2023-01-29 164 瀏覽
☕️ Diff Cafe 🍝當年睇Yellowland 果集睇到我眼濕濕就Bookmarked Diff Cafe 瑋定去今次終於食到了(〃ω〃)果然無令我失望~🍤 香煎大蝦海膽忌廉汁意粉 $113成個Presentation好靚唔知係咪坐咗喺個射燈位盞燈照住碟嘢食好似閃閃發光咁每一條意粉都有海膽醬 食落勁掛汁而且放咗啲蟹籽喺上面一粒粒咁除咗靚啲仲好有口感啲蝦又大隻 仲都好晶瑩剔透咁🌽 Lunch Set送左個餐湯 粟米湯超好飲 係果種自家製粟米蓉既湯有少少極碎粟米渣 但唔會痴住喉嚨同時又增強左個口感俾多8碗我都飲得落(〃ω〃)🥗 10oz 慢煮雞胸青醬意粉 $108作為一個俾JB話我點解咁lun肥既人就係因為我食野求lun其今次見到Cafe竟然有10oz 慢煮雞胸就好奇心發作想試下估唔到佢真係原塊低胸咁上新嘗試之下覺得個雞胸係幾健康用10oz煮個雞肉肉質真係嫩滑啲而下面既青醬意粉就正常發揮☕️ 終於見到啲貼地少少嘅咖啡價錢而家普遍嘅價錢好似差唔多都40幾蚊搞到我見到30幾蚊嘅咖啡都覺得平Mocha $39 / Latte $36偏Nutty (о´∀`о) 係幾好飲
☕️ Diff Cafe 🍝

當年睇Yellowland 果集睇到我眼濕濕
就Bookmarked Diff Cafe 瑋定去
今次終於食到了(〃ω〃)
果然無令我失望~

🍤 香煎大蝦海膽忌廉汁意粉 $113

🌽 Lunch Set送左個餐湯 粟米湯
超好飲 係果種自家製粟米蓉既湯
有少少極碎粟米渣 但唔會痴住喉嚨
同時又增強左個口感
俾多8碗我都飲得落(〃ω〃)

🥗 10oz 慢煮雞胸青醬意粉 $108

搞到我見到30幾蚊嘅咖啡都覺得平
Mocha $39 / Latte $36
偏Nutty (о´∀`о) 係幾好飲
2023-01-25 78 瀏覽
咁岩去左荃灣做野 仲要係荃灣西站附近唔係好熟路見到有間白色裝修嘅Cafe High chair位置仲可以望街所以就入咗去試下午時段人唔多 所以環境都算寬敞Lunch Menu亦都好多選擇因為我減緊肥所以揀咗沙律而我朋友就食意粉🥗️三文魚藜麥雞肉沙律嗰份量好多 而且色彩繽紛雞肉配咗自製嘅醬汁 有少少酸酸甜甜三文魚係煙燻另外再配埋藜麥 粟米同蕃茄好健康🍝 深海龍利柳配意式茄醬長通粉我都忍唔住食咗兩啖🤭龍脷柳炸得好香脆☕️飲品選擇亦都好多我哋嗌咗Americano同埋Earl Grey 📍 荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
咁岩去左荃灣做野 仲要係荃灣西站附近

