又到秋冬生日季,好多姊妹都輪住過生日,想搵間特色啲嘅餐廳慶生。有一日係灣仔日街食嘢,經過見到附近好多特色餐廳,其中一間門口復古懷舊,裝修設計有情調。望下餐牌,原來係韓國餐廳,真係估唔到啊!🥢Dried Prawn Pancake $168~ 韓式乾蝦煎餅,一道色香味俱全的小吃,適合作為佐酒、開胃小菜。加上大量韭菜增加色感;搭配醬油,更可以提升整體風味。味道外脆內軟,口感豐富。🥢Fried Chicken (4pc) $98~ 韓式炸雞,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。餐廳加上雙色炸蕃薯片作伴碟;所搭配醬汁,增加炸雞風味。無論作為主菜、下酒小吃,都非常吸引。🥢Busan Rice Cake 148~辣炒年糕亦是必點菜式,年糕的嚼勁恰到好處,加上紫菜粉絲卷,配香辣的醬汁,辣味和甜味交織,忍不住一口接一口,既有飽腹感亦不會感到油膩。🥂Boksoondoga (Cup) $60 HH / $80 RH ~ 餐廳自家製有氣米酒,甜甜地易入口,味道香醇,所以飲多幾杯🤭。而家做緊優惠 Buy 1 Get 1 Free,一定要試吓!🕰️Happy Hour : 3-7pm 🤗店內的環境輕鬆愉快,適合情

🥢Dried Prawn Pancake $168

🥢Fried Chicken (4pc) $98

🥢Busan Rice Cake 148

🕰️Happy Hour : 3-7pm

🤗店內的環境輕鬆愉快,適合情侶、朋友聚餐,享受美食。服務方面,店員熱情友善。
2024-11-06
2天前 0 瀏覽
情調一流嘅《Danji》最近添上聖誕裝飾,增添節日氣氛。都係一個慶祝節日嘅好地方。✨️韓式燒牛筋骨 Grilled Galbi可嗌一條或兩條,圖中係兩條嘅份量。上碟時己去骨切件,方便食用。醬汁既甜又濃鬱,十分惹味。旁邊嘅磨菇,軟滑好味。洋蔥沙律,微辣醒胃。✨️不可能有的韓國伴飯 Impossible Bibimbap被呢個名稱吸引左嗌左呢個伴飯,真係之前未見過。咩嚟呢?有炸豆腐粒 ~ 予人脆卜卜感藜麥 ~ 清新開胃、口感鬆軟紫菜 ~ 鹹香四溢還要混合堆附有大豆醬💥超級驚喜和美味呀!✨️ 前菜有 蘿白醃菜 ~酸到啱啱好 ,不會太辣和 火腿蘿白絲 ~ 火腿厚身切條有咬口,蘿白爽脆吾夠還可添加。📍灣仔 日街地下金鐘站 F 出口近d

✨️韓式燒牛筋骨 Grilled Galbi

醬汁既甜又濃鬱,十分惹味。旁邊嘅磨菇,軟滑好味。
洋蔥沙律,微辣醒胃。

被呢個名稱吸引左嗌左呢個伴飯,真係之前未見過。咩嚟呢?
有炸豆腐粒 ~ 予人脆卜卜感
藜麥 ~ 清新開胃、口感鬆軟
紫菜 ~ 鹹香四溢
還要混合堆附有大豆醬💥超級驚喜和美味呀!

✨️ 前菜
有 蘿白醃菜 ~酸到啱啱好 ,不會太辣
和 火腿蘿白絲 ~ 火腿厚身切條有咬口,蘿白爽脆
吾夠還可添加。

📍灣仔 日街地下
金鐘站 F 出口近d
2024-12-16 0 瀏覽
今日就同朋友去咗DANJI餐廳環境好有情調,好岩三五知一齊聚餐, 餐前仲有韓式泡菜同醬醃地瓜Galbi Dumpling豬肉餡料超級飽滿, 餃子簿身煙韌, 咬開好Juicy Dried Prawn Pancake2邊煎得香脆, 肉含大量韭菜同韓國乾蝦, 口感煙靭, 點埋自家制醬汁, 酸酸甜甜好惹味Fried Chicken 無骨炸雞外脆內嫩,咬開充滿肉汁, 配上韓國脆片, 賣相超靚Crab soybean stew 大醬湯超多配料, 包括豆腐, 蘿蔔, 味道鹹香鮮味, 再加埋藍花蟹肉, 肉質鮮甜, 配飯一齊食啱啱好
今日就同朋友去咗DANJI

