2017-05-31 467 瀏覽
Craving for some Indian food?  I just came across this Indian restaurant at Dai Hang that served exotic Indian dishes and was really satisfied! Fish Tikka $118 Boneless pieces of fish marinated in Indian spices and barbecued Slightly on the salty side, yet the fish was executed tender and smooth, quite pleasurable dish! Lamb Biryani $108Favourable moisture, the fried rice was texture-wise. Not bad as a way to complement the indulgent curry! Garlic Naan $28 Pudina Paratha $26

Fish Tikka $118

Lamb Biryani $108

Garlic Naan $28

Pudina Paratha $26
2017-05-05
  • Fish Tikka $
Came here on a Sunday evening, a group of 4. We came for early dinner so the shop was still quiet.  We were glad we had a comfortable seat (as the shop was still empty), out of the scarcely spaced shop and narrowed down a few of our favourite choices of the night!  The Indian staff was worthmentioning friendly and thoughtful. Well pleasing indeed.Shahjahani Butter Chicken $108 Mild in taste made from fresh tomatoes, cashew nuts and Indian spices This was definitely one of the top favourites roun

This was definitely one of the top favourites round the table! This bowl was flavour-wise, so rich and indulgent! Left me craving for more!

Shaam Savera $78
Cottage cheese balls pikes play hide and seek in the spinach puréed based gravy

Intriguing dish that presented invitingly! The cheese balls in spinach was definitely luscious! Hands up for more!!

Kulfi $58
Pista Homemade Indian style ice cream freshly made

I was utterly impressed! Really WOWed me! The way the Icecream was executed with such richness! It's so dense and delightful! Each bite went enticingly addictive! Gratifying with satisfaction!
  • Shaam Savera
  • Shahjahani Butter Chicken
  • Homemade Indian style ice cream
2017-05-19 199 瀏覽
從家裏天后走過去大坑大約要20分鐘那時應該是八點半,一路上見到很多不同的餐廳有些餐廳生意很好有一些就比較靜,一路心大心細不知想吃什麼結果和朋友經過大坑這間印度菜裝修氣氛環境不錯!!!侍應生有禮貌sir前sir後已經感覺良好.點了印度烤雞做得很入味相當有當地風味!叫了白菌蘑菇湯出奇的清淡但是好味,黃咖喱魚很有口感不硬尚算新鮮沒有雪藏味,菠菜飯我本人極力推介!在這裏推介一下希望多啲人食到有誠意的菜色!
點了印度烤雞做得很入味相當有當地風味!
2017-05-19
2017-02-27 523 瀏覽
同事話想一齊食野跟住行左去大坑搵地方食野,跟住突然見到呢間餐廳朋友話想入去食,就走左入去試下。燒烤拼盤羊脾同埋燒雞一啲都唔會乾身,夠嫩滑,烤得岩岩好又夠多肉汁,餐廳果然係即叫即整。炸脆圈作為前菜嘅炸脆圈入口要夠脆身,而且夠晒熱,份量亦都好足唔會太小,不過本身個味道唔會令人難以接受,作為一個傾偈嘅小食真係唔錯架。羊肉咖哩咖哩最緊要係香濃,呢個奶油芝士咖哩廚師整得真係唔錯,咖哩味道又夠香濃同時真係有羊肉入面架,而且入口唔會辣,味道反而有一點香甜,岩唔太食辣嘅人黎食下。烤餅將咖哩配合烤餅係一個絕配,餐廳嘅烤餅全部即叫即整,保證新鮮又熱辣辣嘅同時又夠軟身,咖哩香濃味道配合烤餅真係令人一試難忘不過由於我地第一次食印度野,所以未敢試,不過下次再黎實會食多啲
燒烤拼盤

