2022-10-06 93 瀏覽
一直去大圍都唔察覺到喺大圍雲疊花園入面有間隱世嘅大圍cafe🤩🥯✨聽聞bagel係有限定而且menu係會定時換👀既然佢哋主打bagel咁當然要試吓佢哋嘅bagel🤤🥯今次叫咗嘅係紅莓奶酪麻薯貝果🍓🧀🥯食落口感煙靭而且酸酸甜甜好開胃Bagel嘅皮亦都唔算硬亦都唔係軟軟硬控制得宜👍🏻而且食完亦唔會怕濟😽配埋一杯香濃嘅焙茶拿鐵就完美🙌🏻
聽聞bagel係有限定而且menu係會定時換👀
既然佢哋主打bagel咁當然要試吓佢哋嘅bagel🤤🥯
今次叫咗嘅係紅莓奶酪麻薯貝果🍓🧀🥯
食落口感煙靭而且酸酸甜甜好開胃
Bagel嘅皮亦都唔算硬亦都唔係軟
軟硬控制得宜👍🏻而且食完亦唔會怕濟😽
配埋一杯香濃嘅焙茶拿鐵就完美🙌🏻
平時好少去新界唔熟路,前排去大圍嗰陣喺社交平台 search定有咩好食,見到好多人推介呢間每個月都轉bagel menu嘅Dear Coffee & Bakery🥯☕️ 作為煙韌控嘅我緊係save定去試吓啦🤩🌃 環境 (2.5/5)Cafe位置都幾隔涉,離地鐵站有段距離,而且要喺大路轉入條細巷,我個陣miss咗個路口幾次先搵到🙈Cafe喺巷仔裏面,所以都無咩景觀可言,同埋d枱有啲細同逼,不過好彩都算乾淨☺️ 喺度食個包飲杯啡都ok,不過就唔會話坐得好舒服好chill🫣 😋 食物 (3.5/5)🥯 棉花糖軟曲奇雜莓貝果 $50☕️ Cold Brew - Winey $60☕️ Espresso Tonic $40一場嚟到緊係要試吓佢啲Bagel啦💓 本身想試佢個芋泥夾心bagel,可惜當日around 2:30去到已經賣曬🥹 所以就試咗另一款~Bagel上面有粒棉花糖,都幾得意😆 可能係網上評價太高,食落有少少失望😕 Bagel比較硬,幾難切開,咬落偏韌,缺少bagel煙韌有回彈力嘅口感🥺 面頭嘅棉花糖同無同bagel融合嘅感覺,感覺只係裝飾,而且bagel裏面嘅雜莓唔多,味道平平,有d失望🙈

🌃 環境 (2.5/5)

😋 食物 (3.5/5)
🥯 棉花糖軟曲奇雜莓貝果 $50
☕️ Cold Brew - Winey $60
☕️ Espresso Tonic $40

好彩我哋嗌嘅兩杯咖啡都唔錯🤩 Cold brew揀左winey嗰款,飲落酒香味真係好重,咖啡味香濃濃有層次😚☕️ 而Espresso Tonic嘅咖啡味都好足,無比tonic water溝淡曬,飲落仲好清爽,唔錯👍🏻

