2024-07-23 2717 瀏覽
上年12月嚟過,當時食下午茶,對餐廳印象麻麻,記憶點係(1)冷氣弱;(2)咖啡細杯。有得揀就唔會再嚟,但不如人意,朋友傳出呢間餐廳的連結,話想食。事隔大半年,試多次~~假日late lunch時段到達,餐廳的午市套餐除包含午膳時段外,仲去到2030。特別的係,入座時,侍應仲提供埋晚市2人餐的餐牌。可能餐廳所有套餐都貫穿午、晚市!?午餐價格大致可接受,但要加一。餐飲的咖啡除美式、鮮奶咖啡外,其他要補錢。計埋加一,人均消費$90-100。而朋友點全日早餐,$148,加一後就>$160。餐湯/沙律:朋友點餐湯,只飲咗1-2啖;個湯杰身,似芡。全日早餐:英文叫Coti breakfast,用番餐廳個名,少費,係咪物有所值?我覺得如果散叫~$70都可以,但$148就絕對over-priced!雖然食材唔少,但煙三文魚顏色慘白;麵包/多士朋友好難先切得開;蛋得1隻,係太陽蛋,煎穿咗。最後,朋友食淨1/3碟,煙肉同茄汁豆冇掂過。日式胡麻波蛋香草豬肉腸藜麥沙律:個名好長,材料簡單。由於餐廳冇乜素食選擇,所以我點餐後就外帶香腸俾狗狗爸爸(相片冇影到啲腸)。沙律菜幾新鮮,水波蛋係中、大型蛋,熟咗啲

餐湯/沙律:朋友點餐湯,只飲咗1-2啖;個湯杰身,似芡。
(假日午餐)沙律

(假日午餐)全日早餐

日式胡麻波蛋香草豬肉腸藜麥沙律:個名好長,材料簡單。由於餐廳冇乜素食選擇,所以我點餐後就外帶香腸俾狗狗爸爸(相片冇影到啲腸)。沙律菜幾新鮮,水波蛋係中、大型蛋,熟咗啲,少蛋液。沙律有藜麥,健康加分。
(假日午餐)日式胡麻水波蛋香草豬肉腸藜麥沙律

鮮奶咖啡:雖然仲記得咖啡細杯,但送上時仍有少少驚訝,可能只得150ml。杯碟幾靚,但拉花唔靚。咖啡非常熱燙,係滾水的溫度;咖啡味唔突出,冇乜特色。跟餐的話,點咖啡好過點果茶,朋友點咗凍蜜桃茶,零presentation。
(假日午餐)鮮奶咖啡

下次再有朋友想嚟食嘢,我要認真勸止。始終呢個價錢,食物質素可以好啲。上次餐廳冷氣細,今次亦一樣,就快大暑,怕熱人士會食到冒汗。

2024-07-21
小編有日剛好係新蒲崗(鄰近啓鑽商場)完成工作,想食埋晚餐才回家。路過多個車房之後,見到藍色外墻但無餐廳名字,以爲自己去左九龍灣。入到去發現餐廳走溫馨cafe feel,墻上還有寫著"Happy Birthday"字句,環境都算乾净,食客普遍都是上班族,有些人更談及外國移民生活,環境氣息令小編我決定試試。烤美國豬鞍配芥末汁豬鞍十分大塊,而且應該有腌製過,所以口感會相對軟淋。芥末醬的酸甜味增添了香氣同味覺,可以份量再多一點。薯條是用整個薯仔切條而成,外脆内軟,加上番茄醬十分香口。煙三文魚藜麥沙律煙三文魚份量正常,並且整成可愛的玫瑰形狀。芝麻醬給得十分大方,不過小編建議醬汁可以另上,比食客自行調配。藜麥份量也很多,而且增加口感,加分位。估不到原來仲有溫泉蛋,溫泉蛋蛋黃偏向溏心口感,蛋黃味都算濃鬱。上面放左少少黑松露醬,中和了芝麻醬的酸膩感。每食一啖,口腔都會食到黑松露醬的香氣,有點refresh感覺。提拉米蘇咖啡甜品同飲品融合的idea挺有趣,可以滿足2個願望。Americano 同 Tiramisu各佔一半,建議先食1/3 tiramisu,不然到時會飲得好狼狽。今次係用忌廉而不是Masc

