2022-12-14 190 瀏覽
泰式奶茶就係甜鍾意港式奶茶既就未必鍾意因為要保持原味道,所以冰同糖度都冇乜自選既空間之後係泰國飲過一次就忘記唔到好開心已家香港既分店越黎越多下次要試埋其他口味!
泰式奶茶就係甜
鍾意港式奶茶既就未必鍾意
因為要保持原味道,所以冰同糖度都冇乜自選既空間
之後係泰國飲過一次就忘記唔到
好開心已家香港既分店越黎越多
下次要試埋其他口味!
2022-10-14 432 瀏覽
泰式奶茶在香港多數都係奶水加糖水完全唔好飲。唯獨啲間ChaTraMue係真好飲的。佢嘅奶茶係好濃郁,唔太甜之餘亦有足夠茶味。今次試左佢個正宗泰式綠奶茶,比起紅奶茶較為清香少少,各有各好飲。一直都有個疑問:點解咁多冰之餘又唔容許叫少冰?原來佢哋係堅持要奉行冰凍泰茶文化。泰國一向傳統冰凍泰茶嘅做法,主要係用冰及調校好嘅濃濃奶茶份量來配合,冰量是整杯香濃幼滑泰茶「配方」嘅重要部份,用作稀釋濃濃嘅泰茶於15-20分鐘內慢慢品嘗。大量冰塊亦是因為要保持人客入口嘅每一啖茶,仍然是冰凍嘅感覺而唔係變咗室溫。了解咗之後就覺得合理了,亦欣賞這家店對口味上的堅持。

正宗泰式綠奶茶

了解咗之後就覺得合理了,亦欣賞這家店對口味上的堅持。
2022-10-13
正宗泰式綠奶茶
ChaTraMue (尖沙咀)📍尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖ChaTraMue 可以話係泰式奶茶之中,最能夠保持到傳統味道嘅一間!之所以泰式奶茶點解冰嘅比例會佔左咁重原來係有原因!泰國天氣一年四季都係炎熱,所以泰國人對凍飲嘅需求同要求都比較高!ChaTraMue堅守住要保留泰茶傳統文化,就算喺香港都沿用泰國配方,唔會隨便更改冰嘅份量,盡量確保每一啖都有冰凍感覺!飲完奶茶之後仲會剩返三份二杯冰,泰國人會繼續飲用剩餘嘅冰水消暑。而喺香港夏天咁熱其實我哋都可以效法一下 👍🏻👍🏻-過往我都係order紅茶底嘅正宗泰式奶茶,今次試吓綠茶底!🥤正宗泰式綠奶茶 $30其實泰式奶茶一般嚟講都比較甜,但佢嗰種唔會似一般珍珠奶茶嘅死甜。綠茶底比較清淡,冇紅茶底重茶味嘅感覺。食完重口味嘅拉麵之後佢絕對係一個解渴之選!-🍴食物🍴:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌆環境🌃:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👨‍🍳服務👩‍🍳:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💰價錢🫰:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️↪️CP值↩️:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
ChaTraMue (尖沙咀)
📍尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖

過往我都係order紅茶底嘅正宗泰式奶茶,今次試吓綠茶底!

🥤正宗泰式綠奶茶 $30

🍴食物🍴:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🌆環境🌃:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
👨‍🍳服務👩‍🍳:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💰價錢🫰:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
↪️CP值↩️:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-14
5 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
2022-10-13 132 瀏覽
有一次純路過發現,樓分2層,地下咖啡廳/樓上泰式料理,一次滿足2個願望!!再經歷沒訂桌不得入其門,今天終於攻略成功菜單菜式不少,但我獨行俠只能點幾道而已😅-炸蝦吐司先吃點心,外觀不錯炸得夠乾爽,吃起來也不會太油膩,蝦子不妙肉質新鮮也很有蝦味-泰式炒粉(蝦)炒粉很不錯!原來我以為之前越式料理餐廳已經不錯,但這家更好,除了粉種型不同,口味跟泰國吃的很近,調味也不錯👍-蒸魚魚湯配泰式檸檬汁酸辣味道很開胃,魚肉也嫩,但表面的黃瓜🥒片完全只是路人角色而已,口感和味道完全沒有它的位置香菜味很足奶蓋泰奶之類正常的好喝!正常已經很難得了…在越南
再經歷沒訂桌不得入其門,今天終於攻略成功

菜單菜式不少,但我獨行俠只能點幾道而已😅

-炸蝦吐司

-泰式炒粉(蝦)

