2024-07-09 690 瀏覽
之前約左成班靚媽一齊night out🥂 緊係要揀返間高質西餐嘆下😋 今次去咗西環 Chill and Grill 食西餐 地鐵站10分鐘內就到💕餐廳可以室內或者室外用餐 勁chill 😍 環境裝修好優雅而且空間寬敞 千秋位超打卡able💕 最估唔到有candy corner 啱哂一家大細🥗Haruka Apple Crab Salad青森王林蘋果橫超清甜😍 每層都夾住滿滿嘅蟹肉沙律🥗 蟹肉好鮮甜 配埋沙律同蘋果🍏 味道酸酸仲好爽脆 食落仲超開胃😋🥗Thai Chicken Mango Salad呢款泰式雞肉芒果沙律食落好清新而且好惹味🤤!沙律菜配🧅洋蔥絲🥒青瓜🍅車厘茄同🥭芒果粒 口感超豐富🥰 雞肉燒得剛好 肉質嫩滑☺️ 配埋酸甜帶果味嘅泰式醬汁 真係食唔停口!🥬Garlic Portobello with Creamy Baby Spinach呢個香燒蒜蓉大啡菇配忌廉菠菜苗做得好出色🥰 忌廉汁好濃郁😳 加埋芝士嘅咸香味 真係超配🫶🏽 菠菜苗同火箭菜雙重口感 大啡菇🍄‍🟫多汁嫩滑 真係好高質🐖Pork Belly & Seared Scallop五花肉都肥瘦均勻 食落好香口而且入口即溶😋

🥗Haruka Apple Crab Salad

🥗Thai Chicken Mango Salad

🐖Pork Belly & Seared Scallop
五花肉都肥瘦均勻 食落好香口而且入口即溶😋 每件都有一個帶子 成個菜式廿香氣四溢😍 南瓜蓉香甜美味再配埋玫瑰花瓣伴碟 散出淡淡既花香味🌹 簡單味蕾同視覺享受

🍝Golden Crab Yolk Spaghetti
意粉鋪上滿滿嘅蟹黃 味道超鮮美😋!啖啖蟹黃好有咬口 再配埋creamy嘅醬汁 真係好出色😳!意粉軟硬適中 食落好煙靭😋 真心真係一試難忘🥰

🐓Grilled Chicken Breast
烤雞胸燒到啱啱好 肉質軟腍☺️ 外層香脆 內層咬落仲好juicy😍 配埋牛油果同芒果沙律 食起嚟好清新 而烤薯菜同樣都煮得好誠意 真心一流🥰!

🥩US Hanging Tender
美國封門柳我哋揀左5成熟 牛肉多汁嫩滑😍 油花分佈平均 食落唔會好油膩 入口即融 牛味濃郁 真心食完仲想encore!

🥭Freshly Made Mango Napoleon
本身勁中意食拿破崙 呢個芒果酥皮簡單令我一試愛上!造型非常精緻🥰 酥皮香酥鬆脆 夾埋超香甜嘅粒粒芒果同忌廉 真係勁滋味🤩!

🍰Tiramisu Cake
好驚喜tiramisu上面有個超細滑既咖啡雪糕再夾上一層朱古力片 內層就係軟滑既tiramisu芝士😍 芝士同咖啡比例控制得好好😌 為成個晚餐畫上完美嘅句號🫶🏽

2024-07-08 550 瀏覽
老婆約埋成班媽咪朋友一齊lady’s night🥂搵咗間高質嘅西餐一齊食好野🤓🔸CHILL AND GRILL🔸餐廳位置近地鐵站,有室內同埋室外位置,工業風X典雅設計風格氣氛好好,坐位寬敞,仲有bar枱區、Candy corner同千秋打卡位🥰店員好細心為佢哋推薦左唔同菜式,簡直5星級服務,上菜又快又貼心首先頭盤:🔸Haruka Apple Crab Salad 日本青森王林蘋果蟹肉沙律🔸青森王林蘋果勁香甜又成厚片,夾住蟹肉沙律酸酸甜甜,好match好開胃🔸Thai Chicken Mango Salad 泰式雞肉芒果沙律🔸烤雞肉好嫩滑,泰式醬汁配合雜錦既沙律菜,連同洋蔥絲、青瓜、車厘茄同芒果粒等,夏天食就最正最好FEEL😋🔸Garlic Portobello with Creamy Baby Spinach 香燒蒜蓉大啡菇配忌廉菠菜苗🔸芝士香creamy濃郁既忌廉汁菠菜苗,放上大大隻大啡菇勁juicy,入口多層次必點菜式👍🔸Grilled Chicken Breast 烤雞胸🔸烤雞胸可以做到軟嫩多汁唔容易,烤得又香口,襯埋牛油果芒果爽口香甜,兩個字,出色!🔸Pork Belly &

