2024-06-25 746 瀏覽
喺門口排隊嘅時候四眼仔哥哥已經好冇禮貌 又唔講清楚喺邊度等 講真第一次嚟點知邊度等喎 講清楚啲會死嘅 送餐過嚟又抌嘢 帶住個口罩都feel到佢嗰種好唔好客嘅感覺😅😅講真俾錢買難受 個牛肉飯又唔好食 職員又黑口黑面 我不如食吉野家好過啦☺️仲有臨走嘅時候廚房嘅職員偷影我個朋友 唔該俾啲尊重啦 做餐飲業定係做龍友?講真冇下次 垃圾舖頭 請都請啲有心做嘅職員啦 趕客😓😓以為開埋分店有咩高水準原來都係咁垃圾 奉勸大家都係唔好食啦,俾錢買難受🤮🤮🤮
2024-05-31
2024-06-21 560 瀏覽
大圍真係好適合放鬆嘅地方,今日同爸爸媽媽一齊過嚟大圍逛逛,順便過嚟食邊間嘢嘅麵包同埋甜品,整體賣相都幾靚,兩杯嘢飲牛奶同埋啲茶層次分明,抹茶鮮奶都幾真材實料,金沙軟殼蟹三文魚子沙律盒仔方包,份量都幾大,上邊有個好得意嘅軟殼蟹㗎住喺麵包上,脆身帶少少油脂,可能會有啲熱氣,個麵包係真係唔錯,伴碟有沙律同埋番薯條,烤雞扒定食,就一般,比較正常嘅口味
2024-06-19 581 瀏覽
非繁忙時間,在店內仍有空位的情況下仍然將互不認識的客人迫在同一張四人台。這樣做很不尊重已經正在進食的客人。已經不再是海福花園時的小店!食物質素方面倒是不錯,但這樣對待別人,實在教人失望。之前幫襯過好多次,由以前在海福花園開店開始,至後來在疫情時候亦常常幫襯外賣,但現在越做越大卻遇到不愉快事件(其實我唔想寫咁多字,但OpenRice 要我寫夠200 字先得),係有失望嘅。但我明白甚麼是多我一個客唔多。Ok,夠字了。

已經不再是海福花園時的小店!

食物質素方面倒是不錯,但這樣對待別人,實在教人失望。

2024-06-17 832 瀏覽
E FOR EGG (大圍)這間Cafe Bookmark了很久今次終於經過附近去到正所謂期望愈大失望愈大?!還是我當天太黑仔?!嗯…當日11:45左右去到餐廳門口因為未開門就稍等一下後來愈來愈多人來到排隊正式開門後男店員就安排大家入座因為想靜靜地me time一下所以問男店員可否坐於二樓男店員回覆二樓未開所以未能安排而且看到是按排隊次序去順著座位去安排入座**如果想坐二樓的話不要太早去Cafe 半邊open kitchen另一邊就是座位落單用QR Code男店員當日全程近乎黑面後來有需要加水及結帳我都另外找其他店員幫忙金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108-原隻軟殼蟹放於吐司上面 但新手店員一放低吐司 軟殼蟹就「訓低」了 相片的效果是我把它再「站起來」 吐司外面烘到香脆 裡面仲有滿滿的滑蛋 但因為沙律醬及滑蛋味太重 反而不太覺得有咸蛋味 甚至食到後期有點膩 另附有三文魚籽﹑沙律菜及炸芝士年糕 栗子蒙布朗窩夫 $88-製作需要15-30分鐘及可以安排後上 甜品有部份栗子蓉已塌了… 但栗子蓉沒辦法救了… 上面有個形似太陽蛋的奶蓋 栗子蓉底下有窩夫,原粒栗
E FOR EGG (大圍)

這間Cafe Bookmark了很久
今次終於經過附近去到
正所謂期望愈大失望愈大?!
還是我當天太黑仔?!
嗯…

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
-原隻軟殼蟹放於吐司上面
但新手店員一放低吐司
軟殼蟹就「訓低」了
相片的效果是我把它再「站起來」
吐司外面烘到香脆
裡面仲有滿滿的滑蛋
但因為沙律醬及滑蛋味太重
反而不太覺得有咸蛋味
甚至食到後期有點膩
另附有三文魚籽﹑沙律菜及炸芝士年糕

