2024-03-15 609 瀏覽
第一次食,叫咗個牛骨湯,上到來好大碗,但入面得四舊不算大既牛骨,上面的牛肉真係太少味道真係幾好,個湯牛味好濃,好飲到停唔到口,但肉真係少到可憐,配飯食真係唔夠,兩啖冇咗,食完成肚湯水。有提供泡菜同辣青瓜做前菜,同樣份量都係超mini。做為女仔我都覺得太少份量,唔夠食。最後膽粗粗問店員可唔可以添前菜,佢都拎咗俾我,但我聽到廚房個阿姨好似有D愕然,應該平時係唔會俾多份前菜俾人既。試過就算,都多街坊係到食,但我應該唔會再幫襯啦。價錢都頗貴,冇嘢飲,呢個餐都要$98,好似食咗陣風😂

味道真係幾好,個湯牛味好濃,好飲到停唔到口

牛骨湯

2023-11-02 914 瀏覽
晚市要5百幾落樓,水都無杯,飯又無湯又無,可能午市好食點掛,我唔會再幫襯,一個豬肉套餐連野飲都無包,小菜先得果幾碟,咁我不如去尖沙咀食唔好? 住左係大角咀幾十年, 我之前唔試佢係有原土因的⋯

2023-11-02
2023-09-23 829 瀏覽
見到有人話呢間餐廳炸雞好好食就想試了❣️前排要去大角咀拎蛋糕就去食了🥰餐廳細細間唔係好多位,店主應該係韓國人仲好nice🤭但要注意lunch同dinner menu 唔同‼️lunch係麵食多啲,dinner menu 可以睇後面🙌🏻🔺無骨蜂蜜檸檬炸雞 $78/6件每一件炸雞都係大大件而且肉質好嫩,外皮又脆😍而蜂蜜味就係雞底部,檸檬味就係表面,兩款味加埋真係好好食🍯🍋有少少似西檸雞味🤭🔺炒年糕 $48年榚好煙靭而且一啲都唔硬🤍醬汁好掛汁但就偏辣少少🌶配料仲有魚榚片同椰菜🔺芝士薯仔煎餅 $110本身抱有頗大期待點知一上枱就失望了🥲薯仔餅上面係芝士片唔係mozzarella cheese🧀但好彩都係有溶哂而且都偏多💛薯仔餅都算偏脆但就好厚身🥔除咗有薯仔仲有洋蔥同紅蘿蔔🧅🥕都豐富但整體煎餅普通,性價比不高🤤好味度 : 9/10🔙回頭率 : 9/10 (想試吓麵類)

🔺無骨蜂蜜檸檬炸雞 $78/6件

🔺炒年糕 $48

🔺芝士薯仔煎餅 $110

🤤好味度 : 9/10
🔙回頭率 : 9/10 (想試吓麵類)
2023-07-14 749 瀏覽
雖然有咁多大間嘅韓國過江龍, 但出奇地好食嘅韓式炸雞其實一啲都唔容易搵到。 竟然畀我喺大角咀呢間唔起眼嘅小店食到超級好味嘅炸雞! 另外要推介嘅係佢嘅韓式湯飯同冷麵, 製作認真 👍韓國嘅老闆同老闆娘好友善, 我帶過去嗰度食嘅韓國朋友山長水遠都要經常去光顧, 咁質量同性價比都唔需要多講 🫰檸檬蜜糖炸雞炸雞整到外脆內滑好juicy。 70蚊可以有半份(六塊)抵食。辣牛肉湯飯 好足料嘅辣牛肉湯, 牛肉好淋好入味, 再加上韓國特色蔬菜同粉絲, 配飯一流。海鮮煎餅每一嚿仔都有好多海鮮。辣年糕粉絲裏面仲有魚板塊食完一啖又一啖

