2022-03-09 514 瀏覽
🍕 港島區獨有-大熱Pizza店一直想試港島區獨有的Dough Bros 🍕其Pizza和Doughnut 出名好吃,這次下午17:00到達,看到店舖簡潔開放式的廚房,店員都在忙著製作Pizza🍕 下單後向店員表示想逛街,大概18:00才到店取食物,店員友善地記錄好客人的電話和姓名。當筆者早了回到店舖時,店員更立刻吩咐店員加快速度完成食物,服務實在周到。店員更主動示意筆者Parma ham,芝士和火箭菜分開盛裝,保持新鮮,客人食用時把食材舖在Pizza面食就可以了。🍕The Parma $138食物方面果真不錯,Pizza經歷一個小時的車程後,仍保持完好。筆者把Pizza以焗爐加熱,出爐時香味四溢,最後把火箭菜和巴馬火腿舖好後,表面撒上芝士,便盡情享受Pizza 🍕Pizza批底煙韌且薄,批邊香脆有嚼頭。火箭菜新鮮多汁,巴馬火腿份量十足,是抵吃之選。店員更推介食用Pizza時蘸上最近新推出的黑松露醬,Dipping sauce香濃幼滑,讓人吃不停口 。🍩 Filled Doughnuts $98/3個店中更提供多款填餡冬甩,這次選擇了檸檬批、吉士醬及Nutella口味。冬甩金黃渾圓,表
🍕 港島區獨有-大熱Pizza店

🍕The Parma $138

🍩 Filled Doughnuts $98/3個
店中更提供多款填餡冬甩,這次選擇了檸檬批、吉士醬及Nutella口味。冬甩金黃渾圓,表面佈滿白砂糖,顧客亦可選擇表面撒上肉桂糖。這次先試試白砂糖冬甩。冬甩質感軟綿綿,不覺一絲油膩。餡料方面,個人最喜歡檸檬批味的清新香氣,甜甜酸酸十分開胃。而吉士醬甜美豐腴的感覺,讓人一試便喜歡。

比較失望的是Nutella口味冬甩,不是味道不好,而是店員製作失誤,當筆者把冬甩切開一半,冬甩超過半個以上沒有餡料,的確讓筆者有點小失望,只好再把一半切成4分之一拍照。
筆者明明看到網上的食評,大多是注滿餡料的。而筆者買到的3個冬甩所注入的醬料都不多,可能是每個師傅的手勢有參差吧!味道是不錯的,只是製作技巧有待改善,畢竟是三十多元一個冬甩,如果吃的是沙翁球,價錢則有欠公道。

🔸小總結:
Dough Bros暫時只分怖於港島區,並只提供外賣。店中的薄餅及冬甩即點即製,味道不錯,值得回訪。

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.6/5 (冬甩扣了一點分數)
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.9/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳 :Dough Bros Pizza & Doughnuts
🌐地址 :中環皇后大道中151-155號地舖

🐮 #cowing吃在中環

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #中環美食
2022-03-06
  • The  Parma
  • Lemon  Pie  Doughnut
2022-02-22 145 瀏覽
Dough Bros唔止Pizza出名💛佢哋嘅爆漿冬甩一樣出名😋 佢哋嘅冬甩有好多口味,而且應該係即叫即整嘅,就算係用外賣平台叫外賣返公司食,送到嚟都仲暖笠笠😍🤤食過冬甩真係幾掂,有機會再試埋佢哋嘅pizza先😚 如果九龍/新界有分店就好喇🥺•🥢 Doughnuts $38/1件 | $178/6件冬甩嘅表面唔會好油,灑咗大量白砂糖,入面就吱滿大量嘅醬,一咬/撕開就爆晒醬,睇到都覺得超滿足!🤩冬甩嘅質地好鬆軟,又帶少少煙韌口感,而且麵包部分嘅厚薄同調味都啱啱好,真係食過2-3間美式冬甩入面最好食嘅一間😋📸 Apple Pie 🥧呢款係之前嘅期間限定口味,依加好似無咗~有個特別之處係表面嘅白砂糖換咗做肉桂糖,同入面嘅蘋果批餡好夾,而蘋果批餡有少少蘋果粒粒,味道亦都唔會太酸/太甜,啱啱好~而且口感同味道都比較豐富,呢款算係比較少甜嘅一款~ 不過唔鍾意肉桂味嘅朋友就真係未必鍾意呢款喇🙈📸 Lemon 🍋 (呢款原來無影到相)檸檬口味係另一款少甜之選,亦都係新口味之一~ 檸檬醬嘅檸檬味比較重,酸酸甜甜食落就無咁膩😋檸檬醬比較其他口味流質,一咬就流晒出嚟,所以要食得好小心🤭📸 Nutella 🍫