💰 價錢 (3.5/5)
Average price $50-100/pp

可能我試唔啱佢最出名嘅bagel款,所以覺得bagel有d失望🥺 但佢哋d啡的確係唔錯嘅,如果經過都可以入去飲杯嘢😚
2022-09-19 120 瀏覽
(大圍).搭上早班車的九月Menu..呢排好Bagel Mood.. 好想食好味嘅夾心(我的內心在呼喚)咁啱見到Dear Ig new post嘅cover.. 即刻覺得.. 我好想食🤣🤣🤣..所以就好即興搵個lunch time衝去買包想趁九月頭大家有機會食到 快d出下營養資訊比大家參考..食得開心放心🙋🏻‍♂️.1.Menu 3 無花果乳酪焙茶夾心貝果$45 9.9/10.無懈可擊的一顆.. 我係食到好滿足..夾心癮被滿足了..對於茶控.. 呢粒焙茶有滿足到..(茶控放心去)無花果乳酪都幾surprised.. 因為你真係食到淡淡嘅fig味.. 再加埋新鮮嘅無花果.. 色香味俱全..我個人覺得無花果同乳酪分開食會開心d.. 因為前者太多水分.. 會令到個乳酪質感變稀..因為本身口感已經很剛好 唔膩.. 所以唔需要水分解膩🙋🏻‍♂️包體完全就是很好的神助攻有口感 & 煙韌但不會太硬喧賓奪主170g 半邊.2.Menu 1 日式伯爵茶醬麻糬貝果$45 9.7/10.必須要講嘅係「伯爵茶」醬好出色..茶香很夠.. 麻糬都係好足料..口感好好..甜度就偏低..包體係呢到就變成了主角成件事係好
(大圍)
搭上早班車的九月Menu..
所以就好即興搵個lunch time衝去買包
想趁九月頭大家有機會食到 快d出下營養資訊比大家參考..
食得開心放心🙋🏻‍♂️
1.Menu 3 無花果乳酪焙茶夾心貝果
$45 9.9/10
無懈可擊的一顆.. 我係食到好滿足..
夾心癮被滿足了..
對於茶控.. 呢粒焙茶有滿足到..(茶控放心去)
包體完全就是很好的神助攻
有口感 & 煙韌但不會太硬喧賓奪主
170g 半邊
2.Menu 1 日式伯爵茶醬麻糬貝果
$45 9.7/10
必須要講嘅係「伯爵茶」醬好出色..
茶香很夠..
麻糬都係好足料..口感好好..甜度就偏低..
包體係呢到就變成了主角
成件事係好淡雅 & 舒服
如果伯爵茶醬可以多d.. 佢會更爽..
而家似昇華的齋包..
202g
3.menu 2 明太子馬鈴薯沙律貝果貝果
$45 9.5/10
明太子味好足.. 餡黎講真係誠意滿滿..
仲食到薯仔粒粒..味道上幾有驚喜..
heavy度中間偏低 不油不膩
包體嘅香料味都好香..
呢粒包體可以再煙韌d會更鍾意..
180g
整體上今次覺得Dear嘅餡都好攞彩..
好高質.. 包體嘅部分 三粒比我嘅口感有些少唔一樣 我最鍾意夾心.. 夾心我真係覺得我願意買多幾粒擺雪櫃(唔好抄我)!
我買咗兩粒 一粒比👩🏻(此程真正目的😗)
(焙茶控嘅佢一定會鍾意)
2022-09-18 60 瀏覽
𝕋𝕒𝕚 𝕎𝕒𝕚 大圍 • 𝔻𝕖𝕒𝕣 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 & 𝔹𝕒𝕜𝕖𝕣𝕪 🥯📍𝕊𝕙𝕠𝕡 𝟟, 𝔾/𝔽, ℂ𝕒𝕣𝕒𝕕𝕠 𝔾𝕒𝕣𝕕𝕖𝕟 𝕊𝕙𝕠𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘 𝔸𝕣𝕔𝕒𝕕𝕖, 𝟚𝟘 𝕋𝕚𝕟 𝕊𝕒𝕟 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥, 𝕋𝕒𝕚 𝕎𝕒𝕚::::::::::::::::::::::::::::::️𝘖𝘯𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦𝘴 𝘵𝘰 𝘨𝘦𝘵 𝘣𝘢𝘨𝘦𝘭𝘴 💛 𝘚𝘦𝘱𝘵𝘦𝘮𝘣𝘦𝘳 𝘔𝘦𝘯𝘶 𝘧𝘰𝘳 無花果乳酪日式焙茶夾心🥯 ,黃豆粉蕨餅抹茶紅豆忌廉 🥖𝘢𝘯𝘥 甜柚醋鴨胸 🌭 𝘜𝘯𝘧𝘰𝘳𝘵𝘶𝘯𝘢𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘮𝘪𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬𝘦𝘯𝘥 𝘦𝘹𝘤𝘭𝘶𝘴𝘪𝘷𝘦 芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包 𝘢𝘴 𝘪𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘰𝘭𝘥 𝘰𝘶𝘵 𝘣𝘺 2𝘱𝘮 𝘢𝘭𝘳𝘦𝘢𝘥𝘺 🥺 𝘉𝘦 𝘢𝘯 𝘦𝘢𝘳𝘭𝘺 𝘣𝘦𝘦 𝘯𝘦𝘹𝘵 𝘵𝘪𝘮𝘦! 🐝
2022-09-18 49 瀏覽
上次黎過因為普遍都無咩味所以有點印象不好不過見期間限定(假日先有)咁岩又係乎近咁俾多次機會佢啦🤣芋泥流沙麻糬波蘿包聽個名又係覺得 普遍又雪糕波蘿包但一切開就知咩料開初覺得好奇怪點解雪糕咁難切點知雪糕溝埋芋泥正方型既波蘿包入面係麻糬而麻糬中間 又有野就係 中式流心奶黃包既 黃🤩😯結: 好得👍🏻😋好用心因為呢個組合好豐富軟滑冰既芋泥雪糕(比例係3份芋泥,1份雪糕)波蘿包既脆,包既軟麻糬既Q彈,流心黃既鹹個心剛好 鹹甜,軟脆,彈牙🤩👍🏻👏🏻#芋泥流沙麻糬波蘿包#dearcoffeeandbakery
上次黎過因為普遍都無咩味
所以有點印象不好
不過見期間限定(假日先有)
咁岩又係乎近

