2022-04-12 4406 瀏覽
今日(10/4/2022)天氣熱,心情麻麻,同朋友走到九龍塘行吓,好耐無食蛋糕,便心思思,選了一會,都係買水菓芝士蛋糕最好。仍是以前味道,水菓好新鮮,好味,飯後一家人齊齊食。
仍是以前味道,水菓好新鮮,好味,飯後一家人齊齊食。

2022-03-15 3755 瀏覽
Raspberry Dome🎂 ($258)Cova 由細個已經聽呢個名,最出名係海棉蛋糕,就揀咗呢款半磅裝嘅海綿蛋糕試吓,啱晒兩三個人share見到賣相幾靚,顏色鮮艷,海棉蛋糕質地鬆軟,口感好輕盈,而且同啲忌廉嘅層次分明,大概有三至四層到,而紅桑子忌廉有微微嘅紅桑子味但奶味比較偏重,而裏面都有啲果肉,增加口感,味道只可以話係中規中矩。📍 Cova Ristorante & Caffe (又一城) (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城LG1層10-11號舖
Raspberry Dome🎂 ($258)

九龍塘達之路80號又一城LG1層10-11號舖
2021-12-18 4673 瀏覽
朋友年頭已經送咗張免費afternoon tea 券比老公做生日禮物,點知一直都唔記得用,好在執嘢搵返出嚟,百忙都抽時間去用左佢!2:30-5:30 時段!4:30 來到大概等左10 分鐘都冇就有得食!唔係茶點架係box set packing!最有印象係和牛多士同檸檬魚子醬三文魚,新鮮入味!入口即溶👍其他甜點也不錯,大概因為這個品牌都不會失準!員工有介紹先吃咸點再吃甜點!服務態度有禮值得讚,對比海港城呢度服務質素更高級!怪不得臨走有位疑似經理都叫我哋做服務問卷調查,可能係因為好有信心我會比滿分吧🤣最後驚喜係我使用的優惠卷連加一都免!而且有正價收據!可以免費泊車!
2021-10-17 6219 瀏覽
今日到傳統典雅的cova 享用晚餐。cova 一向予人很寧靜的感覺,今次當然不例外。剛坐下,waitress 先端上一籃熱騰騰的麵包,然後耐心介紹今日的menu, 特別要讚下waitress 嘅細心態度,提醒我們先到cake corner 選好甜點,預留晚一點品嚐。點了二人套餐Signature Italian Antipasti platter - 有傳統parma ham, goat cheese,salmon ,再加上釀滿芝士的小波椒等,酸酸鹹鹹,胃口大增。極品龍蝦濃湯- 味道不及個名字咁‘濃’ , 比較普通炭燒龍蝦海鮮拼盤 - 賣相吸引,但份量不算太多和牛肉醬千層麵 - 做法傳統簡單而好味,讚!藍梅芝士蛋糕 - cova 鎮店之寶,芝士控必食小小總結,去cova 意大利餐廳,識點菜一定點pasta、芝士、甜點,必定讓你滿意。

極品龍蝦濃湯- 味道不及個名字咁‘濃’ , 比較普通

炭燒龍蝦海鮮拼盤 - 賣相吸引,但份量不算太多

和牛肉醬千層麵 - 做法傳統簡單而好味,讚!

藍梅芝士蛋糕 - cova 鎮店之寶,芝士控必食

• blueberry cheese cake
2021-09-14 3671 瀏覽
今日在九龍塘 Cova 店外賣左個藍莓芝士蛋糕番屋企嘆,加埋自己打既芝麻糊,嘆番下先😆呢個藍莓芝士蛋糕,誠惠$45,蛋糕面上有甜甜酸酸既藍莓醬,相對黎講比較水d,唔似其他既咁固身,而芝士蛋糕係比較滑既,餅底係甜既曲奇底,我都覺得唔錯,$45一件真係有點貴,試過一次就知道味道了。
藍莓芝士蛋糕