Galbi Dumpling
豬肉餡料超級飽滿, 餃子簿身煙韌, 咬開好Juicy

Dried Prawn Pancake

Fried Chicken
無骨炸雞外脆內嫩,咬開充滿肉汁, 配上韓國脆片, 賣相超靚

Crab soybean stew

2024-12-16 4 瀏覽
平日喺港島放工同朋友聚餐,見餐廳環境唔錯,幾有氣氛,就決定入去enjoy korean night!一開頭就被小菜驚喜!泡菜唔會太辣,亦唔會太酸唔好食得辣嘅我都絕對食得晒。另外仲有一小碟甜嘅番薯粒最後同朋友一路傾偈一路食,停唔到口。🤭🤭🍽️Drilled Pawn Pancake餐廳十分體貼,煎餅係切好咗一塊塊咁上,煎餅唔會剩係得啲粉,每一塊都係有蝦乾同菜!🍽️Grilled Galbi一開頭好驚係好乾,好柴,但上枱時烤過之後好香,有肉汁,而且肉質好好,份量亦唔少,兩個人分啱啱好!🍽️Dried Chicken平時炸雞一叫就好多件,但呢度有四件咁叫,啱晒我地只係想過過口癮!炸雞點埋個汁超配!亦唔會炸得過度!

🍽️Drilled Pawn Pancake

🍽️Grilled Galbi

🍽️Dried Chicken
2024-12-11
  • Drilled Pawn Pancake
  • Grilled Galbi
2024-12-11 0 瀏覽
雖然成日喺灣仔食嘢,但今次係我第一次喺日街食飯,除咗呢間餐廳啲嘢食好好味之外,覺得條街好有特色。Fried Boneless Chicken Bite Balls 炸雞球外酥內嫩,每一口都能感受到雞肉的鮮嫩,並且裹上了甜辣的gochujang醬,讓人食慾大開。BIBIMBAP 這碗BIBIMBAP色彩繽紛,每一口都能品嘗到牛肉的鮮美和藜麥的香氣,再加上拌入的辣醬,是出色的味道。TTEOKBOKKI韓式年糕外軟內Q,特別鍾意炸海苔卷,夠香脆!而個醬汁更係畫龍點睛,突出整道菜的精髓。DANJI MOCKTAIL(Yuzu)柚子十分清香,喝上一口,其味道令人心情愉悅。KOREAN STRAWBERRY SMOOTHIE口感濃郁滑順,至愛草莓香甜的味道。

BIBIMBAP

TTEOKBOKKI

DANJI MOCKTAIL(Yuzu)
柚子十分清香,喝上一口,其味道令人心情愉悅。

KOREAN STRAWBERRY SMOOTHIE
口感濃郁滑順,至愛草莓香甜的味道。
  • TTEOKBOKKI
2024-12-09 177 瀏覽
坐落在熱鬧時尚的SOHO區🌆,這家韓餐廳完美演繹了傳統與現代的融合!Grilled Galbi牛仔骨醃製入味🥩,肉質鮮嫩多汁,表面略帶焦香,搭配清爽的生菜絲恰到好處🥬。Dried Prawn Pancake蝦餅外皮金黃酥脆🦐,內裡鮮美豐富,配上特製醬汁更添風味。各式小菜如泡菜、醃黃瓜均開胃可口🥢Korean Strawberry (TUTTI FRUTTI SMOOTHIE) 粉嫩誘人的士多啤梨奶昔🍓,不僅適合打卡📸,清甜順滑的口感更是完美的餐後甜點。精緻的擺盤搭配工業風格的餐廳設計,在這繁華的SOHO區中別具特色✨,無論是約會或是朋友聚餐都非常合適!💝DANJI📍灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖港鐵金鐘站 F 出口, 步行約7分鐘#香港美食 #灣仔美食 #灣仔 #韓國菜 #韓國料理 #韓國菜推介 #danjihk #starstreethk #hkfood #koreanfood #koreanricewine