首先頭盤:

🔸Grilled Chicken Breast 烤雞胸🔸

🔸Pork Belly & Seared Scallop 五花肉煎帶子配南瓜蓉🔸
無諗過每五花肉同帶子口,五花肉煎得好香口,半肥瘦五花肉同帶子都煎得非常香口,同南瓜蓉好夾,仲有玫瑰花瓣伴碟😻

🔸Golden Crab Yolk Spaghetti 黃金蟹黃意粉🔸
大啖大啖蟹黃意粉勁好味,creamy濃濃的醬汁,掛汁又美味,令人停唔到口,非常美味

🔸US Hanging Tender 美國封門柳🔸
5成熟美國封門柳,火喉剛剛好,因為阿女都係度,店員貼心將部份牛肉整成WELL DONE,等阿女都可以食到,比起味道,服務超過100分!牛肉外層嫩滑,牛味香濃超好味👍🏻

🔸Freshly Made Mango Napoleon 芒果酥皮拿破崙🔸

女性最愛甜品,一餐晚餐甜品好食成餐飯就完美呢兩款甜品都好出色,忌廉軟滑濃郁+芒果清甜,酥皮香酥鬆脆,勁好味

🔸Tiramisu Cake 意大利芝士蛋糕🔸

tiramisu最上層係咖啡雪糕,下一層係朱古力片,之後就係tiramisu芝士,濃稠軟滑的咖啡雪糕,多層次口感,每一口都係享受,好creamy又軟滑,大滿足!

服務101分!餐點又美味,絕對會再回頭!
環境又靚非常適合打卡、慶祝生日或紀念日嘅好去處!
  • 美國封門柳
  • 黃金蟹黃意粉
  • Tiramisu
  • 日本青森蘋果蟹肉沙律
  • 五花肉煎帶子配南瓜蓉
2024-07-05 541 瀏覽
Pork belly & seared scallop腩肉層層分明,再夾埋帶子一齊食,口感不會油膩,剛剛好Haruka apple crab salad青蘋果加蟹肉好新鮮嘅配搭,食完好開胃,這個必點!Prawn & scallop risotto大蝦好新鮮👍🏻配上帶子,意大利飯個醬汁好好食,啱晒最鍾意食飯的我🍚Sizzling Fajita (Vegetable)呢一道菜好有異國風情,有薄餡餅再配上酸忌廉茄汁碎,主食我揀咗蔬菜,淨係蔬菜夾埋醬汁一齊食都已經好豐富👍🏻Cream Brûlée焦糖燉蛋整得好好,熱騰騰上枱,加上焦糖脆面,口感一流,又不會太甜Smoothies飲品同朋友人叫咗一杯,芒果和士多啤梨,用料好足🍓🥭
Pork belly & seared scallop
腩肉層層分明,再夾埋帶子一齊食,口感不會油膩,剛剛好

Haruka apple crab salad
青蘋果加蟹肉好新鮮嘅配搭,食完好開胃,這個必點!

