2024-12-22 1374 瀏覽
💐少女風花花韓系餐廳「Coffee Hwajeon」位於ELEMENTS圓方,木系主調配繡球花點綴,更有特色榻榻米卡座,環境樸實療癒🌳🍘明太子紫菜包飯 (Hk$95):材料十足飽滿,有牛蒡、青瓜、紅蘿蔔、雞蛋、漬黃瓜、芝麻等,沾上明太子醬更滋味🧇海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫(Hk$98): 金黄微暖的croffle外脆内軟,牛油味香濃,灑滿Lotus焦糖餅碎口感一流,芝士蛋糕口感幼滑,加埋雪糕冰火交融🍧開心果刨冰 (Hk$108): 巨型刨冰山份量十足,足夠幾個人share! 刨冰如雪糕般幼滑軟綿綿,濃厚開心果奶醬及開心果仁粒,口感如糖不甩☕肉桂朱古力咖啡 (Hk$68): 原條天然肉桂放入香濃咖啡,平衡可可的甘苦香,温暖人心🍹韓國柑橘梳打 (Hk$52): 果味甘香、甜度溫和,夠refreshing(All subject to 10% service charge)📍Coffee Hwajeon (커피화전)尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖 (港鐵九龍站 D1 出口, 步行約1分鐘)

2041 瀏覽

📍Coffee Hwajeon (커피화전)
  • 海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫
2024-12-20 1618 瀏覽
這間裝修得温暖又舒服的咖啡廳就在九龍站出口,位置方便,由於今晚客滿,等了一會才入坐,是卡位,要脫掉鞋子席地而坐。【奶油肉醬年糕】醬汁香濃順滑,奶香與肉香交織,韓國年糕保留了Q彈口感,與濃郁的醬汁亦很夾。整體味道濃郁又不失韓式料理的趣味。【香濃伯爵茶刨冰】伯爵茶的細膩茶香與刨冰的冰爽完美結合。鋪面的奶醬茶香濃郁自然,帶有淡淡的柑橘香,與細緻的冰霜融為一體,每一口都有茶味。中間亦有濃郁的咖啡啫喱和奶凍,增添了豐富的口感層次。【開心果牛角包窩夫】這款甜點將法式牛角包與比利時窩夫的特點結合,創造出一個全新的美味體驗。開心果醬是靈魂所在,濃郁的堅果香氣與牛角包的酥香完美搭配,甜度適中,入口後有自然的開心果香氣。牛角包窩夫口感外酥內軟,每一口都充滿了立體的口感。配上水果、雪糕和芝士蛋糕點綴,更增添了甜品的精緻感。份量絕對強4人分享!【挪威芝士咖啡】芝士為咖啡增添了一種絲滑的鹹香,與咖啡的苦甜形成奇妙的對比,入口後層次感十足,讓人一試難忘。咖啡香氣濃郁,帶有微微的果酸與醇厚的口感。  【肉桂蘋果忌廉鮮奶】肉桂的微辛香氣與蘋果粒的清甜融合,配搭暖暖的忌廉鮮奶,帶來了一種秋冬的溫暖感。

肉桂蘋果忌廉鮮奶
題外話/補充資料: 帶位的靚女店員又溫柔有禮!!!加分加分!!!
2024-12-19
20 分鐘 (堂食)
肉桂蘋果忌廉鮮奶
溫度突然驟降,凍冰冰除咗想打邊爐之外😁又心思思想食吓啲冰冰涼嘅野😋一講食冰好自然就諗到呢間環境又靚又舒服,嘢食又好食嘅韓式cafe😙最開心係佢會定期更新menu,所以每次嚟都好有新鮮感😌🧇挪威焦糖芝士牛角包窩夫 ($98)新menu😍海量嘅挪威芝士灑滿喺新鮮熱辣嘅croffle上面🧇咸香滿分嘅芝士配搭脆脆嘅croffle,加埋忌廉同雪糕🍦勁邪惡勁好食🤤🐙辣泡菜八爪魚紫菜包飯 ($92)八爪魚竟然唔係卷喺飯卷入面,而係放飯卷上面真係好少見🤭大大塊八爪魚配搭餡料,口感豐富👍🏻今次飯卷加入泡菜同韓式辣醬,辣辣地更惹味😋🍓士多啤梨戀人刨冰 ($98)每次上刨冰都好興奮😆雖然望落去全場得我哋食冰🤭但凍冰冰嘅天氣食凍野又真係好爽😆仲要又靚又好食😋今次係牛奶冰配士多啤梨醬,冰入面仲藏有麻薯同大大粒嘅士多啤梨🍓正👍🏻🍦義式咖啡雪糕 ($72)🍎焦糖蘋果奶 ($48)