炸脆圈

羊肉咖哩

烤餅

2017-02-03 400 瀏覽
去開天后一帶,朋友提議入大坑覓食。聽說大坑有很多歷史悠久的餐廳,而且多國菜亦係呢度嘅特色。見到呢間靜靜地,幾啱傾計同埋感覺上可以坐耐啲,所以最尾就同佢入左去呢間印度餐廳啦!!裝修都唔錯,幾高級。先送上一個免費的印度薄脆,分別有薄荷醬、番茄醬和甜酸醬等。十分香脆,我特別喜歡薄荷醬呀,味道唔算好啦,但十分滋味,算是一個不錯的開位印度小食。羊咖哩角$48/2件+雜菜咖喱角/2件$38朋友和我都特別喜歡咖哩角,因此點了不少。羊咖哩角和雜菜咖喱角,我們兩款都點咗,想比較一下佢哋嘅味道,結論係羊咖哩角比較好食。裏面嘅餡係有啲似羊肉燥粒粒,味道帶有微騷味,但應該經過煎香和加上調味料,十分入味,啖啖都係半,加上呢個嘅外皮夠曬香脆,食落去"卡卡聲",認真過癮同好食。印度雜錦海鮮飯$158餐牌上的印度米飯印有唔同嘅價錢,見到佢呢個海鮮飯比較貴,一於叫來試下啦!!佢嘅海鮮主要以海蝦粒為主,口感彈牙,但蝦味不太重。有時候會害怕印度飯比較濃味,但事實上這個調味不錯,很適合香港人的口味。印度飯呈長身且幼,是Basmati,十分正宗。乳酪烤餅$28印度餐廳點可以唔點naan呢?乳酪烤餅中間夾雜著一些芝士奶油,味道十

裝修都唔錯,幾高級。
先送上一個免費的印度薄脆,分別有薄荷醬、番茄醬和甜酸醬等。

羊咖哩角$48/2件+雜菜咖喱角/2件$38

印度雜錦海鮮飯$158

佢嘅海鮮主要以海蝦粒為主,口感彈牙,但蝦味不太重。

乳酪烤餅$28

印度餐廳點可以唔點naan呢?

乳酪烤餅中間夾雜著一些芝士奶油,味道十分可口,很驚喜的是它不會太油膩,吃完不消滯。

而且食落口仲係帶微溫,非常之唔錯,價錢亦都合理。
2017-01-27 401 瀏覽
今日去左搵住系大坑既朋友, 晚餐既地點當然係由佢揀啦~ 其實本來聽到係話印度餐廳既時候真係o 左咀,因為我本身對印度菜一般,不過見朋友話:「信我,真係好味!」咁樣我就唯有試下啦。。。不過到最後我真係對呢間印度餐廳絕對改觀!係我地叫完嘢食之後,佢哋比咗個前菜我地食(真係俾我地食係請俾我地食),佢個樣似一個粟米筒咁,我唔知係實際其實係用啲咩整嘅,不過我淨係知道佢叫Pappar! 另外,佢地仲會比四款醬汁你跟Pappar食,綠色既係咖哩,紅色既係蕃茄,青色既係薄荷,最後嗰個係黑色但係唔知係咩黎嘅,味道走酸酸甜甜,有啲似山楂味!我叫左個無骨燒雞,應該係因為印度菜既關係, 所以落既香料比較多,所以反而對於重口味既我黎講覺得唔錯,而且雞肉又唔「鞋」另外,再叫左個小食同飯,分別係雜菜咖喱角同埋羊肉咖喱角,其實當時佢一上菜嘅時候我係完全分唔到邊一個係羊肉邊個係雜菜,不過世界食吓開始發覺應該係大啲嗰個係雜菜,細少少嗰個係羊肉!而我比較推介食羊係因為我覺得比較特別啲,同埋好味好多,所以如果唔係素食者。。我都唔係好建議食材嗰個再加上我唔係好鍾意食菜嘅人所以絕對係揀羊嘅最後,見仲未好飽所以就再叫多個飯同朋友一