檸檬蜜糖炸雞

辣牛肉湯飯

海鮮煎餅
每一嚿仔都有好多海鮮。

辣年糕粉絲
裏面仲有魚板塊食完一啖又一啖

2023-07-12 568 瀏覽
呢間韓國餐廳絕對唔係大角咀其他打卡餐廳咁樣,冇靚裝修,冇闊落嘅座位,冇乜人知,亦冇乜人排隊,佢哋主力係一家三口打理,食物味道好地道,最重要係嗰種親和力❤️平時堂食我一定會叫部隊鍋,今次就嗌外賣,所以試吓叫大醬湯配飯🍚、芝士炒年糕🧀、牛肉紫菜包飯🥩~嗌完外賣10分鐘去到餐廳,已經包好哂即刻有得攞,超級快手😮大醬湯配飯係第一次食,撈飯一流,入面有海鮮、脆肉瓜🫠芝士炒年糕比我想像中辣好多,唔係好食到🥵牛肉紫菜包飯就正常發揮,每次去都會嗌,有時晚市已經賣哂,今次好彩都仲有得嗌😬午市餐牌仲有其他麵類但到而家都未有機會食,下次真係要試下個炸醬麵好冇食先得🤭今次埋單$214,兩個人食其實食唔哂😂
嗌完外賣10分鐘去到餐廳,已經包好哂即刻有得攞,超級快手😮
大醬湯配飯係第一次食,撈飯一流,入面有海鮮、脆肉瓜🫠
芝士炒年糕比我想像中辣好多,唔係好食到🥵
今次埋單$214,兩個人食其實食唔哂😂
2023-07-09
10 分鐘 (外賣自取)
2023-06-02 573 瀏覽
呢間餐廳差到我要特登開Account寫食評🤬午餐嗌咗個炸醬麵外賣,喺OpenRice啲餐牌見到22年9月仲係$50,去到俾錢話而家要$68,短短八個月加幅36%,加幅驚人👍🏻貴都唔緊要,最緊要你值呢個價。但係返到屋企一打開,哇,個麵得半個嘅份量,炸醬真係得啲醬,一粒肉都見唔到,薯仔翠玉瓜嗰啲都係勉強得幾粒,啲配料仲少過即食炸醬麵,食完好似冇食過嘢咁🫠講真呢個麵真係$10都唔值呢間餐廳已經back list,永遠都唔會再食👋🏻👋🏻
呢間餐廳差到我要特登開Account寫食評🤬

呢間餐廳已經back list,永遠都唔會再食👋🏻👋🏻

2023-03-23 1026 瀏覽
Cup Bop的炸雞🍗較很多在香港的韓國炸雞店更好吃,而且價錢也算便宜,性價比高。Cup Bop是韓國人主理的韓式小店,店內播着韓文節目,老闆和店員溝通用手韓文,感覺很韓國。老闆是一對韓國夫婦🎎,已經在香港生活差不多40年。可能比你和我在香港的時間更久lol。老闆非常友善和親切,殷勤介紹菜式,而且很着緊我們喜不喜歡餐廳的菜式。以前一向對韓國菜不算特別喜歡,因為覺得韓式食物的味道千篇一律,都是辛辣/醃製的味道,沒有太多變化。但是,受韓劇的影響,被這種軟文化耳濡目染下😆,也漸漸喜歡韓式食物。而且韓國菜很有家的感覺,都是一些簡單小菜,並且顏色鮮艷,感覺很溫馨。而Cup Bop的無骨蜂蜜檸蜜炸雞更令阿薯對韓式炸雞刮目相看,因為它的炸雞每隻都是熱辣辣和完全不會油膩。而且炸雞外脆內軟,外皮香脆可口,沾滿甜甜酸酸的蜂蜜,十分開胃。入面的雞肉嫩滑,滿滿肉汁。而另外的雪濃湯和韓式炒牛肉配飯,就略為普通,沒有什麼出色的地方。雪濃湯較好,因為當中的牛肉較有牛味。阿薯十分推薦Cup Bop的炸雞,覺得比一般連鎖炸雞店更好吃,未去到韓國又想感受下韓國風味,Cup Bop的炸雞絕對可以幫到你。📜🥢無骨蜂蜜檸蜜炸雞

無骨蜂蜜檸蜜炸雞(6pcs)

