2024-08-05 274 瀏覽
好鍾意去南豐紗廠Chill 下。在1樓的Cozy Coffee簡約裝潢帶有舒適感,半開放式設計感覺特別悠閒,還可以跟毛孩一起渡過輕鬆的時光。⭐️全日早餐 $128超豐富喔💗配料有煙三文魚丶煙肉丶德國腸丶炒滑蛋丶啡菇丶沙律菜丶乳酪,配搭很好,炒滑蛋嫩得很,煙三文魚卷成玫瑰花狀,靚呀!👍🏼又夠肥美。還配上了口感獨特的酸種包。另外還可再加購自選配料,我就加了巴馬火腿 (+$25),鹹香柔嫩。⭐️Lunch Set : 明太子海鮮扁意大利粉 $88 午餐連餐湯或沙律,價格很抵食。意大利粉用了明太子醬汁,加上櫻花蝦作調味,鹹香鮮味。⭐️柚子蜜雞翼 $48沾滿柚子蜜醬汁,雞翼皮脆肉嫩,味道酸酸甜甜👍🏼十分開胃。⭐️士多啤梨牛角包窩夫 $58賣相靚靚很吸睛💗令人愉悅的甜點~牛角包窩夫十分酥脆香口,跟香甜士多啤梨是絕配啊。⭐️血橙冷萃咖啡通力 $58超清爽~夏天啱晒!有咖啡醇香和清新橙香🍊入口微酸帶甜很平衡,氣泡滿滿冰爽暢快。⭐️紫薯燕麥奶 $53入口有紫薯甜香跟濃郁燕麥奶香,健康味美。⭐️Glass Desserts $48當日有抹茶紅豆奶凍 ,滑滑抹茶奶凍 🍵最底下有香甜紅豆蓉,上面灑上了Orea 脆脆💗,香

⭐️全日早餐 $128

⭐️Lunch Set : 明太子海鮮扁意大利粉 $88

⭐️柚子蜜雞翼 $48
沾滿柚子蜜醬汁,雞翼皮脆肉嫩,味道酸酸甜甜👍🏼十分開胃。

⭐️士多啤梨牛角包窩夫 $58

⭐️血橙冷萃咖啡通力 $58

⭐️紫薯燕麥奶 $53
入口有紫薯甜香跟濃郁燕麥奶香,健康味美。

⭐️Glass Desserts $48
當日有抹茶紅豆奶凍 ,滑滑抹茶奶凍 🍵最底下有香甜紅豆蓉,上面灑上了Orea 脆脆💗,香濃幼滑,口感多重,很不錯。

• All  day  breakfast
荃灣南豐紗廠是文青勝地,裹面有不少特色小商店和cafe,趁著平日放假,去逛一逛,扮下文青。 行到肚餓便走進了這間咖啡店。咖啡店環境闊落,座位多,有半開放式的吧枱位,環境舒適休閒。咖啡店有有多種款酸種包類早午餐,亦有供應沙律、肉類、意粉等。咖啡店是寵物友善餐廳,有提供幾款寵物餐,由寵物營養顧問設計,主人們可以放心與毛孩子共餐。Lunch set價錢實惠 ,$88包沙律或餐湯、主菜,並可享有飲品減$10的優惠。白松露雞肉意大利飯意大利飯吸收了雞湯和忌廉汁,粒粒飽滿,有香濃奶油味和絲絲白松露的味道。雞肉切成粒並伴入意大利飯裏面,份量非常多,每啖都可以吃到雞肉。米飯裏亦加入了車厘茄,令味道更加清新。明太子海鮮意大利粉用上扁麵條,更易掛上醬汁,意粉偏有嚼感,明太子奶油醬汁有鹹香,並帶鮮味,再加上大量櫻花蝦,其香脆口感,令意粉的層次感再提升。配料豐富,有:炸魚柳、炸墨魚圈和蝦,真材實料。龍蝦包配薯條用上黑色的竹炭包,裏面夾著煎得金黃香口的龍蝦,原條龍蝦肥美啖啖肉,用鹽簡單調味,並沒有加入濃味醬料,保留了龍蝦本來的鮮甜,口感Q彈。搭配的薯條亦炸得夠香脆。

