2017-02-01 244 瀏覽
朋友特登買禮來,上次在東京食過,超級回味,在東京真係平靚正,點知來HK開分店,本來擔心會好貴,點知都係$15件,同有3種味: 紅豆、吉士、朱古力。半打有個靚靚盒裝住,一個個卡住分開裝,保護住吾怕撞散,好有心思。每個都非常鬆脆,表面有杏仁片粗糖粒,微甜增加口感及味道層次。紅豆蓉微甜小小濕潤吾乾吾嚡,幸福感爆棚。吉士甜度過中,同是美味之選,朱古力蓉同是微甜帶點濕潤。我鐘情朱古力,必食之選,我一口氣下午茶吃了朱古力和紅豆各一件。
2017-02-01
5 分鐘 (堂食)
  • 紅豆鯛魚燒脆脆
  • 朱古力鯛魚燒脆脆
1K
2017-01-28 201 瀏覽
我地兩個本身都好鐘意食鯛魚燒,次次去到日本就狂食,週日喺銅鑼灣順便試下呢係鯛魚~鯛魚燒喺B2超市嗰層,芝士撻隔離,唔洗等。當日所有魚都已經整好,非即叫即做~有三個味道 紅豆、吉士、朱古力由於我地紅豆、吉士都想食,加上冇諗過會中伏,決定要哂兩隻味~紅豆鯛魚燒 $15吉士鯛魚燒 $15拎上手暖暖地,薄薄一塊,唔係新鮮熱辣始終已經爭少少~酥皮唔夠酥,唔鬆,亦都食唔到所謂廿幾層… 充其量都似係食左個蝴蝶酥,叫croissant係唔合格,又冇牛油香,又唔脆…純粹食到面頭有層焦糖,亦都甜味主要來源。面頭嘅幾片杏仁,對整體味道、口感冇大幫助…鯛魚係減過肥,變左比目魚咁,超扁,餡料少得可憐, 係平時食車輪餅餡料份量嘅1/3。紅豆:冇紅豆味、係死甜,質地唔夠蓉,又乾又死實… 吉士:雖然夠滑,但唔香,食完一啖唔會覺得想再食,份量太少…我直頭唔想食…男朋友勉強食多左幾啖都掉左,真係後悔,仲要買左兩條…
鯛魚燒喺B2超市嗰層,芝士撻隔離,唔洗等。