Prawn & scallop risotto

Sizzling Fajita (Vegetable)

Cream Brûlée

Smoothies
飲品同朋友人叫咗一杯,芒果和士多啤梨,用料好足🍓🥭
2024-07-05 523 瀏覽
堅尼地城有好多特色嘅餐廳,好多都有住特別嘅外國風情。而呢間餐廳就充滿著田園氣息,感覺非常高雅,設計極度有心思。門外仲有半開放式座位,好合適愛寵物嘅人士帶埋佢地既愛犬一齊嚟用餐!今日叫左Starter 🔹Pork Belly & Seared Scallop🔹Haruka Apple Crab SaladPasta 🔹Chili Prawn LinguineMain🔹Roasted Corn Fed Chicken (half)食物唔錯,前菜嘅Pork Belly & Seared Scallop,脆口又吾油膩!而Roasted Corn Fed Chicken更力驚喜,肉質非常 Juicy,又夠入味!喺合適情侶拍拖,慶祝生日或紀念日嘅好去處!
堅尼地城有好多特色嘅餐廳,好多都有住特別嘅外國風情。
而呢間餐廳就充滿著田園氣息,感覺非常高雅,設計極度有心思。

今日叫左
Starter
🔹Pork Belly & Seared Scallop
🔹Haruka Apple Crab Salad

Pasta
🔹Chili Prawn Linguine

Main

喺合適情侶拍拖,慶祝生日或紀念日嘅好去處!

2024-06-09
2024-07-03 336 瀏覽
原來系西環🈶間地方超大🍽️環境悠閒舒適✨店內採用木質裝潢🪵搭配大窗戶植物綠化🪴營造出休閒悠閒的用餐體驗🍽️Kids Gummy自助區~小朋友最推薦🤭而餐廳食物質素與環境真是讚的👍🏻📝📝📝📝📝🟢Pork Belly 💚Honey Figs Salad🟢Prawn & Scallop Risotto💚Hanging Tender (US)💚Affogato Milkshake🟢Apple Crumble

📝📝📝📝📝

🟢Pork Belly

💚Honey Figs Salad

🟢Prawn & Scallop Risotto

💚Hanging Tender (US)

💚Affogato Milkshake

🟢Apple Crumble
2024-06-28 309 瀏覽
呢間其實都食過六七次,今次第一次有食評. 首先如果講地方大寬躺,這間一定係堅尼地城首選,除非星期五六,其餘日子通常都會有位,食物亦算多選擇,之前其實都食過牛扒意粉薄餅,都算正常或以上嘅,今次因為天氣太熱冇乜胃口,同埋太攰……所以叫咗兩個小食同兩杯飲品,但係個酥炸魷魚比較差少少,因為佢個渣粉太厚😂又或者唔啱我口味啫🤣 另外個雞翼,我選擇左韓式汁真係幾好味好開胃!另外叫兩杯冇酒精飲品都唔算差,不過成70幾蚊一杯….我覺得依間都算係一間有heart 嘅餐廳… 前嗰幾年見佢有個corner位,係俾小朋友食下爆谷或者棉花糖..(好似冇記錯😆)今次埋單$340兩個人….

今次埋單$340兩個人….
2024-06-27
2024-06-27 251 瀏覽
呢晚難得地可以擺低阿女一個晚上,約埋成班媽咪朋友一齊lady’s night🥂💖咁開心嘅晚上梗係要揀返一間高質嘅西餐一齊嘆啦🍽️🤓朋友介紹西環有間好chill既西餐,於是就訂咗枱過黎食啦🥰餐廳位置都算易搵,地鐵站行過去5-10分鐘就到🙆🏻‍♀️餐廳有室內同埋室外位置,裝修係舒服既工業風帶典雅既感覺,坐位空間寬敞,仲有bar枱區、Candy corner同千秋打卡位🤓店員服務好細心,為我地推薦左唔同菜式,我地揀左:Haruka Apple Crab Salad日本青森王林蘋果蟹肉沙律香甜既青森王林蘋果橫切成厚片狀,中間每層夾住蟹肉沙律,酸酸甜甜既蟹肉沙律配埋爽甜既蘋果,好match好特別👍飲品我揀左mango smoothie,沙冰質地細滑,除左香芒,亦加入左乳酪,入口香甜而清新可口,讚👍Thai Chicken Mango Salad泰式雞肉芒果沙律雜錦既沙律菜加上左洋蔥絲、青瓜、車厘茄同芒果粒等,烤雞肉烤得香口而嫩滑,泰式醬汁有酸甜既鮮果味,同沙律好夾,整體好清新而滋味😋Garlic Portobello with Creamy Baby Spinach香燒蒜蓉大啡菇配忌廉菠菜苗呢款前菜