白松露雞肉意大利飯

明太子海鮮意大利粉

配料豐富,有:炸魚柳、炸墨魚圈和蝦,真材實料。

龍蝦包配薯條

2024-07-29 195 瀏覽
我想食朝早去食個靚brunch,去咗南豐紗廠嘅Cozy Coffee環境舒適又寬敞,係個放鬆嘅好地方。裝潢以白色為主,加上好多窗,光線充足,令人感覺好放鬆。更重要係,呢度係寵物友善,可以見到唔少可愛嘅毛孩,真係好開心!🐶🌟Cozy Salad 🥗:有煙燻鴨胸、新鮮橙片同沙律菜,橙味油醋嘅搭配好清新,帶有少少酸嘅感覺。沙律菜係脆嘅,橙片嘅甜味同煙燻鴨胸嘅鹹香味好配合🍊💚安格斯芝士牛堡配薯條 🍔🍟:牛肉係安格斯肉質外脆內嫩,芝士味道濃郁,食落去好滿足。薯條係熱辣辣嘅,外脆內軟,當然要配埋茄食啦🍔👌卡邦尼意粉 🍝:未上枱已經聞到香味,意粉上面有一片脆脆嘅巴馬臣芝士,蛋同意粉撈埋,做到一個完美嘅掛汁效果。芝士味道濃郁,口感滑溜溜,意粉煮得啱啱好,食落去真係滿足!🧀😋十勝紅豆抹茶蕨餅牛角包窩夫 🍵🥐:呢個窩夫牛角包外脆內鬆,上面有一層味道濃郁嘅深綠色抹茶醬,而十勝紅豆蓉既甜而唔膩,又帶有Q彈嘅口感。蕨餅嘅部分更添咗層次感,整體味道好豐富,食落去好幸福!💚🍵Cold Brew ☕:呢杯冷沖咖啡色澤深,味道濃郁又清新。☀️😌抹茶鮮奶 🥤:呢杯抹茶鮮奶味道清新,抹茶香味濃厚,奶香味足夠,如果甜啲就更好🍵

抹茶鮮奶 🥤:呢杯抹茶鮮奶味道清新,抹茶香味濃厚,奶香味足夠,如果甜啲就更好🍵💕

整體上,Cozy Coffee係一個氣氛好舒適嘅地方,適合同朋友或者家人一齊輕鬆睇毛孩。
呢間Cozy Coffee之前喺大圍同朋友食過一次,水準高Menu都有好多選擇,最近黎南豐紗廠既時候發現原來佢地係荃灣都有分店,仲有新品登場,大家可以帶埋毛孩一齊食野Chill out下士多啤梨牛角包窩夫賣相精緻,Croffle鬆脆帶牛油香,加左士多啤梨有助解膩,值得一試柚子蜜雞翼外皮脆身,入面仲係好多汁,面頭加左柚子蜜甜甜酸酸好開胃燕麥脆片乳酪碗平時都好鐘意食乳酪碗,脆片脆卜卜好有咬口,水果係藍莓同士多啤梨,配上蜜糖飽肚又健康安格斯芝士牛堡配薯條牛堡麵包外皮香脆帶牛油香,安格斯牛多汁重肉香,芝士帶鹹香好好味,薯條熱辣辣香口又惹味,值得一試Espresso Tonic漸層好靚,咖啡果酸與Tonic Water好夾,酸甜解膩Flat White奶香味重,口感順滑

士多啤梨牛角包窩夫

柚子蜜雞翼
外皮脆身,入面仲係好多汁,面頭加左柚子蜜甜甜酸酸好開胃

燕麥脆片乳酪碗

安格斯芝士牛堡配薯條

Espresso Tonic
漸層好靚,咖啡果酸與Tonic Water好夾,酸甜解膩

Flat White
奶香味重,口感順滑

今次去咗 cozycoffee 環境舒服之餘,仲有個Bar 枱位坐,整體感覺好舒服😌我哋試咗幾款野食,大家都可以去試吓👍🏻Cozy Salad 🥗 有煙燻鴨胸,新鮮orange加沙律菜,配上橙味油醋,整體來講好fresh😬帶點酸酸甜甜Double Egg Benedict on Sourdough 🍞我哋揀咗Parma Ham & Creamy Spinach🤗一切開就係流心蛋🐣湯種麵包比坊間軟熟,可以見到佢嘅麵包洞洞較多🍞所以先會咁柔軟。Rose Latte 🌹個玫瑰花拉花圖案,靚到唔捨得飲。喜歡咖啡的我,咖啡帶有濃濃嘅玫瑰花香氣,同咖啡好撘👍🏻👍🏻超值推薦All Day Breakfast 🍳 湯種麵包用上牛油去烘,外脆內軟。比一般方包多士好食好多👍🏻👍🏻大啡菇🍄‍🟫好有菇味😬另外呢度仲可以帶埋寵物一齊去食tim 🐶店內仲有寵物嘅零食買,可以俾你同佢一齊享用👍🏻
今次去咗 cozycoffee 環境舒服之餘,
仲有個Bar 枱位坐,整體感覺好舒服😌
我哋試咗幾款野食,大家都可以去試吓👍🏻

