2024-01-30 752 瀏覽
嚟到這間餐廳,首先試咗個Steak & Onion on Sourdough。話唔定幾,三文治表面烤到脆卜卜🍞,咬落去啲聲音都咁誘人。啲牛肉吖嗱,夠哂味,同啲洋蔥軟熟得嚟有啲甜味,包住咗喺裏頭那股咸香,配埋自家製嘅BBQ醬,滿嘴生津噢!再試吓個Chicken Mayo on Sourdough,雞肉嘅鮮味啱晒我口味,啲炒洋蔥伴得啱啱好,一啖再一啖嘅,欲罷不能呀。配上無酒精嘅Limonata飲品,透心涼,夠晒解膩!店度仲有其他吸引眼球嘅食品,例如南非傳統風乾肉Biltong,不過我留待下次再試喇。舒適嘅環境加上友善嘅服務,整個體驗都嘆為觀止! 心思思想下一次可以一邊品嘗,一邊喺這個有趣嘅街角放鬆咁happy hour!要數今次食評嘅亮點,非sourdough莫屬,隨時會再訪!👌🏽🥂😊

之前因公事不時來往灣仔,一直都覺得這個地區非常有趣:有繁華現代感重的商業區也有懷舊傳統的小社區,美食的種類更加是豐儉由人,在這個巴路士街與交加里的轉角交匯處,就遇上一間有趣獨特的小店Any Bowl with Coffee or Soft Drink $130雖說這店的signature是烤肉卷,不過光顧這天的天氣有點熱想來吃點開胃的,選來這店同樣受歡迎的「健康碗」(Bowl),套餐價任何一款bowl配飲料要百多塊錢,在這區加上店家的定位賣這個價錢也覺得合理~ 由於之前曾在這裡買過Açaí Bowl 外帶給朋友吃,這次來到也要來一份來嚐一下味道!這裡的Açaí Bowl 是將巴西莓混合冰凍的藍莓、香蕉等水果製成介乎於smoothies跟雪糕之間質感的果茸,再鋪上藍莓、士多啤梨、香蕉、穀物製品跟亞麻籽作點綴,最後擠上少許蜜糖漿,顏色豐富又吸引,是令人食指大動的賣相!巴西莓(açai )是一種含有大量抗氧化物、纖維和氨基酸的水果,有促進消化、皮膚健康和加強人體免疫系統等功效,營養價值是很高~ 加上其他食材也是高纖飽肚又有營養,這樣的健康餐吃一次半次也沒問題啦!吃一口即感受到冰涼感,由於用上
吃一口即感受到冰涼感,由於用上大量莓果,配生果吃酸甜清爽,在炎熱吃這個真的很適合!但要留意一下份量真的很多,怕吃不完的建議跟朋友來多點其他食物再一同分享會比較好!
飲品方面就選了一杯熱latte,店家採用了nutty口味的咖啡豆製成,比例很不錯牛奶跟咖啡的味道有取得平衡,不過想要拉花的話很抱歉,這裡沒有提供啊~
店家其實是由南非籍老闆主理,以售賣具有南非特色的輕食外帶為主的小店,場內也設有非常少量的座位,坐著邊看外邊風景邊等待美食讓腦袋放空一下其實蠻chill的~
來到這店還有另一樣極為吸引的就是那個風乾肉類專用食物櫃,裡頭掛著不同size不同風乾程度,來自南非醃製的生肉乾(Biltong),真心推薦要來買,可以當牛肉乾吃也可以先烤一下再吃,前者口感扎實要多𡁻幾下油香肉香同樣出眾,烘熱以後的美妙口感實在難以想像,而且價錢不昂貴又美味!想試一下就要親身認證了
2023-03-29
10 分鐘 (堂食)
2022-12-14 1521 瀏覽
Chief's Blend is a place I often wondered about. It  appeared to serve South African cured meats. Something that intrigued me as I had never had that  before. So, after a night shift, I decided to go there for a bite.It's not very big with a small bench window area for dine in. Otherwise, it's mostly take away. Menu is in English only and there is no 10% service charge. They serve various sandwiches, burgers along with drinks.I ordered a Latte ($35 for a small). The latte was ok. Fairly strong w

