今日帶咗🐶大佬嚟到將軍澳嘅澳南海岸飲啖茶食個包,呢度好多嘅舖頭大部份都係寵物友善餐廳,食完晏仲可以沿着海旁散步添👍🏻,真係放狗一流,講到可以望住靚景一盅兩件仲要可以帶狗嘅點心餐廳真係少之又少,但呢度的確有一間喎,就係🥟DHYC restaurant 得閒飲茶🥟,望住個海景真係一件賞心樂事😍,雖然大佬唔食得,我哋都識做嘅,帶定啲點心過嚟,咁就齊齊有得食啦😆,我哋就叫咗幾款點心,其實除咗點心仲有其他嘅炒粉麵飯,都算係款式較多嘅中式餐廳😋🦐窩貼蝦多士 $88 :我哋叫咗幾款必食嘅點心,其中就係呢一款蝦多士,佢嘅醬先係重點🤤,唔係淨係沙律醬咁簡單,裏面仲有鮮果肉,咁樣嘅配搭唔會食滯之餘仲幾開胃添,多士炸到超鬆脆👍🏻,基本上佢哋嘅炸物都係熱辣辣,即叫即整🤤,裏面嘅蝦肉相當豐富,仲有五大件咁多添😆🥟懷舊灌湯餃 $68 :另外呢一款灌湯餃並唔係浪得虛名,佢裏面嘅湯汁超多🤤🤤,大概有半隻手掌咁大,皮薄餡靚,餡料有松露蛋,仲要係有流心嘅蛋黃,食一件等於兩件蝦餃,份量真係唔惹少👏🏻🥟蝦餃 $42 :蝦餃就有四大件,見到佢哋外層嘅皮晶瑩剔透,食落比較煙靭👍🏻,裏面嘅大蝦新鮮彈牙,加上豬肉餡,就係超傳統好食嘅

🥟蝦餃 $42 :蝦餃就有四大件,見到佢哋外層嘅皮晶瑩剔透,食落比較煙靭👍🏻,裏面嘅大蝦新鮮彈牙,加上豬肉餡,就係超傳統好食嘅蝦餃🙌🏻

🐮牛肉球 $38 :牛肉球就比傳統嘅酒樓偏大粒,底層嘅枝竹當然唔少得啦,而牛肉裏面包住嘅芫荽係幾香嘅,牛肉味都較重,唔錯👍🏻

🐷焗叉燒包 $38 :呢款就好似墨西哥叉燒包咁,外層係好似菠蘿皮,而裏面就包住叉燒餡,咬落相當軟熟,口感一流,裏面嘅叉燒餡又夠多,唔會一味得肥豬肉😋

🥕蘿蔔絲酥餅 $42 :佢哋仲有幾款素食嘅點心,其中呢一款就係蘿蔔酥,外層嘅皮層層分明,食落超酥脆,裏面嘅蘿蔔絲多到滿瀉,淡淡地食落又唔覺膩

🥟韭菜金錢蟹盒 $55 :最後呢一款就係廚師推介嘅韭菜餅,佢將外層炸到金黃色😍,咬落去有超脆嘅聲音,裏面包住滿滿嘅韭菜蟹肉🤤,韭菜味夠香,相對蟹肉都唔少,必食之選🙌🏻
2024-12-05 0 瀏覽
窩貼蝦多士外脆內軟,蝦肉鮮嫩有彈牙。韭菜金錢蟹盒香脆可口,油分唔太重,餡料豐富。懷舊灌湯餃有兩隻咁多,皮薄餡靚,湯汁鮮甜,滿滿懷舊味道。排骨陳村粉腸粉夠滑,排骨足料。西檸煎軟雞外脆內嫩,特制檸檬汁倒落去,夠清新。啫啫大澳蝦乾煲有鑊氣,蝦乾野味,芥蘭爽口。餐廳海景和夜景可以睇到將藍大橋,環境格外優美,怡人。#DHYC #將軍澳 #將軍澳美食 #晚餐 #晚飯 #點心 #小菜 #粵菜 #三黃雞 #foodie #foodiehk #monterey #高性價比
窩貼蝦多士
外脆內軟,蝦肉鮮嫩有彈牙。