Cozy Salad 🥗

Rose Latte 🌹
個玫瑰花拉花圖案,靚到唔捨得飲。

All Day Breakfast 🍳

2024-07-18 158 瀏覽
@cozycoffeeclub 在大圍 西貢 荃灣均有分店最近更推出全新澳式早午餐menu 人氣十足今次嚟到荃灣的南豐紗廠分店 環境溫暖放鬆設室內及bar檯位置🐶而且仲係pet friendly⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯*LUNCH MENU $88*🥩香煎豬肉眼扒配蒜蓉包豬肉眼扒煎至金黃色 豬肉味濃郁 肥瘦均勻比想像中肉汁更豐富 蘸黃芥末 味道清爽不膩 沙律拌以醋和橄欖油 開胃🥗蒜蓉包烘得香脆 ·🍝明太子海鮮扁意大利粉好足料!鋪滿幾款海鮮 有大蝦 墨魚仔 魚柳明太子忌廉醬香濃稠密🦐意粉煮得軟硬適中並能充分掛起醬汁 綴以櫻花蝦更添鹹鮮香味+🍲是日餐湯/沙律選擇了是日餐湯:忌廉青豆湯 口感creamy灑上酥脆煙肉粒 增添豬肉的咸香味 誠意十足+<購買任何飲品可享$10折扣>☕️牛奶咖啡🍠紫薯燕麥鮮奶價錢合理 配上賞心悅目的拉花 真係好cozy⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯*DESSERTS*🍫朱古力心太軟甜品係第二個胃~朱古力心太軟呈流心狀配搭紅莓醬 降低甜膩感🍦灑上窩夫筒作裝飾北海道牛乳雪糕保留鮮奶濃郁香味 細緻綿滑·🥐十勝紅豆抹茶蕨餅牛角包窩夫牛角
@cozycoffeeclub 在大圍 西貢 荃灣均有分店
🍗柚子蜜雞翼
單骨雞翼吃起來很方便 雞翼入味 烤得脆口
肉質嫩滑 淋上柚子蜜 酸酸甜甜 好適合夏天
2023-11-29 485 瀏覽
原來呢間餐廳係半自助形式要去櫃檯落單 攞餐具都係自助 店員淨係會送食物去你張枱地方都算闊落 有梳化位同吧枱位見呢間比其他餐廳多人就入嚟試吓LUNCH SET 配送美式咖啡 / 熱茶/ 果汁茶都有幾款種類可以揀 🥑墨西哥牛油果醬辣雞肉薄餅 (6件)餅皮都幾脆餡料足料 雞肉醃得幾好食中間夾住啲青椒/黃椒都幾辣🫑附送超級少量沙律🥗 如果沙律份量多少少就好啦🍝意式肉醬溫泉蛋扁意大利粉上到枱熱辣辣啱啱焗好肉醬份量都唔少 撈埋溫泉蛋味道都唔錯 正正常常冇乜特別

原來呢間餐廳係半自助形式
要去櫃檯落單 攞餐具都係自助
店員淨係會送食物去你張枱

地方都算闊落 有梳化位同吧枱位
見呢間比其他餐廳多人就入嚟試吓

LUNCH SET 配送美式咖啡 / 熱茶/ 果汁
茶都有幾款種類可以揀

🥑墨西哥牛油果醬辣雞肉薄餅 (6件)
餅皮都幾脆

肉醬份量都唔少
撈埋溫泉蛋味道都唔錯
正正常常冇乜特別

2023-10-30 354 瀏覽
🐟🥗☕️☕️餐廳名: Cozy Coffee地區: 荃灣評語:炸魚柳配薯條 HK$118 - 本身睇餐牌既相係大家認識既英式炸魚 變左三塊炸魚柳 有一塊炸過左火 好彩既係佢熱上 魚肉都食得下 沙律醬個兜唔係幾岩個魚點 沙律菜同薯條正常發揮柚子醋帶子沙律 HK$88 - 成碟綠色感覺好健康 有菜有牛油果 牛油果夠熟所以好淋好食 紫菜上枱已經淋左 帶子正常發揮焦糖牛奶咖啡 HK$50 - 普通咖啡牛奶咖啡 HK$50 - 普通咖啡結論: 係紗廠唔少Cafe選擇 呢間本身以為高質 實際整體比想像中差 食物質素同價錢少少唔成正比 老實講係有啲失望
🐟🥗☕️☕️