🥢 Doughnuts $38/1件 | $178/6件

📸 Apple Pie 🥧

📸 Lemon 🍋 (呢款原來無影到相)

📸 Nutella 🍫
呢個就係超級經典款,入面吱咗大量Nutella榛子醬,不過同時都好甜,整體食落會比較膩~ 同埋就會係想像得到嘅味道啦~😆

📸 Custard 🍮
Custard都係經典口味之一,吉士醬嘅質地比較流質,所以撕開有啲流心嘅效果🤤 幾好嘅係佢唔算好甜,不過吉士味都唔算好濃郁,所以整體嚟講比較普通~

📸 Strawberry 🍓
入面係strawberry jam,酸酸甜甜,唔伏但又無乜驚喜~
2022-02-21 448 瀏覽
繼續維持外賣嘅抗疫生活節奏,難得一日要到港島區工作,順路去一間人氣外賣店打卡,Dough Bros Pizza & Doughnuts 分別有六間分店,上環/中環/灣仔/跑馬地/北角/鰂魚涌天氣凍到得幾度,即叫即製即焗Pizza真係首選,全人手製作過程在鋪面透明度高,呈現外國地道風情👏同場有網上外賣平台訂單,外送都十分多單,自取耐心等左15分鐘,熱辣辣由盒內出哂煙嘅pizza 提走。黑松露薄餅 THE TRUFFLE $168配料有黑松露底、水牛芝士、什錦蘑菇、火箭菜、巴馬臣芝士及白松露油夏威夷至尊薄餅 THE MAUI DELUXE $158配料有番茄、水牛芝士、煙熏火腿、意大利辣香腸、夏威夷香腸、菠蘿及牛至草兩款Pizza 大批size性價比十分高,香脆薄餅邊口感唔錯,難怪港島區PizzaH 唔多見到😂建議外賣到家再用焗爐輕輕焗熱,芝士拉絲同配料飄香會更加吸引食慾!隨薄餅可以加配四款汁醬,蒜味香草醬、燒烤醬、酸甜辣椒醬、松露蛋黃醬NUTELLA 、CARAMEL TWIST $38 each即叫即炸冬甩,選了榛子醬及焦糖兩種味,每個有手掌咁大嘅冬甩都有一小孔避免熱辣辣爆醬,外面灑上

繼續維持外賣嘅抗疫生活節奏,
難得一日要到港島區工作,順路去一間人氣外賣店打卡,
上環/中環/灣仔/跑馬地/北角/鰂魚涌
天氣凍到得幾度,即叫即製即焗Pizza真係首選,
全人手製作過程在鋪面透明度高,呈現外國地道風情👏
同場有網上外賣平台訂單,外送都十分多單,

