在中環又有新的韓式炸雞選擇啦!無論是中午、下班後、甚至是出發去離島前去用餐都超推薦,因為餐廳就位於中環7號碼頭超方便,可以邊吃邊看海景,非常不一樣的用餐體驗!菜單方面當然是主打炸雞,而且還有好幾款特式醬汁可以選,咸甜都有!我們分別點了蜜糖焦糖炸雞腿肉,以及蔥香醬油炸雞!蜜糖焦糖炸雞腿肉螞蟻人必點!蜜糖焦糖味非常香甜,而且雞腿肉啖啖肉,實在是讓人忍不住一口接一口!蔥香醬油炸雞炸雞本身又香又脆就不用說,最重要是醬汁給超大方!!!每一口都吃到滿滿的醬油,搭配蔥絲的清新,味道層次感十足!另外菜單上還有一些傳統韓式美食,像是白切肉、炒年糕跟醬油豬手等等,下次午餐再回來試試看!

蜜糖焦糖炸雞腿肉

蔥香醬油炸雞

2022-08-25
CHIMAC | 中環天星碼頭上的海景韓國炸雞店中環7號碼頭有間新開既炸雞店 而menu色彩鮮艷 見到就好想食開店開張仲有折😊係正碼頭上面😉 路過搭船買盒炸雞黎食 happy friday 都幾chill 除左外賣之外 亦都可以堂食 堂食位置大約有十個✨ 可以望到海景咖❤️❤️全份原隻原味炸雞🐔🐔🍗🍗原隻炸雞可以食曬雞髀🍗 雞胸 雞翼 夠曬卜卜脆 十分惹味炸雞係即叫即炸 需時約10分鐘堂食既話✨ 炸雞拎上手仲係勁熱 要抖一陣先拎到件雞炸雞當然越熱越好食 而呢間炸雞可以做到😉雞胸多肉 啖啖肉好正❤️❤️蜂蜜焦糖炸雞腿肉🐔雞腿肉係一粒粒無骨雞肉 食落去真係啖啖肉除左炸雞腿肉之外 仲會送埋薯條 薯條大大條 🍟🍟蜂蜜焦糖令到炸雞表面有焦糖既感覺✨ 咬落去口感就更加豐富蜂蜜焦糖唔會太甜 味道調制得岩岩好😊炸雞腿肉肉嫩 咬落去都仲有肉汁 非常可口🍴整體評價:有部份韓式炸雞店既肉質會好鞋 中環CHIMAC呢間肉質夠嫩滑而有肉汁炸雞腿肉可以啖啖肉 而原隻炸雞就有骨可以咬下 各有風味價錢都公道 韓國炸雞黎講都親民😉仲有好多款口味可以揀 配埋汽水飲 享受下開心星期五✨推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️—————————————
CHIMAC | 中環天星碼頭上的海景韓國炸雞

📌 中環天星碼頭7號碼頭上層D及E號舖

付款方式
現金
2022-08-25 30 瀏覽
喺碼頭上Chill住嘆韓式炸雞🍻最近發現中環碼頭多咗間好顯眼嘅韓式炸雞店,就喺中環-尖沙咀嘅碼頭𥚃面入閘撘船個位,次次經過都聞到勁香炸雞味😍 好啱放工買去開party/做宵夜添😈 餐廳都有幾張堂食座位,仲要係對住海景,坐低食都幾chill㗎🌃🌇原隻炸雞(全隻) - 蜂蜜焦糖炸雞有6隻味揀,我哋揀咗蜂蜜焦糖🍯 因為係即炸嘅關係所以會等得耐少少。每件雞嘅炸衣厚度適中夠脆,唔會太厚又唔會油淋淋。隔咗半個鐘返到屋企都仲幾熱,配埋蜂蜜焦糖嘅適中嘅甜味,係幾正宗嘅韓式炸雞🥹炸雞腿肉(細) - 蔥蒜醬油呢份雞腿肉$58以為會好少,一睇原來份量都幾多,雞肉底下仲有堆薯條墊底,幾有誠意。我哋呢個就揀咗蔥蒜醬油味,食落鹹鹹地又帶有蒜香同埋甜味,好惹味,啱晒重口味人士🤟🏻另外加咗2罐韓國汽水 - 忌廉鮮奶, 芒果梳打芒果梳打第一次見,味道幾特別唔假,又唔會太甜,可以一試PS. 記得要襯熱食啊!
喺碼頭上Chill住嘆韓式炸雞🍻