I ordered a Latte ($35 for a small). The latte was ok. Fairly strong with not too much milk.
But this was what I was most interested in. The Breakfast Boerie and Egg on Sourdough Toastie ($85). The boerewor, a South African sausage had a slight gamey taste with a wonderful blend of spices. I wish there was more of it. It was smeared with a fresh tasting pesto, melted cheddar, sundried tomato, arugula. All sandwiched between a wonderfully toasted sourdough bread. Everything  held together and wasn't too messy. The flavours all complimented each other. This was  fantastic sandwich.

The service was extremely friendly. Checking in on you, making you definitely feel welcome. Food is excellent so I'll be back to try something else.
2022-12-08
2022-09-06 1097 瀏覽
🥪 Chicken Mayo on Sourdough ($98)Sourdough焗到好香脆👍🏻入面有雞肉、炒洋蔥同埋好香既芥辣味。雞肉烤完仲好juicy香口,醬汁份量啱啱好,食完都唔會覺得好乾。🫔 BBQ Wrap + Salt & Vinegar Fries ($108)Wrap烤到外面有少少脆口🥰燒烤醬配雞肉又係勁juicy嫰滑,醬汁好惹味。加埋蔬菜,食晒成個都唔覺得好油膩😋🍹 Superhero ($60)Strawberry + Banana + Apple juice主要士多啤梨🍓味較重,因為係新鮮榨既關係,所以唔會覺得有好假既藥水味😛🍹 Peanut Butter Blast ($65)本身以為會係好濃郁既花生醬smoothie,但有少少失望既係唔夠凍😂而且有好多花生粒,所以有少少難吞同埋飲完好飽肚😂

🍹 Superhero ($60)

🍹 Peanut Butter Blast ($65)
2022-08-27
2022-08-25 1640 瀏覽
係灣仔轉角遇到好西☺️由外國人主理, 座位唔多, 專做外賣但環境夠悠閒~ 可以坐係度chill住望住街邊既人與車😌🏵Steak & Onion on sourdough ($128)牛肉同洋蔥炒得好香😚 麵包又烤得超級香脆😍😍 每一啖都勁脆卜卜, 夾埋一齊食簡單係perfect match🤩略嫌牛肉熟得濟, 有dd硬, 不過sauce同脆麵包搭救😉🏵Peri Peri Wrap ($98)烤卷煙韌, 有d似墨西哥卷🌯 Peri Peri醬好開胃, 酸酸甜甜帶點辣, 係有後勁既辣🌶 包住豐富既蔬菜同雞肉, 口感豐盈, 非常滋味🥰不過食唔到辣既朋友就可能要揀BBQ醬啦😅 因為真係幾辣😝🏵Long Black ($32) / Latte ($42)咖啡偏nutty, 歎住咖啡望住街外既人來車往, 好寫意☕️Lunch算係中價, 不過味道真係唔錯😋環境夠chill, 仲有個鬼佬老闆同你吹水🤪可以令你暫時忘記工作上既煩擾, 值得推薦👍🏻評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
係灣仔轉角遇到好西☺️
由外國人主理, 座位唔多, 專做外賣
但環境夠悠閒~
可以坐係度chill住望住街邊既人與車😌

牛肉同洋蔥炒得好香😚
麵包又烤得超級香脆😍😍
每一啖都勁脆卜卜,
夾埋一齊食簡單係perfect match🤩
略嫌牛肉熟得濟, 有dd硬,
不過sauce同脆麵包搭救😉
Steak  &  Onion  Sourdough