韭菜金錢蟹盒
香脆可口,油分唔太重,餡料豐富。

懷舊灌湯餃
有兩隻咁多,皮薄餡靚,湯汁鮮甜,滿滿懷舊味道。

排骨陳村粉
腸粉夠滑,排骨足料。

西檸煎軟雞
外脆內嫩,特制檸檬汁倒落去,夠清新。

啫啫大澳蝦乾煲
有鑊氣,蝦乾野味,芥蘭爽口。

餐廳海景和夜景可以睇到將藍大橋,環境格外優美,怡人。

• 窩貼蝦多士
DHYC Dimsum Restaurant將軍澳奧南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖經開將軍澳,老友推介特色點心酒吧餐廳,望住跨灣大橋嘆點心,chill 返兩杯又得,真係幾爽。😽蝦餃、菜苗餃皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,餡料豐富,好味道!😋燒賣配料新鮮,有鮮蝦、豬肉、冬菇和蟹子,口感煙韌,醃製得恰到好處,推薦!😉焗叉燒包 (墨西哥)外層鬆化,麵包鬆軟,叉燒餡料鹹度適中,好邪惡。🤤韭菜金錢蟹盒韭菜新鮮,香氣四溢,層次豐富。😁蘿蔔絲酥餅外層香脆,內層鬆軟,蘿蔔絲份量十足,醃得入味,必食!😻鳳爪口感鬆軟,醬汁惹味,鹹度適中。😃DHYC Dimsum Restaurant環境舒適氣氛好,食材新鮮高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
DHYC Dimsum Restaurant

將軍澳奧南海岸唐俊街23號
MONTEREY Place 1樓2A號舖

蝦餃、菜苗餃

皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,餡料豐富,好味道!😋

燒賣

焗叉燒包 (墨西哥)

外層鬆化,麵包鬆軟,叉燒餡料鹹度適中,好邪惡。🤤

韭菜金錢蟹盒

韭菜新鮮,香氣四溢,層次豐富。😁

蘿蔔絲酥餅

外層香脆,內層鬆軟,蘿蔔絲份量十足,醃得入味,必食!😻

鳳爪

口感鬆軟,醬汁惹味,鹹度適中。😃

DHYC Dimsum Restaurant

2024-12-02
2024-12-05 37 瀏覽
同屋企人嚟過好多次,鍾意呢度環境開陽,對住海景飲茶,日頭有大大嘅陽光照住,夜晚有恬靜嘅感覺,當然最好就係可以帶埋🐕‍🦺🐩🦮一齊飲茶!蝦餃(4件) $42鮮蝦味道濃郁,外皮薄透,蝦肉爽脆燒賣(4件) $42燒賣外皮柔韌,肉質緊實菜苗餃(3件) $42菜苗餃外皮柔軟,內餡清脆爽口,搭配鮮嫩的蔬菜鳳爪 $32鳳爪外皮軟嫩,肉質豐滿,味道濃郁焗墨西哥叉燒包 $38外皮鬆軟,餡料有著香濃的叉燒味道韭菜金錢蟹盒 $55外皮十分酥脆,內餡豐滿多汁,蟹肉夠鮮甜蘿蔔絲酥餅(3件) $42簡單的調味配清新的蘿蔔絲茶位 $15/位

