2024-10-26 1187 瀏覽
有心事時你會點?自己想方法解決?還是找朋友傾談?我就多數選後者。今日一放工就約了同事吃early dinner傾談生活事。以粉橙紅色為主調,裝潢簡約優雅,燈光柔和,感覺舒適寫意。地方闊落,座位挺多。沒有套餐,全是單點。飲品分別有Feature Drinks、Coffee、Chocolate & Tea,而食物就有Salad、Sandwich &Toast、Special 、Burger、Panini、Pasta和Dessert。******************************我地點了牛肉意式香草包伴蘑菇芥末醬及沙律配檸檬醋醬 Herb Foccacia with Beef and Sautéed Mushrooms, Salad and Homemade Lemon Vinaigrette Dressing ($107),份量勁足,勁!香草包烤烘至外脆內軟,塗上很香的芥末籽醬,中間大量肥牛和雜菇菌,很豐富。肥牛肉嫩油潤,菇菌爽口兼有菇香,烹調入味,很美味!旁邊配了些雜沙律菜和車厘茄,新鮮清爽,拌入酸咪咪的檸檬醋汁,清新開胃神,同時亦可中和一下肥牛的油膩感。*********
生酮花生醬黑巧克力忌廉卷
甜品就揀了一件生酮花生醬黑巧克力忌廉卷 Keto Peanut Butter Dark Chocolate Roll Cake ($61)。糕身口感鬆軟,塗上黑巧克力醬和花生醬,再捲着厚厚的香滑忌廉。淡淡的花生味,味道不太甜,好吃!吃完都沒有罪惡感。
宇治抹茶杏仁奶
飲品方面,我要的宇治抹茶杏仁奶Uji Ceremonial Matcha Almond Milk ($39/REG+$3) 有多葉的心花圖案,清晰兼沒有粗泡,靚!入口香滑,有淡淡的杏仁香,亦有少少甘苦的抹茶香,喜歡!
伯爵茶鮮奶巧克力
朋友杯伯爵茶鮮奶巧克力Earl Grey Chocolate($42/REG) 的心形拉花圖案同樣很美!她話香滑,朱古力味濃,香甜而不膩,如伯爵茶味再濃一點就更吸引。
不是第一次來這間咖啡店,除了喜歡這裏的食品和飲品外,還很喜歡它的舒適和寧靜,真是一個傾談好地方。
2024-10-24
伯爵茶鮮奶巧克力
呢間咖啡店健康得嚟食物質素唔錯,位於地鐵商場入面,超方便。大漠風嘅顏色令人感覺舒適,同朋友傾計都好放鬆。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 配焗薯 呢個漢堡好大個,攤開咗成個all day breakfast 咁。檸檬乳酪醬同菠蘿令到個包味道更清新,無咁滯。法式西多士伴配雜莓醬 呢個西多士唔係次次都叫得到,有次太夜嚟都冇。雜莓醬酸酸哋,都幾配合西多士,同港式嘅完全唔同。香蕉蛋糕 初初見到個蛋糕啡色仲以為係拎錯咗朱古力味,但一聞落去就知道係香蕉味了。蛋糕切件幾大件。宇治抹茶鮮奶 綠色拉花有唔同感覺。呢杯奶味重過抹茶,唔飲咖啡嘅朋友都有選擇。
呢間咖啡店健康得嚟食物質素唔錯,位於地鐵商場入面,超方便。

大漠風嘅顏色令人感覺舒適,同朋友傾計都好放鬆。

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 配焗薯
檸檬乳酪醬同菠蘿令到個包味道更清新,無咁滯。

法式西多士伴配雜莓醬
呢個西多士唔係次次都叫得到,有次太夜嚟都冇。
雜莓醬酸酸哋,都幾配合西多士,同港式嘅完全唔同。

香蕉蛋糕

宇治抹茶鮮奶
綠色拉花有唔同感覺。
呢杯奶味重過抹茶,唔飲咖啡嘅朋友都有選擇。
2025-02-27
2025-02-18 0 瀏覽
趁放假來Popcorn Espresso Alchemy, 磚紅色中古裝潢感覺有點懷舊。平日中午都好多人、不過座位算比較闊落舒適、感覺悠閒。香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉賣相不錯、蕃茄汁辣辣地特別開胃、醬汁好夠、虎蝦特別大隻彈牙、加上香草芝士、熱辣辣好惹味!煙三文魚牛油果碎蛋沙律蕃茄三文治好大份量的三文治、裡面夾著滿滿的牛油果沙律、蕃茄、火箭菜、煙三文魚等、好足料好好味!法式西多士配自家製雜莓醬即叫即製的西多士好鬆軟、有少許蛋香、雜莓醬酸酸甜甜、一點也不膩啊!Honey Earl Grey Latte喝下去像鮮奶、滲透出淡淡伯爵茶香、不好咖啡的也啱喝!Mocha 朱古力咖啡拉花很美、咖啡味香濃好大份量的三文治、裡面夾著滿滿的牛油果沙律、蕃茄、火箭菜、煙三文魚等、好足料好好味!