紅豆鯛魚燒 $15
吉士鯛魚燒 $15
拎上手暖暖地,薄薄一塊,唔係新鮮熱辣始終已經爭少少~

酥皮唔夠酥,唔鬆,亦都食唔到所謂廿幾層…

紅豆鯛魚燒、吉士鯛魚燒

純粹食到面頭有層焦糖,亦都甜味主要來源。

紅豆:冇紅豆味、係死甜,質地唔夠蓉,又乾又死實…
吉士:雖然夠滑,但唔香,食完一啖唔會覺得想再食,份量太少…
2017-01-22
2017-01-19 194 瀏覽
今日下午走左落崇光百貨地庫的超級市場行下 , 由扶手電梯落到去一轉彎就見到呢間叫 "Croissant Taiyaki" , 走左埋去八卦下 , 見到好似好吸引喎 , 師傳不停咁即場制作 , 全部都係新鮮出爐, 不停香味撲鼻 , 原來它是鯛魚燒 , 據聞係由二十四層酥皮制作而成 , 味道分別有北海道紅豆, 吉士打, 朱古力3款口味, 每件十五蚊, 如果買6件仲有禮盒裝九十蚊, 同埋它的造型不是鯛魚形的, 是長方形的, 好等我買件留番今晚食完飯做飯後甜品先, 我選擇左吉士打師傳不停制作 , 熱辣辣 , 香噴噴包裝用size剛好的紙袋裝住, 非常方便食用真係十級正 , 因為我是下午買晚上先食 , 原先驚會淋晒唔好食 , 但竟然唔係 , 真係要讚下佢果二十四層酥皮 , 真係好鬆脆, 內裏的吉士打又唔會太甜味道剛好, 下次一定要試埋其他味道
師傳不停制作 , 熱辣辣 , 香噴噴
包裝用size剛好的紙袋裝住, 非常方便食用
, 內裏的吉士打又唔會太甜味道剛好
, 下次一定要試埋其他味道
2017-01-07
外賣自取
$15 (宵夜)
  • 鯛魚燒
2017-01-15 153 瀏覽
Sogo B2那一排食店成日變換,見這間好像有不少人光顧,今日就試下你先。這個鯛魚燒呈方形,味道只有三款:紅豆,吉士,朱古力。15蚊個都算合理。今次試下紅豆,因本身比較傳統。味道就ok, 不太甜,但餡料比較少一點,出色的是它的外皮,脆脆的,像牛角包的皮,加點焦糖的甜還有點杏仁片加進去,不錯。。係幾好食亦顛覆一般鯛魚燒的印象。
紅豆鯛魚烧
今次試下紅豆,因本身比較傳統。
紅豆鯛魚烧
2017-01-05 124 瀏覽
24層酥皮鯛魚🐟燒...雖然睇唔清楚個魚🐟樣, 但好味道足以彌補一切😂.有三款口味 - 紅豆, 吉士, 朱古力好似唔係成日都有朱古力味鯛魚燒, 所以二話不說...一條朱古力魚, 唔該.酥皮本身帶甜, 而且皮面有焦糖, 同時亦食得出酥皮本來的香味.朱古力餡呈Cream狀, 唔算係好濃嘅朱古力成條魚唔會過甜, 👌🏻會再食的
24層酥皮鯛魚🐟燒...
雖然睇唔清楚個魚🐟樣, 但好味道足以彌補一切😂
有三款口味 - 紅豆, 吉士, 朱古力
朱古力餡呈Cream狀, 唔算係好濃嘅朱古力
成條魚唔會過甜, 👌🏻會再食的
2017-01-05 71 瀏覽
心血來潮來銅鑼灣崇光的旭日書店,逛崇光不可能不順便來地庫覓食吧!決定試下呢間從未吃過的牛角酥!我挑了紅豆味的。份量好大件,溫度剛剛好,是溫熱的但又不會熱到燙傷我,讚 !酥皮都帶點甜味,入面是名符其實的紅豆蓉 。 整體來說,真的好吃又抵吃 !
決定試下呢間從未吃過的牛角酥!
我挑了紅豆味的。
份量好大件,溫度剛剛好,是溫熱的但又不會熱到燙傷我,讚 !
酥皮都帶點甜味,入面是名符其實的紅豆蓉 。
整體來說,真的好吃又抵吃 !
2017-01-02
2017-01-04 134 瀏覽
難得準時收工,就去附近的sogo兜個圈地庫的美食廣場絕對係必到之處一落到地庫,遠遠就聞到好香的酥皮香!原來芝士撻附近開咗間賣雕魚燒店!人龍不比芝士撻遜色呢!而且每條魚只係15蚊,當然要試試啦!小店面陳列出吉士、紅豆同朱古力三款口味的魚仔!每條金黃色的酥皮外層,非常吸引,搭配新鮮出爐的香味,點忍到口本來想試吉士味的,但店員指出要等15分鐘,小妹怕朱古力太甜所以卻步,退而求其次選了紅豆口味,亦要等上5分鐘呢!不過新鮮出爐的雕魚燒真係香噴噴,本來滿心期待餡料有紅豆粒,原來係紅豆蓉呢 可能我唔係甜魔,所以甜度有點超過,最後吃剩了部分紅豆餡!不過15蚊價錢相宜,下次試埋吉士口味!
難得準時收工,就去附近的sogo兜個圈

地庫的美食廣場絕對係必到之處

雕魚燒

2016-12-19 145 瀏覽
經過聞到好香 又見到無人就買黎試下酥皮鯛魚燒有三種口味 - 吉士打 紅豆 朱古力我就揀左紅豆攞上手已經唔熱酥皮幾油下除左個邊邊之外 其他位都已經唔脆紅豆餡唔算多 加埋酥皮面啲砂糖粒 整體偏甜試一次就夠了
經過聞到好香 又見到無人就買黎試下
除左個邊邊之外 其他位都已經唔脆
紅豆餡唔算多 加埋酥皮面啲砂糖粒 整體偏甜
試一次就夠了
2016-12-02 255 瀏覽
之前見到朋友fb張相食呢個鯛魚燒,都唔知邊度有得食。有日行sogo,落到去supermarket果層先發現呢條魚,原來總共有三隻味:朱古力、紅豆、吉士我就揀左朱古力味,正,有d暖暖地,個朱古力唔會太甜搶曬味,個面仲有少少杏仁片,i like it我要下次試埋紅豆味~$15件價錢都算ok,可以作為下午茶嘆下!
我要下次試埋紅豆味~
$15件價錢都算ok,可以作為下午茶嘆下!
2016-11-06 350 瀏覽
上年5月尾,已留意到 Openrice 新餐廳資料中,尖沙咀 Sogo 開了一間 Croissant Taiyaki! 至今,一直尚未幫襯!恰巧!一個月前,我們一行4 人走到銅鑼灣飯聚! 好朋友食友 E 買了銅鑼灣 Sogo 的 Croissant Taiyaki 鯛魚燒請大家食! 我們真是有口福嘞!朱古力鯛魚燒咖啡色的鯛魚燒,還以為是一條魚形! 打開正方形紙袋封套,原來是一塊長方形的酥皮壓上鯛魚燒形狀!表面灑上粗糖粒。未嚐已散發陣陣朱古力香甜, 偷偷地在餐廳咬一口, 的確好鬆脆可口,由於當晚我把一碟美味的意大利飯清碟,實在太飽,也不用食宵夜!翌日早上當早餐後甜品,口感依然脆脆地,多層的酥皮,夾雜甜美的朱古力醬!不及當晚在 <飼說>杯朱古力特飲那麼甜呢! 總算內外兼備!
 我們真是有口福嘞!
銅鑼灣 Sogo 的 Croissant Taiyaki
銅鑼灣 Sogo 的 Croissant Taiyaki
朱古力鯛魚燒

