上次食完個威靈頓牛柳,今次再去試個肉眼扒(因為唔記得要早一日預約先有威靈頓牛柳食>..<所以無得食呀...)既然無得食威靈頓牛柳,今次就試試個夏日Set Dinner啦。o..O
2018-06-22
紀念日
牛肉他他
龍蝦沙律
龍蝦湯
澳洲肉眼扒
2018-06-26 132 瀏覽
知道換左Menu, 所以又黎食多次!叫左個Dinner Set (唔記得影個Menu tim)一開始又有我中意食既包, 上枱時仲係微暖咁, 林林地咁, 好好食!我同我朋友簡既Set都係一樣頭盤係龍蝦沙拉, OMG!!! 呢個超正!隻龍蝦又大隻, 煮得岩岩好, 有少少未熟哂, 但又燒到好香,而且個沙拉Dressing都好好味, 好特別, 又開胃Starter簡佢真係冇錯!然後係之前飲過既龍蝦湯(冇錯, 又係龍蝦, 因為我係龍蝦迷)個水準同之前一樣, 都係好Creamy, 係有少少咸, 飲到最後都冇飲哂,不過佢有少少龍蝦肉, 我當然會食埋~~到Main Course我地都叫左Cod Fish,都係好味既~最後梗係到甜品同餐飲,我同朋友都叫左兩個朱古力Cake,唔知點解食佢地既Cake會越食越開胃, 最後竟然食得哂個甜品, 哈哈哈黑色呢舊就Dark Chocolate多D, 苦D白色呢舊就甜D既最後最後飲埋杯Latte就捧住個肚走喇~Yeah~~~~所有野食都係水準之上, 而且個環境係十分之咁好坐,我同朋友一路食一路吹水, 最後係佢住得遠, 要返屋企先捨得走咋....一定會再黎!
我同我朋友簡既Set都係一樣
頭盤係龍蝦沙拉, OMG!!! 呢個超正!
而且個沙拉Dressing都好好味, 好特別, 又開胃
Starter簡佢真係冇錯!

不過佢有少少龍蝦肉, 我當然會食埋~~
到Main Course我地都叫左Cod Fish,
都係好味既~
最後梗係到甜品同餐飲,
我同朋友都叫左兩個朱古力Cake,
黑色呢舊就Dark Chocolate多D, 苦D

白色呢舊就甜D既

最後最後飲埋杯Latte就捧住個肚走喇~Yeah~~~~
所有野食都係水準之上, 而且個環境係十分之咁好坐,
一定會再黎!
題外話/補充資料: 最欣賞佢會不定期轉換餐牌, 保持新鮮感
  • 龍蝦沙拉
  • 龍蝦湯
2018-06-26 128 瀏覽
第一次來Dalloyau金鐘店吃晚飯,平時多數是吃甜品。一進來環境清雅高貴且寧靜。侍應非常有禮貌地帶我和太太入座。二話不說點了兩個set dinner。前菜是signature Norwegian Salmon Roll。賣相滿分,味道清新。另一道前葉是帶子沙律,甜酸味恰到好處,帶子可口,正好為我們開開胃。跟著是熱騰騰的龍蝦湯,份量十足且非常濃郁的龍蝦味,真的非常好味,給我多少碗也能喝光,必試之選。主菜我們點了三文魚及黃雞,慢煮三文魚清新美味,法國黃雞配上甜甜的醬汁,味道非常特別。接著就是最令人期待的甜品,侍應捧了一大盤甜品供我們選擇,十分驚喜。太太點了外形可愛的士多啤梨cake,我點了朱古力慕絲蛋糕,始終Dalloyau的朱古力是特別出眾的。吃完甜品已經十分滿足,慢慢品嚐著美味的咖啡與花茶,悠然地與太太傾談,享受了美滿的一個晚上!

主菜我們點了三文魚及黃雞,慢煮三文魚清新美味,法國黃雞配上甜甜的醬汁,味道非常特別。接著就是最令人期待的甜品侍應捧了一大盤甜品供我們選擇,十分驚喜。太太點了外形可愛的士多啤梨cake,我點了朱古力慕絲蛋糕,始終Dalloyau的朱古力是特別出眾的。吃完甜品已經十分滿足,慢慢品嚐著美味的咖啡與花茶,悠然地與太太傾談,享受了美滿的一個晚上!

2018-06-20
  • 朱古力慕絲蛋糕
  • 干邑龍蝦湯
2018-06-22 185 瀏覽
一直以來對 Dalloyau cafe的質素都好有信心,今次出咗Summer Menu,又同朋友嚟試下天氣好熱,一坐低就叫2杯Mock tail 解下渴,仲有happy hour買一送一優惠!我今晚揀咗一個帶子沙律、干邑龍蝦湯、油封鴨腿,甜品有超濃朱古力蛋糕整體最鍾意油封鴨腿,不愧為法國其中一道名菜,外皮香脆,內裡肉嫩有鴨香,值得一試再試!