2021-09-14
外賣自取
藍莓芝士蛋糕
2021-08-26 3063 瀏覽
放假無咩做就同屋企人黎cova high tea,下午茶時間黎就叫左個tea set 兩個人食下傾下計就甘過一個愉快嘅下午。個tea set夠晒精緻,見到每一枱都差唔多叫左一set😋😋打卡黎講真係一流。難怪每一枱既人都同佢地影一輪先開始食😍😍鵝肝三文治真係唔錯,推介👍🏻其他甜點同鹹點都係有質素,無記錯好似係五百零蚊,仲包埋兩杯野飲。睇落去好似好少野食甘,但傾下食下都真係足夠,有興趣可以一試。不過平日去都最好book位,因為都好full

2021-08-22 2833 瀏覽
行街行到攰攰地想搵達靚啲嘅地方坐低,所以我們決定試試這間的午餐。平時買生日蛋糕買開芒果味,今次既然有得一件一件咁order,所以就試吓這個紅莓味。這個豬有一定的厚度,但同時內心是熟的,薯蓉上面插着青蘋果,好像兔仔一樣。麵包幾有特色,有扭扭條和餅乾。

麵包幾有特色,有扭扭條和餅乾。
2021-08-19 2597 瀏覽
朋友都係要聚、大家真係各有各忙嘅、但都就倒時間、只有Afternoon tea嘅時間。當然要坐得舒服啲,食好啲,放鬆啲,傾吓計啦!這間非常好、超班滿足晒願望。我嘅Afternoon tea各款都好特色、精緻、甜度適中、我好喜歡😘。
2021-08-06 1781 瀏覽
又係嗰句啦,作為知慳識儉的我當然是有restaurant week的時候才去高級餐廳。咖啡是重點,服務是重點,就算不是酒店入面,只是商場入面,它的服務同高級酒店冇分別。

2016 瀏覽
2021-07-25 2132 瀏覽
特别喜欢去九龍塘Cova,呢度職員好有礼貌,好明白顧客需要 ,比较專業,環境還可以,喜欢和朋友坐里面,坐得耐,傾解好地方。晚餐午飯都去过,午餐價格抵些。我一向会Encore沙律頭盤。巴拿馬火腿配密瓜及煙三文魚是至爱,故肯定encore.四月份去吃午餐冇喜欢的猪扒餐,只好選三文魚,味道一般。但仍会去。
四月份去吃午餐冇喜欢的猪扒餐,只好選三文魚,味道一般。
但仍会去。
2021-07-19 1823 瀏覽
之前因為試過買件裝意大利芝士蛋糕食,所以上星期訂咗個兩磅蛋糕慶祝爺爺生日, $880意大利芝士蛋糕價錢一啲都唔平,星期六取蛋糕,食完晚飯過後攞蛋糕出嚟切餅慶祝,食的時候個蛋糕個餅底有口又硬又凍,一啲新鮮感覺都冇,完全都不是新鮮做的,非常非常失望咁嘅價錢有這一個蛋糕。個人認為,新鮮的就放在堂食,訂貨的就買剩俾你,唔知有冇其他人同我有咁嘅感受,下次我訂LadyM好過,價錢又平啲,我真係唔好彩。冇下次,差差差
外賣自取
2021-07-01 2694 瀏覽
朋友生日,當然要搵個好地方,慶祝一吓!疫情下,餐廳環境好重要,枱與枱之間要有距離,又要衛生清潔,Cova係一個好選擇👍🏻午餐時間,有Set Lunch,好豐富!先來個沙律拼盤,以前係半自助形式自己出去攞,但因為疫情,現在係送餐形式送上。食完一碟後,侍應很有禮貌地問需唔需要再來一碟,很貼心!麵包種類很多,最欣賞芝士條,軟硬適中!龍蝦湯,有數件龍蝦肉,有口感。主菜,我和朋友share一齊食。三文魚,美味可口。龍蝦意粉,有隻蟹鉗,鮮味!甜品,當然唔少得啦!朱古力慕絲蛋糕芒果千層蛋糕最後還送上優惠劵,食晚餐或買蛋糕都可以用,真吸引啊😊

午餐時間,有Set Lunch,好豐富!