Dried Prawn Pancake
蝦餅外皮金黃酥脆🦐,內裡鮮美豐富,配上特製醬汁更添風味。

各式小菜如泡菜、醃黃瓜均開胃可口🥢

DANJI
📍灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖
港鐵金鐘站 F 出口, 步行約7分鐘

2024-12-04
5 分鐘 (堂食)
2024-12-09 0 瀏覽
前幾日放工, 突然興起想食韓國嘢, 聽前排朋友介紹, 灣仔有間隱世餐廳既食物質素唔錯, 環境有情調, 好適合三五知己聚餐聊天, 地點距離灣仔或金鐘地鐵站又不太遠, 所以就約埋朋友一齊去試新嘢. 我地叫左幾樣食物, 餐前送上小碟前菜泡菜醃物, 本身對唔食泡菜既我, 都嘗試兩口, 口感比我想像中唔太辣, 芽菜超爽脆, 食完好開胃主菜: 🦐DRIED PRAWN PANCAKE 🥞($168) 韓式乾蝦煎餅韓式乾蝦煎餅是一道食落去停唔到口既鹹味小食, 加上大量韭菜增加口感, 配搭醬油, 簡直絕配, 完全提升整體既風味, 口感相當豐富, 而且外脆內軟, 好適合送酒.🍗FRIED CHICKEN ($98 / 4 pieces) 無骨炸雞炸到金黃色既無骨炸雞, 酥脆得黎唔油膩, 仲要啖啖都係肉, 雞件肉嫩滑, 充滿肉汁, 同韓國既炸雞一樣有豐富既風味.🦀DANJI CRAB ($288 / 1 piece)醬油蟹有生以黎, 第一次食醬油蟹, 前幾年去首爾, 因為朋友唔食海鮮, 所以未真正品嘗醬油蟹既風味. 今次我地叫左一隻醬油蟹, 由於我係第一次食, 又冇手套, 朋友一邊教我點去食先係最好食,

主菜:

🦀DANJI CRAB ($288 / 1 piece)
醬油蟹

有生以黎, 第一次食醬油蟹, 前幾年去首爾, 因為朋友唔食海鮮, 所以未真正品嘗醬油蟹既風味. 今次我地叫左一隻醬油蟹, 由於我係第一次食, 又冇手套, 朋友一邊教我點去食先係最好食, 蟹肉蟹膏撈落啲飯度, 再將紫菜包住啲飯連蟹肉蟹膏一齊食, 別有一番風味, 簡直無得頂, 食過番尋味, 下次一定會再食.
  • Crispy Kimchi Pancake
  • Fried Chicken
  • DANJI CRAB
2024-12-08 142 瀏覽
呢間韓式餐酒館DANJI有一個露台窗口位好易認,格局氛圍舒服🙂‍↕️DRIED PRAWN PANCAKE $168韭菜和韓國蝦乾做嘅韓式煎餅厚薄適中所以幾香脆,配自制蘸醬帶點酸甜辣味,幾乎每枱都會叫🥹SPICY FRIED CHICKEN $108/5pcs呢度嘅甜辣韓式無骨炸雞口味唔錯,明顯係有喺甜辣醬上面落咗功夫,辣度屬於微辣,裹上醬後仍能保持脆度,送酒一流☺️SSAM SET $168韓國包菜配炭烤豬肉,另外仲跟埋荷葉穀類飯,即使唔喺燒肉店都可以食到包菜已經冇得輸

