2023-10-07 200 瀏覽
餐点价格虚高,全日早餐内的蔬菜特别苦特别酸,感觉食材全都不太新鲜,很少见全日早餐做的不好吃的情况,还是该商家所推荐的餐点。咖啡的味道奇奇怪怪,有股异味,怀疑是不是咖啡豆受潮少许变质,喝起来有点怪味……这次用餐体验总的来说,实际体验很差,一开始选择这家餐厅完全是依照openrice上面给出的评价以及评分来判断的,结果反而很出乎意料。看来不能盲从openrice,之后选择餐厅也需要慎重,这次纯纯踩了大雷。
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰Dreamer Cafe (西環)要讚吓服務員哥哥好nice😆影咗好耐相都無唔耐煩仲主動幫我哋影合照🤣🥓 全日早餐 Deluxe All Day Breakfast唔似其他cafe份量咁少呢度嘅份量一定夠飽🤣令我最驚喜嘅係佢嘅自家製Earl Grey蘋果果醬無諗過茶香同蘋果嘅清爽咁夾🤩🥪 煙三文魚多士 Smoked Salmon ToastScrambled egg好幼滑厚厚嘅煙三文魚 一啲都唔吝嗇清新健康之選👍🏻☕️ 拿鐵咖啡Latte🍵 焙茶拿鐵 Hojicha Latte♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 西環保德街6-20號保基大廈地下5號舖(사이완 포덕 스트리트 6-20호 포카이맨션 5호점)ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격 :🥓HKD$118 • 🥪HKD$88 • ☕️HKD$42 • 🍵HKD$42ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ♡🇭🇰 #홍콩 #홍콩섬 🇭🇰드림머 카페 (사이완)🥓 올데이 브렉퍼스트🥪 훈제연어 토스트☕️ 라떼🍵
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰
Dreamer Cafe (西環)
要讚吓服務員哥哥好nice😆

☕️ 拿鐵咖啡Latte
🍵 焙茶拿鐵 Hojicha Latte

🚕 地址주소 :
西環保德街6-20號保基大廈地下5號舖
(사이완 포덕 스트리트 6-20호 포카이맨션 5호점)
💰價錢 가격 :
🥓HKD$118 • 🥪HKD$88 •
☕️HKD$42 • 🍵HKD$42

🇭🇰 #홍콩 #홍콩섬 🇭🇰
드림머 카페 (사이완)
🥓 올데이 브렉퍼스트
🥪 훈제연어 토스트
☕️ 라떼
🍵 호지차 라떼
2023-02-28 634 瀏覽
搬離西環已好幾年食肆都改變了很多,放假天回到故區當然就要會一會朋友,剛巧網上見到Dreamer呢間餐廳位於兩位朋友住處的中間,便約她們一起來試試,小店座位唔多但幾舒服,朋友們住呢區但都不知道這條小街原來有幾家餐廳。這家Cafe餐牌非常簡單,Today’s pasta/Today’s Salad/All day breakfast 等等我們點了兩款Pasta及一份ADB, 朋友嗰份蟹肉意粉我嗰份煙肉炒意粉都好好食,但係奇怪蟹肉寫住Creamy,但係一啲cream或者濃汁都無,都係有啲似我的炒意粉,份量係比較少但女孩子吃還是足夠。反而all day breakfast都正常嘅大份,賣相幾吸引,朋友都話好食。反而飲品就一般般,我個杯handmade Lemonade,就是檸檬梳打,朋友點嘅Earl grey chocolate就只飲到朱古力味,令一杯expresso tonic就正正常常!最大嘅優點就係人不多可以慢慢坐慢慢傾又或者用下電腦做嘢!
最大嘅優點就係人不多可以慢慢坐慢慢傾又或者用下電腦做嘢!
  • pasta
2023-02-22 372 瀏覽
晏晝同朋友都想遠離公司,所以特登去西環搵間cafe坐下,悠閑地嘆lunch timecafe嘅裝修比較簡約同raw,光猛,枱櫈都好大張,座位好闊落,坐得好舒服我哋點咗明太子蟹肉意粉 同carbonara,飲品就點咗iced latte同iced earl grey chocolate食物份量偏細,但唔會唔夠飽,我覺得唔錯,唔食咁多健康啲,味道都ok,一般明太子同芝士味,佢好嘅地方係,食完咁多汁嘅嘢都唔會口乾,飲品方面,iced latte都正常,iced earl grey chocolate伯爵茶味夠濃,如果朱古力味都再濃少少就再好啲總括嚟講,係唔錯嘅

