2024-09-17 166 瀏覽
今日黎到香港大學站,試下依間小清新風嘅打卡Cafe🥰 內裡以純白作主色調,配搭帶點日本特色嘅擺設裝橫作點綴,感覺淡雅又舒適❤️ 餐廳內特設寵物友善區,客人可帶同毛孩一齊光顧🐶🐱 🐧🐧 們㨂咗一份吐司、兩份小食同埋兩份窩夫甜品😋 盒子吐司㨂咗配黃金鳳梨吉列大蝦😚 再加埋邪惡度十足嘅芝士😈 整係賣相已經超級華麗🤩 炸蝦超大隻,炸得又香又脆,食落爽口嚼感一流🫶 吐司內填滿惹味開胃嘅沙律醬、炒蛋同埋黃香鳳梨🤤 一齊食滋味勁豐富❤️ 小食㨂咗千島醬紫蘇肉丸串同埋日韓炸雞拼盤😋 🐧 勁鐘意佢地個肉丸串,外層焦香,內餡軟嫩肉汁滿溢😋 啖啖肉勁滿足🤤 甜品㨂咗兩款打卡勁靚嘅窩夫🌟🌟🌟 E For Egg 芝士奶蓋招牌窩夫&栗子蒙布朗窩夫❤️ 無論賣相還是味道都非常出色🤭 特別喜歡佢嘅雞蛋造型奶蓋😍 又可愛又滋味😘 㨂咗兩杯特飲🥴 招牌奶蓋咖啡同樣有小奶蓋蛋做裝飾😘 飲落帶有淡淡嘅酒香😋 別具韻味😆 西西里檸檬岩鹽氣泡水入口清爽解膩,伴甜品一齊享用好夾👍

黃金鳳梨吉列大蝦盒子吐司

栗子蒙布朗窩夫
招牌奶蓋咖啡
西西里檸檬岩鹽氣泡水
2024-06-22 1276 瀏覽
E for egg 大圍人氣cafe,發現西營盤開左分店, 店內白色加木系裝修,地方寬敞,空間感十足。餐廳仲有一個仿camping area, 令你自身戶外露營感,仲可以帶寵物一齊食野,感覺唔錯👍🏻Lunch time都好多人,不過我哋啱啱好彩唔使點等就已經有位~🥢金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$1️⃣0️⃣8️⃣創意十足的吐司,又係打咭able,軟殼蟹炸得香脆,吐司內有滑蛋、有海鮮(我食到好多魷魚粒)加埋沙律醬及少量三文魚籽的吐司完美搭配。份量適中,口感豐富。唯一缺點係個吐司烘得太乾,個底直頭又乾又硬,要扣分🥢黑椒牛舌丼配溫泉蛋$7️⃣8️⃣黑椒牛好舌份量頗多,口感軟熟,撈埋隻溫泉蛋,味道很夾,不自覺吃完整碗飯😆竹炭黑芝麻咖啡$4️⃣5️⃣黑芝麻的醇厚味道和濃郁的咖啡交織在一起,柔和而不失層次,入口細膩醇滑👍🏻招牌奶蓋咖啡$4️⃣5️⃣豐厚的奶蓋如雲朵般覆蓋在濃醇的咖啡之上,奶蓋醇厚卻不膩,配上咖啡恰到好處👍🏻是日,消費$3️⃣0️⃣4️⃣人均消費1️⃣5️⃣2️⃣#hkfoodie #heleinocean #西環美食 #saiwanfood #eforegg