☕️飲品選擇亦都好多
我哋嗌咗Americano同埋Earl Grey

📍 荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖

2023-01-22 317 瀏覽
☕️ Diff Cafe 🍝當年睇Yellowland 果集睇到我眼濕濕就Bookmarked 一定要去食 Diff Cafe 今次終於食到了(〃ω〃)果然無令我失望~🍤 香煎大蝦海膽忌廉汁意粉 $113成個Presentation好靚唔知係咪坐咗喺個射燈位盞燈照住碟嘢食好似閃閃發光咁每一條意粉都有海膽醬 食落勁掛汁而且放咗啲蟹籽喺上面一粒粒咁除咗靚啲仲好有口感啲蝦又大隻 仲都好晶瑩剔透咁🌽 Lunch Set送左個餐湯 粟米湯超好飲 係果種自家製粟米蓉既湯有少少極碎粟米渣 但唔會痴住喉嚨同時又增強左個口感俾多8碗我都飲得落(〃ω〃)🥗 10oz 慢煮雞胸青醬意粉 $108作為一個俾JB話我點解咁lun肥既人就係因為我食野求lun其今次見到Cafe竟然有10oz 慢煮雞胸就好奇心發作想試下估唔到佢真係原塊低胸咁上新嘗試之下覺得個雞胸係幾健康用10oz煮個雞肉肉質真係嫩滑啲而下面既青醬意粉就正常發揮☕️ 終於見到啲貼地少少嘅咖啡價錢而家普遍嘅價錢好似差唔多都40幾蚊搞到我見到30幾蚊嘅咖啡都覺得平Mocha $39 / Latte $36偏Nutty (о´∀`о) 係幾好飲
☕️ Diff Cafe 🍝

當年睇Yellowland 果集睇到我眼濕濕
就Bookmarked 一定要去食 Diff Cafe
今次終於食到了(〃ω〃)
果然無令我失望~

🍤 香煎大蝦海膽忌廉汁意粉 $113

🌽 Lunch Set送左個餐湯 粟米湯
超好飲 係果種自家製粟米蓉既湯
有少少極碎粟米渣 但唔會痴住喉嚨
同時又增強左個口感
俾多8碗我都飲得落(〃ω〃)

🥗 10oz 慢煮雞胸青醬意粉 $108

慶祝紀念
紀念日
  • 粟米湯
2023-01-17 44 瀏覽
放假同男朋友出咗荃灣食晏,嚟咗呢間清新Cafe試吓,裏面裝修白色為主,仲可以望到街景,都幾chill😆Set lunch 仲幾多選擇👍⭐️三文魚藜麥雞肉沙律好大碟😯 色彩繽紛賣相吸引🙌🏻雞肉應該係慢煮過嘅雞胸,肉質唔會鞋~三文魚煙燻過嚟幾香個汁係莓果汁好特別👍👍食晒都幾飽😆⭐️牛油果醬軟殼蟹漢堡軟殼蟹好香脆,原隻咁炸上碟時仲見到佢對眼望住我🤣薯條係偏向空氣感嘅薯條,唔油膩👍⭐️抹茶鮮奶抹茶味濃郁得黎又唔會蓋過鮮奶嘅香,兩者平衡得好好🙌🏻❤️美式咖啡豆味好香💯 唔會太酸太苦澀~#荃灣美食 #荃灣Cafe #荃灣西餐 #Cafe推介 #軟殼蟹漢堡 #hamburger #diffcafe

