2023-04-13 423 瀏覽
朋友又來預約午餐,她推介這裡,適逢復活節假,商場的小攤位人群川流不息,餐廳的露天座正正就在小攤子前,比起周日的悠閒在陽光下享受靜好的午餐,因這假期,坐在露天座,就不能介意供遊人來瀏覽自己的食相了,但,又另一番風味!2人午聚共點了2款餐品,三文魚蝦沙律、牛骨髓牛肝箘配多士。食物十分美味,從賣相至食材,給我感覺都是用心制作的廚房,一定會回頭來試試其他的餐品,但不會再揀週末和假日了。食物好,室內外地方寬敞舒適,服務員態度有禮,推介!
食物好,室內外地方寬敞舒適,服務員態度有禮,推介!
牛骨髓牛肝箘配多士
2023-04-10
牛骨髓牛肝箘配多士
2023-04-09 373 瀏覽
發現原來呢度有間扒房都幾高質素。除咗屯門,原來中環都有分店。座位有indoor 及outdoor,都幾chill。和牛芝士漢堡$168由於小朋友一齊食,所以order Medium well 7成熟。野食都算快上枱,個漢堡包質素都不錯,一切落去,卡嚓卡嚓,個表皮好好香脆!整體個包都整得幾好食,Burger meat juicy,入面有少少芥末醬。另有薯條跟。慢煮黑豚斧頭扒•蘋果青醬•酸忌薯仔$238豬鞍斧頭扒都幾靚,高質!黑豚斧頭扒肉質軟稔又多汁,味濃,越咬越出味咁,一d都唔騷,果然靚豬!另有酸忌廉調味既薯仔粒、香料醬伴豆角、蘋果青醬、炸rosemary,蘋果青醬,原來仲有少少無花果,配埋一齊食好香好味。餐廳服務都不錯,店員不斷主動添水。諗住無聊自拍下,另一店員又勁快即衝過黎主動幫手。抵讚!
發現原來呢度有間扒房都幾高質素。
除咗屯門,原來中環都有分店。

座位有indoor 及outdoor,
都幾chill。

和牛芝士漢堡$168
由於小朋友一齊食,
所以order Medium well 7成熟。
野食都算快上枱,
個漢堡包質素都不錯,
一切落去,卡嚓卡嚓,
個表皮好好香脆!
整體個包都整得幾好食,
Burger meat juicy,
入面有少少芥末醬。
另有薯條跟。

慢煮黑豚斧頭扒•蘋果青醬•酸忌薯仔$238
豬鞍斧頭扒都幾靚,
高質!
黑豚斧頭扒肉質軟稔又多汁,
味濃,越咬越出味咁,
一d都唔騷,
果然靚豬!
蘋果青醬,原來仲有少少無花果,
配埋一齊食好香好味。

餐廳服務都不錯,
店員不斷主動添水。
諗住無聊自拍下,
另一店員又勁快即衝過黎主動幫手。
抵讚!
慢煮黑豚斧頭扒
慢煮黑豚斧頭扒
之前,我為了黃金海岸萬聖節市集,而有個星期六走到黃金海岸商場! 小朋友 Trick and treat 交換糖果,十分熱鬧!發現有間西餐廳 <Chef's Cuts>,被食物賣相及餐廳佈置而吸引幫襯!餐廳有兩邊門口,一邊近的士站,一邊近商場中間位置。Menu設加一服務費見到店經理,跟我那位討厭的前度男友有幾分相似,所以,望他一眼之後,不會再望;甚至不想再幫襯!Weekend tea西班牙素食薄餅 $152包括:青,黑水欖、茄子、松子仁、車厘茄、芝士、亞支竹...,鋪滿薄餅,配青醬,薄餅似是自家搓製,薄身之餘口感煙韌很不錯!熱柚子蘋果茶 $48真的加入柚子肉,入口清新酸甜的!