最後,見仲未好飽所以就再叫多個飯同朋友一齊食,不過當個飯嚟嘅時候我真係呆左,因為個飯真係好細份,絕對係一人份量,不過對於已經七成飽到我地來講係OK嘅又唔會太多,所以我哋食得晒~唔知係佢哋用嗰啲係咪叫做印度米,隻米係好長好瘦嘅,由於米比較軟身所以加上香料同海鮮就好入味, 不過連辣椒都入埋所以有啲辣(後悔冇叫小辣
2017-01-26 246 瀏覽
今日同友人入大坑搵食,諗住睇啲橫街窄巷搵啲人世美食跟住見到間印度菜好似出名咁,而且友人覺得個裝修好靚,就入左黎lu~~我哋叫咗嘢食之後佢送咗一個脆卜卜既薄餅俾我哋,然後奉上四個醬,我覺得四個醬都好有特色👍🏻特別係薄荷(右邊綠色個個),味道好清新!之後黎既係無骨燒雞即係"Tikka",係我特意order! 呢間餐廳能夠做到啲雞肉肉質好鬆軟,而且唔唔會太多香料~正!只後唔少得嘅當然係主角:咖哩&薄餅我地order左個白腰果咖喱魚,食落唔辣,岩啲唔食得辣嘅朋友~不過值得一讚嘅係佢嗰個腰果味香得黎唔會搶咗啲咖哩味。我都係第一次食到很特別嘅咖哩 至於薄餅就無咩令人有驚喜,雖然食得出用印度傳統製法,但有好多餐廳都可以做到⋯
今日同友人入大坑搵食,諗住睇啲橫街窄巷搵啲人世美食

只後唔少得嘅當然係主角:咖哩&薄餅

2017-01-25
  • 無骨燒雞
2017-01-20 231 瀏覽
位於大坑入面嘅印度菜餐廳鋪面細 約坐到10人左右但入面裝飾非常有印度風情同一般印度餐廳一樣點左菜之後自動送上薄餅同四種不同醬汁比你先有啲野落口薄餅整成雪糕筒狀 咬落非常脆醬汁有甜甜辣辣 充滿香料味 好開胃酸乳酪食印度菜必點嘅飲品比平時飲嘅酸 同無咁甜 非常開胃鐵板辣味羊肉 Mugblai lamb chop $158羊肉用上不同印度香料調味帶岀羊肉嘅羶味 非常香羊肉表面烤得幾脆炸魷魚圈 $98炸得非常香脆 但味道有啲淡白腰果汁咖哩雞 $88牛油烤餅 Butter Naan $20洋蔥烤餅 Onion Kulcha $22唔係太食得辣嘅朋友 最啱就係叫白腰果汁咖哩因為佢唔太辣 又有腰果香配埋烤餅食 咖哩汁完全無浪費
位於大坑入面嘅印度菜餐廳
唔係太食得辣嘅朋友 最啱就係叫白腰果汁咖哩
因為佢唔太辣 又有腰果香
配埋烤餅食 咖哩汁完全無浪費
2017-01-18 167 瀏覽
大坑中的印度菜小館座位大概只有20個都唔夠不過勝在係清靜嘅街道可以慢慢品嚐印度式嘅沙律係冇醬汁嘅而且蔬菜都幾raw略嫌有啲單調 不過唔試過又唔知嘅叫咗一杯芒果奶昔出奇地酸酸地 幾開胃同特別架 鐵板羊架充滿印度香料味道 肉質尚算腍身不過火喉可以在拿捏得再好小小因為肉既表面比較乾味道上都幾特別炸魷魚圈 都幾香脆架而且份量都好多 食完都有啲飽飽地配左泰式辣醬同埋沙律醬 十分滋味白腰果咖喱雞肉咖喱質地非常杰身 感覺好似奶油腰果味都幾香不過調味可以再重手少少
大坑中的印度菜小館
座位大概只有20個都唔夠
不過勝在係清靜嘅街道可以慢慢品嚐
印度式嘅沙律係冇醬汁嘅
而且蔬菜都幾raw
略嫌有啲單調 不過唔試過又唔知嘅
咖喱質地非常杰身 感覺好似奶油
腰果味都幾香
不過調味可以再重手少少