🏵Peri Peri Wrap ($98)
烤卷煙韌, 有d似墨西哥卷🌯
Peri Peri醬好開胃, 酸酸甜甜帶點辣,
係有後勁既辣🌶
包住豐富既蔬菜同雞肉,
口感豐盈, 非常滋味🥰
不過食唔到辣既朋友就可能要揀BBQ醬啦😅 因為真係幾辣😝
Peri  Peri  Wrap

咖啡偏nutty, 歎住咖啡望住街外既人來車往,
好寫意☕️

Lunch算係中價, 不過味道真係唔錯😋
環境夠chill, 仲有個鬼佬老闆同你吹水🤪
可以令你暫時忘記工作上既煩擾, 值得推薦👍🏻

評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Peri Peri  Wrap
2022-08-25 922 瀏覽
每次週末經過巴路士街同交加里交界既時侯,我都見到好多外國人喺其中一間餐廳門口happy hour。餐廳一眼睇晒,只有四個室內座位,剛好今日見到室內有位,而且有啲肚餓,所以膽粗粗入咗去。餐廳以南非風格食物為主,食物主要分為四個category,包括toastie、wrap、sourdough同grill。雪櫃仲見到多支南非著名既Chenin Blanc白酒!- Steak & Onion on Sourdough 餐廳用sourdough整成三文治,口感超香脆,牛扒肉味香濃而且好juicy,加上炒洋蔥同自家製BBQ醬真係好好味😋- Chicken Mayo on Sourdough Sourdough依然好脆👍🏻,入面夾住雞肉、炒洋蔥同蔬菜。雞肉非常滑嫩香口,醬汁份量啱啱好,唔會蓋過雞肉本身嘅味道。因為夜晚要打波,所以冇叫到任何酒類飲品。不過餐廳都有非酒精飲品既選擇,例如Limonata。總括而言,Sourdough真係驚豔到我,下次等我一邊食餐廳最著名嘅Biltong一邊飲酒happy hour😍

- Steak & Onion on Sourdough
Steak  &  Onion  on  Sourdough

- Chicken Mayo on Sourdough
Chicken  Mayo  on  Sourdough

2022-08-14
Chicken  Mayo  on  Sourdough
Chief's Blend舊址係我好喜歡嘅Açaí Bowls 店, 轉左身仍有一款Açaí Bowls, 同其他輕食啡 ☕️ smoothie咁. 座位唔多, 不過陽光曬落, 窗邊位都幾chill.Pesto Chicken on sourdough $90sourdough烤得好香脆, 雞肉一舊舊, 略乾左d🥪. pesto 香味唔算濃, 反而配上左切粒蕃茄洋蔥, 類似salsa 都幾fresh, 好大份都唔錯Peanut Butter Blast $65花生醬味超濃郁🥜🥜. 仲有Greek yogurt, banana🍌, granola, coconut water. 好味又有飽肚感, 好正.

Peanut Butter Blast $65

• peanut butter Blast
2022-08-20 144 瀏覽
📍#Chief's Blend (灣仔)灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺灣仔轉角小店Chief's Blend 主打各種輕食& Coffee ☕️ 餐廳係小店經營,望到鋪面座位雖然唔算多,一眼就睇哂,但小店既優勢就係充滿住人情味 ,坐喺窗邊感覺非常relax 。老闆仲係南非人 亦介紹咗來自佢家鄉嘅signature小食 ~ 充滿南非風味❣Steak & Onion on sourdough💰$128洋蔥夾雜着牛扒簡直係Perfect match,每一啖都夾雜着牛扒嘅香味 ,麵包表面亦烤得好香脆,每一啖都脆卜卜 ❤️‍🔥 非常加分!❣Peri Peri Wrap (Chicken)💰$98外表平凡嘅雞卷,食落味道非常有驚喜,外皮烤得剛剛好,外皮硬得來又帶點濕潤,唔會太乾~ 雞肉好大件,但就略嫌有少少乾身 ,不過Peri peri醬份量夠多,令到成個雞卷都非常濕潤同Juicy,另外Peri peri 味道帶有點微辣,味道非常香口。❣Berry Bomb💰$60係一杯味道非常豐富嘅Smoothies 首先入口係飲到香蕉嘅香味同甜味 餘韻