蝦餃(4件) $42
鮮蝦味道濃郁,外皮薄透,蝦肉爽脆

燒賣(4件) $42
燒賣外皮柔韌,肉質緊實

菜苗餃(3件) $42
菜苗餃外皮柔軟,內餡清脆爽口,搭配鮮嫩的蔬菜

鳳爪 $32
鳳爪外皮軟嫩,肉質豐滿,味道濃郁

焗墨西哥叉燒包 $38
外皮鬆軟,餡料有著香濃的叉燒味道

韭菜金錢蟹盒 $55
外皮十分酥脆,內餡豐滿多汁,蟹肉夠鮮甜

蘿蔔絲酥餅(3件) $42
簡單的調味配清新的蘿蔔絲

茶位 $15/位
午餐
2024-12-03 0 瀏覽
♥將軍澳海景高質點心專門店!🥢♥✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧喜歡的話記得like & follow我喔♥作為將軍澳區居民,真心覺得區內好吃的酒樓或點心店很少,我們會不斷回頭去吃的就是位於將軍澳南海旁的「DHYC Dimsum Restaurant得閒飲茶 」🫖🥢 用料上乘、服務有禮、海景景觀一流,就是我們不斷回訪的原因!😆① 韮菜金錢蟹肉盒 $55 🦀外皮非常酥脆,韭菜的香氣也恰到好處,吃到蟹肉,好食!② 焗叉燒包(墨西哥)$38外皮是菠蘿包的雪山酥皮,外皮酥化,內餡料是蜜汁叉燒③ 蝦餃 $48蝦餃皮薄透明,餡料鮮美,蝦肉彈牙④ 菜苗餃 $42菜苗餃皮薄透明,搭配菜苗的清新口感⑤ 牛肉球 $33 🐮啖啖肉!絕不是加了許多麵粉的牛肉球⑥ 燒賣 $42燒賣的餡料新鮮,肉質鮮嫩⑦ 鳳爪排骨飯 $88這道飯的鳳爪入味,排骨軟嫩,飯粒有咬口📍 DHYC Dimsum Restaurant將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#點心 #dhyc #得閒飲茶 #飲茶 #點心 #酒樓 #中菜 #中餐廳 #香港點心 #香港飲茶 #將軍澳
♥將軍澳海景高質點心專門店!🥢♥

✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥

① 韮菜金錢蟹肉盒 $55 🦀
外皮非常酥脆,韭菜的香氣也恰到好處,吃到蟹肉,好食!

② 焗叉燒包(墨西哥)$38
外皮是菠蘿包的雪山酥皮,外皮酥化,內餡料是蜜汁叉燒

③ 蝦餃 $48
蝦餃皮薄透明,餡料鮮美,蝦肉彈牙

④ 菜苗餃 $42
菜苗餃皮薄透明,搭配菜苗的清新口感

⑤ 牛肉球 $33 🐮
啖啖肉!絕不是加了許多麵粉的牛肉球

⑥ 燒賣 $42
燒賣的餡料新鮮,肉質鮮嫩

⑦ 鳳爪排骨飯 $88
這道飯的鳳爪入味,排骨軟嫩,飯粒有咬口

📍 DHYC Dimsum Restaurant
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.
#點心 #dhyc #得閒飲茶 #飲茶 #點心 #酒樓 #中菜 #中餐廳 #香港點心 #香港飲茶 #將軍澳 #將軍澳美食 #將軍澳南 #將軍澳海濱 #將軍澳海濱長廊 #南將軍澳
  • 牛肉球
  • 韭菜金錢蟹盒
  • XO醬炒腸粉
  • 福建炒飯
喺將軍澳,夜晚想食中菜點心,行到澳南既DHYC「得閒飲茶」都係唔錯既選擇。作為益新副線,二訪亦無令人失望! 益新懷舊點心粵菜做得出色,好多款式都可以呢度搵到。另外帶寵物仲有靚位比狗狗睇住海景一齊開餐,真係夠哂pet friendly 😻🥢懷舊灌湯餃一籠兩隻,蒸法好classic,夾起餃皮薄且柔韌。咬開輕啜其中湯汁高湯精華,口感極鮮甜濃郁。裡面仲有好多瑤柱同鮮蟹肉,好足料!🥢蘿蔔絲酥餅千層酥皮賣相吸引,酥鬆可口,內層一絲絲蘿蔔絲,味道清甜。🦑蒜蓉粉絲蒸鮮魷用上新鮮魷魚質感柔滑,加埋鬚爪,食起特別嚼勁。粉絲伴底,連剁碎蒜蓉蒸,魷魚掛汁後好惹味。🥢韮菜金錢蟹盒飲茶都愛點香炸野一客3件,中間脹卜卜,成隻UFO咁,好吸引。夾起未食已經感覺到脆身! 入口韮菜味香濃,仲有絲絲蟹肉,外層脆卜卜。🥢西檸煎軟雞由細到大都好鍾意食西檸雞,每食粵菜見到都會點😻呢度用上新鮮三黃雞去骨,肉質嫩滑雞味濃。醬汁除咗檸檬,加入牛油,味道酸中帶牛油香味,好有層次。🥢焗叉燒包 墨西哥叉燒包,熱辣辣,面層奶酥脆皮酥脆,入面叉燒餡咸甜剛好!
作為益新副線,二訪亦無令人失望!