黑松露薄餅 THE TRUFFLE $168
配料有黑松露底、水牛芝士、什錦蘑菇、
火箭菜、巴馬臣芝士及白松露油

夏威夷至尊薄餅 THE MAUI DELUXE $158
配料有番茄、水牛芝士、煙熏火腿、
意大利辣香腸、夏威夷香腸、菠蘿及牛至草

兩款Pizza 大批size性價比十分高,
香脆薄餅邊口感唔錯,難怪港島區PizzaH 唔多見到😂
建議外賣到家再用焗爐輕輕焗熱,
芝士拉絲同配料飄香會更加吸引食慾!
隨薄餅可以加配四款汁醬,
蒜味香草醬、燒烤醬、酸甜辣椒醬、松露蛋黃醬

即叫即炸冬甩,選了榛子醬及焦糖兩種味,
每個有手掌咁大嘅冬甩都有一小孔避免熱辣辣爆醬,
外面灑上砂糖咬落又脆又軟熟,
難怪pizza doughnut兩款招牌已經可以維持高人氣鎖量👍

SAN PELLEGRINO lemon & orange $20 each
飲品選擇唔多,只有啤酒及兩款梳打水,
如果有埋其他汽水選擇就會更岩香港人口味💪
2022-02-06 120 瀏覽
It was a mess on my arrival, as the lady grab everything on her hand but she mixed up the order, she gave me the chocolate flavour but I didn’t order it and I did double check with her and she was so sure that she gave me the right order.
2022-02-05 110 瀏覽
呢間店既冬甩🍩係我既Too Eat List📝好耐啦~平日好少岀港島區既我,今日終於try到🤩餐廳🚫不設堂食,只做外賣生意🥡。正值晚飯時間,見到好多熊貓🐼岀岀入入,一單又接一單,就知道佢深受街坊既喜愛啦❤️‍🔥透過Openrice落單,外賣自取可以用優惠碼減$5,所以原價$98 / 3個,依家只需要$93💓。等待中既時候,發現好多街坊都用🐼order,原來再抵D,有9折😂我地叫左個Triple Filled Doughnut 🍩 ,口味分別係:🍓Strawberry ,🍯Caramel Twist,🌰Nutella因為全部冬甩係即叫即炸,所以每一個都係新鮮滾熱辣🔥,而且係流心爆醬💥,超級無敵邪惡啊‼️🍯Caramel Twist 係新岀既口味,質地都幾厚身,而且好creamy,味道上都較甜🍓Strawberry 既餡就有D唔同,似係平時用㴝搽面包既果Jam,冇咩特別🌰Nutella 係我朋友既,冇食到就唔評論啦🙈,不過好似係人氣必選㴝既除左冬甩🍩之外,見到餐廳既Pizza🍕都好多人order,下次有機會一定再去試下🤤

Filled  Doughnut

2022-02-05
20 分鐘 (外賣自取)
Filled  Doughnut
  • Caramel  Twist  Doughnut
之前朋友大力推介一定要試下,然後試過一次,真係好好食!!😍果然冇介紹錯!👍🏻見Dough Bros中環新開分店,緊係要再食啦🤤 店員們都非常親切🥰👍🏻Pizza同Doughnut都有新口味,試下先!The Maui Deluxe $158The Parma $138兩款pizza都好好食!🤤足料,pizza皮口感都係咁出色👍🏻重點係佢哋啲招牌醬!有幾款味道選擇,特別鍾意黑松露同洋蔥醬,真係好正😍一定要加埋呀!😆Lemon DoughnutCustard Doughnut好邪惡,但都一定要食😆San Pellegrino Can $20期待緊下次再食🤣哈哈
見Dough Bros中環新開分店,緊係要再食啦🤤

店員們都非常親切🥰👍🏻

Pizza同Doughnut都有新口味,試下先!

