2021-11-06 156 瀏覽

Tucked away down the quieter streets of Central and Wan Chai, both branches of @chottomakihk have been around for some time now, so that definitely says something about their westernized take on the Japanese comfort food (especially considering Hong Kong’s ever-changing restaurant scene). Indeed, we love buying takeaways back to the office and occasionally dining in for dinner. You can customize your own sushi rolls or choose from their quintessential pre-set combinations. It’s best to come with friends or colleagues so that you can get a taste of each mouth-watering flavor!

[Classic rolls]
Their colorful bite-sized rolls of 8 pieces with an innovative twist are our must-orders.

Philadelphia

- Philadelphia: My absolute favorite. The smooth cream cheese is the real MVP and you can never go wrong with salmon, avocado and mayo sauce. You might need to take a bite of the side pickles once in a while to counter the heaviness though.

Mango Dynamite

- Mango Dynamite: A refreshing pairing of mango and cucumber to balance the fried tempura prawn. Loved how the unagi (eel) sauce adds an extra splash of sweet umami.

Cali Salmon

- Cali Salmon: I usually only like my salmon raw, so the deep fried salmon in this roll was surprisingly scrumptious. Perhaps it was the fact that it was topped with crab sticks and roasted sesame.

[Signature rolls]
Not a huge fan of these humongous pieces of 4 as we can never eat it elegantly, but we’re always amazed by how they can stuff so many ingredients while still keeping the whole thing intact.

- Beef-iyaki: A delectable mix of teriyaki beef, cucumber, avocado, tobiko (flying fish roe), tofu skin, crunchy garlic chips and their house special sauce.
2021-11-02
Philadelphia
2021-10-30 36 瀏覽
上星期去左灣仔影相,臨走去埋chotto maki買外賣反屋企。太耐無幫襯,吾知質素有無變呢?Sea monster:依款卷屬於大卷size來的,一共四大舊。當中主要材料系蟹肉絲、青瓜絲、炸蝦,完全岩晒中意鮮味既我!蟹肉絲帶少少甜味,而青瓜絲夠晒flesh,炸蝦有點爽口,所以整體帶多重口感。而飯粒吾會太乾太硬,加埋櫻花蝦同醬汁,可以調味之餘,賣相又得。Philadelphia Roll::另一款就系細卷,特意order左牛油果配三文魚,非常特別既配搭!牛油果味道幾夾三文魚,同會蓋過三文魚既鮮味。上面帶有飛魚籽增加口感,沙律醬又再調味。Mini udon: 烏冬是另加$22,細細碗的。入面系稻庭烏冬,食落幾滑口,湯底帶咸味。Miso soup: 麵豉湯是另加$12,味道帶咸咸地。Dessert: 甜品是另加$22,個人覺得價錢偏貴,但味道確實一流!甜度岩岩好,口感又夠滑,仲要系低糖,吾怕肥呢!

Miso soup: 麵豉湯是另加$12,味道帶咸咸地。

2021-10-30 2086 瀏覽
返工自己一個食lunch, 去咗近利東街嘅一間小小壽司店食特色壽司。店內座位唔多, 餐廳主打外賣, 原本都打算外賣嘅我幸運地有位, 可以堂食~主打卷物壽司, 款款配搭多款健康食材, 只係揀食咩款, 都需要花點時間。 見肚餓, order了一款特大壽司卷物【CRUNCH】HK$72比起一般卷物大, 反傳統式以壽司飯包住刺身等食材, 包括有沙律菜、大大粒三文魚刺身、青豆, 層次很豐富, 再配上沙律醬、櫻花蝦。多款食材配搭美味, 又滿足口感, 一咬之下, 飯卷鬆散, 食得狼狽。 【帆立貝壽司】HK$42帆立貝厚身鮮甜, 一碟有三件, 抵食~好食一定要買多盒返公司同同事share【PHILADELPHIA】HK$72櫃筒式紙盒包裝, 避免了外賣期間壓爛壽司卷物, 設計貼心。飯卷包住三文魚粒同埋芝士, 面層再佈上牛油果片、沙律醬、蟹籽。整體口感細滑, 咀嚼時仲食到芝士淡淡嘅奶油香。