原隻炸雞(全隻) - 蜂蜜焦糖

炸雞腿肉(細) - 蔥蒜醬油

另外加咗2罐韓國汽水 - 忌廉鮮奶, 芒果梳打
芒果梳打第一次見,味道幾特別唔假,又唔會太甜,可以一試

PS. 記得要襯熱食啊!
2022-08-24 1387 瀏覽
上個週末去完離島玩 諗住返去中環先食晚餐一落船就聞到好香嘅味😳🤩原來中環碼頭新開左間炸雞店我地都抵受唔住炸雞嘅誘惑🤤.🌟原隻炸雞(蜂蜜焦糖) $128原隻炸雞份量十足 餐廳會切好唔同部位🐓所以只要認到雞件嘅樣就可以好公平咁兩個人分🤣炸雞外層有香甜嘅焦糖味同炸到脆卜卜雞肉仲保留到Juicy多汁 非常高質👍🏻 最令我surprise嘅係就算我食得咁慢🐢食到最後一件雞都仍然保持到溫度🔥相信同店員用心擺放雞件嘅方法有關 好有心思.🌟炸雞腿肉(洋蔥芝士) $58我地點左細份都有8件食落啖啖肉 可能係唔同部位 食落同原隻炸雞唔同味 洋蔥芝士調味恰到好處唔會太搶本身嘅雞味😋 .🌟西瓜梳打/芒果梳打 $18食炸雞必須配備飲品🥤呢2個梳打都係韓國飲品 平時比較少見凍冰冰啱晒解渴😛.因為炸雞係即點即製🍗所以預返D等待時間 但係新鮮熱辣整起亦都特別好食而且有少量位置堂食 坐係度都可以睇到維港海景🌃相信冬天黎嘅話就算冇位堂食都好輕鬆喺附近海旁食咁就唔怕到夜晚海旁冇野食要行返入中環啦🤪
上個週末去完離島玩 諗住返去中環先食晚餐
一落船就聞到好香嘅味😳🤩
原來中環碼頭新開左間炸雞
我地都抵受唔住炸雞嘅誘惑🤤

🌟原隻炸雞(蜂蜜焦糖) $128
原隻炸雞(蜂蜜焦糖)

原隻炸雞份量十足 餐廳會切好唔同部位🐓
所以只要認到雞件嘅樣就可以好公平咁兩個人分🤣
炸雞外層有香甜嘅焦糖味同炸到脆卜卜
雞肉仲保留到Juicy多汁 非常高質👍🏻

最令我surprise嘅係就算我食得咁慢🐢
食到最後一件雞都仍然保持到溫度🔥
相信同店員用心擺放雞件嘅方法有關 好有心思
🌟炸雞腿肉(洋蔥芝士) $58
炸雞腿肉(洋蔥芝士)