🥢金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$1️⃣0️⃣8️⃣

🥢黑椒牛舌丼配溫泉蛋$7️⃣8️⃣

竹炭黑芝麻咖啡$4️⃣5️⃣

招牌奶蓋咖啡$4️⃣5️⃣

是日,消費$3️⃣0️⃣4️⃣
人均消費1️⃣5️⃣2️⃣

《📍香港大學日式咖啡店— E FOR EGG🥪☕️》之前都食過一次大圍Eforegg㗎啦😬嗰時候已經好受歡迎,要等一陣先入到去🤣而家開咗間喺香港大學附近🥳地點方便之餘 餐廳都闊落好多🧡好多座位🫶🏻平日黎到人唔算多🤣所以好快就入到座💯呢度餐牌比大圍嗰間更加多元化☺️除咗有各式各樣盒子吐司🍞仲有好多定食同小食🥹仲有拉麵添🍜🥹🥹出邊仲有個甜品櫃桶😍有唔同嘅芝士蛋糕🍰蛋卷俾你揀🧡1️⃣ 🦀🫶🏻 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律滑蛋盒子吐司$123 (9/10)💯💯💯💯💯本身都超鍾意軟殼蟹😜❤️所以一定嗌!保持脆身之餘都有蟹膏😬裏面去到底都有一大堆嫩滑既炒蛋🥺帶點胡椒味 不過要快啲食唔係軟殼蟹上面嘅honey mustard會令到軟殼蟹有啲淋!吐司煎得好出色😜食落去好重嘅牛油味😬 就係鍾意佢咁邪惡!我仲加咗$15芝士🧀添2️⃣ 🥪🧀 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88 (9/10)欣賞佢吐司烤烘得鬆脆可口🍞煙三文魚 🍣三文魚籽配上沙律醬一齊食 好邪惡!同軟殼蟹嗰個一樣❣️❣️隔離有芝士年糕🧀同埋黑醋沙律菜🥗正到爆!3️⃣ 🤎 🧇 E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88 (9/10)💯💯💯幾大份!賣相超可愛☺️面頭有一個
《📍香港大學日式咖啡店— E FOR EGG🥪☕️》

幾大份!賣相超可愛☺️面頭有一個荷包蛋🍳用奶蓋整成🥛🍼芝士🧀咸香味好出🥳配埋大大嚿窩夫🧇同埋裏面嘅雪米糍🍦層次都幾豐富!側邊仲有啲朱古力Brownie!!!🍫

4️⃣ ☕️🍰 西環限定—雪の巴斯克軟心芝士蛋糕
$58 (10/10)💯💯💯💯

一上枱賣相已經好吸引!外層係雪白嘅糯米🧡煙韌拉絲💯半熟芝士蛋糕呈流心狀 芝士味好香 🤣🧀同麻糬一齊食好正!睇得出擺咗好多心機整!

5️⃣ 🖤☕️ 竹炭黑芝麻鮮奶 $42 (9/10)

好可惜嚟到太晏🥲冇晒開心果嘅嘢飲💔一見到同芝麻有關梗係即刻揀😬 濃濃既芝麻香!好過癮🌞上面仲有一層疑似奶蓋嘅嘢🍼 Creamy帶奶香 底層嘅黑芝麻醬都好濃🖤

6️⃣ 🍫🧉 香濃熱朱古力 $38 (5/10)

熱朱古力相比之下冇咁特別🤎略嫌味道有啲淡

7️⃣ 🧡🐥日式炸雞拼盤(韓式炸雞粒&日式炸雞) $78 (6/10)

韓式炸雞🍗雞鎚辣辣地 幾惹味 而日式炸雞就細細粒 幾Juicy❣️炸皮唔會過厚 不過對比起其他食物就冇咁驚艷

8️⃣ 🐮🍱黑椒牛舌配溫泉蛋定食 $78 (9/10)

牛舌俾咗好多塊😍全部都薄薄地 幾有嚼口 配上佢嘅黑椒汁 溫泉蛋 🍳蛋絲🥚泡菜 仲有黑椒洋蔥🥹🫶🏻味道比較濃但係惹味🫶🏻仲有湯同埋一碗飯🍚份量都好多🤣食唔晒

————————————————————————
📍E FOR EGG (西環)

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_syp

🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:8/10
🔆性價比:9/10
🔆會唔會encore: yes

#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #西營盤 #西營盤美食
E FOR EGG 📍西環西營盤皇后大道西428-440號真善美大廈地下D, E及F號舖📍大圍城河道19-25號城河樓地舖━很久之前與朋友到訪大圍店 一直留有好印象 這次得知在西環開了新店 便來試試水準~吐司 定食 窩夫 蛋糕 甜品 樣樣都試了 樣樣都很正! 新店同樣有打卡榻榻米位置 採光很好 附近的學子與打工仔都有福了!━🍞 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 +10%▶︎ 吐司煎香兩面 內裡夾著蛋沙律 黑松露滑蛋 表面鋪上軟殼蟹與三文魚籽 再加上海量金沙醬 味道層次超多▶︎ 酥脆軟殼蟹 嫩滑滑蛋 微脆麵包 濕潤醬汁 口感此起彼伏很是豐富好味指數:●●●●◐━🍱 黑椒十勝牛肉定食 $80 +10% (轉温泉蛋 +$10)▶︎ 港大學子們午餐來這裡吃定食是好選擇! 這款黑椒牛肉很不錯~▶︎ 定食包括主菜 泡菜 沙律 味噌湯 飯素 白飯 營養均衡又飽肚!▶︎ 強烈建議轉配溫泉蛋 牛肉裹上蛋漿配飯更佳好味指數:●●●●◐━🍠 黑松露蕃薯條 $58 +10%▶︎ 大圍店吃過後念念不忘 這次特意再點一次 果然沒有失望~▶︎ 番薯條外脆內粉糯 自帶甜香 搭配黑松露醬與黑松露蛋黃醬是雙重滿足!好味指數