香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉

煙三文魚牛油果碎蛋沙律蕃茄三文治

法式西多士配自家製雜莓醬

Honey Earl Grey Latte
喝下去像鮮奶、滲透出淡淡伯爵茶香、不好咖啡的也啱喝!

2025-02-11 148 瀏覽
I ordered a Flat White for HK$45, and it was truly exceptional. The coffee had a perfect balance of silky microfoam and rich espresso, demonstrating the barista's expertise. My friend opted for their unique Jasmine Tea Latte, an interesting fusion of Eastern and Western flavors.What immediately caught my attention was the café's distinctive interior design. The decor masterfully blends medieval European, Latin American, and German influences, creating an eclectic yet cohesive atmosphere. Dark wo

What immediately caught my attention was the café's distinctive interior design. The decor masterfully blends medieval European, Latin American, and German influences, creating an eclectic yet cohesive atmosphere. Dark wood panels line the walls, while wrought iron fixtures and vintage-style pendant lights cast a warm glow throughout the space. The furniture includes sturdy wooden tables and leather-upholstered chairs that wouldn't look out of place in a Bavarian beer hall.

The café's attention to detail extends beyond just the beverages to the entire customer experience. Brass accents, exposed brick walls, and decorative tiles reminiscent of colonial Latin American architecture add character to the space. The baristas work behind a custom-built counter featuring intricate metalwork, which serves as the café's focal point. This unique aesthetic sets Espresso Alchemy apart from typical Hong Kong coffee shops.
2025-02-06 200 瀏覽
💡舒適咖啡店呢間咖啡店以紅色為主題,裝修好有格調,食物選擇都幾好,咖啡好香。🍝青醬忌廉雞肉長通粉 長通粉搭配香濃的青醬和嫩滑的雞肉,青醬的香氣與奶油的絲滑口感,令到長通粉更加滑順。🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 漢堡份量好大,搭配酸酸的檸檬醋醬,增添了清新的口感。烤雞好juicy,焗薯外脆內軟,好滋味。🍰生酮宇治抹茶忌廉卷 輕盈的忌廉,口感柔軟,抹茶的微苦與忌廉的甜味夾得岩岩好,非常適合喜愛健康甜品的人。☕️Flat White 濃郁的濃縮咖啡和絲滑的奶泡製成,口感醇厚,好香咖啡味。☕️Latte 口感柔和,濃郁奶香味❤️
💡舒適咖啡店

🍝青醬忌廉雞肉長通粉

🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯

🍰生酮宇治抹茶忌廉卷

☕️Flat White
濃郁的濃縮咖啡和絲滑的奶泡製成,口感醇厚,好香咖啡味。

☕️Latte
口感柔和,濃郁奶香味❤️

2025-02-03 180 瀏覽
好難得係香港搵到高質 份量偏大 價錢合理 又無加一服務費的cafe 就算同男朋友來都唔會驚佢話食得唔夠飽🤰🏻😆 我星期日去到都幾多人 但係又未去到要排隊~ 值得去試試! 雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬 ($130) 一上菜真係有少少嚇親 個豬頸肉大到就黎要跌落黎 好難平衡 haha😮 豬頸肉燒得好香 充滿肉汁 麵包好鬆軟 仲有好香的牛油味🧈 包裡面仲有大量生菜、番茄、洋蔥!芥末醬絕對無吝嗇 真係食到一粒粒籽 同個包好夾 令到豬頸肉無咁膩🥳 overall好滿足!宇治抹茶鮮奶(L) ($48) 見到餐牌寫住係用ceremonial matcha就決定試試 近排研究抹茶粉 以我認知呢隻應該係高級過culinary matcha! 從顏色、味道都真係覺得無錯 顏色偏深綠色 抹茶味少少回甘味 就算叫左少甜都唔會覺得苦🍵味道:🩷🩷🩷🩷.5/5 📍 Espresso Alchemy (將軍澳)地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn 1 1樓F54號舖
我星期日去到都幾多人 但係又未去到要排隊~ 值得去試試!

雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬 ($130)

宇治抹茶鮮奶(L) ($48)

味道:🩷🩷🩷🩷.5/5

📍 Espresso Alchemy (將軍澳)
地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn 1 1樓F54號舖
2025-02-02
  • 抹茶鮮奶
  • 雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬
2025-01-15 395 瀏覽
前排朋友結婚擺酒嚟過呢個商場,留意到呢間裝修幾靚嘅Cafe,今日喺附近上完training就同同事係度食埋個early light dinner先歸家~👅Earl Grey Chocolate (Oat milk)Earl grey味好突出,唔太甜,非常啱我口味👍👅青醬雞胸沙律配檸檬醋醬雞胸份量超多😂😂 肉質好滑好juicy👍👍 帶輕微香料味沙律又係超大份,成件事好健康😌 食完自我感覺良好😎👅檸檬汁烤雞煙肉Panini 烤雞竟然無雞胸咁滑同juicy😮 不過都ok!煙肉幾香,加埋半溶芝士同香脆外層麵包,幾豐富幾好食~👅檸檬蛋糕口感實淨飽肚,麵粉感比較重有啲似Muffin,食落唔會覺得好油既感覺👍檸檬味帶啲清新#將軍澳美食 #popcorn #tkopopcorn #espressoalchemy #雞胸沙律 #salad #panini #coffee #earlgreychocolate

Earl grey味好突出,唔太甜,非常啱我口味👍

👅青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

雞胸份量超多😂😂
肉質好滑好juicy👍👍 帶輕微香料味
沙律又係超大份,成件事好健康😌 食完自我感覺良好😎

👅檸檬汁烤雞煙肉Panini

烤雞竟然無雞胸咁滑同juicy😮 不過都ok!
煙肉幾香,加埋半溶芝士同香脆外層麵包,幾豐富幾好食~

👅檸檬蛋糕

檸檬味帶啲清新

2025-01-15
  • 伯爵茶燕麥奶朱古力
  • 青醬雞胸沙律
2025-01-14 316 瀏覽
Espresso alchemy 係我放假經常去嘅Cafe。環境舒適,咖啡和食物質素都唔錯。炒蛋配多士份量超大份,炒蛋有濃郁的蛋香,非常香滑,同出面港式炒蛋不同,有軟綿綿的感覺。多士烘得香脆,配蛋食簡單好味。煙肉芝士奄列配多士奄列份量超級大份,加上芝士,一個人食唔晒。煙肉的鹹香加上Mozzarella cheese, 好香並帶有些少拉絲。同樣都係配搭酸種多士,香脆!Flat white香滑香濃,呢度嘅咖啡係好唔錯!Earl grey chocolate 第一次試飲呢度嘅伯爵朱古力,唔太甜,有好清新的伯爵香氣,我好鍾意!最後再點了一個香蕉蛋糕,係好實淨濕潤的感覺,飽肚又健康!
環境舒適,咖啡和食物質素都唔錯。

炒蛋配多士

煙肉芝士奄列配多士

同樣都係配搭酸種多士,香脆!

Flat white

香滑香濃,呢度嘅咖啡係好唔錯!

Earl grey chocolate

最後再點了一個香蕉蛋糕,係好實淨濕潤的感覺,飽肚又健康!
2025-01-06 344 瀏覽
Espresso Alchemy 裝潢復古,以啡紅色為主調,營造出一個舒適且優雅的環境,聊天/嘆啡真係無得頂。Baileys Chocolate以濃郁的Baileys配上順滑巧克力,入口味道濃厚,柔滑順口,口感誘惑,帶來了一種奢華的享受。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬爽脆的沙律加上微酸的檸檬醋恰到好處,而雞胸配上青醬,做到鮮嫩清新,軟身有肉汁,充滿層次感。香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉虎蝦做到爽口彈牙,沾滿了辣蕃茄汁,口感惹味鮮美,而意粉都做到掛汁效果,令人食慾大開,越食越開胃。

1912 瀏覽

Baileys Chocolate

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉
2025-01-05 363 瀏覽
又去左Espresso Alchemy,今次係將軍澳分店,環境一如其他分店咁都係好靚好舒適。牛油果碎蛋貝果配沙律: Bagel焗得好靚,呈金黃色,個口感好煙煙韌韌,中間係mix好晒嘅牛油果碎蛋,都好多餡架。食埋個沙律,健康又飽肚。宇治抺茶鮮奶:抺茶味濃厚,鮮奶泡香滑綿密Cold Brew Coffee:係酸質較多嘅冷萃,同時帶有果甜Homemade Banana Loaf Cakes: 聞落食落都好香香蕉味,焗完個面微脆但中間keep住夠濕潤,好食!