我地點左細份都有8件

所以預返D等待時間 但係新鮮熱辣整起亦都特別好食
而且有少量位置堂食 坐係度都可以睇到維港海景🌃

相信冬天黎嘅話就算冇位堂食都好輕鬆喺附近海旁食
咁就唔怕到夜晚海旁冇野食要行返入中環啦🤪
10 分鐘 (堂食)
2022-08-24 19 瀏覽
收左工同朋友黎左中環碼頭食炸雞😋😋✨蔥蒜醬油炸雞全隻 $138熱辣辣 超級大份 成座山咁高 我諗有十幾件雞🤩 舊舊雞嘅醬汁都均勻 味道好好 甜甜地 雞肉夠juicy 唔會好乾好老👍👍 ✨蜂蜜焦糖炸雞腿肉細份 $68話細份其實都唔細 都有成七 八舊 🤩 我個人就鍾意食呢個多啲👍👍甜甜地有啲爆谷嗰種嘅焦糖味 又有啲牛油味咁 正👍👍👍總括黎講真係好抵食 價錢唔貴之餘份量好多 我地兩個女仔食左一半已經好飽 要打包另一半 味道好好 賣相都好靚仔 炸到金黃色👍👍 唔會好油淋淋 係CP 值高嘅炸雞店 推薦👍👍 環境方面舖頭細細但有兩部冷氣所以都唔熱 如果天氣好嘅話買出喺碼頭附近食都幾好feel 🥰🥰 餐廳會提供手套 唔洗擔心食到手污糟晒🥰味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$110✅再幫襯
收左工同朋友黎左中環碼頭食炸雞😋😋

環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$110

✅再幫襯

• 蜂蜜焦糖雞腿肉
星期5晚上係中環等船係7號碼頭見到Chimac之前係觀塘都見過好多人排隊所以無試到。呢度比觀塘少人排隊,加上對住個海食炸雞幾好feel,就買黎試下。2個人就叫左1份全份原隻炸雞(可以選擇半份) ,同1份炸雞腿肉。每樣都有5至6款口味可供大家揀。原隻炸雞就揀洋蔥芝士炸雞, 宜炸雞腿肉就揀咗蜂蜜焦糖味。❤️洋蔥芝士炸雞 十分大份,大概有十件雞, 有雞髀雞胸雞翼。炸雞口感香脆,洋蔥芝士味非常香,十分卜卜脆,肉質亦都唔會好鞋!❤️蜂蜜焦糖炸雞十分惹味, 甜味適中, 肉質都好嫩滑。係雞嘅下面有少量脆卜卜嘅薯條。食住炸雞聽住餐廳播放嘅韓星音樂再望住個海景,簡直係正!
星期5晚上係中環等船係7號碼頭見到Chimac

原隻炸雞就揀洋蔥芝士炸雞, 宜炸雞腿肉就揀咗蜂蜜焦糖味。

❤️洋蔥芝士炸雞

❤️蜂蜜焦糖炸雞

食住炸雞聽住餐廳播放嘅韓星音樂再望住個海景,簡直係正!
2022-08-22 20 瀏覽
尖沙咀搭船去中環碼頭⛵️,一落船🚢見到附近開咗間炸雞店,光鮮企理,新張期間仲有八八折Tim🤩,以為只有外賣,發現原來有堂食,心郁郁望住個海嘆炸雞好有feel❣️!炸雞有六款味道,可點原隻炸雞/雞腿🍗!我哋點了一份全原隻炸雞+細份炸雞腿肉🍗!原隻炸雞選了蜂蜜焦糖味道!炸雞肉嫩多汁,蜂蜜焦糖甜甜地好岩我口味❣️!炸雞腿肉選了洋蔥芝士味道!雞腿肉無骨可以大啖大啖食😂!+$12忌廉鮮奶+$12原味可樂
我哋點了一份全原隻炸雞+細份炸雞腿肉🍗!
+$12忌廉鮮奶
+$12原味可樂
2022-08-22 21 瀏覽
🐝CHIMAC (中環)🐝༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶今日好想食炸雞😛,見到中環碼頭有炸雞店新開,就同朋友去左食😆‼️餐廳仲見到🌟碼頭同海景,環境幾有feel🤩💗✨原隻炸雞(洋蔥芝士) $128呢筒炸雞真係超級超級多‼️一啲都唔吝嗇,真係成隻炸雞架🤣炸雞雞皮炸得好脆,又唔會好硬,油份啱啱好😋,啲骨都好易去,切得幾好🫶🏻😍洋蔥芝士味都好重,鹹鹹哋幾得意😎✨細份炸雞腿肉(蜂蜜焦糖) $58炸雞腿肉係冇骨嘅,唔想去骨就要揀呢個🌟😛蜂蜜焦糖好夠甜,中意食甜必點👍🏻‼️仲有啲薯條🍟,抵🤩✨零糸可樂 $12✨芒果梳打 $18
🐝CHIMAC (中環)🐝