見肚餓, order了一款特大壽司卷物
【CRUNCH】HK$72

【帆立貝壽司HK$42
帆立貝厚身鮮甜, 一碟有三件, 抵食~
帆立貝壽司

好食一定要買多盒返公司同同事share
【PHILADELPHIA】HK$72
櫃筒式紙盒包裝, 避免了外賣期間壓爛壽司卷物, 設計貼心。
整體口感細滑, 咀嚼時仲食到芝士淡淡嘅奶油香。
2021-10-22
帆立貝壽司
2021-10-28 55 瀏覽
同事最鍾意食呢間壽司,次次見到佢啲壽司餡料咁豐富都流晒口水,今日搭單叫佢買埋原來除咗有壽司之外仲有炸雞同飲品,卷物仲可以自選餡料同醬汁雖然店舖唔係好大,堂食大約容納20人所有壽司都係落單後即叫即做,每一條壽司嘅餡料都非常豐富,店員手勢非常純熟仲好快手添每條壽司都好巨型,d餸真係多到不得了其中Beef Iyaki 我都好欣賞,牛肉好juicy,配埋青瓜,腐皮,牛油果另外Mango Dynamite $68芒果配天婦羅炸蝦,到食個一刻都仲好脆吞拿魚壽司3件裝都好肥美架

原來除咗有壽司之外仲有炸雞同飲品,卷物仲可以自選餡料同醬汁

雖然店舖唔係好大,堂食大約容納20人

每條壽司都好巨型,d餸真係多到不得了

另外Mango Dynamite $68
芒果配天婦羅炸蝦,到食個一刻都仲好脆
吞拿魚壽司3件裝都好肥美架
  • Mango  Dynamite
  • Beef-Iyaki
2021-10-27 39 瀏覽
今日去灣仔辦點事,記得女兒好喜歡食Chotto Maki 嘅創意新派壽司 .每次去灣仔或中環都叫我去買外賣比佢食。餐廳設有堂食,地方不大,但都整潔光猛。創意壽司款式分大卷和小卷,即叫即做,材料新鮮,配搭得宜。Crunch :屬於大卷壽司,共有四大舊,用料有三文魚、新鮮蔬菜、蘆筍、玉子、櫻花蝦等,材料配搭得好健康又有口感,加上芥末蛋黃醬和黑芝麻醬,食落好滋味!Philadelphia Roll:呢款係細卷,一共有八舊,用料有三文魚、奶油芝士、牛油果等,並加上飛魚子增加口感,灑上蛋黃醬和鰻魚醬汁都好惹味。Peach Cider,女兒女喜歡桃味食品,呢種桃飲品清甜,有桃的香味,佢一定會喜歡!

2021-10-12
外賣自取
阿叔搬公司到灣仔工作都有好一段時間,相比返太古城,返灣仔的確有更多好嘢食,不過由於附近有更多上班一族,變相搵食就仲艱難,次次搵食都排長龍,趕住食又趕住走,有時如果工作忙,真係寧願買外賣返公司食算。 早前遇著落狗屎嘅天氣,阿叔費時同人迫,於是乎就去咗呢間主打日式飯卷嘅餐廳買外賣食。呢度嘅飯卷一反傳統,以醋飯包起紫菜,中間再夾有超多、超豐富嘅餡料。另外,飯卷種類都唔少,全部現場即叫即整,感覺新鮮吸引。 Sea Monster ($72),雖然呢款卷物只得4件,但件件都拳頭咁大。再加上超級爆餡,入邊包有蟹棒肉、天婦羅蝦、青瓜絲、櫻花蝦等配料,唔單止口感豐富,而且仲好好味添! Cali Salmon Eoll ($72),卷物佈滿蟹棒絲,加上包住三文魚肉,尺寸雖然比Sea Monster少,但份量依然好足,加上沙津醬令到整個味道帶少少甜,令人食得好開胃。