就係 中式流心奶黃包既 黃🤩😯

結: 好得👍🏻😋
好用心
因為呢個組合好豐富
軟滑冰既芋泥雪糕(比例係3份芋泥,1份雪糕)
波蘿包既脆,包既軟
麻糬既Q彈,流心黃既鹹

個心剛好 鹹甜,軟脆,彈牙🤩👍🏻👏🏻

#芋泥流沙麻糬波蘿包
#dearcoffeeandbakery
2022-09-17 55 瀏覽
如果喜愛吃麵包 絕不能錯過這間ᴄᴀғᴇ 雖然位置較偏僻 但美味的麵包值得!留意長期要排隊 好彩個日淨係等左3個字ヽ(;▽;)ノ▫️日式黑森林朱古力粒粒夾心貝果 $45一直覺得ᴅᴇᴀʀ的水果夾心貝果好吸引!口味不斷變化 最吸引係草莓夾心 之前兩次黎都太遲食唔到 所以今次見到有就超級興奮 結果食完覺得少失望呢 ᴘ.2可以見到麵包組織好實 唔係煙韌而係濕硬 應該係水份太多令包體好漿口(。 ́︿ ̀。) 不難吃但對於有追求嘅ʙʀᴇᴀᴅɪᴇ而言不ᴏᴋ 不過一次失誤係唔會打擊到我對水果ʙᴀɢᴇʟ嘅興趣ʜᴀʜᴀ 希望下次再食其他口味會好味啲~▫️澳式厚切煙三文魚夾心貝果 $45呢個貝果有番水準~包體有嚼口 芝士夾心惹味 口感都好豐富▫️芋泥紫菜肉鬆香草腸德國麵包 $50最好味的一個包 麵包體超級煙韌!!!我個人覺得齋食麵包都好開心♥ 本身唔鍾意芋泥配鹹食 但呢個組合出乎意料地夾 唯獨係紫菜味唔太出▫️ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $40sᴏ ғᴀʀ去過咁多間ᴄᴀғᴇ ᴅᴇᴀʀ嘅ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ竟然係頭三 順滑融合 口感濃醇 抹茶甘味有且唔會死甜ᴏ(≧ᴠ≦)ᴏᴀᴠᴇʀᴀɢᴇ ᴄᴏsᴛ:~$100sᴇʀᴠɪᴄᴇ

▫️日式黑森林朱古力粒粒夾心貝果 $45

▫️澳式厚切煙三文魚夾心貝果 $45
呢個貝果有番水準~包體有嚼口 芝士夾心惹味 口感都好豐富

▫️芋泥紫菜肉鬆香草腸德國麵包 $50

▫️ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $40

ᴀᴠᴇʀᴀɢᴇ ᴄᴏsᴛ:~$100
sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ ?:ɴᴏ
ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ:大圍雲疊花園商場地下7號舖
🥯無花果乳酪焙茶夾心貝果💰45推薦🤎用無花果做配搭的貝果真的沒有見過,容許我先為啲牙的創意鼓掌👏🏻👏🏻👏🏻冷吃貝果包體煙韌,茶味濃郁有回甘☺️乾乳酪真的吃到一點無花果的味道,挺特別的~ 吃到一半可能覺得兩款夾心有點膩,這時候吃一口新鮮的無花果就剛剛好了🤤雖然貝果只是半份,但夾心的部分很多,所以吃完整個都夠飽+滿足,相信焙茶控會特別喜歡🤣•🍫流心朱古力烏龍茶scone💰43茶味頗濃,scone都不會很乾,不過朱古力就是薄薄的一層,流心效果沒有想象中那麼明顯😿整體中規中矩,自己覺得如果當日不是特別想吃scone就試一下它們的貝果吧😌
🥯無花果乳酪焙茶夾心貝果💰45