韓式炒牛肉配飯

📜
🥢無骨蜂蜜檸蜜炸雞 $78/ 6pcs
🥢雪濃湯 $98
🥢韓式炒牛肉配飯 $118
無骨蜂蜜檸蜜炸雞(6pcs)
2023-03-19 477 瀏覽
首先入到店鋪看見老闆同太太用韓文溝通,心想食物味道一定可以,叫了一個牛肋骨湯飯。食物到了臺上,總是覺得有點問題,不像平時去韓國餐廳的感覺……?後來想了為什麼沒有拌菜,問了店員一聲有冇…店員立即回應,我還未問要什麼,過了一陣就端來一小碟拌菜。這表示如果客人不問,就不會提供,這是什麼韓國餐廳呢? 令我覺得我是去了一間香港人開,但假扮是韓國餐廳。去到韓國餐廳,對了期待聞味道之外,拌菜亦是其中一個賣點。店員端來的伴菜有傳統泡菜、青瓜泡菜、同一般食炸雞時啲白色酸蘿蔔,這個酸蘿蔔又是真的令我感到意外,因為一般食牛肋骨湯是配泡菜蘿蔔的,而且伴菜的分量亦少得可憐,每樣大約一茶匙的分量,酸蘿蔔有三粒,真的不捨得食。主菜牛肋骨湯味道是可以的,但可惜骨頭多過肉,食完數個枱上總共有七塊骨頭,當中祇有三塊附有小片牛肉。至於白飯,不知道點解會有少少怪味道,相信可能是廉價的珍珠米加上放了太久而造成。最後趕快食完,整體來講食物不計泡菜的話味道是可以的,但可惜份量實在小得十分可憐!心想下次應否再來試一試別的菜式……之後埋單要75港元,這也是令我覺得分意外的,因為原本價錢68港元,店員說堂食要加一……。好,加一沒有問題,

食物到了臺上,總是覺得有點問題,不像平時去韓國餐廳的感覺……?後來想了為什麼沒有拌菜,問了店員一聲有冇…店員立即回應[有有有],我還未問要什麼,過了一陣就端來一小碟拌菜。這表示如果客人不問,就不會提供,這是什麼韓國餐廳呢? 令我覺得我是去了一間香港人開,但假扮是韓國餐廳。

最後趕快食完,整體來講食物不計泡菜的話味道是可以的,但可惜份量實在小得十分可憐!心想下次應否再來試一試別的菜式……之後埋單要75港元,這也是令我覺得分意外的,因為原本價錢68港元,店員說堂食要加一……。好,加一沒有問題,問題是我得到什麼服務呢?是不是我佔用了店鋪的空間,所以要加一?如果是這樣的我接受。但是若然你問我會否再來?應該不會了。
2023-01-06 516 瀏覽
上網搵下大角咀韓國菜 見到大家recommend 呢間 所以試吓啦 之前試過一次 已經好失望 叫左豬肋骨湯飯 冷拉麵 紫菜圈 個豬肋骨湯飯完全係冇味,冷拉麵有啲黐埋一舊 ,唯一得個紫菜卷好食 。今日貪方便近近地。 想食紫菜圈 再去吃一次 ,紫菜圈果然是唯一好食的 sold out 左 甘就叫左個牛肉湯飯 真係彻底再失望 味道淡 牛肉靭 完全不能用好味形容 只能飽肚 再者 吃完離開 你會發現自己一身勁臭的油煙味 ,從未如此給過一個差評 真係便 但好難食
依間韓國餐廳都係有一次無意中發現,因為佢嘅地點真係有啲隱蔽,唔喺平時最多餐廳坐落嘅嗰幾條街,而且附近都比較多車房,連經過嘅路人都唔多。係一間名符其實嘅家庭式小店,店裡面空間細,見人多嘅時候會喺餐廳門口開埋摺檯坐出面。成間鋪都非常韓式,老闆係韓國人,一入到去已經聽到佢地講韓文,電視播住韓文節目,比人一種地道嘅感覺。而餐牌上面所賣嘅野都係好典型嘅韓式美食,中午同夜晚餐點會有少少唔同,不過都係得單點,見學生餐先會有包埋飲品。而最令我期待嘅係見到依度都有得食韓式炸雞,我超中意食甜辣炸雞,見到張圖已經覺得吸引加上見價錢又唔貴,就即刻叫左半份。另外叫左個紫菜包飯同埋粉絲炒年糕。紫菜包飯估計應該本身已經整好哂,落完order之後好快就送到,另外一齊送到嘅仲有前菜,有三款(泡菜、豆腐、黃瓜)。紫菜包飯方面有三款味道可以揀,今次試左原味,不過估唔到$30依個價錢竟然都會有10塊,見到嘅時候即刻覺得好抵食! 味道亦係好唔錯,幾足料同埋麻油味幾香。粉絲炒年糕嘅分量亦唔少,裡面仲夾雜左啲魚糕,而且年糕頗為煙韌,口感十足,不過我覺得都幾辣,對於唔太食得辣嘅人嚟講要瘋狂飲水,但味道嚟講係正常發揮。今餐最令我期待嘅
今餐最令我期待嘅就係炸雞,可能因為即叫即整,所以都等得比較耐,其他餸全部食完之後依碟炸雞先嚟到。不過一嚟到見到佢嘅賣相已經覺得不得了,就算要等咁耐都係好值得! 炸雞有6件,但估唔到分量比想像中大件,每粒炸雞都淋滿左甜辣醬,食落非常香脆可口,而且雞肉好嫩,肉汁完美地鎖住,非常juicy。
食食下嘅時候老闆仲走過嚟教我地可以將炸雞沾住炒年糕嘅醬汁一齊食,會更加惹味。不過我覺得佢本身炸雞嘅醬已經非常充足,就咁食已經好正。不得不提依個炸雞真係會令人食上癮,雖然邪惡但一路食會令人覺得非常滿足。性價比超高,以依個價錢嚟講超級抵,下次一定會再叫炸雞食!