之前放工經過見到呢間賣日式飯卷既餐廳好吸引,有堂食亦有外賣~今日o完t想補償下自己,決定黎買外賣返屋企食鋪面既公仔好signature, 周圍都係用呢個公仔做logo~ 幾得意有大大份既Signature Rolls , 每份有4大件 , 而價錢就係$70~80如果多人share, 亦有Classic Rolls 可以選擇 , 每份8件 , 但就係正常壽司卷既size ~我今次就嗌左4個卷物同炙燒帶子壽司開放式廚房睇住店員準備緊我個飯卷啦嗌左4個飯卷同3隻帶子返屋企食9. Cali Salmon Roll飯卷上鋪滿蟹柳沙律,賣相已經滿分卷入面係熟三文魚天婦羅,好少可會有熟既三文魚夾入飯卷不過岩晒唔食生野既媽媽媽媽大讚呢個口味11. Philadelphia Roll $72食完熟既三文魚,就輪到三文魚刺身既飯卷啦呢一個口味我上網搵到好多人都話勁多牛油果好正果然賣相同大家講既一樣,鋪滿牛油果同沙律醬,入面就係一舊厚厚既三文魚刺身,仲有一舊芝士呢個口味我全家都大讚 三文魚配芝士好夾,芝士增加左三文魚既油脂感,配合牛油果,成個口感好夾2. Beefiyaki $72賣相上已經十分吸引,大大舊

我今次就嗌左4個卷物同炙燒帶子壽司

開放式廚房睇住店員準備緊我個飯卷啦

嗌左4個飯卷同3隻帶子返屋企食

9. Cali Salmon Roll
飯卷上鋪滿蟹柳沙律,賣相已經滿分

卷入面係熟三文魚天婦羅,好少可會有熟既三文魚夾入飯卷
不過岩晒唔食生野既媽媽
媽媽大讚呢個口味

11. Philadelphia Roll $72
食完熟既三文魚,就輪到三文魚刺身既飯卷啦
呢一個口味我上網搵到好多人都話勁多牛油果好正
呢個口味我全家都大讚

2. Beefiyaki $72
賣相上已經十分吸引,大大舊既飯卷入面充滿住牛肉
牛肉既比例係佔大比例,唔會比其他配料搶風頭
牛肉既份量真係好多,其他配料有牛油果,青瓜絲等

7. Black Magma Roll $72
飯卷既餡料係吞拿魚蓉,都幾特別,比較少見到呢d配搭,但味道上亦唔會輸蝕
飯卷上淋上黑芝麻醬,十分惹味

Aburi Scallop Sushi $42 (+$12 火炙)
厚厚既火炙帶子壽司!呢個價錢3舊真係幾抵食

下次放工經過都會再encore
下次可以試試堂食,見佢鋪位都闊落
2021-10-25 1312 瀏覽
🍣Chotto Maki (灣仔)🔍灣仔廈門街33號地舖-----心血來潮突然想去野餐一番!去灣仔買咗sushi之後去12蚊店買個鋪地嘅地席就直接出發。由灣仔搭叮叮到金鐘,再步行到天馬公園,大概15-20分鐘,就可以開始野餐,超方便的!沒什麼地方比起青青草地和海景這個用餐地點更為舒適漂亮。.除了用餐環境一流之外,食物也給力,這間外賣店的包裝很精美,紅紅綠綠的外賣盒非常搶鏡,質素一如既往沒有令人失望。.✨Sea monster $72 大大的一卷,裡面滿滿的是餡料,青瓜清脆爽口,蝦肉彈牙,加上絲絲蟹肉、蟹柳絲、炸櫻花蝦米等等,口感非常豐富,亦很juicy,4大件亦令人感覺意猶未盡。✨Hamachi sushi $42 ✨Salmon sushi $29✨Aburi scallop sushi $54 除咗爆餡系列嘅卷物sushi,佢地亦有少量魚生壽司款式,質素全部都不錯,非常肥美,個人心目中嘅排序係油甘魚>帶子>三文魚,帶子揀咗炙燒,比起普通無燒過嘅帶子好食,不過就要額外加$12蚊。-----👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:外賣yo👶
🍣Chotto Maki (灣仔)
🔍灣仔廈門街33號地舖

