2018-10-21 754 瀏覽
入到去,有陣煙味都算.....................全晚得我同另一張枱。。。。。其實客不多,全場四個。但感覺廚房得一個做野。。。。。。。。。。出菜離地的慢,每道菜等了半個鐘。等到呆晒又肚餓。。。。。有衝動埋單外面買個包算。。。。。。。可惜,我同老公個晚慶祝anniversary .........想靜靜食餐set dinner。個晚一個忍字。不想殺氣氛。。。。。。。。。。。。。我和另一枱食客像被困一樣,想走,又走不了。一尾等。。最終,食加等三個鐘。
我和另一枱食客像被困一樣,想走,又走不了。一尾等。。

最終,食加等三個鐘。
2018-03-19 1023 瀏覽
唔知由邊一年開始,習慣左生日都會搵一間特別或者想試既餐廳同自己慶祝生日🎂 當係獎勵自己又或者靜靜地檢討一下過去一年既自己-今晚Book 左依間Cozy Corner 之前係K11 附近上完堂經過,覺得依間餐廳細細間,但好有歐陸式既格調。每次經過依間餐廳,都會令我諗起五年前係法國留學,hostel 附近那間西餐廳🍴,好味到令人難以忘懷。今晚一於試下先😋。可選擇室外/室內一進室內,猶如打開隨意門,進入左小法國環境好有情調-叫左一份沙律一個main course🌟蟹肉牛油果🥑沙律🥗蟹肉同牛油果🥑一向係我至愛牛油果既質地軟滑,像忌廉般一樣,令蟹肉吃起來更有綿滑口感新鮮沙律菜入面仲有爽口既青瓜粒沙律醬方面,,用上我喜歡既黑醋一來低卡😂,二來甜甜酸酸很開胃,口感相對較清新-🌟香煎焗三文魚扒伴薑汁及時令蔬菜配蜜糖芥末醬賣相仿如藝術品紅蘿蔔🥕青瓜刨皮,裝飾如絲帶🎀三文魚肉厚,先煎一煎再焗肉質較嫩滑魚皮較香脆伴上蜜糖芥末醬,酸甜入口溫和新鮮食材,簡單地調味已經很美好-今晚係小法國為自己慶生👑一間氣氛很有情調既餐廳下次會同男朋友黎😂
今晚Book 左依間Cozy Corner

今晚一於試下先😋。
可選擇室外/室內

一進室內,猶如打開隨意門,進入左小法國
環境好有情調
叫左一份沙律一個main course
🌟蟹肉牛油果🥑沙律🥗

蟹肉同牛油果🥑一向係我至愛
牛油果既質地軟滑,像忌廉般一樣,令蟹肉吃起來更有綿滑口感
新鮮沙律菜入面仲有爽口既青瓜粒
沙律醬方面,,用上我喜歡既黑醋
一來低卡😂,二來甜甜酸酸很開胃,口感相對較清新
🌟香煎焗三文魚扒伴薑汁及時令蔬菜配蜜糖芥末醬
賣相仿如藝術品

紅蘿蔔🥕青瓜刨皮,裝飾如絲帶🎀
三文魚肉厚,先煎一煎再焗
肉質較嫩滑魚皮較香脆
伴上蜜糖芥末醬,酸甜入口溫和
新鮮食材,簡單地調味已經很美好
今晚係小法國為自己慶生👑
一間氣氛很有情調既餐廳
下次會同男朋友黎😂
  • 蟹肉牛油果沙律
2018-03-14 627 瀏覽
在香港做一個稱職的OL通常都要OT😂咁OT過後真係想去食餐好ge慰勞下自己!記得之前去棉登徑飲野經過一間係角位的Restaurant & Bar覺得幾靚,但就無入去試,咁岩今日又好想食牛扒😆 come on Happy Tuesday night! 差不多9點,老闆見我一個人咁夜入黎食飯都有d驚訝,OMG,但之後我仲驚訝過佢😂一入到indoor 好似去左童話故事中公主個Dining Room咁呀!😍😍 由餐檯、餐椅、梳化、吊燈及其他擺設到充滿浪漫氣息💜💜 加上Jazz background music, 未睇menu已經好陶醉😆呢度用好合我意ge電子menu, 環保又時尚! 見到set dinner中main course 有西冷揀,但見個set包左好多款野食又怕太多,心思思想散叫淨牛柳,不過點菜時諮詢老闆說前菜份量都是精緻份量,不會太多,咁我就放心去馬la😜 作為頭盤,這個香煎法國鵝肝配乳酪及份子黑醋珍珠真是誠意之作! 平時鵝肝多士就食得多,真係無諗過佢同呢個微微酸甜的sauce係做到朋友,mix埋左又搶不到鵝肝的味道,鵝肝再滑一點就perfect 了!第二道菜名為份子料理蕃茄及茄子
在香港做一個稱職的OL通常都要OT😂
咁OT過後真係想去食餐好ge慰勞下自己!

呢度用好合我意ge電子menu,
環保又時尚!