2017-01-11 182 瀏覽
不知什麼時候開始愛上了印度菜,喜歡的是它的特別,它的香料味。來了這裡更喜歡它的裝潢,原來印度的特色裝潢是如此有味道。每塊布上都釀上了七色的珠飾,看起來又華貴但又不失親切感。店內小小的,但又不會有迫切的感覺。什至令我想脱下鞋履坐到地上來。店內亦有播著印度的音樂,非常有感覺。先來這個小吃,從來都不知道是什麼。但像薯片一樣,還多了幾種香料味,很愛吃。附上4個味道的醮醬,我形容它為甜,酸,新,辣。像人生的幾種。咖哩角-- 必點的小食。有羊肉有蔬菜,我點了蔬菜的。這次的皮不是脆口是鬆化的,入口即溶。內裡的蔬菜餡再加上大大舊的薯仔肉,美味。海鮮辣湯--看圖片看上去是火紅紅的顏色,想是很辣,但又不甘心想挑戰一下。幸好,湯只是微辣,味道是海鮮羅宋湯。入面有蝦仁,魷魚同蜆肉,感覺不錯。亮點是咖哩,很喜歡它裝著咖喱的小鍋子,下面有小火,暖著咖哩。這小鍋子像一個許願塔,望著小火,思考一下幾許。點的是印度燴咖哩,中辣不是太辣,汁呈稠身,味道係正宗的印式咖哩味。配上鮮蝦仁,有十多隻之多,份量足夠。還點了即叫即烘的芝士飛餅,厚身軟熟的餅內裡夾著芝士,鹹味中帶點奶香。另一個口味是醮著咖喱吃,絕配之選。印度給人的感覺
印度給人的感覺可能是較為髒亂,吃東西時怕會不乾淨。但今天我看了一點,要改變我們這個想法了。店員站在旁的,在準備餐具上餐,就默默地把每個碗碟再抹一次才用。試問有多少人能做到?

2017-01-05 572 瀏覽
平日做野都經常會經開銅鑼灣不過銅鑼灣食野就真係食黎食去果幾間所以間唔中會行遠小小走去坑搵野食🙈今日忽然好想食印度薄餅就搵左間印度菜店內環境好有異國風味由於平日大坑都唔多人所以人小小傾計食飯唔錯•烤雞(半隻) $88•平時食印度野都一定叫烤雞即係橙色雞😂因為貪佢夠香同埋有小小辣果然呢到都無令我失望辣得黎加埋檸檬酸酸地好惹味而且又唔怕好重口味之餘都燒得岩岩好肉質都仲保留到小小juicy •椰汁咖哩魚 $108•因為怕普通咖哩會好辣所以叫左椰汁咖哩平時出面街食咖哩魚都可能係炸魚但呢到就用原條魚黎整但又唔會有腥味🙈好驚喜🤗加上好香椰汁味搞到我追加多個naan😂•Cheese Naan $28•食得咖哩又點會少得佢既另一半呢?呢個cheese naan入面有好細粒芝士開頭都怕好膩但因為細細粒芝士既關係所以唔覺唔覺就成個清哂而且上枱時熱辣辣口感煙韌得黎外皮都烤到脆身😆食唔停口呀!•古法Naan $24•因為太好食既關係再叫多款試呢款入面有薯仔粒同埋紫洋蔥口感同cheese naan一樣但因為加左洋蔥所以有小小辣怕辣既可以試番無其他口味😁總括黎講呢到岩傾計食飯份量細細碟所以岩哂細食既女仔果然大坑既小
平日做野都經常會經開銅鑼灣