2022-10-12
午餐
🍗無骨蜂蜜檸檬炸雞 $78 另收加一 (9.5/10)即叫即炸,炸粉好薄,外脆內軟,雞肉好嫩滑有肉汁,蜂蜜蜜糖甜甜地酸酸地好開胃,真心好好食,好過好多連鎖炸雞,個人覺得好食過李家😆🍴泡菜海鮮鍋 中 二人 $198 另收加一 (8/10)超級足料,有帶子青口蝦魷魚八爪魚蜆,豆腐翠玉瓜紅蘿蔔金菇椰菜,好足料好豐富!四隻蝦六隻青口!個湯似大醬湯,鹹鹹辣辣,不過唔會太辣,迎合左香港人嘅口味!有海鮮嘅鮮味,蝦肉爽口彈牙,青口都爽口,魷魚彈牙,元貝雖然細細粒但都好多,成個湯海鮮係非常之多,蔬菜同豆腐就正常份量,兩個人食係啱啱好唔會太濟太飽,全部都係蛋白質冇咩澱粉質,幾正宗好食,飲完湯唔會覺得有味精!推薦指數: 8.5/10真心已經成為咗我嘅寶藏小店,老闆非常之親切有線,好有禮貌,嘢食都好好食價錢又唔平,用料良心又大份,推薦😆
🍗無骨蜂蜜檸檬炸雞 $78 另收加一 (9.5/10)

🍴泡菜海鮮鍋 中 二人 $198 另收加一 (8/10)

推薦指數: 8.5/10
2022-09-26 499 瀏覽
好耐冇同屋企人去韓國餐廳,因為通常都偏貴,但近排睇開韓劇又好想食,所以嚟咗呢間由韓國夫婦經營嘅餐廳🤣蜜糖檸檬炸雞 ($68/6塊) 非常大嚿,而且熱辣辣脆卜卜,完全滿足到想食香口嘢嘅願望🥳成個盤鋪滿蜜糖,食完一啖唔夠嘅可以再點,甜甜地又唔會膩,仲有啲BBQ嘅感覺😆雞肉嫩滑多汁,又唔會話脆皮下面有層好油好厚嘅肥膏,所以整體嚟講真係唔錯,甚至比一啲較出名嘅韓國餐廳做得更好👍🏻辣豬脊肉湯($80)表面有啲好特別粉,原來係韓國人一定會落嘅芝蘇粉,我哋貪玩就咁試下,好似九層塔、超濃味,建議都係撈勻先食🤣佢會令湯更濃更杰身,的確有種昇華嘅作用,近骨嘅豬肉果然更彈牙,而且有四大嚿,兩個人分就啱啱好🥰當然唔少得撈埋啲白飯落去食,因為就咁飲湯真係會太濃😝最後係好有家庭感覺嘅芝士薯仔煎餅($80),見到用料好足,包括蘿蔔絲同洋蔥絲,薯仔反而唔似主角,無論睇落定食落都係😂不過對於飽飽地嘅我哋就幾好,加埋辣椒醬就更加唔會滯,個人覺得邊邊冇芝士嘅位仲好味,因為煎到好脆身😝但此終頭兩樣食物幾高質,所以呢個煎餅就冇咩特別🙈見到老闆好親切招呼客人,又會用”廣東話”問下啲食物點,老闆娘就好努力喺廚房煮嘢食,真係好似韓劇
蜜糖檸檬炸雞
辣豬脊骨湯飯
芝士薯仔煎餅