烤美國豬鞍配芥末汁

煙三文魚藜麥沙律

提拉米蘇咖啡
甜品同飲品融合的idea挺有趣,可以滿足2個願望。Americano 同 Tiramisu各佔一半,建議先食1/3 tiramisu,不然到時會飲得好狼狽。今次係用忌廉而不是Mascarpone,輕盈帶蛋香味,表面可可粉的苦味同忌廉的甜味融合。攪拌之後,Americano的獨特酸味變得不明顯,但順滑口感更加突出。

Coti the Bistro
新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖
#新蒲崗美食 #新蒲崗 #鑽石山美食 #鑽石山 #Coti #Cotithebistro #cafe #foodie #foodiehk #hkfoodie
3天前 0 瀏覽
Been exploring this area a bit more cause I know it has a lot of good local restaurants (getting a bit bored of all the chain restaurants that’s everywhere in HK). We came for a dinner on a weekday where the service was quick! Ordered their smoked salmon salad ($88 for a portion that’s enough for 4.) it was deliciously smothered in their honey mustard and truffle sauce! It honestly made me want to keep munching on it since it was so tasty. Whenever I see eel notice it’s a must order for me 🤭 I a

Whenever I see eel notice it’s a must order for me 🤭 I always love the presentation of notice as it just makes me so happy and excited to dive into the dish!

Their lamb chops had an interesting take where it was topped with fermented sauce. It was an interesting experience, but the lamb chop was a bit too fat for my liking - though the serving of fries were 👌🏼

Just to be extra indulgent in the Christmas mood, I also got a hot chocolate with a mountain of whipped cream to end the meal ☺️

Honestly love supporting these local restaurants instead of always visiting the boring chain ones!
6天前 0 瀏覽
📍Coti the Bistro味道:⭐️⭐️⭐️⭐️❶烤美國西冷10安士配燒汁 $198我哋可以按個人喜好揀牛扒既生熟程度🐮而我今次就揀左7成熟既肉眼扒🐄落刀既時候會見到肉扒呈粉紅了💖食落肉質有彈性 牛味濃郁又juicy 而且油份岩岩好🐄❷明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108耳朵粉既外形圓滾滾 口感幾特別 幾鎖汁🫶🏻醬汁都幾Creamy加入咗唔少明太子嚟烹煮👩🏻‍🍳三文魚籽令食落口感又豐富咗👅❸酥炸單骨雞翼(5隻) $78雞翼上枱時候熱辣辣又香噴噴🐔雞翼肉質嫩滑可口 食落帶微辣🦔而且雞翼仲係單骨嘅 食起上嚟更加方便🙊❹抹茶鮮奶 $42抹茶嘅味道濃厚 🍵而且同鮮奶嘅比例簡直係完美👍🏻甜度適中 都無乜挑剔嘅地方😚❺鮮忌廉朱古力 $42朱古力味相當濃厚🍫加上面頭既鮮忌廉 罪惡感大增😈
📍Coti the Bistro

朱古力味相當濃厚🍫
加上面頭既鮮忌廉 罪惡感大增😈
1K
2024-12-18 89 瀏覽
呢間餐廳氣氛好好,入面仲可以搞birthday party,工廠大廈入面竟然有甘靚既環境,入面好闊落好多卡位,食物都算多款,我地叫左一份牛扒,牛扒好大塊,仲要可自選熟成度唔驚煮得太鞋,肉質岩岩好,配埋薯條同少少沙律菜加醋汁同蕃茄好醒胃。飲品叫左一杯tiramisu cafe呢度既咖啡比較多款式同特別連奶醬多都有,小編鐘意tiramisu既咖啡味仲可以好似食tiramisu甘食到d creamy既cream,呢杯小編好鐘意佢既配搭同口感。