油封鴨腿
特濃朱古力蛋糕
2018-06-15
油封鴨腿
特濃朱古力蛋糕
2018-06-21 135 瀏覽
好姊妹生日飯,梗係揀佢最愛的法式風情,浪漫地食個晚飯見太古廣場有呢間法國皇室品牌的餐廳,一於book 位試下最衰太忙冇預先爬文,錯過左 beef wellington (要一日前預訂),點都試下問靚仔侍應,佢都有特登幫我問下……我地點左兩個 4 courses dinner set沙律好清新,沙律汁好有柚子味,勁開胃龍蝦湯同洋蔥湯都勁正Main course 個 duck confit 外脆內香甜品食埋個 strawberry millie feuille 超滿足仲有 happy hour buy 1 get 1 最最最like salmon roll 每一層都有唔同味道,一定要 encore……下次要記住預訂 beef wellington等我
好姊妹生日飯,梗係揀佢最愛的法式風情,浪漫地食個晚飯

見太古廣場有呢間法國皇室品牌的餐廳,一於book 位試下

我地點左兩個 4 courses dinner set
沙律好清新,沙律汁好有柚子味,勁開胃
龍蝦湯同洋蔥湯都勁正
仲有 happy hour buy 1 get 1

……下次要記住預訂 beef wellington
等我
Salmon  roll
2018-06-14
生日
  • Salmon  roll
  • Onion soup with cheese toast
2018-06-20 141 瀏覽
於金鐘Pacific Place 內的Dalloyau,地點方便, 價錢合理。是近來French fine dining最愛之一。喜歡這裡舒適的環境及現代化的裝修。用餐氣氛輕鬆而不拘緊。每次都讓我們吃得開懷。是夜再訪Dalloyau。一進門,經理的熱情招待,細心地推介食物及餐酒,已令人有賓至如歸的感覺。頭盤分別為帶子沙律及龍蝦田園沙律龍蝦新鮮爽口,不容錯過。推介!法式油封鴨腿~肉質鬆化,入口即溶。黑松露薯條最後當然唔少得試甜品~

龍蝦田園沙律

頭盤分別為帶子沙律及龍蝦田園沙律
龍蝦新鮮爽口,不容錯過。

法式油封鴨

推介!法式油封鴨腿~
肉質鬆化,入口即溶。

最後當然唔少得試甜品
2018-06-15
龍蝦田園沙律
法式油封鴨
2018-06-15 633 瀏覽
朋友佢係金鐘返工, 成日路過都話店舖門面好高級, 價錢又唔係真係好貴, 話好想試下, 就岩佢生日, 就同佢黎食一次啦~因係一早打左黎留位, 所以 一到就有侍應帶我地入去, 完全唔洗等法國餐廳果然唔用, 燈光氣氛舒服, 場內唔係好多人,枱同枱之間有充足空間, 好合適同朋友好好傾計既餐廳, 第一印象很好!因為朋友唔食酒精既, 所以無叫到 happy hours既買一送一drinks, 好似好吸引, 下次會試下今次散叫左4樣野食, 估唔到全部都好好味, 完全feel到佢地既用心(因為待應好多野講同介紹餐廳, 連店內牆紙圖案都有講解,很有趣,反而對餐廳加深左了解呢)好啦,入正題 講食野先今次頭盤叫了香煎鴨肝酥皮($158),入口即溶,但係一D油膩既感覺都無!因為我係大食仔,所以再叫左3個主菜 XD ( 真係失禮) 分別係 1)慢煮三文魚($188)  -超淋,三文魚味濃但一D都唔腥!朋友大愛!2)法式芝士焗龍蝦($268)- 芝士很好, 伴菜很新鮮!!龍蝦彈牙!只係略嫌主角龍蝦份量可以多一點!3)法國牛肉漢堡包($188)-朋友係漢堡控, 朋友話唔錯,薯條超正!下次黎會試下黑松露薯條!仲有其他
Buy One, Get One Free

好啦,入正題 講食野先
因為我係大食仔,所以再叫左3個主菜 XD ( 真係失禮)
分別係

仲有其他菜式想試,下次會再黎試過,因為環境好好,好岩情侶朋友傾計!
總結 :這個價錢有呢個招待,野食又好味,真係值得推薦!