挪威焦糖芝士牛角包窩夫
🧇挪威焦糖芝士牛角包窩夫 ($98)

辣泡菜八爪魚紫菜包飯
🐙辣泡菜八爪魚紫菜包飯 ($92)

士多啤梨戀人刨冰
🍓士多啤梨戀人刨冰 ($98)

義式咖啡雪糕
🍦義式咖啡雪糕 ($72)

焦糖蘋果奶
🍎焦糖蘋果奶 ($48)

辣泡菜八爪魚紫菜包飯
士多啤梨戀人刨冰
焦糖蘋果奶
呢日嚟咗呢個商場🏬呢間韓國🇰🇷餐廳食午餐🤣$92「烤牛肉紫菜包飯」:材料有烤牛肉、青瓜、紅蘿蔔、雞蛋、漬黃瓜等,再加咗啲芝麻喺上邊,幾好食😋$98「士多啤梨芝士蛋糕牛角包窩夫」:首先賣相幾靚因為加咗紅卜卜嘅士多啤梨🍓同埋白雪雪嘅忌廉🤩;士多啤梨🍓夠新鮮,整體味道甜甜哋,配埋 Croffle 同芝士蛋糕 🍰 一齊食,幾夾🤣;講開 Croffle,Croffle 係Waffle 同埋Croissant 嘅混合體,發源於Ireland 🇮🇪,但其實係喺韓國🇰🇷開始流行,慢慢就全世界越嚟越多地方包括香港都有得食🤩$98「士多啤梨🍓戀人刨冰」:刨冰質感幼細,相當細滑,估計係用咗一部靚嘅刨冰機🤣;加埋士多啤梨醬,凍冰冰甜甜哋,令人食得非常開心🤣$65「咖啡☕️三部曲(濃縮咖啡、意式濃縮、鮮奶咖啡 Espresso, Crema, Latte )」:3種都夠香濃,飲咖啡有奶冇奶我都鍾意,不同口感,Espresso 有 chocolate, charcoal 同埋 citrus acid 味😋,Crema 上邊有一層好厚身好滑嘅cream 😋,Latte 有奶香 😋呢度仲有Tatami可以坐 🤣
呢日嚟咗呢個商場🏬呢間韓國🇰🇷餐廳食午餐🤣

呢度仲有Tatami可以坐 🤣
午餐
再次嚟咗圓方呢間韓式cafe,每次嚟都忍唔住要叫佢哋嘅窩夫同刨冰。今次我哋仲坐到側邊嘅榻榻米卡位,闊落舒適。粒粒三文魚紫菜包飯 $105主食叫咗份紫菜包飯share,飯卷入面都幾足料,除咗有三文魚肉,仲有唔同嘅蔬菜,面頭再加咗三文魚子。伯爵茶布甸牛角包窩夫 $145重點當然係佢哋嘅甜品,其中窩夫keep同一貫嘅水準,酥脆鬆軟,伯爵茶忌廉夠香夠滑又唔會太甜。跟窩夫仲有雪糕同伯爵茶布甸,布甸亦都係整得非常出色,口感滑溜,蛋香同茶香十足。釜山粟米刨冰 $110覺得好特別就叫咗呢個粟米刨冰,冰底口感綿密,淋上香甜粟米忌廉再配埋燒粟米,啖啖都係香濃粟米味。而最估唔到嘅係刨冰入面竟然收埋咗好多粟米片,增添一層香脆口感,鍾意食粟米嘅朋友一定唔可以錯過。挪威芝士咖啡 $46鍾意飲咖啡嘅朋友就叫咗呢杯挪威芝士咖啡,面頭鋪滿芝士碎,賣相已經夠晒特別。鹹香嘅芝士同咖啡出奇地夾,又唔會蓋過咖啡嘅香味。盛放花開燕麥奶 $52我就想好訓d叫咗杯燕麥奶,面頭鋪咗d花瓣做點綴,飲落仲有淡淡嘅花香。。。Coffee Hwajeon 커피화전 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖。。

粒粒三文魚紫菜包飯 $105

伯爵茶布甸牛角包窩夫 $145

釜山粟米刨冰 $110

挪威芝士咖啡 $46

盛放花開燕麥奶 $52

Coffee Hwajeon 커피화전 (尖沙咀)