栗子蒙布朗窩夫 $88
-製作需要15-30分鐘及可以安排後上
甜品有部份栗子蓉已塌了…
但栗子蓉沒辦法救了…
上面有個形似太陽蛋的奶蓋
栗子蓉底下有窩夫,原粒栗子及雪米滋
栗子蓉綿滑
但窩夫可以用外硬內微硬來形容…
影響了整個甜品的口感…
沒辦法把整個吃完…
所以就放棄了…
栗子蒙布朗窩夫
栗子蒙布朗窩夫

招牌奶蓋咖啡 (HOT $45 ICED $48)
-同樣有形似太陽蛋的奶蓋
MENU註明有酒精成份
但不太飲到酒味
招牌奶蓋咖啡

這個價錢這種服務這類「另類」打卡效果…
即使吐司再好吃
我應該也不會再做回頭客了…

E FOR EGG (大圍)
大圍城河道19-25號城河樓地舖
招牌奶蓋咖啡
最近社交平台見到倆口小吃聯乘E For Egg 😍兩間都係我嘅最愛當然要去捧下場,所以趁long weekend專登去大圍😝不過Weekend都幾多人等位,最後大概等咗半個鐘頭左右🫣不過餐廳入座安排有少少混亂,呢點可以留意吓🤔🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ($108)吐司表層烤得香脆,大大隻軟殼蟹喺上面,好澎湃好啱打卡😍 金沙軟蟹外酥脆內軟,不過唔係好食到有蛋黃香😂吐司內層炒蛋同海鮮沙律味道亦都配合得唔錯😋🥙傅統刈包配柚子醬+ 🍵抹茶鮮奶 ($88)我一直都有追蹤呢個米芝蓮推介刈包嘅最新動向,一有機會就要食😂😂😂包仍然都係好軟綿帶煙靭,酸酸甜甜嘅柚子醬更錦上添花😋幾時都咁好食🤤今次聯乘嘅刈包同壓餅就一定要叫套餐,但套餐嘅飲品選擇較少,唔太啱口味🥲所以就變咗食唔到壓餅🥲🥲🍵開心果特調($56)開心果控必試🥰🥰開心果味幾濃,加咗豆腐碎,每一啖都夾雜住豆腐嘅質感,相對冇咁膩🤣

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ($108)

傅統刈包配柚子醬
抹茶鮮奶

🥙傅統刈包配柚子醬+ 🍵抹茶鮮奶 ($88)

開心果特調

🍵開心果特調($56)
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
傅統刈包配柚子醬
2024-06-10 503 瀏覽
食物普普通通,但排隊立立亂,規矩形同虛設,等到嬲嬲地。門口寫明「過咗五個就要重新排隊」,但係人哋過咗十個以上都可以照插隊,我估可能係佢哋生得靚掛,不過對一直喺門口排隊嘅人好唔公平,天時暑熱企條街中間喺度等你,原來可以係咁打尖,咁總之我拎咗張飛之後去踩個單車先返嚟啦。食咗金莎軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司,價錢偏貴,質素就中規中矩咁啦,但係過百蚊食一個多士喎,一百零八蚊絕對有其他更多更好嘅選擇,附近幾條街都大把嘢食。杯嘢$56,但係睇落大概有七啖左右,天時暑熱都唔知點。唔怪得知咁多人話係香港食嘢,係貼錢買難受。
食物普普通通,但排隊立立亂,規矩形同虛設,等到嬲嬲地。
2024-06-08
25 分鐘 (堂食)
2024-06-01 343 瀏覽
呢間大圍小店要行入少少先搵到!店面唔算起眼,不過麻雀雖小,但五臟俱全!1. 日式炒麵雞軟骨滑蛋盒子吐司 $78呢個食完真心好滿足!睇落細細個,但勁多料係中間!日式炒麵,撈咗蛋黃醬同沙律醬,味道上增加左層次,唔會咁單調。雞軟骨炸得勁香脆,滑蛋份量勁多!吐司烘過,外脆內軟!另外仲有一件小食炸年糕附送😋😋一份已經勁飽肚!抵食!2. 雞翼拼盤$58有4隻雞翼(中翼連翼尖),口味有兩款,其中一款係餃子釀雞翼,雞中翼部分拆左骨,再釀入餡料!好鐘意!好好味!值得一食!🫶🏻🫶🏻