餐廳仲見到🌟碼頭同海景,環境幾有feel🤩💗

✨原隻炸雞(洋蔥芝士) $128

✨細份炸雞腿肉(蜂蜜焦糖) $58

✨零糸可樂 $12
✨芒果梳打 $18

2022-08-22 30 瀏覽
朋友發現到碼頭有新韓國嘢,當然要去試食下原來係以前鴻x堂同"Starbxxxx"個位,一邊係店,一邊係堂食位,雖然地方唔大,但係都有大概12個位你喺邊度冷氣,不過就有d位先吹到囉😂 有好過無ge...都幾多人叫,不過就外賣多。。。 叫左個炸雞餐,加18蚊有個飯仔同汽水。。等餐時間還好,大約等左5~8分鐘 不過汽水唔夠凍 不過份糧都多,我咁大食都食唔晒炸雞好脆好夠味,蜂蜜焦糖味好出飯就有d濕。。不過都無食晒間中食下幾好,不過要等冬天先我🤣🤣🤣🤣
朋友發現到碼頭有新韓國嘢,當然要去試食下

你喺邊度冷氣,不過就有d位先吹到囉😂 有好過無ge...

不過汽水唔夠凍
不過份糧都多,我咁大食都食唔晒

炸雞好脆好夠味,蜂蜜焦糖味好出
飯就有d濕。。不過都無食晒

間中食下幾好,不過要等冬天先我🤣🤣🤣🤣
2022-08-22
10 分鐘 (堂食)
🧀洋蔥芝士炸雞(全隻)$128一隻炸雞既份量超級多😱雞肉好juicy,肉質嫩滑🤤炸雞本身調味偏淡,主要味道黎自上面既洋蔥芝士粉💁🏼‍♀️所以食到下面無粉既雞肉就唔夠味🥲建議大家揀其他有醬汁覆蓋既味道會香口d😉🍗經典甜辣炸雞腿肉(細份)$68肉質依然係嫩滑多汁🥰今次仲要啖啖肉,唔洗𦧲骨🦴炸粉唔會好厚,每一啖都可以同時食到肉同皮🤩甜辣醬濃稠,完全包裹曬每一塊雞肉,非常惹味💙中環既打工仔以後又多一個lunch好選擇😍一個人食都可以叫份細既雞腿肉再升級套餐😗今次係平日既六點幾去,望住海景睇住日落咁食炸雞真係幾chill🌆依家餐廳開張優惠有88折,優惠期到8月22日咋‼️

🧀洋蔥芝士炸雞(全隻)$128

🍗經典甜辣炸雞腿肉(細份)$68

2022-08-19 57 瀏覽
🍽 CHIMAC 📍地址: 中環天星碼頭7號碼頭上層D及E號舖💰只供參考💰人均$100-$200😋👉🏻(細份)炸雞腿肉(韓式黑炸醬)有埋薯條係底 有曬d汁係到 好惹味 炸雞脾肉 全部都無骨既 因為係炸醬 竟然有肉粒 好足料 有趣有趣 炸得岩岩好 仲有炸醬唔鹹 佢仲另外比左茄汁我地 用黎點薯條🍟👉🏻(壹隻)原隻炸雞(蜂蜜焦糖)超級大隻 真係一隻雞全隻 無花無假 好顛😹 佢有6隻味揀 我地唔太食得辣就揀左呢隻味試試佢 比較特別 佢全隻雞都好均勻地入味 仲要全部都新鮮熱辣出爐 岩岩整好 一食就出曬煙 好熱 要歎一歎先食得😹 一咬係有雞汁🥹正呀👉🏻 西瓜梳打韓國飲品 跟餐送的👉🏻 芒果梳打韓國飲品 跟餐送的超正 食唔曬仲可以拎外賣🥡拎走番屋企 因為實在太多了🤣 拎走搭船睇海睇下摩天輪🎡 散下步消化下😹 不過個環境麻麻地 因為佢係打開門開冷氣 所以就算佢有兩部分體式冷氣都唔夠凍🙈 佢個招牌幾靚 有隻mini 雞係到😹好味指數: 3.5/5性價比: 4/5 環境: 3/5
🍽 CHIMAC