餐廳有兩邊門口,一邊近的士站,一邊近商場中間位置。
Menu
設加一服務費

Weekend tea
西班牙素食薄餅 $152
西班牙素食薄餅
熱柚子蘋果茶 $48
真的加入柚子肉,入口清新酸甜的!
熱柚子蘋果茶
2022-10-29
西班牙素食薄餅
喺富有情調嘅黃金海岸呢一間西餐廳門口係食材區行入去就有分戶外同埋戶外嘅用餐區戶外嘅環境坐得舒服餐廳嘅員工都好友善烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋人生第一次食牛骨髓原條牛骨上枱望落去好靚烤到香脆嘅多士配着油香四溢既骨髓汁滋味無窮呢個必食意式芝士凍肉拼盤見佢個價錢唔係好貴就諗住試吓嚟到嘅份量係嚇死人可能六至七個人食都足夠芝士同火腿嘅選擇穩穩陣陣招牌海蝦辣肉腸燴飯冇得彈香辣嘅蕃茄汁巳經好惹味飯嘅質感啱啱好每一粒都完美包住蕃茄汁辣得好過癮但係又唔會過分鮮蝦好彈牙熟成黑安格斯肉眼扒重頭戲就係呢個重量達到600克既肉眼扒Dry age 不愧係烹調牛扒嘅王道見見牛扒嘅肉汁都鎖得好飽滿好似濃縮左啲精華咁底下嘅薯條就吸收晒啲牛肉汁好好味一定會覆啅!
喺富有情調嘅黃金海岸

好似濃縮左啲精華咁

底下嘅薯條就吸收晒啲牛肉汁
好好味

一定會覆啅!
位於屯門黃金海岸廣場內的一家西餐廳,門口小小,一入門口就看見來自不同地區的牛扒和熟成牛,還有售賣不同類型的西餐食品,可供顧客店內用餐或是買原食材回家烹煮!菜式多元,種類算多,無論你是素食或是喜歡吃羊,相信餐牌也有一款適合你!餐廳室內外都提用餐,比較像開放式廚房配上吧枱,也有一些兩、四人坐位,雖然室內空間不算太大,但坐位都很舒適、寛鬆!———————————————————————.前菜.推推推!本來擔心牛骨髓會伴隨陣陣的腥臊味,其實並不會有太強烈的味道,口感滑滑嫩嫩的,像是吃豆腐也有人說像是腦類。牛骨髓沒有複雜的調味,靠燴紅酒牛肋和牛肝菌的味道,再帶出牛骨髓的精華,特別是配上底下的醬,簡單是把牛骨髓的味道昇華,多士的種類也考慮了配菜而選,誠意、味道、用心,值的推薦給大家。✨✨🤌🏻.主菜.乍看之下外表有點乾,也有過熟的跡象。但是!其實是把牛扒一邊煎脆,肉汁都鎖在牛扒內,一切開肉汁慢慢流出來。調味也是非常簡單,原始的牛扒味道,品嘗原汁原味!本來熟成安牛的選材已經很不錯,所以不需要過份調味,已經很讚!🤌🏻 推!吃慢煮豬扒最大的擔心就是那種腥臊味,我對肉那種腥臊非常敏感。當日完全沒有這個問題,
———————————————————————
.前菜.
烤牛骨髓燴紅酒牛肋.牛肝菌及多士

.主菜.
(是日餐牌)熟成安格斯肉眼扒配薯條

慢煮黑豚斧頭扒配蘋果青醬・酸忌廉薯仔

推!吃慢煮豬扒最大的擔心就是那種腥臊味,我對肉那種腥臊非常敏感。當日完全沒有這個問題,再配上蘋果青醬內裡還有無花果,整個醬汁是甜帶點酸,還有青醬的香氣,酸忌廉薯仔能品嘗到薯仔原味,非常甜(不是調味的假甜),看起來平平無奇,但有驚豔到!✨✨✨