店員服務好細心,為我地推薦左唔同菜式,我地揀左:

Haruka Apple Crab Salad
日本青森王林蘋果蟹肉沙律

Thai Chicken Mango Salad
泰式雞肉芒果沙律

香燒蒜蓉大啡菇配忌廉菠菜苗
呢款前菜個人黎講好喜歡😋大啡菇juicy嫩滑,內裏係好creamy濃郁既忌廉汁煮菠菜苗,帶有淡淡既芝士香,配埋火箭菜食有重口感,超正😋👍

Pork Belly & Seared Scallop
五花肉煎帶子配南瓜蓉
每件既五花肉上面都配上一件帶子,五花肉煎得好香口,半肥瘦既肉入口即溶,帶子都煎得非常香,而伴碟既玫瑰花瓣散出淡淡既花香味,賣相好睇又令人開胃👍

Golden Crab Yolk Spaghetti
黃金蟹黃意粉
意粉加入左蟹黃,醬汁好creamy而鮮甜,仲有啖啖蟹黃,意粉口感軟硬剛好,非常掛汁,味道令人一試難忘,睇相都有種念念不忘既感覺🤤

Grilled Chicken Breast 烤雞胸

Grilled Chicken Breast
烤雞胸
烤雞胸既火喉控制得好好,肉質多汁軟嫩,外層燒成網紋狀夠晒香口👍配搭左牛油果芒果salsa好清新,而配角既烤薯菜一啲都唔馬虎,非常出色既一道菜😋

US Hanging Tender 美國封門柳

US Hanging Tender 美國封門柳
封門柳揀左5成熟,火喉控制得洽到好處,外層牛肉嫩滑而且牛味香濃,每啖都充滿肉香,回味無窮😋

係精緻而出色既甜品🤤每層酥皮之中夾住新鮮既芒果忌廉,酥皮香酥鬆脆,芒果忌廉軟滑濃郁,成個感覺都好fresh好滋味,非常令人難忘,絕對想再食一次🤤💕

Tiramisu Cake 意大利芝士蛋糕

Tiramisu Cake 意大利芝士蛋糕
呢款甜品都非常靚同好味🤤首先tiramisu既表面係一球好香而細滑既咖啡雪糕,然後係一層朱古力片,敲開朱古力就係濃稠軟滑既tiramisu芝士,入口香甜帶有淡淡咖啡同酒既香味,芝士同蛋糕層既比例非常好,成個甜品都好creamy軟滑,好正😋😋😋

成個用餐體驗都好舒服,上菜速度控制得好好,每當完成一道隨即就會送上下一道,而且食物用料同烹調都非常有質素,精緻講究而不馬虎,非常令人impress 既一間餐廳,十分推薦👍👍👍👍👍💖
2024-06-24 184 瀏覽
好chill既西餐廳🥳除左有多款主菜同打卡飲品之外,餐廳仲係主打Organic蔬菜,勁fresh😋私心大推日本青森王林蘋果蟹肉沙律好開胃😋泰式醃油甘魚好新鮮😋Orange Strawberry Summer drink $68Passionfruit Mojito $68Pina Coladas Crush $68Garlic Portobeilo $118Hamachi Ceviche $158Pork Belly $168Apple Special $68Apple Crab Salad $148Thai Mango Salad With Beef $168Ribeye (US) $388Chicken Breast $168Crab Yolk Spaghetti $188Tiramisu $88Apple Crumble $88
Passionfruit Mojito $68
Crab Yolk Spaghetti $188
Tiramisu $88
Apple Crumble $88
2024-06-16 170 瀏覽
位於堅尼地城嘅呢間西餐廳,出名打卡位好多,餐廳以清新田園氣息為主題,環境夠寬敞、坐得舒服食物質素有又有保證🤗今次已經係我第二次同朋友嚟食生日飯💕 *_APPETIZER & SALAD_* ⭐Pork Belly & Seared Scallop⭐Haruka Apple Crab Salad *_PASTA & RISOTTO_* ⭐Chili Prawn Linguine *_MAIN_* ⭐Roasted Corn Fed Chicken (half) *_DESSERT_* ⭐Mango Napoleon *_DRINKS_* 🍸C&G SIGNATURE MILKSHAKE🍸ORANGE STRAWBERRY SUMMER DRINK整體食物質素keep 到水準,而且最開心係,餐廳知道我生日,仲係甜品上面放上生日牌同蠟燭!真係極度窩心🥰