🍫流心朱古力烏龍茶scone💰43
心朱古力烏龍茶scone
心朱古力烏龍茶scone

5 分鐘 (堂食)
  • 流心朱古力烏龍茶scone
2022-09-12 68 瀏覽
首先,上餐速度非常緩慢,落咗單之後一個小時才上齊所有items. (只有一個包和兩杯咖啡)然後,負責招待的服務員竟不知餐廳可供出售的食品選項。一開頭只告訴客人按照餐單上點叫,到了後來到付款處下單時,就跟顧客說只能選擇櫥窗內所展示的食品(櫥窗內只有三至四款包類可供選擇),店內亦不會再進行refill.之後,見到隔籬枱上咗啲本身話冇得出售嘅食品,出去詢問員工,佢哋竟然表示不知店內有其他可供出售的食品而沒有被放進展示櫃內,令人十分無奈。到了上餐點,碟還是缺口的,還有小蚊蟲再上面飛來飛去,衛生情況有待改善。

,令人十分無奈。

相信大家對於依間餐廳既麵包都唔會陌生, 但身為大鄉里既我..係第一次到訪, 仲要撞岩timing, 食到期間限定既包呀(週末及假期1點開始限量20個&只供堂食)🥰另外啲飲品都有質素呀💕▫️🍞ʙʀᴇᴀᴅ· 芋泥雪糕 流沙麻糬菠蘿包$68﹟雖然定價係貴啲, 但食完真係會幾滿足😳包體咬落軟熟帶點韌性同嚼口🤤面頭有帶顆粒感既芋泥雪糕, 亦有酥脆既菠蘿皮覆蓋住, 不過脆皮較易散😝切開入面有舊厚身又可拉絲既軟糯麻糬, 另外仲有帶鹹蛋黃香又流心既奶黃餡流出黎🤩整體味道都好夾der~🍞ʙʀᴇᴀᴅ· 抹茶蕨餅紅豆忌廉Bun $50﹟同樣包體帶點嚼口, 一開始咬完抹茶味未係好出, 食食下就feel到啲回甘🤗面頭有條又粗又長既蕨餅, 質感十分爽滑👯‍♀️夾埋一齊食既口感對比不錯🆚反而中間既紅豆cream味道未算太突出🤔🥤ᴅʀɪɴᴋ· Earl Grey Chocolate $43﹟一黎到即刻心心眼曬😍係強大既中秋版兔兔拉花, 可愛到不行了🐰💕除左睇得都好飲得, 伯爵茶同朱古力味互相平衡, 甜度又唔會過高, 口感都順滑☺️(其他果2杯係朋友仔飲, 佢地都表示不錯👌)
▫️
🍞ʙʀᴇᴀᴅ· 芋泥雪糕 流沙麻糬菠蘿包$68

🍞ʙʀᴇᴀᴅ· 抹茶蕨餅紅豆忌廉Bun $50

• 芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包
📍大圍 𝚃𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚒❝每月一訪🥯🥳9月Menu🔥再試週末限定!無花果焙茶夾心bagel🍂黃豆蕨餅抹茶bun🍵❞— 𝑺𝒆𝒑𝒕𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓 𝑴𝒆𝒏𝒖 — 🍂無花果乳酪日式焙茶夾心貝果 $45 (4/5)我勁中意食無花果❤️估唔到同焙茶係match😋無花果creamcheese帶酸香 焙茶creamcheese超濃茶😍bagel煙韌好咬😚🍵夾黃豆粉蕨餅抹茶紅豆忌廉𝐛𝐮𝐧 $50 (3.5/5)抹茶bun外皮煙韌 中間係軟熟包 抹茶味濃苦🤤蕨餅香甜軟糯😛紅豆cream幾香但如果再挺身d就好🫘整體有點乾 多d 紅豆cream會更好🙈— 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 — 💜✨芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包 $68 (4/5)Weekend limited限量20個❤️1pm出爐 堂食先有🔥encore第2次食!✌🏻今次芋泥雪糕冇酸啦❤️🥹食到天然芋香😋想要更多雪糕呢! 菠蘿皮比上次更脆 中間既流心奶皇今次有鹹蛋粒粒🥚麻糬as good as before!🍡꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Dear Coffee & Bakery大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮
📍大圍 𝚃𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚒
❝每月一訪🥯🥳9月Menu🔥再試週末限定!
無花果焙茶夾心bagel🍂黃豆蕨餅抹茶bun🍵❞