The Maui Deluxe $158
The Parma $138

Lemon Doughnut
Custard Doughnut

好邪惡,但都一定要食😆
San Pellegrino Can $20

期待緊下次再食🤣哈哈
2022-01-15 154 瀏覽
依家晚市冇堂食,又想係屋企有一個Netflix Pizza Night🍕。咁就梗係揀dough bros啦!1️⃣The Pepperoni Supreme $148材料有:番茄、馬蘇里拉奶酪、意大利辣香腸、煙熏意大利香腸、牛至、新鮮羅勒葉。用咗酸種麵團,就算返到屋企整返熱佢食都依然保留到煙韌感。之前食過The pepperoni,今次就試新口味Supreme。佢比The pepperoni多兩款材料:煙熏意大利香腸及牛至。帶微辣,口感豐富,再點一點醬汁,好滿足!🙆🏻‍♀️美味指數:8.1/102️⃣The BBQ Chicken $148呢個係帶甜味嘅Pizza,用燒烤醬底。材料有:馬蘇里拉奶酪,雞肉,紅洋蔥,香菜。食完鹹味pizza再食一個甜嘅,令呢個口味嘅Pizza更為突出。🙆🏻‍♀️美味指數:8.3/103️⃣Lemon Doughnut $38新口味嘅檸檬🍋乳酪味,佢嘅爆漿餡料配上外層肉桂糖粉再加上煙靭嘅冬甩。你一定抗拒唔到~🙆🏻‍♀️美味指數:8/10Dough Bros Pizza & Doughnuts (中環)
[中環 ~ Dough Bros Pizza & Doughnuts]

1️⃣The Pepperoni Supreme $148
🙆🏻‍♀️美味指數:8.1/10

2️⃣The BBQ Chicken $148
🙆🏻‍♀️美味指數:8.3/10

3️⃣Lemon Doughnut $38
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10

2022-01-14 110 瀏覽
同朋友喺中環行街,經過店面,透過玻璃見到店員喺廚房整緊pizza,覺得超吸引。但係啱啱食完午餐,實在食唔落pizza,就試下好評如潮嘅filled doughnuts啦。同朋友一人叫咗一個Filled doughnut - nutella filling with cinnamon sugar $38Filled doughnut - custard filling with cinnamon sugar $38冬甩係即炸,喺冇其他客人嘅情況下等咗5分鐘左右。一打開紙盒已經聞到撲鼻嘅肉桂香味,唔鍾意嘅朋友可以選擇regular sugar。攞上手熱辣,砂糖嘅份量亦好慷慨,整到成手都係。冬甩表面炸得金黃酥香,入面係軟綿綿嘅麵包質感。Nutella filling就係平時罐裝榛子醬嘅味,味道有保證,不過nuts嘅口感好明顯,食落有啲削,襯埋炸過嘅冬甩略為有啲乾。Custard filling係吉士醬,奶香十足,不過有啲稀,食嘅時候要小心啲醬漏出嚟,但係反而令口感相對冇咁乾。總結兩個冬甩都好好食,一食就停唔到口默默食晒成個。不過美式甜品預咗係會非常甜,食完成個難免有啲膩。

同朋友一人叫咗一個
Filled doughnut - nutella filling with cinnamon sugar Filled doughnut - custard filling with cinnamon sugar

冬甩係即炸,喺冇其他客人嘅情況下等咗5分鐘左右。

2022-01-11 105 瀏覽
用Open Rice預約外賣自取,拎到既pizza熱辣辣,當日仲加咗盒Garlic & Herb dip (味道似sour cream),用黎點pizza食味道昇華咗十倍,食過返唔到轉頭💖🙏🏻 Very nice。另外個pizza邊連平時唔鍾意食邊既朋友都食哂。嗌pizza前仲即場嗌咗件Nutella doughnut,即炸等大約5分鐘就有得食,熱得黎唔會辣口,冬甩果然要新鮮食至好味~ 平時睇得多外國啲一大pat Nutella醬甜品影片,有興趣喺香港試既話呢度係一個幾好既選擇。