2024-12-17 0 瀏覽
最近我下班之後同同事相約在新蒲崗一家頗具人氣的西餐廳,這裡的菜單讓我充滿期待。平日午市的時候這間餐廳一直人頭湧湧。今日終於有機會食。烤美國西冷首先登場的是烤美國西冷,這道菜的肉質非常鮮嫩,外層微微焦脆,內裡卻保持著多汁的口感。調味上恰到好處,黑胡椒的香氣與肉的鮮味相得益彰,每一口都令人陶醉。搭配的炸薯條則增添了色彩與口感的層次,非常推薦!辣蕃茄蟹肉意粉接下來是辣蕃茄蟹肉意粉,這道菜的醬汁鮮美,酸甜適中,能夠完美地襯托出蟹肉的鮮甜。意粉的煮法也相當到位,口感彈牙。辣味的加入讓整道菜更加開胃,讓人忍不住一口接一口。酥炸單骨雞翼作為開胃小菜,酥炸單骨雞翼更是不可錯過。外皮金黃酥脆,裡面的雞肉則嫩滑多汁。搭配的特製醬汁非常提味,讓人一試成主顧,絕對是放工慶祝的最佳選擇。抹茶鮮奶飲品的抹茶味濃郁,搭配綿密的鮮奶,口感順滑,讓人感受到抹茶的清香與甘甜的完美結合。鮮忌廉朱古力最後,鮮忌廉朱古力甜品更是讓我心醉。濃郁的巧克力醬與輕盈的鮮忌廉搭配,形成了絕妙的口感對比,每一口都讓人感到滿足,視覺上也非常吸引。總結這家西餐廳無論是從食物的質素、味道還是服務水平上,都給我留下了深刻的印象。無論是與朋友聚會,

烤美國西冷

辣蕃茄蟹肉意粉

酥炸單骨雞翼

抹茶鮮奶

鮮忌廉朱古力

總結

這家西餐廳無論是從食物的質素、味道還是服務水平上,都給我留下了深刻的印象。無論是與朋友聚會,還是與家人共進晚餐,這裡都是不錯的選擇。期待下次再來嘗試更多美味!
2024-12-17 0 瀏覽
烤美國西冷10安士配燒汁加薯條 $198油脂適中而且分布均勻,軟嫩中帶有嚼勁,帶有油脂香,配燒汁好惹味,即炸薯條都好脆口。明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108 質感彈牙,明太子醬都好濃,帶有明太子本身嘅微辣,仲有香煎帶子,十分嫩滑。炸魚手指薯條 $68係即叫即炸嘅小食,香脆可口,份量都多。嘢飲方面,蕎麥茶(無咖啡因)$30同茉莉茶$30,而家天氣凍凍地咁,飲番杯茶味咁香濃嘅熱飲,即刻成個人舒服晒,最緊要環境坐得又舒服。

烤美國西冷10安士配燒汁加薯條 $198

明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108

炸魚手指薯條 $68
係即叫即炸嘅小食,香脆可口,份量都多。

2024-12-17 0 瀏覽
好耐都冇嚟過五芳街工廠區食飯,又黎揾下哩間靚靚咖啡店先♥️♥️鰻魚蛋包飯,鰻魚蒲上整個蛋包飯,鰻魚汁調味剛剛好,我個人覺得配上蛋包飯係最好食嘅食法😻😻香煎豬扒扒配薯條,大大塊豬扒煎到外皮脆卜卜,食落去仲好有水份,熱辣辣出煙,好喜歡這暖度呢♥️炸魚手指薯條🍟香炸魚手指外層香脆,內裡嫩滑!食用時配以茄汁🥫係最好的食法喔♥️嗌左抹茶鮮奶同埋檸檬🍋梳打美式咖啡,今餐晚餐太滿足了♥️♥️

2024-12-15 0 瀏覽
⭐️烤美國西冷10安士配燒汁配薯條牛扒熟度嗌咗medium,肉質嫩滑,肉汁滿溢。搭配嘅燒汁更加提升咗味道,真係好有層次感。薯條酥脆,夾埋一齊食,真係無得輸!⭐️明太子三文魚籽猫耳朵粉猫耳朵粉好有特色,耳朵粉食落 Q彈。明太子嘅鮮味加上三文魚籽嘅鹹香,味道好豐富⭐️酥炸單骨雞翼(5隻)呢啲雞翼外面炸到金黃,咬落去好脆,肉質又嫩。味道好惹味,啖啖都好享受,完全係聚會必點嘅小食。⭐️鮮忌廉朱古力(熱)濃郁嘅朱古力可可,搭配香滑嘅忌廉,飲落去簡直係一種享受。寒冷天氣飲呢杯,心情都會好好!⭐️提拉米蘇咖啡呢杯提拉米蘇咖啡層次分明,咖啡香味與奶酪嘅柔滑完美融合,飲落去唔膩。總括來講,成體餐廳嘅食物都幾有水準,上菜速度快,夠熱辣辣。無論主菜定甜品,都能夠感受到廚師嘅用心!
⭐️烤美國西冷10安士配燒汁配薯條