作為頭盤,這個
香煎鵝肝配乳酪及分子黑醋珍珠

第二道菜名為
份子料理蕃茄及茄子沙律,上菜之前好緊張ga! 你知la, D份子料理呢種新技術,售價都可能好貴ga ma、係依度用套餐價就可以試到la!😁入口才知道這個過凍盤!外面包著的是爽口的茄子肉!超特別的口感!沾一些伴碟的羅勒油和乳酪醬,3種味道意想不到的合拍!
吃起來有點冰,如果夏天品嚐真係透心涼了!
分子料理蕃茄及茄子沙律

第三道菜是
黑松露牛肝菌蘑菇忌廉湯。wa! 其實呢個湯都幾重本下,用左2大矜貴食材去煮湯,入口的味道係超香的牛肝菌,平時所謂d黑松露湯面都係尾指指甲都唔知有無咁大ge份量ge黑松露,而呢度係每一匙湯都有黑松露粒粒,
你都會食到咬到感受到!附上的蒜蓉包又係好有誠意😂濃濃的蒜蓉絶對令人感到好滿足!我好想食多一塊!
黑松露牛肝菌磨菇忌廉湯

第四道菜係
自家制法國覆盆子雪芭。可能有人會奇怪點解咁快食甜品,其實呢個雪芭就有一個中和ge緩衝作用,
酸酸甜甜的覆盆子味道令人好開胃!好好迎接美味的主菜!
自家製法國覆盆子雪芭

終於到主菜la! 準備好未?個名好長呀😆
美國安格斯特級黑毛西冷牛扒伴時令蔬菜、松露燒汁,牛扒煎得岩岩好,西冷唔似牛柳咁柳咁"諗"身但肉味較濃
,切開黎完全符合我要五成熟的要求,係我睇餐牌ge時候,發現有一個係牛扒由生至熟程度嘅圖,而煎出嚟嘅五成熟係同幅圖一模一樣㗎!
無返咁上下廚藝真係做唔到呀!😱😱
平時食牛扒我好少加調味,但呢個松露燒汁就俾我清晒😂我忍唔住要問老闆個汁係咪有咩秘訣,原來呢個汁係佢哋用牛肉自家餚製ga! 唔怪得完全無違和感!
仲有值得一提嘅係伴菜的薯仔,
我係超鍾意食薯仔ge! 係呢度竟然俾我食到用忌廉煮嘅薯仔! 我要係度強烈要求單點呢個薯仔😍😍
美國安格斯特級黑毛西冷

好la! 雖然已經飽緊,但係食甜品個胃點會放過眼前ge美食呢
焗檸檬芝士餅!
比我想像中大件,
唔係hea你果d套餐迷你版,仲要有生果同埋蝴蝶裝飾加芒果醬!cheese cake軟硬度適中,芝士味香濃又不會有太漿口的,好喜歡那淡淡的芒果醬,有點像蜜糖呢!
焗檸檬芝士餅

餐飲選擇左檸檬薑香草茶,暖胃得黎又幫助消化,完滿結束了今晚的晚餐!
檸檬薑香草茶

上菜速度很適合,每道菜之間留小小時間,這才是法國菜!
係都市中搵到個咁靚ge餐廳真係唔容易,這個小小空間絕對是令人喘息放鬆的好地方!
2018-03-06
香煎鵝肝配乳酪及分子黑醋珍珠
分子料理蕃茄及茄子沙律
黑松露牛肝菌磨菇忌廉湯
自家製法國覆盆子雪芭
美國安格斯特級黑毛西冷
檸檬薑香草茶
2018-03-11 435 瀏覽
這間位於尖沙咀棉登徑的食肆,分開酒吧和餐廳,餐廳裝修設計富歐洲格調,加上柔揚的音樂,感覺如同置身歐陸,非常放鬆舒服。份子料理蕃茄沙律($78),遠看完全不像蕃茄,反而似吞拿魚,吃落感覺似肉,原來蕃茄加上了煎過的茄子,這個很特別。熱朱古力($45),這個朱古力濃度有65%,飲落有點甜,不過我很喜歡這個味道。白酒辣椒煮鮮蜆配西班牙辣肉腸($268),蜆肉非常鮮甜又大只,蜆肉吸收了酒香和辣肉腸的辣味,簡直就是鮮味。意大利茄汁中蝦意粉($188),中蝦肉質彈牙而且鮮甜,茄汁以鮮蕃茄味主,意粉有嚼勁,沒有偏淋,非常好味。綠茶芝士蛋糕,淡淡的綠茶,加上濃郁的芝士,成為絕佳甜品。整體環境舒適,食物質素偏高,適合情侶一起晚餐。

