頭光猛企理,日本直送最有信心。個蛋糕紙盒好堅固,送埋膠刀同彩色蠟燭,衛生可以畀滿分。服務5分: 店員態度好,唔會囉唆催促,即買即整朱古力牌,爽手專業,一定滿分。味道5分:個鮮忌廉朱古力蛋糕好新鮮同好軟綿,D朱古力忌廉非常之軟滑,入面有D脆粒好有口感,味道滿硬分。抵食5分:百幾蚊可以食到一個日本直送朱古力蛋糕,包埋即整朱古力牌,抵食都係滿分。
環境5分:
正常蛋糕店格局,樓面高,冷氣勁,地方好見洗,可以畀滿分。
衛生5分:
服務5分:
味道5分:
抵食5分:
2021-08-31
3 分鐘 (外賣自取)
$135 (其他)
慶祝紀念
生日
鮮忌廉朱古力蛋糕
呢間日式餅店近年分店數目極速增長,平時食開佢既千層蛋糕🍰同埋卷蛋多,都幾好食。所以呢次經過就試下佢既朱古力🍫泡芙($12)。要留意呢間既泡芙唔係新鮮整✨,係擺左喺凍櫃到,獨立包裝👍🏻。同埋個皮係比較lum、軟身,唔係脆嗰隻泡芙。本身咬落覺得唔好食😳,但啲吉士好滑唔會甜到漏,食落又幾濃朱古力味😂,唔追求個皮要脆既值得一試!佢其他既蛋糕類都係$15左右,好多試過都唔錯🙌🏻,例如卷蛋、蜂蜜蛋糕同埋雪條,仲要獨立包裝,平平地做散水餅都ok,所以都明白點解開到咁多分店🤣。

2021-05-30 1440 瀏覽
不知不覺都食過好幾款呢度嘅糕點。一直都覺得佢嘅質素幾好。抹茶瑞士卷應該係我心目中嘅首選之一,廿零蚊可以食得飽飽哋,而且啲瑞士卷好多cream好好食,非常夠抹茶味,幾適合抹茶控。千層蛋糕我就試過原味同朱古力味,而朱古力味我覺得比較多係純粹嘅甜而唔係朱古力嘅風味,所以就算我鍾意朱古力,反而都鍾意原味千層蛋糕多啲。泡芙幾好,外面嗰層夠脆夠實,唔會一咬就扁曬全部cream飛曬出嚟。小丸子係小數我唔係太推介嘅,因為啲醬汁實在太甜喇。
不知不覺都食過好幾款呢度嘅糕點。一直都覺得佢嘅質素幾好。

小丸子係小數我唔係太推介嘅,因為啲醬汁實在太甜喇。
Chateraise的蛋糕一向有保證,閒時也會買件蛋糕讓枯燥的生活有點甜味,今次買了特級士多啤梨長條蛋糕,外型十分討好,相當精緻且色澤誘人,份量不少,夠4人食用,長方形設計,分件也很方便。士多啤梨新鮮小巧,香氣濃郁,味道酸甜,加上幾粒藍莓作點綴,Chateraise的鮮忌廉一向很討我歡心,入口順滑、甜度適中,奶味濃,但不腻,海綿蛋糕十分鬆軟,中層的鮮忌廉內有士多啤梨粒,令口感更豐富,整體配搭十分良好。5粒*滿分好味指數: *****回購指數:*****
特級士多啤梨長條蛋糕

5粒*滿分

好味指數: *****

回購指數:*****
2021-03-30
特級士多啤梨長條蛋糕
2021-03-06 1315 瀏覽
呢間cake shop最近好旺場,係好多區開新店,有時見到weekend都大排長龍。試下薄荷朱古力雪條雪條,味道一般。綠茶卷蛋反而好濃綠茶味,Cream好滑。件裝蛋糕都唔平,今次試吓一整個蛋糕,同樣cream好細滑。卷蛋有原味,encore 綠茶味可以當早餐,好吃。
2021-03-05 1115 瀏覽
這間日本蛋糕店正直捲香港,把香港陷入北海道的鮮忌廉之中。那種鮮、滑、香、白,如令人置身泡泡浴缸。吃港式忌廉包長大的我,終長了知識。真正日風蛋糕!食一口便味遊日本。鮮忌廉、蛋、草莓都是日本直運送,日本式管理。選製鮮果千層蛋糕,吃多層的可麗餅,考驗製餅師傅的功力。直徑17厘米,約1磅,賣295元,現只需付220元,性價比高。已提供乾冰,必須快速入雪櫃,即日食,食前半小時內取出。蛋香和北海道的鮮忌廉滑度令我震撼。底部的雲呢拿海綿蛋糕出色。可惜是特許經營式,各店不互通,訂了生日蛋糕,取餅不方便。生日蛋糕的牌子,只容許寫4個中文字。太少了吧!

選製鮮果千層蛋糕,吃多層的可麗餅,考驗製餅師傅的功力。

底部的雲呢拿海綿蛋糕出色。

可惜是特許經營式,各店不互通,訂了生日蛋糕,取餅不方便。

生日蛋糕的牌子,只容許寫4個中文字。太少了吧!