但呢到就用原條魚黎整
但又唔會有腥味🙈好驚喜🤗
加上好香椰汁味搞到我追加多個naan😂

•Cheese Naan $28•
食得咖哩又點會少得佢既另一半呢?
呢個cheese naan入面有好細粒芝士

總括黎講呢到岩傾計食飯
份量細細碟所以岩哂細食既女仔
果然大坑既小店係值得一試😆
2017-01-03 1187 瀏覽
朋友是晚想到寧靜的大坑食飯,我當然捨命陪伴。朋友素來愛食香味濃郁的食物,正當費煞思量食什麼時,腳步踏進較隱蔽的新村街,眼前看見甚少接觸的印度菜,看看門前餐牌覺得挺合適便入內一試。環境較為迫狹,另設有室外座位!裝潢富有特色,予人感覺神秘又迷幻!先送上一客免費的餐前小食(芝麻薄脆),造型捲成雪糕筒狀,內外層均滲上芝麻,食落脆卜卜,再蘸上四款不同口味的醬,味道更突出。白腰果汁咖哩魚塊 - 送上時已散發香味!食落腰果味甚濃外又富有一絲椰香,醬汁又不稠,送飯一流!魚塊肉質嫩滑,質感尚可不太碎散,酷愛吃魚的朋友也覺得不錯!番紅花黃飯 - 色澤確實誘人,而且感覺有種特別的香味散發著!配料有提子乾!而飯粒較長身,食落帶點嚼勁。奶油咖哩雞塊 - 味道較白腰果那款濃烈得多,而且帶點微辛,挺刺激味蕾!雞肉肉質嫩滑,質感亦帶點厚身!
朋友是晚想到寧靜的大坑食飯,我當然捨命陪伴。
環境較為迫狹,另設有室外座位!
裝潢富有特色,予人感覺神秘又迷幻!
芝麻薄脆
白腰果汁咖哩魚塊
白腰果汁咖哩魚塊 - 送上時已散發香味!
食落腰果味甚濃外又富有一絲椰香,醬汁又不稠,送飯一流!
魚塊肉質嫩滑,質感尚可不太碎散,酷愛吃魚的朋友也覺得不錯!
番紅花黃飯
配料有提子乾!而飯粒較長身,食落帶點嚼勁。
奶油咖哩雞塊
雞肉肉質嫩滑,質感亦帶點厚身!
2016-12-29 167 瀏覽
出汗@Chor Bazare Indian Cuisine大坑 新村街14號地下天氣一冷,腦中就會想吃辣,管他是什麼國家,只要好吃又令我出汗已達到目的,我要暖身子。送得黑胡椒薄脆,平常只連薄荷乳酪,這兒有足足4個醬供蘸點。紅色那個如甜醬,另外綠橙色兩款滿辣。咖哩香料是命脈,$88椰汁咖哩雞,有椰汁關係整體更香更富層次,椰香味令辣度也較輕,對不能吃太辣的人是好選擇。雞肉連骨亦都大大件,每口雞都沾上了厚身濃郁的醬汁,不要浪費精心煮出來的咖哩汁,要點包或飯伴著一起。蒜蓉烤餅用來配咖哩$22,乾身蘸上咖哩汁,美味無比。為何點炸雜菜,因沒汁可完全利用椰汁咖哩,撈點上椰菜替它添香,而烤的比煮的更爽口。要去口氣同辣味,那可喝杯甜的冷飲,iced tea 甜又可口,悶氣一消很暢快。想不到大坑都有美味咖哩,下次同少爺來才行,因少爺愛吃咖哩卻不嗜辣,正中少爺口味

出汗@Chor Bazare Indian Cuisine
大坑 新村街14號地下

蒜蓉烤餅用來配咖哩$22,乾身蘸上咖哩汁,美味無比。

2016-12-13 248 瀏覽
今次自己來了大坑這間印度小店印度風情仲更加濃厚!鋪頭細細反而覺得更加精緻這款免費小食是薄薄既脆片,提供左4款唔同既醬汁可醺黎食~最吸引我就是青綠色既薄荷醬汁,好清香帶點薄荷味!而棗紅色既醬汁就好似甜醬咁~幾正喔蚌幾鮮樕~湯汁都濃郁帶鮮~蚌既份量都好多,估唔到竟然可以係印度小店食到這個菜式羊肉印式咖哩再加左份薯仔烤餅!咖哩好香椰汁味!濃而不辣,羊肉軟淋沒帶羶味!至於烤餅中間既餡料薯仔做到好粉樕!!配埋煙un既外層!!口感層次豐富

2016-12-07 207 瀏覽
今日搵個同事傾野係大坑跟住周圍行搵地方食野,跟住突然見到呢間餐廳朋友話好想入去食,今日咁岩見到就走左入去試下。烤羊架羊架一啲都唔會乾身,啖啖都好嫩身,而且連最外層嘅肉都仲烤得岩岩好,夠晒嫩身又夠熱,餐廳果然係即叫即整。羊肉咖喱角入口要夠脆,而且夠晒熱,羊肉份量亦都好足唔會太小,不過羊肉本身個味道唔會令人難以接受,作為一個小食都算唔錯。奶油芝士咖哩咖哩最緊要係香濃,呢個奶油芝士咖哩廚師整得真係唔錯,咖哩味道又夠香濃同時真係有芝士入面架,而且入口唔會辣,味道反而有一點香甜,非常好多唔太食辣嘅人黎試下。烤餅將咖哩配合烤餅係一個絕配,餐廳嘅烤餅全部即叫即整,保證新鮮又熱辣辣嘅同時又夠軟身,咖哩香濃味道配合烤餅真係令人一試難忘