宇治抺茶鮮奶:抺茶味濃厚,鮮奶泡香滑綿密

2025-01-03
2024-12-31 327 瀏覽
Espresso Alchemy進駐將軍澳,以後又多一個地方享受悠閒嘅一天。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($92)雖然係雞胸,但一啲都唔會嚡熠熠,而且調味得宜,沙律菜爽脆,加埋酸酸甜甜嘅檸檬醋醬,味道清新。香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 ($129)虎蝦厚肉,口感爽彈,蝦味香濃,每隻都有去蝦腸,值得一讚!意粉入味帶辣勁,開胃惹味。Baileys Chocolate (Alcoholic) ($73)Baileys味突出,酒香醇厚,但同時亦滲透淡淡朱古力味,易入口又唔好甜。

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($92)

香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 ($129)

虎蝦厚肉,口感爽彈,蝦味香濃,每隻都有去蝦腸,值得一讚!

意粉入味帶辣勁,開胃惹味。
2024-12-29 361 瀏覽
聖誕放假,當然要出去食個早餐,感受吓聖誕氣氛同慶祝呢一年嘅付出。講起西式早餐,我就幾鍾意去呢一間Espresso alchemy。早餐有唔少選擇,環境又坐得舒服。雜菌黑松露醬芝士意大利三文治麵包鬆軟,外面烘得香脆,黑松露醬好香,Mozzarella cheese有拉絲效果。雜菌多到滿瀉,每一口都有雜菇香氣。套餐仲可以加$22有勁大份沙律。沙律菜好新鮮,加上酸甜檸檬汁,清新好fresh。香蕉蛋糕估唔到呢度嘅甜品都唔錯,香蕉蛋糕係偏向濕潤厚實,蛋糕口感實在,係會有飽腹感,香蕉味道亦都香濃。Mocha一早起身一定要飲杯咖啡提神,味道香濃,朱古力味濃厚。

早餐有唔少選擇,環境又坐得舒服。

雜菌黑松露醬芝士意大利三文治

香蕉蛋糕

Mocha

一早起身一定要飲杯咖啡提神,味道香濃,朱古力味濃厚。
2024-12-28 455 瀏覽
💡休閒舒適咖啡店呢間咖啡店坐位好舒適,裝修好有格調,令到人有種relax的感覺。🍳菠菜芝士奄列配多士 🥬🧀奄列以新鮮菠菜和濃郁芝士製作,搭配香脆的多士,口感豐富,營養滿分!🍄雜菌黑松露醬芝土意大利三文治 🍞三文治用多種雜菌,再搭配黑松露醬,味道豐富。另外再加埋沙律菜,夠曬fresh。🍽️全日早餐 包含炒蛋、雜菌、火腿、烤土豆,仲有大大個香脆牛角包,好飽肚🤣☕️Flat White 濃郁的濃縮咖啡和絲滑的奶泡製成,口感順滑,香氣誘人。🍵Matcha Latte 抹茶拿鐵以優質抹茶粉和牛奶調配,色澤清新,香氣悠然,好濃抹茶味❤️
💡休閒舒適咖啡店

🍳菠菜芝士奄列配多士 🥬🧀

🍄雜菌黑松露醬芝土意大利三文治 🍞

🍽️全日早餐

☕️Flat White
濃郁的濃縮咖啡和絲滑的奶泡製成,口感順滑,香氣誘人。

🍵Matcha Latte

2024-12-27 181 瀏覽
食過幾次,食物質素ok今次試下飲茶葉,但貴到無朋友,$38/杯 Earl Grey 係正常邊估到叫咗$58嘅龍井,只有正常杯1杯嘅份量,最大問題係「無茶葉」….貴過半島😒離晒譜😖😖
食過幾次,食物質素ok

貴過半島😒離晒譜😖😖
2024-12-27
2024-12-27 278 瀏覽
放聖誕假🎄玩完一晚喺屋企附近揾咗間舒適coffee shopChill 下😎一入去就聞到好香嘅咖啡香ღ青醬忌廉雞肉長通粉 $104長通粉軟硬度適中,入口彈牙加上香噴噴嘅醬汁,好creamy雞肉份量多,食落軟綿有口感ღ法式西多士配自家製雜莓醬 $56法式西多士口感鬆軟香口加上香甜嘅雜莓醬好開胃🤤ღ 香蕉味蛋糕 $33喺counter見到有幾款自家製嘅蛋糕忍唔住都揀咗其中一款口味試下ღ宇治抹茶鮮奶 $44有靚靚嘅拉花帶有抹茶嘅甘香口感順滑
放聖誕假🎄玩完一晚

喺屋企附近揾咗間舒適coffee shop
Chill 下😎

一入去就聞到好香嘅咖啡香

ღ青醬忌廉雞肉長通粉 $104

長通粉軟硬度適中,入口彈牙
加上香噴噴嘅醬汁,好creamy

雞肉份量多,食落軟綿有口感

ღ法式西多士配自家製雜莓醬 $56

法式西多士口感鬆軟香口