📍#Chief's Blend (灣仔)
灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣Peri Peri Wrap (Chicken)💰$98

❣Berry Bomb💰$60
係一杯味道非常豐富嘅Smoothies 首先入口係飲到香蕉嘅香味同甜味 餘韻亦帶有少少Berry嘅酸味 味道有層次👍🏻 另外餐廳亦選用左Coconut milk & Coconut water ,以致整體味道唔會太甜,整體都幾好飲☺️
Berry Bomb

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

Berry Bomb
2022-07-01 256 瀏覽
🎈Chief's Blend大愛灣仔內街交加街的南非小店Chief's Blend 啊!小店係交加街大轉角位午後坐係到食卷wrap, 加埋杯即打的smoothie,看著小街上的人與車來來往往,比人滿為患的打卡cafe 還過得悠閒啊~-小店主打各種南非烤肉卷做成的wrap 有滿滿南非燒烤味亦都有南非肉乾biltong 賣絕對比味蕾新嚐試的感覺。-Peri Peri Wrap呢度的Wrap可以配肉眼/植物肉/雞肉,而我都係揀返最傳統的雞肉,食南非最出名的霹靂霹靂醬梗係要配雞肉啦霹靂霹靂醬用左非洲的雀眼椒,呢種辣醬的超好吃,而烤雞都香口惹味是味蕾的新體驗啊~-BBQ Wrap除咗霹靂霹靂醬亦都可以揀返bbq醬甜中帶香口惹味除咗雞肉入面亦都塞滿 超多的沙律菜沙律菜新鮮爽口配搭嫩嫩香口嘅雞肉夏天無咩胃口,食落清新好食啊。-小店除左賣肉卷,亦都有咖啡即打果汁smoothie 或者咖啡賣大愛 cappuccino上高嗰層泡沫 Berry BompBerry Bomp 真係用左超多berries 去打,加埋Banana同 Coconut Milk & Coconut Water飲落微酸帶清新, 又有香
🎈Chief's Blend

小店係交加街大轉角位
午後坐係到食卷wrap, 加埋杯即打的smoothie,
看著小街上的人與車來來往往,
比人滿為患的打卡cafe 還過得悠閒啊~
小店主打各種南非烤肉卷