總括嚟講,係唔錯嘅
2022-11-18 589 瀏覽
【 🍝𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 】---💰價錢:$85~~~📍評分:8.5/10~~~⏩ 又喺港大附近覓食loo😛,save左呢間cafe一直想黎!今日黎到咁啱有情侶影緊婚紗相🫣,閃死人閃死人🤣,可見cafe既打卡值😈!~~~明太子忌廉汁掛滿灑意粉🍝,好creamy一d都唔乾!明太子香香辣辣好惹味🤤,配埋好多好多木魚,食落真係好夠味好食好食😋!撈埋蟹肉食更添海鮮味🦀,配埋洋蔥,成個意粉食落係香口惹味,但又唔會好膩😚,充滿fusion菜風味✨,意日fusion!份量可以再多d哈哈我大食👅!~~~✅ 整體黎講,都幾推薦鍾意去打卡cafe既女仔們s黎💞,又或者黎放鬆下傾傾計食餐飯都好唔錯!成個環境氛圍都好舒服✨!文青風打卡cafe必到之選🤍!~~~性價比:4/5回頭度:5/5賣相:4/5環境衛生:4.5/5服務態度:4/5
【 🍝𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 】
𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖
2022-11-17
𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖
2022-07-31 686 瀏覽
食物質素高少鹽少糖比較健康!環境清靜舒服令人感到非常放鬆~地點在香港大學站附近保德街巷裏,隱藏在街道的一旁玻璃大門很吸睛~進店環境更是拍照取景一流~店名Dreamer Cafe就是夢想家的咖啡店,有空的時候來發個夢也不錯
食物質素高少鹽少糖比較健康!環境清靜舒服令人感到非常放鬆~

2022-07-31
  • Hojicha  Latte
  • Earl Grey Chocolate
The daily pasta was surprising fulfilling, coffee is pretty up to standard. And the workers were pretty to me! Even gave me a mask when mine was suddenly broken somehowAnd the other thing is that the toilet was really clean and you will definitely feel comfortable to use!

• all day breakfast
  • pasta
2022-04-09 1014 瀏覽
☆ 𝘋𝘳𝘦𝘢𝘮𝘦𝘳 𝘊𝘢𝘧𝘦 💭“𝙀𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙜𝙧𝙚𝙖𝙩 𝙙𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙗𝙚𝙜𝙞𝙣𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙙𝙧𝙚𝙖𝙢𝙚𝙧 “香港大學站附近的休閒咖啡店,食物選擇不算多 (是一般Cafe會提供的食物類別),但味道挺高質!店內環境恬靜清雅,以灰白裝修為主調,木製枱上有盆栽和不少書籍,牆上也掛上有關追夢的勵志句子,呼應餐廳名字如果想找個地方輕鬆地溫習或工作,這裏就最適合不過了~-🍝 Daily Pasta - 明太子蟹肉意大利粉 ($98)咖啡店每天提供兩款daily pasta,這款明太子蟹肉意大利粉賣相吸精,份量看上去以為很少但其實也頗飽肚忌廉汁偏甜味道很濃郁,蟹肉雖然不多但勝在意粉十分掛汁,每一口也吃到粒粒明太子,值得一試!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.🥯 煙三文魚多士 ($88)𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩麵包底可選sourdough或bap,這次選了黑麥麵包,配上足料又大份的牛油果和炒蛋,加上兩大片三文魚和沙律配菜,感覺清新又健康如果午餐不想吃太飽的話,這是一個不錯的選擇!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10.❁please support + like + sh

𝘋𝘳𝘦𝘢𝘮𝘦𝘳 𝘊𝘢𝘧𝘦 💭
如果想找個地方輕鬆地溫習或工作,這裏就最適合不過了~
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
明太子蟹肉意大利粉

🥯 煙三文魚多士 ($88)
𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩
如果午餐不想吃太飽的話,這是一個不錯的選擇!
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
煙三文魚多士