咖啡色的鯛魚燒,還以為是一條魚形!
 打開正方形紙袋封套,原來是一塊長方形的酥皮壓上鯛魚燒形狀!
表面灑上粗糖粒。

未嚐已散發陣陣朱古力香甜,
 偷偷地在餐廳咬一口,
不及當晚在 <飼說>杯朱古力特飲那麼甜呢!
 總算內外兼備!
2016-10-06
早餐
2016-10-28 190 瀏覽
今日經過Sogo買零食,見到哩間鯛魚燒。睇真d 原來係用牛角包的酥皮整嘅鯛魚燒~$15 一塊唔貴啊。第一次食左紅豆味,新鮮出爐熱辣辣。第一啖好脆,第二啖開始食到紅豆餡就淋左,下次要攤凍d 先食。金黃色的酥皮牛油味香,有點焦糖味,上面有粗糖粒粒,紅豆餡甜度適中。絕對係下午茶小食好選擇。又食左朱古力味,今次攤凍晒先食,果然脆好多。可能凍在所以冇流心,朱古力餡有mousse 的口感,不錯~下次要食埋吉士味!
下次要食埋吉士味!
2016-10-12 1061 瀏覽
到Sogo逛,發現新開了東京爆紅的酥皮鯛魚燒店Croissant Taiyaki,香氣撲鼻而來,當然要即刻買來一試了!酥皮鯛魚燒的餡料有北海道紅豆、吉士打和朱古力三種口味,各款鯛魚燒$15/個,一盒六個禮盒裝$90。酥皮鯛魚燒由銀製機器製作,只見鯛魚燒在機內經過高溫加熱,熱油滋滋作響,從機器裏滲出,讓鯛魚燒變得更加香脆美味。據說,酥皮鯛魚燒的外皮,是由二十四層特製牛角酥皮製成,再沾上粗粒黃糖,放入專用的鯛魚機烤五分鐘,至兩面金黃酥脆。小妹要了一件剛出爐的吉士打酥皮鯛魚燒$15,兩面金黃油亮發光不在話下,牛油香氣四溢。咬下去,口感極為酥脆香甜,內裏吉士醬香滑味美,與酥皮十分匹配。不過,如閣下喜歡吃柔軟Q彈或內餡厚實的鯛魚燒,就未必會喜歡這種新口感的鯛魚燒了!

2016-10-05
2016-09-26 308 瀏覽
早就耳聞 croissant 的紅豆餅,生意極好,好吃又爆漿,而且大排長龍,這次到了現場,果然名不需傳,同時有人現場製作紅豆餅,居然消化不了排隊人潮,我看大伙都十個十個在買的,生意實在太好了,走吧,排隊去~採用紅豆熬煮,餡料綿密但依舊吃的到紅豆顆粒,甜而不膩,真是好味道。外型是一條燒魚,熱騰騰,外脆富口感。紅豆軟,燒餅皮脆,外脆內軟效果真好!

2016-09-17
外賣送餐
2016-09-18 142 瀏覽
之前路過SOGO見新開嘅時候已經想食,但因為排長龍所以最後打消咗個念頭~ 今日再經過嘅時候襯無人排隊就即刻快快脆買~未食見個樣已經覺得好鬆脆,$15一個咁大塊其實幾抵食~ 三隻味道:朱古力/吉士/紅豆,每樣都叫咗一個~ 個面好鬆脆好似丹麥包咁有少少焦糖同糖霜,朱古力味其實唔係太甜所以唔駛怕,紅豆個個入面都好多紅豆,但係講個酥皮明顯啲反而會係吉士未到鬆脆啲~總括抵食同好味會再encore~

總括抵食同好味會再encore~
2016-09-15
2016-09-13 129 瀏覽
行街行到餓餓地,落sogo超市睇下有乜食,$15件唔算貴,一於試下店員話吉士最甜,紅豆無甘甜,仲要北海道產,就試下紅豆味啦。拎住塊實物,完全無魚的外觀,仲薄身好多,咬落脆口,面頭有粗粒砂糖,味道不錯,但實物比display 薄好多,內裡紅豆亦好少,2啖食完個饀,其實係好味既,又唔太甜,但實物同張相都幾大分別,所以有少少失望。
店員話吉士最甜,紅豆無甘甜,仲要北海道產,就試下紅豆味啦。