• The  Pepperoni
2021-12-26 121 瀏覽
來到平安夜,仍要繼續返工同事建議叫pizza食我立即建議試下新野,好過成日食來食去都係某間連鎖店中上環區確實有唔少pizza店(亦係由外藉人士主理)今次就試dough bros吧一直都想試諗住好醒喺某外賣平台叫定3個pizza,12:00去自取,點知去到唔對路,好多人等緊,最後足足等左半粒鐘門外越來越多人企喺度等攞外賣,大概因為個個今日返工都諗住想叫pizza食掛心諗死啦,得番半粒鐘,真係跑返公司都趕唔切食包裝紙皮盒同一般,清楚印上店名,同時間,亦繪畫多個格仔,看似一間間屋咁樣,幾特別叫左3款pizza,左起:the parma,the BBQ chicken,the pepperoni就咁睇,pizza都烤得幾靚不過你可能會即刻問,咦?左邊個款D parma ham呢?去左邊?我就用另一張相介紹番,原來係自己放落去ga仲有火箭菜,同埋芝士碎都係自己再落,咁樣DIY個pizza都係第一次,幾好玩pizza亦本身包左一細兜嘅香草醬,唔錯如果想extra加其他醬都可以,加$10就有下次一定一定要試下松露醬pizza當然好味,咬落口感亦比較煙韌大概係因為用酸種麵團整成嘅原因吧下次有機會再試下
來到平安夜,仍要繼續返工
同事建議叫pizza食
我立即建議試下新野,好過成日食來食去都係某間連鎖店
中上環區確實有唔少pizza店(亦係由外藉人士主理)
今次就試dough bros吧
一直都想試

心諗死啦,得番半粒鐘,真係跑返公司都趕唔切食

就咁睇,pizza都烤得幾靚

我就用另一張相介紹番,原來係自己放落去ga

pizza亦本身包左一細兜嘅香草醬,唔錯
如果想extra加其他醬都可以,加$10就有
下次一定一定要試下松露醬

pizza當然好味,咬落口感亦比較煙韌
大概係因為用酸種麵團整成嘅原因吧
下次有機會再試下其他口味
雖然今次係首次幫襯,等左咁耐先有得攞,不過都值得推介
2021-12-24
30 分鐘 (外賣自取)
午餐
2021-12-03 165 瀏覽
最近食咗唔同嘅Pizza,其中呢間pizza外賣店幾impressed我,有好多唔同口味組合嘅pizza更有十分吸引嘅Doughnut,途經呢間分店睇見佢地製作過程十分透明,可以見住店員人手搓麵團,即叫即做order呢!睇佢地介紹知道pizza係用咗秘製嘅酸種同麵團配方製作,真係好想一試啊!今次選了兩款口味嘅pizza,分別係The Works及The Parma,前者辣勁十足好惹味,後者滿足鍾意ham嘅朋友,面頭鋪滿Parma ham無欺場!The Works蕃茄做base上面有pepperoni同pickled chilli帶起辣味,再配以芝士同埋肉丸碎增加咸香,嗜辣嘅朋友值得一試,比較突出嘅一款。The Parma主要由火箭菜、Parma ham、蘑菇同芝士組成,Parma ham幾大塊又唔會過咸,夾埋火箭菜食比較清新,仲有蘑菇做平衡。嚟到Dough Bros一定唔可以錯過佢地嘅Doughnut啊!佢地所有冬甩都係即叫即炸,再唧餡入去,非常新鮮。特別鍾意Nutella Doughnut,榛子醬好香濃又唧咗滿滿餡,令人超滿足!重點要配搭返cinnamon sugar香氣真係唔同啲,

The Works

The Parma

重點要配搭返cinnamon sugar香氣真係唔同啲,另外亦更加分。

今次仲試埋新口味Apple Pie Doughnut,中間蘋果醬好似加咗啲吉士咁,好似apple pie嘅內餡,不過都係鍾意Nutella多啲。

佢地仲有幾款飲品,今次我就揀咗Peroni啤酒配pizza。

等候時間唔算長,店員又好nice,係我絕對會回頭嘅一間pizza店。
2021-12-01 136 瀏覽
路過呢間即製冬甩, 有六款味道可以配白砂糖或者肉桂糖,圖中呢款係CUSTARD吉士餡 配白砂糖每個冬甩都係即炸所以要等5-10分鐘仲見好多人買PIZZA, 又係即叫即焗!!PIZZA要下次先試到了😸