芝士蛋糕配覆盆子&OREO・榛子雪糕

四個甜點都想吃 最後這個芝士蛋糕最吸引我!🤤🤤🤤
首先芝士蛋糕外層包著一層薄薄的黑莓和紅莓像是啫喱的外衣,蛋糕上各自有一顆紅莓,兩旁灑上OREO碎,中間是一球榛子雪糕配上像是麥芽糖片,口感脆脆不黏牙。最最最喜歡榛子雪糕,味道與超市和餐廳吃的很不一樣,也有想過可能是他們家自己做的?!🫣

- Mannenberg Red Wine/ 1 Gls
提供多種類+不同地區的酒,即使一整瓶買價錢也很合理!但是男朋友還要開車,所以還是叫了一杯過過癮。詢問店家可否推薦一款適合配上熟成牛的紅酒,他們二話不說推薦了這款,說是比較辛辣,很適合配我們叫的牛扒。整個過程很專業,也沒有因為價錢亂推,或是隨便推介一款!

———————————————————————
·飯後感·
後來我再詳細查閱資料,原來在中環街市也有一家,比較主打海鮮,但一樣有以上前、主菜(但好像沒有我們叫的甜品),大家也可以看看,但是以環境來說,個人比較推屯門這家。
除了食物質素和環境,店員的質素也讓我有二訪衝動,但價錢畢竟算是中上(當日是週未下午茶時間用餐),所以比較適合慶祝一些特別日子。
2023-02-12
烤牛骨髓燴紅酒牛肋.牛肝菌及多士
(是日餐牌)熟成安格斯肉眼扒配薯條
慢煮黑豚斧頭扒配蘋果青醬・酸忌廉薯仔
芝士蛋糕配覆盆子&OREO・榛子雪糕
1K
2023-01-28 330 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨黃金海岸必食✅-Chef's Cuts 🇭🇰 屯門黄金海岸商場地下S11-12號舖 🇭🇰-🧑🏻‍🍳黄金海岸商場唔大, 但都幾多餐廳, 呢間menu叫做最吸引🧑🏻‍🍳當晚冇book枱坐左室內位, 枱與枱之間唔算闊, 但都坐得舒服-🐂🦴 Roasted Bone Marrow $168💯牛骨髓我至愛!! 除咗啲脂肪, 仲放咗啲好幼既牛肉絲喺上面💯當然唔少得甜洋蔥解解油膩, 多士薄脆+牛骨髓+甜洋蔥=💯-🥓🥪 Smoked Pastrami Reuben $158✨多士輕輕烘乾, 加上芝士, 少少酸瓜同勁量鹹牛肉薄片, 一啖咬落勁滿足-🥩🍟 Dry Aged Ribeye $328💯 daily special menu有dry aged ribeye, 五成熟厚肉juicy, 脂肪比例岩岩好有少少筋, 當然瘦既肉位都好腍💯紅胡椒夾埋牛肉食好香, 淋落薯條既黑松露汁係就係慳皮啲, 不過都好香-🦐🍲Chef’s Cuts Prawn Jambalaya $178✨佢係 signature dish不過食完就有啲失望, 係好普通既risotto,✨食落係急凍蝦肉質, 比較好係辣肉腸吊
👧🏻😋👅🍽✨
黃金海岸必食✅
Chef's Cuts
🇭🇰 屯門黄金海岸商場地下S11-12號舖 🇭🇰
🐂🦴
Roasted Bone Marrow $168