-蒸魚魚湯配泰式檸檬汁
香菜味很足

奶蓋泰奶之類
正常的好喝!正常已經很難得了…在越南
2022-10-10 124 瀏覽
我和老公的家常菜名單 每次想吃酸酸的東西都會來吃吃過所有口味的蝦餅 最滿意的就是這次的檸香月亮 我喜歡那種有香茅感覺的東東再來是每次到現場都說賣完了的蝦醬空心菜 omg他們的空心菜不會太鹹 我很愛還有蛤蜊鮮濃鍋我也是必吃 畢竟我是蛤蜊狂魔好啦後面是老公用力讓我吃一鍋沒有殼的蛤蜊 好浪漫喔  謝謝大家就是一家好吃店裡也漂亮的網美餐廳泰式越式料理完美包裝過後的呈現每一道都說好吃👍🏻舖頭裝修好有泰國feel, 可以坐喺篤篤車入面食飯,當去咗泰國旅行咁😍燒豬頸肉正,用爐仔出,邊燒邊食唔怕凍;生蝦刺身一嚟到就好吸睛,排得好靚,配2種醬食,超正😋軟殼蟹麵包就一般,蟹炸得幾油下,個面包太硬。。。船麵最不得了,癲覆咗我對船麵嘅認知,湯底苦苦地有藥材味嘅😳送嘅炸雞翼不提也罷。。。泰式生海蝦招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹泰國船民湯河炭燒豬頸肉泰式炸單骨雞翼
我和老公的家常菜名單 每次想吃酸酸的東西都會來吃

泰國船民湯河
炭燒豬頸肉
泰式炸單骨雞翼
2022-08-08 411 瀏覽
放假三人行🎉🎉🎉🎉🎉食自助餐、泰式按摩直落👍👍👍👍👍👍經過尖沙咀點少得個節目去飲反杯正宗泰式奶茶🧋Chatramue 茶味特濃,甜度適中,非常香滑😋😋😋😋😋😋
放假三人行🎉🎉🎉🎉🎉食自助餐、泰式按摩直落👍👍👍👍👍👍
經過尖沙咀點少得個節目去飲反杯正宗泰式奶茶🧋
Chatramue
茶味特濃,甜度適中,非常香滑😋😋😋😋😋😋
天氣熱到不得了,係街逗留一陣個人都好似想溶咁,黎一杯冰凍解渴飲品即時幫成個body降一降溫先泰國斑蘭珍珠抹茶鮮奶 $39飲落斑蘭味較濃,綠茶係餘韻發揮左甘口作用,飲落唔會太甜,斑蘭珍珠做得煙韌彈牙,整體味道配合得好好。原本想叫少冰,店員解說只有泰茶先有冰量既選擇,都擔心成杯野飲飲下會溝淡曬,答案其實剛剛好,較平常size細既冰起左中和左甜度既作用。店舖介紹堅持採用made in Thailand 材料,有自家茶園,確保質素。另一有特色飲品係玫瑰「瀉茶系列」,有通便效果,朋友飲過都話好見效,想體驗朋友絕對要試試。

泰國斑蘭珍珠抹茶鮮奶 $39

泰國斑蘭抹茶珍珠鮮奶

泰國斑蘭抹茶珍珠鮮奶
  • 泰國斑斕珍珠抹茶鮮奶
2022-06-29 306 瀏覽
3年無得去旅行,3年無得去泰國啦😩每次想回味一下泰國的味道時,就會去吃個泰菜,然後必定要黎呢度飲杯泰國奶茶🧋之前去泰國都必定要搵返呢間茶飲店飲返一杯經典奶茶,香港分店難得可以將佢嘅原味帶到黎而無走樣,維持一貫水準😋😋呢度嘅泰國奶茶色澤橘紅,紅茶味有層次,煉奶香甜,冰又夠多。依家天氣熱冰融得快,第一啖入落口好甜膩濃郁但舒爽,飲到中間有啲冰水中和甜味,又覺得茶香滿溢而又透心涼。見到佢新推出左奶茶同抹茶雪糕,下次一定要試下😋

見到佢新推出左奶茶同抹茶雪糕,下次一定要試下😋
經典泰國奶茶
2022-06-26
5 分鐘 (外賣自取)
經典泰國奶茶
2022-06-06 245 瀏覽
今日去尖沙嘴,食飽飽。就行咗去附近一間好出名嘅泰國飲品連鎖店,買咗杯店內推介嘅泰國斑蘭珍珠玫瑰花茶鮮奶。因為我係好鍾意飲加入玫瑰味嘅飲品,俾佢嘅玫瑰飲品吸引住。 仲要有我最鐘意的珍多冰綠色珠珠出現,當然唔會放過。 喺買呢杯玫瑰飲品前我已經留意到佢poster 寫住飲後會瀉,我初頭有啲卻步。但見個friend都咁夠薑買來飲,就試一試啦。結果我不敵海報上嘅警告字句,瀉左全晚。我朋友第二日都瀉足全日。 不過佢杯飲品喺調得幾好味,鮮奶同玫瑰比例剛好,玫瑰同牛奶味各半。綠色珠珠好有咬感。 同一般出面台式飲品店賣嘅珠珠唔同口感。 泰式珠珠比較粉同爽口。 喜歡泰式飲品嘅朋友,唔怕瀉可以試試。