今次已經係我第二次同朋友嚟食生日飯💕

*_DRINKS_*
🍸C&G SIGNATURE MILKSHAKE

2024-06-09
2024-06-09 183 瀏覽
同朋友一齊去左堅尼地城食飯,黎左一間幾有feel既餐廳空間幾大,位置都好闊落🌝今次我地叫左以下食物、飲品同甜品~Garlic Portobello 大啡菇 $118質地好結實仲好有咬口,啲汁都索哂菇既鮮味🐟Hamachi Ceviche 檸檬汁油甘魚 $158油甘魚肉質細嫩,檸檬汁既酸味中向左油甘魚既油膩感覺,成件事好清新同鮮甜🥰🐷Pork Belly 豬五花 $168油脂分布平均,肉質柔軟,好咬口,咬落去仲好多汁🤭Apple Special $68🍎🥗Apple Crab Salad $148蘋果好爽脆,蟹肉好鮮嫩,仲有點甜味,食落去好fresh🤤🥗Thai Mango Salad with beef 泰式牛肉芒果沙律 $168牛肉算淋同多汁,芒果有點爽脆加微酸,成兜沙律有種甜中帶酸既感覺😌🐮Ribeye (US) 美國肉眼扒 $388叫左4成熟,肉質好鮮嫩多汁,完全無蘇味🤤🐓Chicken Breast 雞胸肉 $168一啲都唔鞋,都幾滑😎啖啖肉呀,啲肉索哂側邊啲汁😎🦀Crab Yolk Spaghetti 蟹肉咸蛋黃意粉 $188蟹肉都係非常鮮嫩,帶有淡淡甜味,咸蛋黃味好濃郁,意
同朋友一齊去左堅尼地城食飯,黎左一間幾有feel既餐廳
空間幾大,位置都好闊落🌝