綠茶芝士蛋糕,淡淡的綠茶,加上濃郁的芝士,成為絕佳甜品

整體環境舒適,食物質素偏高,適合情侶一起晚餐。
2018-02-23 404 瀏覽
今日男朋友忽然話帶我去食好野去到餐廳外,望到既係bar枱依間餐廳有兩個area,侍應帶我地入去間房就係另一感覺,格局好浪漫,燈光有少少暗,又播住柔和既音樂依個環境就是食燭光晚餐喇嗌個意粉加$98可以變為set,沙律同湯就揀咗沙律沙律就比較普通,沙律既材料都唔算話多意大利茄汁中蝦意粉,中蝦就得一隻,但有幾隻蝦仁,中蝦好細心咁中間已經剝左殼,食起上尼方便d又有儀態d,d蝦隻隻既肉質都彈牙,食得出都幾新鮮既而唔好以為茄汁就好普通,到到都有得食,因為愈簡單既野反而愈難整得好食,依到既茄汁似係用比較多新鮮番茄配合適茄醬,調出尼個汁酸尾尾又甜甜地,好開胃羊架配蘆筍,羊架7成熟,d肉好軟一d都唔靭,肉又有d肥膏連埋咬落去好味,又唔會有好多味,而羶味都無嘜個set跟既是日甜品,抹茶味蛋精,味道淡淡地,上面粒珍珠食得既,但隻蝴蝶開頭以為朱古力,咬落原來紙尼haha總體尼講,依間餐廳價錢屬於中上,食物質素都係偏高,不過依到出餐就真係比較慢,平均20分鐘先出一樣野
今日男朋友忽然話帶我去食好野
去到餐廳外,望到既係bar枱

依個環境就是食燭光晚餐喇
嗌個意粉加$98可以變為set,沙律同湯就揀咗沙律

沙律就比較普通,沙律既材料都唔算話多

2018-02-03
2018-02-22 228 瀏覽
Cozy Corner 店內1分為2,一半酒吧,一半高級西餐廳,裝修份外浪漫,適合慶祝生日,結婚紀念日等等。而我就黎度慶祝另一伴生日,因為我地都浪漫,鐘意飯後飲返杯,1個點滿足哂2樣野,唔係唔簡呢間下話!?😂香煎法國鵝肝配乳酪及份子黑醋珍珠頭盤係藍莓乳酪鵝肝,呢個配搭我都係第一次食,食落酸甜又香口,好正呀。份子料理蕃茄及茄子沙律非一般的沙律,齋睇樣,無介紹的話,會完全估唔到佢就係蕃茄沙律,外觀好吸引,好似一塊肉,一片刺身,口感都好特別。自家制法國覆盆子雪芭口感似藍莓雪糕,但比雪糕健康的小點,好好味,酸酸甜甜,好開胃😋 推介。黑松露牛乾菌蘑菇忌廉漡磨菇湯有好香濃既菇味同忌廉。香煎焗美國銀雪魚伴時令蔬菜配白蘭地忌廉汁法國菜黎講魚件算大塊,魚身有煎過,如果唔加忌廉汁都可以好好味,加埋新鮮伴菜,唔錯唔錯。美國安格斯特級黑毛西冷牛扒伴時令蔬菜松露燒朋友叫左5成熟,上菜時未食已經聞到好香,食落有濃濃既內味,而且好juice。 焗檸檬芝士餅好香芝士味,質地好滑,好味。套餐仲包1杯餐飲

份子料理蕃茄及茄子沙律

黑松露牛乾菌蘑菇忌廉漡
磨菇湯有好香濃既菇味同忌廉。

香煎焗美國銀雪魚伴時令蔬菜配白蘭地忌廉汁

美國安格斯特級黑毛西冷牛扒伴時令蔬菜松露燒

焗檸檬芝士餅
好香芝士味,質地好滑,好味。

套餐仲包1杯餐飲

2018-02-14 805 瀏覽
我經過「Cozy Corner 」已經好多次,又適逢情人節將至,又唔想情人節當日食貴餐,就選擇咗提早慶祝,今年就揀咗嚟呢度慶祝。 一入到餐廳,好有歐陸色彩,簡約嘅裝飾,以白色同Tiffany blue為主調,天花一盞水晶燈,加上少許聖誕波波點綴,簡單得嚟帶點優雅,為食客提供了一個舒適又放鬆嘅環境用膳。一坐下,待應生給我們每人一部平板電腦,用電子餐牌夠晒環保。我們點了一份晚餐,有牛扒同銀雪魚選擇,我揀咗牛扒,另外加了西班牙乳豬,睇過之前食家comment,評語好高,所以一定要試吓,只Order主菜或意粉加$98就可享用餐湯或沙津,餐飲及甜品。頭盆有《香煎法國鵝肝配乳酪及份子黑醋珍珠》 ,賣相好吸引,酒杯型器皿裝有四片鵝肝,加埋好多粒黑珍珠, 下層就係乳酪,首先試試煎得金黃色嘅鵝肝,一啖一口,外脆內軟,真係食完想再食,至於黑珍珠,廚師用份子料理手法處理,將黑醋變成珍珠形狀, 口感似食日本大粒魚籽咁,一咬落去 「卜」一聲,D黑醋汁漏出嚟,黑醋同乳酪嘅酸正好中和了鵝肝嘅油膩感,而且發揮了前菜嘅作用,幫你打開了味蕾。 《份子料理番茄及茄子沙律》望落似煎咗外層嘅吞拿魚,其實外層係茄子,餡料就係番茄