🥢懷舊灌湯餃
一籠兩隻,蒸法好classic,夾起餃皮薄且柔韌。

🥢蘿蔔絲酥餅
千層酥皮賣相吸引,酥鬆可口,內層一絲絲蘿蔔絲,味道清甜。

🦑蒜蓉粉絲蒸鮮魷
用上新鮮魷魚質感柔滑,加埋鬚爪,食起特別嚼勁。
粉絲伴底,連剁碎蒜蓉蒸,魷魚掛汁後好惹味。

🥢韮菜金錢蟹盒
飲茶都愛點香炸野
入口韮菜味香濃,仲有絲絲蟹肉,外層脆卜卜。

🥢西檸煎軟雞
由細到大都好鍾意食西檸雞,每食粵菜見到都會點😻
呢度用上新鮮三黃雞去骨,肉質嫩滑雞味濃。
醬汁除咗檸檬,加入牛油,味道酸中帶牛油香味,好有層次。

🥢焗叉燒包

2024-11-30 0 瀏覽
望着這片將軍澳的果凍海真的沒有煩惱 環境靚 海天一色太美了這裡傳統點心手藝很好 還可以吃到手工點心很難得也有一些新式的點心和家人已經來過很多次-終於食到念念不忘的「韭菜金錢蟹盒」口感炸雲吞皮薄脆,炸至金黃香脆;仲食到蟹肉細嫩鮮甜是難得一見的手工點心🥧蝦餃用上傳統做法 選用新鮮海蝦好吃程度是酒店級數焗叉燒包 就是一直很火的雪山叉燒包重點就是叉燒內餡很好吃-懷舊灌湯餃 不是在泡在湯裏面的而是把灌湯餃蒸好 小心熱熱的湯汁蘿蔔絲酥餅外層鬆化 每層好薄 口感更細緻點心定價合理 排骨蒸得入味!真的很喜歡這裏的「人蔘烏龍」回甘回甘慢慢的看着海喝着茶 好愜意
望着這片將軍澳的果凍海真的沒有煩惱

環境靚 海天一色太美了

這裡傳統點心手藝很好
還可以吃到手工點心很難得
也有一些新式的點心
和家人已經來過很多次
終於食到念念不忘的「韭菜金錢蟹盒」
口感炸雲吞皮薄脆,炸至金黃香脆;
仲食到蟹肉細嫩鮮甜