💯當然唔少得甜洋蔥解解油膩, 多士薄脆+牛骨髓+甜洋蔥=💯

🥓🥪
Smoked Pastrami Reuben $158

🥩🍟
Dry Aged Ribeye $328

🦐🍲

✨食落係急凍蝦肉質, 比較好係辣肉腸吊返少少味
🍮
Sticky Toffee Pudding $68

💯我係第一次食呢個 British dish, 同行朋友就話佢個moist sponge cake比出面既冇咁sticky
💯但當然淋拖肥再加雲呢拿雪糕係唔會點走差, 所以我都係正評😂
2023-01-10 257 瀏覽
第二次黎呢度食晚餐~因為第一次食已經覺得好食原本想試其他菜式,最後都係叫番烤八爪魚,西班牙sauce好味😋有車厘茄,橄欖,辣肉腸粒同薯仔粒,中意個薯仔粒夠香口💕另外叫咗個照燒豬膝,呢個要等20分鐘到,不過好值得等,肉汁好juicy,跟好多配菜,份量好大份~兩個人食兩嗰dish加兩杯飲品已經好飽🥰我地都鍾意坐出面門口枱~雖然唔係望海,依然好有feel~ 見佢個set lunch都好吸引,下次試試佢~
第二次黎呢度食晚餐~
因為第一次食已經覺得好食
見佢個set lunch都好吸引,下次試試佢~
  • 香烤八爪魚
我去嗰間Chef’s Cuts位於屯門黃金海岸🏖️,舖頭細細,有一個area賣肉🥩同芝士🧀等等,行入啲先係餐廳🍷 餐廳食物幾高質,仲要唔貴👍烤牛骨髓🦴(第二張圖)上面加咗啲酸酸地嘅醬汁,所以唔會太油膩,配上脆口嘅多士🥪我覺得必食嘅係佢嘅牛油果蟹肉多士🥑🦀(第三張圖)。一碟多士有四塊,兩件搽上咗薄薄嘅牛油果醬,上面再加上超多蟹肉撈沙律醬,好好食😋 另外兩件係煙三文魚多士🐟,比嘅煙三文魚都好大嚿,啖啖肉。上面仲要落咗超多芝士碎🧀牛面頰🐮(第四張圖)好有膠質,配上薯蓉同黑松露油🍄,都唔錯。甜品好有創意🤩 我哋叫咗tiramisu棉花糖雪糕🍨(第一張圖)。睇落似普通tiramisu,但係其實中間係大大嚿黐埋咗一齊嘅棉花糖同雪糕😝 側邊落咗啲餅碎同朱古力蛋糕碎,成碟甜品睇落好messy但係出奇地夾😛💰: HK$300 pp (Dinner)💝: 8/10

💰: HK$300 pp (Dinner)
💝: 8/10
2022-10-13 571 瀏覽
▫️話說好似人生第一次黎黃金海岸🤣 參加朋友party前行下,順便搵下好野食😋▫️黃金海岸真係幾有渡假feel🏝 黃色外牆加上綠色帳幕寫上餐廳名,可惜唔記得影相🫣🥟 牛肝菌黑松露意式雲吞 $168▫️汁煮得好creamy,黑松露味好香😍 雲吞係厚皮嗰種,所以相對上肉既份量會少啲🤏🏻 面頭舖上火箭菜,有啲菜食下感覺健康啲😛 唔好以為細細碟,食完都飽飽地🤭🥑 牛油果紅菜頭水煮蛋多士 $138▫️顏色好鮮艷🤩 成舊切好既牛油果放係多士上面😼 紅菜頭味道唔會太搶,配多士又幾好食😛 碟邊沙律仲加左紅石榴籽,好甜食到停唔到口🤤▫️價位黎講算親民🫶🏻 門口位置仲有凍肉區,可以俾客人買返屋企自己煮😆