喜歡泰式飲品嘅朋友,唔怕瀉可以試試。
2022-05-20
5 分鐘 (堂食)
2022-05-10 240 瀏覽
呢間泰式飲品店係香港大熱左好耐😝不過小編都好少就咁係街買杯泰式奶茶飲~ 通常係食泰國野先一齊飲😚最近見到不少人開始蜂擁去到泰國旅行,小編真係忍唔住啦🥺🥺🥺唯有飲住杯奶茶吊住癮先啦☹️☹️☹️🥤 正宗泰國奶茶 $30一試當然要試最正宗既泰式奶茶🤪仲要咩都唔走,冰度甜度都正常😝 非常邪惡既一杯野飲😏😏😏小編覺得茶味好濃,真係要有番咁上下甜度先冇咁澀😜夏天飲真係超爽快!!好夠凍😎可惜既係放得耐左,因為太多冰,成杯野都淡晒😢所以大家買完快啲飲晒去啦🤓可以一試💯
呢間泰式飲品店係香港大熱左好耐😝
最近見到不少人開始蜂擁去到泰國旅行,小編真係忍唔住啦🥺🥺🥺
唯有飲住杯奶茶吊住癮先啦☹️☹️☹️

🥤 正宗泰國奶茶 $30
一試當然要試最正宗既泰式奶茶🤪
仲要咩都唔走,冰度甜度都正常😝
非常邪惡既一杯野飲😏😏😏
小編覺得茶味好濃,真係要有番咁上下甜度先冇咁澀😜
夏天飲真係超爽快!!好夠凍😎
可惜既係放得耐左,因為太多冰,成杯野都淡晒😢
所以大家買完快啲飲晒去啦🤓
可以一試💯
2022-04-20 144 瀏覽
泰國出名嘅手搖飲品店喺香港都開咗一段時間,既然仲未去到旅行🧳咁啱經過就買咗杯嚟飲,止一止想去旅行嘅癮先😃😃😃▪️經典泰式奶茶糖度係固定,可以少冰。係熟悉嘅味道,唔澀,有茶味,口感順滑,甜甜地,就係泰國奶茶嘅味😆😆😆▪️蜂蜜茉莉綠茶呢個糖度可以減,咁相對地蜂蜜就會落少啲。呢次揀咗少甜,但都仲係好甜😆😆😆不過味道唔係死甜,係真係飲得出有蜂蜜嘅味道!先係甜味,之後係茉莉綠茶嘅香同茶嘅甘,最後係蜂蜜嘅香氣。鍾意飲蜜糖水嘅朋友可以試試😋😋😋

▪️經典泰式奶茶

▪️蜂蜜茉莉綠茶
鍾意飲蜜糖水嘅朋友可以試試😋😋😋
2022-04-15 158 瀏覽
一直以黎都好想食ChaTraMue,可惜屋企附近冇。今次終於試到啦,佢既玫瑰花奶茶好好飲!首先玫瑰花味好香同好濃郁,配埋奶同茶就係絕配!味道方面,確實比較甜,不過泰式奶茶一向係比較甜,所以都OK。不過大家要準備定去廁所,因為杯茶既通便能力都幾強,如果準備要工作既人就唔好飲住啦。
2022-03-17 168 瀏覽
我竟然係點了一杯鴛鴦 估唔到一般來說我都應該係飲泰茶但真的忽然之間好想喝第一啖飲落去 啊⋯⋯好濃 好似解左一個癮咁 so mm7🚬感覺就似煙癮起然後吸左一啖又深又長嘅煙(btw我係非吸煙者(´・ω・`)
鴛鴦
好濃 好似解左一個癮咁 so mm7
🚬

感覺就似煙癮起
然後吸左一啖又深又長嘅煙
(btw我係非吸煙者(´・ω・`)
2022-03-16
鴛鴦
2022-03-06 134 瀏覽
以前去開泰國都一定飲呢間, 今次行開尖沙咀發現原來呢到都開左間!叫左杯泰式茉莉奶茶加珍珠,擔擔嘅茶香配合清香嘅茉莉味道,解渴清新😋珍珠10分cute彈而且多同埋冰就比較多,下次要叫少冰😅

2022-03-04 124 瀏覽
ChaTreMue @ 尖沙咀🤩正宗人氣泰式奶茶店疫情咁耐都未完,有冇人同我一樣都係好掛住泰國!最近行過尖沙咀見到呢間泰式飲品店,又忍唔住再入去幫襯佢地既招牌泰國奶茶🇹🇭真係好開心係香港都可以飲到杯正宗既泰式奶茶😝今次就叫左一杯泰國玫瑰花奶茶少甜($35),果然不負所望好有水準😍我本身已經好鍾意玫瑰花味,同時幾鍾意泰國奶茶個種香料味,估唔到呢兩種配埋一齊真係好夾好好味🤩!一入口就有好香味玫瑰味,之後就飲到陣陣奶茶味,甜度對我黎講都岩岩好,而且真係好大杯,飲到翻屋企都未飲完😂P.S. 落單個陣店員溫馨提示玫瑰系列飲品會有輕微肚瀉既副作用,好彩我買完係直接返屋企🙈📍尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖其他分店:📍銅鑼灣渣甸街49號地舖📍中環皇后大道中100號地下A號舖📍葵芳興芳路223號新都會廣場3樓345號舖📍旺角西洋菜南街2J-2Q號地舖📍將軍澳重華路8號東港城1樓125號舖
ChaTreMue @ 尖沙咀

🤩正宗人氣泰式奶茶店