2025-08-16
週日晚上嚟咗呢間喺中環嘅樓上印度🇮🇳餐廳食晚餐🤣去過印度🇮🇳旅行但係我唔識得分印度菜🇮🇳係唔係正宗😆,亦都唔會見到有印度廚師 / 印度老闆 就話係正宗印度菜(話係正宗 XX菜嘅絕大多數都係唔識除非講緊本地或廣東菜)🤣,不過我絕對識得分印度菜🇮🇳好唔好食😆餐廳名字叫 Chutney,Chutney 其實中文係「印度蘸醬(或者叫 印度酸辣醬)」,係 Indian Subcontinent料理裏邊嘅一大系列醬料,「印度蘸醬」有超多不同種類 🤣食咗「炭火烤雜錦拼盤 Chutney's Mix Tandoor Platter」:烤肉包括《Barramundi Tikka, Australian Lamb Chops, Malai Chicken & Chicken Tikka》,非常豐富🤣;烤盲鰽魚 肉質結實又鮮味🤣,烤羊排有瘦嘅部份又有肥嘅部份加埋印度🇮🇳香料各部份都出奇地好食🤣,Chicken Tikka 都係應該落咗好多我唔識嘅印度🇮🇳香料去煮味道好好兼肉質軟熟🤣,Malai Chicken 簡單兩個字講就係好食🤣仲配有一兜綠色嘅薄荷味嘅醬汁一兜白色嘅乳酪醬一兜紅色嘅紅椒醬可以要嚟沾烤肉食
仲配有一兜綠色嘅薄荷味嘅醬汁一兜白色嘅乳酪醬一兜紅色嘅紅椒醬可以要嚟沾烤肉食🤣
「雜錦海鮮咖喱 Seafood Moilee Curry」:餐牌寫住食材有《Prawns, Fresh Squid, Octopus in Rich Coconut Curry Gravy》,不過其實仲有魚肉🤣,Moilee Curry 咖喱汁香滑又有椰子香味,唔係好辣,啱食🤣
「香蒜饢餅 Garlic Naan」:有好 subtle 內斂嘅蒜頭香味,饢餅(喺香港一般叫印度🇮🇳薄餅)熱辣辣夠煙靭🤣,我哋再加 Seafood Moilee Curry 咖喱汁一齊食就更加惹味🤣