5天前 0 瀏覽
最近去咗間韓式咖啡店,佢同普通咖啡店唔同嘅地方係。佢除咗有咖啡、甜品外。仲有韓式食品。menu唔會咁單調👍明太子帶子炒韓國年糕:明太子係我最愛。平時配意粉就食得多。原來同年糕嘅口感非常之夾,年糕煮得煙煙韌韌,仲有幾隻大帶子,好味。LOTUS 焦糖奶昔:奶昔飲落有焦糖嘅香甜味,面仲鋪滿lotus 餅碎,一路飲一路食。脆卜卜好味。柑龍賀歲冰:呢杯飲品非常有創意,橙色嘅外觀好有節日氣氛,味道亦都非常清爽。濟州甜柑味夠特出。飲落有淡淡菓香。柑玉滿堂牛角包窩夫:鬆脆嘅牛角包窩夫配上柑橘味嘅醬汁,口感同味道都非常豐富,每一口都係唔同嘅層次感。最鐘意佢有滿滿嘅cream,加埋雪糕食 perfect.開心果刨冰: 呢個開心果控一定要試,超幼綿嘅刨冰,配上超多粒粒開心果醬,刨冰內仲有粒粒開心果芝士,味道特別又好味,食到好開心。呢間coffee shop 嘅菜式無論係味道定係創意都非常出色,絕對係值得一試嘅好地方。

2025-01-24 0 瀏覽
朋友介紹呢間韓國cafe嘅韓式甜品好好味,好耐冇食過韓國甜品,所以就去試吓。粒粒三文魚紫菜包飯上面係粒粒脹卜卜嘅三文魚子同埋熟嘅三文魚肉,而紫菜包飯涵料都非常多,有大量蔬菜同魚糕,呢個紫菜包飯非常豐富,好好食。伯爵茶牛角包窩夫份量都幾大份,有2個牛角窩夫,食落外脆入面煙韌,加埋d cream同埋伯爵茶一齊食,好正,另外仲有伯爵茶沙冰同埋伯爵茶布甸,都好出色,呢個甜品好正。柑銀滿屋刨冰個size都好大,刨冰非常高,外面有好多柑,d柑好甜,好新鮮,d刨冰食落有奶味,食到裏面仲有柑,柚子皮做涵,每啖都有驚喜,好正。Lotus焦糖奶昔上面鋪滿焦糖脆脆,奶昔好creamy好滑,飲落好香焦糖香味,好味。柑龍賀歲沙冰飲落好清爽,好重柑味,酸酸甜甜好開胃

粒粒三文魚紫菜包飯

伯爵茶牛角包窩夫

柑銀滿屋刨冰

Lotus焦糖奶昔

柑龍賀歲沙冰
飲落好清爽,好重柑味,酸酸甜甜好開胃

2025-01-22 7 瀏覽
今日同朋友去咗食圓方一間韓式餐廳,晏晝我哋嗌咗兩個一人套餐,每個煮食嘅份量都非常之多足夠兩個人食我哋最後都食唔晒🤣韓式牛肉奶油闊條麵混合咗一啲中式嘅味道同埋配料,味道非常之夾,建議可以嘗試。紅色部隊鍋拉麵嘅份量都非常之足夠,兩個人份量,味道又都足夠同埋都夠辣。

韓式部隊鍋拉麵
韓式奶油闊條麵
韓式部隊鍋拉麵
韓式奶油闊條麵
2025-01-22 0 瀏覽
今日去咗ELEMENTS一間主打甜品嘅韓式Cafe,裝潢簡約木系風格,四周都有鮮花擺設,座位又寬敞,仲有特別嘅卡位設計。食物質素都好有水準,擺盤尤為精緻,每一樣都似藝術品咁靚。喺呢個環境享用甜品,心情都特別靚🥰我諗冇女仔可以抗拒到開心果包冰:呢個甜品真係一絕!包冰外脆內軟,開心果味道濃郁,配合冰淇淋嘅清爽,食落去好似冬天嘅陽光。柑玉滿堂牛角包窩夫:呢個組合好特別,牛角包鬆軟,窩夫外脆內嫩,柑橘嘅香氣令整個甜品充滿活力。明太子帶子炒年糕:呢道菜真係好味!明太子嘅鹹香配上鮮嫩嘅帶子,炒年糕吸滿咗所有嘅味道,口感滑順完全停唔落手。柑光閃閃茶:呢杯茶酸酸甜甜,柑味十足,真係好解渴,特別適合搭配重口味嘅菜式,飲落去令人精神爽利。盛放花開燕麥奶(熱):呢個熱飲好有特色,燕麥奶香滑,口感溫暖,飲落去好舒服,特別適合寒冷嘅天氣。