E FOR EGG
📍大圍城河道19-25號城河樓地舖

吐司 定食 窩夫 蛋糕 甜品 樣樣都試了 樣樣都很正!

🍞 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 +10%

▶︎ 強烈建議轉配溫泉蛋 牛肉裹上蛋漿配飯更佳

🍠 黑松露蕃薯條 $58 +10%

🍢 千島醬紫蘇雞肉丸串 $58 +10%
▶︎ 紫蘇雞肉丸一串串很可愛 搭配千島醬更惹味~
好味指數:●●●●◯

🐔 雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58 +10%
▶︎ 兩款雞翼各有特色 個人覺得芝麻更香口~

🌰 栗子蒙布朗窩夫 $88 +10%
▶︎ 窩夫上放上雪糕糯米糍 忌廉 栗子蓉 還有造型煎蛋 超可愛!
▶︎ 栗子味十分香濃 但又不會很甜膩 個人很愛這款 而雪糕糯米糍更是為整體增添層次感!

🧀 開心果巴斯克芝士蛋糕 $62 +10%
沒想到這裡的巴斯克很有驚喜 幸運地遇到了自己最愛的開心果味 果然沒有失望!
▶︎ 芝士蛋糕微有流心質感 芝士味中隱隱帶堅果香氣 而表面淋上的開心果醬超濃郁~

💚 開心果特調 $56 +10%
▶︎ 開心果控必試! 開心果堅果香非常濃郁 搭配豆腐更是增添口感

🍋‍🟩 西柚百香果氣泡水 $42 +10%
▶︎ 消暑飲品首選~ 西柚與百香果酸甜開胃 搭配高熱量食物剛剛好!
好味指數:●●●●◯

3天前 0 瀏覽
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108店家既招牌吐司, 入到黎幾乎係每台都必叫~超級打卡able,金黃既軟殼蟹炸到超香脆,吐司內有炒滑蛋、店主秘製既沙律醬同埋三文魚籽, 咬落香口又惹味, 配上加左牛油烘底既吐司, 成個搭配好perfect。份量適中,兩三個人一齊share最好, 口感豐富。咖喱吉列大蝦定食 $78 日式咖喱甜甜地, 辣味唔算好出, 大人細路都岩食, 吉列蝦超大條, 仲要配埋cheese, 超邪惡! 咬落唔係成條炸粉而係真係咁大條既炸蝦! 咬落爽口彈牙, 點埋咖喱一齊更加滋味~千島醬紫蘇雞肉串 $58呢個串燒真係有驚喜!雞肉夾住清新的紫蘇葉,燒到外脆內嫩,散發出淡淡嘅香氣,與雞肉嘅鮮味結合得恰到好處,食落去好開胃。日式章魚小丸子 $48呢個小食真係唔可以錯過!小丸子外脆內軟,裡面嘅章魚粒非常鮮甜,搭配上醬油、柴魚片同埋沙律醬😝味道層次分明,真心完全停唔到開心果鮮奶咖啡 $52呢杯咖啡☕️ crossover開心果🤣開心果風味非常濃郁,配合滑順嘅鮮奶,口感非常順滑,唔會太甜,正好衬托出咖啡嘅香氣,好新鮮🤭開心果雜莓冰 $88 呢個刨冰用新鮮嘅雜莓同開心果碎製作,味道酸甜
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