👶🏻B仔服務評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
2021-10-24 31 瀏覽
呢間壽司睇過好多次,今日終於有機會試吓,因為今日早左冇人排隊呢度啲壽司全部都係即叫即做非常新鮮而且全部都好有份量勁多餡料,連炸蝦都係即時炸㗎,所以要預番少少時間,但係佢哋都非常快手好多選擇,款款都好啱食Sea Monster $72啲餡料真係多到爆曬出嚟,我最鍾意呢一個蟹肉卷,裏面仲有天婦羅蝦,青瓜絲Mango Dynamite $68呢個又係推介之一,芒果片包住趣嘅炸蝦同青瓜好fresh好夾,隻炸蝦仲要係熱㗎除左卷物,仲有三文魚,吞拿魚,帶子壽司仲可以買埋炸雞同飲品

好多選擇,款款都好啱食

Sea Monster $72

Mango Dynamite $68
呢個又係推介之一,芒果片包住趣嘅炸蝦同青瓜
好fresh好夾,隻炸蝦仲要係熱㗎

除左卷物,仲有三文魚,吞拿魚,帶子壽司
仲可以買埋炸雞同飲品
  • Mango  Dynamite
2021-10-23 66 瀏覽
星期一放工已經7點幾,唔想煮又想食得健康少少,見到呢間卷物店lunch time 時成日好多OL幫襯,一於Take away 個roll.店內環境非常之乾淨,食sashimi / sushi呢啲魚生最最最緊要就係乾淨!外賣到!欣賞佢個盒的設計,方便又美觀!最緊要係個蓋可以攞走唔阻住張桌的空間(土地問題🤭)Black Magma-入面係吞拿魚蓉,好鮮甜,絕對唔係低質貨!-上面有帶子碎蟹籽同黑芝麻,加左黑芝麻後成個味香左提升左,大滿足!Sea Monster - 比想像中大舊!一個女仔食一份一定夠飽。- 入面有天婦羅炸蝦,仲有大量櫻花蝦同蟹柳,好香的海鮮味,難怪叫sea monster!-仲有大量青瓜絲,夠哂健康!帶子壽司-超級鮮甜!$42/3pcs 黎講CP值爆燈!

Black Magma
-入面係吞拿魚蓉,好鮮甜,絕對唔係低質貨!
Black  magma

Sea Monster
- 比想像中大舊!一個女仔食一份一定夠飽。
-仲有大量青瓜絲,夠哂健康!
Sea   Monster

Sea Monster

帶子壽司
-超級鮮甜!$42/3pcs 黎講CP值爆燈!
Scallop  Sushi

外賣自取
2021-10-11 106 瀏覽
上星期約咗大學同學翻工放lunch喺灣仔食飯,點知原來我朋友最近為咗健康轉食齋,臨急臨忙搵到呢一間係有齋食,就決定試下。Veggie lover 評分 4/5呢款卷物啱晒食齋嘅人,入邊有青瓜、芒果、洋蔥,配上黑松露汁,雖然只有蔬菜但非常開胃,份量亦都幾夠飽。Sea Monster 評分 5/5呢款卷物有天婦羅炸蝦、蟹柳絲、青瓜,上面舖滿咗櫻花蝦、炸蒜片,仲配上咗自家製醬汁,帶上非常吸引,忍唔住食咗一舊又一舊。

Veggie lover 評分 4/5

Sea Monster 評分 5/5
2021-10-11 59 瀏覽
Chotto Maki (灣仔)灣仔廈門街33號地舖與日本平時吃到的手卷或者壽司是不同,美式的壽司通常是運用了跟美式的食材,份量也比日式的壽司大件。Philadelphia Roll $72主要食材為:煙燻鮭魚、奶油起司和小黃瓜。這個費城卷,非常之切合喜愛吃壽司同時也喜愛吃牛油果的人,傳統的費城卷是用奶黃油做的,但這裏用了比較健康的食材牛油果,口感同樣是細滑,煙燻三文魚配小黃瓜,清新不膩。Black Magma Roll $72帶子、吞拿魚蓉、天婦羅脆脆配黑麻醬。帶子、吞拿魚蓉本身口感細滑,但天婦羅脆脆有咬口,兩者融合別有一番風味,黑麻醬甜甜酸酸的十分開胃。Mini Udon$22小烏冬,最愛很吸味的腐皮。烏冬彈牙,腐皮好吸味!Minor Figures $32咖啡加燕麥奶,新奇又有趣!本身喜歡學咖啡朋友relax下姐個飲品,加上植物奶,有粒粒得口感。

Chotto Maki (灣仔)
灣仔廈門街33號地舖

Philadelphia Roll $72
主要食材為:煙燻鮭魚、奶油起司和小黃瓜。

Black Magma Roll $72
帶子、吞拿魚蓉、天婦羅脆脆配黑麻醬。

Mini Udon$22
小烏冬,最愛很吸味的腐皮。
烏冬彈牙,腐皮好吸味!