DRIED PRAWN PANCAKE $168

SPICY FRIED CHICKEN $108/5pcs

SSAM SET $168
Bossam $258Fried chicken (4pcs)$98Ssam Set$168好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️踏入12月,各商場又開始添了聖誕裝飾,節日氣氛濃厚。據聞今年Pacific Place 佈置用心。所以有日就去欣賞一下。欣賞過後,去了附近這間韓國菜餐廳用餐。日月星街一帶的氣氛好好,不少人工作後都會到這裡用餐及happy hour,包括這間餐廳。今次我們選了3款食物。Bossam 這道菜有10片燉得腍腍的豬腩肉、數片爽脆的菊苣🥬、一些酸菜及韓式辣蘿蔔八爪魚🐙。豬腩肉沒有特別調過味,如果單吃豬腩肉,可以嚐到豬腩肉原有的味道。想鮮味一點,可沾些櫻花蝦秘製汁。想濃味一點,可沾點韓國麵豉醬。想刺激一點,可以跟韓式辣蘿蔔八爪魚一起食用。Fried chicken 🐔 十分香脆。無骨雞件,啖啖肉,夠juicy。除雞件,另配有蕃薯🍠脆片。炸雞的甜酸汁是分開上,雞件就不會變腍。Ssam Set 有口感軟糯的雜錦飯、烤香過的豬肉片、韓國包肉生菜🥬及辣豆瓣醬。食法是用菜包著豬肉片、飯及豆瓣醬
Bossam
Fried chicken (4pcs)
Ssam Set
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
Bossam

Fried  chicken  (4pcs)

Ssam Set 有口感軟糯的雜錦飯、烤香過的豬肉片、韓國包肉生菜🥬及辣豆瓣醬。食法是用菜包著豬肉片、飯及豆瓣醬吃。
Ssam  Set

整體食物跟平時吃到的韓國菜不同,感覺新穎。
Bossam
Fried  chicken  (4pcs)
Ssam  Set
2024-12-03 164 瀏覽
這次我特地點了 **Jeju Pork Set** 和 **Ssam Set**,這兩套餐是DANJI的招牌料理。Jeju Pork Set選用了上等的濟州豬肉,肉質鮮嫩多汁,搭配特製的醬料,每一口都是絕妙的享受。而Ssam Set則是韓國傳統的包飯組合,新鮮的蔬菜葉包裹著燒烤豬肉和各式小菜,再加上特製的醬料,入口即化的感覺令人難以忘懷。除此之外,我還品嚐了店內的 **Korean Traditional Tea**,這裡的傳統韓國茶種類豐富,有暖心的薑茶、爽口的柚子茶等。每一杯茶都充分展示了韓國茶文化的獨特韻味,既解渴又健康,給整個用餐過程增添了不少溫馨的氛圍。

2024-12-01 146 瀏覽
我不是一个喜欢融合菜的人。没想到,这真的很好吃,美味得让我想把它藏起来,不想分享。环境相对安静,氛围很好! 我最喜欢他們的炸鸡!韩式炸鸡外皮金黄酥脆,肉质鲜嫩多汁,咬上一口便能感受到那诱人的香气扑面而来。独特的调味,甜中带辣,层次分明,super yummy,恰如其分地平衡了每一种口感。Not disappointed with any dishes I’ve ordered! 我会再回来尝试其他菜品!等不及了!

环境相对安静,氛围很好!

我会再回来尝试其他菜品!等不及了!

2024-11-29 168 瀏覽
位於日街嘅韓國小餐館,裝修偏西餐風格有情調,落雨嘅夜晚又涼涼哋,坐對街嘅Bar枱位實在太chill,平日嘅夜晚都full house~前菜係傳統泡菜,仲有雙色番薯,番薯切粒灑上芝麻,幾甜好食,可以refill~ 🔘GRILLED GALBI $368 用韓式醬料醃製過嘅牛肋骨,偏甜嘅口味,已經起晒肉切片,一口size方便食用,口感柔軟有驚喜,另外對旁邊嘅沙律菜都好有印象,韓式沙律醬汁酸酸地好好味~🔘KIMCHI FRIED RICE $128 炒飯粒粒分明,調味適中,撈埋紫菜同煎蛋一齊食,簡單嘅美味~🔘ICED BLACKED COFFEE $42 朋友形容為容易入口嘅齋啡~

