2024-06-16
Enoteca (糖廠街)📍:鰂魚涌糖廠街35-41號地舖🚗:鰂魚涌地鐵A出口 步行4分鐘📞:+852 2744-6000💲:~HKD300/head for dinnerFood quality✔️:Smoked Beef Carpaccio, Asparagus , Artichoke & Brie Tart, Mediterranean Vegetable Pizza👌🏼:Carrot Cake, Aglio e Olio, Coco Fresh, Guava Ginger Screwdriver總結:😋鰂魚涌特色地中海菜 個人覺得偏意大利🇮🇹/西班牙菜多啲 食物酒類選擇多 睇到人眼花撩亂 😋Smoked Beef Carpaccio係意式生牛肉片 牛薄片 上面落咗蛋黃 山柑同帕瑪森奶酪🧀 濃嘅牛味新鮮 開胃嘅前菜😋Asparagus , Artichoke & Bri 係撻皮上放上 茄子泥 火箭菜同羊奶乳酪 再洒上蘆葦同菜薊 素食嚟但有層次 唯一係真係太大碟 真到飽死😋Mediterranean Vegetable Pi就係一個素食薄餅 茄子泥莫薩里拉同菲達芝士 油橄欖🫒 烤翠肉
📍:鰂魚涌糖廠街35-41號地舖
🚗:鰂魚涌地鐵A出口 步行4分鐘
📞:+852 2744-6000
💲:~HKD300/head for dinner
Food quality
總結:
😋Mediterranean Vegetable Pi就係一個素食薄餅 茄子泥莫薩里拉同菲達芝士 油橄欖🫒 烤翠肉瓜 蕃茄乾同紅椒 雖然全都是菜但食落唔寡 調味足同肉食pizza都一樣咁好食
🤔意粉有6款麵類選擇 比意式餐廳更似意式餐廳 有長通粉 蝴蝶粉 螺絲粉 扁意粉 直條麵同無麩質直條麵 Aglio e Olio係最經典嘅橄欖油蒜香意粉🍝睇落簡單但實際冇咁容易整 呢碟就正常
🤔carrot cake🧁係指將紅蘿蔔混入麵糊製成嘅蛋糕 正常味道 texture略硬亦唔會我偏愛
🤔兩杯飲品就正常發揮
🤔價錢偏貴 食物幾好食都唔算太接受
😨餐廳環境幽暗 適合拍拖👫但對我呢啲打卡人士影相好唔friendly
😨以呢個收費嚟計 服務真係唔合格 連基本舉手都要等好耐 理解繁忙時段嘅 不如請多個人🥲