— 𝑺𝒆𝒑𝒕𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓 𝑴𝒆𝒏𝒖 —

無花果乳酪日式焙茶夾心貝果

🍂無花果乳酪日式焙茶夾心貝果 $45 (4/5)

夾黃豆粉蕨餅抹茶紅豆忌廉bun
夾黃豆粉蕨餅抹茶紅豆忌廉bun

🍵夾黃豆粉蕨餅抹茶紅豆忌廉𝐛𝐮𝐧 $50 (3.5/5)

— 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 —

芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包
💜✨芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包 $68 (4/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Dear Coffee & Bakery
大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_大圍

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_麵包
  • 夾黃豆粉蕨餅抹茶紅豆忌廉bun
2022-09-08 39 瀏覽
同老婆係大圍飲茶 之後行左陣 想食個tea 呢間一直都想試 而且9bt 有介紹 黎睇下 經典文青簡潔既裝備點知行左好耐 唔近地鐵站 而且好隱蔽 差少少搵唔到 唔緊要 一去到見到好多人 等左20 分鐘左右 仲有好多野都賣晒 飲品: americano 一樣啦 叫左最愛既黑啡 偏苦 好精神 甜品:抺茶bagel 有驚喜 外面好濃綠茶味 內面竟然有好多mochi 甜品2 : 芋頭scone 鬆餅一咬就溶入口 大癲 加上甜甜既芋頭蓉 鐘意食芋頭一定要叫 大推兩個人2 杯野2 個甜品 坐左一個下午

飲品: americano

一樣啦 叫左最愛既黑啡 偏苦 好精神

甜品:抺茶bagel

有驚喜 外面好濃綠茶味 內面竟然有好多mochi

甜品2 : 芋頭scone

兩個人2 杯野2 個甜品 坐左一個下午
2022-08-21
20 分鐘 (堂食)
  • 抹茶醬麻糬櫻花貝果
2022-09-08 39 瀏覽
📍ᴅᴇᴀʀ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ʙᴀᴋᴇʀʏ) @dear.coffee.bakery Tᴀɪ ᴡᴀɪDear有新menu當然要去試啦🫣🫣忍不住去同朋友試新包🥹🥹-芋泥海苔肉鬆香草腸徳國包-包體好煙靭,有外脆內軟嘅感覺,芋泥係算係偏向泥狀,調味方面相對比較淡,食得出係原材料嘅味道,同紫菜肉鬆都好夾,裏面仲有迷你腸,都係好惹味推介指數:8/10-四季春乳酪芋泥白桃夾心貝果-四季春嘅味道同抹茶十分相似乳酪有回甘味唔會話好苦算係甜嘅四春季,但係佢嘅茶味好香,水蜜桃偏向硬身唔係話好甜,食落去比較爽脆,同四季春乳酪夾埋一齊食會有種清新嘅感覺,包體都係好好咬,包體都有輕微嘅茶味,芋泥唔係話好甜佢偏向有一粒粒,唔算係好棉密嘅形狀,係口感型推介指數:7/10-麻婆豆腐農夫包-嚟到嘅時候已經勁香,呢個好好食麻婆豆腐唔會好辣係唔食得辣嘅朋友都好friendly ,好鍾意佢嘅豬肉碎嘅味道,個包皮都有少少惹味,所以配合埋一齊就啱啱好唔會話好鹹,水牛芝士有淡淡的芝士香,如果夾埋一齊食會好正。推介指數:10/10Tiramisu火山呢個包個包底好軟熟,同埋好鬆軟,不過大家唔好當佢係Tiramisu食嘅話就可能更加好,
Tᴀɪ ᴡᴀɪ