Set lunch 仲幾多選擇👍

⭐️三文魚藜麥雞肉沙律

好大碟😯 色彩繽紛賣相吸引🙌🏻
雞肉應該係慢煮過嘅雞胸,肉質唔會鞋~
三文魚煙燻過嚟幾香
個汁係莓果汁好特別👍👍
食晒都幾飽😆

⭐️牛油果醬軟殼蟹漢堡

軟殼蟹好香脆,原隻咁炸上碟時仲見到佢對眼望住我🤣
薯條係偏向空氣感嘅薯條,唔油膩👍

⭐️抹茶鮮奶

抹茶味濃郁得黎又唔會蓋過鮮奶嘅香,兩者平衡得好好🙌🏻

❤️美式咖啡

豆味好香💯 唔會太酸太苦澀~

2023-01-17
2023-01-12 46 瀏覽
今次呢間小店位於荃灣廣場附近,雖然間餐廳細細地,但用左全白同木嘅設計,俾人感覺好舒服😌佢地夜晚有做Dinner Set,大約一百蚊鬆啲一個Set,佢地仲有個素食餐單,滿足到唔同人嘅需要🤪我地就order左個法式千層薯批($108)同軟殻蟹漢堡($108)💕個法式千層薯批好香,啲薯仔綿得嚟仲有keep到個口感,加埋啲煙肉粒、黑椒同芝士,食落好香口,啲芝士仲會拉絲🤣個批仲跟左田園沙律,啲菜好爽口同Fresh,個醬都落得夠足😍個軟殻蟹漢堡就跟左大量薯條😗佢地係粗薯條,啱啱炸起外脆內軟😬個漢堡表面烘過,脆脆地,入面除左有鮮美香脆嘅軟殻蟹之外,仲有生菜同牛油果醬去平衡返,食落唔會覺得啲炸野好油膩,漢堡嘅底層仲有芝士添✨我地另外仲叫左杯Earl Grey同洋甘菊綠茶,一嚟到已經聞到陣香味😛食飽嘆返杯茶消滯一流!整體我地都幾鍾意呢間餐廳,環境舒服、野食好食,老細又nice,大家都可以去試下🤪

2023-01-06 48 瀏覽
Diff.cafe 位於荃灣廣場附近街一個轉角位,佢cafe名既意思係Make a difference。佢cafe外型係一個白色小店,有半開放色window bar seat,都幾啱同朋友一齊黎飲杯野傾下計。我今日同朋友坐window seat食左個dinner,雖然係望住馬路街境,但其實原來都幾chill。店內音樂仲要係keep住番本地歌手既歌(mainly Mirror and MC), 係好本地感覺既小店💛。佢Menu都有好多野揀,我同朋友今晚叫左一人一個dinner set: 🔸️香蒜大蝦意粉 ($103,8.8/10)十分好味!意粉彈牙有咬口,蒜香味好重!仲有羅勒葉既香味,大蝦亦大隻有咬口,好味。 🔸️軟殼蟹漢堡 ($108, 8.9/10)呢個軟殼蟹漢堡亦十分有驚喜!軟殼蟹炸得好脆好香口,配埋牛油果醬好清新亦唔重油膩感覺,芝士亦十分夾。最中意就係嗰啲炸薯條,超級好味! 🧋黑加侖子梳打  (8/10)☕️伯爵茶 (8/10) ✏️總括而言,食物質素唔錯,性價比十分高,適合日常小聚既cafe,值得支持💛

🔸️香蒜大蝦意粉 ($103,8.8/10)

🔸️軟殼蟹漢堡 ($108, 8.9/10)

🧋黑加侖子梳打  (8/10)
☕️伯爵茶 (8/10)

• 蒜油大蝦蕃茄意粉
  • 牛油果醬軟殼蟹漢堡配薯條
2022-12-13 28 瀏覽
一家合共4人各點了意粉類主菜,並加了$16 for 湯/salad+餐飲。頗精緻的小店。食物不錯,份量恰當。推薦甘荀湯,感覺很rich。雞胸肉意粉的雞胸不鞋。服務貼心,值得一讚。價錢合理。
題外話/補充資料: 主理廚房的是兩位年青人,廚藝不俗。
2022-12-11
2022-12-13 31 瀏覽
今日同同事去cafe歎番個lunch扮文青😂呢間cafe外牆全白色,好易認,室內以木色同白色為主,清新舒服,好似喺屋企食嘢咁輕鬆😊😊⭐️南瓜甘筍湯呢個天氣咁凍,飲番個熱湯暖一暖胃,個湯好蓉好足料👍🏻👍🏻⭐️日本珍寶帶子明太子忌廉意粉🍝 $103有兩隻大大隻帶子,煎到啱啱好,入面仲好軟熟👍🏻👍🏻好香!明太子有少少辣,但呢個無辣好啱我,個意粉好creamy,份量唔少,好好食😋😋⭐️煙三文魚雞胸藜麥沙律🥗 $88煙三文魚有兩大塊!雞胸一啲都唔”鞋”!沙律配上草莓醬,清新好味!藜麥非常有益健康,食完成個人感覺fresh咗😂😂⭐️Mocha 朱古力加咗朱古力,帶走咖啡一啲苦澀味,甜甜的,好啱冬天飲😋😋⭐️洋甘菊綠茶洋甘菊幫助睡眠抒壓,飲完之後個腦可以放鬆一下😊
今日同同事去cafe歎番個lunch扮文青😂