📍地址: 中環天星碼頭7號碼頭上層D及E號舖

💰只供參考
💰人均$100-$200

😋
👉🏻(細份)炸雞腿肉(韓式黑炸醬)

👉🏻(壹隻)原隻炸雞(蜂蜜焦糖)
超級大隻 真係一隻雞全隻 無花無假 好顛😹

佢個招牌幾靚 有隻mini 雞係到😹

好味指數: 3.5/5
性價比: 4/5
環境: 3/5

下班後到中環碼頭看海散心,發現一家韓式炸雞店試業中並有開張優惠88折,決定一試小店有十數個堂食位置面對碼頭炸雞共有六款味道,可加$18升級套餐韓式黑炸醬原隻炸雞炸粉薄,啖啖都吃到豬肉、蔬菜及黑豆的香味無骨的蔥蒜醬油炸雞腿肉細份有8件,外脆內嫩,醬汁甜咸惹味罐裝飲品還有蘆薈樂、芒果梳打及西瓜梳打等韓式飲品供挑選有即棄手套供應,外賣到碼頭外吹著海風看著無敵海景吃也是一個不錯的方案多走兩步,更可看著摩天輪開餐,美景任君選擇
小店有十數個堂食位置面對碼頭
炸雞共有六款味道,可加$18升級套餐
韓式黑炸醬原隻炸雞炸粉薄,啖啖都吃到豬肉、蔬菜及黑豆的香味
韓式黑炸醬原隻炸雞
無骨的蔥蒜醬油炸雞腿肉細份有8件,外脆內嫩,醬汁甜咸惹味
蔥蒜醬油炸雞腿肉
罐裝飲品還有蘆薈樂、芒果梳打及西瓜梳打等韓式飲品供挑選
多走兩步,更可看著摩天輪開餐,美景任君選擇
2022-08-18
韓式黑炸醬原隻炸雞
蔥蒜醬油炸雞腿肉
雖然疫情嚴重 想出去新美食 CHIMAC 韓式美食🇰🇷點知在炎炎夏日熱辣辣🔥大熱天時☀️中環碼頭有新開店鋪✨雖然地方不大 可以對住海旁環境感覺到不同感覺👀聽着海浪聲🌊 非常寧靜舒服🤫原隻隻炸雞🍗 新口味😋 韓式黑炸醬 包裝上有錫紙包住 熱辣辣 脆口 帶有清新黑炸醬味道 味道清新 真的不錯🤩 配上忌廉鮮奶可樂 味道更加一流🥳💥 細份 炸雞腿肉💥 蜂蜜焦糖 暖笠笠 外脆香口 炸雞底下還有小驚喜😮 少量小蜜糖配上薯條🍟 更加有一番風味👏🏻