推介指數:7/10

-麻婆豆腐農夫包-

推介指數:10/10

Tiramisu火山
呢個包個包底好軟熟,同埋好鬆軟,不過大家唔好當佢係Tiramisu食嘅話就可能更加好,因為佢入邊嘅朱古力偏重,裏面用咗一啲朱古力cream cheese同埋朱古力粉去做一個配搭但係咖啡粉只係得好少,同埋會有少少嘅酒味嘅香,但其實成個配搭都好好食,係好濃嘅朱古力包,所以我覺得佢呢個item應該要改名🤣。
推介指數:7/10

回購指數: 4/5
服務態度: 4/5
環境指數:4/5

📍地址: Dear Coffee & Bakery (大圍)
大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖

#hkfoodie #foodie #foodphotography #cafe #coffee #coffeeshop #foodblogger #instafoodie #美食 #甜品 #hkcafe #hkfoodblogger #emieat_tw #大圍美食 #大圍食好西
2022-09-03 60 瀏覽
之前一直都有聽聞過依間嘅bagel好岀色🫡同埋會換menu所以每次去食個陣都會有唔同味可以試😍但因為住得遠🤥平時冇乜機會會去大圍😢所以都冇試到🫠藉放假就一於去試下係咪咁岀色🤩櫻花蝦味噌麻糬貝果🦐$45因為被鹹味嘅bagel吸引所以叫咗嚟試,食落覺得個bagel有啲硬得濟🤥個餡就冇乜特別有陣鹹味咁...荔枝夾心貝果🥯$45半份佢嘅餡係鮮荔枝乳酪斑蘭蕨餅,有粒粒荔枝肉所以個荔枝味好岀同好香🤤加個蕨餅都好特別,平時都係配麻糬而今次配蕨餅就有個新鮮感嘅同時,仲有個煙韌嘅口感係到😋唯一就係半份要$42🥲Oreo流心朱古力scone $42依個一定要親熱食先好食😍愛朱古力人士一定好鍾意🤤個scone唔會太乾身 啱啱好 好鬆軟😆係會想再encore🤩今次嚟唔係試咗好多,下次會想再嚟睇下會試到咩味😆

櫻花蝦味噌麻糬貝果🦐$45

荔枝夾心貝果🥯$45半份

Oreo流心朱古力scone $42

今次嚟唔係試咗好多,下次會想再嚟睇下會試到咩味😆
2022-08-10
🅳🅴🅰︎🆁 🅲🅾︎🅵🅵🅴🅴 🅽 🅱︎🅰︎🅺🅴🆁🆈🇭🇰八月芋泥控要把握機會啦🤩特登睇咗攻略好想試1pm開賣嘅週末限定芋泥流沙菠蘿包 因為weekend好多人排隊建議1230前到cafe攞位🥹 ﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包🍦 $68/ (4.85/5)五重口感 冰🧊火雙重奏嘅享受🤩見個個講到呢款包咁誇張 決定嚟朝聖🤍最先係表頭芋泥雪糕🍦有顆粒感嘅芋頭同蓉 真材實料嘅芋香💜菠蘿包焗得軟熟 菠蘿🍍皮好鬆酥 唔會一切就散晒 甜度都剛好🤤一切開係重頭戲 慢慢流出嘅流沙奶黃好濃郁 有微沙沙質地 麻糬軟糯煙韌 一啖食晒所有料口感同味道都好豐富💛/芋泥海苔肉鬆香草腸德國麵包🇩🇪 $50/ (4.1/5)德國🇩🇪麵包口感好特別 外層硬身焗到脆 而入面軟熟一絲絲🥨鹹包初體驗 餡料好豐富😍無諗過芋泥同海苔咁襯 加上鹹甜肉鬆好香 而香草🌿腸🌭如果粗啲份量多啲就會再平衡啲/四季春乳酪芋泥白桃夾心貝果🥯 $45/ (2.6/5)本身好期待呢個夾心組合 可能因為冇印乾白桃 頂層嘅bagel一上台就keep住跌落嚟 芋泥都係濕濕的💦所以食落口感無咗bagel應有嘅拉扯感🥯而bagel體本身嘅氣孔頗大
🅳🅴🅰︎🆁 🅲🅾︎🅵🅵🅴🅴 🅽 🅱︎🅰︎🅺🅴🆁🆈