⭐️南瓜甘筍湯
呢個天氣咁凍,飲番個熱湯暖一暖胃,個湯好蓉好足料👍🏻👍🏻

⭐️日本珍寶帶子明太子忌廉意粉🍝 $103

⭐️煙三文魚雞胸藜麥沙律🥗 $88

⭐️Mocha 朱古力
加咗朱古力,帶走咖啡一啲苦澀味,甜甜的,好啱冬天飲😋😋

⭐️洋甘菊綠茶
洋甘菊幫助睡眠抒壓,飲完之後個腦可以放鬆一下😊

2022-12-10 46 瀏覽
荃灣出名多嘢食,唔想去商場入面嘅連鎖店,去下 cafe 小店都唔錯!喺荃灣廣場附近就畀我搵到間純白簡約裝修嘅良心小店!Cafe 雖然唔係好大,不過 2人枱、4人枱,連望街景嘅 bar 枱都有,坐邊都可以享受靜中帶旺,與世界有一點點隔離嘅感覺。平日去嘅關係,店內無乜人,歎住咖啡,坐一個下午都好舒服。而且店主聽歌嘅口味同我好夾,佢嘅 play list 幾乎同我一樣呢~由 Dear Jane、MIRROR 到林家謙,每首都係廣東歌!食物方面唔止有沙律、burger、甜品嘅輕食,仲有意粉、risotto、pizza等,唔止食tea,晚餐都食得飽!呢個千層薯批真係好好食,一片片嘅薯仔疊成一層層,切得啱啱好,有少少口感又唔知太蓉,中間夾住煙肉、忌廉同芝士,有少少鹹味,面嗰層芝士仲焗得脆脆哋好香口,配埋芝麻醬田園沙律,好飽肚,但一啲都唔膩!忌廉汁好滑,唔會太傑太膩,加埋明太子,啖啖卜卜聲。日本珍寶帶子唔算好大粒,但煎得都香,整體唔錯!朱古力味同咖啡味幾平衝,唔會話邊隻味重啲,甜苦兼備。伯爵茶 $16(跟餐)跟餐加 $16 可以叫杯伯爵茶,如果配甜品就最啱!整體嚟講,呢間 cafe 食物不錯,環境都

法式千層薯批伴田園沙律

香煎日本珍寶帶子明太子忌廉意粉

朱古力咖啡 Mocha (跟餐)

朱古力味同咖啡味幾平衝,唔會話邊隻味重啲,甜苦兼備。
伯爵茶 $16(跟餐)
跟餐加 $16 可以叫杯伯爵茶,如果配甜品就最啱!
整體嚟講,呢間 cafe 食物不錯,環境都舒服。如果喺荃灣西行到攰,可以坐低休息下!
2022-12-06
法式千層薯批伴田園沙律
香煎日本珍寶帶子明太子忌廉意粉
朱古力咖啡 Mocha (跟餐)
2022-12-10 38 瀏覽
蒜油大蝦蕃茄意粉$103焙茶鮮奶$26好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌 環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:放半日Annual leave去葵涌試婚紗,試完去了荃灣。放假就是覺得要去cafe 鬆一鬆。剛好經過荃灣廣場附近一間黃店cafe,被那半開放式,簡約純白裝修吸引了。想不到附近都是車房獸醫診所,突然會有這間文青cafe!去的時候人不多,可以坐在窗邊位,邊欣賞街景,邊看書,邊品嚐焙茶鮮奶,實在寫意😌蒜油大蝦蕃茄意粉🍝香氣撲鼻,大量的蒜,好好味😋大蝦🍤超爽口。再加上甜甜的車厘茄及香草🌿,我已經忘記了要減肥減吃澱粉質,把整碟吃掉😅焙茶甜度適中,喝到底沒有大量的粉沉在杯底。這點我極欣賞,因為試過在其他cafe 喝焙茶鮮奶,喝完最後一口,滿口都是焙茶粉,我超怕那種感覺呀!
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