🥟 牛肝菌黑松露意式雲吞 $168

🥑 牛油果紅菜頭水煮蛋多士 $138

2022-10-02 1770 瀏覽
疫情下,已經有兩年半沒有去外地旅行。一年多前仍然認為 Staycation 有點無聊,但不經不覺已經去了幾次 ⋯⋯ 雖然每次都是海洋公園或者迪士尼,要遷就小公主的小朋友喜好。今次總算有點新意思,揀了黃金海岸酒店。第二天退房,順道在旁邊商場食午飯,揀了「Chef’s Cut」。餐廳有兩邊入口,其中一邊入口直入用餐區,另一邊入口就是附屬進口食材店及凍肉店;同餐廳名字如出一轍。一個舖位,同時做兩種生意,相當聰明的做法,尤其切合黃金海岸住宅屋苑。這裏遠離市區、自成一國,週末週日放假待在家裏,住客也只可以光顧唯一商場的餐廳或食材店。室內空間狹長,一邊是開放式酒吧及廚房,另一邊就是一排四人枱。揀了兩份是日午餐。既然餐廳叫「Chef’s Cut」,當然要食肉。煙鴨胸意大利飯配菠菜橙醬汁($128)。用了很多芝士煮意大利飯,可惜欠缺清雞湯的鮮味,味道稍嫌單調,純白色的意大利飯賣相亦不夠吸引。煎煙鴨胸有點過熟,鴨油香味唔夠,肉質亦未夠軟淋,同一間港式西餐廳的差不多質素。最好味竟然是份量不多的橙醬汁,配鴨胸肉最合適。熟成肉眼扒配薯菜炒雜菜($278)。進口凍肉店的牛扒質素當然唔會差,但烹調技巧就未到家。落
疫情下,已經有兩年半沒有去外地旅行。一年多前仍然認為 Staycation 有點無聊,但不經不覺已經去了幾次 ⋯⋯ 雖然每次都是海洋公園或者迪士尼,要遷就小公主的小朋友喜好。今次總算有點新意思,揀了黃金海岸酒店。第二天退房,順道在旁邊商場食午飯,揀了Chef’s Cut」
揀了兩份是日午餐。既然餐廳叫Chef’s Cut」,當然要食肉。
煙鴨胸意大利飯配菠菜橙醬汁
熟成肉眼扒配薯菜炒雜菜($278)。進口凍肉店的牛扒質素當然唔會差,但烹調技巧就未到家。落單時明明要求五成熟,結果變了八成半熟以上,甚至接近全熟。流失了很多肉汁,幸好肉味濃郁。
熟成肉眼扒配薯菜炒雜菜
最後從單點餐牌揀了一個特色甜品 Gelato Marshmallow Tiramisu ($68)。睇名字已經知道是非一般的 tiramisu,但分別實在太大,甚至完全失去 tiramisu 應有的味道。Mascarpone 芝士、咖啡酒、軟綿意大利手指餅等等主要材料的味道基本上完全消失;整個甜品沒有一丁點咖啡酒香,意大利手指餅也變成了鬆脆的餅乾碎。中間那件最似 tiramisu 的圓餅甜得過分,口感又綜合了結實、軟綿及脆口,有點古怪。再細看餐牌介紹,原來正如甜品名字,真是 Tiramisu Marshmallow Gelato (Tiramisu 棉花糖意大利雪糕)。小編本來想食 Tiramisu,但這個變奏版效果差強人意。
Gelato Marshmallow Tiramisu
味道一般,中規中矩。只不過,正如前文所述,住在黃金海岸根本沒有其他選擇,除非專程搭車入去屯門。
2022-06-27
講真,琴晚食完呢一餐咁高質嘅西餐之後其實都唔係好想寫食評😭,因為好怕餐廳出咗名就會多人排隊、變貴咗同埋質素維持唔到!不過作為一個專業既foodie,我都係寫返我的食評啦。。。今次淨係試咗兩個菜+1個甜品,兩個人食份量啱啱好!第一道菜就係八爪魚,醬汁好有西班牙嘅風味,仲有好多橄欖、蕃茄同埋caramelised bacon,食到我最後清左隻碟,一滴不漏😋 第二道菜就係dry aged ribeye,佢嘅seasoning唔係好多,如果平時食開濃味嘅人可能會覺得唔夠鹹!但係我就覺得咁樣淡淡地先可以食到牛肉嘅原汁原味。仲有值得一讚嘅就係佢係Perfect medium rare,香港唔係好多西餐廳可以做到!伴菜有少少沙律加埋truffle fries,薯條都好味,呢度嘅廚師絕對唔係Hea你!🤙🏻最後就係食咗個甜品 - gelato marshmallow tiramisu,呢個甜品好特別,喺第二度從來未食過!佢係一粒大嘅棉花糖入面包住左雪糕,然後外面就係Tiramisu嘅餅乾碎,一啖咁樣食晒所有嘢就食到Tiramisu 嘅味道啦!非常特別,唯一要挑剔嘅就係佢嘅雪糕唔夠滑。兩個人再叫多兩杯酒,