🔘GRILLED GALBI $368

🔘KIMCHI FRIED RICE $128
炒飯粒粒分明,調味適中,撈埋紫菜同煎蛋一齊食,簡單嘅美味~

🔘ICED BLACKED COFFEE $42
朋友形容為容易入口嘅齋啡~
2024-11-29 143 瀏覽
前幾日收工之後,我同朋友去咗灣仔一間隱世餐廳。呢間餐廳喺金鐘地鐵站F出口行過嚟會近啲。餐廳主打fusion韓國菜,環境好有情調,好啱同朋友傾計。我哋叫咗:
🦀 DANJI CRAB $288/1 pc
呢度嘅醬油蟹真係一絕,蟹好新鮮,特製嘅醬油鮮味十足,加埋高質素嘅紫菜飯糰,好想食多隻!
🥞 DRIED PRAWN PANCAKE $168
韭菜同韓國乾蝦煎餅炸得香脆可口,配上自家製嘅蘸醬,味道層次分明,食落去令人停唔到口。
🐓 FRIED CHICKEN $98/4 pcs
炸雞件外皮酥脆,入面肉質嫩滑,配上韓國脆片,口感豐富。再點埋自家製嘅泡菜同醬汁,真係好正。💰 總計: $609, 2位用餐(已包含10%服務費)

🦀 DANJI CRAB $288/1 pc

🥞 DRIED PRAWN PANCAKE $168

🐓 FRIED CHICKEN $98/4 pcs

💰 總計: $609, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-11-26 119 瀏覽
下班後走到星街小區一韓籍老闆開設的摩登韓國餐館晚膳餐館名字源自冬季用以醃製泡菜專用的傳統陶瓷罈子裝潢略帶歐式風格,半露天的位置悠閒至極,舒適愜意主打融合現代風味的傳統韓式家常料理,同時是飲酒小酌的好地方Grilled Galbi韓式烤牛排肉質鮮嫩有咬口,配上燒烤汁更惹味Cold Noodles水冷麵湯底清爽冰涼,完美地於吃過燒肉後解膩Boksoondoga Makgeolli福順都家馬格利酒如同奶奶總是把最好的留給我
下班後走到星街小區一韓籍老闆開設的摩登韓國餐館晚膳
餐館名字源自冬季用以醃製泡菜專用的傳統陶瓷罈子
裝潢略帶歐式風格,半露天的位置悠閒至極,舒適愜意
主打融合現代風味的傳統韓式家常料理,同時是飲酒小酌的好地方
Cold Noodles
Boksoondoga
2024-11-26
Cold Noodles
Boksoondoga
2024-11-26 129 瀏覽
位於灣仔的韓國餐廳酒吧,位置較隱蔽,裝修優雅,地方寧靜,燈光柔和,很有情調。座位不多,繁忙時間,座無虛席。餐前侍應送上小碟的泡菜醃物,泡菜酸辣,芽菜爽脆,開胃小食。Appetizer: Dried Prawn Pancake 韓式煎薄餅,配上大量的韭菜、紅蘿蔔絲及乾香的蝦米。薄薄一塊,餡料豐富,粉漿不多,煎得香且脆口,口感也相當豐富。若嫌太乾身,可以蘸一點醬汁,更提鮮味。Rice & Noodle: Spicy Seafood Jjambbong Noodles 韓國海鮮辣麵,一大鍋,香辣熱湯,辣度不高,容易接受。入面有大量蔬菜,還有魷魚、大蝦及蜆肉。麵條粗粗的,有嚼勁。Rice & Noodle: Japchae  素菜的選擇,韓國炒薯粉粉絲,配料有冬菇、洋蔥、木耳絲等,薯粉粗身,口感非常彈牙。香濃的麻油香,不過略帶油膩。Tutti Fruiti Smoothies: Korean Strawberry Smoothie新鮮打成的士多啤梨奶昔,冰冰涼涼,解渴又解辣。
位於灣仔的韓國餐廳酒吧,位置較隱蔽,
餐前侍應送上小碟的泡菜醃物,泡菜酸辣,芽菜爽脆,開胃小食。

韓式煎薄餅,配上大量的韭菜、紅蘿蔔絲及乾香的蝦米。

韓國海鮮辣麵,一大鍋,香辣熱湯,辣度不高,容易接受。
入面有大量蔬菜,還有魷魚、大蝦及蜆肉。
麵條粗粗的,有嚼勁。
Rice & Noodle: Japchae

素菜的選擇,韓國炒薯粉粉絲,配料有冬菇、洋蔥、木耳絲等,
薯粉粗身,口感非常彈牙。香濃的麻油香,不過略帶油膩。

新鮮打成的士多啤梨奶昔,冰冰涼涼,解渴又解辣。