❁please support + like + share❁
IG/FB: Foologerhk
5 分鐘 (堂食)
2022-02-18 586 瀏覽
依到嘅環境啱哂睇書、傾計,亦都啱用laptap工作、開zoom會或上堂,好多同學都係到溫書~佈置得好靚之餘環境清幽又闊落,以木系色系為主嘅佈置同裝修令cafe係外面望落已經非常吸引,可惜到訪當日所嗌嘅dirty一上枱已經見到咖啡同牛奶完美地融為一體(如圖所示),已經變到唔似一杯dirty啦嗚,dirty愛好者有少少失望,而朋友嗌嘅americano據稱同樣麻麻,下次試試大獲好評嘅熱食輕食可能比較好~
2021-11-13 1065 瀏覽
10月中在石塘咀附近逛逛的時候曾經經過這間餐廳,覺得好chill,今次再行過,順便試試。整間店舖以灰色為設計主調,配以有意思的英文句子、青翠的植物和木製桌子,非常型格。望着門外的小路,好像在台北文青cafe嘆啡似的。店內有很多大學生打開notebook溫習和做功課,店主很貼心,在牆上設置了很多插蘇,方便他們叉電。望着這些學生,好像看到自己的影子,覺得自己彷彿回到大學生時代,在中午break time時把握時間去石塘咀食lunch!講返這間餐廳,我們一步進這兒,一名店員﹝也可能是店主﹞親切地告訴我們今天的pasta是什麼。其實menu選擇不多,所以我們很快便作出決定了。我們點了南瓜汁帶子意粉,當店員端出來的時間,我們有點驚訝,覺得食物擺得比較求其,份量又好似好少,但估不到不揚的外貌,原來是好好味的!南瓜汁原來是真材實料,每啖都有濃濃的南瓜蓉!意大利麵吸收了香甜的南瓜汁,份外美味!只是帶子比較細粒,如能選擇大大粒的帶子就更完美了!此外,我們點了Deluxe All Day Breakfast。望上去也覺得很普通,沒什麼特別,卻估不到麵包是烘過的,十分香脆!麵包旁邊放了一杯黑黑的Apple

此外,我們點了Deluxe All Day Breakfast。望上去也覺得很普通,沒什麼特別,卻估不到麵包是烘過的,十分香脆!麵包旁邊放了一杯黑黑的Apple Earl Grey Jam,我們以為只是普通的果醬,吃了一口,不得了呀!原來非常好吃!酸酸甜甜的,配以淡淡的Earl Grey,是整碟ADB的精粹和靈魂!其他配菜如香腸和煙肉,都煎得十分香脆惹味,炒蛋也炒得很香滑!這碟ADB殊不簡單,絶對不是粗製濫造的,吃得出是廚師誠意之作!

另一驚喜是Earl Grey Flower Tea,飲完有回甘的伯爵茶清香,在口腔內久久不散!

這間餐廳已列入我的Pocket List內,我會為它的Apple Earl Grey Jam再來!
2021-11-12
  • 南瓜汁帶子意粉
  • Deluxe All Day Breakfast
🥚🥚🐷恬靜悠閑文青咖啡店 工作力大增✨性價比:7/10🍳食物:6.5/10🌏環境:8.5/10🕺🏻服務:8.5/10💰是次消費:$52 凍飲#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在西環🍰食物分類: #蛋蛋豬吃Café ————————座落於一條充滿Café 的小巷中,Dreamer Café 製造了一個十分寧靜的環境。小巷在斜路中段位置,人流甚少,來到的都是想去café 的遊客,在這裡生產力極高,沒有繁忙交通的聲音,只有客人低聲的談話聲。小店提供All Day Breakfast、輕食和咖啡,座位都較寬闊,選好位置後再出去下單,不會帶來一種壓力。店舖設計簡約,木系文青風,門口是落地玻璃,有透光感,是一個看書、溫習聊天放鬆的好地方。凍焙茶拿鐵 Iced Hojicha Latte ($52)能喝得出用了很多焙茶粉,但可以因為叫了凍飲,焙茶粉不太融水,每口喝後都會一點焙茶粉在舌上磨擦,而且喝到最後有很多焙茶粉沉底,味道可以的。這次星期日下午來都有空位,不過今日17:30早收,下次會再來試下他們的美食。Dreamer Café🚦西環保德街6-20號保基大廈地下5號舖(香港大學站 B2 出口, 步行
🥚🥚🐷