咖喱吉列大蝦定食 $78

千島醬紫蘇雞肉串 $58

日式章魚小丸子 $48

開心果鮮奶咖啡 $52

開心果雜莓冰 $88
呢個刨冰用新鮮嘅雜莓同開心果碎製作,味道酸甜可口,清新之餘仲帶有一絲香脆,食完真係一個完美嘅結尾。

下次絕對會再嚟,繼續探索更多美味!
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
  • 開心果特調
之前係大圍都食過,環境舒適食物又唔錯!估唔到佢竟然喺西環開咗一間新分店😚新開嘅西環分店,環境簡約得嚟又舒服,而且入面仲有一個小草坪,客人可以帶動物入嚟一齊鬆一鬆,假日嚟到輕鬆吓都可以😚🌟雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼) $58每款兩隻,芝麻雞翼皮薄,而且肉汁豐富,一啲都唔乾👍🏻。餃子雞翼有驚喜😲,內裏有滿滿嘅豬肉餡料😚🌟日式章魚小丸子 $48🌟小食拼盤(日式芝士年糕&酥炸雞軟骨) $58日式年糕切半,半溶芝士配上鬆脆外殼😍 雞軟骨份量夠多,而且夠香脆👍🏻🌟千島醬紫蘇雞肉丸串 $58估不到肉丸嘅雞肉都有水準,咬落亦彈牙🤤🌟雞軟骨海苔魷魚吐司 $103吐司🍞係呢度岀名嘅主食,香脆牛油吐司入面有香滑炒蛋,topping鋪滿酥炸雞軟骨、炸魷魚🦑,好邪惡🫣🌟香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 $65我朋友好鍾意黑松露🫣,所以我哋叫多個吐司,香滑炒蛋配黑松露,黑松露嘅鹹香跟牛油吐司很匹配😲🌟E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88上枱嗰刻,已經比得意嘅外表吸引住🫣。用cream扮蛋白,布甸扮蛋黃😂。窩夫亦好鬆脆😚🌟期間限定-雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 $62巴斯克芝士蛋糕一直都是我至愛,呢度特別用麻糬皮包

🌟雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼) $58

🌟日式章魚小丸子 $48

🌟小食拼盤(日式芝士年糕&酥炸雞軟骨) $58

🌟千島醬紫蘇雞肉丸串 $58
估不到肉丸嘅雞肉都有水準,咬落亦彈牙🤤

🌟雞軟骨海苔魷魚吐司 $103

🌟香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 $65

🌟E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88

🌟期間限定-雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 $62
巴斯克芝士蛋糕一直都是我至愛,呢度特別用麻糬皮包住,特別煙靭,有新意👍🏻

🌟招牌奶蓋咖啡 $48 香濃朱古力 $42
3天前 0 瀏覽
一直俾呢間cafe嘅甜品吸引住,lunch終於有機會去西環店食野😁環境都幾大,我地早去到有幸坐到塌塌米,裝修行木系路線幾舒適😜Menu好多款式可以揀,我地叫左4個主食+甜品&小食,同埋一人一杯飲品,上菜快,食物都有質素👍🏻✨雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 - 好吸睛之三文魚砌左靚靚玫瑰,而吐司入面都滿滿內涵,放滿左滑蛋同芝士🍳 🧀 睇得又食得!✨甜蝦三文魚籽茶漬丼 - 第一次見甜蝦配茶漬丼,都幾足料,砌左個小山丘🦐 清清地幾有日式風味~✨蒲燒鰻魚定食 - 好甜心地鰻魚已切開幾件,方便share🤭食落冇咩細骨,幾易入口✨七味唐揚炸雞拉麵 - 都幾大份,拉麵口感彈牙🍜 炸雞香脆唔會乾身✨千島醬紫蘇雞肉丸串 - 賣相幾精緻,彈牙得嚟有淡香紫蘇味🍡 ✨E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 - 期待已久嘅甜品🧇 面頭個“太陽蛋”超可愛,窩夫超脆口,中間夾住咸香芝士奶蓋同雪米糍,夠晒層次!✨栗子蒙布朗窩夫 - 超大個,Mont Blanc竟然內藏住waffle😍外面栗子蓉好細滑,栗子味香濃🌰 ✨飲品 - 開心果特調、竹炭黑芝麻咖啡、招牌奶蓋咖啡、桂花雪梨茶,各有特色,好有誠意💯