兩個人再叫多兩杯酒,埋單都係700多元,已經決定咗今年聖誕要再返黎慶祝!

P.S. 餐廳隔離就係一個買凍肉嘅舖頭,我今次都買咗個煙燻嘅Parma ham同blue cheese,如果有餐廳嘅單仲有九折添!非常推介大家試吓。

2022-07-10
  • Dry  aged  ribeye
2022-07-08 990 瀏覽
話說生日 好姊妹 陪我睇收樓情況再加上佢請我食生日飯 我當然唔會客氣啦去咗一間我覺得裝修好靚好有歐洲風采嘅西級餐廳, 裝修除咗靚 氣派都ok㗎植物設計, 掛畫做吊飾好有藝術氣氛入到去即刻叫咗個王牌就係斧頭扒! size超級大絕對大個一個人塊面我哋當然係叫五成熟 嚐鮮味啦!嚟到我哋面前, 再加啲火 好似做緊表演緊因為我哋 吧頭, 所以佢直接放喺我哋面前好有 貴賓 嘅感覺, 食落去肉質非常彈滑厚厚嘅肥膏完全滿足到我 對肉質嘅要求在加強配菜 係車厘茄 蘆筍 配薯菜味道非常合襯, 五成熟真係啱啱好之後再叫咗個黑松露醬薯條薯條完全一啲都唔油 咬落去香脆再加上配上黑松露 非常惹味絕對會再想食!佢埋單埋咗六百零蚊到兩個人 都算抵食!
話說生日 好姊妹 陪我睇收樓情況
再加上佢請我食生日飯 我當然唔會客氣啦
去咗一間我覺得裝修好靚好有歐洲風采
嘅西級餐廳, 裝修除咗靚 氣派都ok㗎
植物設計, 掛畫做吊飾
好有藝術氣氛

入到去即刻叫咗個王牌

就係斧頭扒! size超級大
絕對大個一個人塊面
我哋當然係叫五成熟 嚐鮮味啦!
嚟到我哋面前, 再加啲火 好似做緊表演緊
因為我哋 吧頭, 所以佢直接放喺我哋面前
好有 貴賓 嘅感覺
, 食落去肉質非常彈滑
厚厚嘅肥膏完全滿足到我 對肉質嘅要求
在加強配菜 係車厘茄 蘆筍 配薯菜
味道非常合襯, 五成熟真係啱啱好

之後再叫咗個黑松露醬薯條
薯條完全一啲都唔油 咬落去香脆
再加上配上黑松露 非常惹味
絕對會再想食!