一坐下,待應生給我們每人一部平板電腦,用電子餐牌夠晒環保。

《份子料理番茄及茄子沙律》
望落似煎咗外層嘅吞拿魚,其實外層係茄子,餡料就係番茄,番茄食落口帶有少許沙冰,口感完全唔似蕃茄,如果唔睇個名,應該未必估到係咩材料做的。

份子料理番茄及茄子沙律

餐湯有《黑松露牛肝菌蘑菇忌廉湯  》&《青豆蓉忌廉湯》,當黑松露湯送到時,已聞到香濃嘅黑松露味,個湯又香又滑,黑松露加上忌廉簡直係絕配;另外,青豆蓉忌廉湯都有濃濃嘅青豆味,入口順滑;隨湯附上嘅蒜茸包好香囗,蒜茸味充斥滿口。
青豆蓉忌廉湯

《自家制法國覆盆子雪芭》
品嚐完濃味嘅蒜茸包同湯後,係時候要清清味蕾去迎接主菜,呢個係餐廳自家制嘅覆盆子雪芭,棗紅色嘅雪芭,睇到時已經不其然分秘好多口水,果然食落口酸酸的,可以清除口內嘅蒜茸味,亦可以醒胃。
自家制法國覆盆子雪芭

叫了《美國安格斯特級黑毛西冷牛扒配伴時令蔬菜,松露燒汁》做主菜,我點了7成熟,塊西冷煎得剛好,西冷只用了少許鹽作調味,先試一口唔點汁,外面有焦香味,加埋好豐富嘅肉汁,就咁食都已經好好味,再試點埋個松露燒汁,又係有好濃嘅松露味,加汁同唔加汁,各有各好味,不過本人就喜歡唔加汁,更能食出牛扒本身嘅肉味。
美國安格斯特級黑毛西冷牛扒配伴時令蔬菜,松露燒汁

再來一個《燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬》,好期待嘅乳豬嚟喇,賣相好吸引,食指大動,今次我先試了個蘋果蜜桃醬汁,好清香,甜甜的,再試一件乳豬,肉質好嫩滑,仲有肉汁,唔會乾爭爭,不愧係真乳豬, 好嘢梗係留到最後品嚐啦,輪到塊乳豬皮,薄薄的,沒有半點多餘脂肪,食落口似食薯片咁脆,卜卜聲,唔單只脆口,而且有陣煙薰味,好食到停唔到口,絕對做到皮脆肉嫩嘅效果。
燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬

餐飮, 我哋叫咗《伯爵紅茶 》&《凍檸檬茶》,用上川寧紅茶包, 有品質保證。

再上美味甜品 《焗檸檬芝士餅》& 《綠茶芝士餅》,檸檬芝士又是另一絕配,檸檬嘅酸中和了芝士嘅膩,呢款芝士餅質地結實, 檸檬味頗突出, 但唔會過酸, 味道調得剛好, 食完一D都唔會覺得膩, 作為一頓晚餐嘅終結是最佳。

綠茶芝士餅有清新嘅綠茶清香,芝士夠滑口,相比檸檬芝士餅,呢款較軟滑,本身係綠茶迷,所以會比較喜歡呢款。
綠茶芝士餅

PS. SET DINNER 菜式配搭得好好, 設計同安排好有心思,個人最欣賞嘅係燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬,回味無窮 !
份子料理番茄及茄子沙律
美國安格斯特級黑毛西冷牛扒配伴時令蔬菜,松露燒汁
燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬
沒想到位於香港心臟地帶的尖沙咀竟有如此寧靜的街道。餐廳外面是酒吧,裡面卻是宛如西方古典小說般的場景,充滿歐陸風情,燈光柔和,氣氛溫馨,加上輕柔的背景音樂,整個就是很有氣氛。而且,在香港,竟然有餐廳設有暖爐 !!! 老闆還貼心地將暖爐向著我們,很溫暖窩心呢!服務很親切細心,每道菜都會換新的碟上來,友人的碟更是暖的。用餐前,職員更親自幫我們打開餐巾,鋪在膝上,太高檔了!特色意大利鈴鼓茄子沙律 $78好特別的沙律,從未吃過,原來是西班牙菜,在香港真的很少見呢!口感像薯蓉,其實裡面是茄子,芝士和一點薯仔,加上蕃茄醬,更可口,三兩下就被我們 KO 掉了!黑松露蘆筍白汁意粉 $218淡淡的黑松露香,加上超 creamy的白汁,簡直是味覺和嗅覺的雙重享受。白汁抵讚,唔水,夠 creamy, 蘆筍都很 juicy ! 火焰菠蘿辛辣朱古力 $128又是第一次在香港見的西班牙甜品 ! 但這裡用的菠蘿比西班牙版的大個。一個菠蘿,兩塊士多啤莉,再加三顆藍莓,都唔夠,再來一舀火焰才算大功告成 ! 沐浴在熊熊火焰中,菠蘿瞬間熟透,口感軟熟易咬,再加上浸泡在加了rum的新鮮的菠蘿汁中,味道甜甜酸酸的,十分開胃。藍莓

特色意大利鈴鼓茄子沙律 $78

黑松露蘆筍白汁意粉 $218

火焰菠蘿辛辣朱古力 $128

又是第一次在香港見的西班牙甜品 ! 但這裡用的菠蘿比西班牙版的大個。一個菠蘿,兩塊士多啤莉,再加三顆藍莓,都唔夠,再來一舀火焰才算大功告成 ! 沐浴在熊熊火焰中,菠蘿瞬間熟透,口感軟熟易咬,再加上浸泡在加了rum的新鮮的菠蘿汁中,味道甜甜酸酸的,十分開胃。藍莓都好甜好新鮮啊!朱古力醬是加了辣椒粉,相當特別的一道甜品 !