————————

凍焙茶拿鐵

Dreamer Café
🚦西環保德街6-20號保基大廈地下5號舖
(香港大學站 B2 出口, 步行約3分鐘)
🕰營業時間:10:30 – 18:00
2021-05-11
2021-06-27 1173 瀏覽
食物很好,尤其是Earl grey apply jam及all day breakfast❤️❤️店主服務態度很好❤️不喝咖啡的我叫錯了杯Matcha Latte,沒想到店主竟然肯幫我換回Matcha Milk❤️❤️十分感謝❤️另外店舖環境很大很好很舒適,是個與朋友傾計的好地方❤️
2021-05-13 1284 瀏覽
座落喺呢條街有好多cafe🥰今次終於試dreamer,裝潢日系簡約得黎好符合「夢想」嘅主題🥰每日有2款daily pasta,呢日係明太子蟹肉同味噌帶子明太子蟹肉意粉🍝個醬係偏甜嘅忌廉,都幾啱我口味😋蟹肉有存在感但唔算好出,但加左木魚絲同蘆筍,多左啲脆嘅口感都幾得意🤣闊條麵煮得有啲淋但可以接受Hojicha milk明明係佢哋自己推薦😢唔算淡但啲粉溶唔到😩同埋味道本身都一般有free wifi!(同好多文宣)

明太子蟹肉意粉🍝
蟹肉明太子意粉

闊條麵煮得有啲淋但可以接受

Hojicha milk
Hojicha  mill

明明係佢哋自己推薦😢唔算淡但啲粉溶唔到😩同埋味道本身都一般

有free wifi!
(同好多文宣)
蟹肉明太子意粉
2021-05-08 921 瀏覽
今日突然想搵個地方食all day breakfast之前一直都有bookmark e間餐廳原因係Openrice上都唔少正評今日開門10:30黎到只有一個人係到e到嘅設計唔同地方都有唔同嘅書都幾得意唔知有無人真係會拿d書黎睇呢食物方面我有debate過叫deluxe all day breakfast($118)定係mini breakfast($68)店員話兩者嘅差別就係deluxe有jam同埋salmon如果係甘好似mini breakfast性價比高d其實我係唔食bacon距offer話可以轉鴨胸比我黎到之後我一睇e咩e塊鴨胸甘似bacon嘅試一試 啊原來真係bacon不過雖然我唔食bacon但其實距味道ok唔係乾精精個d首先試過包距真係剛剛焗起熱辣辣 同埋好有rosemary 味都唔係好乾甘唔錯個沙律個dressing嘅vinegar都算滑同埋唔酸 都ok芝士腸就正常嘅芝士腸 不過有dd煎濃左之後到個蛋有少少出水不過炒得算滑不過呢 食食下 特然發現有d硬嘅野原來有蛋殼仲要係大大塊原本都打算繼續食點知 又有第二塊同店員講之後距話換個份比我好啦 e份呢 距就記得比鴨胸我啦鴨胸雖然
原因係Openrice上都唔少正評

距只收現金
記得預備cash啊
Cappuccino
2021-05-08
$108 (早餐)
2021-02-26 1482 瀏覽
由於武漢肺炎肆虐,大家盡量減少不必要既外出,想食既就Mark低等疫情過左先去啦,以避免造成醫護既負擔,同時亦係為健康著想😣😣😣• 煙鴨胸冬陰功意粉 $98第一次試冬陰功配意粉依個新奇既組合,好似食緊fusion菜咁,鴨胸勝在夠厚身,仲有五大塊咁多,冬陰功醬帶點微辣,幾醒胃,意粉有咬口,不過就油左少少😳。• 明太子帶子意粉 $98食過咁多次明太子意粉,未食過一間真係重明太子味,依度既出品,雖然明太子味道唔出,但都帶鹹香幾惹味,配料有小帶子、木魚花同蘆筍片。💛提返大家pasta menu係冇固定款式,到你地黎到既時候都未必可以食返一模一樣既意粉• Deluxe all day breakfast $118依個All day breakfast最特別既位係佢地自家製既蘋果伯爵茶果醬配多士,見到網絡上幾乎一致好評,個人就覺得唔太岩自己口味,蘋果同伯爵茶我都唔抗拒,但混合埋一齊總覺得有啲奇怪🤔。• Earl grey chocolate $45• Hojicha Milk $45

• 煙鴨胸冬陰功意粉 $98

• 明太子帶子意粉 $98