1. 日式炒麵雞軟骨滑蛋盒子吐司 $78

2. 雞翼拼盤$58
日式炒麵雞軟骨滑蛋盒子吐司
2024-05-29
日式炒麵雞軟骨滑蛋盒子吐司
  • 雞翼拼盤
2024-05-24 394 瀏覽
今日lunch hour行遠少少食,就一於去mark左想食好耐的E For Egg,11:55去到先知原來係開十二點🤣🤣雙重芝士三文魚滑蛋盒子吐司$88一上枱就覺得賣相好靚,吐司入面係炒蛋,上面有煙三文魚同魚子,伴碟有芝士年糕同沙律。個吐司外脆,入面的麵包好軟熟,配埋個醬一齊食好夾。招牌奶蓋咖啡$48奶蓋味咸咸地,帶出到個咖啡味,但我就感覺唔到有酒精味😅😅不過間café抽風系統就唔太好,好大陣野食味,呢個係唔好之一,同價錢有少少貴😅😅

雙重芝士三文魚滑蛋盒子吐司$88

招牌奶蓋咖啡$48
奶蓋味咸咸地,帶出到個咖啡味,但我就感覺唔到有酒精味😅😅

• 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
2024-05-20 372 瀏覽
📍E for Egg大圍出名Cafe小店鄰近大圍站,10分鐘內路程Dinner時間都多人排隊等可以用OpenRice訂定位繁忙時間只可以坐60分鐘~店舖裝修係日系風餐牌有幾款招牌菜單,都係有雞蛋🐣包括招牌奶蓋咖啡招牌窩夫好食又好睇,打卡able🐣原味窩夫入面仲有雪糕,好滑既奶蓋Cream野飲係咖啡再加酒精味道就好似Tiramisu唔會好重酒精又有咖啡香👍🏻推介朋友就飲抹茶Latte🍵都唔錯煮食方面有星鰻定食條魚好滑,份量都好多,性價比幾高仲有泡菜,雞蛋絲,沙律菜營養豐富👍🏻
📍E for Egg
大圍出名Cafe小店
鄰近大圍站,10分鐘內路程
Dinner時間都多人排隊等
可以用OpenRice訂定位
繁忙時間只可以坐60分鐘~

店舖裝修係日系風
餐牌有幾款招牌菜單,都係有雞蛋🐣
包括招牌奶蓋咖啡

招牌奶蓋咖啡

好食又好睇,打卡able🐣
原味窩夫入面仲有雪糕,好滑既奶蓋Cream
野飲係咖啡再加酒精
味道就好似Tiramisu
唔會好重酒精又有咖啡香👍🏻推介
朋友就飲抹茶Latte🍵都唔錯

煮食方面有星鰻定食

條魚好滑,份量都好多,性價比幾高
仲有泡菜,雞蛋絲,沙律菜
營養豐富👍🏻

2024-05-20
20 分鐘 (堂食)
  • 蒲燒星鰻定食
  • 招牌奶蓋窩夫
2024-05-19 375 瀏覽
大圍打卡雞蛋主題cafe🍳 cafe 主打滑蛋盒子吐司同埋甜品!全部賣相都非常吸引,因為位置唔多,我個日星期六成4點去到都要等位🫠/三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88/盒子吐司外皮鬆脆,入面嘅麵包依然軟熟!海量滑蛋加埋蜜糖芥末醬味道唔錯!三文魚卷成玫瑰花賣相吸引🌹 另外仲有炸芝士年糕同埋沙律菜伴碟!/E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88/甜品有超多cream 同埋奶蓋,口感輕盈順滑😮 waffle 鬆脆,中間夾住煙韌麻糬口感豐富,雖然邪惡但係好正🤣/開心果特調 $56/開心果迷唔可以錯過!開心果味道超濃郁,唔會太甜,底層仲有豆腐花😍

/三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88/
三文魚芝士滑蛋盒子吐司

/E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88/
E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫

/開心果特調 $56/
三文魚芝士滑蛋盒子吐司
E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫
開心果特調
👍🏻‪ ‪‪價錢合理,賣相吸引,份量充足👎🏻 ‪‪‪無法預約,味道稍膩推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5分為滿分)這次二訪E for Egg, 期間限定推出了新款是我這次最喜歡的吐司!整體而言都是很不錯喔 ⸝⸝ ᷇࿀ ᷆⸝⸝ 建議跟朋友一起來分享餐點~꒰ 小食 ꒱ 黑松露番薯條 $58 我同朋友都好喜歡的小食!新鮮炸需時,份量2-3人分享也可以喔。尤其入口那刻真的很脆口,蕃薯甜味突出🍟 不會失望 > ̫< 配搭黑松露醬就見仁見智,朋友喜歡沾醬而我覺得會蓋過蕃薯的味道。꒰ 主食 ꒱ 雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $88跟朋友分享的吐司,賣相很好而且很大份,不過有點難切一半,因為太豐富了( Ꙭ) 有很多蜜糖芥末醬汁🍯 跟炒蛋🍳 芝士🧀 融入吐司中,吃到一大半會有點膩口,配上三文魚籽可以解膩,可惜三文魚跟魚籽的份量不多。炒蛋很滑口,大家都會一口接一口地吃 (˶ᐢᗜᐢ˶) 旁邊沙律菜都爽口,芝士年糕軟糯好吃,但建議先吃不然後期會太膩吃不下去~꒰ 主食 ꒱ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 這款也是有差不多的蜜糖芥末醬汁、芝士、炒蛋和三文魚籽,唯一不同的是軟殼蟹🦀 即炸的外殼跟內餡我都很
👍🏻‪ ‪‪價錢合理,賣相吸引,份量充足
👎🏻 ‪‪‪無法預約,味道稍膩
推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5分為滿分)

꒰ 小食 ꒱ 黑松露番薯條 $58

꒰ 主食 ꒱ 雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $88

꒰ 主食 ꒱ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
這款也是有差不多的蜜糖芥末醬汁、芝士、炒蛋和三文魚籽,唯一不同的是軟殼蟹🦀 即炸的外殼跟內餡我都很喜歡,不過朋友會覺得有一陣腥味,我則是不太排斥而且也聞不出來( Ꙭ) 伴菜也是同樣有沙律菜和芝士年糕喔~

꒰ 主食 ꒱ 期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑多盒子吐司 $88
我跟朋友最喜歡的一款 .ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪ 跟以上兩款不一樣,由於每一份都有蜜糖芥末醬+芝士+炒蛋,但這款配上鳳梨就會很解膩!用了一大片罐頭菠蘿🍍 甜味多汁可以平衡吐司的飽足感ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ ) 炸蝦兩大隻放上去,一人一隻都很足夠 🍤🍤 不過上面淋上了沙律醬跟芝士片,還是會有一點油膩感。

꒰ 飲料 ꒱ 招牌奶蓋咖啡 $45
這款賣相很可愛,上面是奶蓋、中層是酒啡、下層是鮮奶,整個配合適合不會太甜 🍳☕️ 🍼✧‧˚

꒰ 小結 ꒱
最後有少少不足,因為吐司會挺膩口,過程中需要不斷喝水但杯子很小,喝幾口就要向職員示意,有點不好意思..(›´-`‹ )
2024-05-06
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌奶蓋窩夫
  • 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司
  • 黑松露蕃薯條
2024-05-02 255 瀏覽
今日想食得特別啲,唔食傳統嘢(飯同麵),去食包😆結果都冇令我失望。☀️黄金鳳梨吉列炸蝦滑蛋盒子吐司 $98吉列炸蝦🍤炸得金黃香脆,聞落香且脆口。滑蛋真心滑配埋千島醬好夾。鳳梨🍍燒得好香好juicy,重點係每份都有芝士年糕,雖然油都多,但超級chewy好食🤤☀️金沙軟殼蟹 🦀三文魚子海鮮沙律盒子吐司 $108軟殼蟹十分香脆,食得好享受,份量足夠,食完唔會𝗙𝗲𝗲𝗹 𝘀𝗮𝗱. (唔會唔夠喉)吐司🍞牛油味重,脆身。滑蛋中間仲有魷魚🦑好好咬鮮味好加分同個醬好夾,喜歡呢度嘅細心。三文魚子皮較厚身,同平時壽司店食開嘅有小分別。芝士年糕 正!呢度雖然細,但服務幾好👍🏻內在環境

☀️黄金鳳梨吉列炸蝦滑蛋盒子吐司 $98
吉列炸蝦🍤炸得金黃香脆,聞落香且脆口。

☀️金沙軟殼蟹 🦀三文魚子海鮮沙律盒子吐司 $108
吐司🍞牛油味重,脆身。
滑蛋中間仲有魷魚🦑好好咬鮮味好加分
同個醬好夾,喜歡呢度嘅細心。
三文魚子皮較厚身,同平時壽司店食開嘅有小分別。

芝士年糕 正!