是日甜品 綠茶蛋糕 $38

賣相很美啊!蝴蝶也忍不住駐足停留,一親芳澤的綠茶蛋糕。^_^ 蝴蝶是紙質,能吃的,入口即溶。綠茶的淡苦中帶甘,界乎啫哩和提拉米蘇的口感,不錯。

整體環境不錯,氣氛很好,又很寧靜,食物特別有心思,份量就一般,可能要多叫幾碟才夠飽。間中來一來,放鬆心情,感受浪漫氣氛也很不錯呢!

2018-02-06
2018-02-12 147 瀏覽
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃法國菜。看了很多網上的評論,最後我們選定Cozy Corner。店面:光是看門面已經很想走進去,燈光七彩繽紛,非常吸引。餐廳分為室內及室外兩部份,今天天氣有點冷,幸好店員把我們安排在室內部份。室內很溫暖,有陣陣香氣,佈置也很精美:椅子以白色為主,加上橙黃色的燈光,營造出一種非常溫馨的感覺。如果有節日或紀念日要慶祝,這裡會很合適。我們坐在沙發位,貌似是全餐廳最舒適的座位:有水藍色餐巾、枱燈、高腳玻璃杯和普通玻璃杯。枱布之上還有一張白色薄紙,是即棄的,非常衛生。店員替我們倒水,然後送上ipad,裡面有餐牌:瀏覽了餐單一遍,我們決定選set dinner,有前菜﹑主菜﹑一個side dish﹑甜品和飲品,非常豐富!前菜有湯或沙律可選,然後還有一片蒜蓉包,供我們二人分享:硬身的包跟上面軟軟的蒜蓉形成強烈對比。蒜有殺菌的功能,味道又刺激,能對味蕾造成強大的衝擊。美味得令人忍不住一吃再吃。Molecular tomato salad $78很多fine dining餐廳都有這道菜。蕃茄很juicy,沒平時的蕃茄酸。醬料的味道類似乳酪和芝士,跟蕃茄很合襯。燒
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃法國菜。

看了很多網上的評論,最後我們選定Cozy Corner。

店面:
光是看門面已經很想走進去,燈光七彩繽紛,非常吸引。

室內很溫暖,有陣陣香氣,佈置也很精美:
如果有節日或紀念日要慶祝,這裡會很合適。

我們坐在沙發位,貌似是全餐廳最舒適的座位:
有水藍色餐巾、枱燈、高腳玻璃杯和普通玻璃杯。
枱布之上還有一張白色薄紙,是即棄的,非常衛生。

店員替我們倒水,然後送上ipad,裡面有餐牌:

前菜有湯或沙律可選,然後還有一片蒜蓉包,供我們二人分享:
硬身的包跟上面軟軟的蒜蓉形成強烈對比。
蒜有殺菌的功能,味道又刺激,能對味蕾造成強大的衝擊。
美味得令人忍不住一吃再吃。

Molecular tomato salad $78
很多fine dining餐廳都有這道菜。
蕃茄很juicy,沒平時的蕃茄酸。
醬料的味道類似乳酪和芝士,跟蕃茄很合襯。

燒西西里雞配薯角
本來想點一整隻雞($386),但可能是因為太多人點的關係,廚房只剩下半隻雞,所以我們只好吃半隻($198)。
雞肉肉質鮮嫩,油脂比例均勻。
外層煎得香脆,裡面的肉又稔又滑。
吃後齒頰留香。

薯角外脆內軟,充滿薯香,令人食唔停口。

店員很貼心地為我們送上extra碟,碟是熱的,真的很有心思。

飲品主要是水,set dinner裡面好像有包飲品的,但所有人好像都把它遺忘了。
看餐單好像有茶或咖啡可供選擇。
水也好,很止渴。

埋單$813,平均每人$407,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-02-08
2018-02-12 121 瀏覽
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定要對自己好一點,所以選了一間高級餐廳。棉登徑一向都是高級餐廳的聚集地,如果想去尖沙咀吃高級晚餐,絕對可以考慮這裏。「Cozy Corner」位於棉登徑的開端,我們從大街走進來,一眼就看見。燈光閃閃:裏面裝修非常精緻,就像是近代的歐洲貴族家居:看樣子就知道沒有改錯名字,環境真的很cozy。以ipad點餐,非常先進,最難得是iPad完全沒有反光,不用擔心眼睛健康:圖文並茂:我們二人每人點了一個set dinner。每人都有一個前菜:Daily salad有珍珠茄、橄欖、菜。既新鮮又清新,爽脆鮮甜。酸酸甜甜,絕對是醒胃之選,吃後胃口大開。份量充足,食量小的人吃後應該接近半飽。Daily soup美味的蔬菜湯,質地夠濃,青翠的綠色很養眼。熱騰騰,喝後很溫暖。另外也點了香煎焗美國銀鱈魚伴時令蔬菜配白蘭地忌廉汁 $328銀鱈魚表面有光澤,質地偏稔身。白蘭地忌廉汁很creamy,濃郁惹味。魚肉肥美無比,完全無腥味。質感綿滑,彷彿入口即溶。Set dessert蛋糕上面的蝴蝶活靈活現,輕輕按它一下,它的翅膀立即動起來,就像是正在飛翔的樣子。蛋糕口感輕盈,充滿層次