大圍人氣Café 《E FOR EGG》的招牌盒子吐司早已聞名,最近得知在港島開了分店,距離香港大學站只有5分鐘步行路程,終於有機會一試。新店裝修沿用本店白色木系簡約風格,空間寬敞,提供的座位數量甚多,而且有普通座位及榻榻米可以選擇。除了有一系列以雞蛋作為靈感的食物和飲品之外,更設有寵物餐單,除了和三五知己聚會,更可帶同毛孩一起享受美食。價錢以一般Café 來說算相當合理,難怪吸引大量附近的學生前來光顧。❥ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ($108)店家的招牌盒子吐司,幾乎每枱必點,賣相精緻又份量十足。立方體吐司上面的原隻軟殼蟹炸得金黃鬆脆,吐司內是三文魚籽海鮮沙律,搭配鹹香蛋黃和嫰滑滑蛋,吃起來口感豐富又飽腹。❥ 鹽味三文魚茶漬丼 ($70)🍣吃完吐司來個清淡的茶漬丼平衡油膩感,茶味調得清甜,搭配三文魚鮮味提昇。❥ 泡菜豚肉定食配溫泉蛋 ($78)薄切豚肉肉量驚人,肉質細嫩不過韌,與泡菜的配搭相得益彰。❥ 千島醬紫蘇雞肉丸串 ($58)雞串燒到外脆內嫩,鮮美雞肉包裹著散發淡淡香氣的紫蘇葉,兩者結合得恰到好處。❥ 抹茶粟子蒙布朗窩夫 ($96)Mont Blanc表層是一絲絲香醇

❥ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ($108)

❥ 鹽味三文魚茶漬丼 ($70)🍣

❥ 泡菜豚肉定食配溫泉蛋 ($78)
薄切豚肉肉量驚人,肉質細嫩不過韌,與泡菜的配搭相得益彰。

❥ 千島醬紫蘇雞肉丸串 ($58)

❥ 抹茶粟子蒙布朗窩夫 ($96)
Mont Blanc表層是一絲絲香醇綿密的抺茶蓉,入口極細滑,內餡是外脆內軟的窩夫配上甘香栗子、香甜紅豆及煙靭冰涼的雪米糍,迸發多重口感。

❥ E for Egg芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)
疊成小屋形狀的窩夫以一隻太陽蛋作點綴,造型精緻可愛。外脆內軟的窩夫上舖滿濃厚香滑的芝士奶蓋,結合成甜中帶鹹的微妙配搭。兩片窩夫之間夾著軟糯的雪米糍,層次感豐富。

❥ 開心果特調 ($56)
與朋友不約而同點了這杯開心果特飲,加入嫩滑豆腐,入口綿柔,散發濃郁堅果香氣。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿E FOR EGG @eforeggcafe
𖤣𖤥西環西營盤皇后大道西428-440號真善美大廈地下D, E及F號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

5天前 0 瀏覽
大圍做盒子吐司出名堂嘅E for Egg喺西環開咗分店新鋪簡潔風,空間感十足,仲設有露營區做埋寵物友善餐廳寵物友善程度係仲供應🐶🍕食品,當晚都有食客帶埋毛孩與眾同樂,聽講假日都幾滿座我地今晚柯打咗:《人氣滑蛋盒子吐司》金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108《定食》黑椒牛舌定食 配溫泉蛋 $78《甜品》栗子🧇蒙布朗窩夫Mont Blanc Waffle $88《飲品》招牌奶蓋咖啡 E for Egg ☕️Coffee $45 (含酒精 Baileys)西西里檸檬岩鹽氣泡水 $42西柚百香果氣 $42
大圍做盒子吐司出名堂嘅E for Egg
喺西環開咗分店
新鋪簡潔風,空間感十足,仲設有露營區做埋寵物友善餐廳

我地今晚柯打咗:
《定食》黑椒牛舌定食 配溫泉蛋 $78
《飲品》
西西里檸檬岩鹽氣泡水 $42
西柚百香果氣 $42

2024-09-17
✨西營盤嘅榻榻米cafe✨在港大隔壁有一間文青cafe入面仲有榻榻米座位好多餐食都只係1xx入內吸引好多學生前來食!❣️日式牛肉湯烏冬 $78❣️日式叉燒湯烏冬 $72湯底清甜鮮美 牛肉蒜香十足又嫩滑,叉燒軟糯可口 份量足夠搭配彈牙的烏冬麵和蟹柳,爽口的海帶和甜甜的玉米每一口都充滿了濃郁的日式風味❣️黃金芝士巴斯克蛋糕 $58甜品方面,黃金芝士巴斯克蛋糕絕對推薦與一般的巴斯克芝士蛋糕不同它採用更多鹹芝士芝士更加濃郁和鹹香的口感而蛋糕因其金黃的顏色更佳裡面充滿了流心❣️鳳梨檸檬茶 熱 $56裡面有葡萄乾 菠蘿乾,橘子和檸檬喝起來酸酸甜甜 又暖胃養生❣️竹炭黑芝麻鮮奶 熱 $38濃濃的黑芝麻香味口感順滑又細膩打卡起來又美觀
✨西營盤嘅榻榻米cafe✨

在港大隔壁有一間文青cafe
入面仲有榻榻米座位
好多餐食都只係1xx入內
吸引好多學生前來食!