今次我地叫左以下食物、飲品同甜品~

Garlic Portobello 大啡菇 $118
質地好結實仲好有咬口,啲汁都索哂菇既鮮味

🐟Hamachi Ceviche 檸檬汁油甘魚 $158

🐷Pork Belly 豬五花 $168
油脂分布平均,肉質柔軟,好咬口,咬落去仲好多汁🤭

Apple Special $68
🍎🥗Apple Crab Salad $148
蘋果好爽脆,蟹肉好鮮嫩,仲有點甜味,食落去好fresh🤤

🐮Ribeye (US) 美國肉眼扒 $388
叫左4成熟,肉質好鮮嫩多汁,完全無蘇味🤤

🐓Chicken Breast 雞胸肉 $168
一啲都唔鞋,都幾滑😎啖啖肉呀,啲肉索哂側邊啲汁😎

蟹肉都係非常鮮嫩,帶有淡淡甜味,咸蛋黃味好濃郁,意粉好彈牙😆

甜品
🍰Tiramisu $88
咖啡味好出,帶有少少苦味同酒味,口感濕潤同好鬆軟💕

🍎Apple Crumble 蘋果金寶 $88
成碟好脆口,有蘋果粒,加埋雪糕就唔會好流

✨飲品✨
🍊🍓Orange Strawberry Summer drink $68
成杯都幾fresh🫶🏻

🍹Passionfruit Mojito (熱情果梳打) $68
有啲似飲緊fruit punch😂😂

🍍Pina colada crush 冰鎮菠蘿椰奶雞尾酒 $68
菠蘿味幾出,同椰奶幾夾😌

Chill and Grill (西環)
📍西環堅尼地城加多近街57號地舖
今次同幾位朋友仔一齊食呢間西餐廳🍴多啲人又可以試多幾樣👍🏻😃環境空間好闊落 近7千尺 優雅又舒適✨好適合一家大細/親朋好友一齊聚餐😌佢哋仲好歡迎奴才帶埋主子🐶🐱嚟食野㗎‼️Garlic Portobello🧄新鮮蘑菇以烤燒色澤呈現 夾埋大量芝士🧀散發著濃郁大蒜香氣擺放在盤中灑上一些香菜點綴 簡潔而美觀本身帶有豐富口感+淡淡堅果風味蘑菇質地紮實 入口豐富多汁🤤🤤Hamachi Ceviche🐟新鮮魚肉切成薄片 搭配色彩繽紛味道爽口魚肉柔嫩 並帶有微妙的鮮甜與柑橘酸味+香草香氣相結合調味汁嘅酸味加上軟滑牛油果片🥑增添食物層次感帶來一陣清新口感👍🏻Pork Belly🐷豬腩肉經過烤燒 表皮金黃酥脆內部豐腴多汁 脂肪的融化在口中個邊皮仲帶點焦脆 令人垂涎欲滴每塊腩肉上都有粒軟嫩帶子 鮮味十足👍🏻Apple Crab Salad🦀新鮮蟹肉+青蘋果🍏疊成層層塔賣相幾精緻又特別 營造活潑視覺效果兩者味道夾埋清新而爽口蟹肉嘅鮮甜+青蘋果嘅爽脆清甜作為前菜沙律🥗幾開胃🤤Thai Mango Salad With Beef🐮新鮮芒果切粒粒 仲有小蕃茄/花生🥜加埋鮮嫩牛肉片擺在盤中 色彩豐富整體味道酸甜酸甜
今次同幾位朋友仔一齊食呢間西餐廳🍴

蘋果粒粒+穀物脆脆非常有咬口
周圍灑上一些肉桂粉+焦糖醬
中間仲要多埋一球雲尼拿雪糕🍧
撈埋一齊食有多重口感 又脆又軟糯又涷又熱

Orange Strawberry Summer drink🍊
橙汁+士多啤梨🍓配搭埋一齊

Apple Special🍎
呢杯同Passionfruit Mojito有啲似
就係百香果換成蘋果味 同樣涼浸浸又清新😃

2024-05-31
10 分鐘 (堂食)
  • Tiramisu
2024-06-03 154 瀏覽
平時好少去堅尼地城、今日去搵朋友所以一齊食晚餐,估唔到有間咁靚空間咁大嘅chill and grill ,室內裝修好靚,位置舒適~室外就有chill嘅感覺,是日點了2前菜、2主菜、1甜品🍏haruka apple crab salad賣相非常吸睛,青蘋果切成一片片堆成小塔,中間放上蟹肉沙律,蟹肉和蘋果的配搭非常清新開胃🐥grilled fire wing雞翼的份量很多,外面裹上了甜甜的洋蔥醬汁,雞肉嫩滑🥩US hanging tender總共有三小塊牛扒,份量十分足夠,點了七成熟,肉質嫩滑有牛味,切開有肉汁,配上自家製醬汁好好味🦐Prawn & Scallop RissotoRissoto不會煮得太硬,醬汁包裹每一粒米飯,配上大蝦和煮得剛好的帶子🥭mango napoleon拿破崙十分酥脆,配上吉士醬及芒果肉,酸度和甜度配合得恰到好處🥑🍓Avocado yoghurt& strawberry smoothie 兩杯都好大杯,超級喜歡牛油果及乳酪的配搭,軟滑的牛油果配上酸甜乳酪,朋友都話士多啤梨沙冰酸酸甜甜不錯

🍏haruka apple crab salad

🐥grilled fire wing
雞翼的份量很多,外面裹上了甜甜的洋蔥醬汁,雞肉嫩滑

🥩US hanging tender

🦐Prawn & Scallop Rissoto

🥭mango napoleon

Chill and Grill位於堅尼地城,環境優雅舒適。餐廳主打美式扒房西餐類別,提供多款特飲、前菜、主食和甜品。有啲仲要係organic 😎 成個氣氛環境好啱一班朋友飲飽食醉吹吓水!😆𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🍹Orange Strauberry Summer drink 68🍹 Passionfruit Mojito 68🍹 Pina Coladas Crush 68🍹 Apple Special 68✨ Garlic Portobello 118烤 portobello 蘑菇配上香蒜醬,菇肉鮮嫩多汁,蒜香濃郁。✨ Hamachi Ceviche 158鮮黃尾魚生魚片配上辣辣地嘅牛油果,成個口感味道都幾特別又開胃清爽 😛✨ Pork Belly Scallops 168✨ Apple Crab Salad 148一層層青蘋果、蟹肉、沙拉醬製成嘅沙拉,口感豐富,層次分明。✨ Thai Mango Salad 168以芒果、牛肉做泰式salad ,酸酸辣辣✌🏻✨ Ribeye 388肉質鮮嫩多汁,油脂豐富,煎至 medium rare 最為美味。✨ Chicken Breast 1