每個冬甩都係即炸所以要等5-10分鐘
仲見好多人買PIZZA, 又係即叫即焗!!
PIZZA要下次先試到了😸
2021-11-29 95 瀏覽
𝔻𝕠𝕦𝕘𝕙 𝔹𝕣𝕠𝕤Apple pie filling with cinnamon sugar ($38)一直以黎都覺得filled doughnuts 太邪惡😈難得食完個唔太飽嘅晚餐就一於放肆下🤭揀左比較少有嘅Apple pie fillings 一咬落口,係秋冬嘅味道呀🤩蘋果配上肉桂有幾夾就唔洗多講啦再加埋面頭嘅肉桂糖就令到成件事更加有層次即叫即整嘅冬甩,睇住佢落油炸兼落fillings ,新鮮出爐暖笠笠,口感鬆軟作為冬天甜品之選亦不為過 (真係好邪惡至於$38個黎講份量唔算大,但偶然一次就算啦👀
𝔻𝕠𝕦𝕘𝕙 𝔹𝕣𝕠𝕤

一直以黎都覺得filled doughnuts 太邪惡😈
難得食完個唔太飽嘅晚餐就一於放肆下🤭
揀左比較少有嘅Apple pie fillings
一咬落口,係秋冬嘅味道呀🤩
蘋果配上肉桂有幾夾就唔洗多講啦
再加埋面頭嘅肉桂糖就令到成件事更加有層次
作為冬天甜品之選亦不為過 (真係好邪惡
至於$38個黎講份量唔算大,但偶然一次就算啦👀

Filled doughnut - apple pie filling with cinnamon sugar
2021-11-27 70 瀏覽
不會吃厭的Dough bros☺️ Pizza批底不算厚身 但口感煙韌😋 試過幾款口味 想不到最愛的是黑松露那一款🌱 黑松露醬作底 加上蘑菇、芝士、白松露油 菇菌味濃🤤 另外試了parma ham也好食~ 每一個pizza都配了蒜蓉香草醬 都很惹味 新出的黑松露醬也不錯🥰 另外冬甩也好好吃🍩 內餡可選士多啤梨、吉士、Nutella、藍莓、杏桃 不過個人最喜歡點無餡料🤣 喜歡他們的麵團 做到軟綿又不油膩~ 餡料也是爆漿的🥰
不會吃厭的Dough bros☺️

見咁好天即刻想出去野餐臨急臨忙咩都無預備到就去咗Dough Bros 買外賣.呢道嘅Pizza都係即叫即整新鮮出爐特別香噴噴.《The Pepperoni Supreme》成個Pizza都鋪滿晒意大利辣肉腸同煙燻香腸食到濃濃嘅芝士外 仲要係啖啖肉😋另外又會送埋蒜蓉醬俾你點Pizza黎食.《The Vegetarian》真心欣賞呢度除咗有岩我呢啲食肉獸嘅Pizza仲有提供Vegetarian 同全素芝士嘅Vegan Pizza一班朋友就唔使去完呢度又去果度買嘢食而家先發現原來全素pizza都可以咁好味.《Filled Doughnut》呢道有6款唔同嘅餡料俾你揀最後揀左新出嘅Apple Pie 、Blueberry同Nutella冬甩冬甩除咗可以揀餡料仲可以揀用普通糖或者肉桂糖唔鍾意肉桂嘅朋友都可以食冬甩口感札實入面充滿住滿滿嘅餡料 好邪惡呀🤤

見咁好天即刻想出去野餐
臨急臨忙咩都無預備到