麵包種類很多,最欣賞芝士條,軟硬適中!

龍蝦湯,有數件龍蝦肉,有口感。

主菜,我和朋友share一齊食。

三文魚,美味可口。

龍蝦意粉,有隻蟹鉗,鮮味!

甜品,當然唔少得啦!

朱古力慕絲蛋糕

芒果千層蛋糕

最後還送上優惠劵,食晚餐或買蛋糕都可以用,真吸引啊😊
2021-07-01
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
今朝搭緊地鐵,返緊工,黑雨。公司話唔使返住先,等黑雨完咗再返。我望下線路圖,喺黃大仙落咗,搭返去九龍塘,喺又一城行行企企,坐下 Starbucks ,睇下雨,打發咗一朝。到十一點零,冇黑雨嘞,公司就話下晝返。咪喺度食埋先囉。呢間 Cova ,出面睇就好奢華嘅,其實只係啲燈光黃啲啫。坐低都會問飲啲咩啊,要唔要啲果汁咁。我話水,又一時口快講咗 sparkling。其實暖水最好:黑雨天,冷氣係咁吹,我都打曬冷震,飲唔到幾啖,咁又搣多一百。麵包只係普通白麵包,入口成糊,黐曬牙。是日餐湯喺小雲吞牛肉清湯。佢哋嘅匙羹磨花咗少少。一轉頭,見到一位政治人物,都食緊嘢。龍蝦麵,有一隻鉗,計埋啲粒粒,應該擺咗半隻落去嘅。冇咩問題,幾好食。最後五百零幾。就係嗌多咗支水。食埋,就好去返工啦。

一轉頭,見到一位政治人物,都食緊嘢。

最後五百零幾。就係嗌多咗支水。食埋,就好去返工啦。

2021-06-28
早餐order 左Eggs Benedict竟然有一隻蛋爆左黃🤦我冇expect過係Cova會食到爆左黃既Eggs Benedict我食Eggs Benedict就係為左佢個流心黃流岀黎嗰下🥲。。。Fair d 講,冇爆蛋黃嗰件ok個bacon 好食,脆而唔燶,半透明既fat,肉味係唔同layer 既肉係有分别,有層次感👍個sauce 都唔錯,偏淡既hollandaise sauce,同其他食材平衡到,份量亦啱啱好,唔會浸住個包,亦唔會唔夠個包用左Focaccini,穌脆得黎唔硬,亦都唔會痴牙,幾好個伴碟沙律新鮮,正常發揮飲品我order 左melange,熱朱加whipped cream,好飲👍服務態度好👍
早餐order 左Eggs Benedict
竟然有一隻蛋爆左黃🤦

散左黃既Eggs Benedict...

。。。
Fair d 講,冇爆蛋黃嗰件ok
個伴碟沙律新鮮,正常發揮

服務態度好👍

Melange

Melange
2021-05-19 1999 瀏覽
今年媽咪生日,專登買咗個之前從來未試過嘅國際知名品牌COVA嘅生日蛋糕,同其他好出名嘅牌子一樣佢都有得揀半磅同一磅裝👍🏻今次試過意大利芝士蛋糕🍰Tiramisu cake 半磅裝 ($238),成個蛋糕影相出嚟好靚,雖然舖頭係出名朱古力,但今次個芝士蛋糕同樣做得好出色😍個蛋糕分成三層,包括有面頭同埋中間好滑嘅意大利慕絲醬、兩層嘅香濃咖啡味道同好軟滑嘅蛋糕、同埋最底層嘅超級薄曲奇餅底,層次好夠令到成個蛋糕嘅好味道昇華,仲出奇地唔太甜添,下次真係可以試吓佢嘅其他味!店員嘅禮貌仲好好,俾我哋揀鍾意嘅絲帶顏色同不停地提點我哋要盡快擺落雪櫃啊