焙茶鮮奶
叫左個all day breakfast, 千層麵,2杯latte 個all day breakfast 好肉酸,樣樣野都好似罐頭即開咁,罐頭茄汁豆,罐頭磨菇片,隻蛋炒到勁老,d 肉好似食緊佳寶肉咁個千層麵,明顯係百佳個種加熱食品,佢上碟個陣成個麵都仲有個錫紙兜樣,味道當然係差個兩杯latte,打泡打到起哂泡真係,似洗潔精,勁鞋口然後,依到3舊水知你黃,但做生意唔係你識加熱就得人生食過最差,最劣既cafe,沒有之一丫… 好似仲有個湯… 唉唔講差過食7仔叮叮食品

個兩杯latte,打泡打到起哂泡真係,似洗潔精,勁鞋口

然後,依到3舊水

知你黃,但做生意唔係你識加熱就得

人生食過最差,最劣既cafe,沒有之一

丫… 好似仲有個湯… 唉唔講

差過食7仔叮叮食品
2022-06-26
2022-12-02 556 瀏覽
Diff. Cafe @diff.cafe 📍:荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖🚗:荃灣西地鐵B出口 步行15分鐘📞:+852 3590-8964💲:~HKD140/head for teaFood quality✔️:千島海鮮薄餅👌🏼:鮮茄忌廉海鮮意粉、曲奇妙趣、伯爵茶、Flat White總結:😋一間位處荃灣嘅黃店角落cafe 環境雖細但開揚 同戶外有連動性 食物就較飲品出色同偶有佳作 適合路過坐底嘆杯咖啡chill下😎😋喜歡佢嘅千島海鮮薄餅 餅底唔脆而係食到麵皮味 所以比起薄餅🍕更似一塊薄麵包 上面有蜆 墨魚 帶子 蟹子 菠蘿 洋蒽 口感好豐富 而且比想像中好食 加上蟹子增加口感 雖然喺pizza度落菠蘿🍍係死罪 但佢唔算薄餅所以罪不至死😋雖然餐廳好細 裝修都唔係特別華麗有心思 不過好多門窗所以設計感上唔係好細👌🏼🤔️鮮茄忌廉海鮮意粉說實話比起千島海鮮薄餅更有千島味 鮮茄味反而食唔出 係一道新奇嘅料理 不過叫咗兩道都有蟹子有點膩 但整體都唔錯嘅👍🏼🤔️飲品普遍都比食物略欠出眾 不過價錢相算合理 曲奇妙趣都幾好 不過只係好簡單朱古力奶🍫上面舖層忌廉再加粒Oreo 我覺得如果層次複雜啲 曲
Diff. Cafe @diff.cafe
📍:荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
🚗:荃灣西地鐵B出口 步行15分鐘
📞:+852 3590-8964
💲:~HKD140/head for tea

Food quality
✔️:千島海鮮薄餅

總結:

🤔️飲品普遍都比食物略欠出眾 不過價錢相算合理 曲奇妙趣都幾好 不過只係好簡單朱古力奶🍫上面舖層忌廉再加粒Oreo 我覺得如果層次複雜啲 曲奇味出啲或者會更吸引

🤔️跟餐嘅伯爵茶☕️雖然係茶包 但不得不說佢味道重過9成出面售賣嘅茶包 好重味但飲到後尾有啲過苦澀 不過16蚊就算了

🤔️之前路過叫咗杯Flat White 雖然係外賣🥡但拉花都做得好足 當然唔係好高質 但$36杯就可接受

😨非戰之罪就係離鐵好遠 同埋唔熟荃灣區嘅朋友預多啲時間揾路會好啲🥲另外就舖頭唔係好多位 繁忙時段特登嚟食大機會要等

• 千島海鮮薄餅
2022-11-25 44 瀏覽
荃灣灰白cafe💛荃灣西最近開咗好多cafe,今次就去左間之前一直想試的cafe💛。裝修以灰白木系作為主調,走簡約路線~📷嗰張半露天可以望住街景的長枱,有日光的時候,食物&人物應該都好靚~千島海鮮🍕呢款千島海鮮係有菠蘿🍍~哈哈哈!我諗香港人多數都習慣了有菠蘿嘅pizza!材料仲有墨魚仔,蜆~比較特別的係有蟹子,多左層口感。帶子墨魚汁燉飯帶子都幾厚肉,墨魚汁燉飯亦不會過分濃味,飯內仲有不少魷魚圈~口感味道都不會單調!🍪曲奇妙趣朱古力加上Oreo的味道~擺到最後都唔會淡左😆☕️Dirty💛
荃灣灰白cafe💛

☕️Dirty

💛

曲奇妙趣
2022-11-21 28 瀏覽
📍荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖其實因為蕩失路🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️所以先去到呢一間咁有品味嘅coffee shop😍😍😍見到個menu 有dirty 就入咗去試試☕️☕️1. Lunch Set + coffee $103 + $26 - 有十個set lunch選擇,每個都有湯加主菜同咖啡🤤🤤🤤A. 薯仔煙肉忌廉湯🥣 - 入口第一啖有好香嘅薯仔味😏😏 因為個忌廉湯飲落口好濃厚,同埋啲煙肉好香口🥓🥓B. 香煎日本珍寶帶子明太子忌廉意粉🍝- 冇諗過咁多明太子🤭🤭🤭啲帶子煎得個面好脆身,但食落口就軟綿綿,味道鮮香😍😍😍,啲意粉條條都掛晒忌廉汁🤤🤤🤤食落口creamy到爆💣💣💣C. Dirty☕️ - 頭一啖係品嘗咖啡豆味道嘅濃厚,第二啖係鮮香嘅牛奶味,層次分明,配搭十分香口👍🏻👍🏻👍🏻小店整體嘅設計都行開放式文青咖啡店風格,好有台風,環境坐得好舒服😂😂價錢性價比高😁😁😁所以一定會推介比啲想嘆高cp咖啡嘅朋友仔👍🏻👍🏻👍🏻
📍荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖

香煎日本珍寶帶子明太子忌廉意粉set  lunch
薯仔煙肉忌廉湯
香煎日本珍寶帶子明太子忌廉意粉set  lunch
薯仔煙肉忌廉湯
2022-11-16 430 瀏覽
去到 #荃灣廣場 附近 沿著 #大霸街 都好多野食想同朋友坐底傾吓計 靜靜地唔多人所以去到差不多街尾 轉入 #享成街 係角落頭搵到 @diff.cafe#良心小店 所以大約有十個鬆啲堂食位置佢地好貼心❣️ menu 有板係 #meatless 仲特別會mention返有啲咩配料係 #素食者 未必適合嘅 🧄🥚🧀V8 #香蒜欖油小蕃茄意粉 #VeganSpaghettiAglioOliowithTomatos $88留意返💁🏻‍♀️呢個係有小小辣 因為用咗青椒炒🫑所以好惹味👍🏻仲有鮮冬菇 韮菜花 同 蕃茄仔 所以亦好開胃P8 #大蝦誘惑薄餅 #PrawnPizza $117薄身脆pizza 配上蕃茄醬再有🦐蝦 🍅車厘茄 🧅洋蔥 當然唔少得🧀芝士#洋甘菊香柚綠茶 #ChamomileGreenTea $32洋甘菊味好香 好清甜🍵#朱古力咖啡 #Mocha $39朱古力味濃郁 咖啡味偏少 ☕️=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowtsuenwan #yellow荃灣 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #

去到 #荃灣廣場 附近 沿著 #大霸街 都好多野食

洋甘菊味好香 好清甜🍵

#朱古力咖啡 #Mocha $39
朱古力味濃郁 咖啡味偏少 ☕️

=====================
#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowtsuenwan #yellow荃灣 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2022-11-08
3 分鐘 (堂食)
V8 香蒜欖油小蕃茄意粉