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包🍦 $68/ (4.85/5)
五重口感 冰🧊火雙重奏嘅享受🤩
芋泥雪糕流沙麻糬菠蘿包

/芋泥海苔肉鬆香草腸德國麵包🇩🇪 $50/ (4.1/5)

/四季春乳酪芋泥白桃夾心貝果🥯 $45/ (2.6/5)
本身好期待呢個夾心組合 可能因為冇印乾白桃 頂層嘅bagel一上台就keep住跌落嚟 芋泥都係濕濕的💦所以食落口感無咗bagel應有嘅拉扯感🥯而bagel體本身嘅氣孔頗大 無咩回彈力 白桃都唔係太甜 芋泥就同其他包一樣正正常常 四季春乳酪都有微微嘅茶香嘅🍵但係整體黎講都幾失望🙍🏻‍♀️

/牛奶醬芋泥𝑆𝑐𝑜𝑛𝑒🥛$45/ (2.2/5)
嗰陣見已經賣晒想試嘅麻婆豆腐同tiramisu包 所以就決定嚟個芋泥盛宴🥹點知第一次令我失望 係佢哋嘅超乾鞋口scone🥲無牛油🧈香味之餘 包體即使加入麻糬都無存在感🥺表頭嘅牛奶醬似一般煉奶 同埋太少😶‍🌫️而芋泥就同以上嘅包一樣 所以建議留肚食其他款🙃
  • 芋泥海苔肉鬆香草腸德國麵包
仲有好好食嘅自家製Bagel🤩✔️值得山長水遠去食特別推薦大家✅Homemade’芋泥雪糕’ 流沙麻糬菠蘿包✅棉花糖軟曲奇雜莓貝果《Homemade’芋泥雪糕’ 流沙麻糬菠蘿包》非常推薦😎真係超級超級超級好食💜💯呢個組合完全冇得輸,芋泥雪糕➕流沙奶黃➕麻糬➕菠蘿包,每樣都做得好出色,加埋一齊簡直係完美👍🏻,仲要新鮮出爐!!!1️⃣自家製芋泥雪糕🍠,未食過咁高質,係好重芋頭味,入面有一粒粒芋頭,好香嘅芋味帶鮮奶味🥛,唔會好甜,又冇膩口2️⃣流沙奶黃,超流心,仲會出煙🟡,真係食到沙沙地3️⃣麻糬,非常軟熟、Q彈,暖暖哋,甜度好適中👄4️⃣菠蘿包,係芋頭菠蘿包皮😍,又夠脆,個包都幾軟熟四樣夾埋一齊食🍴,係非常match,超級滿足,佢對得住個價錢,又好足料,食完會好飽🤰🏻⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ ⁻ 🌟每日限量20個,淨係週末/假期先有,由1300開始供應,堂食only‼️如果要食呢個,真係要計準時間去🏃🏻‍♀,仲要預埋排隊時間,我哋走嗰陣未夠兩點,已經賣完🤭💰$68《棉花糖軟
仲有好好食嘅自家製Bagel🤩

4️⃣菠蘿包,係芋頭菠蘿包皮😍,又夠脆,個包都幾軟熟
💰$68

棉花糖軟曲奇雜莓貝果

《棉花糖軟曲奇雜莓貝果》
雜莓Bagel做得非常出色🥯🤤,做到外脆,內軟熟帶煙韌,好好食😭
面頭係heavy d嘅熱熔棉花糖➕帶濃邊軟曲奇,下面係好fresh嘅雜莓Bagel☺️,味道又融合到,有驚喜
🔴🔵雜莓味調校得好好,冇得挑剔,唔會過酸 / 過甜
Bagel質感好👍🏻味道好👍🏻
💰$50

*攻略: 我哋星期日去食,離MTR 10 mins,1248去到➡️要寫名排隊➡️排咗26 mins➡️1314就有位😌
**餐廳會每月定期更新menu📝,要留意住佢哋嘅ig📱
***由於個胃有限,❌唔建議大家嗌💰$45 小山園抹茶醬麻糬貝果🍵,雖然抹茶濃,但係佢係想像到嘅味道,驚喜大減,同埋食落軟熟程度冇雜莓貝果咁正🤫

棉花糖軟曲奇雜莓貝果