⭐️明太子三文魚籽猫耳朵粉

⭐️酥炸單骨雞翼(5隻)

⭐️鮮忌廉朱古力(熱)

⭐️提拉米蘇咖啡

2024-12-13 0 瀏覽
餐廳所在的工廠大廈在五芳街,但其實餐廳入口在彩虹道。近地鐵站的。烤美國西冷10安士配薯條薯條勁好食,新鮮做起,外脆內軟,完全停唔到口。牛扒我喜歡點鹽同黑胡椒食,不喜歡汁,但朋友喜歡,所以叫佢汁另上。鰻魚蛋包飯係原條饅魚,加埋滑蛋,很豐富,女仔一個人好難食得曬。雞扒藜麥沙律,係有原件雞扒,煎得很香,沙律是芝麻醬沙律。我飲了一個有汽檸檬咖啡,有一shoot 特濃咖啡,另外配有一杯檸檬梳打水。好refreshing。朋友的iced cappuccino 餐廳定價不貴,食物擺盆精緻,而且份量大,味道唔錯,性價比高。

烤美國西冷10安士配薯條

雞扒藜麥沙律,係有原件雞扒,煎得很香,沙律是芝麻醬沙律。

朋友的iced cappuccino

2024-12-09 0 瀏覽
#一間工廈餐廳如果係附近翻工既朋友可以試下不過門口有點難揾🤣介紹下今次食左咩先🔸烤美國西冷10安士配 +配薯條如果怕生又怕韌既朋友就吾係好適合嗌西冷牛因為我地嗌左7成熟都比較多血水同韌🥹不過薯條就吾錯既 夠哂脆🔸明太子三文魚籽猫耳朵粉食左甘多樣呢個比較出色啲🤓好少地方有貓耳朵粉嗌呢個配搭吾錯好creamy 多汁 like 🤙🏻🔸酥炸單骨雞翼 賣相不錯都有脆脆既感覺🔸抹茶鮮奶抹茶味一般但奶味會重少少吾算好甜。🔸棉花糖朱古力如果鐘意甜既朋友真係好岩飲朱古力奶加左棉花糖又濃又甜,賣相都幾靚不過飲完會飽左😂話說提下大家呢間餐廳夜晚8點都仲可以book 但8點半就準時關門我地甘岩book左8點 嗌得食物黎都得翻10分鐘食未食哂都冇得打包走🥹如果吾想甘趕既就要早少少去了#COTI #COTITHEBISTRO #西式 #咖啡店 #九龍灣 #新蒲崗#
#

🔸明太子三文魚籽猫耳朵粉

🔸酥炸單骨雞翼
賣相不錯都有脆脆既感覺

🔸抹茶鮮奶
抹茶味一般但奶味會重少少吾算好甜。

🔸棉花糖朱古力

我地甘岩book左8點 嗌得食物黎都得翻10分鐘食
未食哂都冇得打包走🥹如果吾想甘趕既就要早少少去了

2024-12-03 254 瀏覽
✨新蒲崗COTI the Bistro門口細細,但內裏好有驚喜,裏面有幾個打卡位,lunch menu價錢合理。***** ***** ***** ***** ***** 烤美國豬鞍芥末汁配薯條🐽🍟上檯份量好大,豬鞍入口軟腍腍,同芥末汁好配,薯條外脆內軟,超級好味。雞扒蛋包飯🐔蛋包飯有沙律作伴碟,賣相好靚,雞扒有兩大塊,入口都軟腍腍。雞扒藜麥沙律🥗中央有溫泉蛋的藜麥沙律,沙律菜夠新鮮,沙律汁有芝麻味帶微微酸,使人相當開胃,我們一口接一口食唔停。咖啡屬於超級享受級別,上枱非常驚喜,賣相高貴。天然蜂巢咖啡☕️蜂蜜、奶泡同咖啡分開上,由自己調校味道,好玩、滑溜又好味。有氣檸檬咖啡🥃同上,檸檬梳打同咖啡分開上,由自己調教味道,入口清新。總括來說,這餐廳CP值很高,價錢非常合理,食物有驚喜,咖啡更甚,必定會再來訪。