呢度雖然細,但服務幾好👍🏻

內在環境

• 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
2024-04-22 230 瀏覽
🔸和風烤雞扒定食 $68前菜有黑醋沙律配菜正常泡菜、蛋絲雞扒甜醬汁入味白飯跟左飯素整體味道吾錯但份量偏細7.1/10🔹黃金鳳梨吉列炸蝦滑蛋盒子吐司 $98吉列炸蝦幾香脆食到芝士片既炸蝦幾好味但無芝士既位就無咩味滑蛋配千島醬好味😋鳳梨係罐頭個款 普通~配菜沙律菜同芝士年糕食曬成個都幾滿足😍😍7.9/10🔸金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司 $108軟殼蟹都幾大舊外形都幾打卡~外脆內軟 味道好味😋滑蛋中間有魷魚蜜糖芥末醬同吐司好match🤣8.0/10🔹E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88招牌窩夫賣相可愛🤣打卡一流鹹香奶蓋👍🏻窩夫味道正常~仲有4粒乾身既brownie 整體味道吾差7.5/10
🔸和風烤雞扒定食 $68

吉列炸蝦幾香脆
食到芝士片既炸蝦幾好味
但無芝士既位就無咩味
滑蛋配千島醬好味😋
鳳梨係罐頭個款 普通~
配菜沙律菜同芝士年糕

窩夫味道正常~
仲有4粒乾身既brownie
整體味道吾差
7.5/10
🔸️★呢間已經𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞左無數次‼️由佢以前得外賣個陣已經幫襯✌︎(•̀ᴗ•́)و🔹️雙重三文魚芝士滑蛋吐司🐟🧀🥪 $88佢淨係滑蛋吐司都有5款選擇,有款係期間限定😊今次就試左煙三文魚🐟佢嘅擺盤非常吸睛😍打卡一流‼️煙三文魚擺到好似朵玫瑰花咁🌹大約有三片到😊仲有啲三文魚籽添‼️吐司好厚,烤到好香脆😍加埋滑蛋🥚同芝士🧀一齊食真係好豐富😍😍另外擺盤除左有啲沙律菜外🥗,仲要有兩件切半嘅芝士年糕添😋煙煙靭靭👍🔸️黑椒十勝牛肉🐮定食配糖心蛋🥚 $82一開頭以為個定食份量唔多,佢除左有沙律菜外🥗,仲有啲泡菜同雞蛋絲添| (• ◡•)|另外主角牛肉半肥瘦😋,食落唔算油膩,但重點係啲牛肉勁多🤣‼️成半隻碟都係滿嘅🤣🤣非常抵食‼️仲要加埋隻糖心蛋🥚👍😋佢仲有啲甜品都好靚架🤩下次再黎要試埋😃jan_foodie

🔹️雙重三文魚芝士滑蛋吐司🐟🧀🥪 $88

佢淨係滑蛋吐司都有5款選擇,有款係期間限定😊
今次就試左煙三文魚🐟佢嘅擺盤非常吸睛😍打卡一流‼️

🔸️黑椒十勝牛肉🐮定食配糖心蛋🥚 $82

佢仲有啲甜品都好靚架🤩下次再黎要試埋😃
jan_foodie
  • 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司
2024-04-15 244 瀏覽
每次去大圍,都會想再去”E For EGG”。未有圍方之前,大圍除咗大圍小館同好湯好麵,就係”E For EGG”嘅天下 (其實新強記同幾間coffee shop西餐廳我都好欣賞)。如果唔係驚排隊,應該每次都會去食軟殼蟹三文治、奶蓋咖啡、招牌waffle,而且係真係好食。佢都可以話係又食又影嘅代表餐廳。行一陣消化吓再去埋好湯好麵。
每次去大圍,都會想再去”E For EGG”。

行一陣消化吓再去埋好湯好麵。