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

🍹 Passionfruit Mojito 68

🍹 Pina Coladas Crush 68

🍹 Apple Special 68

✨ Garlic Portobello 118

✨ Hamachi Ceviche 158

✨ Pork Belly Scallops 168

✨ Apple Crab Salad 148

一層層青蘋果、蟹肉、沙拉醬製成嘅沙拉,口感豐富,層次分明。

✨ Thai Mango Salad 168

以芒果、牛肉做泰式salad ,酸酸辣辣✌🏻

✨ Ribeye 388

✨ Chicken Breast 168

雞胸肉配上烤蔬菜和蘑菇奶油醬,雞肉鮮嫩多汁,醬汁濃郁。

✨ Crab Yolk Spaghetti 188

蟹黃意大利麵,蟹黃鮮甜濃郁,意大利麵口感彈牙。

✨ Tiramisu 88

咖啡和可可的香氣濃郁,綿密細膩。

✨ Apple Crumble 88

蘋果酥餅,蘋果餡料酸甜可口,餅皮酥脆香甜。

2024-05-26 124 瀏覽
今日和朋友約了在西環一起吃晚餐,來到西環的chill and grill , 店舖內位置坐得非常舒適,好岩慢慢吹水和吃晚飯前菜點了haruka apple crab salad蟹肉和蘋果的配搭很特別,蘋果是用了青蘋果,所以特別清新和香甜,配上特製的蟹肉沙律,令到整到前菜非常清新開胃另外還點了 grilled fire wing 有韓式雞翼和五味雞翼選擇,我們點了五味雞,份量很大雞翼的味道亦很好,很不錯主菜點了US hanging tender牛扒的熟道煮得剛剛好,切開還有一點肉汁,食入口肉質又不會過硬,配上自家製的醬汁,十分不錯Prawn & Scallop Rissoto 這個Rissoto的米飯煮得軟硬適中,非常適合我們吃,而且配上大蝦和帶子令到成個飯咁出色甜品方面我們點了mango napoleon 這裏的甜品是餐廳自製的拿破崙香脆之餘配上芒果製成的醬,非常夾,而且又不會太甜,大愛

前菜點了haruka apple crab salad

另外還點了 grilled fire wing

主菜點了US hanging tender

Prawn & Scallop Rissoto

甜品方面我們點了mango napoleon
2024-05-24 164 瀏覽
Chill and Grill.海邊的周末朋友在港大攻讀master他說西環堅尼地城好多特色餐廳要請我去食那放假就去看看吧這家Chill and Grill很有度假FEEL戶外與室內裝修都有夏天FEEL從餐廳多行幾步就到海邊當天都幾多情侶在此午餐都是HEA HEA的一天Mango Milshake香滑美味的奶昔包含了海量的芒果味道好好Crab Yolk Spaghetti好有海鮮味的意粉用的是雞蛋黃而非鹹蛋所以沒有搶去意粉的香氣味道濃中帶香滑Garlic Prawn and Scallop經典的歐式前菜味道非常好,蝦子大隻帶子夠鮮個醬汁令人回味所有麵包都在醬汁的加持下全部吃好Mango Napoleon做的不錯的甜品芒果肉鮮甜酥餅香脆每層都有香甜的吉士醬口感豐富好食Chill and Grill西環堅尼地城加多近街57號地舖電話號碼 24116999
Chill and Grill.海邊的周末

所以沒有搶去意粉的香氣
味道濃中帶香滑

Garlic Prawn and Scallop
經典的歐式前菜
味道非常好,蝦子大隻
帶子夠鮮
個醬汁令人回味