最愛食甜品嘅我,今日嚟到圓方韓式cafe🌸先嚟個烤牛肉🐮紫菜包飯$92, 紫菜包飯🥢加上烤牛肉,美味可口伯爵茶布甸牛角包窩夫$145,伯爵茶🍮布甸配軟滑雪糕🧁, 加埋鬆脆香甜窩夫🧇,味道好有層次感好滿足開心果刨冰$108, 🍧濃郁開心果醬加粒粒杏仁配軟綿綿沙冰,而棉冰中層亦有開心果醬非常正👍🏻盛放花開燕麥奶$52,燕麥奶配🌸花瓣,飄蕩著令人放鬆嘅心情😌芝麻奶咖啡$46☕, 芝麻奶令咖啡口感順滑濃郁🥰Coffee Hwajeon 커피화전柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖
最愛食甜品嘅我,今日嚟到圓方韓式cafe🌸
芝麻奶咖啡$46☕, 芝麻奶令咖啡口感順滑濃郁🥰

Coffee Hwajeon 커피화전
柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖
而家香港既韓國餐廳越開越多 但系韓式既Cafe就吾算多😌 呢間位於圓方既「 Coffee Hwajeon 커피화전」🇰🇷☕ 以木系既裝修為主 店內仲有榻榻米既座位選擇 勁有韓國Feel啊😆伯爵茶布甸牛角包窩夫 $145一上枱真系俾佢既份量嚇襯😂 超大份❕兩個牛角包被壓成窩夫 外鬆脆內軟🥐 中間仲有一層厚厚既cream 勁邪惡😈 而 伯爵茶布甸質地軟滑 伯爵茶味超突出 一啖入口已經感受到伯爵茶香氣🍮 另外仲跟上左蕨餅同雪糕😌辣海鮮湯麵 $125用上各種蔬菜同鮮蝦熬煮既濃郁湯底 辣中帶有蝦獨特風味🍜 有蝦 大蜆 青口等既海鮮 配料豐富 香味濃郁😍Lotus 焦糖奶昔 $88帶有獨特既焦糖味道 非常creamy 口感濃郁順滑🥛肉桂朱古力咖啡 $58咖啡本身搭配朱古力已經增加左甜味 配埋肉桂增加左辛香味 變得更香醇濃厚☕開心果刨冰 $108成個人頭甘人既刨冰🍧 真系哇左一聲😱 刨冰上淋上超多開心果醬同開心果粒 食到刨冰中間都仲有開心果 超級滿足🤩

伯爵茶布甸牛角包窩夫 $145

• 辣海鮮湯麵
  • 肉桂朱古力咖啡
  • 開心果刨冰
  • Lotus焦糖奶昔
今次我們來到位於圓方的Coffee Hwajeon應該不會令人失望。以韓系文青風格的咖啡店,以韓式傳統裝修配合現代感的氛圍,不但感覺簡約,而且感覺清新脫俗,令人有舒適悠閒之感。有好多打卡位,食物的賣相亦相當吸引。今次我們試了:🌟開心果牛角包窩夫我們一家也非常喜歡開心果味的甜品,所以一見到餐牌就二話不說地點選。無論顏色配搭和味道都非常滿意,又暖又脆的窩夫配上冰凍的雪糕,口感很有層次,再加上果仁的咬口,真的十分值得推介。🌟明太子帶子炒年糕香濃細滑的明太子配上厚實的鮮甜的帶子,與煙韌軟綿的長條形年糕完美融合,顏色鮮艷漂亮,口感一流。🌟義式咖啡雪糕AffogatoAffogato 義大利原文意為「淹沒」,香醇熱騰的咖啡「淹沒」雪糕的完美融合,既有咖啡的濃郁和苦澀,又有雪糕的柔滑和甜蜜,溫和的衝擊與苦甜平衡,口感滑順且香氣濃郁。🌟棉花糖泡泡賣相可愛的棉花糖泡泡,由香濃順滑的牛奶加上軟綿綿的棉花糖,絕對是小朋友的大愛之選。🌟士多啤梨戀人刨冰來自韓國直運新鮮的士多啤梨手工製作果醬,配上冰爽綿綿的刨冰,甜甜蜜蜜。

今次我們試了:

🌟開心果牛角包窩夫

🌟明太子帶子炒年糕

🌟義式咖啡雪糕Affogato

🌟棉花糖泡泡

🌟士多啤梨戀人刨冰
2025-01-10
2025-01-16 141 瀏覽
今日再一次嚟到位於圓方嘅Coffee Hwajeon,今次我哋嚟食下午茶,雖然佢係一間韓國餐廳,但係好特別地設有榻榻米座位,坐落都好舒服,環境舒適闊落,-首先我哋叫咗明太子紫菜包飯,薄薄嘅紫菜包住軟糯嘅米飯,同入面嘅明太子比例啱啱好,配搭比例非常完美,味道亦都鮮味十足。-跟住我哋叫咗伯爵茶布丁牛角包窩夫,牛角包非常之酥脆,加上軟滑嘅布丁,食落非常之有層次感,而且伯爵茶味道非常濃郁,鍾意伯爵茶嘅話一定唔可以錯過。-我哋另外仲叫咗個士多啤梨戀人刨冰,唔好以為好似就咁外面放上士多啤梨醬,其實入面超有驚喜,入面有勁多士多啤梨同埋麻糬。-而飲品方面,我哋叫咗忌廉黑朱古力咖啡同埋咖啡三部曲,忌廉黑朱古力咖啡飲落比較濃稠,朱古力嘅味道非常突出濃厚。而咖啡三部曲都好唔錯,佢係一次過有三shop咖啡,分別係Espresso、鮮奶咖啡、意式濃縮咖啡,三種咖啡三種味道三種口感,又可以打卡又可以飲咖啡,真係好唔錯。-
2025-01-13
  • 伯爵茶布甸牛角包窩夫
同朋友2刷呢間靚靚cafe🫶🏻💐餐廳以木系、花花為主題,亦有塌塌米座位,好有治癒感🫶🏻<肉桂朱古力咖啡>原條肉桂條,配唔會太甜嘅朱古力咖啡,飲完暖笠笠。<紅棗五味子茶>味道酸酸,味道非常開胃。<粒粒三文魚紫菜包飯>紫菜包飯餡料豐富,有三文魚、三文魚子、漬黃瓜、雞蛋等。<芝士炸雞>炸雞份量十足,佈滿芝士粉,雞肉juicy🫶🏻<開心果刨冰>刨冰好大份,夠2,3個人share,刨冰質地軟面,充滿厚身開心果醬同埋開心果粒粒。<伯爵茶布甸牛角包窩夫>推介!Croffle牛油味香濃,外脆內煙韌,伯爵茶布甸好滑,夠哂earl grey味,配雪糕,係一個happy ending 💕
同朋友2刷呢間靚靚cafe🫶🏻💐

餐廳以木系、花花為主題,亦有塌塌米座位,好有治癒感🫶🏻

<肉桂朱古力咖啡>
原條肉桂條,配唔會太甜嘅朱古力咖啡,飲完暖笠笠。
<紅棗五味子茶>
味道酸酸,味道非常開胃。

<粒粒三文魚紫菜包飯>
紫菜包飯餡料豐富,有三文魚、三文魚子、漬黃瓜、雞蛋等。

<芝士炸雞>
炸雞份量十足,佈滿芝士粉,雞肉juicy🫶🏻

<開心果刨冰>

<伯爵茶布甸牛角包窩夫>
2025-01-01 199 瀏覽
👱🏻‍♀️放咗工約左朋友食飯,餐廳好靚,我哋勁開心呀🥳🍜松露炸醬麵:韓國嘅炸醬麵原來唔辣㗎✅呢個松露炸醬麵仲有啖啖嘅松露味道🉐麵嘅質地好有咬口💯整體味道唔錯呀🤤🍨開心果刨冰:見到咁靚嘅刨冰就好開心喇😍而且仲有唔同口味可以揀添❄️我哋就揀咗開心果味道 👅啲開心果碎鋪滿晒成個刨冰🧊大滿足呢🤩🥞伯爵茶布甸牛角包窩夫:一定要留肚食埋佢哋嘅甜品呀😍呢個伯爵茶布甸牛角包窩夫賣相超靚👍又好食又可以打卡📷 牛角包窩夫即叫即做🔥配埋雪糕一齊食超過正呀👍中間仲有個好香茶味嘅伯爵茶布甸😍跟埋仲有個伯爵茶嘅醬汁✅我勁鍾意伯爵茶嘅香味,所以我全部到晒落去個布甸上面一齊食😋正呀喂🥳☕️熱芝麻奶咖啡:成杯都充滿住黑芝麻嘅香味🔥而且又滑又香☕️好味道👅🍦☕️意式咖啡雪糕:熱辣辣又香濃嘅咖啡🔥加埋雪糕嘅口感非常特別😜值得一試喔😋
👱🏻‍♀️放咗工約左朋友食飯,餐廳好靚,我哋勁開心呀🥳