Minor Figures $32
咖啡加燕麥奶,新奇又有趣!

2021-10-08
5 分鐘 (堂食)
2021-10-11 1335 瀏覽
前幾日中午經開灣仔,見到呢間幾特別嘅日式卷物,好似西日fusion咁,就買左啲做lunch。Spice Me Up $72Unagi, Chopped Scallop, Cucumber, Seaweed, Chotto Powder, Apple Jelly, Spicy Mayo呢款有四件,但每件都好大件,所以食一份都夠飽。主要揀呢個嘅原因係因為覺得卷物有Apple Jelly好特別,所以想試下。呢份配搭得好好,有鰻魚又有帶子好滿足。因為有蔬菜同清甜嘅apple jelly配搭,所以又唔會太重味。Philadelphia $72Salmon, Cream Cheese, Avocado, Tobiko, Mayo, Unagi Sauce呢份嘅配搭比較常見,有三文魚、cream cheese同埋牛油果幾種都係味道偏濃郁嘅材料,食落好creamy,味道濃厚所以會食到好滿足。Salmon Sushi $29$29有三件三文魚壽司都幾抵食,每件嘅油脂感都好重,好味。Dessert $22甜品有幾款奶凍揀,我揀左呢款低糖嘅cheesecake味奶凍。唔會好甜,食落幾輕盈,又幾香cheese

Spice Me Up $72

Philadelphia $72

Salmon Sushi $29
$29有三件三文魚壽司都幾抵食,每件嘅油脂感都好重,好味。

Dessert $22
甜品有幾款奶凍揀,我揀左呢款低糖嘅cheesecake味奶凍。唔會好甜,食落幾輕盈,又幾香cheesecake味。
2021-10-05
午餐
2021-10-07 49 瀏覽
今日想食壽司,嚟咗呢間買外賣。他的堂食應該係自己收拾嘅,店舖唔太大,但感覺好舒服。之前朋友喺呢度食過佢嘅芒果壽司,推介話好味,所以今次我都試呢款。Mango dynamite,材料豐富,芒果天婦羅蝦青瓜蟹籽,芒果入口香甜,入口同時有炸蝦青瓜的爽脆,好正!一盒有八粒,一粒一啖好好味。另外叫咗佢嘅鰻魚卷,spice me up,大件啲有4個。用料一樣豐富,鰻魚青瓜海草蛋黃醬。壽司卷表面是香甜蛋黃醬,加上嫩滑嘅鰻魚,口感豐富,微辣同時又甜又滑,好好味!加買咗兩支冰凍cider,Yuzu 及peach ,個樽好吸引,飲落唔會太甜,搭着呢啲壽司卷黎食更加美味!Ps. 他的外賣包裝好精緻,店員又有禮貌,難得食完呢餐外賣感覺同出街食一樣咁滿足。
今日想食壽司,嚟咗呢間買外賣。

他的堂食應該係自己收拾嘅,店舖唔太大,但感覺好舒服。

2021-09-30
2021-09-29 67 瀏覽
之前食過Chotto Maki 嘅壽司,覺得好靚,好有特色,今晚再次去買個外賣。今晚叫咗Philadelphia 同Black Magma。Philadelphia 俾我嘅最愛,因為有晒我最鍾意嘅壽司材料,三文魚,牛油果,忌廉芝士,Mayo Sauce,仲有蟹子。Black Magma就有帶子,吞拿魚,Tempura crunch ,再配黑芝麻醬。都係好鮮味同吸引嘅配搭。再叫三件傳統少少,又不可或缺嘅三文魚壽司。最後加一份低糖布甸獎勵我今日嘅努力。