❣️日式牛肉湯烏冬 $78
❣️日式叉燒湯烏冬 $72
湯底清甜鮮美 牛肉蒜香十足又嫩滑,
叉燒軟糯可口 份量足夠
搭配彈牙的烏冬麵和蟹柳,
爽口的海帶和甜甜的玉米
每一口都充滿了濃郁的日式風味

❣️黃金芝士巴斯克蛋糕 $58
甜品方面,黃金芝士巴斯克蛋糕絕對推薦
與一般的巴斯克芝士蛋糕不同
它採用更多鹹芝士
芝士更加濃郁和鹹香的口感
而蛋糕因其金黃的顏色更佳
裡面充滿了流心

❣️鳳梨檸檬茶 熱 $56
裡面有葡萄乾 菠蘿乾,橘子和檸檬
喝起來酸酸甜甜 又暖胃養生

❣️竹炭黑芝麻鮮奶 熱 $38
濃濃的黑芝麻香味
口感順滑又細膩
打卡起來又美觀
5天前 0 瀏覽
這間人氣咖啡店新分店位於西環的真善美大廈地下,主打精緻的日式西餐。店內環境寬敞舒適,裝潢以日系為主,更設有榻榻米座位,適合約會或多人聚會。 日式叉燒湯烏冬 - $72肥瘦相間的日式叉燒軟腍多汁,肥而不膩,瘦而不柴;五彩繽紛的配料包括粟米、昆布、鳴門卷及半隻溏心蛋;煙煙韌韌的稻庭烏冬好幼滑,還另上胡麻醬汁律一份。雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 - $88金黃酥脆的厚吐司毫不油膩,兩邊塗上惹味的牛油,中間釀滿香滑的炒滑蛋富奶香,再淋上鹹香的芝士醬,卷成玫瑰花狀的煙三文魚滑順絲柔,帶著點煙燻香,還有爽脆的三文魚籽。千島醬紫蘇雞肉丸串 - $58三串共九粒雞肉丸結實彈牙充滿肉汁,有獨特的紫蘇葉香氣,低脂又健康。雞翼拼盤 - $58即叫即炸的雞翼特別外脆內軟,餃子雞翼先去骨再釀入豬肉、白菜及洋蔥等,口感及味道更具層次;芝麻雞翼則有著濃厚的芝麻香氣。抹茶栗子蒙布朗窩夫 - $96濃郁甘甜的栗子泥,一層層覆蓋著香脆的窩夫,奶油味濃郁,還有幼滑細膩的抹茶忌廉、香甜的紅豆蓉及雪糕糯米糍。雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 - $58煙煙韌韌的麻糬皮包裹著整個蛋糕,巴斯克蛋糕滑順又綿密,有著濃郁的芝士和蛋香味,尤其中央軟