牛奶咖啡 HK$50 - 普通咖啡

2023-02-04
下午茶
2023-10-26 253 瀏覽
黎左南豐紗廠比狗狗放電本身想食burger 但另一間honbx無開呢度都有漢堡所以試下坐低左又想食pasta🤣隻虎蝦就無menu影到咁大隻,有兩隻🦐 爽口彈牙就講唔上🤣 但炸左外殼都算唔hea而且落左唔少明太子 食到尾都仲有相當嘅醬汁都OK~平日lunch set就有drink星期五六日紅日無set & drink要另外散叫呢幢大廈係以動物友善為前題相信來者對餐廳味道相對要求會輕手啲有個位比動物坐低、主人食下野就ok見佢係有其他分店的 整體還可以但如果無左動物呢個前題就唔會特登再試其他分店

黎左南豐紗廠比狗狗放電
本身想食burger 但另一間honbx無開
呢度都有漢堡所以試下
坐低左又想食pasta🤣

隻虎蝦就無menu影到咁大隻,有兩隻🦐
爽口彈牙就講唔上🤣 但炸左外殼都算唔hea
而且落左唔少明太子 食到尾都仲有相當嘅醬汁
都OK~

平日lunch set就有drink
星期五六日紅日無set & drink要另外散叫

呢幢大廈係以動物友善為前題
相信來者對餐廳味道相對要求會輕手啲
有個位比動物坐低、主人食下野就ok

見佢係有其他分店的
整體還可以
但如果無左動物呢個前題就唔會特登再試其他分店
2023-09-27 270 瀏覽
要做野又要開會,想搵間靜靜地既Café chill住做,又唔想去d好大聲音樂又好多人 又趕人走既地方,咁岩係紗廠入面搵到一間靜靜地既cafe,又動物friendly,都有d人girls talk但又唔會嘈到我,比我有d空間的確唔錯😎。試左佢地既ice Americano同龍蝦汁意大利粉,價錢真係算係咁,因為佢係好多海鮮係入面,唔似出面d cafe得兩舊蝦,加埋coffee都係$148又唔洗加一(圖入面因為我食左一半先記起影 🤣 太餓)

龍蝦汁海鮮意大利粉
龍蝦汁海鮮意大利粉
2023-09-20 221 瀏覽
放大假就同朋友一齊去南豐紗廠食brunch😋Cafe平日唔算多人,加上座位闊落,岩哂慢慢食傾下偈香煎美國豬肉眼烤菠蘿配薯菜豬排份量好大。 雖然係煎既,但都保持到肉汁同嫩滑。同菠蘿一齊食非常清新😁白松露雞肉珍珠飯珍珠飯一入口充滿忌廉味,口感唔會過硬,味道唔錯👍🏻餐飯加左錢要紫薯奶。雖然有紫薯味但成杯野飲都偏稀😮‍💨
放大假就同朋友一齊去南豐紗廠食brunch😋

Cafe平日唔算多人,加上座位闊落,岩哂慢慢食傾下偈

香煎美國豬肉眼烤菠蘿配薯菜

白松露雞肉珍珠飯
珍珠飯一入口充滿忌廉味,口感唔會過硬,味道唔錯👍🏻

餐飯加左錢要紫薯奶。雖然有紫薯味但成杯野飲都偏稀😮‍💨
2023-06-24 368 瀏覽
位於南豐紗廠的Cozy Coffee,平時入去飲咖啡就算,今次左去食Lunch, 座位舒服,有bar枱、有sofa坐,非常闊落。 平日有Lunch set , 今次叫左個白雞肉珍珠飯,$78包1杯飲品(有Americano/果汁/茶)。另外仲叫左份菠蘿豬扒😀好香豬扒又唔硬,好香脆😀😚😚

今日去咗南豐紗廠嘅文青店Cozy Cafe 呢度係Pet-friendly 既所以去親都會見到好多毛孩同主人好休閒一齊食嘢!呢度環境好舒服,不過成日都好多人❤️今次妹妹叫咗法式寶雲酥烤雞扒配薯菜我就叫咗香煎美國豬肉眼烤菠蘿配薯菜我個妹話好似多少少錢就多咗一塊豬扒🤣🤣🤣佢食完佢自己塊雞扒,又要食我塊豬扒,咁係嘅我塊豬扒都幾Juice,肉汁鎖得好好,好味過塊雞扒!因為我哋嗰兩塊雞扒啲脂肪都比較多,肉嘅部份雖然都幾嫩,但真係要切咗好多脂肪出嚟!🙈🙈🙈再加上我有一大塊菠蘿,一啖菠蘿一啖豬扒,確係好味啲嘅!我哋個set lunch仲可以免費轉飯,或者意粉不過湯同埋沙律要加$20 Ps:不過我覺得佢哋人手唔夠,大約要20分鐘以上先至到齊食物,如果太趕呢間唔係最好嘅選擇!
今日去咗南豐紗廠嘅文青店Cozy Cafe
呢度係Pet-friendly 既
所以去親都會見到好多毛孩同主人好休閒一齊食嘢!
呢度環境好舒服,不過成日都好多人❤️