味道更加一流🥳
蜂蜜焦糖 炸雞腿肉
原色炸雞(韓式黑炸醬)
2022-08-16
20 分鐘 (堂食)
蜂蜜焦糖 炸雞腿肉
原色炸雞(韓式黑炸醬)
  • 炸雞腿肉 蜂蜜焦糖
  • 原隻炸雞  韓式黑炸醬
2022-08-17 40 瀏覽
CHIMAC中環天星碼頭7號碼頭上層D及E號舖今日係尖沙咀搭左天星小輪黎中環,落左船係碼頭見到新開左間韓式炸雞店,望落都幾吸引,而且好多人幫襯,所以決定試下炸雞既味道都幾多,分別有韓式黑炸醬,洋蔥芝士,蜂蜜焦糖,經典甜辣同埋蔥蒜醬油味,每一款都咁吸引真係好難揀呀。。。最後我地決定左叫一份原隻洋蔥芝士炸雞同埋蜂蜜焦糖炸雞腿肉原隻洋蔥芝士隻炸雞離遠已經聞到香濃既芝士香味,而炸雞既表面鋪滿左芝士粉,睇見已經流晒口水,食落雞既表面非常香脆,而入面既雞肉仍然能保持肉質鮮嫩,唔好太乾身,真係好難得蜂蜜焦糖炸雞腿肉蜂蜜焦糖口味感覺更勝一籌,整件炸雞都沾滿晒香甜既蜂蜜,造成完美既拉絲效果,加上食落好sweet,真係食到停唔到口呀,而且炸雞腿啖啖肉完全無骨,真係無得頂呀
CHIMAC
中環天星碼頭7號碼頭上層D及E號舖

原隻洋蔥芝士隻炸雞

蜂蜜焦糖炸雞腿肉

放工經過中環碼頭,見到呢度原來新開左CHIMAC!之前其實食過其他分店,啲炸雞好好食,一於食飽飽先返屋企!基本上炸雞呢度分兩種:🍗炸雞腿肉 或者 🐥原隻炸雞有咩分別呢?🐥原隻炸雞(半隻$78/88,全隻$128/138):有骨,會比較有咬口,香口一啲; 無薯條跟。🍗炸雞腿肉(細份8件$58/68, 大份16件$98/108):比較方便懶人,完全係啖啖肉! 有薯條跟!⭐️我覺得呢個係抵食啲!雖然唔明白原隻炸雞點解唔跟薯條🥲味道上有6個選擇:1.韓式黑炸醬 (new)2.韓國原味3.經典甜辣4.洋蔥芝士 5.葱蒜醬油6.蜂蜜焦糖最鍾意佢嘅蜂蜜焦糖炸雞!又甜又脆真係好好味!其實炸雞都好夠飽,不過想再食多啲嘢,可以加18蚊升級套餐,包:前菜、罐裝飲品、紫菜飯/ 炒牛肉飯/炒豬肉飯/ 辣年糕。餐廳好細心,仲會提供埋手套,唔怕隻手污糟,可以放心用手食。望住個海、聽住個海、飲啖可樂 、嘆啖炸雞~CHIMAC CHILL~!!!💡小貼士: 1.其實好近摩天輪,夜景時分外賣拎去海邊/摩天輪下野餐食, 應該都幾浪漫。2.買任何嘢再follow佢個ig,送一罐無糖雪碧。(送完即止)3.開張優惠88折,做到8月
放工經過中環碼頭,
見到呢度原來新開左CHIMAC!
之前其實食過其他分店,
炸雞好好食,
一於食飽飽先返屋企!

基本上炸雞呢度分兩種:
🍗炸雞腿肉 或者 🐥原隻炸雞
有咩分別呢?

🐥原隻炸雞
(半隻$78/88,全隻$128/138):
有骨,會比較有咬口,香口一啲;
無薯條跟。

🍗炸雞腿肉
(細份8件$58/68, 大份16件$98/108):
比較方便懶人,完全係啖啖肉!
有薯條跟!
⭐️我覺得呢個係抵食啲!
雖然唔明白原隻炸雞點解唔跟薯條🥲

味道上有6個選擇:
1.韓式黑炸醬 (new)
2.韓國原味
3.經典甜辣
4.洋蔥芝士
5.葱蒜醬油
6.蜂蜜焦糖

最鍾意佢嘅蜂蜜焦糖炸雞
又甜又脆真係好好味!

其實炸雞都好夠飽,
不過想再食多啲嘢,
可以加18蚊升級套餐,

餐廳好細心,仲會提供埋手套,
唔怕隻手污糟,可以放心用手食。

💡小貼士:
3.開張優惠88折,做到8月22號,快啲去試啦!
蜂蜜焦糖原隻炸雞
蜂蜜焦糖原隻炸雞