• 焗叉燒包
  • 懷舊灌湯餃
  • 韭菜金錢蟹盒
2024-11-27 235 瀏覽
今天與家人去了將軍澳這間坐擁無敵海景的 DHYC Dimsum 點心店,確實令我印象深刻!這餐廳環境舒適,用半開放式設計,採光充足,最吸引的是可以一邊品嚐美食,一邊欣賞遼闊將軍澳海景及跨海大橋,用餐氛圍格外愜意。 我們先叫了陳皮普洱茶,陳皮和普洱的份量是一比一,所以茶特別香。接著,我們試了這裏的必吃點心。蝦餃的皮薄餡靚,蝦肉新鮮彈牙,完全能吃出食材的優質。懷舊灌湯餃的湯汁豐富,一口咬下湯汁四溢,令人回味。還有窩貼蝦多士,外皮金黃酥脆,蝦餡味道十足,配上水果沙拉一起吃,一冷一熱,簡直刺激我們的味蕾,呀!😋其他經典點心如燒賣、菜苗餃都維持着高水準,饀料份量足,又新鮮。特別要讚的是排骨陳村粉,粉條彈滑,排骨入味,配上特製醬汁更添風味。韭菜金錢蟹盒外皮酥脆,內餡鮮美多汁,值得推介。 另外,作為寵物友善餐廳,我見有其他食客帶同狗狗一齊享受美食,更是加分。店員服務態度親切,上菜速度適中,價錢合理,點心即叫即煮。 整體而言,DHYC Dimsum 是一間出色的點心店,我推薦約三五知己來此慢嚐美食,欣賞海景! #DHYC Dimsum #將軍澳澳南海岸唐俊街23號

呀!😋

#DHYC Dimsum
#將軍澳澳南海岸唐俊街23號

滑蛋炒蝦球 $138蝦球鮮甜彈牙,滑蛋炒得嫩滑順口,蛋香濃郁,包裹住每粒蝦球,加上韭黃炒香,食落清爽不油膩韭菜金錢蟹盒 $55韭菜金錢蟹盒炸得外層酥脆,內餡係一梳梳嘅蟹肉、蝦肉同韭菜,蟹肉鮮甜配搭爽口蝦肉,口感豐富,好惹味豉油王炒麵 $108麵條炒得乾身彈牙,帶有鑊氣,每條麵都均勻沾滿豉油,味道鹹香適中,仲加入少量芽菜同洋蔥,香氣十足蝦餃 $42蝦餃晶瑩剔透,蝦肉非常彈牙,味道鮮甜,做得幾出色菜苗餃 $42餃皮薄透亮,咬落煙韌,餡料由新鮮菜苗同蝦肉組成,清甜鮮嫩,蒸餃熱辣辣上枱,味道清新蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48鮮魷蒸得爽口彈牙,滿滿嘅蒜蓉同粉絲墊底,蒜香濃郁,粉絲索晒魷魚嘅鮮甜同蒜蓉嘅香氣,幾惹味📌DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先
滑蛋炒蝦球 $138

豉油王炒麵 $108

蝦餃 $42
蝦餃晶瑩剔透,蝦肉非常彈牙,味道鮮甜,做得幾出色

菜苗餃 $42

蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48

📌DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#將軍澳 #DHYC #韭菜金錢蟹盒 #滑蛋炒蝦球 #豉油王炒麵 #蝦餃 #菜苗餃 #蒜蓉粉絲蒸鮮魷
2024-11-24 168 瀏覽
Pet friendly 飲茶好地方Happy Saturday 🥳 🐶 朋友介紹呢間pet friendly 嘅餐廳有半室外地方 可以同狗狗同檯食飯 又可以望住個海景 而且餐廳好窩心 張張檯都有大風扇😆唔會熱親人同🐶🐶 食完行去附近仲有個靚靚狗公園點心算喺幾唔錯 樣樣都好食 價錢同大酒樓都差唔多 以可以帶🐶🐶 🔆煎釀虎皮椒👍🏻推 椒🫑都幾辣但好好食🔆叉燒腸粉😄腸粉皮薄🔆燒賣🤪燒賣大大粒 一籠有四粒 我哋兩個人食到好飽🔆牛肉球 🔆白灼白菜仔🔆星洲炒米炒米粉就正正常常🔆冷泡茶欣賞佢個冷泡茶 解辣又清新