燈光閃閃:

裏面裝修非常精緻,就像是近代的歐洲貴族家居:
看樣子就知道沒有改錯名字,環境真的很cozy。

圖文並茂:

我們二人每人點了一個set dinner。

每人都有一個前菜:

Daily salad
有珍珠茄、橄欖、菜。
既新鮮又清新,爽脆鮮甜。
酸酸甜甜,絕對是醒胃之選,吃後胃口大開。
份量充足,食量小的人吃後應該接近半飽。

Daily soup
美味的蔬菜湯,質地夠濃,青翠的綠色很養眼。
熱騰騰,喝後很溫暖。

銀鱈魚表面有光澤,質地偏稔身。
白蘭地忌廉汁很creamy,濃郁惹味。
魚肉肥美無比,完全無腥味。
質感綿滑,彷彿入口即溶。

Set dessert
蛋糕口感輕盈,充滿層次的味道在口裏一次過綻放,甜度適中。
周圍有綠茶粉和士多啤梨,增添更多不同的味道。

我們都很滿意這頓晚餐!
2018-02-08
2018-02-11 440 瀏覽
尖沙咀商鋪林立,食肆更甚而今日同女朋友特別慶祝活動,經朋友介紹同上網睇過下,搵左呢間係綿登徑既餐廳與餐廳名字一樣,處於十字路的角落比起附近既餐廳,明顯見到有用心打扮、裝飾一番!去個時都見到幾多外國人,相信因為附近都好多酒店。而佢外面係酒吧形式,而裏面係西餐廳,可以慢慢享用既地方內裏環境舒服,而餐桌擺位都非常講究,佢地亦非常細心預留一張椅子在每枱,給客人放置雜物。我坐在裏面,配合著一些柔和既音樂,說話既聲浪都不禁收細很多哈哈內裏既裝飾亦非常豐富用心望左餐牌好耐,其實選擇都幾多,而且有些主菜係外面都不常見。最後我們叫左兩個主菜同加左set!Set - 是日沙律簡單一個沙律,看出有特別裝飾擺位,食落亦新鮮,帶點酸甜頗開胃茄汁中蝦意粉茄汁相信用鮮茄做,聞落氣味就知道不同,有蕃茄既味道!而且中蝦鋪滿意粉面上,蝦肉結實,的確不錯👍🏼羊架賣相十分不錯!7成熟既羊架,切開時裏面仲帶點紅肉,咬落羶味適中,而外面既皮帶點脆口,夾埋7成熟既羊肉,非常好味!而且肉質鮮嫩,真係好想佢既份量可以再多d哈哈!最後配上Cappuccino及甜品既點綴,為今晚既晚餐畫上完美句號。總括黎講,質素、餐廳氣氛的確係浪漫同好好
尖沙咀商鋪林立,食肆更甚

與餐廳名字一樣,處於十字路的角落

內裏既裝飾亦非常豐富用心

Set - 是日沙律

茄汁中蝦意粉

羊架

總括黎講,質素、餐廳氣氛的確係浪漫同好好,唯一可以吹毛求疵既,就係上菜速度慢左少少,當日人唔算多,不過出黎既主菜味道好就值得等下!想慶祝食飯,呢間係不錯選擇!
2018-02-11
今日和朋友來到尖沙咀食飯經過這裏看見環境氣氛不錯 決定一試想不到這裏的質素出乎預料的好一入店就發覺擺設優美 環境較為冷清舒服店內空間不大 但是坐位舒適 不會和其他桌子靠得很近 我們分別點了燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬和美國安格斯特級黑毛牛柳配意大利蕃茄,蘆筍及松露燒汁另加兩個套餐($98) 有餐湯或沙拉 有餐飲和甜品首先來到是餐湯和餐包 是日餐湯青豆忌廉湯賣相方面 青豆湯上有用忌廉畫花的裝飾香味方面 上桌就開始有傳來陣陣的豆味令我急不及待一試這個湯 湯的豆味十分濃厚 配合香濃忌廉 口感滑順 但難得的是沒有青豆料理很常有的壞處就是沒有絲毫的雪藏味道加上他們的餐包也是別具風味很多普通餐包都是蒜蓉牛油但是他們的餐包除了有蒜蓉之外還有辣椒粉 和其他香料在上面為餐包增加不同層次的香味和小量辣味使餐包風味大大提升接下來到來的是主菜燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬($258)豬皮部分燒得香脆可口 入口有濃厚甘香油味 但沒有膩的口感至於乳豬肉方面 肥瘦比例剛好加上燒得恰到好處 瘦肉柔軟肥肉入口即溶沒有油膩的感覺 配合蘋果蜜桃醬 有香甜的蘋果和蜜桃味但並不是罐頭水果的那種死甜 而是有層次的香甜水果醬味道
今日和朋友來到尖沙咀食飯