日式叉燒湯烏冬
抹茶栗子蒙布朗窩夫
抹茶栗子蒙布朗窩夫 - $96
雪の巴斯克軟心芝士蛋糕
雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 - $58
煙煙韌韌的麻糬皮包裹著整個蛋糕,巴斯克蛋糕滑順又綿密,有著濃郁的芝士和蛋香味,尤其中央軟心部位入口即化。
檸檬戚風蛋糕
檸檬戚風蛋糕 - $48
鮮黃晶瑩的檸檬醬酸酸甜甜,蓬鬆柔軟的戚風蛋糕夾著幼滑細膩的檸檬慕絲,清新不膩口。
開心果特調 - $56
整杯充斥著濃厚的開心果獨特的堅果香氣,伴以鮮奶的順滑,滑溜的豆腐添口感,杯邊緣更黏滿開心果碎碎。
開心果特調 & 番石榴青檸氣泡水
開心果特調 & 番石榴青檸氣泡水
番石榴青檸氣泡水 - $42
清爽的碳酸氣泡,伴隨著青檸陣陣酸甜清香,還有番石榴特殊的甘甜味。
焙茶
焙茶 - $22
茶包慢慢泡出焙茶誘人的煙薰香氣,又有著醇厚的口感,有助解膩消化。
2024-09-14
大圍人氣滑蛋盒子吐司E FOR EGG進駐西環距離香港大學站只有5分鐘步行路程,除了有一系列以雞蛋作為靈感的食物和飲品之外更設有寵物餐單,和三五知己或者毛孩都可以一起過來‣ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司加芝士 ($108/+$15)這是餐廳的招牌盒子吐司吐司上面的軟殼蟹很大一隻!!盒子中間就是三文魚籽海鮮沙律吃起來口感豐富,也很飽肚‣ 原條蒲燒星鰻魚茶漬飯 ($88)點茶漬飯是為了留空間給甜品😋茶漬飯吃起來比較清淡,味道正常發揮‣ E for Egg芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)造型也太可愛了吧😍奶蓋很濃厚香滑兩片窩夫之間有一粒雪米糍‣ 柚子焙茶巴斯克蛋糕 ($58)‣ 招牌奶蓋咖啡 ($48)‣ 開心果特調 ($56)‣ 竹炭黑芝麻咖啡 ($45)‣ 西柚百香果氣泡水 ($42)💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳座位數量比較多,價錢合理而且有普通座位/榻榻米可以選擇加上是寵物友善餐廳,更提供寵物餐單適合跟朋友/家庭甚至是毛孩一起過來試試~💰Total: $603 ($301.5pax 已包括10%服務費)📍E for Egg|@eforeggcafe西環西營盤皇后大道西428-44
大圍人氣滑蛋盒子吐司E FOR EGG進駐西環
距離香港大學站只有5分鐘步行路程,
除了有一系列以雞蛋作為靈感的食物和飲品之外
更設有寵物餐單,和三五知己或者毛孩都可以一起過來

這是餐廳的招牌盒子吐司
吐司上面的軟殼蟹很大一隻!!
盒子中間就是三文魚籽海鮮沙律
吃起來口感豐富,也很飽肚

‣ 原條蒲燒星鰻魚茶漬飯 ($88)
點茶漬飯是為了留空間給甜品😋
茶漬飯吃起來比較清淡,味道正常發揮

‣ E for Egg芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)
造型也太可愛了吧😍
奶蓋很濃厚香滑
兩片窩夫之間有一粒雪米糍

‣ 柚子焙茶巴斯克蛋糕 ($58)
‣ 招牌奶蓋咖啡 ($48)
‣ 開心果特調 ($56)
‣ 竹炭黑芝麻咖啡 ($45)
‣ 西柚百香果氣泡水 ($42)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳座位數量比較多,價錢合理
而且有普通座位/榻榻米可以選擇
加上是寵物友善餐廳,更提供寵物餐單
適合跟朋友/家庭甚至是毛孩一起過來試試~

📍E for Egg|@eforeggcafe

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_香港大學 #foodstep_西環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
📍西環店小斜路有間日系咖啡店 係E for Egg! 比起大圍店 空間面積係大超過一倍 木系設計感覺休閒舒適 設有不同風格的用餐環境 當日揀咗榻榻米😹 仲有露營田園風 同普通座椅🌀 炙燒三文魚定食煙韌日本米飯灑上照燒汁與飯素 配合外層微微燒香的三文魚 真係有驚喜! 三文魚略帶油脂 做到入口即溶嘅口感😻 🌀 黃金鳳梨吉列大蝦盒子吐司有菠蘿的配搭就係有加分! 盒子吐司係餐廳大人氣食品 吐司麵包內軟外脆 中間裝滿菠蘿片+流心滑蛋+芝士 餡料澎湃~ 仲配有兩塊香脆年糕🌀 千島醬紫蘇雞肉丸串雞肉丸軟嫩多汁 帶有少少紫蘇葉獨特香氣 一粒一粒咁食 好易停唔到口😹🌀 栗子蒙布朗窩夫 & 柚子焙茶巴斯克蛋糕甜品時間到! 當然有招牌小蛋子放係表面 栗子泥唧絲覆蓋係窩夫上 增加口感 內層cream同一整球雪糕糯米糍 令到成個甜品有多重口感 做得好出色~ 巴斯克蛋糕帶點乳酪味 正常發揮🌀 開心果鮮奶咖啡 & 桂花香梨茶今次都係叫返呢杯😹 記得攪勻先飲 底層開心果醬味道好濃郁 桂花香梨茶滋潤梨味明顯
📍