今次妹妹叫咗

法式寶雲酥烤雞扒配薯菜

我就叫咗香煎美國豬肉眼烤菠蘿配薯菜
我個妹話好似多少少錢就多咗一塊豬扒🤣🤣🤣
佢食完佢自己塊雞扒,又要食我塊豬扒,咁係嘅
我塊豬扒都幾Juice,肉汁鎖得好好,好味過塊雞扒!
再加上我有一大塊菠蘿,一啖菠蘿一啖豬扒,確係好味啲嘅!
我哋個set lunch仲可以免費轉飯,或者意粉

不過湯同埋沙律要加$20
呢間唔係最好嘅選擇!

放假黎南豐紗廠行下,到達首先食左個lunch先~Cozy coffee環境好大好開揚,食物選擇都幾多,最特別既係見到佢地除左一般意粉之外,仲有薯丸同埋飲管粉呢啲比較少見主食。成間cafe既環境都比人一種好舒服好relax既感覺。黎到坐低之後自己出去買野食同埋攞餐具,之後店員就會送餐過黎。 1⃣️帶子意式薯丸($128) 出面好少見到呢款!薯丸一粒粒咁都幾煙韌,食到少少松露既香味,配料有啲切開左既帶子、粟米、車厘茄、意大利青瓜。幾特別,都幾好食😋  2⃣️龍蝦汁海鮮飲管粉($148) 飲管粉又係我第一次見既item😳睇落個樣同一般意粉一樣,但係食落感覺係粗身少少同埋再煙韌啲,幾特別。龍蝦汁味道其實唔係好食到,如果再濃啲會更好。海鮮配料有炸魚、魷魚、蝦。  3⃣️紫薯燕麥鮮奶($50) 紫薯味道好香~淡淡既紫色好靚~  4⃣️芝士焗炸薯條&蕃薯條配黑松露蛋黃醬($58) 呢個好好食!芝士啱啱焗出黎有拉絲🧀️另外有普通薯條加蕃薯條,個人更鍾意蕃薯條甜甜地既味道。仲有配黑松露蛋黃醬,個醬好濃黑松露味!芝士薯條加黑松露醬,呢個真係冇得輸👍  5⃣️豆乳芝士蛋糕($56) 見到個玻璃櫃到擺左好多款蛋糕,就嗌一款試下。個
1⃣️帶子意式薯丸($128)
帶子意式薯丸
2⃣️龍蝦汁海鮮飲管粉($148)
龍蝦汁海鮮飲管粉
 3⃣️紫薯燕麥鮮奶($50)

紫薯燕麥鮮奶
紫薯味道好香~淡淡既紫色好靚~
4⃣️芝士焗炸薯條&蕃薯條配黑松露蛋黃醬($58)
芝士焗炸薯條&蕃薯條配黑松露蛋黃醬
5⃣️豆乳芝士蛋糕($56)
豆乳芝士蛋糕
見到個玻璃櫃到擺左好多款蛋糕,就嗌一款試下。個豆乳芝士蛋糕豆乳味道唔算出,質感都厚實既,另外配上餅底,不過個餅底就比較鬆散易碎。
帶子意式薯丸
龍蝦汁海鮮飲管粉
芝士焗炸薯條&蕃薯條配黑松露蛋黃醬
2023-03-05 521 瀏覽
〰️同餐廳名一樣Cozy cafe環境真係好舒服,加上商場係pet-friendly可以帶埋毛孩一齊黎度過悠閒下午~〰環境: 4/5服務: 3/5地點: 4/5〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_荃灣#fat_factor_cafe 〰️ 🌟虎蝦明太子醬飲管粉 $138評分: 4/5明太子醬真係無得輸,加上飲管粉可以包住d醬汁令到每啖都咁濃郁☺️唔錯唔錯👍🏻〰️🌟帶子蝦肉意式薯丸 $108評分: 4/5薯丸真係好好食,開心越黎越多餐廳有呢個選擇~薯丸本身比較heavy加埋醬汁本身都重黑椒味,同帶子+蝦肉既鮮甜相輔相成~可以encore🉐️

環境: 4/5
服務: 3/5