2008-11-01 21 瀏覽
公司附近開左間美式take away shop, 有pizza/pasta/salad/cake。全部賣相勁靚, 但價錢比citisuper仲要平Mc Cain plain Pizza($24): reheat埋架, 個crust夠乾身又柔un雖然只係茄底配cheese, 但都好香好yummy。唯一要彈係個pie邊無餡i既地方有d怪味, 唔知係油定麵粉味。但整體好正, 食一塊都飽左6成我仲加左芝士粉同香草少見o既opera cake都有賣! $23都可以接受我見倒真係有咁多層先買。但d朱古力並唔係軟, 係偏硬o既一片片所以朱味失色, 只係層coffee butter cream最出! 咪埋眼以為係coffee cake咋! 而上面果2粒榛子係好難.......食, 我唔知點整倒咁又稔wor! 可能係halloween, 所以有南瓜型o既薑餅放o係度俾人食, 幾好味bor! 下次要試千層麵~

我仲加左芝士粉同香草

少見o既opera cake都有賣! $23都可以接受

下次要試千層麵~
2008-10-23 24 瀏覽
公爵出巡..由半山走到山下~地點方便~又在大天橋分枝下~deli沒有豪裝~是為簡潔美式幽默主義~有一整個junk food corner~也有obama vs mc cain除了burger, pasta, pizza~也有自選salad / hot snacks的長桌pizza 是大大大版~連平常不常見的西蘭花pizza也有~3人行~各自負責不同的部份~小比就當然負責salad部份~5款每樣少少~試多一點vietnamese style sliced chicken salad 有點像吃凍檬的感覺~用上白醋做sauce carrot and asparagus salad 比前者濃一點點~但斜切的露筍~又幾討好 greek salad 有濃味的Feta cheese 搭上olive~拮多舊青椒~Gd!Beetroot salad.. 紅菜頭清甜又爽口~比起平常sliced 的更有口感 Roasted vegetables salad 有燒過的茄子.蘿蔔.阿支竹等等拌上少量olive oil~若有南瓜必定更出色其後..熱食就交由2位果士負責~ Oba-Macaroni n Chees
公爵出巡..由半山走到山下~地點方便~又在大天橋分枝下~

其後..熱食就交由2位果士負責~
Oba-Macaroni n Cheese...reheat後的脆口夠cheesy~
每粒通粉都沾上creamy sauce~地膽教落~落埋ketchup仲好食
嘩~真係中和返~幾fresh!
penne with sun dired tomato sauce...比起假惺惺的茄膏..
新鮮的tomato sauce 酸得來又幾對胃~焗得也夠香脆也夠sauce~
難分高下~但macaroni因為surface area大d~吃起來就多sauce~rich一點點~~

第二輪就要了個mushroom calzone和 Mc Cain plain Pizza
2頭尖尖的calzone ~餡料看似不多~但其實好多菇也好多cheese~
試新野最愛試basic formula at first~這個plain pizza 也用上freshly prepared的
tomato sauces~酸度較平常的高~但那煙 un 軟硬剛好的餅底~
是近年吃過最愛的pizza 之一

當然少不了望了不知多少眼的dessert時間~
先選了Apple Crumble cheese cake~ Cheese cake成日食~ Apple Crumble 都成日食~
但apple crumble cheesecake就真係第一次~
想不到混入fuji apple的芝士base 剛好就中和了那又漏又膩的感覺~
還有那豪不吝嗇的crumble 面層~又多又脆~~好幸福呢

Opera 是另一想試很久的cake~但總是接受不了coffee的味道~
見這兒的layer 分得夠清楚~ appearance 很美~也要了
但coffee味道的蛋糕~還是淺嚐就夠了~也吃不出真味~要問一問兩位男士

NY cheese cake~ 平常早怕吃到又漏又暈~不喝水會黏著喉嚨~
但這裡的卻沒有丁點厭惡感~酸忌廉很慷慨~
平時個d外圍起碼有1 inch多~但這裡是1cm 多~

這餐立食吃得滿足~
  • plain pizza
  • macaroni n cheese
  • apple crumble
2008-10-18 19 瀏覽
在Soho上的Duke Burger,以用貴價材料如鵝肝,和牛來做漢堡包而馳名.日前這位尊貴的公爵,空降上環德輔道中開設姊妹店"Duke Deli",格局是美式外賣店.入到門口,已被其麵包陣吸引,作為充滿紐約風情的外賣店,有熱食如自助沙律同熱食,收費以重量計,亦有凍食三文治,有零食,亦有飲品等等.如果想堂食,只得數個座位.沒有位的話,唯有"立食".這夜也不例外.同幾位朋友來此,也是沒有位坐.凍食三文治對我來說不甚吸引,在熱食的櫃檯打一轉,有即製三文知,漢堡包,同時間亦有紐約風味的意大利食物如肉丸,千層麵,Calzone等等.聽食記M說此店的Philli chesse steak sandwich是其中一道招牌,我就選擇這個作為主食.再去飲品櫃看看,見到有隻來自美國亞里桑那州的檸檬茶,之前在其他地方沒有見過.$16一罐有500ml.拿上手感覺如拿住啤酒.味道比我們喝慣的雀巢,維他的更酸.牛肉照叫即炒,伴半溶的芝士同吃.份量頗大,兩個胃口不大的女生,可以共享一個.而我就當然不客氣獨食.包身脆口帶鬆軟,半溶的芝士香而不膩,而牛肉片不齦,肉質嬌嫩有牛肉味.這一道如果在那些如Mai St Del

牛肉照叫即炒,伴半溶的芝士同吃.份量頗大,兩個胃口不大的女生,可以共享一個.而我就當然不客氣獨食.包身脆口帶鬆軟,半溶的芝士香而不膩,而牛肉片不齦,肉質嬌嫩有牛肉味.這一道如果在那些如Mai St Deli等餐廳吃,可能要過百銀一客.這個三文治在此售六十多塊,在此段是合理價錢.

其他三位女生叫兩個熱食共享,千層麵同Mushroom Calzone .前者份量足,口感chessy,味道夠濃.另外的Mushroom Calzone 是餡餅,內裏的磨菇香濃惹味,可惜沒有試過其外皮.

大家吃到店舖拉半閘,準備打烊之時.眾女生仍鍥而不捨,在熱食櫃位徘迴,結果一會兒之後,捧一個法式甜多士回來.這一道本來只是在早餐時段供應之物,竟在臨收舖前吃到.都說做靚女,真是在生活上,有很多地方也比其他人"著數".這個要煎成十五分鐘的法式多士,伴忌廉同新鮮士多啤梨吃.多士外層香甜帶脆,內裏鬆軟可口.混合忌廉吃,如果早上吃著這個早餐,感覺會很幸福.

見到Jay不停在甜品櫃之前左看右看,有點舉棋不定.下一次來,深信大家會主攻甜品了.
亞里桑那檸檬茶
菲力牛芝士三文治