Pet friendly 飲茶好地方

🔆星洲炒米
炒米粉就正正常常
🔆冷泡茶
欣賞佢個冷泡茶 解辣又清新
🌸蝦餃 $42🌟🌟🌟🌟🌟餐廳授用新鮮蝦黎做蝦餃,新鮮蝦爽脆鮮甜,蝦餃皮帶點煙靭口感。🌸菜苗餃 $42🌟🌟🌟🌟🌟大大隻新鮮菜苗配搭爽脆鮮蝦,餃皮同樣帶點煙靭,整體也不錯。🌸牛肉球 $38🌟🌟🌟🌟🌟大大粒牛肉球,有點彈牙,有爽口馬碲,帶有口感,底部還有腐皮,加入喼汁提鮮一下。🌸焗叉燒包(墨西哥) $38🌟🌟🌟🌟🌟焗到表面脆卜卜、麵包超鬆軟、內裡的蜜汁叉燒甜度適中。🌸蘿蔔絲酥餅 $42🌟🌟🌟🌟🌟外表脆口內裡有超juice的白蘿蔔絲,可以見到每絲分明,非常好味。🌸鳳爪排骨砵仔飯$88🌟🌟🌟🌟🌟凰爪夠入味,排骨醃得夠入味,肉質夠淋身,砵仔飯已經好少見到,飯質軟硬適中,而且夠飯香,拌分豉油非常好味。
🌸蝦餃 $42🌟🌟🌟🌟🌟

🌸菜苗餃 $42🌟🌟🌟🌟🌟
大大隻新鮮菜苗配搭爽脆鮮蝦,餃皮同樣帶點煙靭,整體也不錯。

🌸牛肉球 $38🌟🌟🌟🌟🌟

🌸焗叉燒包(墨西哥) $38🌟🌟🌟🌟🌟
焗到表面脆卜卜、麵包超鬆軟、內裡的蜜汁叉燒甜度適中。

🌸蘿蔔絲酥餅 $42🌟🌟🌟🌟🌟

🌸鳳爪排骨砵仔飯$88🌟🌟🌟🌟🌟
2024-11-20
  • 鳳爪排骨砵仔飯
2024-11-21 178 瀏覽
今天中午,我和朋友一同前往将军澳,品尝了一家名为DHYC Dimsum的餐厅。这里的环境舒适,气氛轻松,非常适合我们。我们点了多款美味的点心,首先是窝贴虾多士,外脆内嫩,令人垂涎。接下来怀旧灌汤饺,当一口咬下,汤汁瞬间流出,让人感受到浓浓的传统味道。蒜蓉粉丝蒸鲜鱿也是一道不容错过的佳品,鲜鱿的弹性与蒜香完美融合。此外,我们还点了柱侯金钱肚,口感独特,十分开胃;焗叉烧包则是经典之选,外皮酥脆,内馅香浓。萝卜丝酥饼口感层次丰富,韭菜金钱蟹盒更是让人惊喜,蟹肉鲜美,搭配韭菜简直绝配。最后,松露杂菌饺的香气让整餐画上完美句号。总体而言,这次的用餐体验非常愉快,各式点心的味道都令人难忘,期待下次再来尝试更多美食!

2024-11-20 168 瀏覽
放假好鍾意飲茶,今次試呢間DHYC非常滿意,以開放式設計,裝修設計新穎,坐位面向海景,加上秋涼天,感覺更舒服悠閑,食物質素不錯,店員友善,一定會再encore窩貼蝦多士 $88窩貼蝦多士非常香口,蝦膠彈牙,沾上沙律醬,味道更好味焗叉燒包 $38好鐘意呢款焗叉燒包,熱烘烘的外層菠蘿皮,加上醬汁叉燒,好味道韭菜金錢蟹盒 $55呢款韭菜金錢蟹盒好有特色,酥脆可口,又唔會太膩,好滋味菜苗餃 $42菜苗餃絕對是素食者之選,菜苗夠鮮嫩小籠包 $42小籠包皮薄餡靚,充滿湯汁,沾上醋汁味道一流蝦餃 $48蝦餃同樣皮薄,鮮蝦爽口彈牙