佢埋單埋咗六百零蚊到兩個人 都算抵食!
2022-07-01 810 瀏覽
#chuchu食在屯門📍 Chef's Cuts嗰日🐷同🐷仔慶祝book左呢間高質西餐!嗰日平日就冇乜人,坐得好舒服,除咗堂食仲可以買番屋企自己整!野食幾正都幾推介 #chuchu推介 —————————————————————❣️ Crostini Plate$98意式牛油果蟹肉及煙三文魚多士!賣相好吸引,每樣兩件,啱啱好大家都有得試!每件都有牛油果蓉,加蟹肉或者三文魚,兩款都好鮮好好味!.❣️ House Fat Aged Bone-In Black Angus Rib Eye$398650g牛脂熟成黑安格斯肉眼扒,仲有薯條,呢個價錢真係抵!好欣賞佢切好晒,啱晒懶🐷,不過略嫌overcook,本身應該係medium,但見到粉嫩肉色應該係medium well,不過都好juicy🤤🐷就唔好鐘意佢個牛脂,雖然講到明,但係佢好肥,冇肉食🤣.❣️ CEP Mushroom Ravioli $168牛肝菌黑松露意式雲吞,好香黑松露味,入面有cheese,好多菇,個汁都好濃好正,有咬口!.❣️ Oreo cheese cake $58Oreo cheese cake 上面有球雲尼拿雪糕,tbh芝士蛋糕
#chuchu食在屯門
📍 Chef's Cuts
❣️ Crostini Plate$98

❣️ CEP Mushroom Ravioli $168

❣️ Oreo cheese cake $58
Oreo cheese cake 上面有球雲尼拿雪糕,tbh芝士蛋糕好一般!好似食緊細個嗰啲朱古力批咁,但係雲尼拿雪糕都好食!🐷book左嘅字就寫得小小核突,不過下次可能靚啲,都可以#chuchu慶生推薦

❣ Apple Mojito $52
嗰日唔想飲酒嗌左杯Mocktail,呢杯Mojito加蘋果好fresh!
❣️Peach 唔知乜 $xx
有啲甜!

不專業評分
👅好味指數:8/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: Chef's Cuts (屯門)
屯門黄金海岸商場地下S11-12號舖
#chuchu食西餐
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-06-21
慶祝紀念
紀念日
2022-05-10 868 瀏覽
食物質素價錢都ok 但有個光頭職員態度真係差到令人髮指,我幫襯過兩次,第一次一個三口抱住BB, 一入去問有無位,有個waitress 話有位叫我等等,佢行開左去準備安排,跟住有個光頭職員走埋嚟問我企係度做乜,我話等緊位,佢好無禮貌噤叫我返出去話無位,但完全唔講點安排例如出去排隊攞飛,簡單嚟講係趕客,唔做你生意,真係火都嚟,個waitress 見狀即刻過嚟幫手解圍,安排左張枱俾我食左餐飯,我覺得係一時溝通問題,無理會,點知第二次諗住再去幫襯又係個光頭職員真係唔寫review 都唔得
2022-04-18 766 瀏覽
因疫情關係,很久沒有外出用膳,剛巧昨天是星期天便與老公到黃金海岸行行和開餐。我哋選了Chef's Cuts這間餐廳吃午餐,餐廳廚房是開放式,可選坐bar 枱與廚師互動,我選擇室外座位。見鄰座吃牛骨髓,賣相不錯而且好似好美味,也叫了一份烤焗牛骨髓,並叫蟹肉和煙三文魚多士,羽衣甘藍沙律,烤豬斧頭扒和飲品。食物很快送上不用等太耐。當牛骨髓送上時已不及待取了放在牛骨髓上配料試吃,非常美味。將牛骨髓和配料放在多士(跟餐)上吃,更加好味沒有油膩覺。蟹肉煙三文魚多士,共有4塊,多士上面塗有牛油果醬和舖滿蟹肉或煙三文魚,是我最至愛蟹肉多士,剛好每人每樣各一件。沙律也非常美味,羽衣甘藍配同藜麥是非常合拍,不錯的組合。最期待豬斧頭扒終於上場,沒有太大驚起,不過不失。下次再到黃金海岸時,必定再來吃蟹肉煙三文魚多士和試吃他們其他食物,期待下次的約會。吃飽再行入店內小型購物區,店內有凍肉,調呆料和小食,價錢合理,如有興趣可買回家煮食。
2022-04-17