***** ***** ***** ***** *****

烤美國豬鞍芥末汁配薯條🐽🍟

雞扒蛋包飯🐔
蛋包飯有沙律作伴碟,賣相好靚,雞扒有兩大塊,入口都軟腍腍。

雞扒藜麥沙律🥗

咖啡屬於超級享受級別,上枱非常驚喜,賣相高貴。

天然蜂巢咖啡☕️
蜂蜜、奶泡同咖啡分開上,由自己調校味道,好玩、滑溜又好味。

有氣檸檬咖啡🥃
同上,檸檬梳打同咖啡分開上,由自己調教味道,入口清新。

2024-12-02 199 瀏覽
美國西冷10安士配燒汁配薯條肉質鮮嫩,燒汁味道濃郁,配上香脆薯條😆🫶🏻真係一個好嘅搭配!肉汁流出來,啖啖都好滿足🩷煙三文魚藜麥 煙三文魚味道香濃,搭配健康嘅藜麥,口感清新😍辣蕃茄蟹肉意粉 呢道意粉味道好豐富,辣味適中,蟹肉新鮮,食落去有海鮮嘅鮮甜味😍意粉嘅口感又滑,真係唔錯😊抹茶鮮奶 呢杯飲品清新又爽口,抹茶味道唔會太濃,配合鮮奶嘅香滑😎👍🏻係一個好嘅消暑飲品!棉花糖朱古力 呢個甜品真係好吸引,朱古力味道濃郁,加上棉花糖,口感好有趣,食完心情都好好!🤩🔥整體來講,呢幾道菜都好有水準,味道各有特色,值得一試!👏🏻
美國西冷10安士配燒汁配薯條

煙三文魚藜麥
煙三文魚味道香濃,搭配健康嘅藜麥,口感清新😍

辣蕃茄蟹肉意粉

抹茶鮮奶

棉花糖朱古力

整體來講,呢幾道菜都好有水準,味道各有特色,值得一試!👏🏻
2024-11-23 373 瀏覽
近排經常去新蒲崗覓食,見到工業區呢間餐廳裝潢典雅,氣氛輕鬆,評分都好高,所以就入黎試下。 煙三文魚藜麥沙律估唔到禁大碟,份量十足,沙律清新可口,煙三文魚風味與藜麥香氣相得益彰,搭配新鮮蔬菜,同芝麻醬汁,整體口感豐富開胃美式西冷牛排(10安士)配燒汁西冷牛排叫左5成熟,牛排熟度恰到好處,內裡保持著嫩滑多汁。燒汁風味濃郁,完美提升牛肉既鮮味,並且不會掩蓋肉本身風味。配菜方面仲配上大量香口薯條同沙律菜,好豐富。 明太子三文魚子帶子貓耳朵粉有2粒半生熟帶子,食落鮮甜,明太子同三文魚子鹹香相互交融,食落驚喜。貓耳朵粉口感煙un,非常掛汁,夠哂creamy, 明太子迷必試。

煙三文魚藜麥沙律

美式西冷牛排(10安士)配燒汁

明太子三文魚子帶子貓耳朵粉

2024-11-21 371 瀏覽
餐廳位於新蒲崗工業大廈地面,神秘的入口塗上藍色油漆。內部地方挺大,能放置很多餐桌,能夠容納多人聚餐,感覺是很香港的西式咖啡店feel。Main烤美國西冷10安士配燒汁 $198沒有多筋,肉質易入口咀嚼。配有沙律菜和薯條,兩人吃份量適合。Pasta & Rice明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108有兩粒香煎帶子,咸咸的三文魚籽配煙韌貓耳朵粉剛好。Snack & Salad酥炸單骨雞翼 $78有5隻,炸得酥脆酥脆,單骨果然係食得方便啲。鮮忌廉朱古力 $42凍飲和熱飲都是有一大陀鮮忌廉,奶味很濃郁。

Main
烤美國西冷10安士配燒汁 $198

Pasta & Rice
明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108
有兩粒香煎帶子,咸咸的三文魚籽配煙韌貓耳朵粉剛好。

Snack & Salad
酥炸單骨雞翼 $78
有5隻,炸得酥脆酥脆,單骨果然係食得方便啲。

鮮忌廉朱古力 $42
凍飲和熱飲都是有一大陀鮮忌廉,奶味很濃郁。