🌀 炙燒三文魚定食

🌀 黃金鳳梨吉列大蝦盒子吐司

🌀 千島醬紫蘇雞肉丸串

🌀 栗子蒙布朗窩夫 & 柚子焙茶巴斯克蛋糕

🌀 開心果鮮奶咖啡 & 桂花香梨茶
  • 栗子蒙布朗窩夫
  • 開心果鮮奶咖啡
繼大圍分店後 ᴇ ꜰᴏʀ ᴇɢɢ 又開咗新店喇芝士奶蓋窩夫 $88呢款係佢哋嘅招牌 帶點朱古力味既waffle 鹹甜交集 抹茶蒙布朗 $96全個Mont Blanc 外層為抹茶奶油 內層有紅豆 麻薯 窩夫等等 口感超豐富清新檸檬伯爵茶戚風蛋糕 $56檸檬香氣較為突出 質感鬆軟地獄豬軟骨湯拉麵 $78豬軟骨夠入味 對於我比較鍾意食辣嘅人黎講唔係好地獄 但都幾惹味黑椒牛舌定食耐溫泉 $78肉質軟腍 用上少許黑椒 品嚐到食材原本味道品嚐到食材原本味道和風烤雞扒定食 $68定食包括有蛋絲 沙律 湯 飯雞扒調味剛好 日式章魚小丸子 $48小丸子大大粒 綿密豐盈吉列炸雞扒佐南蠻醬 $48香脆可口 咖哩吉列豬扒定食 $78厚厚豬扒加上滿滿咖哩汁 充滿日式風味黑松露番薯條 $58Truffle 味濃郁 炸到脆卜卜千島醬紫蘇雞肉丸串 $58煙韌有咬口雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 $62西環店期間限定最新推出既甜品 由麻糬皮包裹住整個巴斯克蛋糕 麻薯控一定要試下開心果鮮奶咖啡$52三款材料比例平衡橙香冰美式 $45原本橙汁上 可按自己喜好加入espresso竹炭黑芝麻咖啡 $45充滿淡淡黑芝麻同牛奶既味道美式咖
繼大圍分店後 ᴇ ꜰᴏʀ ᴇɢɢ 又開咗新店喇

充滿淡淡黑芝麻同牛奶既味道
美式咖啡 $38

佢哋仲提供 Pet friendly食物同空間
2024-09-20 0 瀏覽
呢間人氣Cafe 🥚E For Egg之前大圍店已經一直好想去試❤️知道佢喺西環開咗分店、所以就帶埋小朋友👦🏻一齊去食🥰餐廳以日系木色設計為主,感覺好舒服,仲設有榻榻米座位同寵物專區‼️食物有質素,賣相精緻,仲好啱打卡添😆✨金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司呢個盒子吐司賣相好吸睛😍盒子吐司上面放咗原隻炸軟殼蟹 口感好酥脆吐司外脆內軟配搭埋三文魚籽、醬汁、滑蛋味道豐富有層次❤️✨原條蒲燒星鰻茶漬丼 兩條蒲燒星鰻 肉質嫩滑細緻加入茶湯一齊食 味道唔會太鹹😋✨雪の巴斯克軟心芝士蛋糕用咗麻糬皮包住巴斯克蛋糕 巴斯克蛋糕口感順滑綿密食落好濃郁嘅芝士同蛋香味配上煙韌嘅麻糬皮 口感豐富麻糬控一定唔可以錯過❤️✨E for Egg芝士奶蓋招牌窩夫 面層有隻荷包蛋做點綴🍳 造型好可愛窩夫口感鬆軟 有蛋香味加上濃厚嘅芝士奶蓋同咖啡朱古力粉味道甜中帶鹹 中間仲有軟糯嘅麻糬呢個招牌甜品必點😍✨開心果特調由開心果+鮮奶+豆腐調製而成 好特別😍杯邊沾滿咗開心果碎❤️飲落開心果味香濃加埋香滑嘅牛奶同豆腐 唔會太甜🥰✨西西里檸檬岩鹽氣泡水感覺清爽又解膩🤩

✨金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
呢個盒子吐司賣相好吸睛😍
盒子吐司上面放咗原隻炸軟殼蟹 口感好酥脆
吐司外脆內軟配搭埋三文魚籽、醬汁、滑蛋
味道豐富有層次❤️

✨原條蒲燒星鰻茶漬丼