為餐包增加不同層次的香味和小量辣味
使餐包風味大大提升
青豆湯

接下來到來的是主菜
燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬($258)

豬皮部分燒得香脆可口

入口有微微香甜的蜜糖味 後勁有醋的酸味
兩者混合在一起造成特別的層次
使人能清新薯角和乳豬的油分

至於另一道我朋友點的主菜也是十分高質
美國安格斯特級黑毛牛柳配意大利蕃茄,蘆筍及松露燒汁8安士($296)

這個菜朋友分了一部份給我
因此我也能夠品嚐

牛柳肉味濃郁 帶有牛油香味
並且切開的時候肉汁不會四濺
有完好地鎖住在牛柳之中 值得一讚
加上松露燒汁 充滿松露香氣 令牛柳錦上添花

餐飲方面我另加20選了一個mock tail(右)
mock tail 入口清新

這一份高水準的甜品
為晚餐的尾聲畫上完美的句號
綠茶蛋糕

2018-02-09
15 分鐘 (堂食)
青豆湯
綠茶蛋糕
  • 青豆忌廉湯
2018-02-08 107 瀏覽
一蘭我就食得多喇因為我男朋友係勁鐘意食而每次去尖沙咀一蘭都會經過Cozy corner我成日都話:「幾時先試到呢間餐廳呢」點知今次真係嚟咗呢間餐廳出面好夢幻,可能因為啲燈飾嘅關係本身諗緊:「唔係嘛,咁凍應該唔會喺出面食嘅」好在,入面原來有間房仔係好童畫式嘅Design仲有啲聖誕燈飾喺度典型西餐擺設好有情調意大利茄汁車厘茄意粉 $138- 食落去真係有好濃郁嘅茄味- 而且唔會太乾- 意粉亦較Q彈煎焗銀鱈魚配白蘭地忌廉汁 $328講真嘅,我從來未試過俾$300幾食魚我知銀鱈魚係貴,又覺得嗰汁應該幾特別,所以一於點嚟試下先- 完全冇骨,實行啖啖魚肉- 亦好嫩滑,完全冇一粒魚肉係瑕嘅- 汁真係特別嘅,唔會好似一般忌廉汁咁膩- 不過其實唔點汁都已經好好食- 但係份量太細喇,多少少會好好多
一蘭我就食得多喇
因為我男朋友係勁鐘意食

而每次去尖沙咀一蘭都會經過Cozy corner
我成日都話:「幾時先試到呢間餐廳呢

點知今次真係嚟咗呢間餐廳

出面好夢幻,
可能因為啲燈飾嘅關係

本身諗緊:「唔係嘛,咁凍應該唔會喺出面食嘅」

好在,入面原來有間房仔
係好童畫式嘅Design

- 而且唔會太乾
- 意粉亦較Q彈

煎焗銀鱈魚配白蘭地忌廉汁 $328

講真嘅,我從來未試過俾$300幾食魚
我知銀鱈魚係貴,又覺得嗰汁應該幾特別,
所以一於點嚟試下先
- 完全冇骨,實行啖啖魚肉
- 亦好嫩滑,完全冇一粒魚肉係瑕嘅
- 汁真係特別嘅,唔會好似一般忌廉汁咁膩
- 不過其實唔點汁都已經好好食
- 但係份量太細喇,多少少會好好多

2018-01-31
2018-02-07 95 瀏覽
連續幾天都極寒冷, 如果可以窩在暖暖的家中,嘆杯茶,吃個美味的晚餐, 當然世事沒有那麼完美,在外工作後多數也吃完晚餐才回家。 幸運的是今天去的餐廳,雖然室外是Bar位,但室內卻給人感覺很溫暖,感覺截然不同。 坐下來,跟同事研究一陣子,她選了廚師推介的dinner set, 我另外點了個意粉再加98元轉做有沙律、飲品、甜品的晚餐。 晚餐上來時, 感覺有份量,製作一絲不苟。 沙律包含幾種不同的沙律菜小番茄,清新又fresh。 同事的沙律是分子料理看似刺身得模樣,其實是茄子邊加中間的番茄,味道輕輕,很清甜。另外點了一道欖油蒜片煮海蝦(78元)有等了一陣子因為要焗的關係來到時非常熱海蝦味道不會覺得很油蒜片香氣十足帶微微酸以油焗的煮法還是第一次吃,肉質實在,不過我超愛它燙口那種溫暖。 主菜前,先來個清清味蕾的雪芭其實是同事那個餐獨有的,我挖了一羹來嚐嚐味道! 嘩…… 又冰又酸…… 最後化為清新。 剛吃完熱辣辣的海蝦,正好用來降溫兼僻走一陣蒜味 我點的主食是白酒辣椒煮鮮蜆配辣肉腸 (208元) 待應放下主食時,已飄來陣陣白酒香,是把蜆都餵醉了,鼻子先被吸引了。 蜆每隻大小差不多,屬於中等size,