見到老闆好親切招呼客人,又會用”廣東話”問下啲食物點,老闆娘就好努力喺廚房煮嘢食,真係好似韓劇入面家庭式經營嘅餐廳😚樓面仲有位香港人,佢都會主力負責落單,所以唔洗擔心溝通唔到😉

蜜糖檸檬炸雞
辣豬脊骨湯飯
韓國人幾乎每餐都有湯飯,所以都好好奇佢哋嘅湯係咪咁好味,尤其是睇落好濃郁嘅雪濃湯,所以就嚟咗呢間由韓國夫婚打理嘅餐廳🤩一入到去老闆已經好親切咁say hello,又會即刻安排座位同比餐牌,仲用”廣東話”同我講呢度有炸雞😆每枱都有一份3款小菜(多人嘅話可以問佢攞多份~),分別係泡菜、豆腐同青瓜,味道質感正常,只係份量比較少🙈大約10分鐘後,熱辣辣嘅雪濃湯($68)就嚟到,入面仲有好幾塊牛肉同粉絲🤩牛肉唔係好嫩嗰種,不過肉味幾重,啲湯都好濃郁,白飯吸滿曬汁真係好正🥰湯嘅份量好多,鍾意飲湯汁嘅人會好滿意,但如果想食啖啖肉就未必啱,以大角咀嚟講價錢唔算特別平,不過老闆同老闆娘都好用心經營,而且食物都係即叫即整,如果經過附近都可以去試試😉
前菜
2022-09-06 469 瀏覽
一入到鋪頭,韓國人店家就好熱情招呼我地。我地點餐時,店家極力推介,話唔係好食咁簡單,係非常之好食,好搞笑果然嚟到個賣相已經好吸引 炸得好金黃 睇落都知個皮好脆呀食落口啲炸粉好薄 食落真係好脆,而且中間雞肉仲keep到啲肉汁好juicy好滑!個蜂蜜檸檬汁又唔會太杰太漏 酸酸甜甜咁,同炸雞非常之夾呀果然冇介紹錯呢個泡菜煎餅賣相平平無奇,但食落好有驚喜煎餅唔會太厚太重粉感,煎到脆脆地薄身 好香口,而且啲泡菜都爽口 唔會好霉。大推薦 香港好難搵到咁好味嘅泡菜煎餅最後到牛肉鍋,2人份量都好多,入面有好多唔同嘅菇類、豆腐、粉絲同菜,當然唔少得啲牛肉啦。湯底都好濃郁,蔬菜索哂啲湯好好味整體都好好食,一定會再幫襯呀
一入到鋪頭,韓國人店家就好熱情招呼我地。
無骨蜂蜜檸檬炸雞(6件)

果然嚟到個賣相已經好吸引 炸得好金黃 睇落都知個皮好脆呀

果然冇介紹錯
泡菜煎餅

呢個泡菜煎餅賣相平平無奇,但食落好有驚喜
大推薦 香港好難搵到咁好味嘅泡菜煎餅
韓式牛肉鍋(2人份)

整體都好好食,一定會再幫襯呀
2022-09-05
無骨蜂蜜檸檬炸雞(6件)
泡菜煎餅
韓式牛肉鍋(2人份)
  • 蜂蜜檸檬炸雞
2022-06-01 925 瀏覽
太耐無去韓國好掛住家鄉嘅味道🥲大角嘴呢間韓國菜小店由一對韓國夫婦主理,保證正宗👍🏻唔想成日都只係韓燒,間唔中想食下韓國家庭菜嘅時候我就會去幫襯下!今日自己一個係附近食飯,入到去老闆用半鹹淡廣東話招呼坐低。我叫咗一個小食先再叫咗一個湯飯。唔同其他店賣,佢有炸過仲加埋魚糕。外脆內軟嘅口感超正👍🏻👍🏻👍🏻大醬湯我覺得有少少偏鹹,加埋飯就好啲。湯入面除咗豆腐仲加左海鮮令個湯更鮮味👍🏻

腸仔年糕串

大醬湯配飯