PS:有一個小小的黃色餐包,非常好味!侍應話可以refill架!!仲要係free既,真係唔錯!
法國牛肉漢堡包
法式芝士焗龍蝦
餐包-Free
香煎鴨肝酥皮
慢煮三文魚
  • 慢煮三文魚($188)
  • 香煎鴨肝酥皮($158)
2018-06-15 132 瀏覽
因 Dalloyau 出了 set dinner, 所以約朋友晚飯, 4 courses 真的很豐富,  頭盤選了 牛肉他他 及龍蝦沙律, 朋友說沙律汁令人好開胃, 我自己今次主菜選了紅酒汁煮牛面頰肉, 肉質很嫩.   我們另叫黑松露薯條, 真的好好味. 雖然已很飽, 好在甜點的焦糖蛋糕不太甜及檸檬撻帶點微酸, 再配一杯凍咖啡, 真的很完美 !
2018-06-08
  • 黑松露薯條
2018-06-14 290 瀏覽
當日夜晚7點幾入座,唔係好多人。好快叫左一個頭盤、兩個MAIN COURSE同一個小食。係滿足既晚餐,特別推薦 紅酒汁慢煮牛頰肉 !仲有生牛肉配上他他醬好正,仲有淡淡洋蔥味,再配上薯條真係不得了~流心朱容力蛋糕都不得了,超好食! 食左呢個之後出面既所謂心太軟什麼都不是,好似誇張左,不過真係值得食啊!!
紅酒慢煮牛頰肉
酥炸洋蔥圈
流心朱古力蛋糕
  • 紅酒汁慢煮牛頰肉
  • 流心朱容力蛋糕
話說約咗朋友再一次拋夫棄女食好嘢。可惜朋友佢囡囡病左,情急之下唯有搵老公頂上。造就了我倆拍拖之夜。環境好👍氣氛好👍服務好👍今次食4 course都只係3XX今次頭盤叫了煙燻三文魚洋薊蘑菇,一如以往好清新美味。老公就叫咗生牛肉他他。其實我對生牛肉都有點抗拒。不過我試左佢少少後,就一啖又一啖接住係咁食。真係好好食😋主菜仍然是我最愛的慢煮三文魚。其實我想試其他,但實在太想食所以又叫返佢😂到pastries部份,侍應取了幾款比我地揀。最後選了玫瑰同朱古力味。同場最入房間開緊bday party. 竟然都唔係好嘈。咁就做就我倆在安靜環境下甜蜜蜜食到捧住個肚返屋企喇😋#happy hour買一送一真係好抵。最衰老公唔飲酒,得我自己飲無乜癮
環境好👍氣氛好👍服務好👍
今次食4 course都只係3XX
到pastries部份,侍應取了幾款比我地揀。
煙燻三文魚洋薊蘑菇
洋蔥湯
煙燻三文魚洋薊蘑菇
2018-06-07 120 瀏覽
聽到唔少朋友話金鐘太古廣場有間精緻法式料理, 原來講緊既係Dalloyau, DALLOYAU貴為皇室殿堂級糕點品牌當然有種獨特的吸引力,在前菜、湯、主菜、小食和甜品中,我們點了一個4 Courses Set Dinner!由於我太喜愛食牛肉,所以十分期待呢個生牛肉他他。一試令人好驚喜,香脆的薯條配上口感順滑的生牛肉,味道好夾令到我食唔停龍蝦湯,芝士洋蔥湯以上兩款湯皆是法式的經典~龍蝦湯味道很濃郁,喜歡味道重一點的話可選後者~蕃茄意粉同香煎雪魚食得出既鮮味,魚味超香, 留在口中啖啖的鴨味非常令人回味。意粉與其他材料同吃,口感滑溜,配搭得剛剛好。忌廉熱朱古力 ChocolateViennois:自從Angelina Paris不再於香港再見,好像在香港要找一杯可口的熱巧克力也真不容易~ 表面灑上大量朱古力粉~ 雖然濃郁程度不像是把巧克力融掉,可是走富奶香的路線也討人喜歡。甜點: 果然名不虛傳,甜度適中,唔會有過度的感覺而家仲有Happy hour買一送一,下次一定會再同朋友嚟!

聽到唔少朋友話金鐘太古廣場有間精緻法式料理,

原來講緊既係Dalloyau,

在前菜、湯、主菜、小食和甜品中,
我們點了一個4 Courses Set Dinner!

由於我太喜愛食牛肉,所以十分期待呢個生牛肉他他。

龍蝦湯,芝士洋蔥湯

蕃茄意粉同香煎雪魚
食得出既鮮味,魚味超香, 留在口中啖啖的鴨味非常令人回味。
意粉與其他材料同吃,口感滑溜,配搭得剛剛好。

忌廉熱朱古力 ChocolateViennois:

甜點:
果然名不虛傳,甜度適中,唔會有過度的感覺

2018-06-05 137 瀏覽
經上次與朋友去食後, 今次再與家人來此店食飯慶祝生日, 今次點了上次未食過而很想試的牛肉他他, 味道不錯, 沒有生肉的血腥味, 藉得一試, 更藉得一試的是龍蝦餐湯, 龍蝦味道超濃, 原本跟set 我們只選了兩份, 另外是沙拉, 但店員好細心地幫我們分了4杯, 而當晚餐酒更是買一送一.
2018-05-16
做左Research 一段時間,想同朋友去間較有格調的餐廳提早比個生日Surprise 最後揀左金鐘Pacific Place 的 Dalloyau 預約了7pm 用膳。第一次來但地點也不用點搵,過左大天橋就已經望到餐廳 logo。入到餐廳隨即有店員迎接,當時店內已有3~4 檯客人,但店員都安排到各檯有自己空間,唔會迫埋一齊坐~太好了!店員安排了坐梳化位置很舒適且寬敞,而店內燈光稍暗,牆身望著似是仿手繪壁畫,氣氛真的唔錯 !望一望過Menu,價錢中挺約$140up ~ $200 一個course,仲有set dinner 4 course 只係$368 (無影到><),我地叫左一個 set ,額外兩個course + 一個龍蝦湯,足夠2 個女生食到飽另外佢Wine 做緊買一送一,揀左最入門的white wine $105/2 杯首先龍蝦湯係有豐富口感,不是稀水那種,入口溫度剛好不燙口,而且仲有原粒龍蝦肉,難怪係推介項目!之後分別來了三道前菜,我地首先享用左<煙燻三交魚洋荊蘑菇> 個賣相好精緻,屬於冷盤,層層都唔同口感,建議切果時唔好太散,同一時間放入口個

干邑龍蝦湯

建議切果時唔好太散,同一時間放入口個味道會更好!
煙燻三交魚洋荊蘑菇

之後哩個<法式鴨腿層批>有少少咸,但朋友頗喜歡
法式鴨腿層批

我地忘記了<香肝鴨肝酥皮> 要趁熱食,到食的時候只有微溫 ; 不過食得出肉質好綿好軟 ~ 下次可以再安哥!
香肝鴨肝酥皮

之後主菜 <慢煮三文魚>係一定要讚
完全唔老唔鞋,又鮮又嫩 !
慢煮三文魚

而想比Surprise 朋友,booking 時已remark 想要蠟燭同生日牌 ~ 無提醒佢地都記得響set dinner 件Pastry 度加,
仲靜靜響我朋友背面送上 ~ 完全做到我幻想的情景

下次朋友生日一定會再離 !!
2018-05-30
生日
煙燻三交魚洋荊蘑菇
法式鴨腿層批
香肝鴨肝酥皮
2018-06-01 125 瀏覽
不斷都聽到唔少朋友介紹金鐘太古廣場有間精緻法式料理, DALLOYAU貴為皇室殿堂級糕點品牌當然有種獨特的吸引力,於是決定約朋友去試一試魅力所在地!一入去時已經感受到職員親切的禮貌,坐低無耐已經即刻送上麵包麵包口感加上牛油, 熱辣辣完全令人打開食欲餐湯: 濃郁的味道前菜: 由於我太喜愛食牛肉,所以十分期待呢個生牛肉他他。一試令人好驚喜,香脆的薯條配上口感順滑的生牛肉,味道好夾令到我食唔停友人叫左個較特別的鴨腿肉,當呈上眼前精緻得以為係糕點,味道都好新鮮主菜:味道令我一啖接一啖,而蝦都係食得出好新鮮,陣陣既茴香令味道增添唔少分肉質鮮嫩,味道香甜點: 果然名不虛傳,甜度適中,唔會有過度的感覺總結: 餐廳感覺舒適,食物質素高,服務態度好。相信會再次成為我同朋友相聚的餐廳
一入去時已經感受到職員親切的禮貌,坐低無耐已經即刻送上麵包

麵包口感加上牛油, 熱辣辣完全令人打開食欲

餐湯:

果然名不虛傳,甜度適中,唔會有過度的感覺

2018-05-24
法國生牛肉他他
2018-05-31 112 瀏覽
上次同男朋友嚟完之後, 佢一直都對個龍蝦湯念念不忘!前幾日再去, 發現有Set Dinner, 性價比超高。我地叫咗2個set,Set Dinner有湯,appetizer, main course, dessert & drink 真係好滿足!!龍蝦湯同上次一樣咁好味 好creamy 洋蔥湯既cheese toast 好邪惡龍蝦沙律- 龍蝦好鮮甜健康 生牛肉他他 - 超好味!! 薯條亦好香脆慢煮三文魚好嫩滑,剛剛熟 而家仲有Happy hour買一送一,下次一定會再同朋友嚟!3百幾喺PP食到咁高質素既4-course dinner 真係好超值!

龍蝦湯同上次一樣咁好味 好creamy

洋蔥湯既cheese toast 好邪惡
龍蝦沙律- 龍蝦好鮮甜健康
生牛肉他他 - 超好味!! 薯條亦好香脆

慢煮三文魚好嫩滑,剛剛熟

2018-05-28