同事的沙律是分子料理

另外點了一道欖油蒜片煮海蝦(78元)

有等了一陣子
因為要焗的關係
來到時非常熱
海蝦味道不會覺得很油
蒜片香氣十足帶微微酸

主菜前,先來個清清味蕾的雪芭

我點的主食是白酒辣椒煮鮮蜆配辣肉腸 (208元)

蜆每隻大小差不多,屬於中等size,蜆肉肥味,中間還蘊含一泡白酒,鮮甜又不會覺得澀。 意粉麵質剛好,是我喜歡那種帶點點爽口的感覺。底汁比軟淡,但有辣肉腸的扶助,帶出微咸鮮的口感,味道又是恰到好處。

吃過主食,上來了綠茶蛋糕
沒有很厚重的感覺,清香美味的綠茶,令整個晚餐畫上完美的句號。

餐廳氣氛其實滿暖和休閒寂靜, 適合閨蜜聊天,跟男女朋友吃飯也很不錯。
2018-02-05 331 瀏覽
雖然還未到情人節,老公話帶我去吃浪漫的法國菜,期待的一晚終於來臨❤️ 我們在K11行了一陣,之後過去餐廳只需2分鐘,原來只是一條馬路之隔,非常方便!到了餐廳,看到門口的燈飾佈置已經充滿左喜悅的氣氛!餐廳外面是以高枱為主,很適合三五知己放工後來把酒談歡❤️餐廳內是以二人或四人餐桌為主,適合二人💑或一家人👨‍👩‍👧‍👧享受晚餐!進了餐廳內還有柔和的音樂及燈飾做配襯,即時被那浪漫的氣氛吸引住!💕💕餐廳以Ipad為Menu,環保又好看!我們點了一個套餐,一個意粉,另外加了$98就可轉為套餐,享用是晚的餐湯/沙律、是晚甜品及飲品!😋😋首先來個頭盤-香煎法國鵝肝配乳酪及份子黑醋珍珠這個法國鵝肝很香😋因爲煎過的關係,外層香脆,內裡軟綿綿,味道香濃而口感Creamy,入口即溶,那鵝肝的香味彌漫於整個口腔,配以乳酪非常特別,味道很配而且很fresh!之後是份子沙律🥗,老實說,之前也沒吃過份子料理,今日總算可嘗一下🤭這個沙律如果不說出來,你應該會覺得它是吞拿魚之類的,哈哈!吃了一口才發現,原來它是番茄🍅!很意外吧?!還有那圍著番茄的,竟然是茄子🍆!我們聽到後,都嚇了一跳🤭🤭 這番茄的酸配上味道啖啖的茄子,有種

首先來個頭盤-香煎法國鵝肝配乳酪及份子黑醋珍珠

沙律:份子料理/番茄及茄子沙律

之後是份子沙律🥗,老實說,之前也沒吃過份子料理,今日總算可嘗一下🤭這個沙律如果不說出來,你應該會覺得它是吞拿魚之類的,哈哈!吃了一口才發現,原來它是番茄🍅!很意外吧?!還有那圍著番茄的,竟然是茄子🍆!我們聽到後,都嚇了一跳🤭🤭 這番茄的酸配上味道啖啖的茄子,有種清爽的感覺!😌

士多啤梨芒果香草茶,在輕鬆氣氛下,慢慢細嘗茶的香味,一邊談心❤️一大樂事也!💕💕
士多啤梨芒果香草茶

黑松露牛肝菌蘑菇忌廉湯

這湯廚師打得十分之幼滑,蘑菇味濃郁而且飄來陣陣黑松露的香味,實在令人回味啊😌

再來就是自家制法國覆盆子雪芭

自家制法國覆盆子雪芭

來一個雪芭清一清味雷,準備迎接一回要來的主菜👍🏻 這雪芭味有點酸,但非常清新💕😌

呵呵,主菜終於出場了!美國安格斯特級黑毛西冷扒牛扒(8oz)🍴
美國安格斯特級黑毛西冷牛扒配時令蔬菜

我們點了五成熟,那肉質油脂分佈平均,肉厚而豐盈,肉質幼嫩而味濃,配以松露燒汁更令味道提升!

最後就是甜品啊! 今晚的甜品是焗檸檬🍋芝士餅!
焗檸檬芝士餅

單看賣相已經非常吸引💕💕 嘗了一口,那濃濃的檸檬香味與芝士味極配,還有那隻蝴蝶,它並不只是裝飾,原來它是可以吃的啊,雖然它是沒味道,,但口感就好像一塊薄薄的威化餅一樣!🤭
吃到一半開始覺得有點膩的話,再吃一點士多啤梨,就能中和那份heavy 感!

總括而且,這家店很舒服,食物質素高,服務亦很好!吃的出廚師那份認真,很滿足啊!
沙律:份子料理/番茄及茄子沙律
士多啤梨芒果香草茶