做成的wrap 有滿滿南非燒烤味
亦都有南非肉乾biltong 賣
絕對比味蕾新嚐試的感覺。
Peri Peri Wrap

呢度的Wrap可以配肉眼/植物肉/雞肉,
而我都係揀返最傳統的雞肉,

食南非最出名的霹靂霹靂醬梗係要配雞肉啦
霹靂霹靂醬用左非洲的雀眼椒,
呢種辣醬的超好吃,

而烤雞都香口惹味
是味蕾的新體驗啊~

BBQ Wrap

除咗霹靂霹靂醬亦都可以揀返bbq醬
甜中帶香口惹味

除咗雞肉入面亦都塞滿 超多的沙律菜
沙律菜新鮮爽口配搭嫩嫩香口嘅雞肉
夏天無咩胃口,食落清新好食啊。

大愛 cappuccino上高嗰層泡沫

Berry Bomp

Berry Bomp 真係用左超多berries 去打,

飲落微酸帶清新, 又有香蕉嘅濃郁
一個字,爽!
2022-06-29 189 瀏覽
近著灣仔和銅鑼灣站的一間Cafe,由外國人親自主理。店內座位不多只有四張,主要做外賣生意,即叫即製好新鮮,外國老闆好熱情健談。早上有特價咖啡,午市也有優惠套餐,還有不少酒品,晚上放工也可以chill一番。PERI PERI WRAP - $98微脆且煙韌的烤卷有點像墨西哥卷,加配$20升級為煎香的植物肉餅,質感幾可亂真,有肉味且鬆軟,再有少少爽脆的生菜和莎莎好清新,夾著咸香的蛋黃醬和Peri-Peri醬有少少辛辣刺激。BBQ WRAP - $98包著肉厚嫩滑的烤雞腿肉不乾柴,同樣有生菜、莎莎和蛋黃醬等等,醬汁則換上濃郁惹味的自家製燒烤醬。POWER UP - $60綿密的奶昔好幼滑,充滿芒果和菠蘿的酸甜,又有椰子水的清潤,以及香蕉的濃稠感。RECOVERY - $60醇香的朱古力植物蛋白,配香蕉已是一杯高蛋白質的健身飲料,再加上椰子水減膩,以及一粒粒爽口的奇亞籽,充滿能量超健康。
PERI PERI WRAP - $98
午餐
POWER UP
RECOVERY
2022-06-29 144 瀏覽
🔸 Peri Peri beef wrap $128佢呢啲卷係勁似墨西哥卷嗰啲朋友💞👍唯一最唔同嘅地方係佢既wrap 唔似一般嘅用米黃色嘅皮包住,佢地係用橙色嘅入口都係比較煙韌嘅皮,同出麵食嗰啲係有所不同😜🥲 而且Peri Peri sauce 酸酸甜甜帶辣味,個辣味係用南非嘅非洲鳥眼椒(African Bird's Eye) 製作,食第一啖後其實都唔覺得我好辣嘅,仲覺得幾滋味添😜去到後勁嘅時候先係比較犀利😭好似我唔食得辣嘅人就唔好嗌哩個口味了🤭 🔸BBQ chicken wrap $98如果你同我一樣係唔食得辣嘅話,咁就叫哩個口味就一定冇死啦👍💞入面包住豐富嘅蔬菜 雞肉,非常滋味,口感豐富🥳✨🔸Peanut Butter Blast $65哩個係高度recommand熱門推介嘅飲品,哩杯沙冰嘅材料有花生醬、香蕉、希臘乳酪 椰子水,質地較傑身,入口好似食緊花生醬咁,花生醬沙冰🥜飲完已經可以頂一餐,因為佢都幾頂肚🤣👍
🔸 Peri Peri beef wrap $128
佢呢啲卷係勁似墨西哥卷嗰啲朋友💞👍

🔸BBQ chicken wrap $98

🔸Peanut Butter Blast $65
哩個係高度recommand熱門推介嘅飲品
2022-06-26 108 瀏覽
夏天就這樣悄悄地來了,就適合精心打扮去吃一頓美食來享受夏天的恬靜美好。今天路過灣仔,在街道轉角發現一家隱秘高質南非小吃店,裝修很適合拍照打卡,於是就去嘗試一下,發現了新天地。Peri Peri Warp with Rib eye steak 跟普通的卷不一樣 它的口感跟Juicy, 裡面很多新鮮蔬菜,牛肉很鮮嫩多汁又有營養。醬料稍微帶有微辣,很符合我的口味。Berry Comb 鮮梅配上香蕉🍌,為這個炎熱的夏天,帶來一絲清涼。酸酸甜甜,喝下去心情瞬間都變得美好。坐在沿街的吧台,吃著美食聽著音樂🎶,看著陽光燦爛的遠處車輛行人熙熙攘攘,時間就在這一秒定格。Chief's Blend灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖

Berry Comb

灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖
2022-06-20 700 瀏覽
🥚🥚🐷轉角南非小食✨性價比:6/10🍳食物:7/10🌏環境:6/10🕺🏻服務:7.5/10💰是次消費:人均 $ 178#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔🍰食物分類: #蛋蛋豬吃三文治 #蛋蛋豬吃南非菜————————放工又肚餓,想買點小食醫肚,看到橫巷轉角中的一間咖啡店;網上形容是一間南非菜食店,一直好奇到底與南非有何關係,原來是因為他們有售由南非醃製的生肉乾Biltong,就在店中的一個風乾櫃中。此外,咖啡店都有捲餅提供,當中peri peri sauce也是非洲名醬,今次就先試一下卷物和果汁吧。Peri Peri Wrap + Rib-eye steak ($138)Peri Peri sauce火辣辣,吃出一個非洲溫熱感,配牛肉都幾合拍。Rib eye steak牛肉高質無筋,加上大量新鮮蔬菜,,咬起來口感豐盈。BBQ Wrap + Chicken ($98)燒烤醬配雞肉又幾好味,雞肉juicy嫰滑,燒得很香口,即叫即做,熱燙燙拿上手好惹味。Smoothieseriperi sauce對我來說有點太辣,還是要叫果汁解辣平衡味蕾。Power UP ($60)芒果+菠蘿+香蕉+椰
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃三文治 #蛋蛋豬吃南非菜
————————

BBQ Wrap + Chicken ($98)
BBQ Wrap + Chicken
BBQ Wrap + Chicken

Smoothies:
Periperi sauce對我來說有點太辣,還是要叫果汁解辣平衡味蕾。

Power UP ($60)
芒果+菠蘿+香蕉+椰子水
芒果味突出,香蕉味後期跑出;生果的果糖已經夠甜,不用再加入額外糖漿。
Power UP

Tropikale ($60)
芒果+菠蘿+羽衣甘藍+蘋果
雖然加入了羽衣甘藍,但完全不覺草青味,還帶點蘋果的清爽。
Tropikale

一邊進食一邊對著向街的大窗,橫街中經過的車輛不多;可惜今天下雨,不然吹著涼風和朋友閒聊,這樣過時間也不錯。
下次可以再試試他們的咖啡,聽聞也不錯的。

🚦灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖
(灣仔站 A3 出口, 步行約6分鐘)
🕰營業時間:08:00 – 21:00 (三至日)/08:00 – 18:00 (一至二)
2022-06-11
  • Peri Peri Wrap
  • Power UP
📍濃到CLS花生醬沙冰‼️• 啖啖都勁滿足🥜-- Chief’s Blend🤤•===========================第二次嚟cheif’s blend,上次嚟試過佢哋嘅風乾肉乾小食,今次就嚟試咗呢杯應該係我so far飲過最濃厚嘅花生醬沙冰‼️😋------------------------------⭐️Peanut Butter Blast $65 呢杯沙冰嘅材料有花生醬、香蕉、希臘乳酪、椰子水😛smoothie超傑身,要頗用力吸上嚟😂😂花生醬味好濃郁,同埋因為加咗greek yogurt,所以後勁係會有少少酸酸哋,感覺幾特別👍🏻🥰雖然$65一杯都頗貴,但係飲一杯已經可以頂一餐,好滿足😋花生醬控必試‼️🤩------------------------------賣相:3.8/5味道:4.6/5性價比:3.5/5回頭度:3.5/5------------------------------店舖資料名稱:Chief’s Blend地址:灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖前往方法:灣仔站A3

===========================

名稱:Chief’s Blend
地址:灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖
前往方法:灣仔站A3
2022-02-05 155 瀏覽
呢間位於灣仔嘅小店主打🍔Burger、熱狗、☕️咖啡仲有南非嘅肉乾biltong賣Biltong係風乾咗嘅醃製肉乾好特別又少見😋係送酒必備嘅小食 🔸Beef Drywors $65/100g🔸️Original Beef Biltong $75/100g🔸️Chilli Beef Biltong $75/100g呢到嘅biltong有好多款,店員就推薦咗牛肉乾及sausage款比我😆覺得佢味道幾似巴馬火腿,少少鹹,但biltong係厚切,所以口感比巴馬火腿煙韌好多,仲帶陣陣煙燻香味👍🏻辣味牛肉乾好惹味~煲劇送酒食幾正!
呢間位於灣仔嘅小店
主打🍔Burger、熱狗、☕️咖啡
仲有南非嘅肉乾biltong賣
Biltong係風乾咗嘅醃製肉乾