窩貼蝦多士 $88
窩貼蝦多士非常香口,蝦膠彈牙,沾上沙律醬,味道更好味

焗叉燒包 $38

韭菜金錢蟹盒 $55
呢款韭菜金錢蟹盒好有特色,酥脆可口,又唔會太膩,好滋味

菜苗餃 $42
菜苗餃絕對是素食者之選,菜苗夠鮮嫩

小籠包 $42
小籠包皮薄餡靚,充滿湯汁,沾上醋汁味道一流

蝦餃 $48
蝦餃同樣皮薄,鮮蝦爽口彈牙

2024-11-07
午餐
2024-11-19 204 瀏覽
出外旅行咗成個月,畀手信朋友時,佢帶我來到將軍澳唐俊街23號呢間DHYC飲夜茶,够晒正宗,以彌補呢一個月的"損失”,話晒第二度雖然有得飲,但始終爭啲嘅😜平時我唔使餐餐蝦餃,燒賣嘅,今次隔咗成個月就來個蝦餃吧,唔係3件而係4件一籠,晶瑩通透,皮薄餡靚,朋友食一件,我食3件,好滿足。菜苗餃(3件)不嬲都鍾意,好飽滿的3隻亦沒有令我失望。「牛肉腸粉」都好正,腸粉滑捋捋,而「韭菜金錢蟹盒」裡可以食到蟹肉,啱晒喜歡海鮮的我,「焗叉燒包」表皮鬆鬆脆脆,內裡的叉燒調味適中,可以食番香港的味道。除咗點心,仲叫咗個小菜「滑蛋炒蝦球」,蝦球好大件,好彈牙,超級正👍👍👍

2024-11-18 150 瀏覽
帶住狗狗出街食飯,第一時間就諗到將軍澳南海傍那邊,好多都係寵物友善餐廳,今日揀咗這間位於MONTEREY Place 一樓的海景點心餐廳~DHYC是《 得閒飲茶》的簡稱,幾有意思😊這裏裝修開陽,望住無敵大海景嘆杯陳皮普洱,很有閒逸的氛圍。看看餐牌,點心粉麵飯甜品樣樣齊,點心即叫即整,上枱熱辣辣。🔘懷舊灌湯餃,外皮打得夠薄,超多餡料(瑤柱、冬菇、冬菜、豬肉等)灌滿湯汁,好味道😋🔘焗墨西哥叉燒包 表面酥脆,麵包軟熟,叉燒餡料夠味。🔘韭菜金錢蟹盒好薄嘅外皮包着韭菜蟹肉同炸,食落卜卜脆又食到蟹肉的鮮甜和韭菜香。🔘菜苗餃(3件)餃子皮晶凝通透,豆苗餡料夠嫩,清清地,中和返其他濃味菜式。🔘滑蛋炒蝦球蝦球爽口鮮甜,雞蛋確實炒得嫩滑,吃起來又香又爽又入味👍🔘瑤柱蛋白炒飯,看着平平淡淡,食落又好好味,飯炒得夠乾身,粒粒分明,超多乾瑤柱,我個人都食咗一大碗😋涼涼爽爽吹著海風食點心,悠悠閑閑又一天,滿足❣️
看看餐牌,點心粉麵飯甜品樣樣齊,點心即叫即整,上枱熱辣辣。

🔘焗墨西哥叉燒包
表面酥脆,麵包軟熟,叉燒餡料夠味。
🔘韭菜金錢蟹盒
🔘菜苗餃(3件)
餃子皮晶凝通透,豆苗餡料夠嫩,清清地,中和返其他濃味菜式。
🔘滑蛋炒蝦球
蝦球爽口鮮甜,雞蛋確實炒得嫩滑,吃起來又香又爽又入味👍

涼涼爽爽吹著海風食點心,
悠悠閑閑又一天,滿足❣️
2024-11-15